24 June 2010

~ Tutorial kening cantek~

Views
Photobucket

Sabda Nabi Muhammad S.A.W:

"Allah melaknat para wanita mentatoo dan para wanita yang minta dibuat tatoo, para wanita yang mencabut bulu kening dan para wanita yang minta dicabutkan bulu keningnya, para wanita yang minta diratakan giginya, dan para wanita yang mengubah-ubah ciptaan Allah S.W.T" (Riwayat Al-Bukhari, Muslim, Abu Daud & Abdullah Mas'ud Radiyallahu Anhu)


KAUM wanita amat mengambil berat mengenai kecantikan, terutamanya kecantikan wajah kerana wajah yang pertama dipandang orang apabila berjumpa. Oleh itu, ramai di kalangan wanita sanggup membelanjakan wang yang banyak untuk mencantikkan wajah.

Antara cara dianggap boleh mencantikkan wajah dan rupa paras ialah dengan membentuk bulu kening atau alis mata dengan mencabut dan mencukur sebahagian atau kesemuanya sekali. Kemudian bulu kening akan dibentuk semula dengan alat solekan seperti celak dan pensil alis sehingga kelihatan lebih cantik dan menarik.

Amalan itu bukanlah perkara baru dalam dunia persolekan wanita tetapi sudah diamalkan wanita di zaman jahiliyyah sebelum kedatangan Islam dan berterusan hingga hari ini. Malah dengan kebanjiran pelbagai jenis alat solek di pasaran serta kepakaran yang ada, bulu kening atau alis yang sesuai dengan raut wajah seseorang boleh dibentuk dengan mudah. Walau bagaimanapun, wanita hari ini perlu memastikan apa yang dilakukan tidak bercanggah dengan ajaran Islam, termasuk bidang persolekan.

Ok,itu serba sedikit ttg hukum yg saya nk kongsikan bersama pembaca2 blog saya ni...sbb kdg2 perkara2 yg dianggap kecik & remeh tuh la,seringkali kita smua abaikan & terlepas pandang...sbb perkara2 tersebut adalah dilarang sama skali dlm hukum islam.

Saya seringkali perhatikan,setiap kali perempuan yg ingin menjadi pengantin,mesti keningnya dicukur oleh mak andam2...x boley ke kalau kita ckp sebegini " maaf kak,saya tidak mahu mencukur kening kerna hukumnya haram" berapa ramai yg ckp sebegitu?? kalau ada,alhamdulillah...dan saya harap,bila adik saya ingin berkahwin nnt,saya akan pastikan keningnya tidak dicukur & masih lagi boleh kelihatan cantek menawan bukan??

Ok pada entry saya kali ini,ingin saya kongsikan tips2 solekan kening tanpa mencukurnya dan juga cara2 menjaga kening anda supaya lebat & cantek terbentuk...semoga dgn tips2 berguna ni,anda tidak lagi mencukur kening anda...

Namun tidak semuanya yang bernasib baik dan memiliki bentuk kening yang tersusun rapi dan tebal. Penampilan wajah yang sudah disolek mungkin nampak kurang menyerlah kerana bentuk kening yang tidak seberapa jelas. Justeru, untuk menyelamatkan keadaan itu, anda boleh cuba melakukan beberapa teknik melakar kening menggunakan warna yang betul tanpa perlu memantasnya.

Solekan melakar bentuk kening :

1. MULAKAN dengan menyapu krim asas untuk mendapatkan sapuan solekan yang lebih sekata dan tahan lama.

2. SAPU dan ratakan bedak asas ke seluruh kulit. Seeloknya gunakan span kemudian diikuti dengan bedak.

3. GUNAKAN pembayang mata warna asas seperti coklat gelap untuk disapukan ke kening mengikut bentuk dengan menggunakan berus kening. Lakarkan perlahan-lahan agar nampak sekata. Jangan sesekali lukis kening dengan warna hitam kerana ia akan menimbulkan tekstur yang tidak asli.

4. BAGI memberikan kesan yang lebih cantik dan asli, warnakan kelopak mata anda dengan warna yang lembut untuk bagi mereka yang ingin ke pejabat, manakala untuk anda yang hendak ke parti, bolehlah cuba solekan smokey-eyes dengan gabungan warna gelap.

5. SELESAI mewarnakan kelopak mata, jangan lupa untuk turut mengenakan maskara bulu mata sebagai penyeri. Kening yang dilukis tadi pasti membuatkan anda tampak lain dan lengkap untuk menjalankan aktiviti.

Photobucket

suke brow set MAC ni...natural

tp bg saya pula,saya lebih suke menggunakan brow set MAC ni...sgt2 natural n sng nk bentuk bulu kening...so ia akan nmpk lebih natural terbentuk...& nmpk kan seolah2 lebat...i loiikeeee howkeyhh...so mana2 pegi just bwk bnde tuh seketul je...sng & mudah berada di dalam bag makeup saya...saya pilih kaler yg sgt2 natural..('-") refer pada bulu kening saya yaa...

Ok rasanya saya stop di sini dulu ya...& insyallah saya akan update lagi jikalau saya mempunyai masa yg terluang...dan akhir skali,mohon maaf jikalau ada tersalah ckp,terkecik kan hati sesiapa...tiada niat cuma saya ingin menyampaikan sesuatu shj...('-")

" Matlamat tidak menghalalkan cara..Wallahu'alam "

" Yang baik itu datang dari Allah & yg buruk itu datang dari kelemahan diri saya sendiri"

Maaf kiranya hamba yg kerdil ini menegur,

Buat tatapan semua rakan ku utk berhibur,

Ruangan ini sampaian madah utk di hulur,

Walau nak marah, atau menegur, gunakan madah atau pantun yg betul..

Moga untaian hati sesama kita tak kan lentur,

Ini ruangan sekadar utk kita berkongsi segala ilmu..

sekian buat smua pembaca2 blog qasehkuhoney...('-")


Photobucket

nk nmpk dramatik...eyeliner tuh pakai atas bawah...yg bhgn atas tuh,buat ala2 cat eyes...

Photobucket

walaupun tidak mencukur kening,anda masih lagi boley bermakeup cantek & kemas utk tatapan suami anda...;p


Photobucket

ok last pic yg sgt2 cntekkkkkkkkkkk...

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

22 comments:

  1. akk!
    murni kawen, akk makeup kan ok!

    mak andam powerr! hauhauhau

    itu dieee makeup artist yg digembar gemburkan oleh si dia! haha

    mgu depan muni datang! sila bawak murni ke mac! nk borong set mac tuh

    bye2!!

    pecah kaca pecah gelas,
    lepas baca harap balas.

    yg benar,
    murni.
    haha

    ReplyDelete
  2. akak dh import khas mak andam time ko kawen nnt...yg pnting x de ckur2 kning ok..:)

    nnt kita bli MAC lg ok...eyh masuk U dlu...br pk psl makeup2 ok...

    mggu dpn akak bwk skali bli laptop pink ok..:)muuahhh

    ReplyDelete
  3. cpm, buat memek muka mcm 1st gmbo tu slalu ye..lain dr selalu..

    ReplyDelete
  4. la leeda: haahhaah memek muka cmtuh kan sebijik mcm muka irfan...:)

    ReplyDelete
  5. cantek gile akak cpm..
    nk nanges tgk gambo akak..
    teruja...hihihi
    comel sgt2..i loikeeee! :)

    ReplyDelete
  6. asya:hahaha comel nya komen anda...nk menangis tuh yg x tahan tuh..ehehehe

    ReplyDelete
  7. comelnya akak!
    akak pakai contact lense itam pekat nk bg nampak anak mata beso ke?
    nampak bulat gila anak mata akak!
    hehe :D

    ReplyDelete
  8. syarinie: tuh lens kaler grey yangg..bukan black..:) tp lbih kpd innershine..:)

    ReplyDelete
  9. akak. comel betul la akak ni. sebelum baca akak tulis ape. kite tengok gambar akak dulu. hehe.

    shawl lawa. dari Qoma's Boutique ke? :)

    ReplyDelete
  10. heheh,ngk pic yg mana tuh yangg?? aahh shawl from qoma...:) ada bli x??

    ReplyDelete
  11. sis...suka tengok style make up,simple tapi cantikkkk....

    ReplyDelete
  12. sonok nengok kening tebal cmtuh..aida nipis jek..

    ReplyDelete
  13. imz: aahh tuh makeup simple2 je..x suke tebal2 sgt...takut opera..ahah

    kaseh mucuk: hanny nya x la tebal sgt pon...tp hanny mmg bnyk bulu roma..kuat jeles gitu..ehehe

    ReplyDelete
  14. thx for sharing..CPM..hargai sgt all da tips..ramai nya lupa nowadays psl nk cabut bulu kening ni...hukum hakam nya...

    ReplyDelete
  15. noorjan: sama2...peringatan utk bersama...now,ramai yg lupehukum hakam psl kening tuh..:)

    ReplyDelete
  16. salam akk .

    nak tanye .

    kalau org yang tiada blog ,

    tapi nak join contest ,

    dibenarkan tak ?

    tengs ;)

    make up tips , SUPERB !

    ReplyDelete
  17. honey,

    kat ne nak bli eyeliner mary kay n ur honey's jamu? ada butik atau blog ke?

    ReplyDelete
  18. thankx for the info sis. i like !!

    ReplyDelete
  19. niceee !! kening sy pon tebal siket la. xtau nk makeover cmne. tp mmg takkan cukur sbb haram. btw,thanks for the tips mrs cpm :)

    ReplyDelete
  20. thanks :)
    saya da try wat kening mcm sis buat,
    alhamdulilah jadi :)

    ReplyDelete
  21. brow set yg cpm pegang tu kaler natural eh..klu beli satutu je kat cpm blh ker??brp harganya...

    ReplyDelete
  22. assalam kak hani amboi meleps skng dah jd mak handam...

    eh muni x kawen lagi ke....kak ni nurul kuis

    mandi kolam pakai baju kurung hahahahah

    ReplyDelete