31 March 2009

~Threadmill~

Salam semua pengunjung2 blog cpm...harap kita semua sentiasa di bawah rahmat Allah s.w.t...dan syukur kite masih diberi peluang utk baca blog ni...hahaha...dan tq sgt2 kerna korang smua sabar menanti entry seterusnya...sorry psl cpm sgt2 bz thiz week...apa2 pon cpm x kan lupe utk update blog chumel ni...& sorry jugak psl blog ni suke bertukar2 tmplate...ini kerana cpm sgt boring ngan tmplate yg lama & template cpm telah ditiru bulat2 oleh blogger lain...sgt mengecewakan...sudah kering idea kah?? so plz jgn suke tiru2 apa yg ada di blog ini ok....:) off topic plak..ok continue entry seterusnya ni..:)

Isnin lepas cpm & Mr.Ruffy telah nekad utk membeli satu THREADMILL ni...beli ni adalah utk kesihatan jantung kami lebih2 lg korang pon sedia maklum kan yg Mr.Ruffy ada mslh jantung & beberapa kali telah kene serangan jantung...so doc kata jantung nya mmg agak lemah...mybe kurang exercise...nk jogging tiap2 ptg?? ada ms ke org seperti kami ni??heehhe..bukan nk bg reason tp tuh la hakikatnya...so x de ms utk pi jogging2 kat luar tuh...pnh la arituh nk jogging2 katanyerrr...nk siap2 pi jogging pon mcm nk pi shooping complex....( itu adalah cpm) so dh bazir2 masa kan kat situ...last2 siap nya lebey2...jogging baru 15 minit dh mula pancit...:)

So bli threadmill ni jln mudah utk kami...skang ni seawal jam 6.30 after solat subuh,kami dh boleh berjogging2 tnpa bersiap2 dgn cantiknya...bli tuh pon psl kami ingin menjaga kesihatan kami dgn baik utk anak2 kami....x mo muda2 dh ada mcm2 penyakit...lebih2 lg cpm sgt risaukan kesihatan Mr.Ruffy....so sebelum apa2 terjadi,lebih baik kami mencari jalan utk kami perbaiki kesihatan jantung kami...:) so bile kami dh try buat,badan rasa lebih segar utk bekerja...yg bestnya threadmill ni leh check kadar jantung seseorang...berapa kalori yg dh terbakar...so sgt mudah kan?? contohnya kalau kita dh mkn nasi,ptg tuh kita leh jogging ngan threadmill utk bakar lemak n kalori kita....so dpt meningkatkan kesihatan kami...:)

Mula2 beli tuh,irfan mmg x de kat rumah,so bile die balik rumah dan melihat ada bnde besar dlm rumah tuh,...die pon lantas bertanya:-

irfan: maaa,peee tuh maaa?? beshaaaa nya kan??
mama: tuh tmpt jogging mama & papa...(lalu tersenyum)
irfan: oooooooooooo (dgn nada yg panjang)
mama: irfan x mo kaco2 bnde ni ok...nnt papa marah
irfan: effan leh main x maaa??
mama: x boley sayang...tuh bukan irfan punya mainan...ok??
irfan: ok...:)

So pastuh cpm naik atas dan bile trun balik,ngk irfan tgh main2 ngan threadmill tuh...so mybe die ingat bnde tuh boleh main2...siap ajar kan kat damia lg...sgt chumelll...sila lihat pic2 di bawah...:)

Last sekali,rasa nya ini adalah pelaburan yg sgt berbaloi utk kesihatan kami berdua...dan kami janji utk jaga kesihatan kami dgn baik sekali hanya utk anak2 kami...utk masa depan dorg....so dr sekarang la kami kene jaga....kat bwh ni ada sedikit info ttg jumlah kalori makanan...jgn amik ringan ttg masalah kesihatan korang jugak...sbb skang ni semua penyakit adalah berpunca dr makanan...so kene jaga ok...jgn dh sakit br nk tersedar...akhir sekali,mohon maaf andainya entry ni ada yg terkurang...cpm pon manusia biasa jugak,x lari dr melakukan kesilapan...:)

ni serba sikit kndgn cal dlm fast food yg dijlnkan kt malaysia ..ekeke ..sb kiter sk mkn fast food, so sajer jerk nk tepek ...kekeke ...

1. ayam goreng = 271 cal
2. ubi kentang lenyek = 1/2 cup = 105 cal
3. bun (1 piece) = 100 cal
4. coleslaw = 1/2 cup = 70 cal
5. salad = 1/2 cup = 119 cal
6. french fries = 1/2 cup = 126 cal
= small size fries = 290 cal
7. ayam goreng bhgn drumstik = 107 cal
8. pizza (hawaian chicken) = 1 slice = 268 cal (rasanyer yg kecik)
9. pizza (pepperoni) = 1 piece = 155 cal
10. spageti +( cendawan +ayam) /(udang+cendawan)/(cheese+sos daging) = <500>
(dlm berat 100 g)
11. sandwiches = tuna = 100 to 200 cal (ikut jenis roti gakss ..ni yg biase)
12. sate ayam = 1 stick = 23 cal (tgk gak byk maner minyak digunakan ...ahakss)
13. sate daging = 1 stick = 25 cal

14. kuah sate 1/2 cup = 129 cal
15. nasi goreng + daging ayam = 1 plate = 591 cal


threadmill...tmpt jogging kami sekeluarga..:)


aksi irfan main2 atas threadmill...:)


irfan dh pandai jogging2 atas threadmill


kesihatan kami adalah masa depan irfan & damia

mereka adalah nyawa kami..:)


20 CPM's comments:

  1. yup sgt suspen...tp x de apa pon...heheh..tggu entry pnuh ok..:)

    ReplyDelete
  2. aahh kak threadmill...pandai akak intan kiter..:)

    ReplyDelete
  3. huh seram tgk kndungan kaleri dlm mknn tu..sgt cumil irfan n damia..nak ank2 cumil juge..hihi

    ReplyDelete
  4. kat umah kita ada beskal,
    tp jadik hiasan aje ;)
    sib baik bkn beli tp org bg so tak lah rasa membazir, hehehe

    ReplyDelete
  5. to ain:aahh mmg betul...takut ngk smua kalori2 makanan tuh kan...so kene jaga2 makan pasni...kurangkan makanan kolestrol n berlemak...:)

    to nizza: aiyooo nape x guna beskal tuh yangg oii?? camna nk kurus camni...kene kuat smgt ok...:) makan jgn lupe jaga ye..:)

    ReplyDelete
  6. Out of topic jap, CPM ..Rafaz Holding bt business pe? teringin gak nak tau..kekeke

    ReplyDelete
  7. to my little family: off topic x boley jwb di sini,ingin tahu lebey lanjut,sila email pd cpm ok..tq..:)

    ReplyDelete
  8. dak ipannn main bas die kat ats treadmill tuhh..ngeh33;xp
    akk...kalo camtuh,ari2 rrr nak g umah akk..nnt sediakan bilik tuk gym ok..cam ghumah ct n datuk k..:)
    mmuahhh~! windu~!

    ReplyDelete
  9. huhuhu...uish takleh jadi nih nanti abag ropi agy kurus dr aku!

    hahah

    ReplyDelete
  10. 'oooo' ifan punye la panjang..
    ingtkan faham lah..haha..

    ReplyDelete
  11. aaahhh..taleyh jadi nih..nnt abg ropi lagi kurus n slim drpd murni..taleyh jadi~!hahaha

    ReplyDelete
  12. siot je uolls kan?? meh arr dtg sini wahai adik2 ku..:)

    ReplyDelete
  13. terer kan kita teka...ada hadiah tak sbb bg jwpn betul?hehehhe..anyway selamat menjaga kesihatan.

    ReplyDelete
  14. tq kak intan...kami akan jaga kesihatan kami dgn baik skali..ehhehe..:)

    ReplyDelete
  15. k.honey ng huby sweet gile je taw ^.^

    ReplyDelete
  16. hanny, sejam berapa tu kalo nak tumpang berlari-lari (anak) kat atas tu?

    =P kidding babe

    btw, still got the 'fungus' ek yg mengacau... hape la diorg ni. diorg tak tahu ke kalo dengki ngn org lagi, makin hari muka akan jd bertambah buruk???

    =P

    ReplyDelete
  17. to aiko: tq yangg...biasa2 je...aiko lg sweet lorr..:)

    to leen: nk tumpang meh la dtg sini yangg..free of charge je...erm still ada fungus n lalat yg menganggu blog ni...x faham lgsung apa dorg nak...biasa la kan manusia,punyai sifar dgki x tntu psl...:)

    ReplyDelete
  18. wahhh...
    besh2..
    nk jaga kesihatan jugak..
    huhu..
    mcm ner nk kuru neyh akak?
    x der threadmill lah..
    huhu..
    tp leh jaga mkn..
    kalo nasi brape kalori kak??
    nasi yg x leh pantang neyh..
    huhuh

    ReplyDelete