19 November 2009

~Tutorial Smokey Eyes~

Assalamualaikum....dan salam sayang dr CPM utk anda smua..syukur kerna Allah panjangkan lg umur kita utk kita sama2 berkongsi cerita...dan sambil2 tuh boley merapatkan ukhwah sesama kita...so kalau anda terfikir dgn membaca blog ni utk anda bermusuh2...itu hak anda..CPM x mampu utk memaksa anda smua menyukai saya...jikalau anda suka membaca blog CPM ni maka teruskanlah membaca tetapi jika sebaliknyaa,anda x perlulah lagi utk membuka dan seterusnya membaca segala karya2 saya...('-")

ok kali ni CPM wat entry atas permintaaan ramai oleh kwn2 CPM...maaf sbb entry ni lewat sedikit tp alhamdulillah CPM x kan mgkir janji...so kat sini,jom kita share sama2 okies...tp sebelum CPM meneruskan menulis,CPM nk tnya berapa ramai yg suka cara makeup smokey eyes ni ek?? smua suka ke?? atau ada segelintir wanita yg x suke dgn gaya makeup smokey eyes ni....so terpulang pd anda jugak,kalau anda suka...boleh la try2 especially para isteri yg sememangnya wajib makeup utk para suami...stuju x??

ok CPM x bercoleteh panjang,jom kita lihat brg2 yg kita perlukan utk gaya makeup smokey eyes ni...:-

1) makeup base
2) foundation kryolan tv paint stick 3w & 4w
3) shading negro 2
4) eyeshadow blue & black
5) eyeshadow highlight
6) maskara & celak
7) fake eyelashes
8) blusher
9) 4 jnis berus
10) compact powder
11) lipstiks pink

ok,atas tuh adalah list2 brg yg kita perlukan utk makeup smokey eyes ni...boleh refer pic kat atas tuh ok....jom kita blaja step by step...('-")

1. bersihkan muka anda dr segala kekotoran utk memastikan makeup anda tahan lama.

2. gunakan oil free makeup remover pink marykay utk membersihkan celak2 di bhgn mata dan lipstik di bhgn bibir anda.

3. setelah kesemuanya bersih,ambil foundation kryolan tv paint stick 3w dan sapu keseluruhan muka menggunakan span utk hasil yg cantik.

4. setelah itu,ambil pula basic eyecream dan sapu ke kelopak mata anda...cara ini boleh membuatkan makeup eyeshadow di bhgn mata anda akan bertahan lama..



5. gunakan basic eye makeup utk mata anda

6. sapukan pd kelopak sebelah kiri mata anda.

7. jugak disapukan pd kelopak sebelah kanan mata anda

8. ambil eyeshadow dark blue dan jugak brush yg sesuai utk disapukan ke kelopak mata anda...harus diingat ya puan2 ( hahaha mcm nk msk plak) penggunaan brush memainkan peranan yg penting utk gaya makeup anda. ( sila lihat pic no 8)



9,10,11. ambil eyeshadow blue & brush yg sesuai utk mata anda.

12. seterusnya ambil eyeshadow yg agak brown sket utk disapu kat bhgn atas kaler blue td...dan ambil berus utk diblend 2 kaler td kat bhgn mata...



13. ambil kaler eyeshadow utk highlight di bhgn kening.

14. setelah menyapu highlight,ambil berus dan sapu eyeshadow blue td di bhgn bwh mata utk mendapatkan sentuhan smokey eyes.

15. seterusnya eyeshadow black jgn lupa yaa...sbb kaler black la yg memainkan peranan pnting dlm teknik smokey eyes...ambil kaler black sket then sapu kat tepi hujung mata sket...n then amil berus utk blend kan eyeshadow2 tersebut.

16. selepas itu,gunakan celak pensil ataupun liquid eyeliner...pilih salah satu ok...then sapukan dibhgn bwh mata n kelopak mata sket utk mendapatkan hasil yg dramatik smokey eyes.



17. maka anda akan lihat hasilnya seperti pic no 17 & 18...

19. seterusnya,gunakan compact powder utk disapukan ke seluruhan muka...gunakan brush ok...

20. selepas itu,gunakan jugak blusher pink utk disapukan kat tulang pipi anda utk menaikkan lagi seri makeup anda...caya x,bile kita makeup & letakkan sedikit blusher,muka anda akan bertambah serinya...serius x tipu...cuba anda lakukan...=)


tadaaaaa..maka inilah hasilnya gaya makeup smokey eyes anda...

tips tambahan: boleh gunakan fake eyelashes ikut keselesaan kamu smua dan jgn lupa calitkan sedikit lipstik pink n lipgloss utk menambahkan lagi keserian di wajah anda..('-")

~teknik smokey eyes blue~


bila kita makeup smokey eyes ni...mata nmpk mcm mata org arab...bukan CPM ckp ok...

hasil sentuhan ex-mak andam vogue...smokey eyes blue

blusher ni serius mmg cantekkk....=)

close up bhgn mata...teknik makeup smokey eyes

jgn lupa memakai lipstik pink di bibir anda ok..

bile kita pki blusher,hasilnya akan menampakkan & menyerlahkan tulang pipi anda...

boley jugak memakai fake eyelashes...ikut keselesaan anda ok..tp CPM sgt2 suka fake eyelashes

oh ya,jgn lupe shadingkan hidung anda yaa utk menampakkan kemancungan lg ok..

close up lg mata sebelah kiri...smokey eyes

i love smokey eyes....tp paling suka smokey eyes blue & brown...

i love this blusher...membuatkan pipi menjadi lebih gebu..:)

off topic sket voleyhhh...i love de zahra...huhu

saya x boleh hidup tanpa 3 bag makeup ini...ke mana saja akan kubawa mereka...

ok harap2 nya dgn penjelasan yg x seberapa tuh,kalian smua berpuas hati ok...dan sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan ttg apa2 saje mengenai makeup...anda boley la menanyakan soalan2 anda di bhgn komen entry ini ok...dan insyallah CPM akan cube menjawab dgn baiknya...

akhir skali,mohon maaf andai terdapat apa2 yg terkurang...segala yg baik itu dtg dr Allah dan yg buruk itu dtg dr CPM sendiri...semoga hari2 anda lebih diberkati oleh Allah s.w.t...jgn lah anda semua bermusuh2 an sesama saudara islam...

daaaa~...('-")

40 CPM's comments:

  1. wah..best2! thanks akak share kan tutorial tu.. blh wat suprise makeup utk hubby.. =)

    ReplyDelete
  2. welcome2...ehehe...kene rajin makeup utk hubby ok...sbb tuh smua pahala utk seorg isteri...bila suami pandang kita dgn penuh kasih sayang,maka akan wujud mawaddah warahmah kat rumahtangga kita rite?? :)))

    ReplyDelete
  3. aku nak tutorial yg lebih dr ni... voleyyy ke...? hahaha...

    yg pastinya aku geram sgt tgk 3 bag ko yg mantopp tu :))

    ReplyDelete
  4. br plan nk suh hunny bt tutorial, alih2 buka blog arini tgk dah ada pun..cayang dia..hihi..

    thanx dear..cantekkkk

    ReplyDelete
  5. waa....cantek!
    (sbb mak andam die cantik..pkai ape pon cantik..hee)

    tq for sharing kak..
    yana ni xreti2 lagi nk mekap2 bagai nie..
    klu pakai eyeliner, asyik sememeh je..hee~

    ReplyDelete
  6. erm...

    nak jugak!!! hahaha

    *tetiba!~

    kak, nape ko semakin cun dr hari ke hari nih? susuk baru pasang ka?

    ReplyDelete
  7. nizza-abira: ko nk tutorial lebih dr ni?? mksud ko?? hahahahaha...voleyhh je yangggg...nnt aku ajarkan ok...

    tuh br ko ngk bag2 die..belum ngk isi2 die skali...ahahahha..lg juling bijik mata yanggg oii...:))

    little family: ooyekee...so instinct hanny kuat la ek?? ehhehe...selamat bermekap2 utk ur hsband ok kak?? mst hsband akak sukeeee

    ReplyDelete
  8. miss eliama: sama2 yanggg...of cource la kene sharing2 kan?? nnt jgn lupe ikut apa yg akak ajarkan ni ok...tp jgn terlebey sudeyhhh...utk hsband x pe sbb tuh adalah pahala..:))

    aizul: nk jugak ke?? nnt akak wat kan...hamboi2 sdp2 mulut je ckp aku psg susuk ek?? air semayang je weyyyy....x lebey dr itu...:)))

    ReplyDelete
  9. bukan juling je weyyy, terjojol terus mata aku ni haa... hihihi

    ReplyDelete
  10. wah10x...best betul lah tp sayangnya akak ni tak pandai nk mekap2 la dik..mata ni dah la sepet kang tercucuk plak..kalu setakat bedak n lipstick bulehlah..tp teringin jugak nk cuba sbb nampak mata jadi lebih besar...heheh..tq dengan tunjuk ajar hany...luv u...

    ReplyDelete
  11. nizza: terjojol?? bahaya tuh yanggg...ok2 nnt free aku ajarkan ko ok...blaja shading skali ok

    kak intan: akakkkkkkkkkk....jom la jmpe2..nnt hanny ajarkan akak ok....org prgnant pon leh makeup2 bagai apa....barulah naik seri ibu hamil tuh....:)

    ReplyDelete
  12. nakk..jom la jmpa...tak sabar nk jmpa mak andam voge...ooo mesti berseri2 mak buyung ni pasni..heheh..

    ReplyDelete
  13. p/s kak intan : suh je CPM buat tutorial makeover nnt camne nak make up2.:) sure x rugi n x nyesal:)InyaAllah nnt, CPm cakap dia nak buat makeover utk sesapa yg nak.tp kat mane ek kak???akk x abis cakap lagi arituh kat irine.huhu.

    cantik beb akk makeup smokey eyes tuh..arabic makeup camne ek kak??nnt ajau tawww..cam besh je dengar.

    mak cakap kan...kat gumah akk kan..kan..kan..kan..byk gilew collection tdung..mak rambang mata weyhh..haha

    ReplyDelete
  14. kka intan: alrite2...nnt kita deal utk jmpe2 ok...org prgnant mmg ada keseriannya tersendiri kak...serius x tipu..:)) mcm hanny dulu prgnant kan 2 org tuh kan,seyesss kulit jd gebu sgt2..x yah guna cleanser pon x pe...sbb dh gebu smula jadi...tp skang,kene pki serum n essence2 bagai utk nmpk gebu..:))

    irine: yaaa akak akan wat de tour makeup CPm nnt...tggu ms yg sesuai ok...akan ku jelajah seluruh pelusok dunia ...hahaha...:))

    nk pi midvalley x sbtu ni??

    ReplyDelete
  15. haha...wokeh2..seluruh dunia wokeh! besh2..nak request jdi PA CPm leh x ?PA cpm yg skang dah tamat kontrak kan??hhehehehehe

    ReplyDelete
  16. Hanny...nape tak videokan...nak tgk cara blendkan wana2 tu..kaklyn penah buat smokey eyes...semua org kata chantekkk tapi kaklyn tak selesa..maybe tak penah make up gitew...but ur make up..very nice!!!

    ReplyDelete
  17. irine, nk best lagi kan buat kat umah CPM...sambil menikmati keindahan rumah baru sambil lepak2, main ngan choki&chiki...mesti happening gila...

    irine, PA mesti la ada..siapa lagi irine laa...barula org lain nak, confiden tgk adikberadik yg sememangnya dah cun n vogue gitu disamping tu dpt mengeratkan lagi silaturrahim...tak gitu?


    cepat!cepat saper nak?bagi nama kat irine..PA CPM akan aturkan semuanya..hahaha..buleh wat part time ni..

    ReplyDelete
  18. waaa...2 rahsianye yek.mata ala2 norjuma.. uhh kak,nnt tlg makeup kan sy yuk!teringin2.ahaaha..

    ReplyDelete
  19. wahh cantiknya CPM...
    t leh la ajarkan nur cara2 make up ala arab..suka tgk..

    besar anugerah yg di beri Allah s.w.t untuk CPM..
    keep in touch..

    ReplyDelete
  20. CPM..nur dah try make up mcm CPM tunjuk ni..
    ntah jadi ke x..
    de masa singgahla blog nur..
    http://nur-sakuradagreat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. irine: dik,permohonan ko utk jd PA akak telah lulus!!!hahahaha...sila ikut montottt cpm ke mana shj die pergi after spm nnt ok...:)

    katak_78: btul2 smokey eyes sgt2 cntekk..tp kene pandai blend kan warna2 smua tuh ok...:)

    ReplyDelete
  22. kak intan: of cource la best kalau wat kat umah CPM kan?? nnt la mntk permision mr ruffy dulu ok??

    aena: waahhhh mata i mcm norjuma kah?? hahaha...juma lg cntekkk n meletopp yangg oiii...:))

    nur syazwani: yangg,akak dh ngk dh nur makeup smokey eyes tuh...cntek2...tp bwh mata tuh letak lebih celak hitam ok..bg nmpk lebih dramatik ok...:)

    nnt cpm ajar arabic makeup plak ok...:)

    ReplyDelete
  23. huhu

    nk reply komen akak yg sgt chantek nih

    yup - g astro tuh dgn aizul.. my plan tuh.. huhu btw tq sbb sudi singgah my blog

    ReplyDelete
  24. salam...
    ske smokey eyes akak....
    cntek....

    ReplyDelete
  25. wah seyes ke nak wat tour?hehe wat la kat penang tp jgn time cuti.nk try.keh3 akak leh la jadi mak andam kite t.*bjet cm kte nak kawen je* hehe

    ReplyDelete
  26. Lawonyer.....eynda selalu mekap biasa2 je hihi...

    ReplyDelete
  27. hai CPM...
    bole belajar ni kn..?
    hehe CPM tetap cantik dengan makeup or without make up...

    ^___^
    selamat hari rayee buat CPM dan keluargaa...

    ReplyDelete
  28. blog walking..nice tutorial.sy suka beli eye shadow n eyeliner..pakai main hentam jek..nak smokey eyes..tp kadang dh jadi mata panda..hehhee.neway salam kenal..der mase singgah my blog yah

    ReplyDelete
  29. dear... u tak pakai mekap pon still gorjes... true!! tp kalo pakai lgkla gorjes...

    anyway sowii sgt lame xdtg mlwt sini... sian sgt bc kisah irfan.. seb baek takde pape... last month pon ariana terjatuh smpi berdrh kepala dia... dasatkan perasaan sorg ibu nih...

    nnti kite emel k yang... nih tgh bg damien b/feed smbl jengah blog

    tata*

    ReplyDelete
  30. dear..jgn majok okeyh..always masok sini gak..letak la cbox..sonang nk tgl jejak..hehehe

    lebiuuu... :-*

    ReplyDelete
  31. wah2 sukenye ;) sgt besh tutorial CPM neh ;P tp nape tah bile kite buat tamo jadik, da sbijik cm mate panda dh ;( kne blajar lebeh lgik neh kn CPM? CPM buat lah kls mekap, sure ramai nk attend ;) n sile bawok PA cntek tuh skli yer ;)

    ReplyDelete
  32. haiii CPM.. good post darl :)

    hihi, i'll try to make my hubby happier :) salam kenal yaa..i'm from indonesia..

    pls feel free to visit my blog :
    http://gdagallery.blogspot.com

    :)

    ReplyDelete
  33. akak
    lo kulit gelap sesuai ke teknik smokey eyes nieh?
    hehe

    ReplyDelete
  34. 1st time visiting this awesome blog!
    btw, memang cantik sgt makeup u sis! :D
    keep it up! :)

    ReplyDelete
  35. akak, tq share info nk makeup ni~~~=D
    lps nih ajar cara makeup lain plak k...

    ReplyDelete
  36. salam. gud one. nak mancungkan hidung tu make up mcm mana plak. tq bangat.

    ReplyDelete