01 June 2009

~Happy Birthday Raja Irfan-31/5/09~

time ni irfan 9 bulan..br nk blaja jln..:)

irfan time ni 6 bulan..:)

irfan & adik damia...("-")

Masih segar lagi dlm ingatan mama,3 tahun yg lalu...saat2 mama dpt tahu yg mama prgnant kan mu sayang...terpancar wajah kegembiraan papa time tuh...sbb selama setahun lebih mama & papa menunggu kehadiran cayaha mata...tp masih belum ada rezeki lagi...Allah punya perancangan sgt2 baik syg,sbb time tuh mama & papa masih lagi study,so Allah lebih mengetahui apa yg terbaik utk hamba2NYA...dan masih mama ingat lagi saat2 mama dpt tahu yg mama prgnant kan irfan...ye time tuh mama baru je 2 bulan abes berpantang...sedih masih lagi menyelubungi hati mama saat2 tuh...tp sbb kan papa bnyk bg smngt kat mama,mama jd kuat utk truskan hidup time tuh ( tp betulll weyyy aku sedih mcm org gila sket2) sedih sbb 1st time pgnant tp gugur x de rezeki...then after 2 bulan mama berpantang,pastuh Allah beri rezeki utk mama prgnant lg time tuh...fuhhh masih mama ingat lagi time tuh doc amat jaga kandungan mama,sbb takut gugur lagi...n so far alhamdulillah,sepanjang mama prgnant kan mu syg,kamu sgt2 aktif dlm pewutttt mama...(komain lagik bersilat2 ek dlm pewutt mama..ngeh2) dan mama ingat lagik time mama prgnant kan irfan dulu,mama adalah seorang ustazah b.arab...(ustazah hanny paling garang kat sek tuh..heheh..) so time mama pgnant kan irfan tuh,mama sgt2 aktif...x pernah ponteng ngajar pon...n time tuh mama sgt suke tasmi' anak murid mama utk hafal vocab2 b.arab...sbb mama tahu bile mama buat mcm tuh,irfan mst blaja skali dlm pewutt mama kan?? n irfan akan jd budak yg bijak n genius...alhamdulillah..:)

Masa berlalu begitu pantas skali,berat mama sebelum prgnant 55kg naik mendadak ke 92kg...hahahaha ni makan ke menterdaghah ni?? tp mmg btul ms mama 7 bulan mmg btul2 dh x larat nk pi ngajar lg...n yg klakarnya rupe mama time tuh btul2 dh mcm penguin...merayappp je..hahaha...sgt klakar...pastuh mama ingat lagi time 7 bulan tuh x larat,mama antar surat utk mohon cuti awal...reason yg sgt2 kukuh n alhamdulillah permohonan cuti mama diluluskan oleh pihak sek...gilaaaa arrrr...mama je yg bnyk songeh kan...ngada2 cuti awal...tp mmg btul x larat..bukan wat2 x larat howkeyhhh....:)

Dan selama mama cuti tuh sementara nk tggu irfan kuar dr pewutt mama ni,mama abeskan masa ngan ym2 ngan kwn2 mama...( sbb time tuh kalau on9,tahu bukak ym je)...hehehe...dan time 7 bulan tuh jugak,mama & papa setlekan kelengkapan utk smbut irfan kat dunia ni nnt...:) terlampau excited sbb nk smbut irfan...smua mama nk beli...:)

Dan masih mama ingat jugak time 8 bulan kot,mama tingin nk mandi laut...n kebetulan time tuh mama ajak papa tdo hotel kat Seri Bayu Port Dickson...n pagi esoknya mama trus ajak papa mandi laut...mula2 mmg papa risau tp sbb kan mama dh desak2,papa pon ikut kan je...mandi mmg x ingat yg awak tuh sdg pgnant....smua org kat situ pandang mcm aku org gila je...(tp btul la kan,tgh2 sarat gatal nk mandi laut)...pastuh mlm tuh mama rasa lain mcm sgt kat pewuuttt mama....btul2 sakit...x tahan...dlm hati mama terdetik,aku nk bersalin ke...tp br je 8 bulan...baby ni ok ke?? gerak x die?? mmg risau sgt2 time tuh....mama takut kalau kehilangan lagi...so mlm tuh mama mmg sakit gila2...then mama kol papa sbb time tuh papa tgh jmpe client die...so bile papa smpi je..ngk mama dh nangis2 sbb x tahan sakit...:( then trus bwk jmpe doc...doc scan baby...tp mcm x gerak je...rupa2nya irfan ngah lena tdo...hahaha wat suspen je...n then doc check kedudukan kepala baby masih x trun2 lg...then doc suh dtg lagi 2 hari utk check kepala baby...:)

Dipendekkan cerita,tibalah saat2 mama nk lahirkan irfan...masa tuh mmg x rasa sakit apa2 pon...cuma kuar tanda2 lain...then papa trus bwk mama ke hospital utk check up...doc kata masa baby nk kuar dh smpi...perasaan mama time tuh x takut lgsung...excited lg ada la...maklumlah 1st time kan...x de pengalaman..tuh sbb x takut...n time tuh ketuban dh doc pecahkan tp bukaan utk baby kuar still 3cm je...sakit hanya Tuhan je yg tahu...masa tuh insaf sgt2...sbb baru aku tahu camna payah nya mak lahirkan aku...tibe2 air mata aku mengalir...dan akhirnya doc tekad utk operation sbb takut baby lemas dlm pewuttt ni...time tuh aku dh x kesah,janji baby ni selamat dikeluarkan....dan mmg kuasa Allah,saat2 doc nk operation tuh,doc check bukaan rahim...n wowwww...dh 10cm...so doc x jd utk operation then suruh aku teran...fuhhhhhhh,sakitttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt...:(( dan baby still x mo kuar walaupun beberapa kali aku dh teran...then doc suh aku relax tennagkan hati...mengucap2 bnyk2 sbb doc nk vacum baby...then aku ckp x perlu smua tuh...aku mampu teran...dan akhirnya allahukabar!! baby yg aku tggu selama ni telah selamat dikeluarkan...:))
walaupun sakit tp bile aku ngk wajah baby aku,mengalir air mata aku skali lg...x sngka aku dh bergelar seorang mama!!

Haaa kini tibe plak bab2 nk jahit2 ni....fuhhh time ni la mama paling x leh lupakan...boleh plak nurse pelatih tuh main salah2 jahit...ingat ni baju ke apa?? ngeri sgt2...n pas 1 jam dh siap dijahit,tibe2 nurse serahkan my baby...wangi n abes comot2 dorg bedakkan irfan time tuh...:) n bile 1st time irfan kat pangku mama,sgt2 kekok utk mama nk setle2 kan irfan tp nasib baik nurse kat situ smua baik2,dorg yg bnyk bg tnjuk ajar kat mama...tp bile irfan dh balik rumah,doc yg checkup irfan tuh kata irfan kene jugak masuk wad...sbb jaundis irfan sgt2 tinggi...so dlm berpantang tuh laa mama ulang alik ngan papa dr rumah atok ke hospital...selama 4 hari irfan ditahan di hospital...sedey sgt2...tp sbbkan keselamatan & kesihatan irfan,mama kene akur jugak...dan selama irfan kat hospital tuh,mama bentan( ni ayat org2 tua) mybe sbb ulang alik ke hospital...:)

So bile irfan dh kembali ke rumah,mama menjalani proses berpantang dgn begitu baik skali,smua tuh mama aku yg bnyk setlekan...tq mama...ermmm rasanya setakat tuh je aku leh ingat,lain2 dh x ingat daa psl urat aku dh bnyk putus...hahaha..:)

So smbutan birthday anak mama kali ni dismbut kat Air Terjun Kota Tinggi,Johor sbb kebetulan time tuh kami semua telah pergi kenduri my cousin...so balik tuh kami singgah kat air terjun kota tinggi...x de la best mana pon sepertimana yg digembar gemburkan oleh aizul marcello....puas lah akak dok bayangkan air terjun tuh best mcm sunway lagoon...hahaha...guper2nyerr biasa2 sajorkkk...tp layan je laaa kan...so kat bwh ni ada amanat dr papa & mama sempenan birthday irfan yg ke 3 :-

papa : selamat menyambut ulang tahun yg ke 3 anak ku...moga irfan jd anak yg baik...dgr ckp papa n mama,jd abg yg baik..jgn buli2 damia adikmu,papa janji papa akan hantar irfan amik tahfiz nnt...ok syg??

mama: happy birthday syg yg ke 3...cepat btul anak mama membesar...syukur irfan dpt membesar dgn begitu baik skali...irfan sgt2 bijak2...irfan jd anak yg soleh,jd abg yg baik dan dpt jd cntoh pd adik2 mu nnt ok....jgn suke babab2 adik damia ye syg...jaga adik baik2...mama akan cube bg didikan agama yg secukupnya agar irfan dpt jd anak yg baik...dpt jd seorang hamba Allah yg bertaqwa...dpt jd insan yg berguna pd agama ye syg...mama sntiasa doakan yg terbaik utk irfan n adik damia ok...dh besar nnt x mo melawan ckp mama n papa ok syg..:)

adik damia : happy besday abg...x de apa cuma damia harap abg x buli damia lg pasni..ingat damia kan adik...ingat tau,papa n mama sntiasa syg kat kite berdue...so abg kene jd abg yg baik utk adik ok...:) mainan abg, damia dh kemas2 kan td..mama yg suruh...:)

ok that's all entry ttg besday irfan kali ni...so meh kite layan pic2 irfan dr kecik smpi la skang ni...dh besar 3 thn..:)
ni pic time irfan 7 bulan...muka mama sgt tembam n gemok...lom berjaya kurus lg time ni...eh tp mama pgnant kan damia tau time ni..:)
ni plak pic saleha sahabat mama tgh pangkukan irfan...time ni irfan sebulan lebih...:)

time ni plak irfan br dpt adiknya,raja damia...sgt suke cocok2 mata damia..:)
ni pic celebrate besday irfan arituh kat air terjun...papa tgh bacakan doa time ni..:)comel x irfan baca doa??


aksi irfan tgh tiup lilin...sebelah tuh adalah atok irfan..:)ni adalah koleksi2 pic irfan dulu,kini dan selamanya...:)

the latest pic mama & adik damia last week...udah kurus dongg..:)

p/s: sambutan birthday irfan akan dicelebrate lagi di sunway lagoon thiz weekend...so sape2 yg dpt invitation card tuh,silalah hadir utk sama2 lagi memeriahkan majlis ini...:)

30 CPM's comments:

  1. yihhhaaa...x sabau sehhh nk tgu entry ipan nih:)

    ReplyDelete
  2. sabau2 lerr...nk rest nia...penat br smpi td..:)

    ReplyDelete
  3. wahhhh,xbr nak tggu nie...sabau2x syakiela...hehe... =)

    ReplyDelete
  4. sory baru nak tau.
    cpm kawen ngan kerabat diraja ek?

    ReplyDelete
  5. nak ckp tak sabau jugak la,,
    epi bday irfan comel,,=)

    semoga menjadi anak soleh selamanya utk mama ngan papa irfan,,berjaya dunia akhirat,,membesar menjadi insan berguna seperti keluarga yang lain,,insya Allah,,AMIN,,=)

    ReplyDelete
  6. dengan sabau nye menanti entry birthday anak akak nie..
    hehe

    btw,, happy belated birthday to ipan.
    ngeee~
    semoga dia bertambah tambah comel macam mak dia..
    ehehehhehe,,

    ReplyDelete
  7. waaahhhh,nk smbut lagikk kat sunway...beshhhnyeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  8. akak!!
    comeynye irfan masa 7 bulan tue..
    skang pown still comey taw?
    tengok laa sape mama dye..kan?

    smpai 92kg ea kak?
    manyak glew naek badan..
    tapi akak still comey taw..
    pipi yang chubby tue still buat akak comey..hehe~

    bdw, selamat hari lahir irfan!
    semoga menjadi anak yang soleh yang membahagiakan mama n papa irfan..
    akak, tolong pelok cium irfan utk yana ea? =)

    ReplyDelete
  9. hek3..cam penguin akk dulu..ngeh3..

    cOP2..Suke baca wish damia kat dak ipan tuh..wawa

    ReplyDelete
  10. Happy b'day Irfan!

    Semoga menjadi anak yg soleh penyenang hati mama dah papa.

    take care :)

    ReplyDelete
  11. hepi birthday dak ipan..semoga menjadi anak yang soleh dan menjadi abang yg baik buat adik2...

    p/s:jgn nakal2 k...

    ReplyDelete
  12. kioouutt seyh dak ipan tuh.


    epi bufday ipan.

    ReplyDelete
  13. berair mate ain bace entry akak ni..mase lahirkan irfan tu..mcm ain dpt rasekn je skali..ain doakan akak sekeluarga bahagia..Allah bless.. =)

    ReplyDelete
  14. happy belated besday irfan..

    how are u sis?? lama x singgah sini..

    ReplyDelete
  15. hepi birthday irfan..auntie doakan semoga irfan menjadi anak yang soleh dan tercapai semua impian bila dewasa kelak...AMINNN

    ReplyDelete
  16. erk..tak tau nape..ntry nih mcm terharu plak..

    ucapan babah plak :
    hye ipan syg, rasa mcm kejap je kan ipan dah 3thn..jgn nakal2 ye sayang..ipan kene jadi anak babah yang ensem taw..nanti babah ajak ipan g karaoke n shopping2..boleh mamanya?? hahahah

    ReplyDelete
  17. hepi besday ipan!
    hehe hai cpm..kite suke la drop by ur blog..kite add ur link ek.. :)

    ReplyDelete
  18. HAnny..sowi la kakklyn lama da tak n9 coz tenet kat umah rosak...neway...epi birthday ipan....eii..ngeri yer bersalin?? Sedih tul baca entry kali ni..menusuk kalbu. Cam objektif tercapai la!! HAdui..kalo la cenggini bersalin...takut den..ble kuar kot lain tak selain kat situ n perut??huhuhuhu..soalan tak masuk akal..

    PSst..nak tanya..baca ayat aper yer nak tenangkan hati masa sakit bersalin tu??

    ReplyDelete
  19. korang nk tahu x...time tulis entry ni mmg cpm nangis2...sedey+happy sbb dikurniakan anak yg baik2...alhamdulillah...n tq kat smua yg wish bsday irfan...:)

    ReplyDelete
  20. hEPI blated besday sekali lagi irfan :)
    Moga kamu jadi anak yg baik & hormat akan mama & papa kamu. Ketahuilah kepayahan & pengorbanan mama kamu dari mula2 nak dptkan kamu hingga saat melahirkan kamu...

    ***tak tahu lagi ko ingat ke tidak, masa ko mengandung kan irfan lebih kurang 3 bulan ko dtg beraya kat umah aku bersama dgn murni. aku masak asam pedas, kita mkn bersila kat bawahh. Masa tu pewot ko dah nampak dah...

    ReplyDelete
  21. nak itot jugak celebr8...mst happening... =)
    nyibowk tol haku ni...

    ReplyDelete
  22. tatau napa rasa sayu baca entry ni.

    ReplyDelete
  23. akk honey,
    sangat sedih dan terharu lah baca entry akk honey untuk kali ni,
    betapa payahnya seorang ibu nak mengandungkan an melahirkan seorang hamba Allah kan.

    insaf insaf insaf.

    ReplyDelete
  24. syahdu nye entry akk kali ni
    akk mmg sorg ibu yg mithali
    irfan n damia sgt bruntong

    ReplyDelete
  25. yep,,irfan dan damia mmg sgt2 beruntung dpt mama yg sngat baik,cantik dan penyayang macam cpm,,cpm mmg mama yg besh,,=)

    ReplyDelete
  26. happy birthday irfan!

    mana entry kat sunway lagoon? :P

    ReplyDelete