16 December 2010

~ Sesekali Diuji ~

sewaktu mereka kecil..mcm ni la rupanya...:D
mereka semakin membesar & bijak...alhamdulillah


mama with abg irfan...dh besha daa anak mama kan..

irfan & mya permata hati saya...

ini impian saya skg...hari2 saya doa utk dpt twin baby...doakan ya..

Hari -hari yg saya lalui kini sgt2 membahagiakan...dengan hadirnya baby dalam kandungan saya ni,benar2 buat hari2 saya begitu indah...walaupun diiringi morning sickness yg amat teruk tp saya bersyukur sbb tuh smua pahala dari Allah utk saya...insyallah amin...('-")

Skang ni segala aktiviti2 yg berkaitan dengan dunia business saya stop kan buat sementara waktu...sbb beri peluang utk diri saya sndiri menikmati alam kehamilan dengan begitu baik...sbb kalau kita mahukan anak kita menjadi org2 yg berjaya dunia & akhirat,hendaklah kita didik mereka sejak dari alam rahim lagi...ini mmg saya akui sbb segala apa yg kita lakukan ketika kita mengandung,sedikit sebanyak akan mempengaruhi baby kita di dalam perut...contohnya jikalau si ibu ketika mengandung nya suka kehidupan yg sosial,maka bila si anak itu membesar,akan mempengaruhi sikap anak tersebut...begitu jugak sebaliknya,jikalau time mengandung,si ibu rajin membaca Quran,maka bila si anak lahir nnt,die juga akan dekat dengan Quran nnt...so sedikit pesanan dari saya utk smua mama2 yg sdg "pregnant" di luar sana,ambil berat la stiap perlakuanmu ketika mengandung...saya pesan jugak utk diri saya sndiri...semoga anak yg bakal lahir ni nnt,akan menjadi seorg anak yg soleh & solehah,berjaya di dunia & akhirat...amin..('-")

Dan mungkin jugak sahabat2 saya di alam fb perasan yg saya tidak begitu aktif utk mengupdate status dan sbg nya...sepanjang saya mengandung ni,saya alah bila ngk fb tuh...bile ngk je rasa nk muntah mual2...ini yg saya alami...dan bila saya renung2 kan kembali,mungkin banyak hikmahnya kan bila saya tidak bukak fb tuh lgsung...serius saya rasa tenang tanpa membaca status yg bukan2...sbb itu yg saya mahu elak kan,dan alhamdulillah kini saya rasa begitu tenang...dan mungkin after saya bersalin nnt,saya akan delete terus acc fb tuh...dan saya akan aktif di dunia blog & twitter shj...saya rasa itu yg terbaik utk life saya...alhamdulillah...('-')

Haa sebelum saya terlupa,ramai jugak sahabat2 & reader2 blog yg email kpd saya...i mean tentang kehamilan ni laa...kebanyakkan nya yg email tuh belum mempunyai cahaya mata...maksud saya,mereka masih lagi belum berpeluang utk merasai dunia kehamilan...dan saya banyak beri mereka kata2 semangat agar jgn terus berputus asa sebaliknya yakin dengan segala apa yg Allah telah rancangkan dalam kehidupan kita...smuanya ada pd Allah,maka minta lah dengan penuh pengharapan & bersunguh2...insyallah Allah x kan sia2 kan apa yg hamba2 NYA pinta...cube hayati kata2 ni..

" Jika Allah cepat makbulkan doamu,maka Dia menyayangimu, jika Allah lambat makbulkan doamu,Dia sedang mengujimu dan jika Allah tidak memakbulkan doamu bermakna Dia sedang merancang yg lebih baik untukmu..."

so yakinlah dengan janji2 Allah utk hamba2 nya...dan bersangka baiklah dengan segala ketentuan2 Allah pada kita smua...sentiasa rasa bersyukur atas apa yg Dia telah anugerahkan pd setiap manusia...bersihkan hati kita dari sifat2 yg Allah tidak sukai...jgn bermusuh antara satu sama lain...hindarkan diri kita dari bersikap riak dengan apa yg kita ada...ingat,itu smua nikmat yg Allah telah pinjamkan utk kita smua...saya pesan utk diri sndiri juga...('-")

Sebagai seorang muslimah,kdg2 saya rasa terkilan dengan apa yg berlaku di dunia kita skang ni...banyak betul tanda2 kiamat yg telah Allah tunjukkan pada kita smua namun masih lagi tiada lagi kesedaran pada mereka...mereka seolah2 berbangga dengan dosa2 yg mereka lakukan,bangga dengan segala dosa2 maksiat yg mereka lakukan secara terang2 an,bukan berniat utk masuk campur hal mereka tapi sebagai seorg yg prihatin,saya benar2 terkilan dan apa yg mampu saya buat hanyalah doa dari jauh...dan saya harap,perkara2 sebegini tidak berlaku pada anak2 saya ,ahli keluarga saya dan juga sahabat2 saya...amin amin amin...

Maafkan saya sbb dah terlalu panjang saya coretkan pd entry kali ni...saya x tahu la entry ni buat reader2 saya suka membaca nya ataupun "jelek" ...sbb ,secara ikhlas nya,ini yg ingin saya sampaikan...mungkin dengan penulisan2 saya ni,mereka akan baca dan seterusnya berubah ke jalan Allah....siapa tahu kan?? itu smua terletak pd kuasa Allah taala..."jika Dia mengkehendaki sesuatu,maka akan terjadilah,kun fayakun..."

Izinkan saya undur diri dulu ya...insyallah jikalau ada kelapangan,saya akan update lagi yaa...dan terima kasih pd sahabat2 yg email dan yg suka hasil penulisan2 saya di blog...terima kasih kerana menyokong saya...tanpa readers,tiada siapa yg akan kenal siapa CPM honey nurhaliza...semoga hidup kalian smua sentiasa dirahmati oleh Allah...amin...muahh2

next entry : "keperluan2 yg saya gunakan ketika pregnant"...tungguuuuuuu ( entry makeup x dpt update ya sbb saya x leh bau langsung brg2 makeup,nak muntah...:(

saya mahu share kan video kewujudan bayi dalam alam rahim...

23 CPM's comments:

  1. take care CPM

    if dpt twins, ZZ sgt! hehe

    ReplyDelete
  2. moga selamat semuanya kak..insyaAllah...memberi sesuatu yg bermanfaat itu jugak mendatangkan manfaat...jaga diri kak...:)

    ReplyDelete
  3. Semoga impian nak dapat twin baby tu tercapai..Insyaallah..:)

    ReplyDelete
  4. love u kak hany..! best entry nie...memberi kata2 semangat! =)

    ReplyDelete
  5. Moga impian akak tercapai dapt twin baby..hehe
    akak thnks! rase bersemangat pualak nie..hehe~

    ReplyDelete
  6. rindu ngan cpm..anyway thanks for d tips yg akak bg tu..mmg berguna tuk sume pompuan..take care ea kak...

    ReplyDelete
  7. doakan sis happy dan dpt baby twins.. nnt klu fifiey ada d mesia, pasti fifiey dtg jenguk!!!:D

    salam buat family yg lain ye.

    ReplyDelete
  8. hope bb dlam pwut tue sihat2 slalu n x lupa jugak untuk mamanya.....hehe

    take care sis....

    ReplyDelete
  9. akhirnya kak cpm hupdate..
    xpe2..jaga diri tu lg penting..

    ReplyDelete
  10. hany, bestkan kalu dapat bb twin..mcm akak ni..syukur dgn rezeki Allah yg paling besar ni buat akak..insyaAllah kalau Allah izinkan dapatlah hany baby kembar..akak doakan hany dan baby sihat dan selamat semuanya..amin..

    ReplyDelete
  11. sy doakan akak dan baby sentiasa sihat.. hope dpt baby twin.. amin..

    ReplyDelete
  12. kaka , jaga diri baik-baik ye .
    heee .
    anak-anak kaka semuanya comel2

    ReplyDelete
  13. hope semuenyer bjalan lancar..n syie harap akak dpr jdi seorang ibu yg baek...dn solehah...lahirkn anak yg soleh dn solehah..amin...;)

    ~doa byk2 k~

    ReplyDelete
  14. of coz...kite pun doakan supaya dapat twin..kite pun suka twin...anak u mesti chumel nanti..

    ReplyDelete
  15. jaga kesihatan kak..
    moge termakbul dpt twin baby..
    amiiin ya rabbal al-amin ;))

    ReplyDelete
  16. akak cntek! anak2 akak pown comey!

    ReplyDelete
  17. wah!! chumelnya mereka-mereka. take care sis! :)

    ReplyDelete
  18. sis,frst time tjumpe blog sis,bce smpi entry2 lpas..tertarik sgt..:)

    ReplyDelete
  19. congrate sis :)

    Doakan sy juga akan merasai pengalaman hamil dan menjadi ibu secepat mungkin. Amin.

    ReplyDelete
  20. sis..semoga sis bertambah bhagia dengan kehadiran bby baru..amin...

    ReplyDelete