23 February 2009

~First Born Journal Tag~

Salam buat semua...kali ni sy kene jwb tag dr leen...kali ni punya tag sgt sy suka psl born journal...suke...suke...so kat sini leh share pengalaman yg aku hadapi sepanjang mengandungkan & melahirkan putera & puteri aku...bak kata org bukan sng kita nk mengandungkan & membesarkan anak2 kan?? rasanya semua ibu bapa kat dunia ni mengalami perkara yg sama...sama jugak seperti mak ayah besarkan kita...:)

So,entry cpm x sah kalau x de pic2 yg menarik...barulah berseri sket kan blog i ni?? so jom kita jwb soklan2 tuh & leh tahu apa yg cpm hadapi selama mengandung tuh..ehhehe..:)

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
of cource tp yg 1st mengandung tuh aku keguguran sbb rupa2 nya janin dlm perut aku tuh dh lama mati....so sedey sgt2 time tuh...then aku berpantang mcm org bersalin & after sbulan tuh aku disahkan pregnant lg...fuhh happy sgt time tuh...punyalah jaga kandungan tuh takut gugur lg...aku ditatang bagai minyak yg penuh...dilayan bak puteri sentubong...hahaahha...semua permintaan ku dipenuhi..:) best plak time pgnant ni....smua nak trus dpt..:) nk pgnant lg la..voleyhh x??

2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
bnyk sgt la pilihan nama time tuh...:)

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
eh eh of cource la happy sgt2 kan?? ada ke org dpt tahu pgnant die x happy?? hehehe...so aku mmg happy sgt2..lebey2 lagi mr.ruffy...excited beb nk jd papa...:)

4. HOW OLD WERE YOU?
time aku pgnant kan irfan umurku 23...time pgnant kan damia plak umur aku time tuh 25...kira ok la kan..:)

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
time mula2 dpt tahu aku pgnnat kan irfan,aku demam seminggu tp time pgnnat kan damia dpt tahu psl peod aku x dtg sebulan...so check up gupe2nyer aku pgnnat...besh2..:)


6. WHO DID YOU TELL FIRST?
of cource my lovely hubby,mr.ruffy...comey muda2 dh nk jd papa...:)

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
mestilah excited nk tahu kan...time irfan dulu laa aku komain lg excited nk tahu apa jntina bby...doc kata nmpk "bird" die...ehhhe...tp time damia aku x cek sgt...sbb instinct aku kuat sgt mengatakan yg aku sedang pgnant kan baby gurl yg sgt cute...hehehe...alhamdulillah jd kenyataan..:)

8. DUE DATE?
due date kedua2 anak aku smuanya doc berikan tepat...irfan 31/5/2006 & damia 12/9/2007...hahahah beza setahun je kan?? x sbr nk tggu irfan drjah 2 & adiknya damia drjah 1...mst tomeyy balik dr sek ngan bag yg sarat dgn buku tuh...:)

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
time pgnant kan irfan x leh bau org msk2 kat dapur tp x de la truk sgt...tp pgnant kan damia fullamakkkkkkkk die nya morning sickness tuh melampau2...baby gurl la katakan...:)

10. WHAT DID YOU CRAVE?
time irfan ngidam pizza giler2 punya...nasik x mo lgsung time tuh...that's why la time 9 bulan pgnnant kan irfan berat aku smpi naik 92kg...hahah..:)
time pgnant kan damia plak aku x de ngidam apa2 cuma nya aku suke makeup2...hahah..:)

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
alhamdulillah x de sepanjang aku pgnnant kan dorg..:)

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
1st,male...lahirnya raja irfan...:)
2nd female...lahirnya raja damia..:)

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?
of cource..:)

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
irfan = 92kg - 52kg= 40kg berat aku naik...gila
damia = 90kg - 58kg= 32kg berat aku naik...hehehe
so now berapakah berat cpm ek?? ehhehehe...jom main teka teki

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
ada...tp family yg celebrate...:)

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
alhamdulillah x de sepanjang aku pgnant kan kedua2 anak aku tuh...walaupun berat naik mendadak,tp sib baik x de kncing manis cam org lain..:)

18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
hospital la kan...x kan la kat umah..:)

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
time irfan la yg paling lama kat labour room...time damia kejap je trus die keluar...agaknya jarak dekat ni mudah bersalin kot..alhamdulillah..:)


20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
my cute husband laa yg drive...:)

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
bidan n doc pompuan & 6 org nurse pelatih...time irfan bley plak si nurse2 pelatih ni salah jahit kat situ...pale hotak die la..ingat kain main salah2 jahit...sakit beb..time damia alhamdulillah...x de apa..:)

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
alhamdulillah dua2 normal...harap2 psni nk normal je la..:)

23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
ada time irfan terpksa amik epidural psl dh x tahan sgt sakit..lama plak tuh...time damia x de...sng je keluar..:)

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
irfan 3.3kg...damia 2.8kg...:)

25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
irfan = 31052006
damia = 12092007...setahun je beza...:)

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
1st = Raja Mohamad Irfanuddin
2nd = Raja Damia Adriana

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
irfan = 2 year 8 months 3 week & 3 days old..:)
damia = 1 year 5 months 1 week & 4 days old..:)

28. WOULD YOU DO IT AGAIN?
of cource la nak lg...psl time pgnant ni doa nya slalu dimakbulkan Allah...so bg kaum ibu2 yg prgnant,amik la kesempatan time tuh utk doa bnyk2 apa yg kita hajati ok..insyallah.:)


time ni ngah sarat pgnnant kan irfan...tggu hari je ni...bli brg2 baby ngan mr.ruffytime ni plak pic time 9 bulan pgnant kan damia..suke melaram beb...mak andam vogue la katakan time ni..huhuhu..:)
ni pic irfan umo seminggu...di pangkuan sahabatku saleha..:)

time ni irfan 6 bulan..suke pic ni..:)

damia time ni pon umo 6 bulan...cute..:)


last skali pic my son & my doughter...raja irfan & raja damia...pasni raja apa la plak kan??..:)
18 February 2009

~Iktibar utk kita semua~

Salam,hope kalian smua sntiasa sihat & sentiasa di bawah rahmat Allah s.w.t...insyallah...so entry kali ni apa kata cpm kongsi sama2 ngan muslimah2 di luar sana sbg pedoman & iktibar utk kita...di smping kita ber blog,boleh diselitkan unsur2 dakwah di sini...so check it out video ni ok..:)




13 February 2009

~Shawl Cik Puan Muda honey_nurhaliza part 2~

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
بسم الله الرحمن الرحيم

Salam utk smua kawan2 yg dikasihi...moga kita smua sentiasa dalam rahmat Allah s.w.t....insyallah...dan alhamdulillah cpm skang tgh happy...dh x sedey2 lg...sbb kalau kita redha dan sntiasa bersyukur dgn nikmatNYA,insyallah Allah pasti akan memberi sesuatu yg lebih baik dr sebelum ini...sedikit pedoman & kata2 smgt utk kita smua sbg makhlukNYA..:)

So berbalik pd entry kali ini,mcm biasa request dr kwn2 yg nak ngk shawl2 yg bercorak...kali ni cpm sudah berani menggayakan shawl2 yg bercorak berbanding sebelum ini hanya memakai shawl yg plain shj...so hidup mestilah kene ada pembaharuan kan??

Btw,utk pembaca2 setia blog ini yg merindui pic2 cpm,bwh ni i ada sertakan beberapa pic yg i gayakan bersama2 ngan shawl yg bercorak...& hope kwn2 yg masih lg mencari shawl2 yg bercorak,i suggestkan korang leh bli on9 kat butik shawlchantek...guntingstore...edasthomyshop...big wardrobe..ermmm bnyk lg laa...i x ingat...so korang leh servey2 kat bhgn online shawl ok...:)

cpm menggayakan shawl bercorak pink...sgt cantekkk shawl ni..:)

morroco shawl black+purple ni very2 nice....:)

lagi pic shawl pink ..:)

material yg mudah dibentuk...:)

morroco shawl soft purple from big wardrobe...nice..:)

collection morroco shawls...:)

soft purple morroco...("-")

shawl raffles phink ...sgt cntekkkkk...:)

material morroco sgt cntek n sng digayakan..:)

pink river & raffles phink retro

cpm sgt manis menggayakan shawl2 yg bercorak...phewitttt..:)

sgt suka shawl retro ni....:)
11 February 2009

~H.A.P.P.P.Y~

Salam utk smua pembaca2 setia blog qasehkuhoney...alhamdulillah syukur ke hadrat Allah s.w.t...kerna CPM honey nurhaliza kini telah happy kembali... perasaan sedih yg melanda tempoh hari sudah Allah gantikan dgn berita gembira...syukur syukur syukur...:)
So,cpm akan meng update kan blog ni dlm ms yg tedekat...bergantung pd masa free cpm ok...apa2 tq kat my siblings...kwn2 yg bg support time cpm tgh bersedey arituh...apa2 tggu cpm update new entry blog ni ok...sian blog ni sudah bersawang riang....:)