18 January 2009

~Damia Oh Damia~

Entry ni khas utk anak aku,Raja Damia...yaa aku tahu walaupun damia x mengerti apa2 tp satu hari nnt die pasti akan baca apa yg terdapat kat blog mama die ni...hari ni aku rasa sedey sgt2...psl hari ni dgn rasminya aku isytihar kan "stop breastfeeding 4 damia" maka genaplah 1 tahun 4 bulan 6 hari Damia dpt khasiat susu mama nya...walaupun sedih tp jauh di sudut hati aku rasa bersyukur kerna hajat utk susukan damia tercapai...at least aku dpt susu kan Damia "lebih lama" dr abg nya Irfan...Irfan dulu sedey sgt...mybe kurang knowledge psl bab2 breastfeeding ni...Irfan mmg x dpt khasiat susu ibu...that's why la Irfan kene jaundis lama time tuh...smpi kene tahan wad...so dr situ aku amik pengajaran utk tgkatkan knowledge ttg breastfeeding..:)

Bg aku la kan,kalau kurang knowledge & kurang support mmg breastfeeding ni x kan berjaya...tp ms Irfan dulu aku bukan kurang support,tp bebetul kurang knowledge ttg breastfeeding ni...pastuh ditambah pulak kurang smgt nk teruskan bf ni...maka x jadilah kan??btw,aku mmg sokong sgt2 "BF"ni...mmg aku syorkan sgt2 pd ibu2...selain dr khasiat nya yg bagus,bile kite "BF" kan baby kite ni kan,berat badan mmg akan cepat turun...mana x nya...smua khasiat2 makanan yg kite makan,smua telah disedut & diambil oleh baby kite...tuh sbb kalau fully breastbeeding,mmg ibu2 akan dpt balik berat badan ideal dorg...mcm aku ni la...yuhuuu..:)

So,nasihat cpm honey nurhaliza kpd bakal ibu2 ataupun yg telah menjadi ibu...susukan lah anak2 mu sehingga mereka berusia 2 thn( itu lebih baik)...kerna khasiat yg paling bagus mmg terdapat dlm susu ibu...x de susu yg setanding ngan susu ibu....betapa bertuahnya kita yg bergelar ibu,mama,ummi,mak ni apabila kite dpt susukan anak2 kita...:) susu ibu adalah yg paling terbaik skali di dunia...sekian..:)

Smpi disini saje ye sayang mama dpt susu kan mu...mama syg Damia...:)

alhamdulillah anak mama dpt membesar dgn jaya nya...:)
location: at "RAFAZ HOLDINGS"


16 CPM's comments:

  1. knp akk stop susukan dier??



    ***soaln dr bdk2 yg lame lg jd ibu..

    ReplyDelete
  2. ntah la akk rs reason ni x sesuai la...akak dh bnyk komitmen n makin bz...so sian damia cam terabai...last2 damia dah x mo "bf"...sedey2..:(

    ReplyDelete
  3. tahniah hanny, walaupun tak sampai dua tahun, tapi sekurang2 nya hanny berjaya juga menyusukan damia dengan susu ibu dengan jayanya... tahniah!

    ReplyDelete
  4. ha ah betul la hany..sian kat damia...sedih kan?akak siap nangis lagi...
    tp nk buat mcm mana sbb hany sibuk byk komitmen kan..skang damia minum susu apa?arap susu tu sesuai dengan damia n tak da masalah.

    ReplyDelete
  5. la napa yang?.. tetiba ajer nak stop BF?..

    ReplyDelete
  6. heheheh..kite setuju..dgn menyusu..kite nye berat dari anak dara sampai skarang mantain..anak 1st kite menyusu sampai pregnant anak ke-2 tu 7bln..berhenti sbb dh rasa contraction...so takut jd apa2 kat baby kt dlm..so kite berhenti..memang susah..sbb dia dh pandai..yelah.dh 2 thn lebih..mcm2 helah letak..tampal tape lah..last letak asam..so lepas dia rasa masam asam jawatu..terus dia tk mau..ada org suruh letak kopi..tapi kesianlah..kopi tu mcm tk baguslah nk letak...tapi sampai skarang..nk minum susu aja p cari nenen mama nk pegang...ambik feel..samlah dgn kes adik dia..skarang nk tidur aja..mama duk tgh..adik pegang belah kiri, abg pegang belah kanan...tak taulah apa jd kalau ada lg sorang nanti..hahahahaha

    ReplyDelete
  7. cian damia..tapi dalam ms yang sama,sedar xsedar,anak gadis akak dah besau dah..dlm 20 thn akan dtg,damia akn jadik anak dara akak honey yang vogue mcm mama dier.. btl x kak?ngeeeee~!!

    ReplyDelete
  8. mmm,
    xper..yg pnting ksih syg mama pd damia xbkurang lgsg kn??

    ReplyDelete
  9. huhuhu.. sama la plak nama anak ek..

    ReplyDelete
  10. tahniah sbb berjaya menghadapi dugaan dan halangan nak bf nie, actually banyak sgt halangan nak bf nie, kalau x kuat semangat mmg x berjaya..
    nway salam perkenalan

    ReplyDelete
  11. oh da stop ya.. :( erm.. tak pa la.. nak buat macam mana.. hanny lebih faham keadaan..

    tapi saya jeles juga pada damia pasal dia dapat susu ibu dia sampai setahun lebih! :)

    all the best!

    so sekarang ni minum susu apa...?

    ReplyDelete
  12. senang plak si kecik damia ni nak berenti? Hanny buat apa? ada org sampai kena tonyoh something kat nipple so that anak dia berenti....ni mcm senang ajer!Bagitau la kat bloggers

    ReplyDelete
  13. akk stop Bf sbb nk kasi kat irine pulakk..wawwawawa :))

    ReplyDelete
  14. budak kecik!! G jawab tag kaklyn...ai like!

    ReplyDelete
  15. erm.. tp setahun lebih pun lama jugak kan? kita dah cuba yg terbaik kan... walo ape pon, tahniah sbb bertahan in bf world.. hehe...

    ReplyDelete