22 July 2010

~My Favorite Makeup Products of all Time! ~

Hye smua...waahhh semakin rajin saya meng update citer2 ttg makeup & tutorial kan?? x tahu la nape sejak dua menjak ni,minat terhadap brg2 makeup menjadi2...baby gurl ke ni ek?? ;p

Alrite...eyh jap2 nk tnya,tutorial yg lepas dh ader ke sape2 yg mencubanya?? ermm ada goodnews ni...kpd sesiapa yg buat entry khas tutorial saya tuh,dia bakal menerima misteri gift from CPM honey nurhaliza yaa...hahah comfirm pasni ramai yg nk buat entry tuh kan...bukan apa,slain membaca tutorial2 saya ni,lebih afdhal kalau anda smua mencubanya...at least dpt tmbah ilmu pengetahuan kan??

Oh ya,nk cerita kejadian smlm,ketika saya pergi ke beberapa kedai watsons smua mengatakan vaseline out of stock...x penah2 slama ni vaseline tuh abes...dlm hati terfikir " dorg buat tutorial homemade lip colour tuh ke?? " kalau btul,bgus laa...;p

Ok entry kali ni plak,jugak mengenai brg2 makeup...tp kali ni saya nk list kan 15 item makeup yg saya sgt2 suka...so bnde ni saya akan share kan utk smua pembaca2 blog qasehkuhoney...bende yg bgus & baik seharusnya dikongsikan bersama...maka anda juga akan dpt manfaatnya...stuju x ni??

Tapi sebelum tuh,saya nk buat servey utk pembaca2 blog saya ni...kalau anda sudi jwb soalan servey saya ni,boleh tulis di bhgn komen entry ni yaa...mana tahu kita boleh share kan bersama...ok soalan servey saya :-

Dalam sebulan,berapakah jumlah @ kos yg anda laburkan utk brg2 makeup anda ??

Ok anda boleh menjawab soalan servey saya tuh di bhgn komen ni yaa...kpd jwpn yg dpt mncuri perhatian saya,hadiah misteri menanti anda...uwaaa adiah lg...;p

ok next...jom saya share kan bersama2 anda 15 item brg makeup yg saya paling suka...let's check it out...;p


ok pic di atas brg2 makeup yg saya select utk masuk dlm list 15 brg yg paling saya suka...ni pon saya dh amik tapis2...teruskan pembacaan anda...bnyk ilmu yg saya akan kongsikan..('-")

no 15 ) ok kedudukan no 15 ni adalah concealer from bobby brown...sgt2 best sbb ianya stick & mudah dibawa ke mana & yg bestnya mcm cntek je bila ianya berada dlm bag makeup saya...dpt menutup cela2 di muka...lebih2 lg kalau org yg ada lubang2 kat muka tuh...so dpt menjadikan makeup anda sgt2 flawless...;p

no 14 ) ok ni lash treatment yg saya sgt2 suka jugak...sbb bulu mata saya x sepanjang damia...so saya harus menggunakan nya,sbb kat luar saya tidak memakai fake eyelashes maka nya brg ini yg saya amat perlukan...just sapu2 kat bulu mata then sapukan maskara pd bulu mata...hasilnya...wow amazing!!


no 13 ) ok item ni mmg saya dh hebahkan pd smua teman2 blogger,fb,sanak saudara,family,mak mertua,boley dikatakan item ni smua dh sedia maklum,mmg saya gunakan utk pnghasilan makeup mata yg sgt2 cntek...kaler nya sgt2 pekat & mudah di apply kan kat mata & yg bgusnya hasilnya x comot & sememeh mcm eyeliner2 lain...serius...sila cuba kalau nk makeup mata yg cntek...;p
no 12 ) ok ni fake eyelashes yg saya sgt sgt sgt sgt sgt sgt sukaaaaaaaaaaa...sbb ianya so natural bila pakai...bila brg bgus,maka nya saya beli bnyk2 utk simpan stok saya...tp act,eyelashes ni leh pakai 3-4 kali kalau betul cara penjagaan nya...so x rugi...;p

no 11 ) ok item yg jatuh kedudukan no 11 ni plak,makeup base whitening from marykay...saya akan applykan bnde ni before makeup2 sbb selain hasil yg sgt bgus utk kulit,ianya menjadikan makeup anda kekal sepanjang hari...produk ni pon bertindak sebagai skin protector terhadap kulit anda...so dun worry,kulit anda x kan gelap punyaa la bila terdedah pd cahaya matahari...;p

no 10) ok next item ialah lipbalm marykay...ni mmg sntiasa berada di dlm bag makeup saya kerana stiap kali bibir terasa kering,saya akan menyapukan nya...dan bibir anda x kan pecah2 or terkopek2 + darah...jgn basahkan bibir anda dgn air liur yaa...basahkan & lembab kan nya dgn lipbalm ni ok...bnyk2 lipbalm yg saya gunakan,ini yg terbaik yg pnh saya gunakan..;p

no 9) ok no 9 jatuh kpd lipgloss Dior ni...sgt best sbb kaler nya yg natural...n bibir sntiasa cntek memukau mr ruffy...;p

no 8) sama seperti di atas,item ni lipgloss from marykay...tp kalau nk bli,ini yg saya suggest kan sgt2...pink diamond tuh kaler nya sgt2 vogue yaa..yg starry tuh plak kaler natural..so dua2 best

no 7) ok semakin lama,semakin best brg2 makeup ni...& no 7 ni plak,skinfinish natural from MAC...yg bgusnya produk ni,utk wajah yg bulat seperti saya,boley nmpk kan shape n kurus dgn menggunakan teknik makeup ni...selain tuh jugak,boleh memancungkan hidung anda & pastikan menggunakan berus yg betul yaa...kalau x nnt,x kan jadi mancung tuh..;p

no 6 ) alrite seterusnya, item yg paling saya suka ialah tinted moisturiser from Bobby Brown...saya akan pastikan,saya akan menggunakan nya after mandi...sbb selain dpt melembabkan kulit wajah,ia juga bertindak sbg foundation...so hasilnya kalau nk tahu,sila lah cuba..;p

no 5 ) next item adalah mineral powder foundation...yg ni mmg saya sgt2 suggestkan pd anda smua...x perlu guna foundation lagi & just apply kat muka menggunakan brush die ok...yg ni saya akan gunakan after dh makeup smua so saya akan applykan...mcm loose powder jgk..tp yg ni lg better..;p

no 4) ok no 4 jatuh kpd blush pink dua kat atas ni...bnyk2 blusher yg saya beli,dua kaler ni yg saya paling suka skali sbb nmpk natural...n kebanyakkan pic2 saya,saya menggunakan blusher ni...saya akan blend kan dua warna ni...hasilnya?? anda yg tentukan...;p

no 3) alrite yg ni paling2 saya suka sbb saya lebih suka teknik smokey eyes...so set ni sgt2 membantu utk pnghasilan makeup smokey yg cntek...sng & mudah di bawa ke mana2..;p

no 2) ok no 2 nya item yg paling saya suka adalah studio perfect powder foundation ni...so bedak ni kekal lama & x perlu touch up bnyk2 kali...mengandungi foundation...kalau nk makeup yg cntek n flawless,sila guna bedak ni...;p


no 1 ) jeng jeng jeng....ini rupanya produk yg no 1 kegemaran CPM ya?? yeahh i got it...act,mmg ini yg saya sgt2 suka sbb nya...pakai utk makeup yg berpanjangan...& kalau rasa keletihan kat wajah,just semburkan pd muka ...so kesegaran akan terpancar pd wajah anda...harga?? sila refer pada butik MAC yaa...;p

ok laa,dh jelas kan 15 produk yg paling saya suka...& kesemua item2 tuh saya dh berikan penerangan yg sgt2 jelas...& sekiranya anda ingin bertanya,boley lah tnya di ruangan komen entry ni yaa...kalau boleh saya jwb,saya akan jwb & selesaikan pertanyaan2 yg bermain di fikiran anda tuh yaaa...

Dan sebelum saya terlupa,bnyk jugak saya terima email yg sound2 nya sebegini " ala cpm,cmna nk makeup cntek2,brg2 makeup saya smuanya murah2 n cikai2 je...x mampu nk beli yg mahal2" ok saya jwb soalan cmtuh sebegini...." x kesah jikalau makeup anda tuh murah or cikai,yg pnting anda tahu teknik2 yg betul utk penghasilan makeup yg cantek & selain itu juga,kebersihan muka perlu diutamakan..."

Semoga kita bertemu di lain entry yaa...selamat mencuba...('-")

18 CPM's comments:

  1. betul3... jenama tu tak kisah. sebab satu2 produk tu bukan semua kena dengan kulit kita. pakai aje jenama apa pun asalkan kena dengan kulit kita kan kak ;)

    ReplyDelete
  2. betul2...ramai yg memberikan alasan cmtuh,brg murah so x leh nk makeup cntek...kalau pandai tknik,brg yg murah pon akan nmpk hasil yg cntek n cun..;p

    ReplyDelete
  3. saya dah cuba tutorial lip colour tu. balik rumah sangat bersemangat kuarkan semua bahan-bahan masakan, eh bukan bahan-bahan untuk homemade lip colour neh. hasilnya memang superb! best sangat-sangat.

    ReplyDelete
  4. salam kak...sye pon ad bwt entry pasal mekap...x beli yg mahal2 pon coz student lg....hihihi....dlm sebulan klau shopping kaw2 ad la dlm 50 somthng je...klau x, dlm 10 hengget cm 2 je...mekap pon x byk, sbb jrg sgt nk pkai mekap... :)

    ReplyDelete
  5. salam kak...best2 lah akak nya brg2 makeup....hehehe....ayu blm cuba lg yg homemade lipcolor tu...nnt bru mo cuba...ayu x pasti pla brp bulan2 hbskn untuk makeup...tp boleh anggarkn untuk p'jagaan muka saja dah dekat rm200..blm makeup g...heheh

    ReplyDelete
  6. bajet untuk mekap dalam sebulan, x tentulah..sejak hubby hadiahkan set MAC early this year, memang fall in love sangat dengan MAC..memandangkan mekap items kan tahan lama, so dina beli 1 barang sebulan untuk tambahkan koleksi..=D nak beli banyak2 sekali harung x mampu laa..hehehe

    ReplyDelete
  7. salam..honey,

    citer pasal mekap2 ni dah lama akak tak membeli mekap.Kalau akak lebih pentingkan skincare. Memang bajet untuk skincare dan untuk vitamin sahaja dalam sebulan. Maklumla housewife kan.. tapi dulu masa berkerja memang shopping beli mekap sakan..
    Kalau citer pasal produk mekap dan bajet sebulan akak spent masa keje2 dulu almost RM 150 monthly, akak lebih suka guna barangan Nutrimetics,The Body Shop,L'oreal dan Avon, coz ianya harga patut dan menarik. Lagipun since akak jadi housewife memang jarang sangat bersolek kecuali pegi event je. Tapi kekadang solek jugak la pasal lepas gian sbb tgk tutorial bermekap kat Youtube tu..Akk suke!!
    Pasal tutorial homemade lipcolour tu sangatla sesuai untuk orang2 yang tak keje mcm akk ni..nti g kuar nak cri petroleum jelly n buat mcm honey..thnx for sharing some grrreatt idea dear!

    ReplyDelete
  8. dah wat toturial lipcolour tuh,mmg besh & jimat..hm klu adeq,dlm RM100 la 1bln..tu pun beli mn yg dah nak hbs la..tp MAC mmg natural..

    ReplyDelete
  9. wow..turutan alat mekap yg menarik!! boleh dijadikan panduan utk saye yg bakal kawen nnt..hihi..nak juge mencantikkan diri utk bakal suami tersayang..hihi..utk jawapan survey, depend kepada ape barang yg dibeli utk bulan itu..tapi pada saya, saya tak beli setiap bulan alat mekap..alat mekap yg hari2 guna pun hanyalah stick foundation, two way cake, eyeliner, mascara n lipgloss..sumenya tahan berbulan2..huhu..

    ReplyDelete
  10. agak222 betimbun2 entry dah buat spnjg muni xde!!

    duit?duit tade! duit tade! duit tade!! haha..

    x leh komen pnjg2..x abish baca lagi,hehe..love u!~

    ReplyDelete
  11. Salam honey,Kalau nk ikutkan mcm saya beli barang mekap dlm 3-4 bulan sekali je, sekali beli tu hbis dlm 2- 3 ratus je, saya mmg suka mekap mac, kalau mcm bedak mac saya beli rasanya setahun dlm 2kali je (sbb mmg tahan lama), so bajet utk bedak kalau satu rm145(refill) sebulan utk bedak tu dlm RM20++ je,mcm tu gaak dgn eye shadow, 1 bekas eye shadow mac tu tahan 1-2 years gak le, saya just beli warna favorite je, dlm 5-6 bekas yg kecik2 tu... mmg berbaloi la, ada eye shadow mac saya yg 4 tahun lepas beli tp still tak hbis2, tp condition dia masih ok lagi, so kalau nk dihitung2 rasanya plg byk dlm rm100 je kot belanja utk beli mekap, (may be tak smpai rm100 pn)

    ReplyDelete
  12. MAC fix+ tu mmg best..tp tak terbeli2 lg..haha...kena beli jgk nampaknya ni ;)

    ReplyDelete
  13. CPM..

    saya berminat untuk belajar bermakeup.

    saya tiada budget utk brangn makeup.

    ReplyDelete
  14. seronok tgk blog CMP..salam kenal

    ReplyDelete
  15. hye CPM,
    saya br 1st time komen kat sini...selalunyer silent reader jer..hik3..makeup ni selalunya dlm rm200 camtu la untuk sebulan, termasuk skincare la..tak byk mana pun..tp sekarang dah stop membeli brg mekap, sbb byk sgt, nanti tak terpakai pulak..hihi..
    btw, nak tanya lar...mana CPM dapat false lashes, tgh mencari false lashes yang bagus dan cantik tp tak terjumpa..huk3..diharapkan CPM boleh bgtau saya brand dia, dan di mana CPM membelinyer kay, papepun many thanks in advanced..

    ReplyDelete
  16. salam kak cpm honey..bole x kalau saya nak tau fake eyelash tu akak guna brand apa?

    ReplyDelete
  17. saya x pandai make up..
    huhu..teringin nak make up cam akak..
    sya just pandai pakai powder n eyeliner je..
    yang selebihnya x de keyakinan nak buat..
    cmne? huhuhu

    ReplyDelete
  18. huhu~bru jmp blog akak hr nih.so sy follow n ngah bc sume en3 akak.sgt2 besh! sy minat bc tutorial mekap akak
    ^___^

    erm dlm sbln, kos m'beli brg mekap xtentu, sb student lg kan. biasenye rm150++.psst,sy dah jatuh cinte ngan brand kryolan.hehee!

    ReplyDelete