02 November 2009

~YM Raja Irfan @ KPJ,KAJANG~

Assalamualaikum buat smua pembaca2 blog CPM....semoga kali ini,anda smua sntiasa di bwh rahmat Allah s.w.t...dan jugak semoga kita smua terhindar dr sifat2 mazmumah....nauzubillahi min zalik....amin...('-")

1st skali,mohon maaf andai CPM x update2 blog ni...sbb masa bebetul x mengizinkan CPM utk berbuat sedemikian rupa...yee,CPM akui mmg bnyk bnde yg CPM nk share sama2 kat blog ni tp tuh laa...segala2 nya masa yg menentukan...CPM mntk maaf bnyk2 ok...('-")

Lately ni,bnyk perkara yg berlaku...mcm2 kisah ada...sedih..happy...excited...terkilan...smua ada berlaku...tp alhamdulillah,CPM tetap tegar menghadapi itu smua sbb Allah sntiasa berada di ingatan CPM...sbb bile kita ingt Allah time kita susah & sng,insyallah begitu lah jugak sebaliknya Allah akan ingt jugak kat kita bile kita berada dlm kesusahan ataupun kesedihan....cumanya kalau kita berada dlm kesedihan,biarkanlah air mata kamu smua mengalir dgn seikhlas2 nya...sbb bile kita menangis & wujud istilah "redha",insyallah hati kita akan lebih tenang.... dan jugak insyallah Allah akan datangkan "pelangi" utk kita smua...yg pnting kene redha dan ikhlas bile berhadapan dgn sesuatu musibah ataupun kesedihan....sedikit kata2 smgt dr CPM utk anda yg berada di luar sana...(pesan utk diri sndiri jugak,insyallah)

Selagi kita smua berada di muka bumi Allah s.w.t ni,kita smua x kan terlepas dr dugaan2 Allah...cumanya mgkin dugaan2 yg dtg itu berbeza antara kita smua...dan bile kita berjaya mghadapinya dgn redha & sabar,maka Allah akan angkatkan darjat seseorang....insyallah....segala apa yg kita lakukan kat dunia ini tidak kiralah baik ataupun jahat,smuanya ada balasan yg Allah janjikan...insyalllah..('-")

CPM jugak x lepas dr dugaan dr Allah...cntohnya baru2 ini iaitu pd tarikh 1 november 2009 bersamaan hari ahad,irfan telah dimasukkan ke KPJ,Kajang...citernya bermula begini...

Pada khamis mlm,mcm biasa irfan pulang ke rumah sbb sebelah siangnya after abes sekolah,irfan mmg duduk kat rumah MIL CPM...so mlm nya irfan pun pulang laa seperti rutin harian biasa...setibanya di rumah,biasa la kan excited sbb siang x jmpe mya n CPM,irfan pon main lesing2 ngn kitorg...last2 terhantuk & tersembam dahi die kat lantai dan dgn on the spot nya trus benjolan besar kuar kat dahinya...besarrr gilerrr beb...time tuh bebetul wat kami cuak...x tahu nk buat apa2...last2 mr ruffy tuamkan kat kepala irfan...

Selang beberapa hari,hari sabtu kalau x silap...irfan tetibe mengadu sakit perut n trus muntah2...bg pndpt CPM,mybe irfan nk demam kot berjangkit dgn mya adiknya...so bg ubat mcm biasa...mlm tuh mmg kami x tdo lgsung sbb bayangkan lah setiap 15 minit,irfan mengadu2 nk muntah2...apa lg...bergilir2 laa setlekan muntah irfan...so mlm tuh mmg kami x tdo sgt dan keesokkan harinya iaitu hari ahad...kepala otak mmg mcm biul sket la...sbb x ckup tido kan...dan pagi2 tuh keadaan irfan makin lama makin lemah & teruk...dan pagi tuh jugak kami bwk ke klinik yg berhampiran & doc suggestkan agar refer ke hospital sbb badan irfan terlalu lemah sbb muntah2...so takut keadaan jd lebih truk,akhirnya kami decide utk bwk irfan ke KPJ,Kajang je...

Setibanya di KPJ,irfan terus di bawa ke bhgn kecemasan sbb keadaan nya makin kritikal...so doc check ada 2 kemungkinan kenapa terjadinya muntah2 tersebut...1) kemungkinan food poisoning & kemungkinan ke 2) mgkin berlakunya pendarahan dlm otak (sbb irfan jatuh arituh)...time tuh jiwa CPM bebetul kacau sbb risau yg amat takut2 berlakunya something yg di luar dugaan kami....nangis jgn ckp la...bile ngk dorg amik darah irfan utk di uji,kesian sgt kat anak mama sbb nangis2 panggil mama & papa...sgt2 terharu...kalau kita yg dewasa ni pon amik darah dh rasa sakit sgt2...inikan kanak2 seperti irfan.....siannya anak mama.....

So,doc suggestkan mlm tuh irfan kene tahan wad sbb badan dh lemah n perlu dimasukkan air ke dalam tubuh badannya....akhirnya CPM & Mr Ruffy pon menginap skali kat hotel kpj tuh....ahaha...mcm hotel beb dlm bilik sakit irfan tuh....siap ada katil utk kami skali...cayalahhhh...tp walaupun canggih kat kpj tuh,tp kami x dpt nk menikmati tidur kami secukupnya sbb kami bergilir2 jaga irfan yg sedang sakit....cuma mlm tuh rasa sedih sbb mama & papa snggup jaga irfan dan mama doa satu hari nnt kalau mama & papa dh tua,irfan pulak yg akan jaga kami ok...nnt irfan dh besha,irfan baca entry mama ni ok...?? (time ni mama tgh nangis)

akhir skali,mama,papa,mya...atok,uwa,maktok n tokyah,babah,pakloy,paklong n mashu smua akan doakan irfan cpt smbuh ok...mama rindu saat2 irfan gelak2 main ngn adik mya....mlm td,ketika irfan sedang lena tidur,CPM & Mr Ruffy keluar mencari makanan...dan sebaik shj 15 minit kami keluar,handphone Mr Ruffy berbunyi dan rupa2 nya irfan anak mama yg call...(nurse yg jaga irfan tuh yg tolong call kan..bukan irfan dial sndiri ok...ehhe)...sayup sgt2 suara irfan time tuh....ni dialog antara CPM ngn irfan mlm td:-

irfan: maaa,maa ktne tuh?? (suara irfan sgt2 lemah ms tuh)
CPM: mama kat luar sayanggg...crk makanan nk mamam nnt...irfan dh bgn ke?? irfan nk mamam apa? nnt mama belikan ok syg??
irfan: x nak apa2 la maa...irfan takut muntah lg nnt....nape mama & papa tgglkan abg sorg2??mama cpt balik ok...abg takut sorg2 kat sini...
CPM: ok2 syg...jap lg mama balik ke hospital ok...mama x tgglkan abg lg...mama jaga irfan ok syg?? irfan tggu mama ok....irfan syg mama x??
irfan: sayangggggg...cpt tau maaa...abg takuttt ni...
CPM: ok syg...bubye syg...

fuhhhhh,lega sbb irfan dh bgn sbb since die dimasukkan ke kpj,lgsung x bgn2 sbb doc bg ubat mengantuk....sian sgt kat anak mama...lemah betul badannya....sesampai je tgkat 5 wad irfan tuh,CPM ngk irfan tgh main2 ngn nurse2 yg ada kat situ...syukur sbb irfan dh mula nmpk aktif...tp x de la aktif sgt pon...badan nya still lemah lg...mybe sbb 2 hari x mkn apa2 selain air yg doc masukkan ke dalam badannya...irfan dh siap dimandikan oleh nurse yg jaga die tuh...

mama & papa nk irfan cpt2 smbuh ok syg....so harap smua yg baca blog CPM ni,dpt mendoakan kesihatan irfan anak CPM....harap kalian smua dpt mendoakan dgn seikhlas yg mgkin...insyallah,amin...so jmpe di next entry ok....daaa~

keadaan irfan bebetul lemah time ni...


setibanya di kpj,irfan telah dihantar ke bhgn kecemasan...

sgt2 peramah howkeyhhh nurse ni....x de panas2 baran mcm nurse2 kat goment2...:)

irfan sakit ye sayangg.....

time ni doc dh bg ubat mengantuk supaya mudah utk buat x-ray & scan otak nnt

irfan telah dihantar ke bhgn x-ray...

mama syg irfan sgt2...cepat sembuh ye sayangggg..:)

akhirnya irfan kene tahan wad jugakkk...:(

beginilah keadaan irfan yg semakin lemah...

badan irfan sgt2 lemah so doc masukkan air ke dalam tubuh badannya...

time ni kami br balik dr bli makanan....papa tgh layan irfan main psp game ben 10

tetap tegar bermain psp walaupun tgn berbalut...hebattt lah anak mama ni....ikut sape la agaknya ni kan?? huhu

ni pic pg td...irfan keboringan dan tgh layan movie ben 10...favourite die...:)

17 CPM's comments:

  1. Ipan..ipan..ipan..cepat sembuh taww sayang..Nnt mashu datang ngk ipan k..mashu bawak game merah.daripada arituh lagi mashu cakap nak beli game merah,tp x beli2.haha..

    Akk cantikk oiiii..jagakan ipan baik2 ok!! jgn bg dia main lesing2 lagi..haha.seb bek mya pon x jdi ape2.

    Anyway..pic2 ipan sume ensem rrr..hhehehehe..comel gilew..gaya dia tido cam gaya orang dah besar..letak tgn bawah kepala..hihih:P


    p/s : arituh ipan muntah2 bila mashu dukung ipan..seb bek muntah air je..hihi:Pcomel2 ank buah mashu nih.

    ReplyDelete
  2. siannye irfan!
    sabar ye cpm.
    kite sama-sama doakan dia cepat sembuh.
    irfan hemsem!
    =)

    ReplyDelete
  3. siannye...sedih sy bc entry ni :'(

    ReplyDelete
  4. Hanny...eynda doakan agar irfan cepat sembuh...aktif macam selalu...anak2 sakit kita memang susah hati kan...suka tengok gambar irfan masa tido..cute :-)

    ReplyDelete
  5. irine: hahahah irfan muntah kat tudung mashu...dh basuh lom tuh?? doakan irfan tau cpt smbuh..risau sgt2 ni..:(

    itisrajah: insyallah CPM akan sabar mghadapinya....tq..doakan utk irfan skali ek..:)

    shea: tq shea...

    hazirah: eyra,tq doakan utk irfan skali...miss u dear

    eynda: tq eynda...doakan utk anak hanny ok...hrp2 x de apa2 la yg berlaku pd otaknya...takutnyaaa..:(

    ReplyDelete
  6. hope everything will be fine... ^_*

    ReplyDelete
  7. hai hany..patutla lama tak online..akak nk sms/call hany pun takut hany bz...sian kat irfan..akak doakan dia cpt sembuh..dah xray ke lum?apa kata doc?arap semuanya tak da apa2...
    tabahkanlah hatimu dik....Allah sentiasa bersama org2 yang bersabar...

    p/s:lain kali irfan n mya kena main elok2 ek, hati2 tau..jgn ganas2 k...

    hany, akak da berita gembira nnt kita borak kay...take care k

    ReplyDelete
  8. salam ziarah...how's irfan now?moga dah sembuh ya

    ReplyDelete
  9. lemonade: i hope everything gonna be orait...doakan ek

    kak intan: akakkkk..miss u la...doakan utk anak hanny ok...apa2 u can call me ok dear...berita happy apa tuh kak?? share laa

    ina hasyim: tq dear...salam ukhwah...doakan skali ek

    ReplyDelete
  10. lyn, hope ko kuat & bebanyak sabar ye...
    InsyaAllah irfan akan kembali sihat spt sediakala.
    lyn, aku nampak kesan lebam kat dahi irfan. tu bekas dia jatuh ke?

    p/s: maaf yang, aku lambat dpt tahu pasal irfan coz pagi ni agak bz dgn keje2 opis.

    ReplyDelete
  11. alahai sian irfan...ermmm main lesing2 betul2 irfan terpusing yer...gud boy k..

    * uikss x thn tgk gaya die tdo..maintain cool jer...

    ReplyDelete
  12. alahai sian irfan...ermmm main lesing2 betul2 irfan terpusing yer...gud boy k..

    * uikss x thn tgk gaya die tdo..maintain cool jer...

    ReplyDelete
  13. takpe2..
    nnt pakloy blk, ade buah tangan menanti!

    ReplyDelete
  14. huhu
    smoga irfan cpt semboh
    sian mama rsu sgt irfan tu
    akk sdey tgk krisauan akk n hsbnd

    ReplyDelete
  15. harap harap irfan cepat sembuh...
    btw, i link u sis...

    nak sis link blog saya boleh?? hehe..


    http://cikepal06.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. baca entry akak nih, teringat adik sy dulu.. katuh dari katil 2 tingkat n muntah2.. kena xray.. sama macam anak akak...hmmmm.....

    ReplyDelete