27 July 2010

~ Tudung Express ~

Photobucket

Tudung Express?? ni gara2 saya terpengaruh dgn cerita lisa surihani tuh la...then semenjak tuh la saya memanggilnya tudung express...sampaikan irfan pon dh tahu apa itu tudung express...;p
Ok saya mahu berkongsi serba sedikit ttg cerita di sebalik tudung express a.k.a tudung instant ni...zaman yg serba canggih ni bnyk betul yg dh berubah kan?? segala2 nya berubah especially dunia fesyen wanita...mcm2 jnis tudung yg terdapat di pasaran sskang ni...serius mcm2...kdg2 mcm pening jgk nk ikut trend yg mana satu...tp jauh di sudut hati saya,saya sgt2 berbangga kerna rata2 smua pengusaha tudung terdiri dari golongan wanita2 bumiputera ..bg saya mereka sgt2 hebat...yeahhh...;p

Jap2 sebelum tuh,jom kita imbaskan smula zaman kita dolu2...yeahh saya mula memakai tudung sepenuhnya sejak darjah 1 lg...hahahah hebat x?? tuh citer dlu...zaman kelakar & zaman hingusan saya...tp walaupun cmtuh,ada gak abg2 senior yg nk tackle...cayalahhh muka klakar cmni pon masih ada yg sudi...;p ok saya dh mula merapu yg bukan2...

ok continue balik yaa....('-")

Ermmm bg saya tudung branded yg hebat di pasaran skang ni adalah de zahra,pearl haya,ariani,hajaba & boleh dikatakan kesemua tudung2 yg dihasilkan sgt2 berkualiti...yeahh saya berani jamin...x percaya?? sila cuba...cuma yg x bnyk koleksi dlm simpanan saya ialah tudung brand ariani & hajaba...mungkin keadaan muka saya lebih sesuai dgn tudung2 brand pearl haya & de zahra...nk tahu sbb apa?? sbb awning nya panjang sket & membuatkan muka saya yg bulat ni dpt di sorokkan...;p
Ok saya ingin kupaskan satu persatu jenis2 tudung yg pernah saya gunakan...

1) Tudung bawal
ok tudung ni mmg x ditelan dek zaman langsung & now masih ramai lagi yg menggunakannya...tp semenjak kewujudan tudung2 express,tudung ni seolah2 saya telah tinggalkan...sbb saya malas nk iron,lain la zaman anak dara dlu,anak pon x de lg..so saya boley ambil masa yg lama utk iron2 tudung tp bila skang nk iron tudung or baju,mst irfan akan sound" mama,cpt laaa,nnt lambat nnt" so cmna saya nk pakai tudung2 sebegitu lg...sbb itulah saya beralih arah kpd tudung express...('-")

saya menggayakan tudung bawal plain...

ini plak tudung bawal printed...

2) shawl a.k.a selendang
ok satu waktu dlu,saya mmg giler akan shawl2...maybe tuh trend utk anak2 remaja tp bg pndpt saya,di usia saya skang ni,saya x brapa sesuai kot utk menggayakan shawl...bukan saya takut utk berfesyen,haha x nk komen lelebih psl shawl..sbb mmg muka saya x sesuai...tp dlu,saya sempat mengumpulkan koleksi2 shawl but now jadi hiasan di wardrobe saya & kpd sesiapa yg berminat dgn koleksi pre loved CPM,sila email saya yaa...;p

saya menggayakan shawl...

shawl printed pink...

3) Tudung Syria
ok tudung ni pon skang sgt2 famous jgk tp saya perhatikan tudung ni majoritinya anak2 remaja mmg sesuai menggayakannya...buat mak dara seperti saya kurang sesuai kot sbb ianya pendek & tidak menutup bhgn dada saya..ok itu pandangan peribadi saya...but now tudung syria skang dh mcm2 fesyen & design..kalau dlu anak tdg nya satu colour tp kini dh mcm2 colour dorg created kan...3-4 warna colour awning nya...mula2 kemunculan tudung ni,saya sempat la jugak membeli beberapa koleksi syria...tp nasib tudung syria sama seperti shawl,elok tersusun di wardrobe pink saya tuh...('-")

ok ni tudung syria yg mula2 keluar dlu...

design terbaru tudung syria,jenis printed & labuh menutup bhgn dada...

4) Tudung Express a.k.a Tudung instant
ok semakin hari dunia fesyen tudung wanita semakin meningkat dan sbb itulah wujudnya tudung express cmni,tp ada juga yg mengatakan tudung express ni pereka2 nya mendapat ilham dari tudung2 indon...sbb di negara sana,tudung jenis ni sgt2 famous...dan smua pengusaha tudung seolah2 berlumba2 utk menghasilkan tudung yg terbaik hasil rekaan mereka...saya sgt suka akan persaingan yg sihat ni...dan sbb kan persaingan sihat cmnilah,wujudnya tudung2 yg sgt2 berkualiti tinggi dr segi design mahupun material...dan tudung2 yg berkualiti semakin mendapat tempat di hati penggemar2 tudung seperti saya...

ikhlas saya nyatakan di sini,tudung yg amat saya gemari adalah dari butik de zahra & pearl haya...seperti jugak brg makeup,saya sanggup berhabisan demi mendapatkan tudung2 yg cntek & berkualiti...

Kesemua koleksi2 tudung yg saya beli,akan saya jaga dengan rapi & baik skali...2 mggu skali,saya akan menghantar tudung2 yg telah dipakai utk cucian dry cleaning,ini penting bg menjaga kualiti kain & jugak awning nya...tudung yg berkualiti tggi ,maka penjagaan nya pon memerlukan kos yg tggi...

ok ni tudung yg tiz zaqiyah pakai dlm cerita nur kasih...saya beli sbb nmpk die pakai cntek...

collection terbaik thai silk form de zahra boutique...

tudung favourite saya...

Secara kesimpulan nya,x kiralah hijab anda itu murah ataupun mahal,terpulang pada anda utk menentukan hijab anda asalkan ianya manutup aurat kita sbg seorg wanita muslimah,yg penting tudung2 yg kita pakai tuh,labuh & menutup bhgn dada kita...('-")

Akhir sekali saya suka nk berkongsi kata2 ni...:-

" walaupun dunia fesyen wanita semakin meningkat,tp sebagai wanita muslimah,biar kita bijak menentukan hijab kita seiring dengan arus kemodenan dunia"

18 CPM's comments:

  1. 0wg cni pggil tudung indon! hehe..

    npe anda sgt c0mel? i'm w0nder =_="

    huuu~ jeles2 :)

    ReplyDelete
  2. ayat last sekali tu sangat setuju....that is why we think u r different with the other blogger....we like!!!

    ReplyDelete
  3. syue: cmna nk jwb soklan syue tuh erk?? ;p

    lovelygift: thanks kak...peringatan utk bersama..;)

    ReplyDelete
  4. akak yg cute,
    muke muni sgt xsesuai pkai tudung instant itu ye...
    tp muni still ade gk tdung begitu, sbb muni akan gune klu nk g mkn ke, sbb xyah gosok~
    btw,akak cantik je klu pkai tudung pape je...as long b'hijab kn~

    ReplyDelete
  5. murnimahyum: murni yg baik hati,cube try pakai tdg de zahra n pearl haya...mst kamu jatuh hati nnt...;p

    ReplyDelete
  6. mula2 pakai tudung instant ni, hubby x suka..sebab dia cakap macam orang tua..(dia cuma nampak mama n his mum yang pakai, that's why he thought only suit elderly) tapi sbb senang, x yah iron, dina pakai je jugak..but then, lama2 dia pun prefer dina pakai tudung instant ni coz he don't need to wait for me lama2 bila nak keluar..hehe

    ReplyDelete
  7. kak cpm. akak jual x tudung express tu? ur choice nampak cn tek je sume. meh nak beli ble?hee

    ReplyDelete
  8. comelnyer..saya pki tudung kena pilih sikit..takut tak sesuai ngan muka..

    ReplyDelete
  9. akak nk shawl wane kuning wane pelngi ngn inner kuning tue.. i likee!!!

    akak jual x bape???

    ReplyDelete
  10. I want the shawl...hehehe!
    Bleh melaram waktu raya.

    ReplyDelete
  11. salam kak...sy rse tudung ekspress ni mmg sng n mudah dipakai...yela kalo nk smyg ke nk g mn2 sarung je kat kepala dh nmpk cntk...betul kan...hihi...

    act nowadays, mmg fesyen bertudung dh jd trend..bgs la kan perempuan skrg dh ramai bertudung...

    act tudung sy murah2 je..normally tudung mcm tu sy beli yg kosong n then sy tampalkan batu..so ikut kesesuaian sendiri la hihi...konon2 kreatif la hihi...

    sy nk tye kat akak...tudung yg akak pakai mcm cite nur kasih tu cntk la...akak beli kat mn?? mesti mhl kan...

    ReplyDelete
  12. cute la kak hanny....

    tp kan np gmbr2 kak honey penuh ngn muke je...xbrape nmpak kseluruhan tdung tu.. bhgian awning tu nmpk tepi sket je... np xtgkap nmpk ats tdung tu sume... bru puas nk tgk gmbr kak honey.. :):)

    ReplyDelete
  13. kakak sungguh chantek....suka tengok! :)

    ReplyDelete
  14. akak ni cantik la..pakai tudung ape pun cantik.hehehe...=)

    ReplyDelete
  15. kak cpm,saya nak pre order semua shawl2 akak
    kalau boleh,akak pm saya di fb ye
    kat belog ade fb saya :)

    ReplyDelete
  16. inner yg kaler purple yg kak cpm pakai tu,,,akak beli katne ek?da lame cari yg mcm tu...xjumpe2:(

    ReplyDelete
  17. really like dat purple inner:(adoii..akak cantik la :)

    ReplyDelete