27 February 2010

~ Aku bersahabat kerana Allah~

hye...how are you ( baca mcm nada idlan raja lawak ok,ahahha )...

Ermm...act,CPM balik from singapore ptg smlm...so mst anda smua sedia maklum kan...pada tarikh 27hb februari 2010 arituh,CPM telah mengambil keputusan utk bertemu dgn sahabat baik CPM yg dh 4 thn tidak ketemu...syukur alhamdulillah Allah permudahkan urusan CPM utk bertemu dgn nya...dan syukur jugak sbb persahabatan kami ni Allah berkati...('-")

Sebenarnya pertemuan ngn Saleha,CPm telah aturkan pd tarikh 14 mac...tp sbb kan 27hb arituh Mr Ruffy ada urusan di jb...so die tnya CPM pg tuh," syg,nk jmpe saleha trus x arini (27hb)??" so apa lg,rasa happy sgt2...yerla 4 thn kan x jmpe...so pg tuh CPM kemas brg2 pape yg patut utk di bawa ke sana...Irfan & Mya pon ikut skali...so agak kecoh sket la...('-")

So dlm perjalanan tuh,Tuhan je yg tahu cmna perasaan hati ni nk jmpe dgn saleha...kejap2 msg die...ehehhe...smpi mr ruffy jeles beb..haha...& dipendekkan cerita,smpi2 je di jb lebih kurang jam 4 ptg...& CPM gerak jmpe saleha kat singapore lebih kurg jam 6 ptg cmtuh la..tp tuh la...sbb kan terlalu excited x bnyk pic2 yg kami ambil...tp x pe,nnt bulan april CPM akan trun singapore lg...so mmg kami akan bertemu lg,,,so di pertemuan tuh,CPM bg gift pada saleha...whitening set marykay...so hrp die suke ngn pemberian tuh...ala mmg suke pon sbb time bg adiah tuh muka saleha mcm nk lompat2 keriangan...ahahah..('-")

Masa time tuh betul2 mencemburui kami...dlm kul 9mlm cmtuh laa br mr ruffy jmput CPM utk bwk ke hotel...ala rasa kejap sgt2...lgpon mlm tuh saleha trus balik ke office die...('-')

ok la,cukup setakat ini dulu yaa entry kali ni & insyallah next entry CPM akan update psl rahsia kulit menawan atas request kwn2 yaa...so mohon maaf andai kata entry ni ada kekurangan sbb CPM pon x leh lama2,ada keje yg perlu diselesaikan...so kite jmpe di next entry yaa...mmmuuahhhh

p/s: kpd sesiapa yg ada kirim brg pd CPM tuh,nnt msg ur address yaa...=)

Photobucket
sukar utk jmpe sahabat sejati dunia akhirat...tp CPM dh jmpe..=)

adiah utk sahabat tersayang...('-")




Photobucket

pic sebelum berangkat ke singapore

Photobucket

Photobucket



gift utk sahabat tersayang,saleha...whitening set from marykay..:)

Photobucket

pic anak dara CPM,raja damia yg kuat melaram mcm mama die...haha

Photobucket

pic kenangan CPM dgn saleha...syukur Allah masih panjangkan lagi tali persahabatan antara kami...=)
23 February 2010

~ rindu pada insan tersayang ~

Salam buat smua...salam satu dunia...('-")

Seperti yg smua sedia maklum,family CPM telah berangkat ke sydney,australia pd 3 februari 2010 & selama 3 minggu dorg berada di sana...& semalam iaitu pd tarikh 23 februari 2010,tibalah saat2 dorg utk pulang ke tanah air tercinta iaitu bumi malaysia...( '-")

Sepanjang mereka berada di sana,boley dikatakan kerap jugak la kami berhubung melalui ym...apa tak nya,nk kirim itu la ini laa kat family...ahahha mcm2 yg CPM kirim pd dorg...bankrup dibuatnya..('-')

Semalam pd jam 3ptg,CPM dh mula masak2 utk santapan dorg nnt...mesti dorg kelaparan & x sbr2 nk makan lauk2 di malaysia...& sebelum tuh aizul & irine sempat request makanan yg dorg idam2 kan...aizul teringin utk mkn sambal ikan tenggiri CPM manakala irine pula request masakan tomyam campur...allhamdulillah CPM dpt tunaikan segala permintaan2 mereka...('-")

Cuma semalam CPM dpt salah information ttg flight dorg...CPM mati2 ingat flight dorg tiba di airport kul 7.30 mlm...rupa2 nya dorg dh selamat tiba pada jam 6.30ptg smlm...nasib baik la CPm dh setlekan irfan & mya awal2...& lauk2 smua dh siap...so kami terus bergerak ke airport utk jmput dorg...alangkah gembira nya hati hanya TUHAN saje yg tahu...rindu sgt2...('-")

Setiba nya di sana...irfan trus berlari utk mendapatkan atok nya...terpancar wajah kegembiraan anak kecil itu mendakap insan yg dirinduinya selama ini...happy sgt2 dpt jmpe family yg hampir 3 mggu x ketemu...smua tuh x tergambar dgn kata2...hanya hati yg mampu berkata2...cuma yg sedey nya adik CPM,fakhrul x pulang sama2 sbb kene abeskan kuliah die kat sydney...insyallah die akan abes study bulan 11 ni...& time tuh CPM & Mr Ruffy,ayah & mama akan pergi lagi ke sydney...('-")

Dlm perjalanan pulang,masing2 nk ceritakan pengalaman masing2 sepanjang berada di negara org...tp kesimpulan nya,malaysia tetap no 1...tempat tanah tumpah negara ku...balik2 je...trus diagih2 kan servoniour masing2....yg pnting CPM dpt bag vogue howkeyhh from sydney....thanks to irine sbb pandai pilih ikut taste CPM...muuahhh

So kita layan sedikit gambar2 smlm yaa...

p/s: pasni turn CPm plak pegi sydney yaa...('-")


aizul sedang mengangkut brg2 ke kereta CPM..("-")

pic anak bujang CPM,raja irfan...

sebaik tibanya di banglo qasehkuhoney....

datuk hj ab rahim...ayah CPM..:)

i love my family...

irfan with atok & maktok...

Photobucket

anak2 mama...:)

15 February 2010

~ Tergamaknya Kau ~

Assalamualaikum....buat smua pembaca2 budiman sekalian...terima kasih yg x terhingga sbb kalian silent2 reader sudi lg membaca karya2 CPM...terima kasih jugak pd yg sudi email CPM...terima kasih kalian smua...('-")

Sebelum CPM meneruskan entry ni...mohon smua pembaca2 sedekahkan Al-Fatihah buat kwn CPM..(tidak perlu utk disebutkan nama nya,takut aib)...Al-Fatihah...semoga Allah mencucuri roh mu di sana...dan semoga arwah ditempatkan ke dlm golongan org2 yg beriman,insyallah amin...

Baiklah,CPM buat entry ni pon sbb mmg ada kene mengena ngn CPM...iaitu mengenai "santau"...ntah la,CPM sgt2 kesal dgn sesetengah sikap manusia yg apabila rasa tidak puas hati,trus berjumpe bomoh2 utk santau org yg tidak disukai ataupun dgki... nape la ada manusia yg mcm ni ek kat dunia ni?? sedangkan Allah ciptakan manusia smua baik2 belaka...tp tuh la apabila nafsu dan dengki menguasai diri,itulah yg terjadi...sgt2 kesal...mmg skang ni kalau kita ngk,mcm dh jd trend plak santau2 ni kan...dunia akhir zaman mcm ni laa...pantang ngk org tuh berjaya sket,dh mula nk dengki2...apabila manusia tuh ada kelebihan sket,dh mula nk bomoh2...kenapa ya Allah?? kenapa umat MU sedemikian rupa?? Allahuakbar...

oklah kat entry ni CPM nk share sket info2 ttg santau ...hrp2 info ni smua akan memberi panduan buat pembaca2 yg CPM sayangi slalu...sebelum berlaku apa2,lebih baik kita bersedia...mksud CPM bersedia dari segi ilmu2 agama...hanya itu shj yg dpt jd benteng pertahanan diri kita,insyallah...semoga kita smua dijauhi dr perkara2 yg mungkar dan keji...semoga kita smua selamat di dunia & akhirat...cuma satu je la pesanan CPM,x perlulah kita nk rasa dengki2 dgn kejayaan,kelebihan yg ada pd seseorang,alangkah bagus kalau kita smua rasa gembira atas apa yg kwn kita miliki...dan alngkah bgus nya kalau kita sama2 bersaing secara sihat utk jd mcm kwn kita tuh...betul x?? renung2 kan lahh....x guna kalau korg nk santau2 ni...ingatlah balasan Allah sekelip mata shj...

Lagi satu CPM nk berpesan,kalau anda smua nk bergambar boley tp cuma jgn letakkan gambar penuh dekat alam maya...i mean mcm fb,myspace,blog,frenster, dan bnyk lg la..sbb org boley santau melalui gambar yg penuh...so be carefull yaa...pesanan utk adik2 CPM ngn diri sndiri jugak...insyallah...

So mulai hari ini,detik ini..sama2 la kita bersihkan hati kita dr sifat2 yg Alllah x suka...jernihkanlah kembali hati mu dgn ayat2 suci Al-Quran...insyallah anda smua akan menjadi tenang dan akan memiliki hati yg baik...( x yah la dgki2 lg ok)

Di bwh ini CPM sertakan sedikit inffo tentang santau...sama2 kita tingkatkan ilmu pengetahuan kita yaa...insyallah...('-')


Hosted by Galleries.cetrine.net

salah satu cara santau...bakar gambar ...bahaya x??



SANTAU

Santau dan racun menurut para perawat tradisional tidak pasti perbezaannya. Ramai di kalangan mereka berpendapat bahawa kedua-duanya adalah sama. Hal ini berlaku adalah kerana bahan-bahan yang digunakan untuk membuat santau dan racun adalah sama. Rawatannya juga adalah sama.

Terdapat beberapa ciri sahaja yang boleh dijadikan panduan bagi mengenal pasti samada seseorang itu terkena racun atau santau. Pada kebiasaannya, mangsa racun akan menderita serta-merta seperti berlakunya muntah darah. Mangsa santau mengambil masa lama menyebabkan mangsa tidak menyedari sehinggalah mangsa tersalah makan seperti limau nipis dan nenas. Ini adalah kerana mangsa santau amat sensitif kepada limau nipis dan nenas.

Jenis-jenis Santau:

Santau boleh dibahagikan kepada dua jenis:

Jenis pertama: Santau yang diperbuat daripada adunan tertentu secara hakiki iaitu tidak melibatkan peranan jin dan syaitan. Jenis ini agak mudah dirawat.

(Santau yang disediakan dan diberi makan kepada orang tertentu secara hakikat.Hakikat disini bermaksud santau yang tidak disokong dengan penggunaan ilmu sihir yang melibatkan iblis dan syaitan. Kesan santau ini semata-mata bergantung kepada kekuatan dan keberkesanan bahan-bahan yang diadunkan.Mangsa santau jenis ini boleh menemui ajalnya bergantung kepada kekuatan bahan adunan itu.Walau bagaimanapun bahan itu mudah keluar melalui saluran najis seperti proses makanan biasa).

Jenis kedua: Santau yang disertai dengan pemujaan terhadap syaitan dan syaitan. Ianya dikenali sebagai santau angin dan ianya agak sukar dirawat kerana melibatkan peranan jin.

(Santau yang disediakan daripada bahan dan kaedah tertentu menggunakan hikmat.Istilah hikmat disini bermaksud santau yang dibuat disertai pemujaan iblis dan syaitan.Santau jenis ini tidak mudah keluar melalui saluran najis.Ia akan kekal dalam badan selagi tidak dikeluarkan dengan cara tertentu.Mangsa santau walaupun telah diubati tetapi saki baki santau yang tinggal dalam badan akan membiak dan boleh menyebabkan mangsa berkenaan sakit semula).

Tanda-tanda Terkena Santau:
Jika seseorang mengalami gejala-gejala berikut maka beliau disyaki telah terkena santau:
• Batuk berlarutan, kadang-kadang batuk berdarah dan bernanah dan keluar debu-debu kecil seperti serbuk kaca.
• Istihadhah yang berpanjangan bagi wanita sehingga satu hingga tiga bulan atau lebih.
• Sakit tulang belakang terutamanya pada waktu Maghrib dan malam Jumaat. Kadang-kadang sakit menjadi-jadi semasa hendak masuk waktu solat Jumaat.
• Sakit dan sesak nafas terutama waktu Maghrib.
• Lenguh seluruh anggota badan.
• Kuku menjadi hitam dan nafas menjadi busuk.
• Mimpi jatuh dari tempat tinggi.
• Mimpi bahan-bahan miang seperti miang buluh dan ulat bulu.
• Mimpi bermain dengan benda tajam seperti pisau dan sembilu.
• Mimpi kanak-kanak kecil seperti mimpi menyusukan kanak-kanak tersebut.
• Mimpi binatang yang menakutkan seperti ular.
• Mimpi makan makanan yang kotor seperti bangkai dan babi.
• Mimpi paderi Kristian, sami Budha atau bermimpi pergi ke tempat-tempat ibadat bukan Islam.

Kesan-kesan Santau:

Antara kesan-kesan santau terhadap mangsa adalah seperti berikut:
• Boleh membawa maut dengan izin Allah S.W.T.
• Hilang daya ingatan.
• Kulit akan merekah serta keluar air dan nanah.
• Tabiat akan berubah seperti seorang yang dikenali dengan penyabar bertukar menjadi panas baran.
• Badan menjadi bongkok akibat batuk berpanjangan.
• Badan menjadi licin disebabkan seluruh buluh di badan telah gugur.
• Kelopak mata menjadi kehitaman akibat daripada tidur yang sering terganggu.
• Terjadinya kanser dan ketumbuhan.
• Jika pesakit hamil akan mengalami keguguran.

Berubatlah jika terdapat tanda-tanda di atas!

PERHATIAN:

Simptom terkena santau ialah perut terasa pedih,tekak terasa panas dan berpasir,sering bermimpi jatuh tempat tinggi,badan terasa miang gatal-gatal,batuk berpanjangan dan muntah darah dengan kerap.Jika anda,ahli keluarga,teman dan sebagainya terkena santau.

Photobucket

pic CPM yg separuh...takut wooo nk letak pic full keseluruhan badan...=)
07 February 2010

~ tutorial eyeliner honey~

Assalamualaikum buat smua kwn2 CPM yg dihormati & x lupa jugak buat smua pembaca2 setia blog qasehkuhoney...silent2 reader di mana jua anda berada...semoga kita smua sentiasa dalam rahmat Allah s.w.t...amin..('-")

1st of all,CPM mohon ampun maaf sbb entry ni bebetul lewat dipublish...act video tutorial tuh dh lama CPM amik...last weekend kalu x silap...then masa bebetul x mengizinkan CPM nk publish kan entry tutorial ni...sbb bz yg amat...n now CPM ada kesempatan n alhamdulillah tercapai jugak hasrat CPM penuhi hasrat kwn2 yg x putus2 antar email n msg kat fb suh wat tutorial cmna nk pakai eyeliner....uwahhhh gitchuuuu ( gara2 aizul marcello la ni)

Ok b4 CPM truskan ngn tutorial eyeliner ni...meh CPM nk explainkan dulu psl eyeliner ni...act,kalau anda smua nk pakai eyeliner, terlebih dahulu..bersihkan dulu di sekitar mata anda...i mean kekotoran2 yg melekat di bhgn mata anda...seelok2 nya guna oil free eye makeup remover ye adik2 sekalian...jgn sesekali basuh guna air cmtuh je ataupun guna johnson oil ke...sbb bhgn mata kita kan sensitif rite?? so guna makeup remover yg bagus seperti MAC @ MARYKAY ok?? itu yg CPM gunakan utk bersihkan di bhgn mata...dan jugak ianya boley memelihara mata anda dr cepat nmpk tua...('-")

Ok next...after mata sudah dibersihkan,kalau nk eyeliner tahan lebih lama,sapukan basic eye makeup...ataupun kalau x de bnde alah tuh,leh gunakan foundation..letak sket kat bhgn mata...apply kan eyeshadow then br pki eyeliner ok...sng x??

Eyh act kan,tutorial eyeliner ni mmg cara CPM pakai n ajar kat kwn2...tp x tahu la org lain apply kan eyeliner tuh cmna...yg ni mmg cara CPM pakai...so tutorial ni simple n mudah sgt2 nk apply kan kat mata kita...('-")

Sebelum kita truskan kpd tutorial,ada sedikit tips cmna nk bg eyeliner anda tidak comot...sebaik2 nya kalau x nak comot,gunakan eyeliner pencil dr liquid...n make sure ianya waterproof...tp CPM lebih suke guna eyeliner pencil marykay (waterproof) so mmg kekal smpi mlm...so x comot...nmpk makeup mata anda tuh lebih natural...trust me howkeyhhh...('-")

Eyeliner pencil tuh jugak,anda boley buat pekat2 n jd lah mcm mata minah arab...kalau anda smua lihat minah2 arab,dorg lebih suke makeup n tekankan lebih di bhgn mata...tuh sbb la mata dorg nmpk lebih mengancam...uwaaahhh gitchuuuu...('-")

So simple rite?? pasni anda boley la mencuba yaaa...tp kpd yg baru nk berjinak2 dlm dunia makeup2 ni,sebaik2 nya jgn gunakan liquid eyeliner,tp kalau yg dah mahir & expert boleh je guna...yg pnting tidak comot ok...ni baru je pki eyeliner,tghari kang dh poloh2 (a.k.a peluh...poloh bahasa irfan )...mula la comot sana sini...so better amik yg waterproof yaaa mcm marykay...so x perlu risau makeup mata anda tidak akan comot...('-")

Rasanya dh ckup dh penjelasan psl eyeliner ni...x perlu panjang2 mana pon...sbb nk apply kan eyeliner ni sgt2 simple n mudah...so hrp kwn2 yg req tutorial ni berpuas hati yaaa...CPM hanya berkongsi shj...kalau ada kekurangan tuh kira halal je la yeee...('-")

ok ckup setakat ini dulu & insyallah kita akan bertemu di next entry...daaaaa~

Photobucket


Photobucket

Photobucket
02 February 2010

~ Aku mencari sahabatku~

Photobucket

irfan dipangku oleh sahabtku,saleha ..time ni irfan berusia sebulan...saleha , i miss u...plz contact hanny...

Salam buat smua pembaca blog qasehkuhoney...semoga kita smua dlm payung rahmat Ilahi..insyallah amin...

Serius saat aku menaip entry ni,hati ku tidak berapa tenang...sbb hati ni sntiasa teringatkan seorg sahabat sejati....x tahu aku nk gambarkan perasaan ku ni mcm mana...jiwaku meronta2 utk bertemu dgn nya....Ya Allah,bantu aku dlm mencari sahabat ku ini Ya Allah....

Teringat kngn aku dan diri nya sewaktu menuntut di KUIS dulu...segala masalah dikongsi bersama...tawa & tangis kami hadapi sama2...paling x boleh dilupakan,kami gelak x henti2 selama 48 jam...sbb kan 1 perkara yg teramat2 lucu dlm life kami....Ya Allah,rindunya aku saat2 itu....kau adalah sahabatku dunia akhirat....

Aku harap usaha aku utk mencari diri nya akan berjaya...semoga Allah kabulkan doa ku utk ketemu dgn dirinya....

Buat saleha sahabatku,

Saleha,hanny tahu saleha slalu baca blog hanny ni...n plz plz plz contact hanny semula...hanny teringin nk berjumpe dgn saleha...kalau benar saleha berada di singapore skang ni,serius hanny akan dtg sana utk bertemu dgn saleha...plz saleha...

Saleha...x perlu malu atau rasa rendah diri utk bertemu dgn hanny...hanny masih seperti dulu yg saleha kenal...tiada satu apa pon yg berubah....hanny teringin utk bertemu dgn saleha dan sofea anakmu....saleha,plz contact hanny smula...hanny dh x tahu nk crk mana lg...kat blog ni je hanny hrp saleha dpt baca apa yg hanny luahkan....

Saleha,kau adalah teman paling sempurna yg ku ada...:)

update 8 februari 2010 - CPM dh jumpe dgn Saleha..happy..('-")