21 August 2010

~ Tips Smokey Eyes ~


Hai smua...semoga puasa kita akan lebih diberkati di bulan yg mulia ni...eyh jap2 sebelum terlupa...masih x terlambat lg kan utk saya nk ucapkan Selamat Menjalani ibadah berpuasa bg seluruh umat Islam di seluruh dunia...('-")

Cube bayangkan...sedikit info yg berguna utk kita smua...

Bayangkan, para generasi awal Islam sangat merindukan bertemu dengan bulan suci ini. Mereka berdo’a selama enam bulan sebelum kedatangannya agar mereka dipanjangkan umurnya sehingga bertemu dengan Ramadhan. Bila Ramadhan tiba, mereka sungguh-sungguh meraih kebaikan dan keutamaan Ramadhan. Dan ketika mereka berpisah dengan Ramadhan, mereka berdo’a selama enam bulan seterusnya, agar kesungguhannya diterima Allah swt. Kerinduan itu ada pada diri mereka, karena mereka sedar dan faham betul keutamaan dan keistimewaan Ramadhan...sgt indah bukan jikalau kita benar2 menghayati apa itu Ramadhan yg sebenarnya....('-")

Dan sebelum saya terlupa,di sini juga saya ingin nyatakan hukum pemakaian celak di bulan puasa...ramai sebenarnya keliru hukum tersebut...act,perkara seumpama ni x kan wujud jikalau kita benar2 faham akan syarat2 sah puasa...so check balik apa syarat2 nya...sbb ingt x bende2 ni kita kene hafal masa sek dolu2?? so mungkin bila dh besar,kita mcm terlepas pandang hal2 cmni...so soalan yg sering bermain di fikiran kita :-

1. Apa hukumnya menggunakan celak mata dan alat-alat kosmetik bagi wanita di siang hari ramadhan? Apakah ini membatalkan puasanya atau tidak?

Jawab: Celak sama sekali tidaklah membatalkan puasa baik bagi perempuan maupun laki-laki -menurut pendapat yang paling kuat dari dua pendapat di kalangan ulama-, hanya saja lebih afdhal bagi orang yang berpuasa kalau dia menggunakannya di malam hari. Demikian pula menggunakan apa yang bisa memperindah wajahnya berupa sabun, minyak dan selainnya yang mengenai kulit bagian luar, misalnya pacar (kuku) dan semacamnya. Semua itu tidak mengapa dipakai oleh orang yang berpuasa. Wallahu waliyyu at-taufiq...

so harap smua pembaca2 blog saya berpuas hati dgn jwpn tersebut...dan semoga anda smua dpt meneruskan puasa anda dgn sebaik yg mungkin..insyallah...('-')

ok jom kita truskan dgn tutorial smokey eyes ni...act,teknik smokey yg saya akan ajarkan ni adalah yg paling senang skali nk buat...sbb biar kita blaja yg mudah dahulu then bila dh expert,baru buat teknik2 yg susah2 tuh erk..:P

1st skali,perkara utama yg anda smua wajib ada utk teknik smokey ni adalah eyeliner...bukan eyeliner yg sememeh2 tuh yaa...kalau boley guna yg waterproof punya sbb baru ianya nmpk cntek & x comot...eyeliner gel pon boley juga digunakan...('-")

sila ikuti langkah2 di bawah yaa...:-

1) bersihkan terlebih dahulu muka anda menggunakan cleanser yg sesuai dgn jnis kulit anda...kemudian keringkan muka menggunakan towel yg bersih...

2) then gunakan moisturiser utk lembabkan wajah anda...act,teknik ni sgt2 bgus ya sebelum anda memulakan makeup anda...sbb nya,makeup anda akan lebih long lasting dan juga kulit anda terhindar dari bahan2 chemical makeup tersebut.

3) seterusnya,sapukan concealer di tmpt2 yg bermasalah...parut2 jerawat...lubang2 di muka,di tepi2 hidung,di bahagian dagu ,bawah mata ( lingkaran hitam ) ...dan make sure sapuan concealer tuh haruslah menggunakan berus yg bersesuaian yaa...kalau pergi kat butik2 kecantikan,tnya je..ada x jual brush for concealer...nnt promoter tuh akan suggest kan yg mana brush yg sesuai...ok?? jelas x setakat ni?? panjang lg ni...:p

4) After concealer disapukan,seterusnya ambil mineral powder foundation then applykan kat keseluruhan muka...so anda akan dapati hasil yg sgt2 flawless kat muka anda...dan entry yg lepas saya ader suggest kan mary kay punya kan?? so alhamdulillah ramai jugak sambutan terhadap mineral powder tuh & feedback yg saya terima,sgt2 bagus & smuanya berpuas hati...rasa happy bila tips2 tuh saya dpt share kan dgn smua wanita2 kat luar sana..('-")

5) ok selepas dh sapu mineral powder foundation tuh...sapukan eyebase kat kelopak mata...tujuannya adalah untuk jadikan eyeshadow anda lebih long lasting..

6) dah sapu eyebase...ambil eyeshadow colour black then applykan sket kat kelopak mata...ni tujuan nya utk effect smokey eyes yaa...guna brush yg sesuai yaa..jgn guna jari plak...

7) selepas dh sapu black eyeshadow,sapukan eyeshadow colour soft brown then applykan kat atas mata yg colour black td...seterusnya ambil brush then blend kan dua colour eyeshadow td...maka anda akan dpt hasil smokey...

8) dh setle colour smokey then ambil highlight then sapu kat bwh kening anda...

9) ok seterusnya,ambil eyeliner then applykan kat atas & bwh mata ok...utk effect smokey,ambil brush kecik then sapukan black eyeshadow di bhgn bwh mata anda...so anda akan dpt lihat mata anda lebih galak dengan teknik smokey eyes ni...

10) seterusnya curl ur eyelashes then applykan maskara..

11) kalau kat rumah nk tackle ur husband,boley la guna fake eyelashes...so mata anda akan lebih galak n besar...mata ni kan boleh memukau sesiapa shj, rite??

12) dh setle bhgn mata,now sapukan blusher yg sesuai dgn warna kulit anda...blusher pon penting jugak yaa...sbb sapuan yg betul,boleh membuatkan muka nampak lebih kurus walaupun sebenarnya muka anda itu bulatttt moolaatttt...:P

13) ok now dh setle makeup smokey anda...eyh jgn lupe sapukan lipstick or lipgloss yg bersesuaian yaa..kalau nk lebih cntek,guna lipstick yg nude colour...tp saya x berapa suke sbb nmpk muka saya pucat...saya lebih suka colour soft pink...('-")

so anda boleh la mencuba di rumah nnt yaa..dh pandai nnt,boleh la makeup utk hari raya ...mst smua mata tertumpu ke arah anda...:P blaja yg basic & mudah ni dlu yaa...sebenarnya teknik smokey eyes ni bukan colour black shj,kalau anda kreatif,anda boleh blend kan dgn colour2 yg lain...itu kalau dh expert laa...xpe,blaja pelan2...nnt lama2 pandai laa..:P

utk teknik smokey basic ni...just guna eyeshadow black & brown shj yaa...

ok nmpk x pic concealer tuh...sgt2 bgus...('-")

alat2 makeup penting yaaa...so simpan alat2 makeup anda dlm bag @ case makeup...

utk penghasilan makeup yg cantek,anda haruslah menggunakan brush2 yg bersesuaian

ok ni teknik smokey pink...suka ngk gaya makeup cmni...sgt2 cntekkkk...

ok ni teknik smokey eyes basic ...sgt2 sng nk blaja...:P

bile anda dapat belajar teknik yg betul,anda akan lebih minat terhadap makeup2

p/s: mohon maaf sbb x dpt nk update entry ni smlm...so hari ni saya dh tunaikan permintaan kwn2 yg request tutorial ni...so harap anda smua berpuas hati & sekiranya ada kekurangan,kira halal je la erk...:P

ok now,saya mahu pergi shopping kelengkapan raya utk anak2 saya...adventure jugak ni sbb kali ni saya shopping bwk dorg berdua...ntah apa jadi la agaknya...:P

ok jumpe di next entry yaa...selamat berpuasa & selamat berbuka yaa...pose ni x mo noty2 yaa...x mo dengki2 ngn org...x elok...ok?? :P

17 CPM's comments:

  1. cantiknyer CPM nnt nak try wat masa raya....

    ReplyDelete
  2. cantiknyer CPM nnt nak try wat masa raya....

    ReplyDelete
  3. produk mary kay mane 1 ea? rase cam nak beli je..

    ReplyDelete
  4. Azie: ok nnt try yaa..:) ena: mineral powder foundation..ngk entry sebelum ni...

    ReplyDelete
  5. sampai skrg tak pndai pakai eyeliner yang liquid punya..huhu..

    ReplyDelete
  6. cantekkkkkk !!

    tp muka kena putih dulu baru bulehhhh huhu

    ReplyDelete
  7. kak honey,ad tips makeup fer ank rmje zman skrg? hee

    ReplyDelete
  8. kak hany..ajarkan makeup mata double wing tu, sgt cantik ok..!!!

    ReplyDelete
  9. Salam perkenalan Hanny,
    saya selalu baca blog hanny tp arini baru terasa nak komen...
    kalu tgk org mekap smokey eyes ni cam senang je, tp bila sendiri try buat, rasa cam tak lawa... huhuuh...
    byk tutorial yg saya dah tgk, tp jarang2 nak cuba... rasanya tutorial kali ni saya nak cuba jugak lah... :)

    ReplyDelete
  10. salam akak CPM
    tanteknyer mate die ^_^
    shuke2
    nanti nak try la, kalau jadi nti bg akak tgk k.
    hehehe

    p/s: moga akak cepat sihat dari demam..amin :)

    ReplyDelete
  11. salam..kak hanny..akak jual produk mary kay je ke? tudung pearl haya x jual ke?? huhu

    ReplyDelete
  12. salam kak cpm. waaaah kak cpm mmg cumillah alhamdulillah.
    eyh akak, cara akak mekap mcm michelle phan ^^ weeee

    ReplyDelete
  13. im one of ur silent blog reader aka kwn sha @natasha che rahim.nk tegorrr tp malu..hehe ;p btw suke sgt gn u pny tutorial ajar smokey eyes ;)

    ReplyDelete
  14. xpas2 lg wat smokey eyes ni..
    bole la berguru ngn kak honey nnti~

    ReplyDelete
  15. salam..
    akk,sy baru je mengikuti blog n baca entry2 akak..sy suke sgt sume entry akk mengenai tutorial make..sy pun suke sgt make up..akk ada wat servide mak andam atau make up tuk g function2 ke??sy sgt2 berminat2 tgk cara make up..sgt cntik..=)

    ReplyDelete
  16. hye sis.
    i really want this look.
    but bila makeup. selalu x long lasting..it make my face look darker.
    huhu.
    btw. really love ur blog. and mesti follow ni. huhu..

    ReplyDelete