02 November 2010

~ Megan Fox Makeup Look ~


tutorial saya pada kali ini ialah...Megan Fox Makeup Look...('-")

Fuhhhh lama gilerrr saya x update blog kan?? ramai tnya saya,bilakah saya ingin meng update blog...saya nya blog ni x de la se famous blog adik2 saya...dorg bnyk masa,saya x de masa sgt utk update blog...cumanya bile bebetul free je,saya akan update...dan semestinya cerita2 di entry saya bukanlah kisah2 peribadi saya...serius saya dah x berminat sgt utk jaja2 kisah pribadi saya...cukup saya bahagia dgn kehidupan skang ni...alhamdulillah...blog saya ni,kini lebih bnyk saya isikan dgn tips2,petua2 kecntikan kulit...& yg paling readers paling suka makeup2 tutorial...tp saya x de la setanding makeup2 profesional tuh...biasa2 sajork but yg pnting nmpk simple,cntek & yg pastinya x teballl makeup nya...:D itu yg saya akan kongsikan dgn anda smua...

Jap2 before saya truskan entry tutorial ni...sekali lg saya nk tegaskan ttg satu tips cmna nk makeup kita tuh tahan lama...ramai yg bertanyakan soalan2 sebegini...ok saya akan jwb dlu pertanyaan2 anda tuh yaa...

Untuk mendapatkan hasil makeup yg flawless & look natural beauty...paling important skali,jaga anda punya kulit wajah...i mean,3 penjagaan basic tuh jgn diabaikan langsung...mencuci,menyegar & melembab...kalau nak bli set skincare yg baik..3 brg ni wajib ada dlm penjagaan kulit kita seharian...kalau ada mask @ scrub tuh lagi bagus utk kita punya kulit...jelas x yangg?? ok next plak,selain dari penjagaan luaran,penjagaan dalaman jgn dilupakan...anda boleh juga mengamalkan suplement2 utk kulit...utk lebih cerah,lembut dan segar sentiasa...

Ok tuh basic utk dapatkan makeup yg cntek & kekal lama...next,before makeup,make sure anda smua harus cuci muka sebersih2 nya then apply kan moisturiser yg sesuai dgn kulit anda sebelum menyapukan bahan makeup...moisturiser ni penting kita sapukan sbb boleh bagi makeup kita tahan lama then melindungi kulit kita dari bahan2 chemical makeup tersebut...jelas x ni?? berbuih2 dah nia pesan...kalau x buat jugak...x tahu laa...:D

Ok jom kita teruskan dgn tutorial makeup ni...nama makeup ni..."megan fox makeup tutorial"...nama makeup komain gahhh lg kan?? tp tp tp x de la susah mana pon...but ianya lebih kpd natural look...trust me..anda akan tampil cntek dgn hasil gaya makeup ni...bahan2 die pon sng je...saya akan ajar satu persatu nnt yaa..('-")

ok kali ni saya menggunakan rangkaian makeup from Bobby Brown yaa...so brg2 utk makeup kali ni sket je...x guna bnyk brg pon...ok saya perkenal kan brg2 nya yaa..:-


1) tinted mosituriser Bobby Brown (sgt2 bgus)
2) Oslee BB Cream ( lg lg bagus )
3) concealer stick Bobby Brown
4) eye primer
5) gel liner Bobby Brown ( dark brown)
6) shimering eyeshadow Bobby Brown (gold)
7) powder brush Bobby Brown
8) bluher brush MAC
9) mineralize powder MAC
10) 2 way cake powder foundation Bobby Brown (natural colour)
11) span


step2 nya ialah:-

1) sapukan moisturiser ke seluruhan muka.

2) then sapukan Oslee BB Cream...kalau boleh ratakan dgn span yaa...

3) setelah bb cream rata,then sapukan stick concealer Bobby Brown ( saya x gunakan foundation ya)

4) setelah ianya rata ke seluruhan muka,sapukan mineral powder foundation...better sapu mineral powder dari loose powder kerna mineral powder membuatkan makeup anda lebih tahan lama.

5) bentukkan kening anda menggunakan eye brow pencil..lebih cntek gunakan kaler brown dari black sbb brown colour nampak muka jd soft & black nmpk muka mcm garang..:P haa lg satu,suka saya nk ingatkan,jgn nk ngade2 cukur kening ek?? bersyukur dgn apa yg telah Allah berikan tuh...lgpon,tuh kan dosa...haippp x mo wat dosa...x elok..:D

6) setelah buat kening,sapukan eye primer b4 sapu colour2 eyeshadow yaa...eye primer ni tujuannya ialah menjadikan eyeshadow anda lebih tahan lama & menaikkan lagi warna2 eyeshadow tersebut....

7) setelah menyapu eye primer,letakkan shimmering eyeshadow kaler gold ke seluruh kelopak mata...ni bertujuan utk memberikan effect blink2 pada bhgn mata...

8) setelah selesai,sapukan eyeshadow colour peach ke bhgn atas mata...then ambil brush blending then blend kan 2 warna eyeshadow tadi

9) then ambil colour eyeshadow purple,letakkan sedikit di bhgn kelopak mata..sedikit shj yaa then blend kan smula...maka anda akan dapati 2 warna yg sungguh cantek & natural bila 2 kaler td diblend kan.

10) setelah eyeshadow selesai,ambil gel liner & brush yg sesuai then letakkan kat bhgn atas n bwh mata...yg bawah mata tuh,kalau boleh guna kan smudge brush ya.

11) curl ur eyelashes then sapukan maskara...kalau nak lebih cntek,gunakan mascara yg volume..so hasilnya seperti memakai fake eyelashes...jgn lupa pakai kat bulu mata bwh skali yaa...

12) dah siap smuanya,sapukan blusher di tulang pipi kanan & kiri...kalau muka boolatt mcm saya nk nampakkan kurus,maka gunakan teknik shading yg sesuai...then baru sapukan blusher...sekiranya nak nmpk natural,sapukan blusher kaler peach...kalau nak nampak ala2 comel mcm doll,guna blusher kaler pink...maka anda akan nmpk comel mcm doll..:P

13) dan akhir skali...lipstick & lipgloss...mudah shj kan??




ini hasil makeup nya...yg pnting makeup tuh x nmpk tebal ya...

oleh kerana Bobby Brown x de mineralize powder,so saya pilih MAC punya..sgt2 comel bila ianya berada di dalam bag makeup saya.

ok ni mosituriser no 1 pilihan saya...oil free punya...so x berminyak bila apply kat muka...& dpt menjadikan kulit sehalus bayi & menjadikan makeup kekal lama...saya amat syorkan pada anda smua...harga dlm rm125 sajork

1) erna
2) puan fauziah
3) pinkygurl (eira)
4) ika
5) aqilah

ini pula BB Cream yg sedang mendapat perhatian ramai...Oslee BB Cream...pakai after moisturiser

rangkaian produk2 makeup saya elok tersusun rapi di dalam makeup case...senang nk cari...x de la bersepah2...sbb saya amat2 cerewet..:P

kan mudah bila tersusun kemas cmni kan??


i love my makeup case...kalau ilang,mau nangis ni..


kepada sesiapa yg ingin menggunakan perkhidmatan saya,just email me yaa...:D

nantikan entry yg seterusnya yaa.."arabic look makeup"

Oslee BB Cream now sold out!!

46 CPM's comments:

  1. akak,
    saje je nk wat suspen tau~
    ahaks, xsabar nk 2ngu...

    ReplyDelete
  2. huh, tak sabarnya nak tunggu...lama benar nak tunggu update dari akk nie.....nway, semoga sihat2 selalu ye akk....

    ReplyDelete
  3. love the way u look...xsabar nk blajar makeup ni

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. ahaks,
    cm senang jek...
    jp nk try~~~
    tq CPM..

    ReplyDelete
  6. cpm..
    wOuld u share some tips on arabian makeup styLe..?
    diorg fokus more on mate kan.
    sbb sy ade an important event on 21.11..
    n approach tuk use arabian makeup style on dat time.
    if cpm dun mind lar..
    macih..
    =]

    ReplyDelete
  7. comeynya kak...
    mmg nmpak natural.. :)

    jeles tgk make up case akak.. byknyeee....gewam tgk! hehe

    ReplyDelete
  8. haah. kat mana beli oslee tu? honey pakai mineralize highlight kan tu. bkn foundation kan.

    honey
    ida add fb honey tapi dpt msg too many friend request. :(

    ReplyDelete
  9. i like d make up...xpesely kt mata 2..sy wat xjd2...leh x cpm tunjuk skit cr nk kasi tarik itu punyer eyeliner...hehehe...

    ReplyDelete
  10. ala..comelnya adik akak ni...nak makeup cam honey jugak...huhuhu jeles ehheheh

    ReplyDelete
  11. oslee bb cream yg akak ckp 4 pre order 2 bpe?

    ReplyDelete
  12. akak cpm bb cream tuh brape harga?

    ReplyDelete
  13. salam cpm,
    baper rege bb cream oslee tu dear...then klu kulit yg oily then ader pimples + parut sesuai tak pakai...cpm email akk yer

    hanitajaafar@gmail.com

    ReplyDelete
  14. hai...nak tanyer kalo cpm slalu keluar bwk apa jer dlm handbag???
    i mean takkan nak bawak 1 box makeup tu kan??...soo..do mind share with me..;),...tq..

    ReplyDelete
  15. salam..akk, ape fungsi bb cream tu..? klu dh pki bb cream tu, tak yah pakai pelembap lagi ke?thanx..

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. ok maaf x dpt nk reply satu2...cpm reply sini je yaa..ni function bb cream...:-

    1) concealer
    2) sun block
    3) skin repair
    4) moisturiser
    5) nourishment
    6) oil control
    7) skin whitening
    8) reduce wrinkles n lines

    oslee ni paling terbaik nya bb cream...sbb x oily sgt n bgus utk wat as base makeup...now cpm wat pre order rm129 + rm6 pos laju...limited 20 cream shj yaa...

    ReplyDelete
  18. suke cara make up cpm..tutorial kali ni natural je..nk try la hihi...npe x approve sy dlm fb kak huhu..

    ReplyDelete
  19. hye akak...

    mineral powder mac tu braper ae?

    ReplyDelete
  20. berminatla ngan cream ni... camne nak contect???? email saya kakgyah@gmail.com

    ReplyDelete
  21. salam.
    akk.suke view blog akak nie.
    seyes lawa sgt2 akak nie;)
    love ur eyes,ur make up,ur style,..
    smue..eheee.
    bru2 je dpt tgk blog akk ni.
    ehee.
    bnyk gak da ketinggaln cte2 post akk..
    akk wtla tutorial makeup video.hee.
    mesti agy sonok;))plisssss.

    ReplyDelete
  22. hi akak cayang
    blog di tag ntuk award...hrp sudi time.. :D

    http://owhhsnap.blogspot.com/2010/11/interesting-blog-award.html


    *love reading ur blog

    ReplyDelete
  23. lawanyaaa cpm ni.....

    baru tau cpm ni adik beradik dgn irine ye...

    salam ziarah dr mama :)

    ReplyDelete
  24. knape brg make up mhl2...kalo stdnt mau terlentang gak nak beli sume..1 bnda jek dah srtus lebih...huhu..x cmpur lain2...sedih... :(

    ReplyDelete
  25. salam cpm,ape email cpm eh???nk oder Oslee BB cream gaks laa...hehehe....

    ReplyDelete
  26. First time masuk sini... Cantiknya makeup!! N cantik juga tuan punya blog ni!

    ReplyDelete
  27. salam kenal..

    byknyee mekap..menarik! =)

    ReplyDelete
  28. Salam cpm,
    nak tanya tau tak make-up artist dekat sg petani?...

    thanks yea

    ReplyDelete
  29. uwaaa manyaknye barang makeup akak..seriusss kagum! nway, u look gojes sis! saye blaja banyak mane up dr akak. thanks ! =))

    ReplyDelete
  30. comell nyerrr
    kagum tgk barang make up cpm
    banyak giler.hehe
    actually tudung tu lawa
    beli katne yea anak tudung like that,hehe..

    ReplyDelete
  31. salam..hye kak cpm..sy na bg tau SAYA SUKA BLOG AWAK LA! ^^,

    http://hudahazwani.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

    ReplyDelete
  32. SAYA SUKA BLOG AWAK LA
    SILA BACA SINI..THANK YOU

    http://mamawiwin.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak.html

    ReplyDelete
  33. hi kaka ,
    nak tnye .
    mcm mane nak hilangkan biji-biji bawah bibir dan dagu .

    ReplyDelete
  34. ai suka baca blog ni..btw..update la entry br..x saba nak wait cre2 make up yg lawa2 dr cpm..

    :)

    ReplyDelete
  35. Salam caiyang...

    Salam Si Cantikkk Ayu....
    Mama nak gi Dinner kat Langkawi minggu depan. Tak reti nak make up daa. Jom ajar mama make up dgn harga murah. Wet takdak nak beli make up dah sebab save nak shopping kat Langkawi. kuang... kuang... kuang...

    ReplyDelete
  36. kak..nak order oslee bb cream kat akak la...bape hinggit kak

    ReplyDelete
  37. kakak sgt cntik! awesome giler :)

    jemput singgah sini
    http://ikmalira87.blogspot.com

    ReplyDelete