16 December 2014

~ Dulu Rambut Saya Gugur Teruk tp Kini Tiada Lagi Dengan PROSANTEE ~

Rambut ni ibarat mahkota seorang wanita, bagi wanita yg sentiasa berhijab, mesti jaga rambut dgn cara yg betul supaya ianya tidak berbau, maklumlah bertudung lama sangat dari pagi sampai ke ptg.

Lain pula dgn surirumah, rambut haruslah disikat & didandan rapi supaya sedap mata sang suami melihatnya...walaupun tidak bekerjaya, jangan jadi ianya satu reason utk kita tidak berhias ya depan suami.


Bagi kaum ibu2 yg baru lepas bersalin seperti saya, mesti x kan lari dari msalah keguguran rambut yg teruk...ini adalah disebabkan perubahan hormon yg berlaku ke atas bdn kita selepas melahirkan bayi...tuh sbb pemakanan + suplement sgt2 penting utk merawat kembali permasalahan rambut gugur ni.

Saya pon tidak terkecuali mengalami masalah rambut gugur ni tp belum tahap teruk lg laaa sbb selain jaga pemakanan, saya juga mmg x skip suplement atasi rambut gugur utk dalaman dan utk syampoo & conditioner luaran, saya mmg x pilih brand lain sbb saya dah jumpe yg paling best iaitu PROSANTEE...seyessss best dan kini makin hari makin berkurang masalah rambut gugur saya..dan pengambilan zinc juga membantu anak2 rambut tumbuh dgn lebat sekali...tuh sbb langkah pencegahan awal sgt2 penting utk merawat masalah rambut gugur dan takut lama kelamaan menjadi botak...hahaha x kan nak nampak "botak" depan suami kot...

So benda baik ni la saya nak share ngn smua org supaya kita smua para isteri dpt memiliki rambut yg sihat + cantek depan suami2 kita...mesti la nak kan?? btul?? so jika kalian ada prob rambut gugur , cpt2 email saya ya, saya akan guidekan cara yg terbaik utk merawat smua prob anda ok.

 mmg betul2 fall in love dgn rangkaian2 PROSANTEE ni...setle masalah rambut gugur selama ni, syukur alhamdulillah...

oh ya lupa plak nak gtau, selain ianya merawat rambut gugur, kulit kepala kita pon jadi wangi tau sbb prosantee ni mmg best n harum, bau natural je, guna sket je dah berbuih satu kepala kita tuh, dun worry, nnt saya akan guidekan cara yg betul utk kalian guna yaa dan jangan lupa utk dalaman pon mesti consume suplement juga ya...so dua2 sama pentingnya jika nak sihat + cantek ok...

 Faktor keguguran rambut 

Menurut sumber daripada www.eh.com.my, terdapat 3 punca keguguran rambut iaitu:

1. Rambut gugur kerana hormon


Hormon seks wanita merangsang pertumbuhan rambut yang tebal. Selain estrogen, setiap wanita turut menghasilkan androgen dalam jumlah yang sedikit.

Tetapi androgen boleh dihasilkan dengan aktif sekiranya seseorang wanita itu berada di dalam keadaan tertekan. Dan ia boleh menjadi faktor masalah keguguran rambut.

Untuk kes yang serius, pakar perubatan akan memberikan pil anti-androgen.  Untuk anda yang suka dengan cara yang lebih semula jadi, anda hanya perlu lebihkan rehat untuk mengurangkan stres.


2. Rambut gugur kerana produk

Sememangnya kita dilahirkan dengan rambut yang kuat. Tetapi masalah akan timbul sekiranya anda sering melunturkan warna rambut, kerap menggunakan produk penggaya rambut seperti melurus rambut atau mengeritingkan rambut.

Ia mungkin tidak menyebabkan keguguran rambut dari akar tetapi akan menyebabkan rambut anda putus. Atasinya dengan menggunakan syampu yang betul, kurangkan mencuci serta hadkan penukaran warna dan stail rambut.

3. Rambut gugur kerana kurang vitamin

Pemakanan yang seimbang sangatlah penting untuk kesuburan rambut anda. Rambut di dalam keadaan sempurna sekiranya kita mengamalkan makanan berkhasiat seperti bijirin penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran serta makanan berprotein tinggi seperti yogurt, daging, ikan dan tauhu.

Sekiranya sukar untuk anda patuhi arahan diet ini, ambillah makanan tambahan khas untuk rambut iaitu Biotin, Niasin, Zink, Vitamin B6, B12, A dan E.

Supplement Untuk Rambut Gugur


Disebabkan saya ni ahli Shaklee, jadi supplement bersesuaian tak pernah jadi masalah untuk saya dapatkan. Selain tu, saya juga jaga pemakanan - saya kurangkan memakan makanan yang diproses dan cuba kurangkan stress. Hasilnya? Memang banyak sangat improvement.

Kalau dulu hari-hari rambut banyak betul kat lantai, bersepah sana sini, tp sekarang ni dah makin berkurangan rambut yg gugur kat lantai...Memang lega sangat tau.


atas ni adalah hair treatment prosantee yg mana ianya merupakan produk rambut yg wajib ada di bag saya...setiap kali after mandi, saya akan sapukan pada kulit kepala supaya ianya lebih sihat dan menjadikan rambut saya kuat ( tidak gugur) dan kepala tanpa kelemumur...mmg best, guna sket shj ya...mmg cpt nampak perubahan ke atas rambut kita...

SEBELAH BOTOL HAIR TREATMENT PROSANTEE TUH ADALAH SERUM RAMBUT TAU...JIKA NAK DAPATKAN SERUM RAMBUT TUH BOLEH BUAT ORDER JUGA YA, KINI PROMOSI RM 118 SHJ / BOTOL...TAHAN 3 BULAN GUNA, SGT2 WANGI, UTK BAIKI RAMBUT BERCABANG, ROSAK, GUGUR, WANGIKAN RAMBUT...TERBAIKKKK

NAK DAPATKAN RAMBUT YG SIHAT + CANTIK TANPA GUGUR?? ANDA PERLUKAN GUIDE UTK GUNA CARA YG BETUL?? BOLEH EMAIL UTK ORDER YA...

NO MALAS2 OK...NAK CANTEK KENA ISTIQAMAH !

email order : honey_nurhaliza@yahoo.com
id shaklee : 852407

-xoxo-

next entry : CABARAN  30 HARI TANPA MAKEUP DENGAN NUTRIWHITE


20 October 2014

~ Saya Ibu Bf pon Nak Kurus Jugak..jom baca entry sharing ni ~

Alhamdulillah arini dh 75 hari saya brpantang, ada lg tggl 25 hari shj lagi utk saya tamatkan tempoh berpantang ni...ada org mungkin berpantang 44 hari shj, act brgantung pd individu tuh sndiri tp bg saya, saya mmg amalkan berpantang selama 100 hari...

Apa maksudnya berpantang 100 hari ni? ok meh saya explain kan...100 hari berpantang ni, termasuk lah pantang "bersama" dgn suami, berpantang ais , pakai stokin + baju sejuk bila malam setiap kali nak sleep utk elakkan bdn masuk angin, minum air akar kayu ( tp saya buat amik smggu skali shj ), mandi lulur a.k.a scrub setiap hari dan juga pemakaian bengkung ( tp yg ni saya tukar kpd pakai corset )

ok tuh secara ringkas nya la...saya buat ikut mana yg sempat, cntohnya kalau pagi tuh x sempat berlulur, so saya akan buat pd sessi petang , janji setiap hari saya mesti istiqamah buat smua perkara2 yg saya dh listkan tuh..bukannya apa, time pas bersalin ni la kita nak jaga banyak bende, so x de la nnt skin kita nampak kusam je..try la amalkan, berlulur ni mmg saya amalkan dari zaman anak dara lg, bila kalian rajin amalkan, nnt kan skin korang pon lebih moisture dan pink2 gitew..pokok pangkalnya kena la rajin...

dan paling penting skali, penjagaan berat bdn after bersalin ni..tahu2 je la kan masa mengandung arituh mmg gain weight sgt2 bnyk...ala2 datin Juma dolu2...mmg saya jenis berat naik mendadak bila preggy, x leh nak watpe, masa preggy , saya mmg x amalkan apa2 diet langsung, saya makan ikut selera anak tekak saya ni...kikiki...janji baby saya tuh besar, saya suka baby saya besar, sng nak mandikan nnt masa dlm pantang...itu cara saya laa...mungkin org lain x brapa suka baby nya besar...

ok berbalik pd cerita turunkan berat after bersalin ni, berat saya masa b4 mangandung dlm 56kg dan masa 9 bulan arituh dlm 89kg, bayangkan laaa betapa banyak nya berat saya naik...haha..then after baby keluar je, berat saya dlm 85kg, gemok weyhhh...stress?? mahu x stress bila bdn cmtuh tp saya x laa mengamalkan diet yg ketat sbb still lg bf kan Ciqi tuh..tp saya amalkan diet yg boleh ibu2 bf mcm saya ni ambil...tahu2 je la kan bila kita bf ni mmg cpt sgt rasa lapar, asyik nk mengunyah je...but alhamdulillah saya dpt control dgn omega, so selera mkn tuh x la seteruk mana...hihi..

saya diet biarlah lambat janji turun, saya percaya bila kita bf baby + jaga pemakanan, insyallah kita akan dpt smula berat ideal nnt...yg penting sabar, rajin, konsisten buat setiap hari.

Skrg ni mmg saya x sentuh langsung minuman berais, fastfood lagi la saya haramkan dlu amik sbb fastfood dan makanan2 yg diproses tuh la lagi tggi kalorinya...

Bagaimana cara saya berdiet ketika bf baby ni?? ok meh dgn ikhlasnya saya nak share kan dgn korang smua..mana yg nak follow cara ni boleh follow pelan2 yaa...yg pnting KONSISTEN !

1) Jangan skip waktu makan utama ( breakfast, lunch, dinner) especially waktu sarapan pagi..tp saya x ambil yg berat2 mcm nasik lemak, nasik goreng, mee goreng sbb makanan2 ni smuanya tggi kalori...so saya akan gantikan dgn bskut oatmeal, kuih 2 kpg + air horlicks tnpa gula dan esp with freshmilk...buat sejuk2 sgt sedap bila menikmatinya...

2) ambil healthy snack ( snek sihat ) antara waktu breakfast dan lunch, so bila rasa lapar, saya akan standby kan potongan buah2 an dlm fridge, saya dah sejukkan siap2, so bila rasa lapar je, terus makan snek sihat ni..mmg betul bila kita bf baby ni, mmg brganda2 rasa laparnya..so yg control nya adalah otak kita, jgn ikut sgt hati..kalau lapar lagi, saya amik 1 bancuhan esp..

3) Banyakkan pengambilan air masak di antara waktu makan terutama bila terasa sedikit lapar, so saya dh biasa kan, b4 nak lunch je ataupun nk mkn apa2, saya biasa kan minum 2 gelas besar air suam2 panas, so dgn cara cmni, bila kita makan tuh, kita akan rasa cpt kenyang..so x de la makan tambah 2-3 pinggan...dan sehari saya msti ckupkan minum air 3-5 liter, bila bf ni cpt haus wooo...x sedar minum air banyak smpi cmtuh skali..saya mmg sukat brapa jumlah air yg saya minum setiap hari.

4) Lakukan senaman ringan setiap hari, biasanya saya akan buat sit up utk senaman perut, pas bersalin kan perut kita menggeleber dan sedikit buncit kan, so bila konsisten kan buat senaman perut ni, mmg cpt betul nampak perubahan nya...tp after mandi, saya akan sapukan lotion pembakar lemak..buat 3x sehari KONSISTEN! Early November baru saya start continue smula program workout gym saya tuh..

5) Kerapkan penyusuan & waktu mengepam susu utk menggalakkan penghasilan susu ibu dgn lebih banyak sbb boleh bakar 200-500 kalori setiap hari...sbb skrg ni Ciqi dah nak masuk 3 month kan, so demand susu nya makin bertambah, kalau dlu skali minum 150ml ( 5 oz) tp skrg dh 170 ml dlm 6-7oz skali minum...

6) Saya mmg x ambil sbrg pil2 pelangsing ni sbb takut effect pada production susu ibu dan juga effect baby...so saya akan gantikan dgn bantuan suplement yg mana memudahkan lagi proses utk saya turunkan berat badan di samping ianya x ganggu production susu saya..so saya akan ambil suplement yg ada konsep 3B iaitu Bakar, Buang & Bina...maka suplement yg saya ambil setiap hari omega, alfalfa dan Esp..so pd cust2 yg dh pon mendapatkan set2 ni, dptkan jadual/guide yg betul dari saya ya kat email /whatapps

 set yg saya ambil setiap hari, Bakar, Buang & Bina...sape2 yg ambil set slimming bf ni, mesti jaga juga korang punya gaya pemakanan yaa...nnt saya akan guide kan...

 pastikan 1600kcal itu datang daripada sumber makanan yang berkualiti – pastikan adanya sumber fiber dan protein yang mencukupi. Ini akan membantu anda kawal nafsu makan – Kevin Zahri

tuh sbb I LOVE ESP...membantu mommy yg bf seperti saya yg ingin kekal bertenaga semasa bf dan dlm ms yg sama dpt bantu proses utk turunkan berat badan..

update :-

berat after baby keluar : 86kg
after 2 bulan berpantang mengamalkan set ni : 68kg

saya still lg meneruskan misi utk capai berat ideal saya iaitu 56kg...xpe slow2, janji saya sihat dan tidak menganggu production susu saya...nak kurus bukan sehari dua, mesti take time..mesti sabar dan paling penting RAJIN + SABAR...bukan arini amik, sok lusa dh turun 30kg...salah cara diet cmtuh...

7) Makan ikut kiraan kalori - saya download apps ni dkt iphone, so setiap hari, saya akan notedkan apa yg saya makan, dgn cara cmni, memudahkan utk saya pantau brapa jumlah kalori yg saya dh ambil, dan dgn cara ni jgk, saya mkn lebih berdisiplin dan berhati2 dgn jumlah kalori...sgt2 mudah..:)

 update Baby Rizqi : -

masa lahir : 3.4kg
1 month : 5kg
2 month : 6.7kg

alhamdulillah membesar bagaikan juara dgn susu ibu...

Baby Ciqi now dh 75 days..alhamdulillah.:)










22 September 2014

~SHARING KISAH BREASTFEEDING SAYA ~

8 thn lepas, saya x pernah ambil tahu langsung tentang pump2 susu ni, apa yg saya tahu hanya direct feed shj bg kat Irfan, mmg time tuh saya pon x tahu brapa bnyk ml die minum sehari sbb hanya direct feed shj, tidak pump..

Bila turn Mya lahir, pon sama jugak mcm Irfan, hanya bg direct shj, alhamdulilah laa walaupun cmtuh , mmg genap penyusuan mereka selama 2 thn..

Since saya mengandungkan anak yg ke 3 ( Danish) , saya dh mula cari ilmu tentang pump2 susu ni..cmna nak bg susu jd lg bnyk, buat stok susu etc..bnyk bnde saya blaja dan ada jugak hadiri kursus ilmu penyusuan dlu..tp time danish dlu saya x start beli medela fs lg..time tuh saya beli pump yg biasa2 je, janji boleh pump..tp smgt nya kejap je, saya dah x pump & kumpul stok, tp alhamdulillah ketiga2 anak saya dlu dpt khasiat susu ibu...

 medela freestyle pilihan no 1 saya...sgt2 bgus utk ibu2 yg nak buat stok mcm saya...saya juga ada beli pump spare lg satu brand snow bear, saya beli sbb ianya kaler pink, dh smpi nnt saya share kan yaa...

Ok masuk je anak ke 4 saya ni, saya bebetul nekad nak buat kumpul stok, mmg saya WAHM hanya di rumah, tp sbb kan susu terlalu banyak dan rajin, saya buat kumpul stok, saya jd teruja bila melihat ibu2 yg lain gegeh kumpul stok susu banyak2 dlm freeze, ada yg sampai siap beli freeze khas lagi utk simpan stok2 EBM tuh...tp saya x la kumpul sampai cmtuh, dorg wat cmtuh sbb mereka smua kerja & nak tggalkan baby2 mereka kat babysitter/nursery..tp saya nya buat stok setiap hari...x sempat nak kumpul banyak2 , Baby Rizqi dh abeskan stok2 yg saya kumpul tuh...baby boy cmtuh la, kuat menyusu..

Skrg ni Baby Rizqi nya rate minum 150ml skali minum so dlm 5oz- 6oz cmtuh, tp apa yg saya perhatikan bila time siang die lebih kerap & banyak minum compare dgn waktu malam, bila siang kalau terlalu lapar sgt, die boleh minum 300ml dlm masa 2 jam.. kusss semangatttt nakkk oiii...

 biasanya bila Rizqi dh minum 150ml cmni, dia akan tidur lena selena2 nya, so time ni la saya akan mula pump & kumpul stok balik...

Act, Baby Rizqi bila direct feed,dia rasa mcm x puas bila menyusu, pastuh akan mula merengek2 seolah2 mcm x ckup, die lebih suka menyusu dgn susu yg saya pump , tuh sbb bila pump, saya lebih alert brapa ml die minum dlm sehari..

Jadual waktu pump saya, saya akan konsisten kan buat 3 jam skali, dan setiap kali pump tuh, saya lebih suka berdua2 an dgn baby di bilik aircond, saya psgkan sayup2 alunan zikir2 , saya psgkan aroma therapy lilin flavour rose @ lavender sbb dua haruman ni akan beri effect ketenangan sewaktu sessi mengepam saya...saya suka create kan suasana tuh agar lebih menarik lg "mood saya" utk mengepam...setiap 3 jam skali mmg saya set kan alarm utk saya x lupa jadual waktu mengepam saya.

 yesss, saya akan buat reminder cmni setiap 3 jam skali...so sng nak alert waktu pump saya, pernah skali bila alarm ni bunyik, saya x pump sbb time tuh saya ada hal, then bila next alarm berbunyi, saya rasa bersalah sgt sbb bg saya, saya x tunaikan hak Rizqi...Allah dh kabulkan doa saya utk bg susu yg lebih utk Rizqi, tp mcm seolah2 saya abaikan n x bersyukur...but now smuanya dh konsisten kembali..alhamdulillah

Lagi satu, saya suka shopping brg2 keperluan utk breastfeeding, dan selalunya saya akan beli something yg comel2, of cource brg tuh colournya menarik contohnya pink...hihi...bukan apa, ianya sbg satu 'reward" utk saya lebih kuat lagi utk bf my baby...ini cara saya, cara ibu2 lain saya x pasti..:)

 ini brg2 keperluan breastfeeding yg saya beli utk saya simpan stok2 susu saya...saya pilih ni sbb colournya yg menarik kombinasi pink + blue ..smgt weyhhh tgk stok2 susu dlm bekas ni..

Ramai tnya saya, apa yg saya amalkan pemakanan utk banyakkan susu ibu ni...act, smua bende saya makan, tolak batu & kayu je...kikkiki..walaupun saya "obses" sgt nak turunkan berat bdn, tp saya ketepikan dlu hasrat hati saya tuh dlu demi kepentingan baby saya, saya mmg x boleh start lg berdiet sbb masih full bf baby Rizqi...geram je ngk stok2 Cinch Shake cafe latte kat rumah ni...tp bila fikirkan baby, saya pendamkan dlu niat murni saya tuh, kang dgn baby saya turut kurus, dh la baby Rizqi tgh kusss semangatttt bdn nya...alhamdulillah berkat susu ibu.

Untuk kekalkan susu bdn banyak, lebih pekat, pemakanan ibu mmg sgt2 penting, x boleh la main hentam je mkn tuh..kena tahu apa makanan yg boleh dan x boleh bila kita bf baby ni...lagi satu saya mmg x ambil ais tp kalau teringin sgt, saya sejukkan dlu air tuh dlm fridge..

ini cara saya utk banyakkan susu ibu :-

1) Setiap pagi bangun je tidur, saya akan teguk 1 gelas air suam bg melancarkan pembuangan toksin dlm bdn.

2) after breakfast , saya akan mengambil suplement2 utk breastfeeding, ini penting agar saya kekal bertenaga sepanjang penyusuan saya setiap hari...

3) lunch biasanya, saya akan mengambil 1 senduk nasik , dan saya akan lebihkan sayur2 & lauk2, sesedap mana pon lauk tuh, saya x kan tambah, kalau lapar sgt pon, saya akan ratah lauk2 je..saya takut sgt gemokkk..cukuplah dah gemok masa pregnant arituh ( 87kg)

4) dari segi pengambilan jumlah air, sehari saya akan pastikan minum 3-5 liter air sehari, biasalah bila dh bf baby ni, mmg cpt sgt rasa dahaga nya..x sedar kdg2 dh 5 liter air saya minum...bonus nya skin makin moist, x dry pon mcm preggy dlu...
 
 ini suplement bf set shaklee yg saya consume setiap hari, saya x kan skip sbb saya mmg mmg dh readykan siap2 jadual dari pagi sampailah malam b4 sleep.

pening dgn jadual suplement yg banyak? x tahu mana satu yg perlu diambil?? x tahu jadual smua suplement2?? jom email ur order, saya akan guide ibu2 smua yaa...

5) selain pengambilan suplement, saya juga amalkan pemakanan sunnah agar production susu saya kekal banyak..setiap hari mmg saya akan minum 1 packet susu kambing nutrigoat, saya ada sharekan ttg susu ni di entry kehamilan saya yg lepas...saya suka susu kambng ni sbb rasanya yg manis2, x hanyir langsung mcm susu kambing yg lain, tuh sbb saya suka Nutrigoat...kalau nak leh order mcm biasa ya kat email...

 ESP & NUTRIGOAT PILIHAN SAYA

MEH NK CLOSE UP SKET...NUTRIGOAT SGT2 SEDAP SBB X HAMIS LANGSUNG MCM SUSU KAMBING YG LAIN...RASA MANIS2 SKET SBB DLM NYA ADA CAMPURAN MADU...RECOMMENDED!!..IF NAK, BOLEH EMAIL YA RM46 INCLUDE POSTAGE SHJ

6) dari segi minuman, selain ESP, NUTRIGOAT, saya akan ambil kurma juga dlm menu seharian saya, biasanya kurma ni x de limit pon, saya akan ambil ikut suka hati saya.

7) SHAKLEE BF SET mmg milk booster terbaik yg saya amalkan, tp ada 1 lg tambahan milk booster yg saya ambil setiap hari iaitu RTC, saya amik ni since dari anak 1st lg...hanya 1-2 biji sehari shj dh ckup utk milk booster saya...pastuh mula laaa breast ni membengkak sbb susu dh bnyk...

8) AKSESORI BREASTFEEDING biasanya saya akan pilih & beli di kedai2 yg menjual keperluan baby..so apa shj brg yg ada kaitan dgn dunia penyusuan , saya akan beli & guna sebaiknya2 sbg cara utk saya lebih bersemangat lg utk pump + kumpul stok susu.

 sng ada drying rack bottle ni, so bottle2 yg dh dibasuh, saya akan keringkan terlebih dahulu b4 saya buat simpan stok...so kebersihan mmg sgt2 diutamakan ya bila kita pump & simpan stok susu ni...jgn sesekali abaikan kebersihan ya sbb nnt takut baby kembung.

ok laa, tuh serba sedikit sharing ttg cara utk saya " naikkan mood semasa breastfeeding" saya juga bnyk  belajar dgn info2 yg ada di internet, sbb bg saya, bila kita dh minat, kita akan mendalami ilmu terhadap sesuatu perkara tersebut.

ok bg yg bertanyakan tentang set confinement a.k.a berpantang shaklee, di sini saya ada share kan set2 yg patut kalian ambil ya...tp apa2 pon kalian boleh email saya di honey_nurhaliza@yahoo.com utk info lebih lanjut lg yaa...

cmna cara nak consume set berpantang ni ya??

jwpn : of cource bila anda membeli dgn saya, maka tanggungjwb saya utk guide & sediakan jadual yg lengkap utk anda consume yaa..jgn risau yaa ibu2.


"KEPUASAN ANDA  ADALAH KEUTAMAAN KAMI"
EMAIL ORDER : honey_nurhaliza@yahoo.com


bg yg ingin COD PRODUK2 SHAKLEE, ANDA BOLEH LA EMAIL SAYA TERLEBIH DAHULU YA UTK KITA SET TIME + LOCATION UTK ANDA COD YA...
31 August 2014

~ Sharing : Amalan / Cara Berpantang Saya ~



Arini dah genap 32 hari saya berpantang, saya still lagi berpantang seperti biasa walaupun saya dh mula bersolat, alhamdulillah darah nifas btul2 stop tepat 29 hari arituh...rasanya dlu masa bersalinkan 3 org anak saya dlu, x de la skjp cmni...

Apa rutin seharian saya ketika berpantang?? meh saya nak share2 ngn kalian smua..mgkin boleh dijadikan panduan utk mommy2 to be di luar sana yaa..setiap org mungkin lain cara berpantang nya, ada yg terlalu straight sgt sampai smua bende x boleh sentuh..saya just buat amalan2 yg ibu saya ajarkan, janji ianya tidak memudaratkan , menyusahkan saya + bdn saya lebih sihat n cergas, itu dah ckup baik bg saya.

Set Pantang utk baby yg ke 4 ni, saya dh decide utk mengambil set NAWAL HERBAL BEAUTY, mmg saya ambil fullset sbb smuanya dh complete, dan ada beberapa item set pantang yg lain, saya ambil set Trubellai , yg trubellai nya set, saya ambil corset, herbal scrub, minuman gamat. ok complete..

 saya ambil fullset nawal herbal ni...nnt saya share kan review ttg set ni yaa...yg ni set utk luaran yaa


ok yg ni plak mmg menjadi pilihan no 1 saya set berpantang saya utk dalaman...yg bestnya, bdn still bertenaga walaupun x ckup tdo, luka bawah cpt sembuh, susu bdn alhamdlillah sgt2 meriah + bonus skin kembali bermaya n more glowing sbb ada nya esp, vit c dan vit e...very recommended!!

Amalan dan Petua Melayu Ketika Tempoh Berpantang

1. PENGAMBILAN MAKANAN YANG LEMBUT & MUDAH HADAM
Untuk 2 minggu yang pertama saya mengamalkan makanan yang lembut, mudah hadam, berserat dan seimbang seperti nasi bubur, sup sayur, oat mill dll kerana ia akan melancarkan sistem penghadaman dan memudahkan pembuangan air besar. Elakkan makan makanan yang sukar dihadam dan berminyak atau pedas seperti nasi, sambal, berlemak dll kerana ia akan menyebabkan usus pedih dan sembelit..dan juga saya tambahkan pengambilan suplement utk bdn lebih sihat, luka cpt sembuh, dan banyakkan lg susu bdn.

2. PILIHAN MAKANAN SEMASA DALAM PANTANG
Seboleh mungkin, saya akan banyakkan pilihan makanan dari kalangan sayur-sayuran yang direbus atau makanan yang dipanggang, direbus atau dibakar berbanding makanan yang digoreng. saya akan pastikan makan makanan seimbang dimana setiap hidangan mesti ada protein, kabohidrat & sayur- sayuran. Elakkan makan makanan atau buah-buahan yang masam atau berasid. Menurut petua tradisional, elakkan makan tumbuhan@sayuran yang berlilit dan/atau untuk ulam pastikan ia dicuci bersih dan dicelur sebentar untuk elak kembung perut atau keracunan makanan..ni tips org tua2 dlu la..ada jugak kebenaran nya...

 ni lauk2 yg wajib ada masa saya berpantang, halia dan lada hitam sgt2 bgus utk buang angin dlm bdn after bersalin...



3. AMALKAN MINUM AIR MASAK 2 – 3 LITER SEHARI
Pakar-pakar pemakanan mengesahkan kekurangan air didalam badan menyebabkan kekurangkan cecair didalam darah dan fenomena ini melemahkan badan dan menyebabkan keletihan...tuh sbb saya dinasihati minum air masak segelas setiap sejam atau 2 – 3 liter air sehari kerana ia akan membuat saya kekal cergas dan boleh mengekalkan tenaga. Jangan takut tau,  anda tidak akan boyak dengan minum air kerana ia akan mengembalikan bentuk badan anda serta mengempiskan perut...saya akan elakkan minum minuman manis ,berkafein, bergas atau berakohol kecuali susu dan koko kerana ia akan mengurangkan cairan tubuh kita dan membuat kita sakit kepala, pening dan/atau kembung perut.


 dgn penapis air yg cntek mcm kat atas ni, saya rasa lebih bersemangat n mudah utk minum air 3-5 lter sehari, sng nak bawak ke mana2..air pon bila minum rasa bersih je...

4. AMALAN MANDIAN & KEBERSIHAN DIRI
untuk tujuh (7) hari pertama,saya mmg x mandi langsung, just lap badan dengan air suam sebersih-bersihnya dan jangan mandi dahulu kerana badan sedang sakit dan urat membengkak. Hari-hari seterusnya mandi sekali sehari sahaja sebelum pukul 9 pagi dan lap badan pada waktu petang sahaja. Ini adalah untuk mengelakkan diri dari jadi boyak dan kembang...selepas tempoh 7 hari pertama, saya akan mandi dgn mandian herba ( bli yg dh siap packing) bdn saya mmg rasa segar sgt, selain itu saya akan pastikan  diri saya berparam, berpilis atau bertangas...sgt2 wajib

 selepas 7 hari, saya akan mula mandi gunakan mandian daun2 herba ni..saya mmg pilih nawal herbal set sbb dlm set pantang yg saya beli tuh, smuanya dh siap2 ada di dlm nya...sgt2 best, rasa bdn ni fresh je..highly recomended!!


5. HADAPI KESAKITAN PADA JAHITAN VAGINA, BEDAH DAN KEBENGKAKKAN PAYU DARA
  Masa sblm keluar hospital, saya dinasihati agar mengambil ubatan yang diberikan oleh doktor seperti antibiotik atau Vitamin C untuk merawat luka-luka jahitan , tp saya gantikan ubat2 doctor bg tuh dgn suplement shaklee, saya dh terbiasa dgn suplement ni utk mempercepatkan luka2 bersalin saya agar cpt sembuh. Kadang kala luka jahitan amat memeritkan dan mengerikan. Nasihat saya, sentiasa jaga kebersihan dan cuci jahitan dengan campuran air suam dan sedikit garam halus ataupun saya gunakan intimate wash herba ( dh ada dlm set berpantang yg saya beli ) Selepas cuci, lap kering luka jahitan tersebut untuk elakkan jangkitan. Sentiasa tukar pad bersalin walaupun darah tidak banyak keluar untuk kesihatan dan kebersihan luka jahitan tersebut.

 nampak x smua set nawal kat atas tuh?? complete smuanya dh siap ada..intimate wash sgt2 wangi n rasa fresh herba..paling saya suka adalah set tungku herba nawal tuh, sbb dh siap ada dia nya kain pembalut yg mengandungi herba, saya mmg bertungku setiap hari..rasa bdn lebih ringan je, angin pon x mudah masuk dlm bdn..terbaikkkk


lagi satu saya nak share, Kebengkakan payu dara sering terjadi kepada ibu-ibu yang baru bersalin. Menurut petua tradisional, untuk melegakan kebengkakan tersebut , saya akan ambil sekelopak kobis sejuk (yang telah disejukkan dalam peti sejuk) dan diletakkan didalam coli untuk melegakkan kebengkakan payu dara tersebut. Ini hanya petua, Apa-apa pun dapatkan nasihat pakar sekiranya keadaan teruk..ok?

6. ELAKKAN KEJADIAN BENTAN
Orang tua dahulu menasihati ibu-ibu bersalin agar jangan menjerit atau mengangkat benda-benda berat dalam masa sebulan sebab TAKUT BENTAN dimana badan akan sejuk mengigil dan darah turun dengan banyak. Rehatkan diri dan tidur secukupnya untuk kembalikan stamina. Saya akan sentiasa pakai stoking dan berselipar didalam rumah. PETUA Sekiranya ANDA BENTAN, ambil dua ulas bawang putih dan dititik bersama kulit. Sapu bawang putih tersebut pada kuku jari tangan dan jari kaki sahaja selalu. Insyaallah berkurangan. Tiada perubahan jumpa dengan Doktor Pakar dengan segera...tp alhamdulillah sepanjang tempoh 32 hari saya berpantang ni, saya tidak mengalami bentan, syukur...

7. MEROYAN & CUKUP REHAT
Untuk elakkan Meroyan, PERTAMA: Rehatkan diri secara fizikal dan mental. KEDUA: Amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang sepanjang berpantang dan selepas berpantang sehingga badan kembali sihat. KETIGA: SAYANGI DIRI ANDA, jangan rasa bersalah sekiranya anda berehat dan mengagihkan tugasan kepada suami, ahli keluarga atau pembantu rumah kerana sesungguhnya anda dalam proses penyembuhan daripada kesakitan yang amat. KEEMPAT: Pilih amalan berpantang yang selesa dengan anda sebelum anda bersalin dan waktu berpantang akan menjadi sesuatu yang disenangi. KELIMA: Hormati pilihan & diri anda dan tolak pilihan orang lain sekiranya ia membuat anda tertekan. Tekanan patut dihindari semasa dalam atau selepas pantang kerana ia boleh menyebabkan gangguan emosi berpanjangan.

8. BERURUT, BERSENGKAK, BERTUNGKU DAN BERBENGKUNG
  2 hari slps bersalin, saya dh mula berurut badan tapi nasihat saya jangan bersengkak dahulu kerana rahim tengah cedera dan membengkak. Kalau boleh tunggu selepas pantang apabila rahim telah kembali kesaiz asal. Bertungku juga elok untuk mengurangkan kebengkakkan kecederaan dalaman. Tetapi biarlah berpada-pada...sampaikan nurse yg cek perut saya puji sbb x smpi smggu rahim saya dh mula kecut...tuh sbb bagusnya bertungku ni...saya mmg jaga btul2 time berpantang ni.

9. PENGAMBILAN SUPLEMENT ( SET BERPANTANG SHAKLEE)
ni pengalaman saya la, utk dalaman mmg saya pilih set shaklee, bukan x mo beli set2 dalaman yg ada kat luar2 tuh cumanya dari dlu bdn ni mmg dh terbiasa amalkan suplement shaklee, so saya dpt manfaatnya dr suplemnt2 shaklee yg saya amalkan, saya akan tetap 'setia" dgn shaklee selama2 nya..sampaikan masa bersalin arituh, nurse2 yg menjaga saya arituh pon beli set2 shaklee yg saya amalkan...alhamdulillah saya rasa puas bila saya share ttg kebaikan yg saya dh dpt dgn org2 lain...so ilmu2 yg kita ada tuh, jgn la kedekut ya utk dikongsikan, nnt kebaikannya pon kita akan dpt jugak...
utk berpantang ni, saya mmg amik set pantang shaklee fullset, set utk skin, + tambahan set utk bf kan baby Rizqi...hasilnya alhamdulillah, bdn lebih bertenaga ketika menyusukan baby saya walaupun waktu tdo saya ting tong2..susu pon alhamdulillah dgn izin NYA, banyak & cukup utk my baby sampaikan bila baby tdo , bengkak2 dibuatnya sehinggakan saya terpaksa pump.


ini rutin seharian saya, sewaktu baby sdg tidur, saya akan pump utk readykan stok2 susu utk baby Rizqi, saya akan pastikan saya mengepam /direct feed setiap 2 jam skali..alhamdulilah susu saya banyak, murah betul rezki baby Rizqi..saya akan teruskan full bf sehingga 2 thn mcm 3 org anak saya yg lain...

setiap kali pump saya x kan tunggu masa yg lama utk penuhkan botol susu medela ni..biasanya ianya mengambil masa 10 minit utk dptkan 150ml ( 5oz), syukur Alhamdulillah...

Kesimpulannya, amalan berpantang yg saya amalkan setiap kali bersalin, mmg saya akan jaga betul2, saya x cheat langsung amalan2 ketika berpantang, mmg saya follow ketat2 sbb saya nak bdn saya cpt sihat, luka cpt sembuh, nak banyakkan susu bdn utk Baby Rizqi saya dan of cource utk bdn langsing smula...tp skrg ni saya belum start lg diet sbb masih full bf baby, tp walaupun blum start berdiet, saya mmg x sentuh ais sbb ais ni la yg menyebabkan bdn cpt gemok, mkn nasik 2x sehari hanya 1 senduk shj, sapu cream pecah lemak setiap kali after mandi dan nak sleep..mmg banyak perubahan nya, nak2 saya full bf baby, so berat bdn lebih mudah turun dgn cpt , nnt saya akan sharekan cara turunkan berat bdn after bersalin pula ya utk next entry...

 semangat betul baby Rizqi skrg, insyallah dpt khasiat dr susu ibu yg mama bg ni yaa..:)



MEMO : BG CUSTOMER2 YG DH BUAT PAYMENT UTK SET BERPANTANG, PREGGY SET, BF SET DAN JUGA SET KESUBURAN SHAKLEE, SERUM BREAST, PIHAK ADMIN AKAN MULA POSKAN ORDER2 KALIAN PADA HARI SELASA YA SBB ESOK ISNIN CUTI..TRACKING NO SAYA AKAN UPDATEKAN DI EMAIL MASING2 YAA...

BG NEW CUSTOMER YG INGIN MENDAPATKAN APA SHJ SET2 DARI SHAKLEE + GUIDE MKN YG BETUL, BOLEH LA MEMBUAT ORDER KALIAN DI EMAIL SAYA honey_nurhaliza@yahoo.com ..insyallah admin akan reply email anda satu persatu ok..:) 

KEPADA MEREKA YG INGIN DPTKAN SET BERPANTANG NAWAL HERBAL BEAUTY DARI SAYA, BOLEH LA EMAIL SEPERTI BIASA YA, NNT SAYA AKAN EXPLAIN KAN SET2 YG ADA YA...
 

NEXT ENTRY : TIPS TURUNKAN BERAT BADAN KETIKA BREASTFEEDING..






19 August 2014

~ Pengalaman 4th Bersalin -


Syukur Alhamdulillah , hari ni dah masuk hari ke 20 saya menjalani tempoh berpantang..smuanya berjalan dgn lancar sbb now saya dh pon balik ke rumah sndiri dan dijaga dgn baik oleh suami tersayang...walapun ianya x se perfect sebagaimana mama saya jaga tp saya tetap bersyukur, segala2 nya dijaga dgn baik oleh si dia..

Ok now saya baru shj abes bertungku, susu pon dh siap2 pump utk ready stock sampai ptg nya stok...saya akan readykan smua stok susu bila si manja saya tidur lena...saya pula?? of cource tidur saya mmg x lena mcm org lain, ketika org lain tidur, saya bersengkang mata utk readykan stok2 susu utk si manja Rizqi saya..inilah pengorbanan seorg ibu sperti saya...

ok cerita berpantang saya akan share kan di entry lain ya sbb arini saya nak share kan pengalaman saya bersalin arituh..mungkin pengalaman kali ni saya x kan lupakan sampai bila2 dlm lipatan sejarah hidup saya ..

Bismillahirrahmanirrahim saya mulakan...

sessi flashback 20 hari yg lepas :-

29hb Julai 2014 - Selasa ( Raya ke 2 )

Ok arini dah pon masuk syawal yg ke 2 & now jam menunjukkan ke angka 1 pagi, perut mula rasa x selesa , gerakkan baby rasa aktifnya lain mcm...saya mulai risau...

3am : tetibe saya terjaga dari tidur sbb rasa sakit di bhgn mata...saya lantas bangun ke bilik air & mendapati mata sebelah kiri sakit yg teramat sgt dan tidak boleh buka langsung..dlm hati kecil bersuara , mungkin saya sakit mata...saya tetap bersangka baik time tuh, x mo fikir yg bukan2..
saya cuba tidur smula namun gerakkan baby dlm perut terasa betul lain mcm nya..terasa baby mcm ketuk2 je perut ni...

6:30 am: saya terjaga dan terus solat subuh dan kali ni mmg mata saya sakit sgt2 sampai x boleh bukak lagi...pedihnya hanya Allah yg tahu...saya bgtau hubby, dan die terus ajak ke klinik tp hampa nya smua klinik tutup...yer la kan, mana ada klinik bukak lagi raya ke 2 ni...hubby decide terus ke hospital terus...sng pape hal refer hospital je.

hujan mulai lebat pagi ni mengiringi perjalanan saya ke hospital...

sepanjang dlm perjalanan, mmg saya menangis2 sbb kan mata yg sakit, pedih, + x leh bukak...perjalanan dr umah ke hspital mengambil masa 25 mnit shj sbb hubby mmg drive laju giler time ni.

sesampai je di bhgn unit kecemasan, dorg terus tolak saya menuju ke labour room sbb time tuh gerakkan baby saya rasa kurg bergerak..

8:30 am: saya dh pon masuk area labour room & sementara menunggu giliran saya, x henti2 mulut ni berzikir agar Allah mudahkan urusan bersalin saya ni dan doa baby dlm perut ni still lg ok..Allah je yg tahu bagaimana perasaan cemas + takut saya ketika ni, dgn sakit mata x leh bukak ni lagi ditambah pula baby saya kurang bergerak...

"Allah, selamatkanlah  bayi di dlm perutku ini !!! " x henti2 saya doakan utk baby ni...saya sakit cmna skalipon xpe la, janji baby saya selamat !

ok now sampai giliran saya...

doctor : hye hanny, how are u today?? dah rasa sakit2 mahu bersalin?? ada keluar tanda2 bersalin x mcm darah atau air ke??

saya : belum lagi doctor, tanda2 x de lagi cuma saya dtg pagi ni sbb gerakkan baby saya kurang laa sbb mlm td mmg aktif sgt2, tp pagi ni belum terasa lagi gerakkannya + mata kiri saya sakit yg amat sgt dan langsung x leh bukak...

doctor : ohhh cube buka sket mata kiri u ni...i nak check dlu...jika serius, saya akan refer pada pakar mata dlu yaa...setlekan mata u dlu then baru kita fokus for ur baby yaa..

saya :ok kalau boleh setlekan cpt ya mata saya ni, saya dh x tahan sgt sakitnya ni, nak bukak pon terasa sakit + pedih.

sambil2 tuh saya tunggu nurse utk bawak saya ke pakar mata...dlm hati doa mcm2 agar smuanya ni dipermudahkan oleh Allah...

dipendekkan cerita...

doctor pakar mata kata, bhgn kornea mata saya luka sbb kan pemakaian lens yg terlalu lama dan jika mata saya x sembuh & tak boleh bukak dlm masa 24 jam, mgkin doc akan ambil tindakan susulan...setiap 4 jam , doc akan masukkan antibiotik dan ubat mata dlm mata...

5 jam selepas tuh, dgn izin Allah , mata kiri saya dah boleh bukak sepenuhnya tp ianya sgt2 kabur...xpe janji mata ni dh boleh bukak dan doctor beritahu ianya akan pulih tp kene konsisten guna ubat mata tuh...

ok part mata dh pon setle,  n now turn utk baby ni plak...sejak saya sampai hspital pagi td dan sehingga waktu zohor tghari ni, gerakkan baby hanya 2 gerakkan shj...mmg dlm hati ni sgt2 risau dan saya & hubby decide for induce shj...

after dh dgr kaunseling dari doctor, akhirnya kami pon mendatangani surat perjanjian utk induce..kalau boleh doctor mmg x advice utk saya lakukan induce sbb sakit contractionnya mmg 2x ganda dari sakit bersalin natural tuh...tp sbb kan  pergerakkan baby yg saya rasa kurang bergerak ni,  saya mmg kuat nak lakukan induce.

6pm : hubby antar makanan , saya sempatlah jamah 2-3 sudu b4 saya dimasukkan ke dlm labour room utk diinduce.

7pm : saya dh pon berada di labour room..terasa betul debaran nya sblm saya diinduce, saya sempat abeskan baca surah Yassin time ni.

tepat jam 9pm :  doctor pakar pon dtg beramai2 mengerumuni saya di bilik labour room tuh...b4 induce, doctor tnya saya samada betul ke saya decide nak induce...yeahhh saya nekad utk induce sbb risau baby ni kurang pergerakkannya.

ok dh selamat diinduce utk kali pertama, doc kata jika tiada bukaan after 6 jam, doc akan masukkan lagi ubat yg ke 2..

dlm tempoh 6 jam yg pertama ni, contraction dh mula saya rasakan setiap 10 minit...mmg benar kata doctor, induce ni mmg 2x ganda sakit contraction nya dari sakit natural...

saya terima dgn redha, mungkin ini bhgn saya...ada org mudah sgt bersalin, x yah dok berjam2 pn dlm labour room, ada org sng je bersalin, turun tanda, terus pi hspital then x smpi 1-2 jam dh pon slmt bersalin...ada org susah @ lambat bersalin...itu bhgn masing2 yg Allah dh tetapkan...saya terima dgn redha , mungkin ini bhgn aku, mgkin Allah susahkan aku di bhgn ni dan mudahkan di bhgn lain...

selama sakit contraction tuh la, saya bermuhasabah dgn diri sndiri...time ni, saya sempat lg berwhatapps dgn suami , mintak die buat solat hajat, bacakan yassin mudahkan bukaan utk saya lahirkan baby ni...setiap kali msg2 dgn hubby, air mata saya x henti2 mengalir...

Allahuakbar...sakit contraction makin lama makin sakit dan kerap...x henti2 mulut ni baca لا إلهَ إلا أنتَ 
 سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظّالِمِيْنَ

sakitnya Ya Allah...ampunkan dosa2 ku, mudahkanlah utk aku lahirkan zuriat ni...air mata mmg x henti2 mengalir sepanjang 6 jam sakit contraction ni...:(((

after 6 jam induce pertama : doctor pakar dtg utk cek bukaan serviks, tp dgn hampa nya still lagi 4cm dari td...

doctor masukkan lagi induce yg ke 2 yakni masuk ubat kali ke 2 dan doc akan dtg lagi after 6 jam utk cek bukaan serviks...

"Allah, mudahkan la, jgn Kau persulitkan keadaan aku yg nak lahirkan baby ni...:("

30hb julai 2014 - syawal ke 3 :-

9am : after 6 jam yg ke 2 , doctor pakar pon dtg lagi utk cek bukaan serviks saya yg seterusnya...ada la sket bukaan tp cuma 5cm shj dan doctor masukkan induce ke 3 tp bukan ubat, die mcm tiub bebola dan dimasukkan dlm bhgn serviks kita, masa tuh nak buang air kecil smuanya guna tiub, sakitnya ya Allah...

1 jam slps tuh, tiub yg dimasukkan tuh dah pon terbukak, dan ini menandakan serviks dah ada bukaan tp bila doctor cek , masih belum ckup 10cm utk kita meneran/push baby.

doctor pon terus pecahkan air ketuban pagi tuh...time tuh la sakitnya lagi teruk...setiap 5 minit2 dtg sakit contraction tuh...

11:30am : Time ni la doctor pakar mcm cemas2 je panggil hubby saya masuk terus ke labour room, time ni saya rasa mcm mamai2 je, yerla dgn x mkn nya, x ckup tidur menahan sakit contraction nya tp apa yg saya dgr, doctor suruh hubby sign surat utk czer...

hubby : WHATTT???? CZERRR???

doctor: yerrr sbb ur wife dah 18 jam sakit contraction dan berdasarkan ujian jantung yg kami jalankan, kami dapati keadaan baby mcm stress, maybe sbb dh kurangnya air ketuban, so kami decide for czer

dlm hati saya time tuh, saya dh pasrah & redha seredha2 nya, janji baby ni selamat keluar smua...xpe la kalau czer pon walaupun hakikatnya saya mmg x mo czer sbb 3 org anak saya yg lain smuanya bersalin normal...

tanpa berlengah lagi, mereka tolak saya terus ke bilik operation utk menjalani czer...sepanjang perjalanan tuh, saya sempat doa cmni " Ya Allah, KAU MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENGASIHANI, BERILAH AKU KESEMPATAN UTK KALI YG TERKAHIR NI UTK BERSALIN NORMAL DI SAAT2 AKHIR, TUNAIKANLAH YA ALLAH PERMINTAAN DAN DOA KU INI, AMIN "

saya tahu saya akan di czer sekejap lagi tp saya tetap berdoa supaya saya dpt bersalin normal di saat2 akhir, sbb saya tahu smuanya tuh dgn izin Allah dan bukannya manusia...doctor hanya merancang shj utk saya bersalin czer.

nurse2 smua dh siap2 tukarkan  pakaian saya utk masuk ke bilik bedah...x tahu kenapa time tuh saya tenang shj...tenang setenang2 nya seolah2 tiada apa2 pon yg berlaku...mulut ni x henti2 berdoa surah al-fatah tuh...A001

sesampai shj di bilik bedah, lampu dh siap pasang, peralatan bedah dh pon ready smuanya...saya lihat pembantu2 doctor seolah2 mcm cemas dan smuanya agak pantas..

doctor : ok hanny, bangunnn kjp, doctor nak masukkan bius terlebih dahulu yaa..

time ni la saya nak bangun mmg x boleh sbb tgh contraction yg sgt2 kuat dan sakit...

saya : saya x boleh bangunnnn...tgh contractionnnnnn...

doctor: ok ada rasa nak buang air besar x?? baring dlu ya, doctor cek kan dlu bukaan serviks ni..allahuakbar, kepala dah berada di hujung ni, ok hanny, ada rasa nak teran x??

time ni la saya rasa betapa ajaibnya kuasa Allah..Dia kabulkan doa saya di saat2 akhir..

time ni la smua nurse2 & doctor2 pakar smua support saya utk push ( teran) utk keluarkan baby..dorg smua x henti tlg saya pegangkan kaki dan bg kata2 smgt utk meneran...

12:04 tghari : akhirnya push kali ke 3, alhamdulillah saya dh dgr suara tangisan baby saya...

MasyaAllah, Allahuakbar !!! saya menangis saat2 ni, menangis yg teramat sgt sbb terlalu bersyukur Allah tunaikan doa dan permintaan saya utk bersalin normal di saat2 akhir..

ada lg 1 keajaban yg berlaku, mata kiri saya yg sakit dh pulih sepenuhnya sbb saya dpt lihat btul2 clear wajah baby saya...saya menangis lagi tanda syukur...ALLAHUAKBAR YA ALLAH

saya rasa skjp sgt tempoh masa bersalin ni, ada la dlm 30 minit kot...alhamdulillah syukur ya Allah..

time ni saya famous kjp sbb smua nurse2 & doctor2 tahu kes saya bersalin normal di bilik bedah...hihi

 alhamdulillah sakit 18 jam, inilah hadiah dari Allah...baby boy dgn seberat 3.44kg..

Masa baby Rizqi dah 6 hari, kami bercadang utk jalani photoshoot newborn baby sbb yg sebaik2 nya 1-7 hari kelahiran sbb baby pon masih lembut lg, sng nak shoot2...



Raja Aiman Rizqi


alhamdulilah dh 4 org daaa anak saya...kjp betul masa berlalu, 10 thn usia perkahwinan saya dikurniakan 4 org cahayamata penyejuk jiwa...TQ ALLAH

NEXT ENTRY : PENGALAMAN BERPANTANG SAYA...;)




11 August 2014

~ Skincare Baru...BMORE GOLD SERIES 24K,yeayyy ~

Fuhhh lamanyaaa x update blog tp since dh slmt bersalin arituh, percayalah hati ni mmg meronta sgt2 nak update blog...ni pon saya kena update lelaju sementara tgh pump susu utk my new baby..uiksss cmna tgh pump susu boleh update blog ek?? haaa dunia skrg kan dh makin canggeh, saya guna freestyle medela sbb ianya banyak memudahkan smua urusan keja saya seharian, maklumlah super mama yg ada 4 org anak ni...so saya kena pandai manage my timetable utk the whole day...

ok2 b4 saya teruskan entry sharing kali ni, nak gtau kat smua org yg saya dh pon slmt bersalin masa 3rd Syawal arituh..alhamdulillah saya telah slmt bersalin normal, baby boy seberat 3.44kg...so full entry ttg cerita bersalin arituh saya akan share kan utk next entry ok...banyak bende saya nak share..tunggu yaa...

nak citer sket, after bersalin ni, mmg hormon kita nak kembali ke normal smula kan..so mmg take time, selain faktor pemakanan yg seimbang, pengambilan suplement sgt2 penting time2 cmni..saya mmg x miss ambil suplement set berpantang, bf set + skincare suplement from shaklee..ini je yg boleh membantu keadaan + kulit saya kembali normal mcm dolu2...

Act, skin masa preggy arituh x la seteruk mana pon cuma masalah dry skin yg melampau2, tp masa preggy saya mmg abeskan set enfuselle shaklee tuh..mmg thn lama btul set nya, so sgt2 jimat...

Dan skrg ni, saya telah diperkenalkan oleh teman saya akan skincare "baru" di pasaran..act brand ni mmg dah lama daaa kat pasaran cuma set yg saya nak try skrg ni adalah rangkaian yg paling latest skali sbb ada serum gold...kulit awal 30an ni mmg banyak yg perlu dijaga...

ok nak tahu x set yg saya akan saya gunakan sepanjang tempoh berpantang ni??



KELEBIHAN PRODUK BMORE GOLD SERIES 24K ( DE WAJAH )

- Mengandungi ekstrak emas tulen 24k
- Membantu mengurangkan kedutan dan awet muda. ( ok ni paling saya suka! )
- Penggunaan teknologi emas membantu melancarkan aliran darah ke seluruh wajah & menaikkan seri wajah si pemakai.
- Merangsang pembaharuan tisu kulit , menjadikan kulit lebih anjal, tegang & segar
- Membangkitkan aura wajah & memberi perlindungn dari sinaran matahari yg terik.

X sabar nak try skincare yg baru ni plak...hope prob dry skin ni dpt natural balik mcm zaman anak dara dlu..maybe skin jd dry sbb collagen dlm tubuh bdn semakin berkurangan...nnt saya akan update resultnya yaa...tungguuuu...

ohhh yaa lupa pula, pada yg berminat utk dptkan set BMORE GOLD SERIES 24K ni, kalian boleh email pada teman saya yaa theglorygreen@gmail.com ( FARIZA )