03 March 2010

~ Kerana Diriku Begitu Beharga~

" KERANA DIRI KU BEGITU BEHARGA" ...yaa sbb kan slogan tuh laa saya nekad utk jaga diri & penampilan sebaik yg mungkin...lagi2 org yg dh beranak pinak & status sbg seorang isteri yg membuatkan saya rajin utk menjaga kesihatan & kecantikan kulit...

Meh nk storykan sket history tentang kulit saya dolu2....percaya x dulu time sek rendah mana la reti nk jaga2 kulit ni sgt kan...ala lg pon time tuh budak2 je lg..x kesah sgt smpi muka time tuh pon cuci ngn sabun mandi...sabun apa ek pki time tuh...haaa sabun dettol...( ayah kan suke beli sabun dettol)

Saya semakin menginjak ke alam remaja...fuhhh zaman ni la,zaman paling tension sbb mybe perubahan hormon kot...yelah dh anak dara rite?? so mulalah jerawat sepah sana sini...especially kat bhgn dahi...time tuh kan,bebetul rasa rendah diri sgt2...yela ngk kulit kwn2 lain smua licin2 je...mcm kulit telur..gebu je...tp saya time tuh...rasa rendah diri sbb kan muka yg berminyak + jerawat...giler betul rasa hodoh sgt time tuh...mst x de anak raja nk pikat kan kalau muka cmni?? ( dlm hati berkata2...)

Then,after abes spm,dh mula pandai jaga bab2 muka ni...nk cntek la konon2...hahaha..heyyy kita dh anak dara laa..of cource la kene jaga kan?? silap2 kang,x de org yg nak plak nnt...ahaah..('-")
Time tuh la,aku dh mula rajin jaga muka...kejap2 cuci muka...mlm nk sleep guna bedak sejuk...hahaha...klakarnya time tuh...nk jaga punya pasal kan?? ('-')

Kalau x silap saya,jerawat dh stop kuar time pas spm kot...fuhh masa tuh happy giler jerawat dh x de...berjaya jugak aku jaga muka time tuh...bile jerawat dh x de,so muka nmpk lebih bersih & cantek...haaa time tuh la zaman saham saya tinggi...ahahhaah...('-")

Bile ek CPM mula bermakeup2 ni...start umo brapa?? ( hahha klakar tul soklan sorg kenalan ni) ...ok saya mula blaja makeup2 ni pd umur saya sek men kot...ermm time form 4...time tuh dh mula pandai beli alat makeup snyp2...snggup tuh ikat perut sbb nk beli lipstick maybeline...( gara2 terlalu obses ngn siti nurhaliza la ni ..) ok tuh citer dulu...kngn sgt2..('-")

Semakin lama,kulit saya menjadi matang & sihat...sbb saya x pernah abaikan 3 langkah mudah penjagaan muka iaitu cleanser,freshner & moisturiser....smggu skali pki scrub muka...mudah je kan?? haa lagi satu,after makeup,sebelum nk cuci muka kene bersihkan sisa2 makeup2 yg ada kat muka kita tuh..barulah nk pki cleanser ianya senang utk serap ke dalam kulit kita..('-")

And now,mmg saya gunakan "MelaCEP Whitening Complex Mary Kay"...saya guna fullset utk dptkan kulit yg benar2 sihat & gebu...so sape2 cust saya yg dh gunakan whitening set ni,so far mmg dorg berpuas hati ngn skincare ni...ok let me explain ...whitening set ni ada 7 brg smuanya...cleanser,freshner,masker,day cream,night cream,essence n serum...before guna whitening set ni ,saya telah menggunakan botanical skincare f2 punya...so bile kulit dh ok,baru saya beralih kpd whitening set...sgt2 berpuas hati...sbb slalu nya bile saya beeli produk2 skincare,mst pastuh ckp " menyesalnya beli mahal2 tp x berkesan"

Saya mmg x berminat utk try produk2 local kerana kebanyakkan produk yg saya telah kaji,rata2 smuanya menggunakan hidrokinon...so sebagai langkah yg bijak,saya tidak menggunakannya langsung...x perlu utk saya nyatakan di sini produk apakah yg saya maksudkan...kang ada plak pihak yg saman saya..ahah..('-")

Ok,selain skincare,vitamin2 kulit,utk menjaga kecantikan kulit,saya jugak mengamalkan "honey's jamu" selain ianya baik utk dalaman wanita,ianya juga bagus utk kulit2 wanita2 berusia seperti saya...sebab Allah dh pinjamkan kulit & muka yg baik utk kita smua...so utk rasa bersyukurnya,maka saya kene lah jaga amanah itu...dan of cource ianya utk suami saya...(''-")

Dan setiap hari,saya akan pastikan yg kulit saya mendapat air yg secukupnya...maka nya ,saya wajib minum 3liter air sehari utk melembabkan kulit saya...

Pada pendapat saya,kecantikan itu subjektif...bukan sekadar rupa paras tp lebih penting kecantikan dalaman seseorg...itu yg saya pandang & titik beratkan...x guna mempunyai rupa paras yg cantek tp akhlak wallahua'alam...(peringatan utk diri sendiri jugak)

So agak panjang juga yaa entry CPM kali ini?? hahah...diharapkan kwn2 yg request entry ni berpuas hati yaa...

" segala yg baik itu dtg dr Allah & yg buruk itu dtg dari kelemahan saya sndiri"


kulit saya skang lebih sihat...('-")

saya guna eye revitalizer utk elak kedutan tepi mata..('-")

~fullset MelaCEP Whitening Complex Mary Kay~


Photobucket

saya x kan bertukar lagi ke produk yg lain...janji!!

Photobucket


yg ni dark spot serum...sgt2 best sbb bile rasa2 nk kuar jerawat je..boley pki ni..ajaib!!

Photobucket


dark spot serum marykay...

Photobucket


ini shj tambahan dlm skincare saya...sk11 facial treatment essence

Photobucket


produk lama tidak pernah dilupakan langsung...tetap ada di bilik air saya...

Photobucket


eye revitalizer utk elak kedutan di bhgn tepi mata...ajaib lagi!! :)

Photobucket

ni honey's jamu...sudah keluar dlm bentuk kapsul...mudah utk telan...tp saya tetap tegar menggigitnya...('-")

36 CPM's comments:

  1. salaam kak

    qarl nmpk kat sidebar tu

    bulan MARCH ni mst bulan sgt istimewa buat akak kan? hehehe

    samela kite haha

    akak mmg nmpk muda pun!!! sgt2!

    ReplyDelete
  2. aahh bulan anniversary n bsday akak...qarl bape hb?? aizul pon mac jugak..:)

    ReplyDelete
  3. hahaha...
    aku ingat itu dolu dolu =)
    tp sbg org yg lama kenal ko, ikhlas aku akui sejak dolu dolu memang kulit ko cantek bangat.

    ReplyDelete
  4. nizza: time sek dulu ingt x kat dahi aku bnyk jerawat?? hahaha kulit ko lak licin giler..jeles beb..ahaha

    tq dear...smua kecantikan tuh milik abadi mr ruffy dunia akhirat..:)

    ReplyDelete
  5. salam.
    akak, sy nak tanya pasal product mary kay nie.
    saya xtaw nak cari kt mana, if sy nak beli kt akak boleh?
    sy area shah alam.
    cmna erk nak taw set mana yang sesuai utk saya and average 1 set, how much ya ?

    if akak x kesah, can u rply me at rizha_lostinlove@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. ok rizha,cpm dh add kat ym..nnt cpm explain ok..:)

    ReplyDelete
  7. salam cpm..
    sy slu bc blog cpm..including all ur siblings..
    do u mind if i'm requesting to add u at my ym..?
    if boleh,cpm bg lar id..
    sbb kdg ade bnd nak tny regardig skincare n produk2 cpm..
    quite truje gitu..
    but if not,then itz ok..
    =]

    ReplyDelete
  8. ya thanx ya!
    dh approve suda.
    if x keberatan, bule cpm explain sikit-sikit through email?

    ReplyDelete
  9. bestnya kulit cantik..sekarang hormon sy br nak bertindak..sadis betul..uaaaaaa...sgt sedih..jerawat batu pulak tu...dah macam2 cuba..akhirnya akur dgn hormon yg nak bertindak..sgt sedih dan hilang keyakinan diri..

    akak ada any suggestion tak sbb sy dah try sk2 tu tak jadi pape pun..uwaaaaaaaaaa...sy taknak jadi makin teruk...isk3...

    ReplyDelete
  10. dearie CPM...
    akak jemputlaa datang ke majlis kawen saya ye di alai melaka 13.3 ni.. kalau ada kelapangan ye..

    sedekahkan doa ikhlas buat saya dan pasangan yee.. ^^

    ReplyDelete
  11. betul cakap hany, akak sebelum ni mcm2 brand akak pakai, tp dengan marykay alhamdulilah...liang2 roma, pori2 akak kat sebelah hidung ni dah mengecil...kulit jadi segar n lembut..bukan nk riak, tp member2 akak cakap kulit akak nmpak gebu dan tak da masalah..cuma jeragat masih ada skit2...

    thanks to hany kerana suggest akak pakai marykay ni..wpun mahal tp berbaloi2...:)

    ReplyDelete
  12. republik hatiku: ok bley...id ym: honey_nurhaliza

    rizha: ok nnt free kita ym ok ,akak explain kan...

    mashi: nnt kita ym jugak ok,akak suggest kan..:)

    atiqah adnan: ooo ada jmputan ek...nnt anniversary kita sama laa ek 13 mac..eheh...nk kad vvip ok..:)

    ReplyDelete
  13. intank: aaahh akak kulit dh cntek kan?? dulu x nk caya..eheh..:)

    ReplyDelete
  14. taklah cantik....hany lagi la licin, cantik, gebu..mcm2 hany pakai...akak pakai yg basic jer..heheh..tak mampu beli byk2...heheh

    ReplyDelete
  15. it's true...hydroquinone is not good for our skin...i'm currently using skincare from america yang jugak hydroquinone free...have check some products yang agak glamer n quite expensive in market but still ada hydroquinone...

    ReplyDelete
  16. ape effect produk yg ade hydrquinone tu kt kulit muke kite ye ?

    ReplyDelete
  17. deena: btul2...rasa mcm nk je bgtau smua produk2 yg ada hidrokinon tuh...tp takut woo..ahaha

    aiko azmi: effect hidrokinon :-

    1) lama kelamaan sel kulit muka akan rosak

    2) pemakaian yg lama akan menyebabkan bernanah,bintik2 merah pd muka

    3) bnyk lg effect nya sbb hidrokinon tuh adalah bahan racun yg digunakan utk tikus..bahaya beb

    ReplyDelete
  18. salam kenal..
    awak mmg cantik.. teringat pulak ceeramoon pun pakai mary kay dulu..tak pasti skrg ni masih pakai atau tidak..

    ReplyDelete
  19. Ni nak tlg pomot skali..i used MK set yg botanical set tu....sgt puas hati...dulu..kat muka ada mcm biji2 jerawat yg tak maunyer kuar kann...bila dah few months pakai dah takdek...alhamdulillah..magik..hahaha..

    betol cakap hanny..lepas make up2..kena pakai make up remover..dulu kaklyn maleh sbb rasa leceh..tapi bila tgk keberkesanannyer..ya..wa sudah jadi rajin..dulu pakai yg Dior..then tukar yg loreal..then pakai yg maybelline..now,pakai yg silky gurl!itu majik jugak!!hahhaha...

    meh kita beli...tak rugi pown..ble tahan lama!!!!

    ReplyDelete
  20. Ni nak tlg pomot skali..i used MK set yg botanical set tu....sgt puas hati...dulu..kat muka ada mcm biji2 jerawat yg tak maunyer kuar kann...bila dah few months pakai dah takdek...alhamdulillah..magik..hahaha..

    betol cakap hanny..lepas make up2..kena pakai make up remover..dulu kaklyn maleh sbb rasa leceh..tapi bila tgk keberkesanannyer..ya..wa sudah jadi rajin..dulu pakai yg Dior..then tukar yg loreal..then pakai yg maybelline..now,pakai yg silky gurl!itu majik jugak!!hahhaha...

    meh kita beli...tak rugi pown..ble tahan lama!!!!

    ReplyDelete
  21. ratna: tq dear...u pon cntek jugak...so kene sama2 syukur...ermm ceeramoon kwn u ek?? :)

    katak_78: yaaa betul tuh akak...testimonial dr kak lyn ek?? dh abes kolling2 ok...:) nk jmpe akak ok??

    ReplyDelete
  22. teruja! teruja!

    selalu follow dlm diam... =)

    mcm mana kalau skin akak dh ada freckle sket2 ?

    ReplyDelete
  23. memang betul..mary kay memang the best produk yang saya guna. dia nyer freshner paling terbaikkkk...kulit saya memang rasa lembap jek sekarang nih...hehehheh

    ReplyDelete
  24. Salam..
    Kak CPM...
    Slalu silent reader je
    tp topik ni mmng best...
    Sy umur 23 skng..
    Masalah jerawat + parut...
    Gile down =(
    produk MK 2 ade untk jerawat n parut x?
    Harap sgt akk dpt tlg
    Tq =)

    ReplyDelete
  25. hai miss cpm..just dropping by..nice blog..

    ReplyDelete
  26. salam CPM..

    sha skng ade gak try2 make-up MK...then rasa teruja nk try skincare...sb kulit muka akak cantekk sgt..

    sha nye kulit muka kusam je kak...brminyak..walaupn jerawat tak byk..
    tp ttp ade la..
    cmne ye lau sha nk tau set mn yg sesuai ngn sha...?

    hurm one more thing...jamu tu utk ape sis..honey erk??mn dapat?

    ReplyDelete
  27. CPM
    Boleh add kaksue di YM sueabf@yahoo.com

    Tq

    Nak bertanya mengenai set MK tu...
    full set tu berapa harganya..
    takut tak mampu nak pakai..
    bolehkan
    tq

    ReplyDelete
  28. Hai,

    berminat nak tau full range set untuk mary kay ni berapa ye. suka tengok kulit awk cantik & bersih. tona kulit sya tak sekata & ada tinggal parut jerawat.

    jamu tu boleh tak nak tau apa namanya & brand apa.

    harap boleh reply kat email saya rina_cute99@yahoo.com

    ReplyDelete
  29. salam, camner nak beli produk ni..tq

    ReplyDelete
  30. hi cpm...baru jer jadi reader blog u...very nice blog...emm...nk tanya sket pasal jamu tu...ape namanya and where can i get it yek...thanks...

    ReplyDelete
  31. salam...sori for the late reply...emm...i xslalu on YM la...what if i add u kat fb? btw, my fb name is Farah Zulkipli...thanks...

    ReplyDelete
  32. salam..kak,sya nak taw lebih lanjut ttg product mk nie..

    kak leh terangkan kt sya kt email sya p_nurain89@yahoo.com..

    ReplyDelete
  33. salam..kak bole suggest kat saye tak,sy dah gugel pasal MK nie..sy tgk testi semua bagi baik aje..kulit muka sy ni tak byk jerawat tapi berminyak sikit n warna tak sekata,ingat nak cuba melacep,tapi kalau tak amik smua bole tak? akk suggest kan yg penting2 aje or maybe other set yg mungkin lebih sesuai..ni email sy nur.wunny@gmail.com

    ReplyDelete
  34. hai cpm...zu silent reader com...suka sgt..leh tak kiter ym.add zulie_ide@yahoo.com..zu pun pakai mk nie...u bc ke....

    ReplyDelete
  35. hai akak..ayu baru pakai MK set f2..huhu.Alhamdulillah, best:)

    ReplyDelete