10 August 2010

~ Tips Makeup for Glasses ~

Anda minat mekap? Tapi tak pandai?

Saya pun jenis tak pandai bersolek, pada mulanya. Yer lah kan… mana ada orang yang lahir jer terus pandai berlari.. kann? Oleh itu, semua orang pasti memerlukan langkah pertama dalam melaksanakan sesuatu perkara...practice make perfect~

Untuk makluman, nak mekap ni:

  1. Kena ada jiwa dan minat
  2. Kena kenal produk dan barangan

Bagi yang zero knowledge, mmg liat nak paham fungsi-fungsi berus, pemilihan warna dan juga bagaimana nak guna,harus blaja pelan2 yaa...xpe,maybe take time..;P

Oleh itu, di antara peralatan asas solekan/make-up yang anda perlu ada tak boleh tidak untuk dikatakan bermekap seperti berikut:

  1. Bedak asas/foundation
  2. Pewarna mata/eyeshadow
  3. Mascara/pencil liner/liquid liner
  4. Blusher
  5. Lipstick

Untuk mendapatkan hasil solekan yang cantik, wajah anda perlulah cantik. Bukan bermaksud cantik macam artis ke bidadari ke apa ke… maksud cantik di sini ialah bersih dan tiada cacat cela samada jerawat, jeragat, luka dll....so kulit wajah harus dijaga sebaik2 nya supaya mendapat hasil kulit yg sihat & gebu mcm baby...hehe boleh ke?? boleh kalau anda mahu...:P

Ok back to my topic...kali ni saya nk tunaikan request kwn2 yg x jemu2 email utk mengetahui teknik2 makeup utk org2 yg specky...sbb walaupun specky,anda juga boleh bergaya seperti org lain juga...tp jgn lebih2 yaa...biar ianya nampak smooth & natural yaa...kalau depan ur husband x pe makeup2 lelebih ni..mmg wajib pon...ingat ni..:P

ok saya tunjukkan brg2 yg diperlukan utk gaya makeup for glasses ni...ala x bnyk pon...sket je brg2 yg diperlukan...:-

ni antara brg2 yg diperlukan utk makeup for glasses ni....antara brg2 nya ialah:-

1) concealer creamer MAC

2) concealer liquid MAC

3) eyeliner gel MAC ( ni sgt2 pnting & wajib ada )

4) 2 way cake powder foundation MAC

5) base benefit

6) brow set MAC

7) maskara DIOR

8) brush eyeliner gel

9) lipstick soft pink

ok ni eyeliner gel MAC...sgt2 superb hasilnya kalau dh di apply kan kat bhgn mata...& leh jugak buat ala2 mata minah arab...cat eyes pon sgt cantek bila guna eyeliner gel MAC ni...ok kalau ianya mahal bg anda & x mampu memilikinya,anda masih ada alternatif lain ...kalau x silap saya,maybelline & Loreal pon ada jgk eyeliner gel ni...tp serius saya x tahu hasilnya mcm mana sbb x pernah guna...tp berdasarkan feedback dr kwn2,dorg kata ok laa eyeliner tuh...kpd sesiapa yg dh mencubanya,sila beri testimoni anda di entry ni ya...so kita boley share bersama2...x rugi kalau kita share2 ilmu...:P

so tujuan eyeliner gel ni digunakan adalah utk membuat teknik double wing kat bhgn atas & bwh mata...so hasilnya seperti pic di bwh...

ok ni eyeliner gel MAC yg saya maksud kan...Bobby Brown pon best gak..:P

ok jom saya start tutorial ni yaa...ok atas ni adalah pic before makeup...nmpk pucat lesi kan...mcm x bermaya je...dgn spect nya dh mcm org tua dh nia...so saya akan ajarkan cara bermakeup supaya wajah anda yg specky tuh nampak lebih bermaya & cantek....:P ndak ndak ndak?? ( ni nada ayah saya )

ok now,1st what u have to do is...concealer

yeahh concealer tujuannya utk menutup cela2 yg ada kat bhgn muka...yg ada parut2 jerawat tuh..yg ada lubang pores besar2 tuh...so dgn teknik sapuan concealer yg betul,anda akan dapat hasil makeup yg sempurna & cantek...trust me!!

So concealer tuh sapukan di bhgn dark circle bawah mata anda...yg sebaik2 nya sapuan itu hendaklah menggunakan brush concealer ataupun span...kalau guna jari takut x rata nnt & nmpk comot2...so teknik harus betul yaa...:P

Eyh jap2...tutorial kali ni saya skip x guna foundation yaa...saya just guna concealer & mineral powder foundation shj...sila baca tutorial ni sampai abes kalau anda mahu tahu teknik yg betul...kang kalau salah n makeup anda x menjadi,saya x tahu yaa..ehhee..:P

ok after dh sapu kan concealer,next sapukan mineral powder foundation...sapu seluruh muka utk hasil makeup yg flawless...nanti hujung entry ni saya akan share kan mineral powder foundation apa yg bagus utk kulit anda ok??

Next, setelah selesai sapukan base eyeshadow kaler pink di kelopak mata anda supaya eyeshadow anda itu kekal & tahan lama & tapi tapi tapi...bila anda ingin bersolat,sila hilangkan kesan2 makeup anda tuh yaa...jgn bersolat dgn makeup tebal2 tuh...

after kesemuanya dh selesai,barulah gunakan eyeliner gel MAC td...kpd sesiapa yg baru 1st time nk guna eyeliner gel ni pon boley...no problem...sbb ianya ada brush kecik tuh...so sng sgt nk apply kan bhgn atas n bawah mata...anda akan mendapati hasil makeup yg sgt2 natural...kalau anda yg specky,nk lbih dramatic,sapuan eyeliner td buat double wing yaa...( cat eyes )...buat atas bawah...so hasilnya seperti di bawah...

ok ni teknik double wing utk org2 specky...nmpk lebih menyerlah kot...:P

ataupun kalau anda x berani nak buat double wing tuh...boley buat bhgn atas shj yaa...seperti pic di atas ni..:P

ok inilah hasil makeup utk org2 yg specky...so eyeliner double wing td akan menyerlah kan lg mata anda...selamat mencuba...:P

blusher jgn lupa pakai yaa..:P

ok ini hasil before & after...bnyk x perbezaan nya...ke x de beza?? :P


ok seperti yg saya janjikan,saya nk berkongsi mineral powder foundation apa yg terbaik skali...yg boley buat muka anda jadi lebih flawless....nk tahu x??

inilah produknya...mineral powder foundation Mary Kay...rm135 with brush...sgt2 bagus...

MINERAL POWDER FOUNDATION
MARY KAY

Kenapa anda harus lupakan bedak compact anda dan bertukar kepada Mary Kay Mineral Powder Foundation :


1) Bahan utamanya tentulah bahan yang berasaskan mineral. Mineral memang
terkenal dengan sifatnya yang menyerap minyak.sesuai untuk semua jenis
kulit. Jika kulit anda kering, ia tidak mengeringkan kulit. Jika kulit
anda jenis berminyak, ia menyerap minyak tersebut dan membuatkan anda
'CANTIK' tanpa kilatan yg memalukan.
2)Selain itu bedak asas ini
juga dapat menyembunyikan usia sebenar dengan menutup segala garis-garis
halus dan kedutan di wajah. Wajah sempurna tanpa kedutan.

3) Teksturnya tidak kasar, mudah dipakai, sapuannya rata serta melekat pada kulit muka.. muka tidak berkilat..
Jika dipakai setiap hari, boleh tahan melebihi 4bulan..memang BERBALOI !!!

pilihan warna :
- kulit putih/kemerahan - Ivory 1
- kulit cerah/sederhana tona - Ivory 2

OPEN FOR PRE ORDER HARI RAYA,RM135 WITH CUTE BRUSH...SILA MSG SAYA DI EMAIL OR FB YA...('-")

Ok ni contoh pic saya hanya menggunakan concealer + mineral powder foundation mary kay

25 CPM's comments:

  1. salam ramadhan buat CPM,

    saya minat la mineral foundation tu..tp kan sy bukak website dia ada 5 warna; ivory 1, ivory 2, beige 1, beige 2, bronze 1.

    bronze tu kira yg ada blink2 kan. so apa beza ivory 2 dgn beige 1 dan beige 2.

    utk pengetahuan cpm saya berkulit sawo matang kut :)

    ReplyDelete
  2. marina: kalau berkulit sawo matang better amik ivory 2...sgt2 sesuai...leh pre order yaa

    ReplyDelete
  3. wah seronok tgk make up cpm..saya tak mampu nak beli...

    apapun salam ramdhan buat cpm sekeluarga

    ReplyDelete
  4. azie: salam ramadhan buat azie jugak..:)

    ReplyDelete
  5. salam cpm..slam pose...sy suke la tips2 bermake up ni..sy ni x pandai make up br jer nk blaja...(dh tua br nk blaja)..trimas yup...

    ReplyDelete
  6. lawa lah kak.. dni nak cubala buat double wings tu ;)


    selamat menyambut ramadhan al mubarak dan menjalani ibadah puasa, kak ;)

    ReplyDelete
  7. haaaihhh geramnye kak..sgt comel..nnti ade duit baru beli..

    ReplyDelete
  8. comelnya..mcm irine juga..=)
    selamat berpuasa...

    akak sangat cantik & chumel..wink3

    ReplyDelete
  9. cpm, salam ramadhan..weii cpm macam bukan ibu orang la buat gaya cam tu..nice :)

    ReplyDelete
  10. akak!!!! tq 4 sharing.. hee~
    nt yana cube..
    elok benor la ni tips utk org specky cam yana ni.. :)

    ReplyDelete
  11. wah!! chantek2! leyh apply nti. thanx 4 the tips ya! :)

    ReplyDelete
  12. salam sis berminat nk order mineral foundation..leh emailkan pada saya x?

    ReplyDelete
  13. kpd sesiapa yg berminat nk order mineral powder foundation ni..sila email honey_nurhaliza@yahoo.com

    ReplyDelete
  14. hai salam...,
    u r soo cute!!!...boleh tahu u pakai produk apa for ur face??
    look soo...flw=owless even without make up!!!...
    if u don't mind plez share...jus email at me yer..;))

    ReplyDelete
  15. Kak, how about make up removal? apa yang bagus eh? sebab sebelum nih pakai baby oil atau losyen je. sebabnye kalau tgk ingridients dia, mcm byk kandungan asid dlm make up removal.. so konfius nak pakai yg mane

    ReplyDelete
  16. salam....

    wah cpm, lme x jengok blogs u..
    skali jengok ..nahhh haii..mkin gebus n montox pp tuh..sgt2 flawless...isshh..

    mcm apom yg kt bazar ramdhan..tu sume hasil guna prduk mary kay ke? msti hubby u tmbh geram nk picit2 pp u kn?

    iee..gebu sgguh pp..geremm..nak gak la pp mcm tu..huhuhu ;))

    ReplyDelete
  17. suka suka! :) cantik yea double wings. nak try esok :D
    salam ramadhan btw :)

    ReplyDelete
  18. wah TQ@...ciklinn mmg speki n mmg tak tau nak mekap2 ni..dgn sikit info ni leh belajar.... camne nak lukis dgn cantik yerk eyeliner tu... huhuhuh...

    salam ramadhan CPM....

    ReplyDelete
  19. kak, saya dah jumpe glasses ala-ala yg akak pakai..tp xcomel la cm akak..hehehe

    ReplyDelete
  20. dear..nurul suke sgt camtu...
    cantik2....
    cantik sgt2.........
    tp rasenye if nurul pakai camtu..xsecantik akak.....camne eh nk bg secanteq akak..
    tips?

    ReplyDelete
  21. hai..lagu pe eyh kat blog ni..suke...

    ReplyDelete
  22. sgt suke ngn tips2 bergunan yg akak shre kn.. tp sehingga kib=ni saye rase diri ni gagal menggunankn eyeliner di ats kelopak mhun bwh.. sbb bile pkai mesti terase kurng yakin mcm comot sgt.. padahal bile ngk org pkai shantek n kemas je.. pulak tu xde nmpk eyebeg pun.. tp saye bile pkai mcm lebam je phtu xthan lame...hurmppp pernah cube untuk bold kn lg eyelner tp nmpk burok pulak

    ReplyDelete
  23. salam ramadhan & seLamat menymbut Aidilfitri new fwen..

    frankLy, mmg santek r.. tpi still xreti nak wat smOkey eyes uhuk! btw, cute bLog u have there..

    saLam perkenalan ;)

    ReplyDelete
  24. sis,i nak try mineral powder foundation tu..kulit i kuning langsat..so ivory 1 ke ivory 2 ek yg ssuai??

    ReplyDelete