20 May 2009

~Sedikit Peringatan~

SEDIKIT PERINGATAN
Hanya Ingin Mengingatkan ...


Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Seba
nyak Lima (5) Kali ...

1. Aku rumah yang terpencil,maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.
2. Aku rumah yang gelap,maka terangilah aku dengan selalu solat malam.
3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu,bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.
4. Aku rumah ular berbisa,maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.
5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir,
maka banyaklah bacaan
"lah ilahaillallah, Muhammadar Rasulullah", supaya kamu dapat jawapan kepadanya.



Lima Jenis Racun dan Lima Penawarnya .....

1. Dunia itu racun,zuhud itu ubatnya.
2. Harta itu racun,zakat itu ubatnya.
3. Perkataan yang sia-sia itu racun,zikir
itu ubatnya.
4. Seluruh umur itu racun,taat itu ubatnya.
5. Seluruh tahun itu racun,Ramadhan itu ubatnya.


Nabi Muhammad S.A.W bersabda:

Ada 4 di pandang sebagai ibu ", iaitu :

1. Ibu dari segala UBAT adalah SEDIKIT MAKAN.

2. Ibu dari segala ADAB adalah SEDIKIT BERBICARA.
3. Ibu dari segala IBADAT adalah TAKUT BUAT DOSA.
4. Ibu dari segala CITA CITA adalah SABAR.


Berpesan-pesanlah kepada kebenaran dan kesaba
ran.
Beberapa kata renungan dari Qur'an :



Orang Yang Tidak Melakukan Solat:

Subuh : Dijauhkan cahaya muka yang bersinar

Zuhor : Tidak diberikan berkah dalam rezekinya
Asar : Dijauhkan dari kesihatan/kekuatan
Maghrib : Tidak diberi santunan oleh anak-anakny
a.
Isyak : Dijauhkan kedamaian dalam tidurnya

* salah satu muka mayat di da
lam kubur adalah Mayat yang kukunya mengcengkam dan meliliti seluruh tubuhnya. Itulah mayat yang semasa hidupnya suka berkelahi, mengata orang dan mengumpat orang.

*"seandainya anda ingin berbuat jahat pd seseorang,Cuba ingat tentang mati...kerna

(Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa)
"

*Ibnu Abbas berkata:
"Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Man
akala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya." (ingat ni!!)

p/s: semoga kita semua sentiasa dilindungi oleh Allah s.w.t...semoga kehidupan kita semua diberkati oleh Allah...amin...("-")semoga CPM sekeluarga sentiasa dilindungi oleh Allah s.w.t

kita pasti akan dijemput satu hari nanti....di sinilah tempat kita nnt...adakah kita sudah bersedia??

11 CPM's comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. huda...salah umah ni..hehehe...i dh email u ok..:)

    ReplyDelete
  3. ish.. hanny, keadaan masih teruk ke ni? bila bc n3 ni rs mcm mslah hanny tu xreda2 lagi. Nape depa dengki sampai mcm tu ekk? Tp apa2 pun akak ttp bangga sbb walaupun ada yg dengki kat hanny, tp hanny masih boleh handle kehidupan hanny sekeluarga & business dgn baik. Take care k.akak doakan semoga hanny sekeluarga sentiasa tenang & dilindungi selalu.

    ReplyDelete
  4. yes.. tq dear.. memang kita sesama insan perlu sentiasa ingat mengingtakan...

    ReplyDelete
  5. betul betul betul...
    thanks untuk peringatan n nasihat akak untuk semua..=)
    semoga kite semua dijauhkan dari murka Allah..aminnn...

    ReplyDelete
  6. org yg PHD mmg x bleh tgk org lain senang..that's the worst disease in the world..haihh..semoga Allah S.W.T memberikan hidayah kpd mereka2 itu..Amin.

    btw, thnx for the info sis!!

    ReplyDelete
  7. salam...ok cni CPM citer sket apa yg berlaku...malas nk tulis kat depan2 tuh..tulis kat comment je...:)

    cmni,baru2 ni ada sorg owner blogshop ni x puas hati ngan CPM...yg peliknya CPM lgsung x kenal die tp tetibe x de hangin x de ribut,die dgki2 sgt ngan CPM....siap nk siasat sape CPM....pastuh siap ckp kalau CPM bebetul kaya la,nape x pki bj branded2?? nape x tnjuk kete apa yg CPM pki?? sengal tulll laaa...prinsip CPM kalau kaya sekalipon x yah nk tnjuk2...tuh bukan sikap CPM hokeyhhh...tp biasala kan manusia...org yg ader "penyakit hati" je yg akan wat cmni...CPM malas nk layan...serahkan segala2nya pada Allah...:)

    Baru2 ni br je setle,kes org ugut2 cpm by email...n pihak berkuasa dh jmpe siapa dalagnya...so dh setle...yg ni ader pulak yg dgki2 lg...:(

    smbung nnt...penat..:)

    ReplyDelete
  8. huhuhuhu sabr je kak..org mcm tuh elok kene siram air panas then tanam idup2 je!

    ReplyDelete
  9. x pe...x luak apa2 pon die nk dgki2 ngan akak....azab api neraka lg truk nnt...nauzubillah...kalau die pk kat dunia die leh lepas...kat akhirat pasti x kan lepas...balasan Allah pasti akan tiba jugak...:)

    ReplyDelete
  10. Salam sis...
    kata nak wat tajuk n3 pasal kawin muda..
    asna tertunggu2 la sis...
    If sis ada kelapangan...
    nanti sis tolong wat n3 tu yea..
    =)
    Terima kasih~

    ReplyDelete
  11. ok asna...sdg gegeh nk abeskan entry khas tuh laa...sabar ok...nnt CPM update ok..sorry dear tggu lama entry psl tuh...:)

    ReplyDelete