30 July 2009

~Datang Dengan Janjiku~

Salam semua...semoga pembaca2 blog CPM sentiasa dirahmati oleh Allah s.w.t...dan salam maghrifah wa taqarrub dr CPM utk semua...maaf coz CPM lambat meng "hupdate" blog ni...lately ni CPM bz setlekan hal2 rumah & bsness...but so far alhamdulillah...dun worry CPM x kan lupe utk update blog ni...pasti akan update cuma masa yg menentukan...& hari ini CPM free n ader "something" yg CPM nk kongsikan ngan smua pembaca2 di luar sana...mgkin ader sedikit iktibar & pengajaran utk kita semua...semoga kebaikan akan hadir buat kita semua...insyallah..:)
sila play kan lagu kat video bwh ni ok...br feel sket..:)

Ok la straight to the point,CPM x mo berkias2...takut org salah faham plak nnt...cumanya CPM ingin kongsikan 3 kisah yg berlaku serentak pd bulan july ni...bukan nk bukak aib sesiapa,sbb CPM amat pegang amanah ni pd empunya diri...tp cukuplah kita share apa2 yg patut....sbb mgkin hari ini ianya tidak berlaku pd diri kita,adik beradik kita ataupun saudara mara kita tp akan dtg kita x tahu apa yg Allah tntukan utk kita pula...cumanya "sediakan payung sebelum hujan" dan doa bnyk2 agar Allah tidak turunkan nasib sepertimana kwn2 yg lain alami...amin

Ok jom CPM share kan...ada 3 perkara berlaku serentak pd bulan july ni...that mean ianya berlaku pd 3 org kwn baik CPM sndiri...CPM x kan sebutkan nama nya cumanya CPM nk share kan kisah2 yg terjadi dlm hidup dorg tuh...supaya kita leh amik iktibar sama2...so di akhir entry ni nnt pembaca2 leh bg sedikit pendapat ataupun nasihat buat kwn2 CPM tuh ok...:)

Kisah Pertama

Seorang kwn CPM,Gee (bukan nama sebenar) baru lepas bercerai dengan suaminya....alasan nya ialah suaminya bermain kayu tiga di belakang nya...Gee adalah seorang isteri & ibu kepada 2 org cahaya mata ( sama mcm CPM)...seorang surirumahtangga....seorang yg lurus dan akur dgn setiap apa shj kata suaminya...suaminya pula seorang yg panas baran...bekerja sbg kerani biasa aje...di awal perkahwinan,smuanya indah dan setelah 6 thn usia perkahwinan mereka,Gee berasa seperti ada yg x kene dlm rumahtangga mereka...sbb setiap apa tindakan Gee smuanya x kene di mata suaminya malah suaminya semakin jarang pulang ke rumah...dan alasan yg diberikan adalah outstation...pelik tp itulah reason yg slalu diberikan kpd Gee...mula2 reason tuh boleh jugak diterima tp semakin lama semakin parah....dan Gee memberanikan diri utk menyiasat aktiviti suaminya....dan x lupe jugak,di saat2 mcm tuh Gee slalu wat solat hajat mntk Allah tnjukkan kebenaran dlm umahtangga nya....dan akhirnya,dengan kuasa doa,Allah telah tnjukkan kebenaran apa yg berlaku selama ini di belakang nya....dan dipendekkan cerita,Gee melihat sndiri kecurangan yg berlaku pada suaminya....betapa hancurnya hatinya...Tuhan aje yg mengetahui....sedih,pedih,perit itulah yg ditanggung Gee....dan berkat dr solat istikaharah nya,die tekad utk selesaikan masalah ni di pej agama...dan dipendekkan cerita jugak,panas yg diharapkan smpi ke petang rupanya hujan di tengahari...mmg perit dan sukar nk digambarkan tp Gee harus kuat utk truskan hidup demi masa depan 2 org putera & puterinya...

moral : mmg kita x dpt jgka apa yg bakal berlaku dlm umahtangga kita...tp perkara ni x kan berlaku sekiranya wujud toleransi & persefahaman antara setiap psgn...dan insyallah perkara ni x kan berlaku sekiranya kita wujudkan "nur" dlm umahtangga kita...mksudnya sentiasa solat berjemaah sama2 dan bersalaman mntk maaf sebelum tidur....tp kuasa Allah melebihi segala2nya...yg pnting CPM harap Gee tabah n kuat utk hadapi saat2 yg mendatang bersama dgn anak2 nya...amin ya Allah..:)

Kisah Kedua

Kisah kedua ni jugak berlaku pd kwn CPM jugak...kita ikuti kisahnya ok...tp sebelum tuh mohon pembaca2 blog CPM sedekahkan Al-Fatihah pd arwah suaminya...Al-Fatihah....
ok,lina (jugak bukan nama sebenar) telah berkahwin dengan pilihan hatinya 7 thn yg lepas dan hasil dr perkongsian hidup dengan suaminya lina telah dikurniakan cahaya mata seramai 4 org...dan berdasarkan cerita2 lina pada CPM,apa yg CPM dpt tafsirkan adalah kehidupan nya sgt2 bahagia....malah ramai yg mencemburui kebahagiaan yg mereka kecapi bersama....dan fyi,lina seorang surirumahtangga sepenuh masa dan arwah suaminya seorang bsnessman yg berjaya...dan kehidupan mereka boleh dikatakan financial freedom tp bukan mewah...lina ni seorang anak tunggal yg telah kematian ibu & bapanya...dan jugak family mertua sebelah suaminya pon sudah meninggal...dan dipendekkan cerita,pada awal july 2009 baru2 ini,lina dikejutkan dengan satu berita yg yg sukar utk diterimanya.....:( ya Allah,CPM pulak nk mengalirkan air mata ms nk menaip kisah lina ni....sbb CPM dpt gambarkan camna perasaan lina di ketika itu dan mgkin di saat2 ini lina sukar utk terima lagi.....org yg lina syg,org yg lina anggap sbg pelindung dirinya & anak2 nya pergi meninggalkan nya buat selama2 nya.....:(( ya allah,dugaan apakah yg Kau telah berikan pada sahabatku itu?? tp kita sbg manusia x dpt nk lawan & tolak kuasa2 & ketentuan Allah tuh....kene redha but dlm ms yg sama kene bebetul kuat sbb lina ada 4 org cahaya mata yg masih kecil dan tiada family...mgkin pd CPM & kwn2 lain tempat die mengadu segala2 nya....tp syukur jugak,pemergian suaminya ada jugak la yg die tinggalkan utk isterinya...i mean sedikit harta & insuran utk lina uruskan hal2 die & anak2 nya....lupe plak,suaminya meninggal dunia akibat serangan jantung ( ya Allah takutnya sbb mr ruffy pernah kene kes mcm ni dulu...) tp mgkin itulah suratan yg Allah dh tentukan dlm hidupnya...dan kita sebagai hamba yg masih hidup harus meneruskan hidup ini dan perbanyakkan lagi amalan2 kita...

moral: kepada lina,u kene kuat ok utk hadapi hidup u & anak2 u....ingat,Allah melarang kita utk meratapi org yg telah pergi....dan bnykkan sedekahkan Al-Fatihah pd arwah suami mu ok...dia akan tggu kamu di syurga nnt...amin....alhamdulillah sbb lina masih ada "harta" yg telah suaminya tinggalkan....hope u dpt belanja kan harta2 tuh ke jalan yg diredhai dan utk ms depan 4 org anak2 u tuh ok.

Kisah Ketiga

Kisah ketiga ni pon berkisarkan ttg rumahtangga jugak cuma yg bezanya dgn 2 kisah td tuh ialah ziha (bukan nama sebenar yaa) telah berkahwin dgn suaminya 4 thn lepas dan masih belum dikurniakan cahaya mata...mgkin ini dugaan buatnya...tp berdasarkan apa yg diceritakan pd CPM,suaminya dr segi agama,tidak mengambil berat sgt...i mean,dr segi solat...boleh dikira berapa kali die solat (berdasarkan cerita ziha)...kdg2 bile ziha ajak solat bersama,ziha balik yg kene maki hamun....:( sedih tp itulah hakikatnya....smpi kdg2 ziha rasa "kosong" dlm umahtangga nya ditambah lagi sunyi tnpa cayahamata....asyik mengejar duniawi tp akhirat x pandang lgsung...nauzubillah min zalik...:(

moral: kpd ziha,CPM harap jgn berputus asa utk terus berdoa dan berdoa smpi Allah kabulkan doamu....mgkin 1 hari nnt suami mu akan berubah ke jln Allah....dan CPM jugak berharap akan ada "nur dan sinar" dlm umahtangga kalian berdua....dan moga Allah kurniakan cahaya mata buatmu satu hari nnt...jgn jemu utk terus berdoa...& always think positif to Allah ok....insyallah amin...:)

itu adalah kisah2 yg berlaku serentak pd kwn2 CPM july ni....mmg kita rasa sedih tp lebih perit pd insan2 yg menanggung nya kan?? so CPM harap dgn kisah2 ini,dpt kita ambil iktibar sama2....apa yg baik dtgnya dr Allah dan yg buruk itu dr kelemahan kita semua....last skali CPM amat suka dgn kata2 pujangga ini...

"Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah."

21 July 2009

~Adakah Ianya Satu Kenyataan?~

pic Raja Damia time 5 bulan

~ADAKAH RAJA AISYA HUMAIRA AKAN WUJUD DI DUNIA INI???~
14 July 2009

~My Sweet Honeymoon~

Assalamualaikum w.b.k.t...semoga pembaca2 blog CPM ni sentiasa dirahmati Allah .s.w.t...dan semoga kita semua sentiasa bermaafan2 sesama saudara kita...sbb CPM pernah dengar pakar motivasi berkata "utk mendapatkan ketenangan & kejernihan hati,maafkanlah smua org kat dunia ini sebelum anda tidur" yaaa ini mmg betul & inilah yg CPM amalkan before tidur...mgkin ini salah satu pengubat hati anda....maafkanlah semua org kat dunia ini,,,insyallah hati anda akan menjadi tenang...:)

1stly,CPM nk mohon maaf sbb termungkir janji utk nk update blog ni mlm td...hal ini bukanlah disengajakan tp seyesss penat CPM x ilang2 lagi & terima kasih kpd yg sms & email CPM bertanyakan khabar sepanjang CPM pergi honeymoon arituh...oleh sbb anda sudi bertanyakan khabar,maka nya ada sedikit cenderahati dr CPM utk anda..sila lihat last entry ok..:)

Ok tanpa melengahkan masa lg,jom CPM ceritakan serba sedikit ttg my sweet honeymoon arituh...so sebelum CPM meneruskan citer ni,harap2 nya pembaca2 blog ni tidak mengatakan yg CPM ingin menunjuk2 atau sebagainya,ikhlas dari hati CPM,CPM just ingin berkongsi aje saat2 manis ni bersama Mr.Ruffy CPM ...tp seandainya anda terdetik hati utk berkata sedemikian,itu terpulang pada anda semua..itu hak anda...tp hanya Allah aje yg mengetahui segala2 nya...

Di mana CPM & Mr Ruffy pergi honeymoon?? ramai yg tnya CPM akan hal ini tp biarlah ianya berlaku dahulu then CPM akan ceritakan....yaa,honeymoon kali ini kami telah decide utk pergi dlm negara shj...iaitu cameron highlands yg mana tmpt ni satu tika dulu kami telah ke sini pd thn 2002...ms ni kami x kahwin lg & kami pergi ramai2...dan ketika kami ke sana 8 thn yg lalu,kami telah berjanji seandainya kami ada jodoh,kami akan ke sini lg utk mengulangi detik2 yg indah sbg suami isteri....alhamdulillah,8 thn kami kenal & 5 thn sudah usia perkahwinan kami...dan ketika inilah kami berpeluang utk nikmati & abeskan masa kami berdue...:)

Utk pengetahuan,Mr Ruffy telah rancangkan honeymoon kami ini sebulan yg lalu...jom kita ikuti kisah selanjutnya...:)

9 July 09 bersamaan hari Khamis...

Ok sebabkan esok CPM akan pergi honeymoon,maka Mr Ruffy telah mengajak CPM utk mencari baju candylight dinner die yg masih x jmpe2 lg...so hari ni kami keluar berdue utk mencari baju Mr Ruffy...tema adalah black sbb long dress CPM adalah kaler black jugak...so kene cari kaler yg sama...barulah sepadan...dipendekkan cerita,setiba nya kami di sana,CPM telah ke butik MAC utk mencari makeup khas utk my candylight dinner...so di sana,june promoter MAC telah mengajar tknik utk solekkan dinner mlm tuh nnt...dan setelah selesai makeup,CPM suruh june crk makeup yg sesuai utk Mr Ruffy plak...bukanlah nk makeup apa pon,just nk touch up2 je nnt...so bab2 makeup udah setle,kami pergi mencari kemeja Mr Ruffy plak... akhirnya kami jmpe jugak kemeja yg sesuai utk dipadankan dgn dress CPM tuh....

june telah mengajar kami cara makeup utk dinner kami nnt...thanks dear...:)

kemeja Mr Ruffy pd dinner mlm tuh nnt....sesuai ngan dress CPM


antara brg2 MAC yg dibeli...utk dinner mlm tuh nnt..:)

10 July 09 bersamaan hari Jumaat...

Hari yg dinanti2 kan telah tiba...seawal pagi CPM telah siap2 kan segala persiapan yg ingin di bawa ke honeymoon kami nnt....dan x lupe jugak persiapan utk irfan & damia...semuanya mama telah selesai & sediakan sepanjang ketiadaan mama & papa nnt...irfan & damia tinggal mana?? ok meh citer sket,irfan CPM antar dok kat umah mertua dgn maid manakala damia CPM antar kat umah kakak ipar CPM kat setiawan,perak...sbb kebetulan mmg lalu area sana,so kami decide utk hantar damia kat sana...so sementara Mr Ruffy pergi solat jumaat,CPM kemas2 & siap2 kan apa yg patut...n of cource sempat lg bergambar...sila lihat gambar di bawah...:)


CPM honey nurhaliza ngan nur barakah pink...ms ni kemalasan melanda nk iron shawl..:)

After selesai Mr Ruffy solat jumaat ptg tuh,dlm jam 3.30 ptg kami pon bertolak menuju ke sitiawan,perak utk hantar damia dulu...so dipendekkan cerita kami tiba di sitiawan pada jam 9mlm...dan hantar damia,kami terus crk hotel di teluk intan,sbb keesokkan harinya kami akan gerak ke cameron highlands...so teluk intan ke cameron x de la jauh sgt...:)


mama antar damia dok umah aunty ina ok syg??nnt mama & papa amik mya ok..:)

12 July 09 bersamaan hari Sabtu...

After selesai b'fast pagi tuh,kami terus gerak menuju ke cameron hoghlands...mood time tuh sgt2 happy & x sbr2 nk smpi kat sana...bukan x sbr apa,CPM x sbr nk ngk bilik yg dorg sediakan utk honeymoon package kami...so sepanjang naik ke cameron tuh,kami mengulangi & mengimbas kembali kenangan dolu2 semasa kami pergi ke cameron...yerla time tuh kan x kahwin lg,so agak terbatas la kan?? faham2 aje ye murid2....so dh 8 thn berlalu dan kini kami berpeluang pergi sbg suami isteri...sgt2 indah waktu ini....haihhhhh....syiokkkkkk beb..:)

So perjalanan dr tapah naik ke tanah tinggi cameron tuh mengambil masa selama 1 jam sbb bnyk plak lori2 terkedek2 nak naik jugak atas tuh...so agak lambat jugak la kami nk smpi kat cameron tuh...dh la x sbr2 nia...so 1 jam berlalu,akhirnya kami tiba jugak kat destinasi yg kami ingin pergi...so sgt2 sejuk & nyaman...terlupa terus bisness2 kami seketika...yg kami tahu,kami ingin berhoneymoon & abeskan ms romantik2 kami berdue je...itu yg kami fokuskan...hp kami terpaksa di off kan selama kami berhoneymoon tuh...sunyi plak x de bunyi deringan hp n msg2 bagai....yaaaa sgt tenang & kami sgt2 bahagia lalui ms2 mcm tuh...:)

Sampai je di sana,kami terus menuju ke hotel Casa De La Rosa yg mana hotel yg Mr Ruffy telah booking kan khas utk honeymoon package...kami trus ke kaunter & jmpe dgn Cik Zarina yg telah siapkan bilik kami...die yg bertanggungjwb setlekan honeymoon package kami...so after dpt key room,kami terus ke bilik utk lihat apa yg dorg telah sediakan utk kami...wowwww...sgt2 tenang dihiasi dgn hiasan2 yg cntek tema honeymoon kami...bilik yg berbau sweet rose,suasana yg nyaman & tenang membuatkan kami makin asyikkk melayan jiwang2 kami...hahaha...seyesssss x tipu punyaaa...bilik kamar memainkan peranan yg pnting utk menyemarakkan kasih sayang antara suami isteri...:) sila lihat gambar2 yg CPM telah sediakan..:)

hotel yg Mr Ruffy telah booking utk honeymoon package kami..:)

pandangan dr dalam hotel Casa Dela Rosa...:)


bilik hasil decoration Casa Dela Rosa utk honeymoon package kami..:)

Setelah puas menikmati suasana bilik,kami terus keluar utk mencari sejambak rose utk my candylight dinner mlm nnt...so kami ke arked peladang utk mencari rose...x tahu nk gambarkan perasaan kami ketika itu....:)

cuaca yg nyaman sgt elok menikmati minuman panas...choclate cappucino...:)
pandang apa tuh syg??

kami di arked peladang sewaktu mencari sejambak rose...:)

setelah pulang dr membeli sejambak rose...posing sbg kenangan2 buat kami berdue..:)

sejambak rose merah & MAC makeup pemberian Mr Ruffy di mlm nnt..:)


bilik kami...sgt best...:)

bergambar kenangan di bilik kami...:)

Setelah selesai mencari sejambak rose,dlm jam 6 ptg cmtuh kami pulang ke hotel kami utk rehat2 & prepare utk candylight dinner mlm nnt...so segala persiapan telah pun pihak hotel sediakan iaitu candylight dinner & sessi fotografi...tp sessi fotografi khas utk pasangan yg terpilih aje...so kami harap,kami akan terpilih utk sessi fotografi tuh...tp kalau x dpt pon x mengapa,yg pnting my candylight dinner tuh berjalan ngan lancar...:)

So pihak Casa Dela Rosa telah tetapkan candylight dinner kami tepat jam 8.30 mlm...so after kami solat jama' taqdim,kami pon bersiap2 utk my candylight dinner...sgt2 berdebar2 time tuh...seyesss berdebar mcm saat2 aku nk diijabkabulkan ngan Mr Ruffy 5 thn yg lalu...:)
Sila lihat gambar yg telah disediakan..:)

pelbagai aksi CPM b4 candylight dinner...dah x tentu arah dah...berdebar2 beb..:)

makeup mata hasil sentuhan MAC Studio..:)

CPM honey nurhaliza..:)

Seperti yg dijanjikan oleh Casa Dela Rosa,pasangan yg bertuah & terpilih akan memenangi sessi fotografi di ball room hotel...so syukur kami adalah pasangan yg bertuah & terpilih...so dpt la amik sessi fotografi tersebut...bestt gilerrrrrrrrr...:)

gambar ini pihak Casa Dela Rosa telah besar kan & adiahkan kami with frame...sgt2 cntekk..:)


antara aksi2 yg telah dirakamkan s ebagai kenangan2... i love it!!


cake congratulations dr Casa Dela Rosa...:)


x abes berposing lagi CPM...:)

Tamat sudah kisah my candylight dinner mlm tuh...mlm yg sgt2 romantis bg kami berdue...syukur alhamdulillah...:) esok ada agenda lain pulak...:)

12 July 09 bersamaan hari Ahad...

Seawal pagi lagi kami dh turun utk menikmati b'fast yg telah disediakan...n after b'fast,kami terus keluar utk menikmati udara pagi di cameron...cuaca yg sungguh nyaman & sgt romantis bg kami berdue...:) pastuh kami pulang ke hotel...siap2 utk agenda seterusnya iaitu shopping2...:)

Sebelum keluar shopping2,sempat jugak wat sessi fotografi di bhgn luar bilik kami...:) sila lah menjamu mata dgn gambar2 yg telah kami sediakan...:)


permandangan di luar bilik honeymoon kami...sgt2 romantis kat luar ni..:)
moga cinta kami kekal hingga hujung nyawa..amin...:)

sempat berposing sbg kenangan2 dlm hidup kami..:)

gambar2 honey ruffy..:)

So next agenda kami teruskan...kali ni kami ke arked peladang dulu utk membeli cenderahati2 & sedikit buah tangan utk family & kwn2 yg kami ingati...setelah selesai membeli2,kami terus ke ladang teh cameron valley...so di situ kami lihat permandangan teh2 ditanam sgt2 cntek...dan sempat menikmati teh tarik strawberry yg famous kat situ...:)

kami di ladang teh cameron valley...:)

sedang leka menikmati suasana di ladang teh tersebut...:)

suasana di sini bebetul sgt romantis...seyesssss

Then setelah puas menikmati teh tarik strawberry,kami teruskan perjalanan kami ke ladang boh teh plak...yg mana,boh teh di sini adalah ladang yg paling terbesar skali di cameron ni....dan difahamkan jugak,ladang boh ini permandangan nya lagi cntek dr ladang2 teh yg lain....x caya?? jom kita ngk...:)
ladang boh ini sgt2 luas & cantekkk...& of cource sgt2 sejuk...:)

setelah puas membeli belah di ladang boh teh tersebut,kami terus ke taman bunga & taman rama2...tp kat sini biasa2 je...x de apa pon yg best...besttt lg taman rama2 kat mlk tuh....yg klakar nya nama je taman rama2...tp sekor rama2 pon x nmpk...yg ada pon bnyk yg dh mati...so kpd pihak taman rama2 cameron highlands,plz improve kan lg ur taman rama2 ok...hehehe..:)

taman bunga & taman rama2...:)

Masa bebetul mencemburui kami...kejap je dh ptg & kami harus pulang utk prepare steamboat dinner mlm ini...so balik je hotel kami rest2 dulu n dalam jam 8mlm kami trun bawah utk menikmati steamboat dinner yg telah Casa Dela Rosa sediakan...:)

steamboat dinner kami mlm tuh....boley tahan laa..:)

strawberry chocolate khas utk kami berdue..:) sgt best

13 July 09 bersamaan hari Isnin...

Masa berlalu begitu pantas sekali & bebetul mencemburui kami...tp kami harus menerima kenyataan yg kami perlu pulang utk menjalani kehidupan seperti biasa...pasni dh x de dahhh strawberry chocolate lagi...kami harus pulang utk ketemu sama irfan & damia...utk menjalankan bsness kami seperti biasa....cumanya rasa sedih saat2 nk meninggalkan cameron tuh...walaupun ianya sekejap,tp bnyk kngn2 kami berdue di sana...dan saat2 nk balik tuh Mr Ruffy cube tenangkan CPM...tp kami janji ada masa lg,kami akan pergi bercuti berdua2 an lagi...sbb dgn cara sebegini,akan bertambah erat lg kasih sayang & cinta setiap pada psgn yg berkahwin..:)

So kami teruskan perjalanan pulang tp sebelum tuh singgah setiawan dulu utk pick up cik mya kita tuh...then dipendekkan cerita dlm jam 11 mlm kami selamat pulang ke rumah kami....yaaaa home sweet home...tp suasana cameron lg sweet maaaa...hehehe...xpe2,ada ms lg kami akan bercuti lg ok...:)
Sempat bergambar utk kali terakhir sebelum pulang..:)

Last skali,terima kasih kerna menunggu this entry yg x seberapa ni...dan kpd sesiapa yg CPM telah msg mengatakan yg CPM ada blikan "something"...sila msg CPM balik n berikan ur full adress utk CPM pos kan gift ini ok...tq

"YA ALLAH YA TUHANKU,TERIMA KASIH KERNA MEMBERIKAN AKU PASANGAN YG BAIK YG DPT MEMBIMBING KU KE JALAN MU YA ALLAH...DAN AKU BERSYUKUR DI ATAS SEGALA KURNIAAN MU INI....CINTA KAMI IKHLAS KERANA MU YA ALLAH...:)"
"Kau Berikan Sakti Cintamu ,Penawar racun berbisa,Dan ikatan kita Cinta Abadi ,HANYA di Syurga..."

~STORY TIME OVER...THE END...~

06 July 2009

~My Weekend~

Salam buat pembaca2 blog CPM...hope anda smua sentiasa dirahmati oleh Allah s.w.t...insyallah...dan semoga hari ini lebih baik dr hari semalam...amin..:)

Eh,CPM x pergi honeymoon ke?? kata arituh nk pi honeymoon ngan Mr.Ruffy kan?? mesti anda semua bertanyakan sebegitu kan? ok la,let me explain...act plan honeymoon CPM ngan Mr Ruffy adalah pada tarikh 4 July-7 july 09...yaa mmg itu tarikh yg telah kami tetapkan tp last2 minute Mr Ruffy ada hal bsness urgent yg perlu disetlekan...so CPM pon dh stuju agar honeymoon kami ini di postpone pada tarikh 11 July-14 July 09 iaitu this weekend...insyallah & CPM harap agar honeymoon kali ini berjalan seperti yg kami rancangkan...:)

So memandangkan plan honeymoon kami x jadi this week,maka nya weekend ni kami abeskan masa bersama family...sbb weekdays CPM & Mr Ruffy sgt2 bz so weekend adalah masa utk family kami...bg sy,quality time is better than quantity...di saat2 irfan & damia nk membesar ni,mereka amat perlukan perhatian kami...nnt bile mereka dh besar,CPM pasti akan merindui saat2 mereka kecik2 dulu...:)

Pada hari sabtu yg lepas,CPM & Mr Ruffy keluar utk mencari brg2 utk honeymoon kami nnt...so masa tuh laa kami crk barang sama2...tp brg surprise utk CPM nk bg pd Mr Ruffy x sempat lg nk beli...cumanya Mr Ruffy adiahkan guess tote bag utk CPM...then kami truskan misi pencarian brg2 kami...:)

1 jam kemudian...

CPM dh beli beberapa brg utk honeymoon kami nnt iaitu 3 psg lingerie english style,2 helai pyjamas pink & light brown,black legging lubang2...(bukan 18sx ok)

CPM dh bli brg2 utk irfan & damia jugak...sbb mereka mmg x pergi ikut kami...dh nama pon honeymoon kan?? so ms ni la kami ingin abeskan masa berdua2 an...sbb hasil dr pembacaan kami,utk menyemarakkan & memupuk sayang & cinta sesebuah perkahwinan adalah "pergi honeymoon" ataupun dlm erti kata lain...abeskan masa berdua2 an di tempat yg sungguh privacy...CPM mmg amik berat bab2 mcm ni,sbb cinta & kasih sayang after berkahwin perlu disemarakkan & perlu dikekalkan seperti mcm mula2 kawen dulu...ini penting agar setiap pasangan x rasa hambar selepas berkahwin...so barulah setiap pasangan tuh x kan ada rasa jemu dalam perkahwinan...stuju x kwn2 yg lain?? so kpd sesiapa yg telah berumahtangga ataupun yg ingin berumahtangga,plz take a note ok...:)

So smbung balik my quality time ...

Keesokkan harinya iaitu ahad,kami bawak irfan & damia main2 & abeskan masa bersama2 di Mines...sungguh x leh nk gambarkan perasaan CPM bile ngk dorg smua happy....bile kita ngk situasi sebegitu,dlm hati berdoa..."Ya Allah,terima kasih sbb kurniakan aku sebuah family yg bahagia"...syukur alhamdulillah....semoga keluarga kami bahagia smpi bile...amin...:)

Sungguh singkat masa yg kami ada utk anak2 kami,tp CPM x kesah,yg penting ianya amat berkualiti bg kami sekeluarga...so setelah penat irfan & damia main2,Mr Ruffy perlu lunaskan segala janji2 nya pd irfan...iaitu ngk movie citer "ice age"...dlm tuh x ramai pon budak2 yg ngk,mak bapak budak yg ramai ada la...so kedengaran hilai tawa irfan & damia bile ngk ice age tuh...."mama suke bile ngk irfan gelak2...x suke bile angin kus kus irfan dtg...." akhir sekali,mama tnya pd irfan...:-

mama: "anak mama ngk citer apa td ngan adik mya??"
irfan : "ngk dinosour kan maa?? beshaaaa...(besar)
mama: aahh besha kan syg...irfan suke x??
irfan: "maa,shukeew laaaaa...nk ngk lg buleyyy x??(ngan nada die)
mama:" boleyyy syg,tp kene jd budak apa??"
irfan: ok,budak baikk....smbil melemparkan senyuman nya yg ensemmm...:)

So akhir sekali,masa bebetul amat mencemburui kami...weekend ni plak kami berdue dh tentu2 akan tinggalkan irfan & damia utk honeymoon kami...("-")

oh ya,rabu ni parents CPM dtg sini utk menghantar adik CPM yg aloy tuh balik ke sydney...cepatnya masa berlalu...aizul plak dh kembali ke utm utk study seperti biasa...so rabu ni irine je laa yg pergi...bukan ponteng sek ek...CPM dh kol pengetua sek irine utk bgtau yg die x dpt nk hadir ke sek sbb nk antar abg nya ke klia....:) x sbr nk gelak2 ngan irine...cepat dtg tau dik..:)

ok la,jmpe lg di next entry CPM...mybe after sekembalinya CPM dr honeymoon...daa~

p/s: CPM beli long dress candylight dinner yg lain...sbb dh berkenan.. cntekkk sgt....:)

* hati2 ngan sorg blogger ni yg menggunakan nama marcello di hujng nama beliau...n mengaku dia adalah siblings kami...sian beb,mybe x de adik beradik agaknya...:)

Mr Ruffy adiahkan Tote Bag Guess...tq dear...:) nnt bli lg ok..:)


Raja Irfan & Raja Damia seronok bermain bersama...:)

maaa,irfan pegang adik mya...:)

Mr Ruffy,irfan & adik mya..:)

adik,jom kita lari nak?? biar mama carik kite nnt...jom dik..:)

aksi irfan & damia ketika Mr Ruffy leka crk cd..:)


jom jln2 crk barang kite plak dik...asyik brg papa n mama je kan??

mama,irfan peluk adikkk...baik x irfan maa??


abg syg adik tau...pegang kata2 abg ni...abg x buli lg ok??

best la maa...:)

sebelum ngk movie...bukan tranformers tau tp ice age..:)

aksi irfan & damia dlm wayang....happy..:)


gift from australia ...dr uncle irfan & damia yg study kat sydney...tq pakloy tomey...:)