19 July 2010

~ Tutorial Homemade Lip Colour ~

salam sayang buat smua pembaca2 blog qasehkuhoney...semoga hari ini kehidupan anda lebih bermakna dgn kehadiran insan2 tersayang di sekeliling anda...kpd kwn2 yg baru mendapat ahli baru dlm family ,saya ucapkan tahniah...smoga kita smua dpt jadi ibu bapa yg terbaik utk dunia & akhirat,insyallah amin...('-")

Ok back to my topic entry...

Menggunakan lipstick merupakan cara & trend terkini kaum perempuan untuk terlihat cantik. Namun, pemilihan lipstick yang tidak tepat akan membuat kecantikan menjauhi Anda...jaga2 cik salmah...;p

Banyak wanita menginginkan warna lipstik yang menempel di bibir model iklan sebuah label kosmetik, padahal belum tentu warna yang sama akan tampak serupa di bibir Anda.

Ok straight to the point,entry yg saya janjikan dlm mukabuku saya tempohari...iaitu tutorial cmna nk wat lip colour a.k.a lipstick...yg special nya homemade lipcolour ni ada vit e,so ianya x kan rosakkan bibir anda,malah menjadikan bibir anda sntiasa lembab dan berseri...x percaya?? sila lihat tutorial di bawah ini yaa...('-')

tips: Agar bibir tampak lebih penuh dan sensual, terutama jika memiliki bibir tipis, gunakan warna-warna yang lembut atau warna dari palet natural. Warna-warna pucat akan membuat bibir tampak pouty, bubuhkan sedikit shini lips gloss ke bagian tengah bibir atas dan bawah


ok ni lipcolour yg saya maksudkan...;p

1) ok kat atas tuh adalah brg2 yg kita perlukan utk membuat homemade lipcolur yaa puan2...sila perhatikan bebetul brg2 yg diperlukan...

2) ni brg paling penting yg wajib ada utk penghasilan lipcolour yg bgus & cntek...vaseline...kalau boley beli yg 100% petroleum jelly yaa...

ok ambil sedikit vaseline dan letakkan ke dlm piring kecil.

3) ok vaseline cherry ni saya pilih sbb nk kasi bau lipcolour kita ala2 bau cherry gitu...barulah best nk pakai..

kemudian campurkan sedikit vaseline cherry ni skali supaya lipcolour kita td berbau wangi yaa..

4) kemudian,ambil sedikit eyeshadow kaler pink yg anda suka...kalau boley eyeshadow yg rasa2 dh x nk guna lg ataupun yg dh nk abes ok...then cmpurkan dgn vaseline td...

mama pinjam eyeshadow damia sket erk...;p


5) ok nmpk x kaler lipcolour tuh? dh nmpk ala2 pink kan?? ok then,kalau anda ada lipstick2 yg dh nk abes tuh,kan ada saki baki die kan...so korek2 sket then blend kan dgn vaseline td...

6) taraaaaa...dh siap pon lipcolour ni...nmpk cntek bukan??

7) ok ambil bekas lens yg tidak digunakan lagi...basuh2 bersih then letakkan & simpankan lip colour yg dh buat td ke dalam nya...lipcolour yg saya buat ni,boley bertahan selama sebulan...;p

8) ok ini hasilnya..homemade lipcolour by CPM honey nurhaliza...;p

moral of the story: ok secara jujurnya,jgn membazir2...kalau ada eyeshadow,blusher2 & lipstick2 yg dh nk abes...boley gunakan utk membuat lipcolour yg cantek2...so don't throw away your old blush,eyeshadow, etc yaa...

~selamat mencuba .....!! ~

22 CPM's comments:

  1. wah..tq for sharing kakak sayang! mesti cube ni.. :)

    ReplyDelete
  2. ok cube jgn x cube tau...ehhe..:)

    kalau nk lg lawa,bli eyeshadow kaler soft pink..:)

    ala2 natural gitew

    ReplyDelete
  3. siyes adeq tak pnh terpikir pon cam kak cpm...

    bgus gak cre nie... tak membazir... thanx for sharing! (^-^)

    ReplyDelete
  4. Salam...sy follower br akak...suke blog akak...byk info menarik...:)

    hm...nak tanye...blusher pun leh gn ek utk wat homemade lipstick ni?

    ReplyDelete
  5. wauww... sis maen blend2x jep yer..

    ReplyDelete
  6. wahhh lawanya kaler tu kak! terpikat! dni nak cuba juga ;) thanksa kak untuk idea ini

    ReplyDelete
  7. hehe...bestnye............ mlm nnt sy nk try la.. :):) vaselin mmg da ade da kat umh.. :):)

    kak honey..ap tajuk lgu kat blog akk ni ye?? sedap la.. :):)

    ReplyDelete
  8. waa.. sgt besh n menaruk thanks 4 sharing.. :))))

    ReplyDelete
  9. wahh bagusnyer..
    nk try buat..
    thanks kak cpm
    ;)

    ReplyDelete
  10. br tau leh wat lip colour sendiri~

    ReplyDelete
  11. Salam, so much info here. rugi tak jumpa blog ni dari awal dulu. huhuhu.

    ReplyDelete
  12. waa bestnye...thanks ea cpm honey nurhaliza...:)
    nnt nk try la..

    ReplyDelete
  13. akak!! bnjoy dah cuba buat dah..cantik tawww!!

    *ok bnjoy tipu..hahaha

    ReplyDelete
  14. Kreatifnya...
    wah2..damia pon ada eye shadow..thumbs up =)

    Flawless nya kulit akk..jelessss

    ReplyDelete
  15. eh..boleh yek buat guna eyeshadow..mana la hanny dpt idea kretif ni..anyway good idea dear...

    ReplyDelete
  16. ermm tq for the sharing..!! nanti bella nak cubee laa..

    ReplyDelete
  17. wah!!!hebatlah akak nih...leh cuba nih.disamping leh jimatkan wang..kita leh pilih warna yang kita suka..heheh..kak,naper saya tak leh tengon FB akak..wawawawa...akak delete kita ek.

    ReplyDelete
  18. wow wow thanks for sharing kak CPM!
    sgt2 berguna..nti nak try buat jgk;)

    ReplyDelete
  19. nsihat yg bagus
    sy mmg tengah belajar cara2 bermakeup ni

    sng2 singgah la ke blog saya n tinggalkan komen =)

    --lehfofarenhait.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. na tanye, ada kesan sampingan ta? hihi, na cube tapi pk bnyak kali plak~

    ReplyDelete
  21. wow....cantiknya....ada x petua nk dapatkn mata yg cantik tu?! x puas tgk la...

    ReplyDelete