16 December 2010

~ Sesekali Diuji ~

sewaktu mereka kecil..mcm ni la rupanya...:D
mereka semakin membesar & bijak...alhamdulillah


mama with abg irfan...dh besha daa anak mama kan..

irfan & mya permata hati saya...

ini impian saya skg...hari2 saya doa utk dpt twin baby...doakan ya..

Hari -hari yg saya lalui kini sgt2 membahagiakan...dengan hadirnya baby dalam kandungan saya ni,benar2 buat hari2 saya begitu indah...walaupun diiringi morning sickness yg amat teruk tp saya bersyukur sbb tuh smua pahala dari Allah utk saya...insyallah amin...('-")

Skang ni segala aktiviti2 yg berkaitan dengan dunia business saya stop kan buat sementara waktu...sbb beri peluang utk diri saya sndiri menikmati alam kehamilan dengan begitu baik...sbb kalau kita mahukan anak kita menjadi org2 yg berjaya dunia & akhirat,hendaklah kita didik mereka sejak dari alam rahim lagi...ini mmg saya akui sbb segala apa yg kita lakukan ketika kita mengandung,sedikit sebanyak akan mempengaruhi baby kita di dalam perut...contohnya jikalau si ibu ketika mengandung nya suka kehidupan yg sosial,maka bila si anak itu membesar,akan mempengaruhi sikap anak tersebut...begitu jugak sebaliknya,jikalau time mengandung,si ibu rajin membaca Quran,maka bila si anak lahir nnt,die juga akan dekat dengan Quran nnt...so sedikit pesanan dari saya utk smua mama2 yg sdg "pregnant" di luar sana,ambil berat la stiap perlakuanmu ketika mengandung...saya pesan jugak utk diri saya sndiri...semoga anak yg bakal lahir ni nnt,akan menjadi seorg anak yg soleh & solehah,berjaya di dunia & akhirat...amin..('-")

Dan mungkin jugak sahabat2 saya di alam fb perasan yg saya tidak begitu aktif utk mengupdate status dan sbg nya...sepanjang saya mengandung ni,saya alah bila ngk fb tuh...bile ngk je rasa nk muntah mual2...ini yg saya alami...dan bila saya renung2 kan kembali,mungkin banyak hikmahnya kan bila saya tidak bukak fb tuh lgsung...serius saya rasa tenang tanpa membaca status yg bukan2...sbb itu yg saya mahu elak kan,dan alhamdulillah kini saya rasa begitu tenang...dan mungkin after saya bersalin nnt,saya akan delete terus acc fb tuh...dan saya akan aktif di dunia blog & twitter shj...saya rasa itu yg terbaik utk life saya...alhamdulillah...('-')

Haa sebelum saya terlupa,ramai jugak sahabat2 & reader2 blog yg email kpd saya...i mean tentang kehamilan ni laa...kebanyakkan nya yg email tuh belum mempunyai cahaya mata...maksud saya,mereka masih lagi belum berpeluang utk merasai dunia kehamilan...dan saya banyak beri mereka kata2 semangat agar jgn terus berputus asa sebaliknya yakin dengan segala apa yg Allah telah rancangkan dalam kehidupan kita...smuanya ada pd Allah,maka minta lah dengan penuh pengharapan & bersunguh2...insyallah Allah x kan sia2 kan apa yg hamba2 NYA pinta...cube hayati kata2 ni..

" Jika Allah cepat makbulkan doamu,maka Dia menyayangimu, jika Allah lambat makbulkan doamu,Dia sedang mengujimu dan jika Allah tidak memakbulkan doamu bermakna Dia sedang merancang yg lebih baik untukmu..."

so yakinlah dengan janji2 Allah utk hamba2 nya...dan bersangka baiklah dengan segala ketentuan2 Allah pada kita smua...sentiasa rasa bersyukur atas apa yg Dia telah anugerahkan pd setiap manusia...bersihkan hati kita dari sifat2 yg Allah tidak sukai...jgn bermusuh antara satu sama lain...hindarkan diri kita dari bersikap riak dengan apa yg kita ada...ingat,itu smua nikmat yg Allah telah pinjamkan utk kita smua...saya pesan utk diri sndiri juga...('-")

Sebagai seorang muslimah,kdg2 saya rasa terkilan dengan apa yg berlaku di dunia kita skang ni...banyak betul tanda2 kiamat yg telah Allah tunjukkan pada kita smua namun masih lagi tiada lagi kesedaran pada mereka...mereka seolah2 berbangga dengan dosa2 yg mereka lakukan,bangga dengan segala dosa2 maksiat yg mereka lakukan secara terang2 an,bukan berniat utk masuk campur hal mereka tapi sebagai seorg yg prihatin,saya benar2 terkilan dan apa yg mampu saya buat hanyalah doa dari jauh...dan saya harap,perkara2 sebegini tidak berlaku pada anak2 saya ,ahli keluarga saya dan juga sahabat2 saya...amin amin amin...

Maafkan saya sbb dah terlalu panjang saya coretkan pd entry kali ni...saya x tahu la entry ni buat reader2 saya suka membaca nya ataupun "jelek" ...sbb ,secara ikhlas nya,ini yg ingin saya sampaikan...mungkin dengan penulisan2 saya ni,mereka akan baca dan seterusnya berubah ke jalan Allah....siapa tahu kan?? itu smua terletak pd kuasa Allah taala..."jika Dia mengkehendaki sesuatu,maka akan terjadilah,kun fayakun..."

Izinkan saya undur diri dulu ya...insyallah jikalau ada kelapangan,saya akan update lagi yaa...dan terima kasih pd sahabat2 yg email dan yg suka hasil penulisan2 saya di blog...terima kasih kerana menyokong saya...tanpa readers,tiada siapa yg akan kenal siapa CPM honey nurhaliza...semoga hidup kalian smua sentiasa dirahmati oleh Allah...amin...muahh2

next entry : "keperluan2 yg saya gunakan ketika pregnant"...tungguuuuuuu ( entry makeup x dpt update ya sbb saya x leh bau langsung brg2 makeup,nak muntah...:(

saya mahu share kan video kewujudan bayi dalam alam rahim...

08 December 2010

~ My Experience as a Preggy Mommy ~

~ kasih syg seorg abg terhadap adiknya...~

~semoga anak2 saya dpt menjadi anak yg soleh & solehah dunia akhirat,amin ~

Assalamualaikum buat smua pembaca2 blog qasehkuhoney...saya mohon maaf sebab sejak mengandung ni,saya jarang update blog,jarang reply komen2 anda di entry saya ni...bukan saya sombong or tidak mahu melayan...jgn salah anggap yaa...ini kerana keadaan saya yg benar2 x larat utk mencoret apa2 kat blog & facebook...tp di twitter saya tetap tegar...so jumpe saya di twitter yaa...

Tapi saya dapat rasakan mengandung kali ni benar2 lain dr yg lain...x sama mcm saya mengandungkan Raja Irfan & Raja Damia dolu2...

Masa 1st time mengandung dulu iaitu mengandungkan Raja Irfan,saya dapat rasakan perasaan saya cpt benar tersentuh...mudah benar mengalirkan air mata,padahal husband nk kuar pegi keje je...apa2 permintaan kalau x ditunaikan time tuh,saya akan terasa hati...tp time saya mengandungkan irfan dulu,saya seorg ustazah b.arab...so masa saya banyak abes di sekolah...masa saya banyak abes dgn tasmi' anak2 murid...itu sebab ianya benar2 mempengaruhi otak baby...banyak input2 positif saya serapkan utk santapan rohani baby dlm pewut saya...saya banyak beli buku2 amalan ibu mengandung utk saya baca & pelajari...1st time kan,so segala2 nya memerlukan ilmu utk saya terus membesarkan anak dlm kandungan saya tuh....dari segi pemakanan pula,seawal 2 bulan pregnant kan irfan,saya dh mula mengambil salindah plus dgn ubat2 dari doctor...saya banyak minum air soya dgn harapan anak saya akan cerah dan gebu...hehe...tp saya x tahu sejauh mana kebenaran nya...di samping tuh juga,saya banyakkan membaca surah2 pilihan ketika mengandung tp yg paling banyak kali saya baca adalah surah Luqman sbb dgn membaca surah ni,akan mempengaruhi otak baby dan seterusnya dpt menjadikan seorg yg cerdik & bijak...ini mmg saya akui sgt2...sbb irfan mmg seorg yg cpt belajar,bijak & cerdik budaknya...syukur alhamdulillah....('-")

Berbeza pula ketika saya mengandungkan anak kedua saya,Raja Damia...x silap saya,ketika irfan berumur 8 bulan,saya telah disahkan hamil 2 bulan...dalam hati saya,seronoknya mengandung lagi...tp saya risau sbb irfan time tuh masih kecik lg...dah rezeki Allah nak beri...saya terima dengan penuh kegembiraan...org tua2 kata,prgnantkan bayi perempuan alahan nya teruk berbanding pregnantkan bayi lelaki...wallahu'alam...tp masa awal2 mengandung kali ke 2 tuh,saya x tahu lagi jantina nya...mmg harapan saya kali ni nak bayi perempuan tp apa2 pon saya akan terima seadanya...dan setiap hari dalam doa saya,saya bermohon agar Allah kabulkan impian kami utk dpt bayi perempuan plak kali ni dan alhamdulillah ketika kandungan saya berusia 6 bulan,doctor telah mengesahkan bayi saya adalah perempuan...dan sekali lagi Allah dah kabulkan doa saya...syukur sgt2...dan time tuh,saya telah membuat persiapan utk menyambut seorg bayi perempuan...tahu2 la kan,kalau nk dpt baby gurl ni segala2 nya warna pink...serba serbi saya siapkan dgn colour pink...excited sgt2...patutlah masa mengandungkan kali ke 2 tuh,saya sgt2 rajin...rupa2 nya saya bakal dapat bayi perempuan...alhamdulillah...Allah telah permudahkan segala urusan2 saya ketika mengandung...dan masa nk lahirkan damia pon,sekali lagi Allah permudahkan...alhamdulillah damia pon telah selamat dilahirkan ke dunia Allah taala ni...dan terus terang saya nyatakan,kedua2 anak saya smuanya mudah utk saya uruskan dari kecil sampailah skang ni....saya bersyukur sbb Allah permudahkan segala urusan2 kami...mmg kuasa doa kan...kalau kita menghajatkan sesuatu perkara,jgn lupa doa sungguh2 pada Allah...insyallah kalau kita x lupakan Allah,maka time kita ditimpa kesusahan pon,Allah x kan lupakan kita...ini yg saya pegang dalam hidup saya...dan dgn kata2 inilah,saya mampu menjadi seorg isteri,seorg mama,seorg anak dan seorg sahabat yg baik utk semua org di dunia ni...tp setiap hari yg saya lalui,saya masih lagi belajar utk memperbaiki diri saya utk jadi yg lebih terbaik lagi...insyallah

Dan skang ni,saya kembali pregnant smula utk kali yg ke 3...segala pengalaman2 prgnant yg dulu saya jadikan panduan utk saya buat yg terbaik utk bayi dalam kandungan saya ni...dan ketika pregnantkan ke 3 ni,perasaan saya x de la se sensitif mcm dulu2...malah perasaan ketika ni,saya lebih tenang & happy...suami banyak membantu & memahami keadaan saya ketika ni ...anak2 saya juga,irfan & mya faham yg mama nya tgh ada baby dlm pewut skang ni...dan kdg2 ader scene dorg berborak2 sesama mereka,sgt2 lucu bila saya mendengarnya...alhamdulilah anak2 saya sgt2 bijak & memamahami keadaan saya ketika ni....

Saya ada nak share kan satu petua & amalan2 yg bagus diamalkan ketika kita sedang hamil ni...act, banyak lagi yg mahu saya kongsikan tp saya tulis apa yg saya termampu aje yaa...nnt next enrty saya akan kongsikan lagi...

antara surah2 yg bagus diamalkan ialah:-

1) surah Yusuf -utk anak yg cantik rupa & akhlak
2) surah Luqman - utk anak yg cerdik & bijak
3) surah Yassin -utk anak yg teguh hati & tidak terpengaruh dengan maksiat
4) surah Maryam -utk memudahkan bersalin
5) surah Al-Hujurat - utk banyakkan susu ibu

ok la saya stop di sini dulu yaa...izinkan saya berehat yaa...dan sebelum saya terlupa,ingin saya beritahu bahawa segala class2 makeup,makup2 andaman dan yg berkaitan dengan "makeup" akan saya stop buat sementara waktu...ini kerana ingin berikan saya berehat ketika mengandung dan memerlukan fokus utk my baby...harap maklum...('-')

Akhir sekali,ingin saya titipkan kata2 indah ni buat anak2 saya...walaupun mereka x tahu apa2,tp satu hari nanti,mereka pasti akan faham apa yg terkandung dalam lubuk hati kecil mama nya...

utk irfan : " irfan syg,ketika mama mencoretkan kata2 ni,irfan baru je berumur 4 thn...walaupun irfan x tahu apa2 lagi,tp mama ngk & perhatikan,irfan mampu jadi seorg abg yg baik utk adik2 mu nnt...mama harap & mama doa setiap masa agar irfan akan berjaya dlm pelajaran dan dpt capai cita2 irfan tuh...dan mama & papa akan berikan didikan agama yg baik utk anak2 mama...cuma satu je permintaan mama, irfan dpt kota kan kata2 irfan yg setiap hari tuh..."abg nak jadi doctor sbb nanti bila mama & papa sakit,irfan boleh inject n bg mama ubat" tuh sbb mama tanya irfan hari2...sbb tuh smua adalah doa syg..."

utk adik mya: "mya plak time ni dh berusia 3 thn...mcm2 karenah bila mya semakin membesar ketika ni...smuanya nak colour pink...tp hari2 mama dah pesan kan,kalau mya nk smua brg2 mya colour pink,mya kene belajar2 rajin,sbb bile mya blaja gajin2,mya akan berjaya & dpt keje yg bagus2 nnt...so kalau nak sesuatu bende tuh,kita mesti kene usaha...x kan ader kejayaan yg dtg bergolek syg...segala2 nya memerlukan usaha & rajin...so ingat pesan mama ya syg,nnt x lama lagi mya dh nk jd "kakak" so mya kene rajin2 tolong mama ya syg...."

"Ya Allah, peliharalah anakku selama dalam kandunganku dan sembuhkan dia, sesungguhnya Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawar-Mu, sembuh yang tiada meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah dia dari kandunganku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah dia sihat sempurna, cerdik, berakal, berilmu, serta beramal soleh. Ya Allah, elokkan akhlaknya (perangainya), fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca Hadis dan Al-Qur'an dengan berkat Nabi Muhammad s.a.w."

Mama sayang anak2 mama....i love my family forever ~~~!!!
28 November 2010

~ Alhamdulillah~

nantikan shooting preggy mummy nnt yaa...saya bagi pic close up muka time prgnant je dlu...

Fuhhhh lama gilerrr saya menyepikan diri kan,bukan apa,bnyk perkara yg berlaku sejak dua menjak nia...dan ianya benar2 membuatkan saya hilang fokus sebentar kat dunia blog saya....tp ok la kan...at least,bile saya menyepi,ramai org email saya bertanyakan hal saya...ni menunjukkan bahawa anda benar2 menghargai diri saya...alhamdulillah...

Ok laa,di kesempatan ni jugak,saya nak mengumumkan berita gembira buat readers2 my blog ni...mungkin readers2 blog yg tiada list di facebook saya tidak mengetahui akan hal saya di kala ini...dan ramai yg bertanyakan saya adakah benar saya pregnant skang ni...sbb kat nufnang saya pon hari2 ada je org search psl "cpm pregnant" ...dan ada yg paling klakar,dorg siap search " wajah cpm honey ketika pregnant" hahahaha...siapalah yg search cmtuh agaknya kan...xpe,saya x marah pon tp saya anggap perkara tuh positif laa..sbb dorg mungkin teringin nk ngk muka saya ketika pregnant...comel tau korg...:P

Ok la,mmg berita gembira ni saya ingin kongsikan dengan smua readers2 blog saya ni...saya kini hamil dan insyallah jikalau tiada apa aral,saya akan bersalin pada tahun depan 2011...so irfan & mya akan dpt adik lg laa...dan harap smua sahabat2 saya di luar sana,dpt mendoakan yg terbaik utk saya & baby dlm pewutt ni...doakan kedua2nya selamat yaa...

Saya jarang update blog pon sbb keadaan diri benar2 x larat sbb kan pregnant kali ni yg sgt2 truk...dulu time irfan & mya x de plak sampai cmni skali...ntah2 baby twin kot...kalau ya,alhamdulillah...dan kalau x pon,saya terima seadanya janji saya & baby selamat & sihat...amin insyallah.

Dan baru2 ni , saya dpt tahu blog saya yg x seberapa ni telah dicalonkan utk Blog Pilihan Malaysia 2010...saya pon baru je tahu akan hal ni...tp jauh di sudut hati saya,saya rasa mcm x layak sbb saya jarang update blog..x macam blog2 lain yg lebih hebat dari saya...tp apa2 pon,ianya mungkin satu penghargaan utk blog2 yg bagus...tp percayalah walaupun blog2 lain x tersenarai dalam list,tp bnyk lagi blog lain yg lagi hebat...itu bukan ukuran nya,yg pnting bagi saya,saya tulis blog ni bukan utk menarik perhatian org ramai mahupun readers2 tp hadirnya saya di dunia blog hanyalah utk berkongsi segala mcm ilmu...sbb bila kita berkongsi ilmu kpd smua org,maka kebaikan tuh akan hadir dengan sndirinya sbb makin banyak kebaikan yg kita berikan,maka lebih banyak kebaikan yg kita akan terima...trust me!!

Ok la,saya benar2 x larat skang ni...dalam sehari brapa bnyk kali saya muntah2,makan x de la banyak mana pon,so dpt bayangkan x cmna keadaan saya yg lemah?? tp x pe,mungkin ni pahala yg Allah ingin berikan pd ibu2 hamil seperti saya...

Dan kepada pembaca2 blog saya ni...jikalau anda ingin mengundi blog saya ni...boleh la pergi ke http://bpm-undi.blogspot.com/...dan blog saya tercalon dalam kategori blog personal isteri pilihan dan anda boleh la carik nama blog saya "every minute is my precious"...sokongan anda amatlah saya hargai...

Insyallah bertemu kita di next entry yaa...makin banyak tutorial yg ingin saya kongsikan dan jangan lupe nantikan E-Book Tutorial Makeup by CPM honey nurhaliza yaa...dan sesiapa yg ingin booking nama dulu pon dialu2 kan...

Wassalam...('-")
02 November 2010

~ Megan Fox Makeup Look ~


tutorial saya pada kali ini ialah...Megan Fox Makeup Look...('-")

Fuhhhh lama gilerrr saya x update blog kan?? ramai tnya saya,bilakah saya ingin meng update blog...saya nya blog ni x de la se famous blog adik2 saya...dorg bnyk masa,saya x de masa sgt utk update blog...cumanya bile bebetul free je,saya akan update...dan semestinya cerita2 di entry saya bukanlah kisah2 peribadi saya...serius saya dah x berminat sgt utk jaja2 kisah pribadi saya...cukup saya bahagia dgn kehidupan skang ni...alhamdulillah...blog saya ni,kini lebih bnyk saya isikan dgn tips2,petua2 kecntikan kulit...& yg paling readers paling suka makeup2 tutorial...tp saya x de la setanding makeup2 profesional tuh...biasa2 sajork but yg pnting nmpk simple,cntek & yg pastinya x teballl makeup nya...:D itu yg saya akan kongsikan dgn anda smua...

Jap2 before saya truskan entry tutorial ni...sekali lg saya nk tegaskan ttg satu tips cmna nk makeup kita tuh tahan lama...ramai yg bertanyakan soalan2 sebegini...ok saya akan jwb dlu pertanyaan2 anda tuh yaa...

Untuk mendapatkan hasil makeup yg flawless & look natural beauty...paling important skali,jaga anda punya kulit wajah...i mean,3 penjagaan basic tuh jgn diabaikan langsung...mencuci,menyegar & melembab...kalau nak bli set skincare yg baik..3 brg ni wajib ada dlm penjagaan kulit kita seharian...kalau ada mask @ scrub tuh lagi bagus utk kita punya kulit...jelas x yangg?? ok next plak,selain dari penjagaan luaran,penjagaan dalaman jgn dilupakan...anda boleh juga mengamalkan suplement2 utk kulit...utk lebih cerah,lembut dan segar sentiasa...

Ok tuh basic utk dapatkan makeup yg cntek & kekal lama...next,before makeup,make sure anda smua harus cuci muka sebersih2 nya then apply kan moisturiser yg sesuai dgn kulit anda sebelum menyapukan bahan makeup...moisturiser ni penting kita sapukan sbb boleh bagi makeup kita tahan lama then melindungi kulit kita dari bahan2 chemical makeup tersebut...jelas x ni?? berbuih2 dah nia pesan...kalau x buat jugak...x tahu laa...:D

Ok jom kita teruskan dgn tutorial makeup ni...nama makeup ni..."megan fox makeup tutorial"...nama makeup komain gahhh lg kan?? tp tp tp x de la susah mana pon...but ianya lebih kpd natural look...trust me..anda akan tampil cntek dgn hasil gaya makeup ni...bahan2 die pon sng je...saya akan ajar satu persatu nnt yaa..('-")

ok kali ni saya menggunakan rangkaian makeup from Bobby Brown yaa...so brg2 utk makeup kali ni sket je...x guna bnyk brg pon...ok saya perkenal kan brg2 nya yaa..:-


1) tinted mosituriser Bobby Brown (sgt2 bgus)
2) Oslee BB Cream ( lg lg bagus )
3) concealer stick Bobby Brown
4) eye primer
5) gel liner Bobby Brown ( dark brown)
6) shimering eyeshadow Bobby Brown (gold)
7) powder brush Bobby Brown
8) bluher brush MAC
9) mineralize powder MAC
10) 2 way cake powder foundation Bobby Brown (natural colour)
11) span


step2 nya ialah:-

1) sapukan moisturiser ke seluruhan muka.

2) then sapukan Oslee BB Cream...kalau boleh ratakan dgn span yaa...

3) setelah bb cream rata,then sapukan stick concealer Bobby Brown ( saya x gunakan foundation ya)

4) setelah ianya rata ke seluruhan muka,sapukan mineral powder foundation...better sapu mineral powder dari loose powder kerna mineral powder membuatkan makeup anda lebih tahan lama.

5) bentukkan kening anda menggunakan eye brow pencil..lebih cntek gunakan kaler brown dari black sbb brown colour nampak muka jd soft & black nmpk muka mcm garang..:P haa lg satu,suka saya nk ingatkan,jgn nk ngade2 cukur kening ek?? bersyukur dgn apa yg telah Allah berikan tuh...lgpon,tuh kan dosa...haippp x mo wat dosa...x elok..:D

6) setelah buat kening,sapukan eye primer b4 sapu colour2 eyeshadow yaa...eye primer ni tujuannya ialah menjadikan eyeshadow anda lebih tahan lama & menaikkan lagi warna2 eyeshadow tersebut....

7) setelah menyapu eye primer,letakkan shimmering eyeshadow kaler gold ke seluruh kelopak mata...ni bertujuan utk memberikan effect blink2 pada bhgn mata...

8) setelah selesai,sapukan eyeshadow colour peach ke bhgn atas mata...then ambil brush blending then blend kan 2 warna eyeshadow tadi

9) then ambil colour eyeshadow purple,letakkan sedikit di bhgn kelopak mata..sedikit shj yaa then blend kan smula...maka anda akan dapati 2 warna yg sungguh cantek & natural bila 2 kaler td diblend kan.

10) setelah eyeshadow selesai,ambil gel liner & brush yg sesuai then letakkan kat bhgn atas n bwh mata...yg bawah mata tuh,kalau boleh guna kan smudge brush ya.

11) curl ur eyelashes then sapukan maskara...kalau nak lebih cntek,gunakan mascara yg volume..so hasilnya seperti memakai fake eyelashes...jgn lupa pakai kat bulu mata bwh skali yaa...

12) dah siap smuanya,sapukan blusher di tulang pipi kanan & kiri...kalau muka boolatt mcm saya nk nampakkan kurus,maka gunakan teknik shading yg sesuai...then baru sapukan blusher...sekiranya nak nmpk natural,sapukan blusher kaler peach...kalau nak nampak ala2 comel mcm doll,guna blusher kaler pink...maka anda akan nmpk comel mcm doll..:P

13) dan akhir skali...lipstick & lipgloss...mudah shj kan??




ini hasil makeup nya...yg pnting makeup tuh x nmpk tebal ya...

oleh kerana Bobby Brown x de mineralize powder,so saya pilih MAC punya..sgt2 comel bila ianya berada di dalam bag makeup saya.

ok ni mosituriser no 1 pilihan saya...oil free punya...so x berminyak bila apply kat muka...& dpt menjadikan kulit sehalus bayi & menjadikan makeup kekal lama...saya amat syorkan pada anda smua...harga dlm rm125 sajork

1) erna
2) puan fauziah
3) pinkygurl (eira)
4) ika
5) aqilah

ini pula BB Cream yg sedang mendapat perhatian ramai...Oslee BB Cream...pakai after moisturiser

rangkaian produk2 makeup saya elok tersusun rapi di dalam makeup case...senang nk cari...x de la bersepah2...sbb saya amat2 cerewet..:P

kan mudah bila tersusun kemas cmni kan??


i love my makeup case...kalau ilang,mau nangis ni..


kepada sesiapa yg ingin menggunakan perkhidmatan saya,just email me yaa...:D

nantikan entry yg seterusnya yaa.."arabic look makeup"

Oslee BB Cream now sold out!!
12 October 2010

~ Apa Dosaku?? ~

ni pic time study 1st sem kat kolej dolu2...mghadiri majlis kahwin teman rapat saya
pic ni time umur saya 16 thn...form 4 x silap

ni pic time form 3...dh puteh sket cuma jerawat still ada kat dahi...

Serius saya x tahu mcm mana nak mulakan entry ni...& saya x tahu apa yg saya harus lakukan...dan saya penat melayan isu remeh temeh ni...tp isu yg remeh temeh ni la yg menganggu fikiran saya...bukan saya x luahkan pd sape2...saya dh cube lakukan utk kurangkan "bebanan" ni...tp ntah laa...saya bukannya nk bukak aib sendiri tp saya dah x tahan utk tanggung bnde ni sorg2...

Saya pon manusia biasa jugak...saya juga x sempurna...masih banyak lagi kekurangan2 saya..saya akui smua tuh tp jgn hukum saya sebegini rupa...apa dosa2 saya??

Saya x mo berselindung lg dengan bnde remeh ni....saya dah penat...serius otak saya dah penat nk layan bende2 ni smua...

Ok saya kongsikan dengan anda smua...

Pada zaman dahulu kala,ada seorg gadis yg bernama "hanny"...die ni baik budaknya...haha...kang dh ting tong...ok serius balik....saya tahu,saya x sepatutnya down dgn isu remeh temeh ni...tp saya harus kuat utk tempuh smua2 ni...kalau perkara2 yg berat saya boleh kuat,x kan la isu remeh temeh cmni,saya nak mengalah kan?? btul x?? stuju??

ok continue balik....

Saya akui,dulu zaman sek rendah saya sgt2 burok...eyh burok plak..tuh x bersyukur plak..i mean,saya ni hanyalah gadis biasa2 saja...cukup smua sifat cumanya saya ni bukanlah di kalangan gadis2 comel...saya akui smua tuh...

Masuk sek menengah pon sama jugak...saya hanyalah gadis kampung yg biasa2 saja...saya bersyukur apa yg Allah anugerahkan...cumanya time peralihan,form 1,kulit saya agak gelap...bukan hitam tau...cuma x cerah je...yer saya akui saya biasa2 je time tuh...

tetapi....

Masuk je f2,saya dah mula sedar akan penjagaan diri...dah mula pandai carik mcm2 produk utk kecantikan wajah...mcm2 yg saya pakai utk kelihatan cerah..akhirnya berkat penjagaan diri yg betul,saya berjaya "mencerahkan kulit muka saya" ..hahah..punya la suke time tuh...tp jerawat kat dahi wajib ada...yg tuh x boleh nk ilang...dan serius saya ckp,saya amat cemburu dengan kulit kwn2 saya yg lain...smuanya gebu2..x de sket pon jerawat di muka...saya merasa benar2 merendah diri...

Dan apabila umur saya menginjak ke alam dewasa...( after spm kot),kulit saya dh pulih dr jerawat2 tuh smua...n maybe struktur kulit pon turut berubah dan menjadikan wajah saya sgt2 lain...

Apa yg saya nak nyatakan di sini...saya sgt2 terkilan bila terjumpa kwn2 sek rendah & kwn2 sek menengah di dunia facebook...rata2 smuanya tidak mengenali siapa saya...benar2 terkilan...tp saya tetap yakinkan mereka yg itu adalah saya...saya sedar saya ni biasa2 saja tp jgn lemparkan kata2 yg kurang menyenangkan hati saya...saya benar2 terkilan dgn sesetengah kwn yg mengata saya yg bukan2...antara kata2 mereka yg saya terima seperti..." eyh yeke ko ni?? lainnya muka?? buat plastik surgeri ke?? muka ko lain giler,mcm pakai susuk je" nape muka ko berubah sgt2 ek?? dulu kan ko hitam..nape skang kulit ko gebu??

itu antara lemparan kata2 yg saya terima dari mereka...dan utk tidak keruhkan keadaan,saya mengambil langkah utk mendelete mereka...x guna saya simpan kwn2 seperti tuh...yer saya sedar siapa saya...tp jgn hukum saya sebegitu rupa...ader juga umpatan2 yg saya dengar dari mereka ttg diri saya tp alhamdulillah saya kuat utk tempuhi smuanya tuh...saya x tahu apa motif mereka buat cmtuh...xpe,saya dah pon maafkan kalian2 yg berkenaan...

Buat smua teman2 yg mengenali saya dulu dan kini...

Tiada satu makhluk pon yg sempurna di dunia ni...hanya Allah yg sempurna ..maka dengan itu,hentikanlah cacian2 kamu tuh smua...takutlah dengan azab Allah...mungkin hari ni,Allah x balas di dunia..tp jgn ingt akhirat kamu akan terlepas...

Smua org pernah melakukan kesilapan...& saya sndiri bnyk belajar dari kesilapan saya sndiri...kerna dengan kesilapan2 itulah kita akan temui kejayaan...

Saya bersyukur kerna dikurniakan seorg suami yg memahami,anak2 yg baik...family yg menyokong saya...kwn2 yg baik...sgt2 berterima kasih pd Allah...

Saya x suka bermusuh dengan sesiapa...maka dengan itu,saya dah pon memaafkan mereka2 yg pernah mengeji,mengumpat dan sbg nya...saya x layak utk mengadili kamu smua...saya serahkan pd Allah...bukan saya nk tunjuk yg saya ni baik..perfect...jgn salah sangka...saya bnyk lg kekurangan yg harus saya perbaiki...tp jgn hukum saya dengan cacian2 sebegitu rupa...jikalau rupa yg "dahulu" membuatkan saya disenangi oleh smua org kat dunia ni...saya lebih pilih wajah yg dulu...sbb saya x mahu rupa yg "skang" menyebabkan ramai yg mengumpat2 & memusuhi saya...saya buntu...dan saya selalu bermonolog dgn diri saya sndiri...apakah wajah saya yg skang ni menyebabkan org ramai memusuhi saya...

Saya pon mcm wanita2 lain jugak...ingin punyai kecantikan wajah...bukan utk dipertontonkan utk org ramai...tp cukuplah utk suami saya shj...itu dah cukup bg saya...tp janganlah hukum saya...

Ok saya dah penat...penat menaip sebenarnya ni...penat nk berfikir pon ye jugak...beri saya ruang utk kehidupan "privacy" saya...smua org nk life cmtuh kan??

Saya x tahu lah coretan saya ni mereka baca ataupun tidak tp saya tetap yakin yg mereka smua akan baca dan mereka faham apa yg saya cube sampaikan di sini...hanya sahabat saya yg memahami & mengenali saya seadanya...x kan selama2 nya wajah saya sama mcm tuh je...mesti ader perubahan walaupun sedikit sbb faktor umur...tp apa2 pon bersyukur...

terima kasih Mary Kay kerna berjaya merubahkan kulit wajahku...:P

akhir sekali...cube hayati kata2 ni sedalam2 nya...

"Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi kita sering kali ingat apa yang
orang lain ada"

"Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki"

inilah wajah saya the latest...hanyalah wanita biasa saja...syukur dgn apa yg ada...saya bahagia dgn nyawa2 saya

" x makan dek pujian & x telan dek cacian" -CPM honey nurhali za

saya masih seperti dahulu...yg membezakan hanyalah kulitnya shj..isi tetap sama...:D

05 October 2010

~ Review Produk yg mampu dimiliki ~

meh close up sket meh...:D

Ini idea smlm,bila saya buat status kat fb yg saya nak share kan "produk murah" yg begitu berkesan pd kulit saya...act,brg ni saya dah try dlu hampir sebulan & then now,saya dapat lihat hasilnya...serius setanding produk mahal Melacep Whitening Mary Kay tuh...

Ceritanya bermula begini...

Saya telah berjumpa dgn seorg teman sebulan yg lepas & saya dapati kulitnya begitu flawless & lebih moisturise berbanding dahulu...jikalau dulu kulitnya sgt2 dry tetapi bila saya jumpa die sebulan yg lepas,keadaan muka nya sgt2 berbeza...selain die menggunakan produk Mary Kay,die juga telah meng suggest kan saya 3 produk ni...sila teruskan pembacaan anda,banyak bende saya mahu kongsikan dengan anda...('-")

Saya nak kongsikan dengan anda suatu perkara...

Ok saya nak buat satu pengakuan ekslusif ttg diri saya selama ni...dan saya harap bende ni saya dapat kongsikan dengan anda smua...mungkin ianya dpt jd pengajaran buat kita smua...dan saya harap jgn ada pihak yg mengatakan saya ni riak or sebagainya...niat saya,saya mahu kongsikan dengan anda smua...ok la x mo ckp lelebih,kang tersalah ckp plak...

Selama ni,serius saya katakan,saya kurang memandang pd produk2 yg agak murah...i mean skincare la..bukan brg lain yaa...sbb saya anggap skincare yg mahal2 ni mempunyai kualiti yg sgt2 bagus tapi rupa2 nya saya tersilap...

Sebelum saya menggunakan Melacep Whitening Mary Kay,saya pernah mencuba satu set produk yg agak mahal jugak laa...n produk ni mmg terkenal kat malaysia...& org pon sedia maklum akan harganya sbb serum shj boleh mencecah ribuan ringgit...

Saya berfikir 2-3 kali,alangkah bagusnya jikalau duit yg nak beli serum tuh,saya simpan utk pelajaran anak2 saya...mungkin masa tuh saya terlalu ghairah utk mendapatkan kulit yg puteh gebu...tuh sbb saya dah x boleh berfikir secara waras...:P

Dipendekkan cerita,now saya masih lagi setia menggunakan Melacep Whitening Mary Kay tuh..sbb maybe set2 tuh serasi dengan kulit saya yg sedang menginjak ke alam 30 an ni...cuma ada 3 produk ni yg saya baru shj gunakan & saya mendapat hasil yg baik juga seperti Melacep Whitening tuh..('-')

Dan di sini,saya akan berkongsi dengan smua pembaca2 blog saya ni...3 produk yg saya maksudkan ni ialah...:-

1) Loreal White Perfect Radiance Boosting Double Essence
2) Olay Total Effects ( ada foundation nya)
3) Krim kecantikan Safi Rania Gold...

Ok meh saya kupaskan satu persatu 3 produk yg baru saya gunakan tuh...

1) Loreal White Perfect Radiance Boosting Double Essence

Selain dari Melacep yg saya gunakan,saya juga telah tambahkan penggunaan Loreal Essence ni...dan ianya benar2 setanding dengan essence yg mencecah ribuan ringgit tuh...saya yg gunakan dan saya yg alaminya sndiri ke atas kulit saya...apa yg bagusnya ttg produk ini,muka nampak mcm pinky2 sket bila terkena kat cahaya matahari...ala2 kulit baby gitew...dan lama kelamaan saya mendapati kulit saya lebih lembab berbanding dahulu ,saya akan gunakan produk ni pada waktu mlm before sleep kerna baunya sgt2 wangi...kerna keesokan paginya,saya akan lihat kulit saya lebih bermaya...sgt2 bgus...dan saya amat syorkan pada anda smua...ermm dari segi harga pula x mahal,dlm rm50++ kot...so smua org mampu memiliki nya...('-")

2) Olay Total Effect ( foundation)

Act,ni bukannya foundation tau...teksturnya still lg sama mcm olay total effects yg biasa tuh cuma die dh tambahkan foundation..so saya gunakan ianya sbg base utk before makeup...sbb sebelum makeup "wajib" letak base kan,sbb ianya akan melindungi kulit anda dari bahan2 chemical makeup tersebut...apa yg bagusnya ttg produk ni bg saya?? saya akan menggunakan produk ni after mandi & before makeup n then saya dapati garis2 halus kat tepi mata sudah hilang...mungkin itu tanda2 penuaan..dan yg bagusnya lagi,masalah whitehead hilang terus dan serius saya nyatakan di sini,olay juga setanding dengan produk2 mahal di pasaran & harganya pula mampu dimiliki oleh smua org...dalam rm46++ ,so olay menjadikan kulit saya lebih muda remaja...('-")

3) Krim Kecantikan Safi Rania Gold

rasanya ramai yg telah gunakan produk ni kot...tp saya x guna 1 set produk ni,saya tetap dengan melacep whitening cumanya saya hanya menggunakan krim kecantikan nya shj...krim ni saya pakai bila agak2 jerawat mahu timbul,sebelum jerawat tuh membesar,saya akan spot kan kat tmpt jerawat tuh...n then keeseokan harinya,jerawat sudah kecut dan tiada lagi jerawat di wajah saya...saya x pakai utk whole muka sbb takut ianya mcm oily...so pakai bile jerawat nk kuar je...harganya pula sgt2 murah n berbaloi dlm rm5++ kot...tapi kalau muka x berminyak,n then nak jadikan ianya sbg asas solekan pon boley...tp kene betul la penggunaan nya agar ianya x capuk...saya kenal produk safi ni ( dlu sek men pakai yg ijau tuh) dari teman baik saya masa kat men...dh nama nya kwn,mstilah terpengaruh kan...so hasilnya sgt2 bgus...murah & berbaloi...

ok itu sahaja testimoni terbaikkkk dari saya...dan kesimpulan nya,x semestinya produk2 murah di pasaran tuh tidak berkualiti & tidak bagus,x kenal maka x cinta so pasni,mungkin anda juga boleh menggunakan produk ni selepas membaca testimoni ni kan...apa yg baik tuh kita share sama2 yaa...sbb perkara yg baik jikalau ianya dikongsi bersama,maka kebaikan tuh pon kita akan dpt sama2 jugak...

mungkin lepas ni,jikalau ada produk yg bagus2..saya akan kongsikan dengan anda lagi...

Melacep Whitening yg sgt2 bagus ke atas kulit saya...janji x kan curang dgn yg lain..:P

3 produk yg saya tambah dlm penjagaan kulit...:D

Dan akhir kata dari saya...sedikit mutiara kata dari saya:-

"Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Bila-bila masa ia akan pecah"

Salam kerinduan dari saya,CPM honey nurhaliza...
04 October 2010

~ Contest lagi...yeayyy ~

Hye smua...bertemu lagi kita di entry yg baru...ni apa mimpi nk berblog smula ni?? jwpn tuh ada pd anda smua yg sntiasa support saya...tanpa anda,siapalah saya skrg ni...('-")

Ok now, saya kembali smula dgn janji2 yg telah saya taburkan pd anda smua...arituh saya janji nk adakan contest kan?? ok dengan sukacitanya,skali lagi CPM honey nurhaliza ingin adakan contest buat anda smua...sape2 pon boleh je join...baik di dunia blog mahupun di dunia facebook...dunia frenster or myspace tidak dikira yaa..:P

Tema contest ni still lg dalam ruang lingkup psl "makeup2" sbb smua perempuan kat dunia ni suka sgt kalau cerita bab2 makeup rite?? cuma kali ni berbeza sket dr contest saya yang lepas2...

Ok now saya akan war2 kan tajuk contest saya pada kali ni..."Gaya makeup vogue" vogue di sini yg saya mahukan adalah makeup yg tidak keterlaluan yaa..walaupun tajuknya vogue,tp saya x mo yg melampau2...apa yg saya nk tekankan di sini...hendaklah letak pic before & after...dan pemenang2 akan di adili berdasarkan pic before & after yg benar2 nmpk perubahan...

Ok jom saya terangkan syarat2 contest "Gaya Makeup Vogue" ni..:-

1) Contest kali ni terbuka utk teman2 di dunia blog mahupun di dunia facebook...uwahh gitewww...maka lebih ramai yg boleh join this contest...

2) peserta2 yg dari dunia blog,hendaklah membuat satu entry tentang "Gaya Makeup Vogue" di blog anda manakala peserta2 yg datangnya dari dunia facebook,hendaklah membuat entry anda di ruangan "notes" (sama mcm entry blog jugak)

3) peserta2 yg ingin join contest ini hendaklah membuat step2 @ langkah2 makeup "Gaya Makeup Vogue" anda tuh supaya org lain boleh belaja serba sedikit cara anda bermakeup...

4) Peserta2 juga hendaklah menyertakan pic before & after...dan apa yg saya mahu tekankan di sini ialah makeup anda tuh hendaklah hasil dari tgn anda sndiri ya dan bukannya dari hasil kwn2 or mak andam2...(penting ni) dan juga pic before & after tuh hendaklah dalam masa yg sama anda bermakeup yaa...dan bukannya pic before diambil dari pic2 anda yg sememang nya kebetulan tidak mengenakan makeup manakala pic after nya pula anda ambil dari pic yg kahwin yg telah mak andam makeup kan...dan penyertaan ini,tidak dikira yaa...sila ambil perhatian..

5) sila nyatakan step2 gaya makeup anda tuh...

6) boleh menggayakan dgn pemakaian lens...biru & hijau n pink x mo...;P

7) hendaklah menjadi follower my blog chummil ni...dan bonus jikalau anda sign up kat my guestbook tuh...;)

8) paste kan banner contest ni di sidebar blog anda dan sertakan link nya skali agar org lain boleh klik utk join contest ni...

9) pemenang2 akan diadili berdasarkan gaya makeup vogue yg sgt2 ketara antara pic before & after...saya ingin mencari sorg pemenang sahaja..sebarang pertukaran,saya akan inform nnt

10) contest ni akan berlangsung slama sebulan setengah...lama x?? ini kerana,saya ingin seberapa banyak penyertaan dari anda smua...contest ni bermula esok 5 oktober 2010 dan akan berakhir pada 15 november 2010...

11) Hadiah peserta2 buat masa skang ni adalah "sepasang doll eyelashes"...dan mungkin akan ada penambahan hadiah dari pihak2 penaja...nantikan mmg sgt2 lumayan hadiah2 nya...

12) mcm biasa, slogan contest ni..." Saya suka membaca blog CPM honey nurhaliza kerana...(hendaklah melebihi 25 patah perkataan...melebihi yaa..jgn salah baca plak..:P

ok la,saya stop setakat ni dlu,dan sebarang pertanyaan boleh la ditnya kan kat ruangan komen entry ni or inbox facebook saya...

Dan juga,saya amat2 berharap agar anda smua dpt mengaplikasi gaya2 makeup yg anda pelajari ni utk suami anda di rumah , dan kpd gadis2 di luar sana yg belum berkahwin,boleh simpan apa yg anda pelajari ni utk ur future husband nnt..:P

Sehingga kita bertemu lagi di entry yg baru pula...insyallah...

sedikit kata2 semangat dan renungan buat kita smua...:-

WANITA/PEREMPUAN DICIPTAKAN BUKAN DARIPADA TULANG RUSUK ATAS
UNTUK MEMERINTAH, BUKAN DARIPADA RUSUK BAWAH UNTUK DIPIJAK,
TETAPI TERLETAKNYA RUSUK ITU DI BAHAGIAN DADA DAN BERDEKATAN
DENGAN TANGAN BERMAKNA TANGAN YANG MEMBELAI DAN HATI YANG
MEMPUNYAI PERASAAN DAN KASIH SAYANG.


aku terlalu kerdil di sisi MU...
06 September 2010

~ Mood Raya ~

Salam mood raya utk anda smua...lagi beberapa hari je lagi kan kita smua nak menyambut syawal kan?? so dlm kita sibuk membuat persiapan raya tuh jgn la lupe kan mlm lailatul qadar kita tuh yaa...mana tahu Allah akan turunkan hidayah & makbulkan segala doa2 kita...amin amin...('-')

Skang ni pon dh terasa sgt2 dah bahang aidilfitri tuh kan...ke mana saja kita pergi,smua nya sibuk membuat persiapan raya...dari perkara2 kecik sehinggalah perkara yg besar2...tp baju raya tuh mmg satu perkara yg wajib kan...tp jgn ada plak yg ingin menunjuk2 baju raya tuh...sebaliknya niatkan dlm hati kita, ini adalah tanda kemenangan buat kita smua setelah berjaya berpuasa selama sebulan di bulan Ramadhan...bukan shj berpuasa,kita juga dpt menambahkan amalan2 sunat kita pd bulan tersebut...alhamdulillah...('-")

Dan jgn lupa,dalam kita sibuk membuat persiapan raya tuh,jgn sampai berlakunya pembaziran sbb tuh kan amalan yg Allah x suka...so apa2 pon besederhana itu adalah yg terbaik skali...sbb lepas raya kan,kita nk gunakan duit lg...so kene ingat tuh...('-")

Cube bayangkan...

Ada golongan yg bila tibanya syawal,persiapan yg dilakukan sampai melampau2...sbb nk tnjukkan pd sanak saudara di kampung...tukar kereta baru,umah baru dan mcm2 laa yg serba serbi baru...tp jgn ada yg berniat cmtuh yaaa...ckup kita rasa bersyukur dgn anugerah rezki dari Allah tuh...sbb mmg org lain x kan tahu niat kita tp jgn lupa yg "kat atas tu" tahu apa yg tersirat dalam hati kita...insyallah smua org x mcm tuh kan...alhamdulillah...

Dan cube renung2 kan jugak...

Golongan yg kurang berkemampuan...persiapan mereka ala kadar shj...ckup dgn sehelai baju baru...langsir baru langsung x fikir utk berganti...apatah lagi rumah baru...yg pnting mereka gembira menyambut kedatangan syawal...saya pernah jumpe golongan seperti ini...dan serius saya nyatakan,saya sgt2 bersimpati akan nasib mereka...saya lebih kesian pd anak2 kecil mereka...

So cube kita renung2 kan kembali...walaupun kita x dpt pakai kasut raya mahal2...baju raya mahal2...tudung raya mahal2...bersyukurlah...sbb bila anda sentiasa rasa bersyukur,maka Allah akan sentiasa memberkati kamu smua...dan percayalah ada rezki anda di kemudian hari nnt....x perlu utk kita membazir2 di bulan yg mulia ni...(pesan utk diri saya juga)

Tapi kan, hari raya ni yg seronoknya bila smua ahli keluarga & sanak saudara dpt berkumpul bersama2...betul x?? sama2 bermaafan2...kongsi pelbagai cerita suka & duka...saya rasa sgt2 seronok...ini yg kita mahukan sebenarnya...hubungan yg jauh tuh kita dekatkan...yg dekat tuh kita serasi-serasi kan...yg serasi tuh kita mesra-mesra kan...bile hubungan tuh dh jadi mesra,terasa indah betul ukhwah yg terjalin kerana Allah tuh kan??

Tapi dlm kita ghairah nak menyambut aidilfitiri ni,cube kita bayangkan lagi nasib insan2 yg kehilangan ahli keluarga dalam bulan Ramadhan ni...mcm2 yg kita dengar & baca kat berita2 kan...dan ianya benar2 menyentuh hati saya...bagaimana mereka nk sambut syawal tanpa insan2 yg mereka sayangi di sisi...dpt bayangkan x??
Dan ada satu perkara lagi yg slalu saya bayangkan....

Memang skrg ni saya dah pun punyai family sendiri..saya bahagia..alhamdulillah...cuma kadang2 saya selalu membayangkan bagaimana lah aidilfitri saya jikalau tanpa mak & ayah saya...serius saya x dpt nk bayangkan mcm mana perasaan saya di pagi aidilfitri tuh nnt...dan mcm mana lah adik beradik saya yg lain jikalau mak & ayah saya sudah tiada lagi...adakah hubungan kami masih lg akrab seperti skrg ni?? itu persoalan yg sntiasa bermain2 di kotak fikiran saya ni...saya masih ingat lagi kata2 ayah saya " aidilfitri ni meriah jikalau ada mak & ayah ada je,tp bila mak & ayah sudah tiada,kemeriahan tuh hilang" ...saya x nak berlaku sedemikian rupa...saya bersyukur sbb skrg mak & ayah saya masih ada lagi dan saya berjanji akan buat yg terbaik utk mereka selagi mereka masih ada ni...saya janji...& saya juga akan menjaga hubungan adik beradik saya...

Ok laa smua...saya x mo sedey2 bulan puasa ni...saya x nk layan perasaan yg wujud ni..apa yg penting,saya akan menyambut aidilfitri bersama2 insan2 yg saya amat2 sayangi dlm hidup saya....saya rasa bersyukur atas apa yg Allah telah anugerahkan dlm kehidupan saya...

Dan kepada sahabat2 saya...teman2 seperjuangan saya...teman2 di fb,blogger2...peminat2...dengan rasa rendah diri nya,saya ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun & maaf jikalau selama kita berkenal2 an,bersahabat kerana Allah ni, saya ada melakukan sebarang kesilapan...mohon maaf ya smua...semoga Aidilfitri tahun ni akan memberikan seribu makna buat kita smua dan semoga ukhwah yg terbina antara kita,akan sntiasa Allah berkati..insyallah amin amin amin...('_")

jikalau smua org beraya dengan baju baru tetapi saya berbangga sbb thn ni saya beraya dengan perut baru...:P


Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Ikhlas dari,
CPM honey nurhaliza
21 August 2010

~ Tips Smokey Eyes ~


Hai smua...semoga puasa kita akan lebih diberkati di bulan yg mulia ni...eyh jap2 sebelum terlupa...masih x terlambat lg kan utk saya nk ucapkan Selamat Menjalani ibadah berpuasa bg seluruh umat Islam di seluruh dunia...('-")

Cube bayangkan...sedikit info yg berguna utk kita smua...

Bayangkan, para generasi awal Islam sangat merindukan bertemu dengan bulan suci ini. Mereka berdo’a selama enam bulan sebelum kedatangannya agar mereka dipanjangkan umurnya sehingga bertemu dengan Ramadhan. Bila Ramadhan tiba, mereka sungguh-sungguh meraih kebaikan dan keutamaan Ramadhan. Dan ketika mereka berpisah dengan Ramadhan, mereka berdo’a selama enam bulan seterusnya, agar kesungguhannya diterima Allah swt. Kerinduan itu ada pada diri mereka, karena mereka sedar dan faham betul keutamaan dan keistimewaan Ramadhan...sgt indah bukan jikalau kita benar2 menghayati apa itu Ramadhan yg sebenarnya....('-")

Dan sebelum saya terlupa,di sini juga saya ingin nyatakan hukum pemakaian celak di bulan puasa...ramai sebenarnya keliru hukum tersebut...act,perkara seumpama ni x kan wujud jikalau kita benar2 faham akan syarat2 sah puasa...so check balik apa syarat2 nya...sbb ingt x bende2 ni kita kene hafal masa sek dolu2?? so mungkin bila dh besar,kita mcm terlepas pandang hal2 cmni...so soalan yg sering bermain di fikiran kita :-

1. Apa hukumnya menggunakan celak mata dan alat-alat kosmetik bagi wanita di siang hari ramadhan? Apakah ini membatalkan puasanya atau tidak?

Jawab: Celak sama sekali tidaklah membatalkan puasa baik bagi perempuan maupun laki-laki -menurut pendapat yang paling kuat dari dua pendapat di kalangan ulama-, hanya saja lebih afdhal bagi orang yang berpuasa kalau dia menggunakannya di malam hari. Demikian pula menggunakan apa yang bisa memperindah wajahnya berupa sabun, minyak dan selainnya yang mengenai kulit bagian luar, misalnya pacar (kuku) dan semacamnya. Semua itu tidak mengapa dipakai oleh orang yang berpuasa. Wallahu waliyyu at-taufiq...

so harap smua pembaca2 blog saya berpuas hati dgn jwpn tersebut...dan semoga anda smua dpt meneruskan puasa anda dgn sebaik yg mungkin..insyallah...('-')

ok jom kita truskan dgn tutorial smokey eyes ni...act,teknik smokey yg saya akan ajarkan ni adalah yg paling senang skali nk buat...sbb biar kita blaja yg mudah dahulu then bila dh expert,baru buat teknik2 yg susah2 tuh erk..:P

1st skali,perkara utama yg anda smua wajib ada utk teknik smokey ni adalah eyeliner...bukan eyeliner yg sememeh2 tuh yaa...kalau boley guna yg waterproof punya sbb baru ianya nmpk cntek & x comot...eyeliner gel pon boley juga digunakan...('-")

sila ikuti langkah2 di bawah yaa...:-

1) bersihkan terlebih dahulu muka anda menggunakan cleanser yg sesuai dgn jnis kulit anda...kemudian keringkan muka menggunakan towel yg bersih...

2) then gunakan moisturiser utk lembabkan wajah anda...act,teknik ni sgt2 bgus ya sebelum anda memulakan makeup anda...sbb nya,makeup anda akan lebih long lasting dan juga kulit anda terhindar dari bahan2 chemical makeup tersebut.

3) seterusnya,sapukan concealer di tmpt2 yg bermasalah...parut2 jerawat...lubang2 di muka,di tepi2 hidung,di bahagian dagu ,bawah mata ( lingkaran hitam ) ...dan make sure sapuan concealer tuh haruslah menggunakan berus yg bersesuaian yaa...kalau pergi kat butik2 kecantikan,tnya je..ada x jual brush for concealer...nnt promoter tuh akan suggest kan yg mana brush yg sesuai...ok?? jelas x setakat ni?? panjang lg ni...:p

4) After concealer disapukan,seterusnya ambil mineral powder foundation then applykan kat keseluruhan muka...so anda akan dapati hasil yg sgt2 flawless kat muka anda...dan entry yg lepas saya ader suggest kan mary kay punya kan?? so alhamdulillah ramai jugak sambutan terhadap mineral powder tuh & feedback yg saya terima,sgt2 bagus & smuanya berpuas hati...rasa happy bila tips2 tuh saya dpt share kan dgn smua wanita2 kat luar sana..('-")

5) ok selepas dh sapu mineral powder foundation tuh...sapukan eyebase kat kelopak mata...tujuannya adalah untuk jadikan eyeshadow anda lebih long lasting..

6) dah sapu eyebase...ambil eyeshadow colour black then applykan sket kat kelopak mata...ni tujuan nya utk effect smokey eyes yaa...guna brush yg sesuai yaa..jgn guna jari plak...

7) selepas dh sapu black eyeshadow,sapukan eyeshadow colour soft brown then applykan kat atas mata yg colour black td...seterusnya ambil brush then blend kan dua colour eyeshadow td...maka anda akan dpt hasil smokey...

8) dh setle colour smokey then ambil highlight then sapu kat bwh kening anda...

9) ok seterusnya,ambil eyeliner then applykan kat atas & bwh mata ok...utk effect smokey,ambil brush kecik then sapukan black eyeshadow di bhgn bwh mata anda...so anda akan dpt lihat mata anda lebih galak dengan teknik smokey eyes ni...

10) seterusnya curl ur eyelashes then applykan maskara..

11) kalau kat rumah nk tackle ur husband,boley la guna fake eyelashes...so mata anda akan lebih galak n besar...mata ni kan boleh memukau sesiapa shj, rite??

12) dh setle bhgn mata,now sapukan blusher yg sesuai dgn warna kulit anda...blusher pon penting jugak yaa...sbb sapuan yg betul,boleh membuatkan muka nampak lebih kurus walaupun sebenarnya muka anda itu bulatttt moolaatttt...:P

13) ok now dh setle makeup smokey anda...eyh jgn lupe sapukan lipstick or lipgloss yg bersesuaian yaa..kalau nk lebih cntek,guna lipstick yg nude colour...tp saya x berapa suke sbb nmpk muka saya pucat...saya lebih suka colour soft pink...('-")

so anda boleh la mencuba di rumah nnt yaa..dh pandai nnt,boleh la makeup utk hari raya ...mst smua mata tertumpu ke arah anda...:P blaja yg basic & mudah ni dlu yaa...sebenarnya teknik smokey eyes ni bukan colour black shj,kalau anda kreatif,anda boleh blend kan dgn colour2 yg lain...itu kalau dh expert laa...xpe,blaja pelan2...nnt lama2 pandai laa..:P

utk teknik smokey basic ni...just guna eyeshadow black & brown shj yaa...

ok nmpk x pic concealer tuh...sgt2 bgus...('-")

alat2 makeup penting yaaa...so simpan alat2 makeup anda dlm bag @ case makeup...

utk penghasilan makeup yg cantek,anda haruslah menggunakan brush2 yg bersesuaian

ok ni teknik smokey pink...suka ngk gaya makeup cmni...sgt2 cntekkkk...

ok ni teknik smokey eyes basic ...sgt2 sng nk blaja...:P

bile anda dapat belajar teknik yg betul,anda akan lebih minat terhadap makeup2

p/s: mohon maaf sbb x dpt nk update entry ni smlm...so hari ni saya dh tunaikan permintaan kwn2 yg request tutorial ni...so harap anda smua berpuas hati & sekiranya ada kekurangan,kira halal je la erk...:P

ok now,saya mahu pergi shopping kelengkapan raya utk anak2 saya...adventure jugak ni sbb kali ni saya shopping bwk dorg berdua...ntah apa jadi la agaknya...:P

ok jumpe di next entry yaa...selamat berpuasa & selamat berbuka yaa...pose ni x mo noty2 yaa...x mo dengki2 ngn org...x elok...ok?? :P

10 August 2010

~ Tips Makeup for Glasses ~

Anda minat mekap? Tapi tak pandai?

Saya pun jenis tak pandai bersolek, pada mulanya. Yer lah kan… mana ada orang yang lahir jer terus pandai berlari.. kann? Oleh itu, semua orang pasti memerlukan langkah pertama dalam melaksanakan sesuatu perkara...practice make perfect~

Untuk makluman, nak mekap ni:

  1. Kena ada jiwa dan minat
  2. Kena kenal produk dan barangan

Bagi yang zero knowledge, mmg liat nak paham fungsi-fungsi berus, pemilihan warna dan juga bagaimana nak guna,harus blaja pelan2 yaa...xpe,maybe take time..;P

Oleh itu, di antara peralatan asas solekan/make-up yang anda perlu ada tak boleh tidak untuk dikatakan bermekap seperti berikut:

  1. Bedak asas/foundation
  2. Pewarna mata/eyeshadow
  3. Mascara/pencil liner/liquid liner
  4. Blusher
  5. Lipstick

Untuk mendapatkan hasil solekan yang cantik, wajah anda perlulah cantik. Bukan bermaksud cantik macam artis ke bidadari ke apa ke… maksud cantik di sini ialah bersih dan tiada cacat cela samada jerawat, jeragat, luka dll....so kulit wajah harus dijaga sebaik2 nya supaya mendapat hasil kulit yg sihat & gebu mcm baby...hehe boleh ke?? boleh kalau anda mahu...:P

Ok back to my topic...kali ni saya nk tunaikan request kwn2 yg x jemu2 email utk mengetahui teknik2 makeup utk org2 yg specky...sbb walaupun specky,anda juga boleh bergaya seperti org lain juga...tp jgn lebih2 yaa...biar ianya nampak smooth & natural yaa...kalau depan ur husband x pe makeup2 lelebih ni..mmg wajib pon...ingat ni..:P

ok saya tunjukkan brg2 yg diperlukan utk gaya makeup for glasses ni...ala x bnyk pon...sket je brg2 yg diperlukan...:-

ni antara brg2 yg diperlukan utk makeup for glasses ni....antara brg2 nya ialah:-

1) concealer creamer MAC

2) concealer liquid MAC

3) eyeliner gel MAC ( ni sgt2 pnting & wajib ada )

4) 2 way cake powder foundation MAC

5) base benefit

6) brow set MAC

7) maskara DIOR

8) brush eyeliner gel

9) lipstick soft pink

ok ni eyeliner gel MAC...sgt2 superb hasilnya kalau dh di apply kan kat bhgn mata...& leh jugak buat ala2 mata minah arab...cat eyes pon sgt cantek bila guna eyeliner gel MAC ni...ok kalau ianya mahal bg anda & x mampu memilikinya,anda masih ada alternatif lain ...kalau x silap saya,maybelline & Loreal pon ada jgk eyeliner gel ni...tp serius saya x tahu hasilnya mcm mana sbb x pernah guna...tp berdasarkan feedback dr kwn2,dorg kata ok laa eyeliner tuh...kpd sesiapa yg dh mencubanya,sila beri testimoni anda di entry ni ya...so kita boley share bersama2...x rugi kalau kita share2 ilmu...:P

so tujuan eyeliner gel ni digunakan adalah utk membuat teknik double wing kat bhgn atas & bwh mata...so hasilnya seperti pic di bwh...

ok ni eyeliner gel MAC yg saya maksud kan...Bobby Brown pon best gak..:P

ok jom saya start tutorial ni yaa...ok atas ni adalah pic before makeup...nmpk pucat lesi kan...mcm x bermaya je...dgn spect nya dh mcm org tua dh nia...so saya akan ajarkan cara bermakeup supaya wajah anda yg specky tuh nampak lebih bermaya & cantek....:P ndak ndak ndak?? ( ni nada ayah saya )

ok now,1st what u have to do is...concealer

yeahh concealer tujuannya utk menutup cela2 yg ada kat bhgn muka...yg ada parut2 jerawat tuh..yg ada lubang pores besar2 tuh...so dgn teknik sapuan concealer yg betul,anda akan dapat hasil makeup yg sempurna & cantek...trust me!!

So concealer tuh sapukan di bhgn dark circle bawah mata anda...yg sebaik2 nya sapuan itu hendaklah menggunakan brush concealer ataupun span...kalau guna jari takut x rata nnt & nmpk comot2...so teknik harus betul yaa...:P

Eyh jap2...tutorial kali ni saya skip x guna foundation yaa...saya just guna concealer & mineral powder foundation shj...sila baca tutorial ni sampai abes kalau anda mahu tahu teknik yg betul...kang kalau salah n makeup anda x menjadi,saya x tahu yaa..ehhee..:P

ok after dh sapu kan concealer,next sapukan mineral powder foundation...sapu seluruh muka utk hasil makeup yg flawless...nanti hujung entry ni saya akan share kan mineral powder foundation apa yg bagus utk kulit anda ok??

Next, setelah selesai sapukan base eyeshadow kaler pink di kelopak mata anda supaya eyeshadow anda itu kekal & tahan lama & tapi tapi tapi...bila anda ingin bersolat,sila hilangkan kesan2 makeup anda tuh yaa...jgn bersolat dgn makeup tebal2 tuh...

after kesemuanya dh selesai,barulah gunakan eyeliner gel MAC td...kpd sesiapa yg baru 1st time nk guna eyeliner gel ni pon boley...no problem...sbb ianya ada brush kecik tuh...so sng sgt nk apply kan bhgn atas n bawah mata...anda akan mendapati hasil makeup yg sgt2 natural...kalau anda yg specky,nk lbih dramatic,sapuan eyeliner td buat double wing yaa...( cat eyes )...buat atas bawah...so hasilnya seperti di bawah...

ok ni teknik double wing utk org2 specky...nmpk lebih menyerlah kot...:P

ataupun kalau anda x berani nak buat double wing tuh...boley buat bhgn atas shj yaa...seperti pic di atas ni..:P

ok inilah hasil makeup utk org2 yg specky...so eyeliner double wing td akan menyerlah kan lg mata anda...selamat mencuba...:P

blusher jgn lupa pakai yaa..:P

ok ini hasil before & after...bnyk x perbezaan nya...ke x de beza?? :P


ok seperti yg saya janjikan,saya nk berkongsi mineral powder foundation apa yg terbaik skali...yg boley buat muka anda jadi lebih flawless....nk tahu x??

inilah produknya...mineral powder foundation Mary Kay...rm135 with brush...sgt2 bagus...

MINERAL POWDER FOUNDATION
MARY KAY

Kenapa anda harus lupakan bedak compact anda dan bertukar kepada Mary Kay Mineral Powder Foundation :


1) Bahan utamanya tentulah bahan yang berasaskan mineral. Mineral memang
terkenal dengan sifatnya yang menyerap minyak.sesuai untuk semua jenis
kulit. Jika kulit anda kering, ia tidak mengeringkan kulit. Jika kulit
anda jenis berminyak, ia menyerap minyak tersebut dan membuatkan anda
'CANTIK' tanpa kilatan yg memalukan.
2)Selain itu bedak asas ini
juga dapat menyembunyikan usia sebenar dengan menutup segala garis-garis
halus dan kedutan di wajah. Wajah sempurna tanpa kedutan.

3) Teksturnya tidak kasar, mudah dipakai, sapuannya rata serta melekat pada kulit muka.. muka tidak berkilat..
Jika dipakai setiap hari, boleh tahan melebihi 4bulan..memang BERBALOI !!!

pilihan warna :
- kulit putih/kemerahan - Ivory 1
- kulit cerah/sederhana tona - Ivory 2

OPEN FOR PRE ORDER HARI RAYA,RM135 WITH CUTE BRUSH...SILA MSG SAYA DI EMAIL OR FB YA...('-")

Ok ni contoh pic saya hanya menggunakan concealer + mineral powder foundation mary kay