15 January 2009

~Sihat & Langsing Part 2~

Assalamualaikum buat warga2 blogger sekalian...semoga anda sentiasa dirahmati oleh Allah s.w.t...amin...:) ok bersyukur rasanya kerna Allah telah memanjangkan umur kita smua...kdg2 rasa insaf bile kita lihat rakyat2 Palestin di sana yg mana hidupnya dlm ketakutan...yaaa tazkirah & pedoman utk kita pd hari ini sbg pembuka bicara..:)

Ok let's continue apa yg aku jnjikan arituh...btw,mmg dh lama nk wat entry ni tp biasa la kan cik puan muda honey ni mmg bz yg amat...so di kesempatan yg Allah beri ni,ingin aku kongsikan dgn kwn2 smua...so bende yg baik ni wajar lah disebar2 kan...betul x??
So,serius aku katakan...bab2 kecantikan & kesihatan ni aku mmg suka sgt2...bukan suka nk melawa2...tp dh mmg lumrah wanita kan mmg suka yg cantik2...betul x kaum hawa sekalian?? mmg x dinafikan,kecantikan & wanita mmg x dpt nk dipisahkan...:)

So,dari kita dilahirkan mmg Allah sudah kurniakan kita smua kulit yg cantik,bersih n gebu...that's why la kita kene pelihara & jaga apa yg Allah dah bg pd kita...tanda seseorang hamba itu bersyukur kpd Allah salah satunya adalah menjaga dgn sebaik2nya apa yg Allah dh beri pd kita...:) stuju kan smua??

Tp sebelum tuh aku rasa amat bagus sekali tujuan kita smua ber blog2 ni...yg mana perkara2 yg baik boleh kita kongsikan bersama kwn2 yg lain...tp aku jugak rs terkilan,sedih,marah bile ada sesetengah golongan blogger yg salah ertikan tujuan kita ber blog2 ni...alangkah baiknya jika kita smua sntiasa berprasangka baik terhadap smua blogger2...x payah wujudkan sifat dengki dlm diri kita tuh...bak kata Dr.Fadhilah Kamsah org yg slalu berdengki2 antara sesama manusia ni mereka ni ada "masalah hati" ...so sama2 lah kita jauhkan sifat2 yg Allah benci tuh..nauzubillahi min zalik..:)

Hahaha sedikit nasihat yg aku rs amat berguna utk diri aku dan jugak kwn2 smua...:) ok jom smbung tajuk ttg menu & aktiviti yg aku lakukan utk lgsing,cantik & sihat...:) bnde2 ni smua adalah yg aku wajib lakukan dr bgn tidur pagi smpilah sebelum aku tidur mlm...so jom kita share sama2..:)

1) Minum air suam 8 gelas sehari
Perkara pertama yang wajib aku lakukan bile bgn je dr tidur adalah meminum air suam,ini adalah baik utk membuang toksin2 di dalam tubuh badan kita.

2) Jogging & Skipping
Selesai mandi pagi,aktiviti aku adalah jogging & skipping,yg mana skipping ni sehari aku wajib buat 100 kali lompatan...mula2 mmg otot2 sakit & penat tp bile dh lama2 buat,berat badan akan cepat turun...so apa tggu lagi?? esok uolls leh bli tali skipping & buat aktiviti ni kat rumah ok...:)

3) Honey's jamu
Selain dari aktiviti utk kekal sihat,aku mmg amalkan pemakanan jamu...jamu ni mmg buatan turun temurun dari family "marcello" dan telah pon dikomersialkan...amat bagus utk dalaman wanita selain dr mendapatkan kulit yg cantik & awet muda..:)

4) Suplement
yaaa seperti org lain jugak,aku pon ada mengambil beberapa jnis suplement utk kulit & badan...vit E dan jugak vit C mmg wajib aku amik...selain tuh ada jugak beberapa pil yg aku amik utk proses dalaman wanita.

5) Proses Detoks
Aku percaya uolls pon mesti pernah buat detoks tubuh kan?? mcm aku,aku mkn "something" ni utk proses detoks tubuh aku...i mean,bile kita mkn tuh maka akan keluar la segala bahan2 toksin yg x sepatutnya ada dlm tubuh badan kita...dan after badan kita dh detoks,maka badan akan lebih ringan...:)

6) JDM5
Untuk lebih cepat mendapatkan berat badan ideal,aku mengambil JDM5 utk sajian tghari sbg ganti kpd " nasi"...mmg rasa kenyang sgt2...x caya try la..:)

7) Solehah Beauty Bodysuit
Berat badan aku after bersalin 2nd baby dulu adalah 90kg-88kg...sungguh mimpi ngeri betul bile badan mcm tuh...x de semangat lgsung utk jmpe client2...& now smbil aku berdiet cara seimbang,aku jugak amalkan pemakaian "solehah beauty bodysuit" ni...sgt selesa psl ianya tiada besi (tulang)...so mmg aku amalkan pki pg smpi mlm...ada sesetangah kwn2 yg pki bodysuit tp hasilnya tidak memberangsangkan...pendapat aku,maybe ianya tidak dipakai secara konsisten...insyallah hendak seribu daya,x mahu mcm2 la reason yg diberi kan...tul x??

8) Lulur
amalan lulur2 ni mmg aku sgt2 suka...percaya x amalan lulur ni aku dh amalkan since aku sek men lg...so dlm 1 week tuh aku buat 3x lulur...so hasilnya kulit anda akan berasa licin,gebu & nmpk sihat...lulur jugak boleh elakkan tgn dr cepat berkedut2...x percaya?? cube amalkan petua ni..:) after dh pki lulur tuh,jgn lupe sapukan losyen kat tgn ok..:)

9) Sauna
yaaa ini adalah salah satu aktiviti yg paling aku suka jugak...yg mana sauna ni mampu memberikan kesan yg baik terhadap kulit & badan seseorang...sauna ni aku wat 2 mggu skali kat rumah...:)

10) Jujur & Ikhlas
selain dr perkara2 yg di atas tuh,bile kita ikhlas & jujur dlm setiap amal perbuatan kita maka akan terpancarlah "nur" di wajah kita...so tidak kiralah siapa pon kita,bile kita berbuat baik maka Allah akan balas dgn seribu kebaikan utk kita tp bile kita berbuat jahat & dgki ngan org,maka Allah akan balas di akhirat nnt...:) ( nasihat utk diri sndiri & utk kwn2 yg lain)

Ok la rsanya dh cukup 10 perkara yg aku leh kongsikan ngan korang smua...harap2 nya perkara yg baik ni aku leh sebar2 kan melalui pembacaan blog...dan aku harap jgn disalah ertikan tujuan aku wat entry ni...ini adalah request dr kwn2 yg mengantar sms & email pd aku....so aku hanya berkongsi dgn insan2 yg memerlukan dan pada sape2 yg tidak perlukan petua2 ni smua just ignore je ok...:)

so aku rasa cukup utk setakat ini dulu,dan seandainya ada ilmu2 atau perkara2 yg aku mahu kongsikan,aku akan update later ok...akhir sekali "segala yg baik dtgnya dr Allah s.w.t dan segala yg buruk dtgnya dr aku sndiri hamba yg dhoif ini"

15 CPM's comments:

  1. waaa sis...yg skipping tu mmg malas sgt nak buat...tapi kalo sis cakap ble turun..kna kuat smangat la yer??Then..nak tanya..jamu apa yg sis buat tu??ble share kat katak_78@yahoo.com...gitau kaklyn ekkkkk..tq sis!

    ReplyDelete
  2. wah,honey samalah aktiviti kiter...linpun skipping gak ari2 setiap ptg..tp lin wat lg byk lah 1000x dlm 15 minit...mgg cpt turun kalau kita skipping ni...dlm masa 3 bulan dh nampak kurus:),lin gak pakai bodysuit mcm honey;)

    ReplyDelete
  3. Sis thanks share info sihat cantik nie. Asna suke sgt.. Asna nie bujg lagi insyallah xlama lagi bakal jadi isteri org.. dpt petua nie bagus la. Asna nak taya sikit, yang honey trun temurun kuarge sis tu.. sis mean madu lebah ker? atau sis n family ada jual product honey?

    ReplyDelete
  4. honey,berat badan akak cam yoyo..
    kejap naik kejap turun..
    so,kalau buat keje umah lebih skit dah turun..hehehe..
    skrg akak kurus balik tp ada opismate yg tegur so thinny sgt..
    habis camno...
    hubby akak xder komen apa pun..
    tp minum air suam tu elok..
    akak amalkan smpi skrg..

    jamu apa yg honey makan?ada jual kerr?share la sama2..

    ReplyDelete
  5. to asna :kan ada tulis kat situ honey's jamu...ehehhe...jamu la yang..bukan madu lebah...:)

    to katak_78: hanny dh email kat akak..:) nk badan cntik kene bekorban sket la kak..ehhe.:)

    to adzlin: moga badan kita smua cntik2...heheehhe..:)

    ReplyDelete
  6. to ibu afiqah: yup jamu keluaran syrkt hanny sndiri...honey's jamu...mmg bagus sgt2 utk kaum wanita...yup ada jual..:)

    ReplyDelete
  7. hanny, memang terima kasih sangat2 dengan hanny body suit tu.. memang best sangat pakai... bila kawan2 cakap, eh, nampak slim sikit lah.. mesti jawab, pakai bodysuit...
    badan slim tak penting, yang penting body lawa dan terbentuk.. bila pakai bodysuit tuh rasa macam selesa sangat...

    eh, macam testimoni pulak... hehehe, sori hanny... :P

    ReplyDelete
  8. to sya: yaa tq sya,camtuh la hanny nk dgr...badan kene jaga especially kita yg dh beranak pinak ni kan?? barulah mentennn cantekkkk..:)tq sya...:)

    ReplyDelete
  9. Hanny bodysuit apa hany pakai??apa brand?? Kite memang kurus lepas bersalin masa pantang kite bersalai..memang blh burn semua lemak2 tapi tulah...skarang kurus tapi body tak mantap sgt..

    ReplyDelete
  10. to atiqah: pki solehah beauty bodysuit...kang hanny msg ok...tq..:)

    ReplyDelete
  11. waa..rajinnya honey sapu lulur.mmg bagus sapu lulur ni.lps bersalin ari tu, sapu lulur, mcm tak caya kulit jd licin cam gtu.skrg, tak nyempatlah den..:)nti bole ikut petua honeyla.tq dear for sharing..:)

    ReplyDelete
  12. kita pon lepas bersalin arituh naek badan..alhmdulilah skang dah maintain!~ hahahahaha

    ReplyDelete
  13. to aizul: topik ni x de kene mengena ngan u la...eheheh...btw,bile nk balik yangg??

    ReplyDelete
  14. salam perkenalan. boleh awak share ngan saya apa kandungan n kebaikan honey's jamu ni...

    ReplyDelete
  15. honey sy pun nak tau psl body suit tu..sy fullbreastfeed, baby dh nak masuk 6 month..perut buncit..huhu..boleh ke makan jamu..lg satu jdm5 tu boleh gak ke..
    cantik la awak..jd agent marykay ye..nt ade mase msg sy ye..

    zueriey@yahoo.com

    ReplyDelete