26 August 2015

~ Simple Makeup utk Check up Baby ~

Pernah dgr x org ckp dari mata turun ke hati?? ok tuh ayat yg biasa saya dgr masa zaman saya anak dara dolu2...nak kene cantek2 supaya ada jejaka2 tahfiz minat kt kiter....hihi...tp saya akui, zaman muda2 saya kulit saya x la sesihat mcm skrg ni...bhgn dahi penuh jerawat...tp walaupun cmtuh, saya tetap jaga my skin saya supaya sentiasa sihat , tuh la dlm ramai2 jejaka tahfiz yg dtg "usha" saya time tuh, mr Rafi pilihan tepat saya...hihi mengimbau kngn 13 tahun yg lalu plak pepagi ni...

Ok actually pagi ni saya nak share kan cara saya makeup simple setiap kali check up baby @ keluar rumah...bukanlah mksud saya beria2 nak makeup tp cukup bila ianya sedap mata suami kita memandang...pikat suami kita aje, bukan suami org yaa...('-')

Siapa kata bila mengandung x perlu jaga penampilan walaupun size fizikal kita mmg totally out ..hihi...walaupun cmtuh, bg saya la kan, walaupun gemuk masa preggy ni, saya tetap jaga my skin saya supaya kekal sihat dan yang penting ianya x nmpk kusam...yerr saya akui, mgkin ada certain2 mama2 yg preggy mengalami kulit yg kusam giler masa preggy ni tp janganlah bila dh kusam cmtuh, kita biarkan je, x amik tindakan pape langsung kan...biar je keadaan kiter cmtuh, then suami kita nk ngk pon x selera sgt sbb terlalu kusam...so plz, walaupun kita preggy, WAJIB JAGA KULIT MUKA & PENAMPILAN DIRI supaya sedap mata suami kita memandang...bhgn fizikal tuh after brsalin nnt, jaga balik badan...jgn risau, shaklee ada utk membantu...ok itu cara saya laa, alhamdulillah dh ramai ibu2 after brsalin yg nak turunkan badan secara "sihat" saya dh guide mereka dgn baik dan alhamdulillah brjaya dptkan smula berat badan ideal mereka...

ok back to my topic, perlu ke kita berhias ketika preggy ni?? bg saya, selagi ianya tidak melanggar syariat, ianya wajib utk tatapan suami kita...x perlu bertabarruj lebih2, ckup hanya dengan makeup yg simple, mampu menyerlahkan penampilan diri kita.

Tp bg skin yg ada prob mcm jeragat atau jerawat kan, rawat dlu dengan bantuan suplement, bila skin kalian tgh ada prob, so plz jgn bermakeup tebal sbb ianya akan memburukkan lg keadaan skin korang tuh nnt...sbb bila skin prob then kita pakai makeup tebal2 ianya akan tutup pori2 kulit muka kita then seterusnya kulit mmg la x bernafas, akibatnya, jerawat makin banyak membiak2...sbb apa?? sbb bhn2 makeup yg korang guna tuh ada bhn2 chemical...pastuh bygkanlah kalau korang pakai setiap hari pergi kerja?? so my advice, jika skin tgh ada prob, jgn makeup lelebih, ckup day cream yg ada spf dan loose powder pon dh ok...concealer, foundation bagai tuh x perlu dlu ya...

so bg kalian, ibu2 preggy khusus nya, kalau ada prob skin, amalkan set suplement skincare ok, cmna nak amalkan sbb x tahu guide yg betul...jangan risau, setiap purchase, kalian akan dpt free consultation best dari saya ok...

ok saya teruskan bahan2 atau alatan makeup simple cara saya..jom baca apa yg saya nak share kan...oh ya, b4 saya trlupa, skrg ni mmg saya pengguna setia NUTRIWHITE SHAKLEE...masih lg setia sbb ianya sgt2 best bg skin saya...pastuh tahan berbulan2 lama plak tuh...


step2 makeup simple :-

reminder : sblm makeup, biasanya after solat subuh tuh, saya turun bawah dlu utk minum shake esp tuh dlu

1) biasanya b4 nak start guna brg2 makeup, saya mesti cuci muka dengan makeup remover shaklee tuh dlu...kasi sental2 dlu skin ni sbb nnt nak makeup sng sgt...so i love makeup remover shaklee! sbb tiada bhn2 chemical mcm makeup remover yg lain...sedap je scrub bhgn muka ni...ni antara item paling hot bulan ni yg ramai customer2 saya purchase...tahan lama plak tuh..haa kan dh jimat kat situ.

2) after muka dh bersih, lapkan dgn face towel bersih, biasanya saya akan cuci muka dgn air suam ya..saya x guna air sejuk...ntah mmg dh terbiasa cuci muka guna air suam2.

3) then saya akan applykan "ultimate protection whitening lotion nutriwhite" tuh...sbb ianya ada spf15, so elak skin drpd cpt sunburn, saya jadikan ianya juga as a base makeup saya dan jgn lupa apply skali "daily whitening essence"

4) ok dh apply brg2 nw kan, so saya mmg x guna sbrg foundation ya sbb takut nampak mcm berat & tebal, so apa yg saya gunakan, saya applykan bb cream safi rania tuh...cinonit je botolnya, guna sket shj dh leh cover satu muka...tp kalau ada parut2 jerawat, bb cream ni x leh cover yaa, tuh sbb saya advice kan, rawat dlu dgn bantuan suplement kulit...saya apply bb cream tuh guna beauty blender pink yg comel tuh.

5) ok then after saya dh applykan bb cream tu, saya top up kan dengan loose powder Bobby Brown kaler light natural, so makeup mmg nampak ringan & x heavy sgt, light2 je...dh guna loose powder tuh, pastuh saya dap2 kan sket anna sui nya bedak, saya suka bedak ni sbb satu ianya tersangatlah natural bila apply then die ada mcm kilat2 sket bila sapu kat bhgn muka...so muka kita nmpk mcm ala2 glowing gitewww...satu lg bau bedak ni mcm bunga mawar, mmg fresh btul, cpt abes sbb slalu guna hari2...kdg2 pakai nw + anna sui je pon dh ok..sgt2 light makeup.

6) ok bhgn muka dh siap kan, so bhgn mata tuh, kalau nak kuar2, saya slalu applykan eyeshadow yg earth2 colour, so nampak lebih natural bhgn kelopak mata kita...saya apply kan guna blending brush ( mcm dlm pic) so warna tuh akan sekata je nnt.

7) next step, saya suka guna eyeliner, supaya muka nampak lebih bermaya but make sure saya akan guna jenis waterproof so x la sememeh je bila dh berpeluh2 kan...

8) oh sblm terlupa, bhgn pipi tuh, saya jarang guna blusher sbb takut mcm heavy makeup kan, so apa yg saya applykan, saya guna highlighter mac ( refer pic atas ) so saya akan sapu guna brush pada bhgn atas tulang pipi...so nnt muka nmpk mcm glowing2...

9) ok dh siap makeup simple cara saya...then semburkan rose water ke seluruh bhgn muka tuh..so makeup lebih fresh & lasting..bau nya sgt2 best sbb haruman bunga mawar.

lastly, baru semburkan sket my precious che ta tuh, baunya sgt2 fresh & bg mood masa pagi2 kuar umah tuh...hihi

nampak x b complex kat atas tuh?? tuh produk favourite saya, B stand for beauty, preggy ni kan x leh amik vit e kan, so saya gantikan dengan b com dan vit c tanpa skip..

 nampak tuh?? makeup remover ni saya beli 2 tiub, satu tiub mmg saya readykan siap2 dlm diaper bag mama, so sng nak guna b4 solat utk bersihkan sisa2 makeup..b com saya mmg sntiasa ada sbb biasanya saya breakfast lambat, so kalau x breakfast kat rumah, saya akan bawak skali b com utk consume after breakfast nnt..so 2 item ni sgt2 wajib bawak ke mana2...

dh siap2 makeup simple, jgn lupa sembur sket precious che ta ni...guna sket je dh semerbak bau die...fresh btul baunya.

ok bg regular2 cust atau new customer yg berminat nak purchase set2 vitamin, set2 nw atau apa shj, boleh terus email kpd saya ya di honey_nurhaliza@yahoo.com..sertakan skali details2 mcm kat atas tuh ya

bg customer2 yg dh order set2 nutriwhite atau set2 vitamin semalam, staff saya dh uruskan parcel ya pagi td, so order2 kalian akan sampai esok insyallah , dh sampai plz whatapps me for guide & consultation ok...('-")
24 August 2015

~ Pengalaman Bersalin...Susah ke Senang??

Assalamualaikum buat semua pembaca...adehhh lamanya x jenguk & update my blog ni...keadaan betul2 x mengizinkan saya utk meng update blog...saya kini dah bebetul sarat...now kandungan saya dah 8 bulan ++...skrg ni saya lebih banyakkan bedrest dan tenangkan diri utk menghadapi hari utk melahirkan baby ni...x tahu knapa kali ni perasaan nevesnya lain mcm...seolah2 mcm nk bersalin anak 1st plak....

Persiapan brg2 baby plak, saya buat masa kandungan saya 7 bulan lebih arituh...saya x mo jd mcm pengalaman masa mengandungkan Ciqi dlu...sbb kan terlalu excited, saya siapkan smuanya persiapan colour "pink" dan akhirnya after scan details, saya tahu jantinanya adalah baby boy...kelam kabut tukar balik smuanya colour "blue" ...

So x nk jd mcm pengalaman lalu, saya siapkan masa 7 bulan arituh...after 3d4d scan arituh...sng la sket nak pilih baju2 baby colour apa kan sbb nya dh cmfirm gender masa scan tuh...hihi alhamdulillah result kesihatan baby smuanya ok sihat & sempurna...gender tuh pon saya terima seadanya...mmg itu yg Allah dah takdirkan utk saya, so kene sentiasa rasa bersykur & bersangka baik....huishhhh nevesss ni.

Pernah dgr x org ckp, bersalin ni bhgn masing2?? mksud saya, ada yg mudah sgt bersalin, ada yg susah bersalin...itu bhgn masing2 yg Allah dah tetapkan utk kita...tp sejauh mana kita bersangka baik pada Allah jika kita ditakdirkan "susah / lambat bersalin?? "

Yerrr, perkara ni terjadi pada diri saya sndiri...cmna ek nk explain...ok tarik nafas dalam2 then hembus perlahan2 sambil ucapkan "alhamdulillah" itu cara saya utk tenangkan hati saya yg sedang gundah gulana...

Ceritanya begini...

Last year kan saya mengandungkan Ciqi kan?? so sama dengan kakak ipar saya ( sblh suami ) , kitorg mengandung sama2 then ditakdirkan bersalin pon hari yg sama iaitu pada 30 julai 2014 , raya ke 2 kalau x silap saya..seingat saya , time tuh after subuh kot, masa tuh saya sdg sakit contraction yg sgt kuat...nak bersalinkan si Ciqi la time tuh...masa tu kan saya mintak " induce" kan...18 jam saya sakit kat labour room...benar org ckp, sakit bersalin induce ni double contraction tp saya harunginya jugak demi 1 nyawa dlm perut saya ketika tuh...

Sedang saya sakit contration, pagi tuh husband saya masuk LR utk jenguk keadaan saya time tuh...tgh2 sakit, boleh plak die ckp kakaknya dh slmt bersalin baby boy....boleh faham x perasaan saya ketika tuh?? org tgh sakit sgt nia, die plak gtau news tuh...mmg la nak sampaikan goodnews tp bg saya , masanya kurg sesuai sbb saya time tuh tgh mengalami contraction yg sgt kuat....

Sebaik shj suami saya keluar dr bilik LR tuh, maka bermulalah "monolog' saya dengan Tuhan...saya bermonolog dengan ALLAH atas apa yg sdg berlaku smbil mulut x henti2 dgn kalimah Allah...

Ya Allah, kuatkan hambaMU ini utk lahirkan zuriatku ini...sngkan lah aku utk lahirkan bayiku ini...janganlah Kau susahkan aku, YA ALLAH, aku seorg hamba yg sntiasa tunaikan segala suruhanMU, tp kenapa Kau susahkan aku ketika nak bersalin ni Ya Allah?? kenapa die sng bersalin dan kenapa aku susah sgt nak bersalin?? apa dosa2 aku ya Allah??

Tetiba tersedar dan istighar banyak2....x baik aku bersangka begini....

Dah genap 18 jam contraction kat LR, then doc pakar panggil suami saya utk masuk , x dgr sgt perbualan antara mereka, cuma sayup2 je dgr yg saya akan dihantar ke bilik operation utk ' DIBEDAH"

ALLAHUAKBAR DUGAAN APAKAH YG ALLAH SEDANG ATURKAN UTK AKU NI?? saya istighar bnyk2 time tuh....seolah2 mcm pasghah apa yg Allah dah tentukan smua ni...

Time ni sebak hanya Allah shj yg tahu...nk nangis mmg dh x de airmata dh time ni...suami dtg menghampiri saya di tepi katil sblm saya ditolak ke bilik operation sambil berbisik ke telinga saya " sayanggg, walau apa pon yg berlaku, abg tetap sygkan hanny dunia akhirat, abg dah ampunkan smua dosa2 sayang dari kita mula kenal sampai ke hari ni...abg dh buat solat hajat utk sayang mudah bersalin, ingt pesan abg, bersangka baik pada ALLAH...jgn fikir yg bukan2 sbb itu satu doa...bnykkan baca surah al-fatah tuh ok"

Then saya pon terus ditolak ke bilik operation dengan hati yg sgt tenang....sampai2 je , nurse trus tukarkan pakaian saya utk ke bilik OT, nurse tnya, x takut ke sbb 1st time nak operate ni...saya hanya mampu tersenyum je...time ni la, saya doa skali lagi kat Allah...minta sungguh2 kat Allah...

"Ya Allah, apa pon ketentuanMU sebentar lagi, aku dh redha ya Allah, cumanya berikanlah aku kesempatan utk lahirkan zuriatku ini secara normal...aku tahu ianya x mustahil bagimu jikalau Kau izinkan...Maha Suci Engkau Ya Allah"

Lampu2 dan peralatan utk operation disediakan sepantas yg mungkin oleh nurse2 dan juga doctor...saya x cemas langsung time tuh...saya relax je, dorg plak yg gelabah..kikiki...

Doctor pon arahkan utk saya bangun utk die psg bius kat bhgn blkg bdn saya.. tp serius time tuh la, saya x boleh bangun langsung...saya gtau doc, contraction tgh kuat sgt , then doc suruh baring smula utk cek bukaan dan cek kedudukan kepala baby...

"Allahuakbar!! kepala baby ni dh hujung ni, ada rasa mcm nk teran x?? teran je masa contraction tgh kuat tuh...kamu nak bersalin normal x?? doc & nurse2 akan bantu kamu"

then contraction yg pertama tuh la saya terus terannn sekuat2 nyaaaa...alhamdulillah sekali terann, saya slmt lahirkan Ciqi...smuanya berlaku terlalu singkat & pantas masa kat bilik OT tuh...

Jahit pon time tuh sket shj then trus saya tilolak ke luar utk dihantar ke wad...ada la kot dlm 25-30 mnit, suami saya ada kat luar time tuh, tnya nurse yg tolak saya tuh..." eyh dh slmt ke?? kjapnya operation!!...nurse gtau, x jd operation ya encik, wife encik bersalin secara normal last2 minute kat bilik OT "

yeke?? alamdulillah ya Allah !!! sambil sujud syukur kat situ jugak smbil saya melihat airmata lelakinya keluar....

secara jujurnya, sentiasalah bersangka baik atas setiap ketentuan Allah..Allah akan kabulkan doa hamba2NYA, cuma cepat atau lambat shj...so kene sentiasa bersyukur atas apa yg Allah dh tentukan dlm kehidupan kita....

ok cerita tahun lepas dh abes, now tahun ni plak, kitorg ditakdirkan sama2 mengandung...cumanya kakak ipar saya tuh awal 2 bulan dari saya...& dh slmt pon bersalin arituh 31 julai 2015...punyalah sng bersalin, x sempat ke hspital, bersalin kat rumah plak tuh...bhgn die kan?? Allah mudahkan die bhgn bersalin...saya tetap bersangka baik yang saya pon akan dimudahkan jugak bersalin x lama je lg ni...amin Ya Allah....

ni la Ciqi ( dlm stroller ) now dh 1 tahun  25 hari...alhamdulillah dh laju berjalan since 11 bulan arituh...mmg itu doa saya agar Ciqi cpt berjalan b4 saya bersalin...:)


oh ya, smua order2 vitamin shaklee staff saya dh poskan ya pagi td...jgn lupa dh smpi nnt plz whatapps saya utk guide jadual pengambilan vitamin yaa...

smua email2 cust saya dh pon reply ya..plz check kat inbox atau spam box ok...dan x lupa juga kpd new customer yg nak buat pembelian dan dptkan guide dari saya, boleh terus email ke honey_nurhaliza@yahoo.com


26 June 2015

~ Anda Hamil Tp x Mahu Amalkan Pengambilan Suplement ? Apa Effect nya?? ~


 Ciqi nak masuk 11 months..alhamdulillah dh berjalan 2-3 tapak...hope dpt berjalan b4 adik kuar k..

2 hari lepas,  mcm biasa saya check up baby kat klinik...so sementara tggu my turn tuh, sempat la memerhati gelagat ibu2 yg bawak baby2 mereka utk injection dan ramai juga ibu2 yg masih dlm berpantang...

Saya?? hanya memerhati dari jauh shj...

Kebetulan di sebelah saya , ada seorg ibu yg baru shj melahirkan baby nya, dan kami hanya senyum mesra shj, sambil2 tuh saya sempat juga menjeling baby yg dikendongnya...Tp die mcm x bg je ngk baby nya...hihi

Pada awalnya, si Ibu bukan main lagi selimutkan baby nya, x mahu org lain melihat keadaan bayi nya , ataupun mungkin Si Ibu selimutkan bayinya sbb keadaan yg terlalu sejuk di klinik tersebut, saya hanya bersangka baik sahaja..

Tp dalam hati, saya tetap nak tahu kenapa die "terlalu" nak sorokkan baby nya...haha x puas hati jgak ni...last2 saya tegur si ibu yg duduk di sebelah saya...

saya : brapa bulan dah kak?

si ibu : baru 4 hari berpantang ni.

saya : ooyeke, bestnyaaa...anak 1st ya??

si ibu: yerrr anak 1st ( sambil tersenyum ), akak preggy anak pertama jugak ke??

saya : eyhhh x la, ni anak ke 5 daaa...

si ibu : ooooyeke?? saya mati2 ingat akak preggy anak 1st, nampak muka akak sgt muda, umo brapa kak??

saya : saya dah 33 tahun daaa...insyallah ni anak ke 5 saya...( sambil tersenyum malu)

si ibu: alhamdulillah, kiranya akak lg bnyk experience laa dari saya ni

saya : huish x de la, boleh je nak share apa2 yg patut, nak ngk baby boleh??

si ibu: boleh kak, ( sambil bukak selimut kat baby nya tuh ) tp baby saya ni lahir sgt kecik la kak...doc ckp x ckup nutrition masa preggy.

saya : laaayeke...masa preggy arituh x ambil apa2 suplement ke? minum susu x??

si ibu: x de ambil apa2 pon kak, just saya jaga pemakanan saya je, tuh pon kdg2 makan x menentu sbb saya keje shift

saya : laaa, x boleh la cmtuh, sbb once kita preggy, suplement tu sgt2 penting tau selain kita jaga pemakanan .

si ibu : tuh laaa, saya nak makan tp saya takut laa, takut baby saya besar bla bla bla

saya : eyh x la, salah fakta tuh yangg, suplement ni penting tau masa preggy utk ckupkan pengambilan nutrition utk perkembangan janin dlm kandungan kita..sbb kita nya pemakanan tuh belum tentu ckup utk perkambangan mereka dlm perut kita, tuh sbb perlunya suplement.

si ibu: tuh la kak, masa preggy pon mmg saya bnyk sgt masalah kesihatan, cpt letih, mudah mengantuk, x cergas, morning sckness buatkan bdn saya lembik sgt..ni baby dh kuar pon, doc kata baby saya sgt kecik, ni saya bawak klinik pon sbb bacaan kuning nya sgt tggi..so maybe kene admit arini...kulitnya pon x cantek mcm baby2 lain yg saya ngk...bersisik n sedikit kasar..cmna ek kak?

saya : ok now susu bdn bnyk x??

si ibu : susu pon belum ada sgt ni kak...tuh sbb saya bg formula milk je...

saya : huishhh awalnya dh bg susu fm...ok cmni, awak ambil lah suplement utk banyakkan susu tuh, nnt akak guidekan, insyallah selain leh bnykkan susu kita, kulit baby pon insyallah akan berubah jugak...ambik bsness kad  + flyers ni ( sambil menghulurkan bsness kad + flyers shaklee kat die )

si ibu : ok akak, balik ni saya call akak yaa...saya nak beli set mcm akak ckp td..nnt akak bleh guidekan saya kan??

saya : insyallah akak guidekan nnt yaa...

x lama pastuh, nama saya pon dipanggil utk masuk ke bilik doctor utk rutin mcm biasa check up baby , now dah pon 7 bln

--------------------------------------------------------------------------------------------------

nampak x apa effectnya jika kita mengabaikan pengambilan suplement ketika hamil?? bukan saya nak takut2 kan utk bakal2 ibu di luar sana tp saya cuma nak kalian sedar betapa pentingnya suplement ni ketika kita hamil...sbb belum tentu pemakanan yg kita makan hari2 tuh belum tentu cukupnya nutrien2...stuju x??

so plzzz laaa, kita ni hamil nak melahirkan anak2 yg berkualiti, bijak, cerdik, kulit cantek, so masa hamil ni laaa kita jgn skip pengambilan suplement2 preggy set tuh...

x tahu cara pengambilan dan jadual yg betul?? jgn risau, setiap pembelian kalian, saya akan guidekan di whatapps/email yaa....

saya percaya masih ramai lagi ibu2 yg takut nak ambil suplement masa dorg pregnant?? sbb apa?? sbb reason paling famous skali yg pernah saya survey2 kan, " takut baby dorg besar" ini reason yg paling x masuk akal langsung...kita ambil suplement utk perkembangan yg sihat utk si manja kita dlm pewut...utk prkembangan otak mereka, utk pembinaan tulang mereka, utk kulit mereka...so jangan takut2 nak ambil suplement ok?? x tahu, kita boleh belajar...


 fullset preggy shaklee + salindah + air 3 liter sehari...wajibun setiap hari tanpa skip sbb saya nak lahirkan anak2 yg berkualiti + bonus skin anak & ibu cantek..amalkan dengan istiqamah...dh abes boleh purchase lagi dengan saya ya...join ahli lebih berbaloi sayang2 smua..

kalau ditnya, mana satu pilihan antara neurogain dan Omega Shaklee ni?? secara jujurnya,saya lebih suke effect omega shaklee ni berbanding neurogain sbb anak2 saya mmg bijak & cpt belajar bila saya amalkan omega ketika mengandungkan mereka...trust me!

inginkan jadual omega ketika hamil?? boleh purchase di email saya ok..

meh saya nak explain kan kebaikan set preggy yg saya amalkan ni :-

Apakah cabaran lazim dialami oleh Ibu Hamil?
Kehamilan adalah satu proses yang panjang dan mencabar terutama buat ibu yang baru pertama kali Mengandung. Cabaran yang dihadapi ibu dalam proses untuk membesarkan janin dalam kandungan adakalanya amat menduga emosi dan juga kekuatan fizikal.

  • Alahan Teruk
  • Morning Sickness
  • Tak boleh makan atau tiada selera makan
  • Muntah dan Loya
  • Anemia – Berbahaya jika tidak ditangani, boleh menyebabkan tumpah darah semasa bersalin.
  • Keletihan dn rasa malas
  • Mood swing
 Apakah kelebihan yang terdapat pada Set Kehamilan  Shaklee?
  • Kandungan asid folik di dalam B Complex melindungi bayi dari kecacatan saraf tunjang
  • Asid folik jga menghalang ibu dari risiko kanser dan strok.
  • Vita-Lea Shaklee, mengandungi zat besi yang tinggi mengelakkan masalah anemia dan kekurangan sel darah merah.
  • Zat besi juga berperanan untuk memastikan bayi mendapat semua zat dari makanan ibu, jadi ini akan mengurangkan risiko bayi pra matang dan masalah bayi kurang berat badan
  • Vitamin C yang mencukupi akan membantu mengurangkan risiko terkena demam atau selsema, satu biji Vita-C Shaklee bersamaan 71/2 biji buah oren. Banyakkan....
  • Omega Guard Shaklee mengandungi DHA tinggi untuk membantu perkembangan otak bayi
  • Kalsium adalah salah satu mineral yang penting untuk ibu mengandung. Ostematrix adalah kalsium-magnesium yang membantu sistem saraf, otot dan peredaran darah si ibu, juga mengelakkan kekejangan yang sering berlaku pada ibu-ibu hamil
  • Juga membantu pertumbuhan tulang dan gigi yang sihat bagi ibu dan bayi
  • Energizing Soy Protein(ESP) adalah makanan berindek glisemik rendah, jadi dapat memberikan tenaga yang berpanjangan kepada ibu.
  • Juga kandungan protein tulen ESP juga akan menghasilkan sel-sel kulit yang baru, jadi kulit ibu tampak lebih cantik dan kulit anak yang bakal lahir pun akan jadi halus, mulus dan gebu sangat.
so dh nampak kan apa effectnya jika kita abaikan pengambilan SUPLEMENT ketika preggy ni...kene ingt, kita mengandung ni nk lahirkan zuriat yg berkualiti , bijak, tulang kuat, sihat sempurna, dan bonus kulit putih gebu kat baby tuh..

so bila kita nak baby kita cmtuh, jgn lah terlalu "berkira" atau "kedekut" nak belanjakan sedikit wang utk beli suplement2...ubah mentaliti kita smua...

bg yg masih belum mengambil apa2 suplement, belum terlambat lagi utk korg amalkan....saya pesan pd ibu2 muda skrg ni...maybe zerrow knowledge but bende tuh smua kita boleh belajar n bertanya pd yg berpengalaman2...insyallah
 nampak x saya amalkan apa tuh??

yesss saya ni mmg jenis yg suka "berleter" kalau ibu2 x pentingkan suplement ketika preggy...hihi..anak2 saya pon dh faham mama nya jenis cmna kalau skip2 ambil vitamin omega & chew c...tuh sbb mereka smpi skrg dh "terbiasa" sbb kan konsep istiqamah yg saya telah terapkan kat umah ni...

soalan lazim yg biasa kat email2 saya ,

" salam akak cpm, saya baru shj preggy ni, boleh x akak suggestkan suplement yg terbaik utk preggy, saya nak set lengkap ya kak...bli skaligus sng, saya nak join ahli skali ya sbb saya nak dptkan guide akak selama2 nya jika ada apa2 kemusykilan"

kak hanny, brapa ya set preggy dan apa item yg terkandung dlm set ni ya..saya nak beli set 1st trimester dlu ya "

akak, set preggy shaklee ni bleh x saya ambil skali dengan ubat yg doctor bagi tuh??"

kak hanny, pm saya set preggy fullset dan set berpantang shaklee ya...saya nak join ahli under akak sbb best cara akak guide, mesra alam gitew"

order : honey_nurhaliza@yahoo.com


24 June 2015

~ Beauty Tips : Set Makeup Simple For Hari Raya ~

Hye Assalamualaikum...

Sihat ke smua?? puasa x arini?? ok arini nak update ttg brg2 makeup basic yg penting utk makeup simple for hari raya since arituh ramai yg bertanyakan di email & suruh saya update brg2 apa yg perlu utk kita guna, i mean nak basic shj.

Ok disebabkan kalian nak tahu, so di sini saya dh siapkan set2 nya...brg2 makeup yg saya guna of cource dari produk2 best Mary Kay..MK menjadi pilihan saya dr dulu lagi sbb ianya tersangatlah best & sgt2 natural...so bila makeup tuh x de la rasa berat semacam je kan muka ni...org nmpk kita pon very light & natural.

Tp jangan lupa tau kalau nak bermakeup2 tuh, make sure skin kita bebas dr segala cela yaa..so biasanya saya akan advicekan client2 saya supaya mengambil set suplement skincare + esp sbulan awal utk dptkan skin yg lebih sihat , nnt bila ditambah dengan makeup, barulah nampak berseri2 & more glowing...gitewww.

basic set makeup...khas utk para newbie2 yg baru nk berjinak2 dlm dunia makeup2 ni...

Ni antara koleksi bake eye trio utk eyeshadow...tp kaler yg paling basic adalah mcm kod neopolitan ya
ok ni for basic makeup simple..so saya sgt2 suggestkan amik kaler mcm kat atas ni..kaler earth giteww...so sng nak match dengan baju2 raya korang...RM 43 SHJ EXCLUDE POSTAGE


ok ni satu lg product best & wajib ada dlm bag makeup korang tau...gel eyeliner x comot pon bila apply , pastuh paling syiokk kan, ianya long lasting...kene sental ngn makeup remover baru ilang...so x yah risau eyeliner comot ke hape masa pi beraya2 tuh....brush comel die tuh sgt2 lembut jee...sng nak pakai n buat wing...rm 69 shj dpt free brush exclude postage..

Set Makeup Simple 1

Biasanya utk set yg 1st ni, brg2 basic yg wajib ada adalah seperti di bawah:-

1) Primer foundation RM 84
2) Foundation ( ikut type skin oily / dry ) RM 76
3) gel eyeliner black ( lasting & waterproof ) RM 69 FREE BRUSH
4) Makeup Remover ( standby utk cuci makeup ketika solat ) RM 68
5) Baked eye trio ( eyeshadow kaler earth utk natural ) RM 43

TOTAL SET 1 : RM 340 + 9 POSTAGE : RM 349

SET MAKEUP SIMPLE 2

1) Foundation ( ikut type skin oily / dry ) RM 76
2) gel eyeliner black ( lasting & waterproof ) RM 69 FREE BRUSH
3) Baked eye trio ( eyeshadow kaler earth utk natural ) RM 43 

TOTAL SET 2 : RM 188 + 9 POSTAGE : RM 197

ok saya dh readykan set2 makeup yg mana ada 2 set ...set 1 tuh lebih detail sket tp still brg2 basic makeup utk hari raya...manakala set 2 adalah set paling basic skali yg mana terdiri dari 3 item shj...so ikut pilihan korang, kalau ada bdget lebih, leh amik set 1, tp kalau x de bdget lbih pon jangan risau, korang ada choice ke 2...still boleh bermakeup simple

tp kalau korang nak beli brg2 kat atas secara loose pon boleh jugak...email je saya ok..

OPEN FOR PRE ORDER : TODAY 24 JUN ---> 29 JUN 2015
POS OUT : 2 JULAI 2015

pastikan di email letak title : order makeup set 1 @ 2 ( contoh )

EMAIL ORDER : honey_nurhaliza@yahoo.com 

update : vitamin skin ( vit c) dh sampai ya..so staff saya akan post out kan arini yaa...tracking no saya akan update di email masing2 yaa...


22 June 2015

~ Adakah Collagen Perlu utk Ibu2 Hamil?? Kami pon Nak Kelihatan Cantek Juga ~



Ramai Ibu2 hamil mengeluh & merungut kulitnya sgt kusam ketika hamil, especially di awal2 1st trimester tuh...ada juga kes2 yg lebih truk lg sampai kuar jerawat nanah2 tuh...yerrr mmg betul faktor perubahan hormon & pembawakan budak tp adakah dengan sbb tuh kita nak biarkan shj tanpa apa2 usaha & tindakan...yesss ibu hamil pon perlu tampil cantek dan kemas, sedap mata memandang mcm muka masa anak2 dara...

Secara amnya, kollagen ni mmg selamat dan diperlukan oleh badan wanita hamil terutama utk mengelak strechmark TETAPI ibu hamil haruslah alert dengan kandungan kollagen yg mereka ambil tuh...x leh laa sembarangan ambil tnpa pengawasan dari doctor...

Mcm saya sendiri, x dinafikan masa di awal2 1st trimester ada sket la kot nampak kusam nya..tp saya x biarkan begitu shj, saya mmg kerap buat masker vit c , masker kollagen dan juga sapukan vit e kat perut utk elak strecmark...effectnya, doc sgt memuji cara saya menjaga perut saya dari strchmark yg hodoh tuh...seyesss, saya lebih suka mencegah dari mengubati...saya x suka biarkan ianya terjadi then baru nak take action...itu bukan cara saya...yerla kan, memandangkan ini pengalaman ke 5 saya mengandung, so saya mesti jaga asset2 saya, itupun tanda2 kita bersyukur jugak tau...:)

Utk dalaman tuh, saya mmg x skip pon walau sehari minuman ESP tuh sbb saya percaya esp bagus utk baiki sel2 kulit yg baru...strechmark, jerawat, jeragat pon segan nak menyinggah kat bhgn muka & bdn ni...seyesss, saya bercakap dari pengalaman saya sendiri, bukan sbb saya jual produk yg bagus ni...

Ok bercakap soal kollagen shaklee ni, bukan x bgus diamalkan ketika hamil tp ada satu jenis herba yg dinamakan pfaffia yg mana ianya x sesuai utk ibu hamil sbb memberi kesan kpd hormon ibu hamil...mksud saya di awal2 preggy la, dan bila dah masuk 7 bulan preggy ni, saya try ambil kollagen shaklee ( consume kunyah2 cmtuh je) sedap plak formulasi kollagen yg baru ni...tp kalian kene dpt refer doctor dlu yaa..jika x de sbrg penyakit yg berbahaya, boleh teruskan pengambilan kollagen shaklee...

 ni skin saya bila keluar , guna day cream nw + loose powder, lipsloss, celak...dah siap!

now, mmg saya dah x perlukan foundation, concealer sbb bila pakai smua2 tuh, saya rasa makeup saya terlalu tebal & berat...so preggy ni saya mmg simple2 shj HANYA DENGAN SUPLEMENT SKIN, COLLAGEN DAN NUTRIWHITE...CUKUP ! ('-')

so since dah 2 mggu amalkan kollagen shaklee, kesan yg dpt saya rasakan n lihat of cource pada skin saya...nampak makin cerah plak..pastuh bhgn pori2 pipi tuh makin kecil & halus...padahal x de la makeup sgt pon masa preggy ni...just simple2 makeup je...tuh pon just apply day cream nutriwhite + loose powder, ckup!

 kollagen ni saya kemam cmtuh shj...sedap formulasi yg baru ni...preggy 7 months...nak cantek b4 raya la katakan ...hihi

Lagi satu ramai bertanyakan saya ttg skincare luaran apa yg saya amalkan skrg ni...yerr skrg ni saya mmg dah fall in love dgn set Nutriwhite shaklee...saya mmg gunakan fullset NW shaklee...mmg ini je yg serasi skrg dengan skin saya...saya mmg obses nak cerahkan kulit...hihih...tuh sbb saya lebih suka gunakan set2 yg ada mengandungi whitening...yg mana ianya mencerahkan skin kita dari dalam lapisan kulit...no peeling2...no hdrokinon mcm sesetngah produk local yg berlambak2 kat psaran2 skrg ni...janji mcm2 leh putih seawal 5 hari...bg saya itu omongan kosong yg mana nak "melariskan produk" tp secara jujur saya ckp, produk yg baik adalah  produk yg tidak mengandungi bhn2 terlarang seperti hdrokinon...biasanya bhn2 tersebut ada kat bhgn toner ataupun night cream mereka...pastuh mulalah skin korang akan mengelupas2 yg "konon2nya " bagus utk buang sel2 kulit mati....heyyyy bahaya tau cara cmtuh, lama kelamaan skin korg akan mulai nipis, nak kene cahaya matahari pon dh mula merah padam muka tuh...btul x?? sape yg ada pengalaman cmni, mereka akan faham betapa seksanya pakai produk2 local yg ada hdrokinon tuh...

ok straight forward, dlm set nw paling saya suka adalah night cream nya...yg mana teksturnya sgt2 smooth dan sng nak absorb kat bhgn skin kita...fuhhhh feeling lembut n nyaman je pakai then terus sleep...jgn lupa consume vit e ( bg yg x preggy )...pagi esok tuh, bestt btul rasa2 kulit bhgn muka ni...sgt2 lembut dan itu yg membuatkan saya x kan berpaling arah ke produk2 lain sbb saya dh jumpe produk yg  sgt2 bgus utk my skin...saya bercerita mengikut pengalaman saya menggunakan & mengamalkannya...

night cream produk favourite saya setiap malam b4 sleep...

ok bg mereka yg ada prob skin, x kesah la cmna prob nya...perlukan guide dari saya, boleh terus email saya ya di honey_nurhaliza@yahoo.com ok...insyallah saya akan guide korang sampai skin anda nampak kan perubahan yg baik...

bg cust2 saya yg dh make payment last weekend arituh, parcel korang dh pon kurier pagi tadi yaa...dah sampai brg, jgn lupa whatapps2 saya ya utk guide jadual pengambilan vitamin...bg yg make payment arini b4 jam 3pm, parcel anda akan di kurier pd sessi petang pula ok...

bg yg belum purchase & berhajat nak purchase set suplement skincare, boleh cpt2 email pada saya ok...jangan malu2..saya akan guide anda dengan baik & berkhemah, insyallah..:)

JOM SAMA2 CANTEKKAN SKIN B4 HARI RAYA NI....
11 June 2015

~ Palace Of The Golden Horses - Percutian 5 Bintang Tajaan Shaklee ~

Assalamualaikum...sihat ke smua?? alhamdulillah saya dh sihat daaa...balik je dari National Conference Shaklee arituh,terus demam 3 hari...maybe terlalu aktif ke sana sini dgn trip anjuran shaklee...balik2 je terus demam...xpe, vitamin shaklee ada...walaupun preggy dh sarat, saya tetap kekal aktif masa conference arituh.

haritu shaklee malaysia minta kami (National Conference Qualifiers) untuk isi form bagi mengesahkan kehadiran masing-masing...tp saya x isi form pon sbb mmg saya budget x nk join sbb memandangkan keadaan saya dh makin sarat ( nk masuk 7 bulan )..tp atas advice my hubby, die nasihatkan agar saya join jugak utk buat kngn2...sbb last year nya NC SHAKLEE pon saya x dpt join sbb itu dh mmg btul2 sarat mengandung jugak..so 2 tahun berturut2 NC SHAKLEE saya preggy...hebatt muu ni...kikiki...rezeki Allah, x kan saya nak tolak kan...alhamdulillah...





so sib baik laaa pihak hq call saya utk mengesahkan kehadiran saya suami isteri...tuh pon bebetul dh last minute...betul la org kata kalau dh itu rezeki kita, tetap jugak dpt...alhamdulillah, walaupun suami x join sbb salah sorg kene jaga anak2 kami...so saya decide. xpe la saya sorg je yg hadir masa NC tuh...so pihak hq akan bg roomate pilih secara random...


so hari yg dinantikan pon telah tiba ...

5 Jun 2015 ( JUMAAT 10 AM PAGI )


Masa ni saya mmg sharp2 sampai kul 10 pagi sbb saya x sabar nak ngk bilik yg pihak shaklee readykan utk kami...after registration pagi tuh, saya terus check in bilik..

 sampai2 je kat bilik, terus letak bag + salin blouse hijau sbb pasni nak join trip shaklee tuh....

ohh lupa, tghari tuh Pihak Shaklee akan bg trip/travel ramai sekitar Kuala Lumpur...pada mulanya, saya mmg x nk join trip tghari tuh tp bila fikir2 balik, apa guna saya join shaklee nc tp x nk join apa yg shaklee dh ready kan utk kami...sgt2 mewah...so saya decide, pergi jugak trip tuh...paling best kan, pihak Shaklee siap bg duit belanja lagi...huishhh mewah betul..


 Time ni kitorg smua mmg panas sgt2...tp Victor Lim said " jangan risauuu ya smua, ini adalah vitamin D utk uolls" sgt2 sporting...best!

time ni saat2 nk berpisah dengan Ciqi...yerla kan selama ni x pernah langsung bercenggang dengan mama, xpe Ciqi duduk dengan papa k...mama nak have fun dengan kawan2 mama...alhamdulillah hubby sgt2 sporting, sbb die tahu impian saya dlm shaklee..



tahun lepas, alhamdulillah saya dpt reward menunaikan UMRAH ISTANBUL TAJAAN SHAKLEE tp menadangkan time tuh saya tgh berpantang bersalinkan Ciqi., so saya bg hadiah Umrah tuh utk ayah saya...

 reward tahun lepas 2-14, Umrah Istanbul Tajaan Shaklee...

tahun ini pula national conference di adakan di palace of the golden horses, seri kembangan selangor selama 3 hari 2 malam. shaklee bagi kami pakej 5 bintang tau. kami akan di raikan ala-ala VVIP gitu. hihihi.

1:30 tghari 

ok time ni kami dikehendaki berkumpul di lobby mengikut group coach masing2...alhamdulillah time ni saya dpt 4 kawan yg sekepala & sporting..so trip yg asalnya saya sangkakan "mesti boring" tp rupanya trip yg sgt2 happening...saya rasa seronok sgt, berbaloi dengan usaha saya selama ni..so masa trip2 tuh, saya sempat whatpps dengan hubby, hubby pesan, x yah risaukan die n anak2, yg penting saya happy dengan kawan2 baru...yerla, saya kan jarang sgt berpisah dengan suami n anak2..tuh yg hubby risau tuh...mcm budak kecik plak kan...padahal dh jd mak kpd 5 org anak ni...kikiki...

ni la 4 sekawan yg sekepala & sporting..dpt 1 floor bilik sesama...so segala2 nya Allah dah atur & mudahkan utk saya...syukur alhamdulillah...time ni saya x terasa langsung mcm org preggy, sbb pagi2 tuh dh siap2 consume ESP , vitalea & b com...tuh yg kekal bertenaga je tuh...nuyun, kak jatt, zana...korang mmg best!

so destinasi kami yg pertama adalah melawat Muzium DiRaja..so smua org pakai baju muslimah yg Shaklee sediakan tuh tp saya, memandangkan ianya x muat sbb dh makin boyot, so saya gantikan dengan blouse preggy, tp tetap hijau shaklee...ada plak tuh kaler yg sama...hihi

kat Muzium tuh kami diberi masa selama 1 jam je sbb banyak lagi destinasi yg kami nak tuju...seronok betul laa..tetibe je rasa mcm anak dara plak sbb pergi lawatan dengan kawan2...:P

ok destinasi seterusnya, kami ke Central Market plak...time ni saya siap2 solat zohor & asar, saya je yg solat sbb 3 org lg kawan tuh "cuti" , so sporting nya dorg temankan & tggu saya solat...Allah hadirkan saya kawan2 yg sgt baik time ni...

 time ni kami melawat ke Central Market...jarang pergi tempat2 cmni tp bila join dengan kawan2, rasa seronok plak...

masa ni tgh tggu bas kami utk next destination...nampak x blkg tuh smuanya pakai baju hijau shaklee...

Aquaria KLCC

ok next destinasi kami adalah melawat ke Aquaria KLCC plak...masa ni x bnyk pic yg kami ambil sbb lighting dlm tuh x berapa cun...hihi...tp ada jugak la beberapa kpg pic utk kngn2 kami...



DINNER @ GRAND HYATT KUALA LUMPUR 

ok after dh penat2 jalan2 area kl tuh, jam 7:30 malam tuh kami smua leader2 Shaklee diberi dinner @ Grand Hyatt Kuala Lumpur...tp masuk2 je, saya terus solat maghrib siap2...then baru lah best nak dinner kan...makanan nya?? huishhh jgn ckp la betapa mewah & sedapnya mereka readykan utk kami leader2 Shaklee...layan gambar je la ek....





lebih kurang jam 11 malam, dah setle dinner kami kat Grand Hyatt, kami smua dihantar pulang ke Golden Palace Hotel smula...

balik2 je ada surprise from shaklee, dorg letakkan atas katil kami...yerla bayangkan laa dh penat2 seharian dengan aktiviti shaklee, balik2 je dapat pulak 2 box collagen tuh...fuhhh bestnyaaa shaklee...segala2 nya saya dpt dengan shaklee...x sia2 usaha saya selama ni...hanya jadi WAHM Shaklee shj, saya dpt memiliki segala2 nyaa...bg yg berminat nak jd mcm saya, leh email saya pasni k...

 
syokkk gilerrr dpt 2 box collagen free...surprise atas katil from shaklee...

Day 2 - 6 Jun 2015 ( Sabtu )

ok ni pic kami pepagi dh turun breakfast...so jam 12tghari tuh kami akan siap2 terus ke Conference Shaklee @ MIECC

ok tghari tuh masa dah sampai je kat MINES, masa ni kitorg pi lunch dlu...ok masa ni dh rasa lain macam , sbb biasanya saya akan consume ESP pagi tuh siap2..tp lupa plak nak bawak kat hotel...biasa la angin org preggy ni lain sket, cpt betul rasa lapar & mudah masuk angin...so sampai2 je kat MINES tuh, crk toilet terus muntah2...ni tandanya angin dh sampai ke kepala...legaaa betulll after muntah tuh...then baru leh terus isi perut...masa lunch pon saya order nasik goreng je...alas sket pewut..

so sampai2 je kat MIECC, saya masuk kejap sbb pastuh suami akan ambil saya utk majlis kenduri mak saudaranya di Bangi...so acara penyampaian award mmg x de amik pic pon...xpe nnt saya snap kan award2 yg saya dpt yaaa..



Dinner malam tuh pon saya x berkesempatan nak join, xpe, malam td dh join dinner yg best...kawan2 yg join dinner malam majestic tuh gtau, dinner kat grand hyatt lagi 10x ganda bestnya...hihihi

ok mcm biasa balik je bilik malam tuh terus x sabar nak ngk gift apa yg Shaklee buat surprise lagi kat atas katil...hihi...yesss ada lagi suprise shaklee...shawl burberry, siap ada tag shaklee lagi...bestnyaaaaaa lahaiiii...lawaaa..

yeayyy dpt 2 helai shawl lagi....syg betul nak guna...:) nnt kita rasmikan pakai shawl ni yaaa

DAY 3 - 8 Jun 2015 ( Ahad )

 Arini merupakan last day percutian 5 Bintang Tajaan Shaklee utk kami smua leader2...so hari terkahir ni kami smua ambil kesempatan utk selfie utk dijadikan kngn2...kenangan yg sgt2 indah buat kami smua leader2 shaklee...3 hari 2 malam di Palace Of The Golden Horses sgt2 bermakna buat kami smua...terasa kejap & pantas masa berlalu...

so after breakfast tuh kami terus salam2 peluk cium smua sbb maybe pasni x tahu lg bila akan jumpe, mungkin next year nya conference ,insyallah..

so event conference tuh sessi petang tuh saya x join sbb dh check out awal sbb ada urusan family plak...so ada beberapa award saya kene pick up sndiri kat HQ..

apa pon saya sgt2 berpuas hati dengan percutian hebat tajaan SHAKLEE ni...segala2 nya mewah dengan shaklee..saya rasa beruntung sgt selain dengan income bonus 5 figure, saya happy buat bisness shaklee ni, mcm2 pengalaman saya timba & belajar dari otai2 & senior2 hebat shaklee...org2 lama shaklee bnyk bg advice pada kami smua leader2 shaklee..

saya harap dengan ilmu yg ada ni, saya nak kembangkan & luaskan empayar Dazzling Diamond di mata dunia...tiada yg mustahil, jangan takut utk bermimpi, itu keyword yg saya pegang selama ni...insyallah saya nak bimbing & fokus utk anak2 Dazzling Diamond saya...saya nak bantu mereka jadi seperti saya juga...amin2

Kepada mereka2 yg berminat terutamanya golongan surirumah inginkan perubahan dlm ur life, boleh terus contact saya ok...golongan2 yg nak tmbah income pon boleh, jangan malu2...saya x makan org, tp saya janji akan bantu kalian utk financial freedom, tp mesti ada semangat yg kuat & kental seperti saya...kita gerak sama2 dlm group..




 


salam sayang dari kami ,
LEADER DAZZLING DIAMOND 
HONEY NURHALIZA & RAJA MOHAMAD RAFIUDDIN

EMAIL : honey_nurhaliza@yahoo.com

NEXT ENTRY : 


COLLAGEN UTK IBU HAMIL???