31 August 2014

~ Sharing : Amalan / Cara Berpantang Saya ~



Arini dah genap 32 hari saya berpantang, saya still lagi berpantang seperti biasa walaupun saya dh mula bersolat, alhamdulillah darah nifas btul2 stop tepat 29 hari arituh...rasanya dlu masa bersalinkan 3 org anak saya dlu, x de la skjp cmni...

Apa rutin seharian saya ketika berpantang?? meh saya nak share2 ngn kalian smua..mgkin boleh dijadikan panduan utk mommy2 to be di luar sana yaa..setiap org mungkin lain cara berpantang nya, ada yg terlalu straight sgt sampai smua bende x boleh sentuh..saya just buat amalan2 yg ibu saya ajarkan, janji ianya tidak memudaratkan , menyusahkan saya + bdn saya lebih sihat n cergas, itu dah ckup baik bg saya.

Set Pantang utk baby yg ke 4 ni, saya dh decide utk mengambil set NAWAL HERBAL BEAUTY, mmg saya ambil fullset sbb smuanya dh complete, dan ada beberapa item set pantang yg lain, saya ambil set Trubellai , yg trubellai nya set, saya ambil corset, herbal scrub, minuman gamat. ok complete..

 saya ambil fullset nawal herbal ni...nnt saya share kan review ttg set ni yaa...yg ni set utk luaran yaa


ok yg ni plak mmg menjadi pilihan no 1 saya set berpantang saya utk dalaman...yg bestnya, bdn still bertenaga walaupun x ckup tdo, luka bawah cpt sembuh, susu bdn alhamdlillah sgt2 meriah + bonus skin kembali bermaya n more glowing sbb ada nya esp, vit c dan vit e...very recommended!!

Amalan dan Petua Melayu Ketika Tempoh Berpantang

1. PENGAMBILAN MAKANAN YANG LEMBUT & MUDAH HADAM
Untuk 2 minggu yang pertama saya mengamalkan makanan yang lembut, mudah hadam, berserat dan seimbang seperti nasi bubur, sup sayur, oat mill dll kerana ia akan melancarkan sistem penghadaman dan memudahkan pembuangan air besar. Elakkan makan makanan yang sukar dihadam dan berminyak atau pedas seperti nasi, sambal, berlemak dll kerana ia akan menyebabkan usus pedih dan sembelit..dan juga saya tambahkan pengambilan suplement utk bdn lebih sihat, luka cpt sembuh, dan banyakkan lg susu bdn.

2. PILIHAN MAKANAN SEMASA DALAM PANTANG
Seboleh mungkin, saya akan banyakkan pilihan makanan dari kalangan sayur-sayuran yang direbus atau makanan yang dipanggang, direbus atau dibakar berbanding makanan yang digoreng. saya akan pastikan makan makanan seimbang dimana setiap hidangan mesti ada protein, kabohidrat & sayur- sayuran. Elakkan makan makanan atau buah-buahan yang masam atau berasid. Menurut petua tradisional, elakkan makan tumbuhan@sayuran yang berlilit dan/atau untuk ulam pastikan ia dicuci bersih dan dicelur sebentar untuk elak kembung perut atau keracunan makanan..ni tips org tua2 dlu la..ada jugak kebenaran nya...

 ni lauk2 yg wajib ada masa saya berpantang, halia dan lada hitam sgt2 bgus utk buang angin dlm bdn after bersalin...



3. AMALKAN MINUM AIR MASAK 2 – 3 LITER SEHARI
Pakar-pakar pemakanan mengesahkan kekurangan air didalam badan menyebabkan kekurangkan cecair didalam darah dan fenomena ini melemahkan badan dan menyebabkan keletihan...tuh sbb saya dinasihati minum air masak segelas setiap sejam atau 2 – 3 liter air sehari kerana ia akan membuat saya kekal cergas dan boleh mengekalkan tenaga. Jangan takut tau,  anda tidak akan boyak dengan minum air kerana ia akan mengembalikan bentuk badan anda serta mengempiskan perut...saya akan elakkan minum minuman manis ,berkafein, bergas atau berakohol kecuali susu dan koko kerana ia akan mengurangkan cairan tubuh kita dan membuat kita sakit kepala, pening dan/atau kembung perut.


 dgn penapis air yg cntek mcm kat atas ni, saya rasa lebih bersemangat n mudah utk minum air 3-5 lter sehari, sng nak bawak ke mana2..air pon bila minum rasa bersih je...

4. AMALAN MANDIAN & KEBERSIHAN DIRI
untuk tujuh (7) hari pertama,saya mmg x mandi langsung, just lap badan dengan air suam sebersih-bersihnya dan jangan mandi dahulu kerana badan sedang sakit dan urat membengkak. Hari-hari seterusnya mandi sekali sehari sahaja sebelum pukul 9 pagi dan lap badan pada waktu petang sahaja. Ini adalah untuk mengelakkan diri dari jadi boyak dan kembang...selepas tempoh 7 hari pertama, saya akan mandi dgn mandian herba ( bli yg dh siap packing) bdn saya mmg rasa segar sgt, selain itu saya akan pastikan  diri saya berparam, berpilis atau bertangas...sgt2 wajib

 selepas 7 hari, saya akan mula mandi gunakan mandian daun2 herba ni..saya mmg pilih nawal herbal set sbb dlm set pantang yg saya beli tuh, smuanya dh siap2 ada di dlm nya...sgt2 best, rasa bdn ni fresh je..highly recomended!!


5. HADAPI KESAKITAN PADA JAHITAN VAGINA, BEDAH DAN KEBENGKAKKAN PAYU DARA
  Masa sblm keluar hospital, saya dinasihati agar mengambil ubatan yang diberikan oleh doktor seperti antibiotik atau Vitamin C untuk merawat luka-luka jahitan , tp saya gantikan ubat2 doctor bg tuh dgn suplement shaklee, saya dh terbiasa dgn suplement ni utk mempercepatkan luka2 bersalin saya agar cpt sembuh. Kadang kala luka jahitan amat memeritkan dan mengerikan. Nasihat saya, sentiasa jaga kebersihan dan cuci jahitan dengan campuran air suam dan sedikit garam halus ataupun saya gunakan intimate wash herba ( dh ada dlm set berpantang yg saya beli ) Selepas cuci, lap kering luka jahitan tersebut untuk elakkan jangkitan. Sentiasa tukar pad bersalin walaupun darah tidak banyak keluar untuk kesihatan dan kebersihan luka jahitan tersebut.

 nampak x smua set nawal kat atas tuh?? complete smuanya dh siap ada..intimate wash sgt2 wangi n rasa fresh herba..paling saya suka adalah set tungku herba nawal tuh, sbb dh siap ada dia nya kain pembalut yg mengandungi herba, saya mmg bertungku setiap hari..rasa bdn lebih ringan je, angin pon x mudah masuk dlm bdn..terbaikkkk


lagi satu saya nak share, Kebengkakan payu dara sering terjadi kepada ibu-ibu yang baru bersalin. Menurut petua tradisional, untuk melegakan kebengkakan tersebut , saya akan ambil sekelopak kobis sejuk (yang telah disejukkan dalam peti sejuk) dan diletakkan didalam coli untuk melegakkan kebengkakan payu dara tersebut. Ini hanya petua, Apa-apa pun dapatkan nasihat pakar sekiranya keadaan teruk..ok?

6. ELAKKAN KEJADIAN BENTAN
Orang tua dahulu menasihati ibu-ibu bersalin agar jangan menjerit atau mengangkat benda-benda berat dalam masa sebulan sebab TAKUT BENTAN dimana badan akan sejuk mengigil dan darah turun dengan banyak. Rehatkan diri dan tidur secukupnya untuk kembalikan stamina. Saya akan sentiasa pakai stoking dan berselipar didalam rumah. PETUA Sekiranya ANDA BENTAN, ambil dua ulas bawang putih dan dititik bersama kulit. Sapu bawang putih tersebut pada kuku jari tangan dan jari kaki sahaja selalu. Insyaallah berkurangan. Tiada perubahan jumpa dengan Doktor Pakar dengan segera...tp alhamdulillah sepanjang tempoh 32 hari saya berpantang ni, saya tidak mengalami bentan, syukur...

7. MEROYAN & CUKUP REHAT
Untuk elakkan Meroyan, PERTAMA: Rehatkan diri secara fizikal dan mental. KEDUA: Amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang sepanjang berpantang dan selepas berpantang sehingga badan kembali sihat. KETIGA: SAYANGI DIRI ANDA, jangan rasa bersalah sekiranya anda berehat dan mengagihkan tugasan kepada suami, ahli keluarga atau pembantu rumah kerana sesungguhnya anda dalam proses penyembuhan daripada kesakitan yang amat. KEEMPAT: Pilih amalan berpantang yang selesa dengan anda sebelum anda bersalin dan waktu berpantang akan menjadi sesuatu yang disenangi. KELIMA: Hormati pilihan & diri anda dan tolak pilihan orang lain sekiranya ia membuat anda tertekan. Tekanan patut dihindari semasa dalam atau selepas pantang kerana ia boleh menyebabkan gangguan emosi berpanjangan.

8. BERURUT, BERSENGKAK, BERTUNGKU DAN BERBENGKUNG
  2 hari slps bersalin, saya dh mula berurut badan tapi nasihat saya jangan bersengkak dahulu kerana rahim tengah cedera dan membengkak. Kalau boleh tunggu selepas pantang apabila rahim telah kembali kesaiz asal. Bertungku juga elok untuk mengurangkan kebengkakkan kecederaan dalaman. Tetapi biarlah berpada-pada...sampaikan nurse yg cek perut saya puji sbb x smpi smggu rahim saya dh mula kecut...tuh sbb bagusnya bertungku ni...saya mmg jaga btul2 time berpantang ni.

9. PENGAMBILAN SUPLEMENT ( SET BERPANTANG SHAKLEE)
ni pengalaman saya la, utk dalaman mmg saya pilih set shaklee, bukan x mo beli set2 dalaman yg ada kat luar2 tuh cumanya dari dlu bdn ni mmg dh terbiasa amalkan suplement shaklee, so saya dpt manfaatnya dr suplemnt2 shaklee yg saya amalkan, saya akan tetap 'setia" dgn shaklee selama2 nya..sampaikan masa bersalin arituh, nurse2 yg menjaga saya arituh pon beli set2 shaklee yg saya amalkan...alhamdulillah saya rasa puas bila saya share ttg kebaikan yg saya dh dpt dgn org2 lain...so ilmu2 yg kita ada tuh, jgn la kedekut ya utk dikongsikan, nnt kebaikannya pon kita akan dpt jugak...
utk berpantang ni, saya mmg amik set pantang shaklee fullset, set utk skin, + tambahan set utk bf kan baby Rizqi...hasilnya alhamdulillah, bdn lebih bertenaga ketika menyusukan baby saya walaupun waktu tdo saya ting tong2..susu pon alhamdulillah dgn izin NYA, banyak & cukup utk my baby sampaikan bila baby tdo , bengkak2 dibuatnya sehinggakan saya terpaksa pump.


ini rutin seharian saya, sewaktu baby sdg tidur, saya akan pump utk readykan stok2 susu utk baby Rizqi, saya akan pastikan saya mengepam /direct feed setiap 2 jam skali..alhamdulilah susu saya banyak, murah betul rezki baby Rizqi..saya akan teruskan full bf sehingga 2 thn mcm 3 org anak saya yg lain...

setiap kali pump saya x kan tunggu masa yg lama utk penuhkan botol susu medela ni..biasanya ianya mengambil masa 10 minit utk dptkan 150ml ( 5oz), syukur Alhamdulillah...

Kesimpulannya, amalan berpantang yg saya amalkan setiap kali bersalin, mmg saya akan jaga betul2, saya x cheat langsung amalan2 ketika berpantang, mmg saya follow ketat2 sbb saya nak bdn saya cpt sihat, luka cpt sembuh, nak banyakkan susu bdn utk Baby Rizqi saya dan of cource utk bdn langsing smula...tp skrg ni saya belum start lg diet sbb masih full bf baby, tp walaupun blum start berdiet, saya mmg x sentuh ais sbb ais ni la yg menyebabkan bdn cpt gemok, mkn nasik 2x sehari hanya 1 senduk shj, sapu cream pecah lemak setiap kali after mandi dan nak sleep..mmg banyak perubahan nya, nak2 saya full bf baby, so berat bdn lebih mudah turun dgn cpt , nnt saya akan sharekan cara turunkan berat bdn after bersalin pula ya utk next entry...

 semangat betul baby Rizqi skrg, insyallah dpt khasiat dr susu ibu yg mama bg ni yaa..:)



MEMO : BG CUSTOMER2 YG DH BUAT PAYMENT UTK SET BERPANTANG, PREGGY SET, BF SET DAN JUGA SET KESUBURAN SHAKLEE, SERUM BREAST, PIHAK ADMIN AKAN MULA POSKAN ORDER2 KALIAN PADA HARI SELASA YA SBB ESOK ISNIN CUTI..TRACKING NO SAYA AKAN UPDATEKAN DI EMAIL MASING2 YAA...

BG NEW CUSTOMER YG INGIN MENDAPATKAN APA SHJ SET2 DARI SHAKLEE + GUIDE MKN YG BETUL, BOLEH LA MEMBUAT ORDER KALIAN DI EMAIL SAYA honey_nurhaliza@yahoo.com ..insyallah admin akan reply email anda satu persatu ok..:)

NEXT ENTRY : TIPS TURUNKAN BERAT BADAN KETIKA BREASTFEEDING..






19 August 2014

~ Pengalaman 4th Bersalin -


Syukur Alhamdulillah , hari ni dah masuk hari ke 20 saya menjalani tempoh berpantang..smuanya berjalan dgn lancar sbb now saya dh pon balik ke rumah sndiri dan dijaga dgn baik oleh suami tersayang...walapun ianya x se perfect sebagaimana mama saya jaga tp saya tetap bersyukur, segala2 nya dijaga dgn baik oleh si dia..

Ok now saya baru shj abes bertungku, susu pon dh siap2 pump utk ready stock sampai ptg nya stok...saya akan readykan smua stok susu bila si manja saya tidur lena...saya pula?? of cource tidur saya mmg x lena mcm org lain, ketika org lain tidur, saya bersengkang mata utk readykan stok2 susu utk si manja Rizqi saya..inilah pengorbanan seorg ibu sperti saya...

ok cerita berpantang saya akan share kan di entry lain ya sbb arini saya nak share kan pengalaman saya bersalin arituh..mungkin pengalaman kali ni saya x kan lupakan sampai bila2 dlm lipatan sejarah hidup saya ..

Bismillahirrahmanirrahim saya mulakan...

sessi flashback 20 hari yg lepas :-

29hb Julai 2014 - Selasa ( Raya ke 2 )

Ok arini dah pon masuk syawal yg ke 2 & now jam menunjukkan ke angka 1 pagi, perut mula rasa x selesa , gerakkan baby rasa aktifnya lain mcm...saya mulai risau...

3am : tetibe saya terjaga dari tidur sbb rasa sakit di bhgn mata...saya lantas bangun ke bilik air & mendapati mata sebelah kiri sakit yg teramat sgt dan tidak boleh buka langsung..dlm hati kecil bersuara , mungkin saya sakit mata...saya tetap bersangka baik time tuh, x mo fikir yg bukan2..
saya cuba tidur smula namun gerakkan baby dlm perut terasa betul lain mcm nya..terasa baby mcm ketuk2 je perut ni...

6:30 am: saya terjaga dan terus solat subuh dan kali ni mmg mata saya sakit sgt2 sampai x boleh bukak lagi...pedihnya hanya Allah yg tahu...saya bgtau hubby, dan die terus ajak ke klinik tp hampa nya smua klinik tutup...yer la kan, mana ada klinik bukak lagi raya ke 2 ni...hubby decide terus ke hospital terus...sng pape hal refer hospital je.

hujan mulai lebat pagi ni mengiringi perjalanan saya ke hospital...

sepanjang dlm perjalanan, mmg saya menangis2 sbb kan mata yg sakit, pedih, + x leh bukak...perjalanan dr umah ke hspital mengambil masa 25 mnit shj sbb hubby mmg drive laju giler time ni.

sesampai je di bhgn unit kecemasan, dorg terus tolak saya menuju ke labour room sbb time tuh gerakkan baby saya rasa kurg bergerak..

8:30 am: saya dh pon masuk area labour room & sementara menunggu giliran saya, x henti2 mulut ni berzikir agar Allah mudahkan urusan bersalin saya ni dan doa baby dlm perut ni still lg ok..Allah je yg tahu bagaimana perasaan cemas + takut saya ketika ni, dgn sakit mata x leh bukak ni lagi ditambah pula baby saya kurang bergerak...

"Allah, selamatkanlah  bayi di dlm perutku ini !!! " x henti2 saya doakan utk baby ni...saya sakit cmna skalipon xpe la, janji baby saya selamat !

ok now sampai giliran saya...

doctor : hye hanny, how are u today?? dah rasa sakit2 mahu bersalin?? ada keluar tanda2 bersalin x mcm darah atau air ke??

saya : belum lagi doctor, tanda2 x de lagi cuma saya dtg pagi ni sbb gerakkan baby saya kurang laa sbb mlm td mmg aktif sgt2, tp pagi ni belum terasa lagi gerakkannya + mata kiri saya sakit yg amat sgt dan langsung x leh bukak...

doctor : ohhh cube buka sket mata kiri u ni...i nak check dlu...jika serius, saya akan refer pada pakar mata dlu yaa...setlekan mata u dlu then baru kita fokus for ur baby yaa..

saya :ok kalau boleh setlekan cpt ya mata saya ni, saya dh x tahan sgt sakitnya ni, nak bukak pon terasa sakit + pedih.

sambil2 tuh saya tunggu nurse utk bawak saya ke pakar mata...dlm hati doa mcm2 agar smuanya ni dipermudahkan oleh Allah...

dipendekkan cerita...

doctor pakar mata kata, bhgn kornea mata saya luka sbb kan pemakaian lens yg terlalu lama dan jika mata saya x sembuh & tak boleh bukak dlm masa 24 jam, mgkin doc akan ambil tindakan susulan...setiap 4 jam , doc akan masukkan antibiotik dan ubat mata dlm mata...

5 jam selepas tuh, dgn izin Allah , mata kiri saya dah boleh bukak sepenuhnya tp ianya sgt2 kabur...xpe janji mata ni dh boleh bukak dan doctor beritahu ianya akan pulih tp kene konsisten guna ubat mata tuh...

ok part mata dh pon setle,  n now turn utk baby ni plak...sejak saya sampai hspital pagi td dan sehingga waktu zohor tghari ni, gerakkan baby hanya 2 gerakkan shj...mmg dlm hati ni sgt2 risau dan saya & hubby decide for induce shj...

after dh dgr kaunseling dari doctor, akhirnya kami pon mendatangani surat perjanjian utk induce..kalau boleh doctor mmg x advice utk saya lakukan induce sbb sakit contractionnya mmg 2x ganda dari sakit bersalin natural tuh...tp sbb kan  pergerakkan baby yg saya rasa kurang bergerak ni,  saya mmg kuat nak lakukan induce.

6pm : hubby antar makanan , saya sempatlah jamah 2-3 sudu b4 saya dimasukkan ke dlm labour room utk diinduce.

7pm : saya dh pon berada di labour room..terasa betul debaran nya sblm saya diinduce, saya sempat abeskan baca surah Yassin time ni.

tepat jam 9pm :  doctor pakar pon dtg beramai2 mengerumuni saya di bilik labour room tuh...b4 induce, doctor tnya saya samada betul ke saya decide nak induce...yeahhh saya nekad utk induce sbb risau baby ni kurang pergerakkannya.

ok dh selamat diinduce utk kali pertama, doc kata jika tiada bukaan after 6 jam, doc akan masukkan lagi ubat yg ke 2..

dlm tempoh 6 jam yg pertama ni, contraction dh mula saya rasakan setiap 10 minit...mmg benar kata doctor, induce ni mmg 2x ganda sakit contraction nya dari sakit natural...

saya terima dgn redha, mungkin ini bhgn saya...ada org mudah sgt bersalin, x yah dok berjam2 pn dlm labour room, ada org sng je bersalin, turun tanda, terus pi hspital then x smpi 1-2 jam dh pon slmt bersalin...ada org susah @ lambat bersalin...itu bhgn masing2 yg Allah dh tetapkan...saya terima dgn redha , mungkin ini bhgn aku, mgkin Allah susahkan aku di bhgn ni dan mudahkan di bhgn lain...

selama sakit contraction tuh la, saya bermuhasabah dgn diri sndiri...time ni, saya sempat lg berwhatapps dgn suami , mintak die buat solat hajat, bacakan yassin mudahkan bukaan utk saya lahirkan baby ni...setiap kali msg2 dgn hubby, air mata saya x henti2 mengalir...

Allahuakbar...sakit contraction makin lama makin sakit dan kerap...x henti2 mulut ni baca لا إلهَ إلا أنتَ 
 سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظّالِمِيْنَ

sakitnya Ya Allah...ampunkan dosa2 ku, mudahkanlah utk aku lahirkan zuriat ni...air mata mmg x henti2 mengalir sepanjang 6 jam sakit contraction ni...:(((

after 6 jam induce pertama : doctor pakar dtg utk cek bukaan serviks, tp dgn hampa nya still lagi 4cm dari td...

doctor masukkan lagi induce yg ke 2 yakni masuk ubat kali ke 2 dan doc akan dtg lagi after 6 jam utk cek bukaan serviks...

"Allah, mudahkan la, jgn Kau persulitkan keadaan aku yg nak lahirkan baby ni...:("

30hb julai 2014 - syawal ke 3 :-

9am : after 6 jam yg ke 2 , doctor pakar pon dtg lagi utk cek bukaan serviks saya yg seterusnya...ada la sket bukaan tp cuma 5cm shj dan doctor masukkan induce ke 3 tp bukan ubat, die mcm tiub bebola dan dimasukkan dlm bhgn serviks kita, masa tuh nak buang air kecil smuanya guna tiub, sakitnya ya Allah...

1 jam slps tuh, tiub yg dimasukkan tuh dah pon terbukak, dan ini menandakan serviks dah ada bukaan tp bila doctor cek , masih belum ckup 10cm utk kita meneran/push baby.

doctor pon terus pecahkan air ketuban pagi tuh...time tuh la sakitnya lagi teruk...setiap 5 minit2 dtg sakit contraction tuh...

11:30am : Time ni la doctor pakar mcm cemas2 je panggil hubby saya masuk terus ke labour room, time ni saya rasa mcm mamai2 je, yerla dgn x mkn nya, x ckup tidur menahan sakit contraction nya tp apa yg saya dgr, doctor suruh hubby sign surat utk czer...

hubby : WHATTT???? CZERRR???

doctor: yerrr sbb ur wife dah 18 jam sakit contraction dan berdasarkan ujian jantung yg kami jalankan, kami dapati keadaan baby mcm stress, maybe sbb dh kurangnya air ketuban, so kami decide for czer

dlm hati saya time tuh, saya dh pasrah & redha seredha2 nya, janji baby ni selamat keluar smua...xpe la kalau czer pon walaupun hakikatnya saya mmg x mo czer sbb 3 org anak saya yg lain smuanya bersalin normal...

tanpa berlengah lagi, mereka tolak saya terus ke bilik operation utk menjalani czer...sepanjang perjalanan tuh, saya sempat doa cmni " Ya Allah, KAU MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENGASIHANI, BERILAH AKU KESEMPATAN UTK KALI YG TERKAHIR NI UTK BERSALIN NORMAL DI SAAT2 AKHIR, TUNAIKANLAH YA ALLAH PERMINTAAN DAN DOA KU INI, AMIN "

saya tahu saya akan di czer sekejap lagi tp saya tetap berdoa supaya saya dpt bersalin normal di saat2 akhir, sbb saya tahu smuanya tuh dgn izin Allah dan bukannya manusia...doctor hanya merancang shj utk saya bersalin czer.

nurse2 smua dh siap2 tukarkan  pakaian saya utk masuk ke bilik bedah...x tahu kenapa time tuh saya tenang shj...tenang setenang2 nya seolah2 tiada apa2 pon yg berlaku...mulut ni x henti2 berdoa surah al-fatah tuh...A001

sesampai shj di bilik bedah, lampu dh siap pasang, peralatan bedah dh pon ready smuanya...saya lihat pembantu2 doctor seolah2 mcm cemas dan smuanya agak pantas..

doctor : ok hanny, bangunnn kjp, doctor nak masukkan bius terlebih dahulu yaa..

time ni la saya nak bangun mmg x boleh sbb tgh contraction yg sgt2 kuat dan sakit...

saya : saya x boleh bangunnnn...tgh contractionnnnnn...

doctor: ok ada rasa nak buang air besar x?? baring dlu ya, doctor cek kan dlu bukaan serviks ni..allahuakbar, kepala dah berada di hujung ni, ok hanny, ada rasa nak teran x??

time ni la saya rasa betapa ajaibnya kuasa Allah..Dia kabulkan doa saya di saat2 akhir..

time ni la smua nurse2 & doctor2 pakar smua support saya utk push ( teran) utk keluarkan baby..dorg smua x henti tlg saya pegangkan kaki dan bg kata2 smgt utk meneran...

12:04 tghari : akhirnya push kali ke 3, alhamdulillah saya dh dgr suara tangisan baby saya...

MasyaAllah, Allahuakbar !!! saya menangis saat2 ni, menangis yg teramat sgt sbb terlalu bersyukur Allah tunaikan doa dan permintaan saya utk bersalin normal di saat2 akhir..

ada lg 1 keajaban yg berlaku, mata kiri saya yg sakit dh pulih sepenuhnya sbb saya dpt lihat btul2 clear wajah baby saya...saya menangis lagi tanda syukur...ALLAHUAKBAR YA ALLAH

saya rasa skjp sgt tempoh masa bersalin ni, ada la dlm 30 minit kot...alhamdulillah syukur ya Allah..

time ni saya famous kjp sbb smua nurse2 & doctor2 tahu kes saya bersalin normal di bilik bedah...hihi

 alhamdulillah sakit 18 jam, inilah hadiah dari Allah...baby boy dgn seberat 3.44kg..

Masa baby Rizqi dah 6 hari, kami bercadang utk jalani photoshoot newborn baby sbb yg sebaik2 nya 1-7 hari kelahiran sbb baby pon masih lembut lg, sng nak shoot2...



Raja Aiman Rizqi


alhamdulilah dh 4 org daaa anak saya...kjp betul masa berlalu, 10 thn usia perkahwinan saya dikurniakan 4 org cahayamata penyejuk jiwa...TQ ALLAH

NEXT ENTRY : PENGALAMAN BERPANTANG SAYA...;)




11 August 2014

~ Skincare Baru...BMORE GOLD SERIES 24K,yeayyy ~

Fuhhh lamanyaaa x update blog tp since dh slmt bersalin arituh, percayalah hati ni mmg meronta sgt2 nak update blog...ni pon saya kena update lelaju sementara tgh pump susu utk my new baby..uiksss cmna tgh pump susu boleh update blog ek?? haaa dunia skrg kan dh makin canggeh, saya guna freestyle medela sbb ianya banyak memudahkan smua urusan keja saya seharian, maklumlah super mama yg ada 4 org anak ni...so saya kena pandai manage my timetable utk the whole day...

ok2 b4 saya teruskan entry sharing kali ni, nak gtau kat smua org yg saya dh pon slmt bersalin masa 3rd Syawal arituh..alhamdulillah saya telah slmt bersalin normal, baby boy seberat 3.44kg...so full entry ttg cerita bersalin arituh saya akan share kan utk next entry ok...banyak bende saya nak share..tunggu yaa...

nak citer sket, after bersalin ni, mmg hormon kita nak kembali ke normal smula kan..so mmg take time, selain faktor pemakanan yg seimbang, pengambilan suplement sgt2 penting time2 cmni..saya mmg x miss ambil suplement set berpantang, bf set + skincare suplement from shaklee..ini je yg boleh membantu keadaan + kulit saya kembali normal mcm dolu2...

Act, skin masa preggy arituh x la seteruk mana pon cuma masalah dry skin yg melampau2, tp masa preggy saya mmg abeskan set enfuselle shaklee tuh..mmg thn lama btul set nya, so sgt2 jimat...

Dan skrg ni, saya telah diperkenalkan oleh teman saya akan skincare "baru" di pasaran..act brand ni mmg dah lama daaa kat pasaran cuma set yg saya nak try skrg ni adalah rangkaian yg paling latest skali sbb ada serum gold...kulit awal 30an ni mmg banyak yg perlu dijaga...

ok nak tahu x set yg saya akan saya gunakan sepanjang tempoh berpantang ni??



KELEBIHAN PRODUK BMORE GOLD SERIES 24K ( DE WAJAH )

- Mengandungi ekstrak emas tulen 24k
- Membantu mengurangkan kedutan dan awet muda. ( ok ni paling saya suka! )
- Penggunaan teknologi emas membantu melancarkan aliran darah ke seluruh wajah & menaikkan seri wajah si pemakai.
- Merangsang pembaharuan tisu kulit , menjadikan kulit lebih anjal, tegang & segar
- Membangkitkan aura wajah & memberi perlindungn dari sinaran matahari yg terik.

X sabar nak try skincare yg baru ni plak...hope prob dry skin ni dpt natural balik mcm zaman anak dara dlu..maybe skin jd dry sbb collagen dlm tubuh bdn semakin berkurangan...nnt saya akan update resultnya yaa...tungguuuu...

ohhh yaa lupa pula, pada yg berminat utk dptkan set BMORE GOLD SERIES 24K ni, kalian boleh email pada teman saya yaa theglorygreen@gmail.com ( FARIZA )


24 July 2014

~ Makeup Simple For Hari Raya ( versi makeup Mama Beranak 4 ) ~

Alhamdulillah arini 24 Julai 2014 so bermakna dh 26 hari kita smua menyambut Ramadhan kan?? so cmna puasa kalian? mama2 yg preggy mcm saya cmna puasa tahun ni?? penuh x??

Bg yg bertanyakan kat email samada saya dh bersalin ataupun belum, saya masih lagi menanti saat2 indah nak melahirkan zuriat yg ke 4 ni...baby ni x mo gak kuar2..selesa agaknya dok dlm pewut mama die ni...tp dh bnyk kali daa alami false contraction, ingtkan bebetul la dh nak bersalin, pastu sakit tuh hilang...baby nak main2 kan mama yaa...xpe la mama tetap sabar menanti saat2 baby nk kuar ok...

Ok sambil2 menanti detik2 melahirkan baby saya ni, dgn rasa rendah dirinya, saya suka nak share kan makeup simple utk hari raya kali ni, rasanya dh lama sgt x buat entry sharing ttg makeup2 kan..bukannya x mo buat, tp komitmen anak ramai cmni la...hihih...kene setlekan yg penting2 dlu...tambah2 dh anak 4 x lama lg ni...lg la kene jd supermommy...terkejar sana sini uruskan bsness & family...tp saya happy sbb saya dpt buat 2 benda yg saya suka..bsness sndiri + family...smuanya dr umah...nak tahu cmna nak create income mcm saya, nnt kalian boleh email yaa...

Ok berbalik tentang entry kali ni...makeup ni terlalu simple but dlm masa yg sama, still boleh nampak perubahan kat muka kita masa hari raya nnt...x de la nampak kusam & x bermaya je kan...tp cara makeup mesti betul yaa...so x de la nampak terlalu tebal & capuk2 nnt...

Kalau korang nak hasil makeup yg cntek & nampak lebih sihat/fresh kan, cntekkan skin kita dulu...trust me, bila skin kita sihat, automatik kita x perlu brg2 makeup yg terlalu banyak utk tutup segala cela kat bhgn muka kita...bila skin sihat, makeup simple2 pon nampak lebih smooth, cpt & lebih fresh...

So cmna nak dptkan skin yg sihat?? suplement skin sgt2 saya tekankan + mesti istiqamahkan amalkan setiap hari dan paling penting air mesti minum ckup yaa...bg yg ingin tahu suplement skin apa yg terbaik yg saya amalkan, boleh emailkan after korang baca entry ni yaaa...

ok b4 saya mulakan guide makeup simple ni, meh saya listkan dlu ya brg2 makeup yg perlu korang ada :-

1) cc cream ( saya x guna foundation ya )
2) mineral powder foundation Mary Kay
3) gel liner ( bobby brown )
4) brow pencil ( mac)
5) maskara ( mac)
6)blusher pink natural ( nars )
7)lipstick ( anna sui )
8) brush2

haaa nampak x brg2 makeup kat atas tu?? x de pon concealer , foundation kan?? sbb skin yg dh sihat, xperlu lg nak conceal2 cela kat muka..tuh sbb kena jaga kulit muka supaya sihat...

tp bg yg ada cela, korang leh gunakan concealer / foundation yg more coverage yaa..tp jgn letak banyak2 tau...nnt capuk2 bila korang peluh2 masa hadiri open house..:P

step2 nya ialah:-

1) bersihkan muka dr segala kekotoran, seelok2 nya after mandi tuh b4 makeup dh siap2 guna toner n moisturiser ya utk kekalkan kelembapan kulit...so x de la nnt bila makeup tuh nmpk skin kita dry

 ok ni contoh muka yg telah saya sapukan toner, moisturiser + primer ya...biarkan kering jap ok then baru kita apply CC CREAM
 
2) jika ada makeup primer pon bgus sapukan ke seluruh muka agar makeup kita tuh td nampak lebih smooth , rata n more natural...saya suka gunakan makeup primer marykay tuh...so makeup lebih lasting...nk order after raya yaa...

 Ok ni makeup primer paling best yg pernah saya guna...so makeup nmpk lebih smooth, natural n lasting...sebelah tuh foundation marykay tp tutorial arini saya x guna foundation ya sebaliknya saya applykan CC CREAM


3) After muka dh siap2 sapukan cc cream, then sapukan mineral powder, x kesah brand apa pon tp tutorial ni, saya gunakan mineral powder marykay sbb lebih halus & lasting..jika dh apply foundation, seelok2 nya guna mineral powder ya, jgn sapukan 2 way cake sbb nnt nampak makeup lebih tebal..dan tips yg bagus, gunakan brush powder...saya recommend kan brush bobby brown ataupun MAC ya...mmg la seketul brush tuh ratusan ringgit tp kualitinya sgt2 bgus n tahan lebih lama.

4) next seterusnya, lukis kening...so bg kening yg agak tebal mcm saya, jgn cukur tau, so kalian bleh gunakan teknik sapuan concealer bawah kening utk nampak kening kita lebih kemas...mula2 tuh lukiskan dlu brow pencil ya..saya lebih sukakan kaler brown sbb nampak lebih more natural, jika guna kaler black, takut nampak solekan kita td lebih garang...nak raya umah org mesti la nak nampak mcm ayu2 kan...hihihi...so solekan kita mainkan peranan.
 

ok ni contoh kening yg dh pon siap, saya gunakan brow pncil mac kaler brown ya..bawah tuh yg selerak2 saya applykan concelaer agar nampak lebih kemas..ingat ya JANGAN CUKUR, BERDOSA!

5) Dah siap lukis kening, kita pergi bhgn solekan mata plak...ok bg saya kalau nak natural, korang boleh sapukan eyeshadow kaler2 earth contohnya brown / gold...boleh je nak apply kaler2 lain, tp x jd la nnt solekan natural...so solekan natural ni bagus utk waktu siang, jika solekan malam, korang leh guna kaler2 yg lebih gelap sket utk effect di bhgn kelopak mata.. ermmmm faham x ni?? :P

6) then ambil gel liner sapu di bhgn mata atas dan bawah ya...depends la korang nak apply pekat2 ataupun samar2 je...tp kalau solekan natural, kita lebihkan eyeliner pekat di bhgn mata...so nampak mata lebih memukau gitew..sbb eyeshadow kita td dh kaler2 natural kan..so eyeliner tuh buat pekat2 sket nmpk cntek..kali ni saya guna gel liner bobby brown, so x de la nampak smudge ataupun eyeliner td luntur bila terkena cahaya matahari...tetap nampak lasting...

7) sapukan maskara utk bulu mata atas & bawah ya...solekan kali ni mmg x guna eyelashes ya sbb mana sempat nak pakai2 bila dh ada anak 4 ni...smuanya nak kena cpt2...so maskara pon dh ckup daaa utk effect bulu mata panjang tp pilih brand yg elok2 ok...


 ok ni contoh solekan natural utk kening & mata yg telah pon siap..

8) dh siap bhgn mata, applykan blusher pink natural ya, kali ni saya lebih suka gunakan NARS..sbb pink die sgt2 natural n solekan kita td nmpk lebih fresh n hidup...:)

9) ok bg tutorial kali ni, saya gunakan 2 jnis kaler lipstick, kali ni saya pilih jnis matte lipstick ya supaya x perlu touch up banyak2 kali...touch up pon after solat je nnt...so ada 2 pilihan, utk natural saya guna kaler NUDE & HOT PINK..so ikut la korang nak apply kaler yg mana...tp dua2 kaler ni mmg favourite saya...


kiri tuh saya applykan NUDE LIPSTICK manakala belah kanan, saya applykan hot pink, so nampak solekan lebih fresh n berani selain merah..
 
 NUDE LIPSTICK

 HOT PINK NATURAL LIPSTICK



10 ) Ok last skali , kemaskan makeup kita td dgn mineral powder ke seluruhan muka yaa..seelok2 nya guna brush powder yg besar tuh ya, so sapuan lebih sekata

so korang boleh compare kan sedikit perbezaan antara makeup dan juga tidak bermakeup...walaupun gaya solekan kita td natural, tp setidak2 nya ianya memberikan effect muka yg nampak lebih fresh bila nak menghadiri rumah saudara mara serta rakan2 kita di hari raya ni...so x dela muka kita nmpk sugul n kusam je kan....

SELAMAT MENCUBA....

BG YG INGIN ORDER SUPLEMENT,  KALIAN BOLEH MEMBUAT ORDER SEPERTI BIASA YA, STAFF AKAN POSKAN SMUA ORDER2 KALIAN...TERIMA KASIH

DOAKAN SAYA SELAMAT BERSALIN YA, X LAMA JE LG NI SEDANG MENGHITING HARI...



18 June 2014

~ Set Preggy Shaklee Terbaik - Kulit Anak Saya Cantek & Bersih !~


Di Awal kehamilan lagi " akak, saya dah pon preggy, so suplement shaklee apa ya yang bagus utk saya consume ketika mngandung ni?? akak boleh guidekan saya x dari awal sampai bersalin nnt?? "

Alhamdulillah pantas betul masa berlalu, dgn berkat amalan set preggy shaklee & juga izin Allah, my customer a.k.a my downline dah pon dpt hasil yg sgt2 baik dgn set preggy shaklee ni...x rugi pon die mengamalkan set preggy fullset & dptkan guide yg betul dari saya...

tgh malam td dh received die nya msg kat whatapps tp saya dh sleep awal dan pagi ni baru berkesempatan "msg2" ngn die..dari apa yg kami borakkan, ternyata die begitu teruja & gembira dgn skin anaknya yg putih bersih a.k.a gebu...saya pula yg teruja...bersihnya ya Allah...syukur dpt khasiat yg baik dgn set preggy shaklee...happynya saya pagi tidak terkata...sbb bg saya, kepuasan pelanggan adalah keutamaan kami, alhamdulillah...

 jom kita lihat testimoni dari my customer...

 subhanallah cntekkknya kulit baby ni....



testimoni preggy mommy yg ambil ESP...:)

 


FUNGSI VITAMIN 

Secara ringkasnya kepentingan vitamin tersebut adalah : 

♥ Protien : untuk bina sel. Sel terbina dari protien. Tanpa protien, pembinaan dan perkembangan sel boleh terbantut. 

♥ Multivitamin dengan zat besi : demi memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk membentuk organ. Zat besi penting untuk pembinaan darah dan pembesaran janin. 

♥ B complex : penting untuk pembinaan sel darah, sarah dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala. 

♥ Vitamin C : pembentukan kolagen dan membantu sistem antibodi. 

♥ Kalsium : pembinaan sel darah merah serta tulang bayi.

 ♥ Omega : membantu pembentukan sel otak. 

------------------------------------------

ANDA INGIN MAKAN SUPLEMENT DGN GUIDE YG BETUL?? NAK DPTKAN HASIL YG BAIK MCM CUSTOMER2 SAYA YG LAIN?? 

SILA EMAIL UR ORDER KE : honey_nurhaliza@yahoo.com

--------------------------------------------------------------------


Nak join DAZZLING DIAMOND by Cpm Honey Nurhaliza??
*****************

Apa yang Shaklee boleh bantu kita masa ekonomi tak berapa baik?

Walau anda dapat RM100 sebulan pun, ia bantu utk bayar reload.

Kalau dapat RM200, dapat bantu bayar duit sekolah tadika anak.

Kalau dapat RM500 dapat juga bantu tampung duit rumah sewa.

Kalau dapat RM1000, takde lah tersekat anak nak makan sedap sebulan sekali.

Kalau dapat RM2000 dapat juga cari rumah sewa yang selesa.

Kalau dapat RM10,000 dapat juga beli kereta idaman.

Kalau dapat RM20,000 boleh resign dan kerja dari rumah..

Ramai yg dah berjaya. U all yang lain tak nak ke?

--------------------------------------------
Untuk BERJAYA, kita perlu BERMULA.
--------------------------------------------

✔ Ingin mencari pendapatan sampingan?? NAK BISNES TAPI TAKTAU NAK BUAT APA?? Ayuh lah bersama-sama Shaklee. Team DAZZLING DIAMOND sentiasa diberi bimbingan oleh group2 leaders muslimah yang hebat. Anda akan diajar cara berbisnes A-Z. Hanya perlu RAJIN untuk BERUSAHA je lagi.

✔ TAK CUKUP MODAL? - Bisnes Shaklee modal RM75 saja bg Semenanjung dan RM85 bg Sabah/Sarawak untuk seumur hidup.. Nak modal RM0? Boleh! PM saya kalau nak tau caranya. Tak perlu maintain2 point atau renew2 keahlian pun.

✔ Tak Perlu Stok Bertimbun - Barang semuanya ada di HQ/Branches Shaklee. Tak perlu simpan stok beribu-ribu dirumah. Lagi pulak sekarang ni sistem online dah beroperasi. Mudahnya berbisnes dengan Shaklee, kan?? Selain itu, anda juga boleh buat DROPSHIP dengan saya. Caranya akan saya kongsi bersama setelah anda bersama-sama Group saya nanti. Lebih mudah dan pantas. Semua urusan ambil, bungkus dan pos barang saya yang akan uruskan.

✔ Tiada apa yang mustahil. Jangan jadikan angan untuk buat Umrah, pergi melihat negara asing, memandu kereta lebih selesa, rumah idaman, bantu ibu ayah, berikan segala yang terbaik untuk anak, dan simpanan jutaan RM terkubur begitu sahaja. Do not live with your dreams. Turn it into reality.

✔ Tak kira siapa kita? Apa kerja kita sekarang? Tahap pendidikan? Status latar belakang keluarga? Itu semua tak penting. Yang penting adalah SEMANGAT, KEYAKINAN DIRI, KOMITMEN, USAHA dan PERCAYA PADA DIRI SENDIRI. Itu akan membuatkan kita berjaya capai cita-cita. Dengan kelebihan menjadi ahli Shaklee yang telah ditawarkan. Tiada lagi alasan untuk tidak berjaya dengan Shaklee.

✔ Sekiranya anda berminat hendak bersama-sama saya, berazam untuk membantu meningkatkan ekonomi keluarga, emailkan butir2 anda ke honey_nurhaliza@yahoo.com


-------------------------------------------------------------------
16 June 2014

~ Pregnancy Skincare - Ibu Hamil pon Nak Melaram Jugak ! ('-') ~

The first few weeks pregnant, kulit saya tak banyak berubah, mcm selalu, gebu je sntiasa...ececech...haha...but due to the hormones racing through my body, skin terus jadi kering sekering2 nya...tp saya tahu ini smuanya akibat dari hormon mengandung la ni...so nak x nak, mesti terima walaupun hakikatnya sakit mengelupas2 sbb terlampau dry sgt...

Dgn cuaca el-nino lagi skrg ni, no wonder la kulit lagi bertambah2 kering..dh mandi lotion + minum air bergelen2 pon still rasa kulit ni sgt2 kering

So sepanjang 34 weeks pregnant memang mengaku laaa kulit saya kering. Untung bg ibu yg time pregnant kulit makin cantek dan gebu. Based on that, saya trpksa tukar melacep Whitening Marykay ke produk yg mmg anti-dehydrate, utk bg kulit lagi moist..

Sepanjang preggy ni, saya mmg mengamalkan rangkaian skincare ENFUSELLE..ini mmg serasi betul dgn kulit yg tgh dry skrg ni...die nya moisturiser die sgt2 best, mmg menepati citarasa betul utk kulit kering2 cmni...mmg saya letak lebih sket kat kulit ni setiap hari..hasilnya sgt BEST!

rangkaian set enfuselle...best!

Ok dh setle bab2 skincare muka kan, utk kulit bdn pula x la terlalu dry cumanya sepanjang preggy ni, mmg saya alah pada bau2 yg wangi2 ni...nak2 masa 1st trimester arituh...teruk betul sampai x leh bau something yg wangi2...seyesss nak pandang perfume pon rasa "menyampah" walhal saya la kaki perfume...itulah org kata penangan hormon mengandung kan...

Ok utk badan pula, saya lebih serasi dgn brown soap TANAMERA tuh, bau die x de la wangi mana tp yg bestnya ada mcm scrub2 halus, mmg bagus utk sental & scrub ke seluruhan bdn, dan mungkin ianya salah satu sbb saya tiada " strechmarks" kat bhgn perut sbb saya start guna masa awal2 prgnant lagi sehinggalah skrg dh masuk 34 weeks...di samping boleh scrub bdn, mmg kulit bdn pon jadi lebih moist + halus...mana x nya, guna 2-3x sehari...so saya sgt2 recommended utk kalian gunakan sabun TANAMERA ni..


ok after scrub bdn, saya akan gunakan pula mandian "peach bath", bau ala2 baby...rasa fresh sgt2 after mandi tuh...

utk hindari "strechmarks" muncul, mmg start dr awal pregnant, saya dh mula start sapu vit e shaklee + amalkan esp utk dalaman, sbb ESP bagus utk baiki sel2 kulit, so 2 bnde ni mmg saya x pernah skip, sbb saya mmg takut parut " strecmarks" tuh ada kat pewut...dan utk mlm pula b4 sleep, saya akan sapukan "bio oil & gly derm" yg mana 2 item ni mmg khas utk hindari parut2 strechmarks serta gatal2 di bhgn perut...alhamdulillah sehingga hari ini, perut saya bersih dari parut hodoh strechmarks tersebut sampaikan Doc Ummul dan Doc Siti slalu bertanyakan saya gunakan produk apa sbb tiada kesan strechmark di perut saya...so inilah rahsia saya...


Saya masih lagi ada mood nak bermakeup tapi simple, very based make up, Tak nak lah nampak pucat lesi je kan, So saya gunakan set ini shj, kalau dlu b4 preggy, saya lebih gemar gunakan matte lipstick jnis matte, tp preggy ni saya gantikan matte lipstick dgn moist lipstick dari  Anna Sui sbb ianya sgt2 moist utk bibir dry mcm saya.

brg2 makeup simple utk preggy mommy mcm saya...x de foundation, concealer smua...

 34 weeks now...Doc ckp kepala baby dh turun daaaa...


Anda Berminat utk dptkan produk2 terbaik Shaklee?? nak dptkan guide yg baik utk anda amalkan dlm kehidupan seharian anda?? Anda berminat utk join Ahli Shaklee di bawah organisasi Dazzling Diamond Group?? smua ni anda boleh terus email ke honey_nurhaliza@yahoo.com

p/s: smua email admin dh pon reply ya, sila cek di bhgn inbox/ spam box email kalian yaaa...tiada yg terkecuali, smua admin dh pon reply pesanan order kalian smua...dijamin servis pghantaran yg terbaik buat masa ni...alhamdulillah...:)

bg yg ingin COD produk2 SHAKLEE, anda juga boleh emailkan saya terlebih dahulu utk mengetahui lokasi COD ya...sekitar Setia Alam, Shah Alam, Subang Jaya ( area empire subang )

------------------------------------
selingan : bg anda yg telah membuat order serum breast ni, pihak kami akan mengeposkan order anda smua pada hari ini 16 Jun 2014 ya...x menang tangan dibuatnya order shaklee dan juga serum breast ni...

kpd yg nak booking hrga promo utk breast serum ni pon boleh juga email kpd saya yaa...


 
next entry update : dah hampir nak bersalin? Sudah Siapkah bag keperluan ke hospital...tggu ya saya update entry sharing ni...