30 January 2009

~Cinta Kain Putih~


Hari ni aku rasa terlalu sedih...aku pon x tahu mana perginya smgt aku yg kental dulu...nape Allah uji aku sebegini rupa...yaaa aku tahu Allah uji hamba2 NYA itu tandanya Allah sygkan seseorang...x mo hambaNYA lupa kepada NYA...Ya Allah..:(

Aku nk nangis saat2 ni...maaf kalau entry ni tidak menyenangkan smua pembaca2 setia blog ni...tp mmg aku tgh bersedih dan berduka di kala ini...sekuat mana aku pon,kdg2 aku tewas jua...Hanya aku akan serahkan segala2nya ni pd Allah...:)

Ya Allah Ya tuhanku,kuatkanlah & kembalikanlah semangat aku yg telah Kau beri satu tika dahulu...sesungguhnya aku dah x berdaya utk melawan segala ketentuanMU...:(

Mgkin aku perlukan ketenangan di saat2 ini...& mgkin jugak aku akan biarkan blog ni bersawang riang dan sunyi tnpa sebarang perkhabaran...maafkan aku,aku terpaksa berbuat sedemikian...mgkin aku akan ke satu tmpt utk aku tenangkan diriku yg sedang berduka ni...last but not least,dgr kan lagu "cinta kain putih-putra" mgkin korang akan faham...:)

Ku jalan sendiri tiada tempat
Untuk menanti
Tiada mu aku menyepi
Bayanganmu aku mencari...

Ku sangkakan hujan
Tapi taufan datang melanda
Ku mencari tanpa pegangan
Dan tersungkur di ketepian

Kain putih yang kuberi padamu
Kini pudar warna-warnanya
Kuselimut di atas ikal rambutmu
Kian jatuh terus cecah ke bahu...

Ku mencari bayangmu tiada
Di langit biru di lautan api
Kau hilang dan semakin jauh
Hujung dunia kita berjumpa

Bila ku lihat kau dihancur
Bagaikan luruh bunga yang gugur

Kusunting dirimu
Kan kugenggam hatimu itu
Kan kujaga wahai bungaku
Kau kan tumbuh subur mewangi

Kau mekarlah wahai mu bunga
Subur menguntum ditaman hati
Kau hilang dan semakin jauh
hujung dunia kita berjumpa
28 January 2009

~Semalam yang Indah~

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...(so jwb salam of cource mesti penuh howkeyyhh)...kaifahalukum?? chewahhh speking arabic plak...rindu nk ckp2 dlm b.arab cam dolu2...arghhh x de2...zaman tuh smua dh berlalu...kini hanyalah tinggal dlm memori je...kdg2 memori itulah yg menjadi peneman setia kita pabila kita dlm kesunyian right?? stuju x smua??

So berbalik pd entry kali ni,x de apa cuma nk upload pic2 smlm yg mana CPM honey & Mr.Ruffy telah pergi ke salah sebuah shopping complex yg x terkenal di ibu kota...cadangan asal kami adalah ingin mencarik jam tangan utk Mr Ruffy kite tuh...so kali ni kami berjalan2 3 org je...irfan x ikut psl die ader agenda lain...hehehe...:)

Aku pon jln2 smbil bwk anak dara aku sorang tuh...cik mya...then smbil2 aku tgh usha2 shoes,tetibe sorg promoter india ni tegur damia...teguran nya berbunyik sebegini...sgt gerammm..."hai adik,nape kecik je ni?? mama x bg makan ek??" fuhhhh menyirap je smbil mataku memandang slect ke arah nya...apa lg aku pon jwb la..."heyyy tolong sket,anak i ni kuat makan tau,i mmg suke badan anak i mcm ni...x suke sgt anak i gemuk2 howkeyyhhh (ayat nk cover la tuhh)...trus promoter tuh menghilangkan diri....hahahaha...saper suruh laser lg kan?? act,dh bnyk org ckp cmtuh kat cik mya...btw,damia mmg kuat mkn sgt2...lebih kuat mkn dr abg nya irfan...tp mybe damia ni jnis rangka kecik...(ikut mama die la tuh..ehhe)...so aku mmg dh refer pd doc...doc kata tuh smua normal...x pe kan yanggg,jnji anak mama ni sihat n tulang kuat...alhamdulillah,walaupun damia ni kecik orgnya tp antibody nya sgt kuat....breastfeeding la katakan...(berkata dlm nada yg bangga)

So dipendekkan cerita,kami pon trus masuk ke salah satu kedai yg menjual jam tgn...tggu entry seterusnya ok...x larat daa nk upload pic jam tuh...so shopping2 tuh x sah kalau x de hasil....hahaha...sgt besh jln2 ngan Mr Ruffy...abes poketnya daku licinkan..ehhehe...so enjoy my pic ok...daaa~
anak mama yg org kata "kecik"...x de la kecik sgt kan yangg??

Damia pelengkap hidup kami..:)

kami sgt bahagia...:)

antara pic2 kami smlm..:)

anak dara ku yg semakin lasak..:)

mama with damia..:)

cayang mama...mmuuahh..:)
25 January 2009

~ Anak2 Mama~

yaaa sorang kenit,sorang lagik ketot...:)

anak2 mama yg cute~irfan with damia~

Salam...lama juga aku x update kan?? almaklum lah,lately ni CPM tersangat2 la bz dlm menguruskan "RAFAZ HOLDINGS" ...Dan lama jugak,mama x update citer2 ttg irfan & damia...padahal mama punyai 2 org putera & puteri yg sgt comel & bijak...so x affair la kan kalau asyik citer psl mama je... 2 org ni la yg bertanggungjwb menjadi tulang belakang mama selain dr papamu...tuh sbb bile weekend "wajib " utk aku luangkan masa bersama putera & puteri aku tuh...aku x mo nnt disebabkan terlalu sibuk,anak2 aku terabai...perkara itulah yg cube aku elakkan namun kdg2 aku terleps pandang jua...so maafkan mama,mama cube perbaiki lg masa2 mama utk kalian ok..:)

Bg aku,saat2 mcm ni lah mereka amat2 memerlukan aku & papa dorg...so far alhamdulillah,x de la smpi berminggu2 aku x jmpe dorg...tp yg bagus nya aku lihat irfan & damia sudah pandai berdikari sndiri...mksud aku x de la dorg basuh baju dorg or cebok sndiri...hehehe...mksud aku di sini,mereka sudah pandai main sama2...so far,irfan pon dah berubah...x de buli2 damia lg...kdg2 aku lihat gelagat dorg sgt mencuitkan hati aku...irfan dah pandai tdokan damia...tepuk2 kan damia bile damia mahu sleep...sgt comel tau yangg...:) irfan pon pandai suapkan damia...jd abg yg baik ye sayang..:)

Next week,hari selasa,Damia akan ikut my SIL ke perak...SIL tuh teringin sgt nk bwk Damia ke sana...walaupun berat,tp aku izinkan jugak psl thiz week aku sgt2 bz...so hari ahad baru kami akan pick up damia kat perak...uwaaaaaaaaa lama nya x jmpe anak dara mama sorg ni...mst umah ni sunyi tnpa dgr suara tangisan damia...mst abgmu,irfan rindu kat adik nya...so brg2 damia,mama dh setlekan smua...x mo nakal2 ye sayangg...:(
Irfan plak thiz week mama akan hantar skali ngan maid ke umah MIL aku...at least,di sana aku x de la risau sgt...mertua aku ada skali...mama perlu setlekan "RAFAZ" secepat yg mgkin...itu smua hanya untukmu,anak2 mama...:)


21 January 2009

~Tag & Award~

~Tagged -By Leen~

1) Do you think you are hot??
nope,aku rasa aku gorgeous je kot..hahaha...:) "The Gorgeous Mum In The World"

2) Upload a favaorite picture of you

3) Why do you like that picture??
suke psl ianya candid...:)

4) hen was the last time you ate pizza??
last week...:)

5) The last song you listen to??
~Hidup Hanya Sementara by ungu~ lagu ni bg aku cukup meng'insafkan.

6) What are you doing right now besides this??
Kissing with Mr.Hubby

7) What name you prefer beside yours??
CPM HONEY NURHALIZA

8) People to tag??
~tiada ok~...hehe


Morning smua....waaaa arini pg2 buta aku dh ngadap notebook aku...bkk2 je blog chantek aku ni,trus ada tugasan yg perlu aku setlekan...wah2 sib baik i ni x keje goment...kalau x mmg x de masa la jwb nya nk main tag2 ni...ehhehe...so dikesempatan & kesenangan ni aku nk rebut peluang utk aku setlekan segala hutang2 tag aku tuh...tp b4 tuh leh x aku nk tempekkan 1 award hello kitty from ellanie...sgt chantekkk hokeyyy psl ianya pink...hello kitty pink...tq dear,wahhh tgh rajin la tuh wat award2 ni...ehhe...btw,hanny sgt menghargainya...act,kenal ellanie from ratuhati ...ms batch ahli2 ratuhati x ramai lg...time tuh kitorg la yg konker forum2 tuh smua...besh je main balas2 topik yg diperbincangkan...but now,hanny jd silent reader je kat situ...psl ahli2 nya dh terlampau ramai sgt...susah nk keep in touch antara satu sama lain...btw,ratuhati mmg best...bnyk info especially ttg mama vogue mcm aku ni...eheheh...so ellanie..tq my dear...:)

Ok tutup citer psl award ...now kita setlekan tag from cutefrog78 & leen ok...tp i jwb dulu tag from kak lyn ni ok...:) ok ni rules die..,:-

~Tag from kak lyn ku syg~

The rules are:

Do not copy answer


* The tag question must be 100% the same


* Tag people after doing tag...erk...(ok..ok..)

1) my hubby yg tomeyy
2) kak lyn a.k.a cutefrog78
3) along nyza
4) datuk ct
5) my future PA
6) irine nadia marcello
7) aizul marcello
8) leen
9) datuk k sengal

1. How do u know 1?
hehehehe...gelak dulu voleyyy x?? btw,i kenal ngan my hubby chatting kat #kisdar...maklum lah time tuh nk masuk kisdar,so konon2 nya nk crk la kwn2 satu kolej...tetibe ada satu nick ni (hizbul muslimin= my hubby) telah men "sound direct" kat nick siti^^nurhaliza (nick aku yg sgt fofular dulu)...sound die berbunyik sebegini..." hai cik adik,guna nick siti ni,cantek sgt ke cam ct??" fuhhhh menyirap je time tuh...kami pon gaduh2 kat chatting tuh...last2 br tahu kami ni sekolej...pendekkan citer,kami pon kenal la...5 bulan berkawan baru kami dpt tahu umo masing2...yg mana die thn 84 & aku thn 82...jodoh right?? citer seterusnya akan ader entry khas ttg kami...just wait n see ok..:)

2. What would u do if u never meet 2?
jap2 i check sape yg no 2...hohoho kak lyn gupenyerrr...a.k.a Cutefrog78...kenal kak lyn baru je...tp die slalu gak la komen2 kat entry CPM honey nurhaliza ni...rajin ye kak lyn...mmuuahh..:)

3. What would u do if 3 n 4 dated u?
yg no 3 is along nyza...nk msk2 ngan die..tp slalu nya aku lepak umah die,die yg masakkan utk aku...tingat lg time aku pgnant kan damia,pg2 buta dh pi umah die...die wat nasi lemak...sgt sedap smbal die..x manis pon...heheh...along,nnt nak lg ek??

no 4 is ct nurhaliza...kalau jmpe die tingin sgt nk berduet ngan die...tp tuh la...datuk k sengal tuh nyebok je ke mana die pegi...eee mmg la,isteri cntekkk la katakan..:)

4. Would 5 n 6 make a good couple?
mana voley jd good couple...pompuan sama pompuan la sygku...bahaya beb..:)

5. Do u think 7 is attractive?
yaaa of cource la...:) adik i la katakan..heheh

6. Do u know anything about 8's family?
yaaa kenal sgt2...especially ngan balkish yg tomey tuh...:)

7. Tell me something about 9?
ooo die ni...aku mmg x suke sgt2 since die dpt memiliki ct...x tahu la nape..ct x sepatutnya dpt org yg cenggini...ct sepatutnya dpt ustaz yg leh bimbing die..hahaha..tp dh jodoh kan?

8. What language does 2 speak?
oo kak lyn can speak english...bm..n maybe arabic also...tul ke?? jwb jgn x jwb..ehehhe..:)

9. Who is 3 going out with?
skang ni of cource la kalau pi mana ngan husband die...dulu time anak dara,kami slalu kuar bersama...besh nya kngn tuh..heheheh..:)

10. How old is number 4?
ct thn ni dh menjangkau umo 30...angka yg paling die geruni...hahaha..tp still mentennn cntekkk cam adik die jugak...CPM honey nurhaliza...eheeheh

11. 5?
ermmm not sure la..mybe 23 kot..:) apa daaa future PA pon x ingat umo ke??heehehe

12. Who is 6's favourite singer?
oooo murni adikku suke lagu axl's...hahahaha..slalu nyanyi berduet ngan die..:)

13. 7?
ooo ajoy suke nasyid...eh2 silap2..yg suke nasyid tuh adik aku yg sorg lg...aloy..hehehe..:)

14. Is 8 single?
dah kawen la dear...anak sorg..:)

15. What's 9 last name?
so sorry ok..x de masa dee aku nk amik tahu last name datuk k tuh...bnyk lg keje aku...yg aku tahu datuk k sengal..ehehehhe

16. Would u consider being in a relationship with 1?
of cource la kan...kan die my lovely husband...muuuaahhh kat syg..:)

17. Which school does 2 go to?
sek agama jugak kot...betul ke akak ku??


18. What do like about 3?
die ni suke wat bnde2 kreatif like bunga dip...heheheh

ok dah abes daaa...ingatkan ada lg..ehehhehe...so tag ni just utk suke2 je...merapatkan ukhwah sesama kite..:)
aku x kan list kan org2 yg nak aku tag...tp aku akan letak kat shoutbox dorg sebegini " hai dear,anda ada tugasan tag"...so sape2 yg kat shoutbox dorg ada camtuh from CPM honey nurhaliza,maka nya anda WAJIB sempurnakan tanggungjwb anda walau apa keadaan sekalipon ...ehhehehe..:)




18 January 2009

~Damia Oh Damia~

Entry ni khas utk anak aku,Raja Damia...yaa aku tahu walaupun damia x mengerti apa2 tp satu hari nnt die pasti akan baca apa yg terdapat kat blog mama die ni...hari ni aku rasa sedey sgt2...psl hari ni dgn rasminya aku isytihar kan "stop breastfeeding 4 damia" maka genaplah 1 tahun 4 bulan 6 hari Damia dpt khasiat susu mama nya...walaupun sedih tp jauh di sudut hati aku rasa bersyukur kerna hajat utk susukan damia tercapai...at least aku dpt susu kan Damia "lebih lama" dr abg nya Irfan...Irfan dulu sedey sgt...mybe kurang knowledge psl bab2 breastfeeding ni...Irfan mmg x dpt khasiat susu ibu...that's why la Irfan kene jaundis lama time tuh...smpi kene tahan wad...so dr situ aku amik pengajaran utk tgkatkan knowledge ttg breastfeeding..:)

Bg aku la kan,kalau kurang knowledge & kurang support mmg breastfeeding ni x kan berjaya...tp ms Irfan dulu aku bukan kurang support,tp bebetul kurang knowledge ttg breastfeeding ni...pastuh ditambah pulak kurang smgt nk teruskan bf ni...maka x jadilah kan??btw,aku mmg sokong sgt2 "BF"ni...mmg aku syorkan sgt2 pd ibu2...selain dr khasiat nya yg bagus,bile kite "BF" kan baby kite ni kan,berat badan mmg akan cepat turun...mana x nya...smua khasiat2 makanan yg kite makan,smua telah disedut & diambil oleh baby kite...tuh sbb kalau fully breastbeeding,mmg ibu2 akan dpt balik berat badan ideal dorg...mcm aku ni la...yuhuuu..:)

So,nasihat cpm honey nurhaliza kpd bakal ibu2 ataupun yg telah menjadi ibu...susukan lah anak2 mu sehingga mereka berusia 2 thn( itu lebih baik)...kerna khasiat yg paling bagus mmg terdapat dlm susu ibu...x de susu yg setanding ngan susu ibu....betapa bertuahnya kita yg bergelar ibu,mama,ummi,mak ni apabila kite dpt susukan anak2 kita...:) susu ibu adalah yg paling terbaik skali di dunia...sekian..:)

Smpi disini saje ye sayang mama dpt susu kan mu...mama syg Damia...:)

alhamdulillah anak mama dpt membesar dgn jaya nya...:)
location: at "RAFAZ HOLDINGS"


~Janji Seorang Anak~

This Entry khas utk my lovely mum...tetibe je saat2 ni rindu kat mak walaupun hari2 kami ber msg2...kalau nk ingatkan kngn dolu2,mak mmg bnyk berjasa sgt2 dlm aku melayari kehidupan sbg anak dara...segala masalah mesti aku share ngan mak...begitu jugak ngan mak,apa2 problem mak kat office mst mak akan ngadu kat aku,especially puan "Z" sengal yg suke marah2 mak x tntu pasal...aku adik beradik mmg cukup "anti" ngan "Z" ni...tp nk wat camna kan...die tuh bos mak aku...so berlagak arr...nape ek ader golongan2 manusia yg seperti "ini"...baru diuji naik pgkat sket dah nk berlagak2...tuh belum lg diuji jd jutawan...camna la agaknya perangai golongan2 "camni" kan?? just forget it..malas aku nk pk2...:)

So,aku sbg anak...thn ni seandainya Allah beri sedikit rezeki yg lebih pd aku,aku nekad akan suruh mak berhenti keje...mak aku ni mmg jnis yg x suke dok diam...tuh sbb la die x mo amik pencen awal...tp bile ader 'rezeki tuh" nnt,mak mmg akan berhenti ok...kita bg surat resign kat puan "Z" tuh...ataupun si "Z" tuh biar aku amik jd pekeje aku...ok x?? sbg pengajaran buat die...tp aku x la sekejam tuh...aku x suke nk balas2 dendam kat "musuh" aku...bg aku biar je la Allah yg menentukan segala2nya...Allah Maha Adil right??

So,ini adalah luahan yg tulus ikhlas dr anak mu yg jauh di mata...insyallah ader kelapangan nnt anakanda akan pulang ke kampung halaman ok..chet!! budget cam dok oversea je..padahal dekat je nia...hahaha...suke hati la kan nk bg ucapan cmtuh...so "alyne"(panggilan dlm family aku adalah alyne)... harap mak dpt doakan yg terbaik utk alyne...nnt alyne akan suruh mak berhenti keje ok...dh smpi masanya mak dok rehat2 di Istana Negara Darul Shukor kite tuh...so take care...last but not least,i have something 4 u my dear...tggu alyne bwk balik ok..:) daaa~

maktok yg penyayang...irfan with maktok...tomeyyyyyy!!



~Cabaran utk my lovely sister,irine~

Salam smua...jmpe lg kite pd kali ini...act,pendek je entry ni....semata2 mahu jeles kan pd adik guwe,irine nadia marcello...dik,jgn jeles akak ada clutch yg baru...baby phat...dik,btw akak bli 2 clutch baby phat ni..satu black & satu lg cream...ni janji akak,kalau exam awal thn ni murni dpt result gempak dlm subject account,akak akan serahkan baby phat yg cream satu lg tuh kat murni ok... x sempat nk msg2 by phone...hp cam bengong2 sket la...ni smua tanda2 nk suh bli yg baru la ni...:) so kalau murni dpt apa yg akak nak tuh...maka baby phat tuh akan jd milikmu buat selama nya...so i hope u dpt sahut akak nya cabaran ni ok...haaa lg satu nk pesan,yg netball2 tuh x yah arr main lg dik...tumpukan pd spm...lgpon takut muka mu yg gebu itewww bertukar kaler lain la yangg...x yah ok?? akak doakan yg terbaik utk murni...:)
baby phat black kepunyaan akak mu...cantekk..:)

kalau murni ngk mst suke punya la...:)

cell phone case baby phat...:) yg ni x smpi lg..mybe next week..:)


15 January 2009

~Sihat & Langsing Part 2~

Assalamualaikum buat warga2 blogger sekalian...semoga anda sentiasa dirahmati oleh Allah s.w.t...amin...:) ok bersyukur rasanya kerna Allah telah memanjangkan umur kita smua...kdg2 rasa insaf bile kita lihat rakyat2 Palestin di sana yg mana hidupnya dlm ketakutan...yaaa tazkirah & pedoman utk kita pd hari ini sbg pembuka bicara..:)

Ok let's continue apa yg aku jnjikan arituh...btw,mmg dh lama nk wat entry ni tp biasa la kan cik puan muda honey ni mmg bz yg amat...so di kesempatan yg Allah beri ni,ingin aku kongsikan dgn kwn2 smua...so bende yg baik ni wajar lah disebar2 kan...betul x??
So,serius aku katakan...bab2 kecantikan & kesihatan ni aku mmg suka sgt2...bukan suka nk melawa2...tp dh mmg lumrah wanita kan mmg suka yg cantik2...betul x kaum hawa sekalian?? mmg x dinafikan,kecantikan & wanita mmg x dpt nk dipisahkan...:)

So,dari kita dilahirkan mmg Allah sudah kurniakan kita smua kulit yg cantik,bersih n gebu...that's why la kita kene pelihara & jaga apa yg Allah dah bg pd kita...tanda seseorang hamba itu bersyukur kpd Allah salah satunya adalah menjaga dgn sebaik2nya apa yg Allah dh beri pd kita...:) stuju kan smua??

Tp sebelum tuh aku rasa amat bagus sekali tujuan kita smua ber blog2 ni...yg mana perkara2 yg baik boleh kita kongsikan bersama kwn2 yg lain...tp aku jugak rs terkilan,sedih,marah bile ada sesetengah golongan blogger yg salah ertikan tujuan kita ber blog2 ni...alangkah baiknya jika kita smua sntiasa berprasangka baik terhadap smua blogger2...x payah wujudkan sifat dengki dlm diri kita tuh...bak kata Dr.Fadhilah Kamsah org yg slalu berdengki2 antara sesama manusia ni mereka ni ada "masalah hati" ...so sama2 lah kita jauhkan sifat2 yg Allah benci tuh..nauzubillahi min zalik..:)

Hahaha sedikit nasihat yg aku rs amat berguna utk diri aku dan jugak kwn2 smua...:) ok jom smbung tajuk ttg menu & aktiviti yg aku lakukan utk lgsing,cantik & sihat...:) bnde2 ni smua adalah yg aku wajib lakukan dr bgn tidur pagi smpilah sebelum aku tidur mlm...so jom kita share sama2..:)

1) Minum air suam 8 gelas sehari
Perkara pertama yang wajib aku lakukan bile bgn je dr tidur adalah meminum air suam,ini adalah baik utk membuang toksin2 di dalam tubuh badan kita.

2) Jogging & Skipping
Selesai mandi pagi,aktiviti aku adalah jogging & skipping,yg mana skipping ni sehari aku wajib buat 100 kali lompatan...mula2 mmg otot2 sakit & penat tp bile dh lama2 buat,berat badan akan cepat turun...so apa tggu lagi?? esok uolls leh bli tali skipping & buat aktiviti ni kat rumah ok...:)

3) Honey's jamu
Selain dari aktiviti utk kekal sihat,aku mmg amalkan pemakanan jamu...jamu ni mmg buatan turun temurun dari family "marcello" dan telah pon dikomersialkan...amat bagus utk dalaman wanita selain dr mendapatkan kulit yg cantik & awet muda..:)

4) Suplement
yaaa seperti org lain jugak,aku pon ada mengambil beberapa jnis suplement utk kulit & badan...vit E dan jugak vit C mmg wajib aku amik...selain tuh ada jugak beberapa pil yg aku amik utk proses dalaman wanita.

5) Proses Detoks
Aku percaya uolls pon mesti pernah buat detoks tubuh kan?? mcm aku,aku mkn "something" ni utk proses detoks tubuh aku...i mean,bile kita mkn tuh maka akan keluar la segala bahan2 toksin yg x sepatutnya ada dlm tubuh badan kita...dan after badan kita dh detoks,maka badan akan lebih ringan...:)

6) JDM5
Untuk lebih cepat mendapatkan berat badan ideal,aku mengambil JDM5 utk sajian tghari sbg ganti kpd " nasi"...mmg rasa kenyang sgt2...x caya try la..:)

7) Solehah Beauty Bodysuit
Berat badan aku after bersalin 2nd baby dulu adalah 90kg-88kg...sungguh mimpi ngeri betul bile badan mcm tuh...x de semangat lgsung utk jmpe client2...& now smbil aku berdiet cara seimbang,aku jugak amalkan pemakaian "solehah beauty bodysuit" ni...sgt selesa psl ianya tiada besi (tulang)...so mmg aku amalkan pki pg smpi mlm...ada sesetangah kwn2 yg pki bodysuit tp hasilnya tidak memberangsangkan...pendapat aku,maybe ianya tidak dipakai secara konsisten...insyallah hendak seribu daya,x mahu mcm2 la reason yg diberi kan...tul x??

8) Lulur
amalan lulur2 ni mmg aku sgt2 suka...percaya x amalan lulur ni aku dh amalkan since aku sek men lg...so dlm 1 week tuh aku buat 3x lulur...so hasilnya kulit anda akan berasa licin,gebu & nmpk sihat...lulur jugak boleh elakkan tgn dr cepat berkedut2...x percaya?? cube amalkan petua ni..:) after dh pki lulur tuh,jgn lupe sapukan losyen kat tgn ok..:)

9) Sauna
yaaa ini adalah salah satu aktiviti yg paling aku suka jugak...yg mana sauna ni mampu memberikan kesan yg baik terhadap kulit & badan seseorang...sauna ni aku wat 2 mggu skali kat rumah...:)

10) Jujur & Ikhlas
selain dr perkara2 yg di atas tuh,bile kita ikhlas & jujur dlm setiap amal perbuatan kita maka akan terpancarlah "nur" di wajah kita...so tidak kiralah siapa pon kita,bile kita berbuat baik maka Allah akan balas dgn seribu kebaikan utk kita tp bile kita berbuat jahat & dgki ngan org,maka Allah akan balas di akhirat nnt...:) ( nasihat utk diri sndiri & utk kwn2 yg lain)

Ok la rsanya dh cukup 10 perkara yg aku leh kongsikan ngan korang smua...harap2 nya perkara yg baik ni aku leh sebar2 kan melalui pembacaan blog...dan aku harap jgn disalah ertikan tujuan aku wat entry ni...ini adalah request dr kwn2 yg mengantar sms & email pd aku....so aku hanya berkongsi dgn insan2 yg memerlukan dan pada sape2 yg tidak perlukan petua2 ni smua just ignore je ok...:)

so aku rasa cukup utk setakat ini dulu,dan seandainya ada ilmu2 atau perkara2 yg aku mahu kongsikan,aku akan update later ok...akhir sekali "segala yg baik dtgnya dr Allah s.w.t dan segala yg buruk dtgnya dr aku sndiri hamba yg dhoif ini"
13 January 2009

~Menu & Aktiviti utk kekal langsing & sihat~

salam...uwaaaaa...short nya entry kali ni...jgn salah faham ye...btw,bnyk lg isi...sbb ramai yg request kat email tnyakan menu & aktiviti apa yg dilakukan oleh cik puan muda honey_nurhaliza utk kekal lgsing & sihat...so just wait & see ok...aku akan update nnt...ni br balik dr outstation...sgt penattttt badan ku ini...insyallah kalau free aku trus update, ok smua murid2??eheheh...daaa~
p/s: sungguh bnyk email yg kuterima mntk petua mcm2...sabar ok...cik puan muda akan share ngan uolls smua...bnde yg baik harus desebar2 kan...x mo kedekut2 ilmu ok...('-')
12 January 2009

~Shawl part 2~

model shawl soft pink ni adalah anak ke 2 cik puan muda honey_nurhaliza

model : adik guwe,irine nadia marcello
Salam uolls...entry kali ni adalah request dr smua kwn2 yg mntk aku upload kan teknik2 @ cara2 memakai shawl...b4 that,sorry model di atas bukan lah dr cik puan muda honey_nurhaliza tp model tuh adalah adik aku,irine nadia marcello...so kat bwh ni adalah cara2 memakai nya step by step :-
1) Pastikan selendang itu sebelah panjang dan sebelah lg pendek,kemudian pin kan di dagu mcm biasa.

2) Kemudian ambil bhgn yg pendek td & pinkan di bhgn bahu

3) bhgn yg panjang td dililit & di bawa ke bhgn blkg.

4) pin kan kat bhgn atas kepala ( kalau yg expert tuh x yah pin2 lg )

5) kemaskan lilitan2 td.

6) ok siap...amat mudah bukan...balik ni uolls smua boley cube...:)
Dulu aku & adik aku irine,slalu je pki tudung biasa...ala tudung bawal tuh la..so after kami dh tahu cara2 memakai shawl ni,trus kami bertukar imej...tp still lg dpt bergaya & menutup aurat...n makesure material shawl yg di pilih itu tidak lah terlalu jarang...takut2 nnt kaum adam ternampak di bhgn leher kita pulak kan...so be carefull dlm bergaya tuh haruslah menitik beratkan bab2 aurat kite..:) ok kat bwh ni ader penerangan sket ttg shawl tersebut..:)
jenis tudung : selendang panjang a.k.a shawl
material : chiffon @ jojet
range harga : rm15-rm25
corak : ada yg plain & corak
panjang : 1.5m
ok sekian utk class tutorial hari ini...:) selamat mencuba...:)
11 January 2009

~Siti Nurhaliza vs Cik Puan Muda honey_nurhaliza~

Salam smua...act,ni entry khas utk org yg paling aku suke skali dlm life aku...sorry dear,lmbat wat entry ni psl aku terlalu bz weekend ni...aku mmg minat "die" ni since aku sek men lg...ops before that, x terlewat lg utk aku wish to kakak aku ct nurhaliza...yg mana thn ni genaplah umur die 30 thn...tp sib baik dikau cntik wahai kakak ku ct,jd x nmpk la sgt usia mu dah masuk 30 thn...ok continue balik,jd apa jua yg berkaitan ngan ct smua aku ada wat utk collection...punyalah obses sgt ngan ct...abes smua poster2 gambar ct penuh dlm bilik aku...so sape2 kwn baik aku yg pernah masuk bilik aku,maka die tahu la camna rupanya...ehehhe...:) so ini wish aku pd kakak ku ct nurhaliza...:-

1) semoga panjang umur dimurahkan rezeki (zuriat)
2) semoga kakak ku ct dpt menutup auratmu dgn sempurna,mcm guwe...kan manis gitu kalau pki tudung bebetul...:)
3) semoga kakak ku itu tidak meneruskan lg bidang nyanyian yg penuh dgn kontroversi
4) semoga tabah dlm menghadapi segala dugaan kehidupan
5) semoga kita dpt bekerjasama lg thiz year 4 big project muslimah tuh...tq 4 ur support..:)

p/s : bawah ni pic siti nurhaliza vs cik puan muda honey_nurhaliza ...:) enjoyyyy..:)

pic ni sy sgt sukaa skali...tetibe sama ngan pic datuk siti...die yg tiru i ok..:)


siti amat bahagaia bersama suaminya..:)

siti,kau amat cantik bile menutup aurat mu..:)

siti di zaman kegemilangan nya...:) still cntikkkk

siti di zaman persekolahan...tomeyyy..:)

08 January 2009

~Shawl Cik Puan Muda honey_nurhaliza~


Salam smua...fuhh bnyk plak entry aku utk arini...x pe la kan,drpd ianya bersawang riang,better aku edit bnyk2 entry...barulah meriah smbutan new year kannnn?? hehehe...entry kali ni x de apa,cuma aku nk bantu ader segelintir kwn2 aku yg x tahu nk pilih shawl kaler apa...btw,bg aku,x kesah ianya kaler apa pon,tp yg penting uolls smua kene pandai mix & match la & jugak kene pandai pilih material shawl tuh...aku suke material gorget & chiffon...barulah nmpk gaya kita tuh nmpk lain dr yg lain & vogue...tp kene ingat,jgn pilih shawl yg terlalu pendek sbb nya takut x dpt tutup di bhgn dada...:) haaa kan,ustazah hanny dh bg ceramah..uhuhu..:)

Aku dulu pon x reti sgt pki shawl2 ni...tp meh aku story camna aku leh terjebak utk pki shawl2 ni...seingat aku perkara ni berlaku last year...butik shawl online yg mula2 aku bukak adalah "lovelyaustere"...so kat situ aku blaja cr2 pki shawl ni...smpailah aku terdetik utk meng 'order' shawl tuh...mule2 skali aku bli shawl shocking pink kalau x silap...tp kat sini aku x update laa aku pki shawl tuh...haaa dr situlah aku dh mule mengumpul shawl2 ni...skang dh ader 2 bag kot rasanya...paling bnyk aku bli shawl adalah dr butik "edasthomyshop" tuh...aku rasa kalau dikira2 mahu 5 rts aku abes kat edast...x gitu edast?? hehehe...ermmm selain dr butik edast,butik shawl2u pon best gak design2 die...kene pandai pilih corak n design..barulah cantekkk kann...:) ok selain tuh,meh aku list kan butik2 shawl online yg pernah aku bli...:-

1) lovelyaustere (mule2 skali bli ngan die ni laa)
2) love de shawl ( the latest aku bli shawl painting...sgt cntek..tggu aku update)
3) edasthomyshop (paling bnyk bli ngan die ni)
4) shawl2u ( bnyk bli shawl yg bercorak)
5) kodai eden ( die ni bnyk design kan shawl2 manik utk i )
6) crazeshawl ( bli shawl pink bunga2)
7) shawlchantek ( bli shawl pink bunga jugak..cantekkkk)
8) yellowprestige ( ada 3 kaler aku bli ngan butik ni)
9) rrbotique ( shawl nya belum smpi lg)

so aku rasa cukup utk setakat ni dulu...so enjoy pic2 shawl ni ok..kalau uolls ader berkenan,tnya la aku,aku akan suggest kan butik2 shawl utk uolls ok...daaaaa~


white shawl yg baru smpi td...from "edasthomyshop"

shawl sweet purple ni aku bli dr butik "yellowprestige"

suke sgt shawl bercorak rainbow ni...bli dr butik "shawl2u"
pd sape2 yg berminat ngan shawl rainbow ni leh refer kat
sini

shawl2u & yellowprestige

dr edasthomyshop...black shawl sesuai utk smua baju

dr shawl2u...material yg sng dibentuk...:)

~Rindu Ke arah Itu~

ni la zaman "honey dakwah" yg famous satu tika dulu...:) sedikit tembam kan??

ni plak zaman mak andam vogue

zaman terkini cik puan muda honey_nurhaliza...zaman mama pgnant ek??


Salam...arini aku rest je kat umah,setlekan apa2 yg patut kat umah ni...n after dh kemas2 td,aku pon lepak2 smbil susun2 pic dlm album...tetibe aku lihat ader satu pic ni...pic yg lama aku rindui...pic yg satu tika dulu adalah trademark bg "honey dakwah" (aku dulu amik kos dakwah la...jgn salah faham plak..huhu)...bertudung labuh & jubah fesyen yg silih berganti...fuhhhh tetibe rs terharu & sedih...hanya Allah yg faham apa yg aku rasai saat ini...:(
Bukan niat aku utk tukar & tinggalkan jubah & tudung labuh tersebut...tp mybe kerjaya yg membuatkan aku trus bertukar imej...ohh tidak!! aku bukan manusia yg sudah lupe segala2 nya...aku masih lg bertudung & menutupkan aurat2 ku...cuma nya aku x bertudung labuh...tuh je...zaman bertudung labuh tuh smua time zaman aku jd cikgu b.arab dulu...sape yg x kenal ngan "ustazah hanny yg garang "tuh...hahaha...rindunya saat2 itu...

Skang dh masuk thn 2009...sudah lama aku tinggalkan zaman tuh smua...dan skang aku bukan lg dgn kerjaya guru...cukuplah aku menjadi pendidik utk anak2 aku...tetibe aku dah mulai rasa bosan dgn kerjaya aku skang...mybe aku akan stop bile2 masa je...ntah la...aku hanya merancang je...sebaik2 perancangan adalah perancangan dr NYA...:)

So dipendekkan cerita,hanya org yg kenal aku je yg bebetul faham...dan ramai yg memberi pendapat,dorg lebey suke imej aku yg dulu dan bukannya skang...setiap org ader pendapat masing2 kan...so aku terima dgn sebaiknya...tggu kehadiran imej yg baru cik puan muda honey_nurhaliza ok...akan didatangkan khas utk kalian smua...hahahha...x de la apa sgt,cuma nya aku perlukan pembaharuan dlm hidup aku...tgguuuuuuuu..:)

~Inai vs Tattoo~


Haiii morning smua...act aku ader something nk share ngan korg smua...sbb aku rasa bnde ni perkara baik & harus ianya disebarkan...dan aku rasa sebagai umat Islam harus ianya diketahui...x tahu la kalau korg smua dh tahu psl hal ni...atau mgkin aku yg baru tahu...ok let's check it out k...:)

Korang tahu apa itu inai?? of cource la tahu kan...lebey2 lagi gegurl2 kat luar sana...n korang mst suke pki kan?? termasuk la aku jugak...suke sgt pki inai ni...& apa yg aku nk share kan kat sini ,ini adalah fakta & hukum yg aku terbaca di salah satu artikel berkaitan ngan inai...inai hanyalah boleh di kuku sahaja dan seandainya inai tuh dilukis atau pun dilakar di belakang tgn ianya dianggap sebagai "Tattoo"...korang tahu kan apa itu "tattoo"?? OMG!! sbb apa aku terperanjat..sbb nya baru2 ni pi honeymoon,aku buat inai yg lakar2 tuh...x pe2...moga Allah ampunkan dosa hamba yg x tahu ni...pasni taubat x mo wat lg...:)

So aku harap kwn2 yg lain x kan wat cmna aku wat ni ok...hati2 dlm pemakain inai...ingatlah sesungguhnya inai hanyalah boleh dikuku shj bukan di lukis2 di tgn tuh ok...so be carefull...:) ok kat bwh ni pic yg aku maksudkan...jgn buat ok!!


cntek mmg cntekk tp ianya di anggap tatto dan x boleh dibawa solat

time aku buat ni,aku mmg x tahu lgsung...moga Allah ampunkan dosa2 ku...nauzubillah!!

07 January 2009

~ Tahun Baru & Azam Baru~

Assalamualaikum utk smua kwn2 yg aku rindui.....:)

Fuhhh lama kan aku x update blog?? biasa la agenda ujng tahun bnyk hal yg nak aku setlekan...& jugak honeymoon utk last year 2008...so skang alhamdulillah aku dh selamat kembali ke rumah...so now,thn baru muncul lagi utk version 2009 plak...so bnyk azam & perkara yg perlu aku laksanakan utk tahun 2009 ni...:)

Seperti korang jugak,aku pun punya azam yg tersendiri...tp ntah la,tetibe plak malas nk show kan kat sini...yer la,kang ader plak pihak yg salah tafsirkan...biasa la kan,i kan selebriti blog...hahahah perasan plak kan..:) so azam baru aku tuh, aku hanya coretkan kat my lovely pink diary aku tuh je...so insyallah aku akan cube capaikan segala apa yg aku azam & impikan tuh...:) tp azam yg biasa2 tuh aku leh la share kan kat sini ok...nk tahu ke?? jom kita ngk apa azam cik puan muda honey kite ni...:)

1) 1stly,of cource la aku nk jd kurus lg..terlalu obses sgt2 nk kurus...nk capai berat badan ideal aku 45kg...kite tgguuuuuuuuuuuu...:)
2) harap2 thiz year 2009 ni aku akan dpt miliki honda crv yg baru tuh...kaler white ok..nnt sng nk cat kaler pink...hahahaha...so kene la keje lebey rajin kan utk my bsness..:)
3) nk raya di rumah baru thn ni...insyallah...:)
4) nk tmbh ahli baru thn ni...eh yeke?? heheheh...just wait n see yaaa...( hahah td kata nk kurus)
5) harap sgt dpt crk PA yg paling baik n sporting...:)
6) insyallah ader rezeki nk bwk family utk tunaikan haji & umrah..:)
7) harap sgt thn ni x de lg org yg nk dgki2 ngan aku n my family...x de guna weyyy ko nk dgki2 ngan family aku..:)
8) hope thn ni aku dpt lihat abg kandung aku kahwin...umur dh lanjut,tp x kawen2 lg...:)
9) thn ni adik aku irine nadia marcello amik spm...so harap die dpt result yg gempak..boleyyy??
10) nk honeymoon kat paris....wow meletopss beb..:)
11) harap sgt hanny dpt belikan untuk aizul marcello tuh laptop apple, kamera dslr dan tidak lupa jugarumah baru yg siap guard!~ hahaa

so,cukup setakat tuh dulu..nnt aku update lg ok...ni pon cam da penattt daa...tata uolls...:)
wasslamualaikum warahmatullahiwabarakatuh....:)