09 June 2010

~ Open ur Eyes ~

Dari mata turun ke hati. Kepentingan mata kepada kita terlalu penting kerana ia adalah deria utama bagi aktiviti harian kita.Kehilangan kemampuan mata boley menimbulkan pelbagai masalah antaranya low pyopia,high myopia dan amblyopia (lazy eye).

Kadang2 manusia semakin lupa akan nikmat MATA yg Allah telah anugerahkan pada mereka sebab banyak melihat perkara2 keji & mungkar dan segala bentuk maksiat yg melibatkan mata...saya teringat akan satu kisah seorg pemuda yg dahulu di zaman mudanya,beliau banyak melihat perkara2 keji & maksiat & setelah Allah tarik kembali nikmat mata ke atas pemuda itu dalam suatu kemalangan,beliau kini hilang nikmat melihat dan baru dia tersedar yg mata itu benar2 penting dalam kehidupan kita sebagai hamba Allah utk melakukan ibadah2 seharian...nauzubillah,moga kita smua terhindar dari melihat perkara2 yg tidak baik dan sama2 kita hargai & gunakan mata kita tuh ke arah kebaikan bersama...insyallah...

percaya x anda kalau saya mengatakan power rabun saya 2.50 dua2 belah mata?? mst x caya kan sbb nmpk mata saya sihat je...bestnya dpt nikmat mata yg terang kan...ok sebab kan mata saya rabun la,saya menjaga mata saya sebaik yg mungkin...sbb saya terlalu sayangkan anugerah dari Allah ni...('-")

ok berkenaan ngn penjagaan mata ek??

sbb mata ni sgt2 sensitif penjagaan die..tuh sbb kene jaga bebetul...supaya eyebag & lingkaran gelap bawah mata tuh x kan wujud...ok bwh ni apa yang saya amalkan utk penjagaan mata saya:-

1) minum 3 liter air sehari utk dptkan kelembapan smulajadi tp Elakkan dari minum air 2 jam sebelum tidur.Ini kerana minum air dengan banyak sebelum tidur akan mengakibatkan kulit pada bahagian bawah mata bengkak dan sembab.

2) WAJIB bersihkan sisa2 makeup,maskara yg ada kat bhgn mata guna eye makeup remover yg btul & Pastikan anda membersihkan solekan pada bahagian mata sebelum tidur. Jika solekan tidak ditanggal betul-betul, sisa-sisanya akan tertinggal pada mata. Anda harus ingat kulit bahagian mata amat lembut dan sensitif. Jika tidak dijaga dengan betul, ia boleh bertukar kehitaman, atau dipenuhi dengan bintik-bintik halus.

3) jangan gunakan pelembap muka pada bahagian mata. Kandungan minyak dalam pelembap muka agak tinggi, dan ia boleh mengakibatkan 'oil seed' sekeliling zon mata. Sebaik-baiknya gunakan gel mata untuk merawat kulit mata yang lembut dan sensitif. Untuk hasil yang terbaik, gunakan gel mata yang mengandungi ekstrak timun, 'witch hazel', dan pro vitamin B5.

4) kalau weekend,amalkan letak timun kat bhgn mata utk ilangkan stress n kedutan di sekitar mata.

5) guna eye revitalizer marykay utk mata..(sapu waktu mlm)

6) Elakkan mata memakai kanta lekap lebih dari 12 jam kerana ia meletihkan mata.

7) amalkan pati innershine prun & berry utk kesegaran n kecntikan mata..boley lihat pic2 close up bhgn mata saya.....pati berry saya ambil di waktu siang manakala pati prun saya ambil pada waktu malam sebelum tidur...jumlah utk penggunaan sebulan ialah berry 4 kotak & prun 4 kotak,total 8 kotak utk penggunaan sebulan..sgt2 berbaloi dengan hasil mata yg saya perolehi....ehehe

8) amalkan beberapa vitamin..:)

Hari ini sebelum kita melihat perkara2 yg tidak baik,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat melihat sama sekali.


Photobucket

ini innershine pati prun & pati berry yg saya amalkan...sgt2 berbaloi yaa ..

Photobucket

selain dari penjagaan kesihatan mata,sekiranya nak nampak mata lebih segar & cantek..gunakanlah eyeliner yg sesuai...anda akan dapat hasilnya...

Photobucket

contoh saya memakai eyeliner colour biru...

Photobucket

mata yang cantek & sihat amat penting bagi saya...daaaa~

20 CPM's comments:

  1. ye..ye..
    mata CPM mmg cantek~~

    :)

    ReplyDelete
  2. heeheh...biasa2 je la yangg..rabun nia..eeheh..but bersyukur atas apa yg Allah anugerahkan..:)

    ReplyDelete
  3. btul2.mata kak cpm mmg cntek..tpi kan mmg btul nmpk cam kak ta rbun..haha...

    ReplyDelete
  4. rabun nia 2.50 dua2 belah mata...haihh...:)

    ReplyDelete
  5. dni suka tengok mata akak.. ^__^ cantik.. dni dok risau tang kedut2 ni... dah ada garis halus bawah mata dni.. baru nak masuk 24 tahun.. adoyai.. ni gara2 tak reti menjaga bahagian mata dengan betul.. :'( nak p beli innershine gak la... tq untuk tips2 akak ;)

    ReplyDelete
  6. cpm..
    muke berseri2 betul lor..
    seri ibu mgndug gaknye..
    hihi..

    ReplyDelete
  7. seriously mata akak sangat cantik! mmg brbaloi abis duit beli innershine tu. hee.

    akak bole x tekankn bab2 eyebag bwah mata ni?? sy punye eyebag besa sngat xtau cmane nak ilangkn.. wuu~~ =(

    ReplyDelete
  8. dear..b4 dis aida memg minum innershine ni..tp start pegnen lgsg x minum..act bole minum x?

    ReplyDelete
  9. ardinihumaira: huishh yangg muda2 nya dh ada garis2 halus kat mata?? hope tips2 tuh dpt beri kesedaran utk kita sama2 menjaga mata kita yaa..:)

    republik: eheheh seri ke?? maybe kot..ehehe...:)

    aimi: aahh berbaloi dgn duit yg dh abes utk dptkan mata yg sihat n cantek..ehehe...selamat mencuba.:)

    ReplyDelete
  10. deena: ooo tq dear...:)

    kaseh mucuk: ermm oo pnh amalkan ek?? cmna dpt hasil mata yg sihat x?? kalau time prgnant rasanya leh amalkan kot..tp apa2 refer doc dulu ok..:)

    ReplyDelete
  11. memang cantik mata anda..muka pon cantik=)

    ReplyDelete
  12. aisyah: yeahh..thanks darl..:)

    merahitujambu: thanks..biasa2 je yangg..:)kene jaga mata sebaik yg mgkin..itu adalah asset..:)

    ReplyDelete
  13. salam... minat sgt dengan care akak jage diri akak... :)

    akak CPM, gtaw la gak tips2 akak maintain kurus n cantek even da de 2 anak.. u still great sis!

    -malu nak gtaw sape diri ni-
    *maaf ye

    ReplyDelete
  14. salam sis..

    xsngka da ada anak dua.
    still cntik.body pon maintain.
    wink2~
    cpm tuh cik puan muda kerabat selangor??
    cool nih..
    hehe..
    anyway..
    my bufday sma dgn raja damia..;p
    12 sept..

    ReplyDelete
  15. ehh,muke akak mcm siti nurhaliza la.
    comell.
    hehe

    ReplyDelete
  16. salam , sye baru jumpe blog awk ni, mase cari info pati inner shine, cuma nak tanye CPM tu stand utk ape ye :)n mata awk cantek...sye suke...

    ReplyDelete
  17. Tq for info.. mmg xde eye bag la..cntik je mate..

    ReplyDelete
  18. Mmg cntik r mate..xd eyebag pn..thnx for info..

    ReplyDelete