31 March 2009

~Threadmill~

Salam semua pengunjung2 blog cpm...harap kita semua sentiasa di bawah rahmat Allah s.w.t...dan syukur kite masih diberi peluang utk baca blog ni...hahaha...dan tq sgt2 kerna korang smua sabar menanti entry seterusnya...sorry psl cpm sgt2 bz thiz week...apa2 pon cpm x kan lupe utk update blog chumel ni...& sorry jugak psl blog ni suke bertukar2 tmplate...ini kerana cpm sgt boring ngan tmplate yg lama & template cpm telah ditiru bulat2 oleh blogger lain...sgt mengecewakan...sudah kering idea kah?? so plz jgn suke tiru2 apa yg ada di blog ini ok....:) off topic plak..ok continue entry seterusnya ni..:)

Isnin lepas cpm & Mr.Ruffy telah nekad utk membeli satu THREADMILL ni...beli ni adalah utk kesihatan jantung kami lebih2 lg korang pon sedia maklum kan yg Mr.Ruffy ada mslh jantung & beberapa kali telah kene serangan jantung...so doc kata jantung nya mmg agak lemah...mybe kurang exercise...nk jogging tiap2 ptg?? ada ms ke org seperti kami ni??heehhe..bukan nk bg reason tp tuh la hakikatnya...so x de ms utk pi jogging2 kat luar tuh...pnh la arituh nk jogging2 katanyerrr...nk siap2 pi jogging pon mcm nk pi shooping complex....( itu adalah cpm) so dh bazir2 masa kan kat situ...last2 siap nya lebey2...jogging baru 15 minit dh mula pancit...:)

So bli threadmill ni jln mudah utk kami...skang ni seawal jam 6.30 after solat subuh,kami dh boleh berjogging2 tnpa bersiap2 dgn cantiknya...bli tuh pon psl kami ingin menjaga kesihatan kami dgn baik utk anak2 kami....x mo muda2 dh ada mcm2 penyakit...lebih2 lg cpm sgt risaukan kesihatan Mr.Ruffy....so sebelum apa2 terjadi,lebih baik kami mencari jalan utk kami perbaiki kesihatan jantung kami...:) so bile kami dh try buat,badan rasa lebih segar utk bekerja...yg bestnya threadmill ni leh check kadar jantung seseorang...berapa kalori yg dh terbakar...so sgt mudah kan?? contohnya kalau kita dh mkn nasi,ptg tuh kita leh jogging ngan threadmill utk bakar lemak n kalori kita....so dpt meningkatkan kesihatan kami...:)

Mula2 beli tuh,irfan mmg x de kat rumah,so bile die balik rumah dan melihat ada bnde besar dlm rumah tuh,...die pon lantas bertanya:-

irfan: maaa,peee tuh maaa?? beshaaaa nya kan??
mama: tuh tmpt jogging mama & papa...(lalu tersenyum)
irfan: oooooooooooo (dgn nada yg panjang)
mama: irfan x mo kaco2 bnde ni ok...nnt papa marah
irfan: effan leh main x maaa??
mama: x boley sayang...tuh bukan irfan punya mainan...ok??
irfan: ok...:)

So pastuh cpm naik atas dan bile trun balik,ngk irfan tgh main2 ngan threadmill tuh...so mybe die ingat bnde tuh boleh main2...siap ajar kan kat damia lg...sgt chumelll...sila lihat pic2 di bawah...:)

Last sekali,rasa nya ini adalah pelaburan yg sgt berbaloi utk kesihatan kami berdua...dan kami janji utk jaga kesihatan kami dgn baik sekali hanya utk anak2 kami...utk masa depan dorg....so dr sekarang la kami kene jaga....kat bwh ni ada sedikit info ttg jumlah kalori makanan...jgn amik ringan ttg masalah kesihatan korang jugak...sbb skang ni semua penyakit adalah berpunca dr makanan...so kene jaga ok...jgn dh sakit br nk tersedar...akhir sekali,mohon maaf andainya entry ni ada yg terkurang...cpm pon manusia biasa jugak,x lari dr melakukan kesilapan...:)

ni serba sikit kndgn cal dlm fast food yg dijlnkan kt malaysia ..ekeke ..sb kiter sk mkn fast food, so sajer jerk nk tepek ...kekeke ...

1. ayam goreng = 271 cal
2. ubi kentang lenyek = 1/2 cup = 105 cal
3. bun (1 piece) = 100 cal
4. coleslaw = 1/2 cup = 70 cal
5. salad = 1/2 cup = 119 cal
6. french fries = 1/2 cup = 126 cal
= small size fries = 290 cal
7. ayam goreng bhgn drumstik = 107 cal
8. pizza (hawaian chicken) = 1 slice = 268 cal (rasanyer yg kecik)
9. pizza (pepperoni) = 1 piece = 155 cal
10. spageti +( cendawan +ayam) /(udang+cendawan)/(cheese+sos daging) = <500>
(dlm berat 100 g)
11. sandwiches = tuna = 100 to 200 cal (ikut jenis roti gakss ..ni yg biase)
12. sate ayam = 1 stick = 23 cal (tgk gak byk maner minyak digunakan ...ahakss)
13. sate daging = 1 stick = 25 cal

14. kuah sate 1/2 cup = 129 cal
15. nasi goreng + daging ayam = 1 plate = 591 cal


threadmill...tmpt jogging kami sekeluarga..:)


aksi irfan main2 atas threadmill...:)


irfan dh pandai jogging2 atas threadmill


kesihatan kami adalah masa depan irfan & damia

mereka adalah nyawa kami..:)


21 March 2009

~Selamat Ulang Tahun Sayang~

Salam...kita layan lagu ni dulu ok..."Selamat Ulang Tahun Sayang" imran ajmain...sempena birthday cpm yg ke 27 thn 2009...:)


Yang tulus ikhlas
Ingin sekali sekala di
rinya di balas
Walau hanya dengan dakapan di angin lalu
Yang selalu memberi
Ingin sekali sekala jadi penerima
Cukup dengan salam dan manis doa
Prechorus
Aku ingin kau merasakan hebatnya cinta
Dan leburkan saja ser
pihan calar derita

Chorus

Selamat ulang tahun sayang
Kini kau bersayap, pergilah terbang
Rentaslah lang
it cita cita mu
Harap nanti kita kan bertemu
Selamat ulang tahun sayang
Janganlah engkau tak terbang pulang
Ku nanti penuh kerinduan
Selamat tingga
l, selamat jalan

(Strings Bridge)
Prechorus

Aku hanya inginkan engkau setia
Kerana setia yang mencipta bahagia mu

Chorus

Selamat ulang tahun sayang
Kini kau bersayap, pergilah terbang
Rentaslah la
ngit cita cita mu
Harap nanti kita kan bertemu
Selamat ulang tahun sayang
Janganlah engkau tak terbang pulang
Ku nanti penuh kerinduan
Selamat tinggal,selamat jalan

Pada 27 tahun yg lalu 21 mac 1982 maka lahirlah seorang baby gurl yg sgt tomey n gebu...seluruh pelusuk dunia sgt gembira di ketika itu dgn kelahiran bayi tersebut sbb ianya dikatakan membawa tuah kpd family Hj Ab Rahim & Puan Nornajirah...:) Dan bayi tersebut telah diberi nama FAZDLYNE HANNY AB RAHIM (a.k.a cik puan muda honey nurhaliza)

Hari berganti hari,bulan berganti bulan & tahun berganti tahun aku membesar dgn jaya nya...hasil didikan yg diberikan oleh kedua org tuaku akhirnya aku berjaya menjadi seorang manusia yg berguna...alhamdulillah & ucapan terima kasih yg x terhingga kpd kedua org tuaku kerana menjaga & mendidik aku selama ini...kini segala tanggungjawab mak & ayah aku telah beralih arah kpd suamiku tersayang,Mr.Ruffy...dan kini sudah 5 thn usia perkahwinan aku bermakna selama 5 thn itu jugak la Mr.Ruffy mendidik,menjaga aku...aku diibarat bagai ditatang mnyk yg penuh...segala perhatian & kasih sayang dr die x dpt aku nk ungkapkan dgn kata2 cumanya apa yg mampu aku balas adalah dgn menjadi seorang isteri yg baik & solehah...:)

Aku masih ingat lagi,waktu aku di zaman remaja dulu...setiap kali hadirnya tarikh 21 mac tuh,
aku akan sambut bersama2 teman seperjuangan aku...tp sekarang dan saat ini tarikh 21 mac mmg akan aku nanti2 kan setiap tahun sbb nya akan ada surprise dr Mr.Ruffy...dan selama 5 thn aku berkahwin dgn nya,setiap kali hadirnya tarikh keramat tuh maka akan ada lah surprise dr nya...aku masih ingat lagi surprise yg die buat masa smbutan yg pertama birthday aku after kami berkahwin...walaupun di tika itu kami masih lg study kat KUIS,yerla masa tuh kan masih lg study so kewangan kami ckup2 utk yuran pengajian...tp die tetap bg surprise pd aku...aku ingat lg adiah pertama bsday aku after kami berkahwin ialah sebuah camera i yg 2 pixel tuh..time tuh kan x de lg camera digital2 ni...so aku sgt happy...:) (camera tuh ada aku simpan lg tp dh gosak)

Tepat jam 12mlm 21 mac,Mr.Ruffy buat surprise bg sejambak bunga & coklat...dan sebuah kotak jam...sgt cntek...tp jam tuh x de la cecah 250k sepertimana datuk k beri pd ct...dan pd keesokan harinya,sambutan birthday aku disambut di RAFAZ HOLDINGS bersama2 stuff yg lain & pd mlm nya plak Mr.Ruffy telah mengajak aku utk smbut berdua di BURGER KING...so smlm perut aku dh sarat ngan kek...after dh celebrate,die buat kejutan lg...nk tahu apa kejutan nya?? tungguuuuuuuuu...baca lg bawah ni..x abes lg citer..:)

Sebelum jari2 ku ini penat,aku nk wish kan something sempena birthday aku kali ni...aku harap Tuhan panjangkan umur aku utk aku buat lebih bnyk lg pahala utk suami aku,anak2 aku...mak ayah aku,siblings aku & jugak kenalan2 aku...dan aku harap semua pembaca2 setia blog ni dpt mendoakan kejayaan RAFAZ HOLDINGS...semoga ianya berjaya di dunia & akhirat..insyallah...amin...:)

love note: 1) impian cpm utk memiliki c200 akan dikabulkan pd JUN 2009...tq dear..:)

2) terima kasih kpd peminat2 cpm yg pos kan gift2 besday & kad2 birthday...insyallah ada kelapangan cpm akan reply ok...dan terima kasih jugak kpd yg menghantar ucapan birthday kat email n sms...sgt2 terharu...tq dear.

"Happy Birthday Sayang"

Sweet Birthday cpm yg ke 27 thn...:)

~Sweet gift from Mr.Ruffy~

surprise yg telah Mr.Ruffy janjikan...akan keluar pd JUN 2009...gambar hiasan..:)

11 March 2009

~ ('-')~

pic berdua bersama raja damia...keluar utk membeli preparation anniversary...:)

"Happy 5 th Anniversary"

~ MY 5TH ANNIVERSARY~

Salam...1stly,mohon maaf psl entry ni lmbt utk sy publishkan sbb sy sgt2 bz...& ucapan terima kasih jugak kpd silent2 reader yg x jemu2 menghantar email kpd cpm bertanyakan ttg entry anniversary tuh...maaf yaaa smua...so arini cpm akan citerkan ttg smbutan 5th anniversary...citer secara ringkas je ok...sgt2 syokkk howkeyhhh...:)

Tp sebelum tuh,ingin aku memanjatkan rasa kesyukuran sbb dh genap pon 5 thn usia perkahwinan ku...dan selama tempoh tuh jugak pelbagai dugaan & rintangan aku berjaya hadapi bersama2 teman hidupku...Mr. Ruffy la kan..:)

Rasanya x perlu la aku nyatakan kat blog ni kat mana aku celebrate...apa hadiah yg aku dpt..rasanya x perlu sbb korang smua pon sedia maklum kan blog cpm ni dh ada org dgki2...so utk lgkah keselamatan,dan atas nasihat Mr.Ruffy & smua kwn2,so aku x perlu laa nk hebokan 1 malaya...hahahah...aku skang lebih suke bersikap "low profile"...kdg2 aku terfikir,jikalau org x kenal cpm pon x mengapa...lg bagus aku rasa...sbb aku dh takut dgn musuh dlm selimut...uwarghhh ter off topic plak...ok continue balik my anniversary...:)

Aku masih ingat lg saat2 aku mengenali Mr.Ruffy...alam siber jugak yg telah mempertemukan 2 jiwa 1 hati ni...rasa bertuah kerana dpt memiliki suami sepertinya...yaaa aku sememangnya bangga...x perlu aku hebohkan di sini tp cukuplah aku & family aku tahu siapa Mr.Ruffy...:)

~love noted from cpm to Mr.Ruffy~
1stly,honey tahu syg msti baca blog ni...& seperti yg honey wishkan mlm anniversary kita tuh,semoga perkahwinan kita kekal hingga hujung nyawa...semoga Allah akan tambahkan rezeki kita...semoga Allah mendengar & makbulkan doa & impian kita...semoga kita berjaya jd papa & mama yg terbaik dunia & akhirat...semoga kasih & sayang kita berkekalan...semoga Rafaz Holdings berjaya di mata dunia & akhirat...semoga Allah jauhkan kita semua dr segala fitnah & bala...dan yg terakhir,semoga honey semakin cantik di mata syg...heheh..:)

love note: aku bg seutas jam kpd Mr.Ruffy sempena smbutan 5 th our anniversary...:)

p/s: nnt kan entry seterusnya psl birthday cpm yg ke 27 pd 21 march 2009 (sabtu)