23 April 2010

~ Tips Makeup Natural Gaya CPM honey nurhaliza~

Assalamualaikum...buat smua pembaca2 blog qasehkuhoney...

1stly,sorry sgt2 sbb lewat siapkan entry tutorial ni...mcm2 plak halangan nk siapkan entry ni...streamyx problem laa,damia kacau2 laa...abes smua berterabur...that's why kene siapkan smula entry ni...so kpd kwn2 yg request entry ni kat facebook,sila la baca yaa...CPM dh tunaikan ur request...dan hrp2 nya entry ni memenuhi kriteria2 yg anda smua perlukan...mana yg ada kekurangan tuh kira halal je la erk...('-")Ok act,entry ni CPM nk berkongsi ngn anda smua tentang cara makeup natural...lagi satu penting nk inform di sini,makeup ni anda boley buat khas utk tatapan suami anda shj yaa...sbb berhias utk suami itu adalah pahala...so jgn salah faham,tutorial ni saya ajar utk bermakeup2 utk suami anda shj ...dan sekiranya anda salah gunakan,terpulang pada anda....saya sudah bgtau awal2 yg makeup & berhias2 ni adalah utk suami shj...('-")Saya bnyk baca di ruangan2 forum yg mengatakan bahawa si isteri di rumah tidak bermakeup langsung sebaliknya bile keluar2 mana2 & pergi keje...makeup bukan main lg tebal2...kdg2 cube kita tnya diri sndiri...kita makeup kat luar tuh utk tatapan siapa yaa & kenapa di rumah kita tidak berhias2 @ bermakeup2 utk suami kita?? dan bila suami kita pandang perempuan lain,pandai pulak tuh kita nk marah2...so kesilapan tuh nk letak pd siapa yaa?? fikir2 kan lah...Menghias diri merupakan kegemaran wanita. Namun kadangkala wanita yang tidak faham akan kewajipannya,ia berhias diri ketika akan keluar rumah. Tetapi ketika di rumah ia dalam keadaan tidak bersih, kadangkala rambutnya pun tidak terurus. Padahal di dalam Islam menganjurkan supaya isteri berhias hanya untuk suami.Tujuan isteri berhias ketika di rumah ialah supaya suami terhibur. Jika suami pulang dari tempat kerja dalam keadaan letih dengan melihat isteri dalam keadaan berseri-seri serta pakaian yang bersih, maka ia menjadi penawar kepada suami. Sehingga keletihan dalam mencari rezeki tadi menjadi hilang, dan bertambahlah kasih sayangnya terhadap isteri.Wanita Islam hanya boleh berhias untuk dirinya sendiri dan untuk suaminya. Berhias mestilah dilakukan secara besederhana , kerana tujuan berhias agar ia kelihatan bersih dan senang dilihat oleh suami...itu sebab laa entry ni saya ingin mengajar bagaimana berhias secara natural utk suami anda di rumah...('-")So utk menjadi isteri teladan & solehah,buatlah yg terbaik utk suami anda dunia & akhirat...insyallah ( pesan utk diri sndiri)
Ok x mo berceloteh panjang,jom saya share kan tutorial2 ni...harap entry ni dpt membantu anda...('-")
1) ok pertama skali sebelum memulakan makeup2,bersihkan dulu tangan anda...

2) selepas itu gunakan oil free eye makeup remover & cutton buds utk bersihkan sisa2 kotoran yg melekat di bhgn mata dan bibir...harus yaaa sbb bile smua dibersihkan dgn baik,maka akan terhasil lah makeup yg natural...3) selepas dibersihkan smua,ambil foundation & gunakan span utk sapuan yg lebih kemas...kali ini saya tidak menggunakan stick kryolan yaa sbb kryolan sgt tebal so x sesuai utk makeup natural dii rumah...so saya gunakan MAC foundation...
4) ok utk sapuan yg lebih kemas,gunakan span yaa kwn2...so hasilnya akan lebih natural...jgn menggunakan tangan ok...nnt akan jd bercapuk2 plak...
5) ok yg ni adalah concealer...tujuan concealer ini disapukan adalah utk menutup kecelaan,lingkaran hitam bwh mata, ataupun parut2 jerawat...so hasilnya akan nmpk muka lebih natural beauty sbb cela2 tuh dh disorokkan...

6) setelah selesai,maka gunakan eye base before nk sapu2 eyeshadow...so eye base yg saya suke gunakan ialah kaler pink...so ia akan nmpk solekan lebih natural...n eyeshadow tahan lebih lama...tp nnt nk sleep,kene cuci bersih2 yaaa...barulah kulit akan sihat...selepas menyapukan eye base tersebut,ambil eyeshadow colour pink then sapu kan di kelopak mata.
7) selepas eyeshadow disapukan,then ambil colour ala2 gold then blendkan bersama2 colour pink td di kelopak mata...oh ya,jgn lupe sapukan highlight di bawah kening anda yaa...so walaupun kita sbg wanita muslimah tidak mencukur kening (ianya haram yaa) ,boley juga gunakan sedikit eyeshadow...& jgn jadikan alasan kita tidak mencukur kening,maka kita x boley bermakeup2 utk suami kita...matlamat tidak menghalalkan cara...ingat ni!! mencukur kening adalah haram hukumnya & sila refer pada bab2 fiqh wanita...wallahu'alam

8) ok selepas kedua2 colour tadi di blendkan,ambil colour dark choc @ black eyeshadow then letakkan sedikit di bhgn tepi kelopak mata anda yaaa...

9) selepas penyapuan eyeshadow selesai,maka gunakan eyeliner waterproof then apply kan di atas & bawah kelopak mata anda...so hasilnya akan nmpk seperti wanita2 arab...uwaaaaahh gitewww... 10) sapukan di atas & bawah kelopak mata yaa...kalau nk mcm perempuan arab,buat pekat2...:)
11) selesai smua,sapukan 2 way cake foundation powder MAC yaa...ini tips dari saya..kalau nak sapuan bedak lebih natural,maka anda haruslah menggunakan brush utk powder ok...dan jugak bile menggunakan brush,maka bedak anda akan tahan berbulan2...berbanding jika sapuan menggunakan span...saya lebih suke menggunakan brush..:)

12) ok ni lg satu tips utk muka nmpk lebih kurus...i mean muka x nmpk tembam...jgn risau2 nk pegi wat treatment utk kuruskan muka...x perlu smua tuh...maka teknik itu dinamakan shading...shading yg betul akan menghasilkan muka yg lebih kurus...so saya gunakan mineralize powder MAC colour yg lebih gelap utk hightlight di bawah tulang pipi..caranya seperti di atas yaa... 13) selepas menyapukan shading muka, saya menggunakan 2 colour blusher MAC ni...so dua colour ni saya sapu utk mendapatkan hasil yg natural di bhgn pipi...so anda jgn risau,muka anda x kan jd seperti clown bile guna 2 colour eyeshadow MAC ni...hehe...gunakan brush utk blusher ok...
14) teknik pemakaian blusher...sapukan di tulang pipi dan bwk sapuan ke atas...


15) ok next pemakaian fake eyelashes...so sebelum apa2 sy nk bgtau,pemakaian bulu mata ni digunakan utk suami shj yaa...bukan pakai nk keluar2...saya rasa wanita2 kat luar sana arif ttg hukum hakam pemakaian fake eyelashes ni...so disini,tutorial ini mmg KHAS UTK SUAMI SAHAJA...
16) 2 jnis fake eyelashes ni sgt2 natural...harus yaa kene gunakan glue supaya ianya tidak jatuh di depan suami anda...haha
17) ok now teknik penyapuan lipstick kat bibir...seelok2 nya gunakan brush utk lipstick2 anda...so sapuan kat bibir akan lebih kemas & lipstick anda akan tahan lama...:) selepas menggunakan lipstick,calitkan sedikit lipgloss supaya bibir anda nmpk lebih mungil di depan suami anda..:)

18) untuk teknik mata lebih natural,sapukan sedikit maskara di bhgn bulu mata bawah...so mata anda akan lebih nmpk cantek..:)

19) ok lihat kelopak mata bawah...lebih natural kan?? ok terlupa plak nk bgtau,sebelum menyapukan lipstick,lindungi kulit bibir anda dgn lipbalm...then br applykan lipstick yaa...


20) utk bibir yg cntek,gunakan berus kecik ni ok...sapuan akan lebih kemas...:)

21) kalau nk lebih natural,gunakan lipstick yg colournya ala2 soft pink...serius,mmg nmpk sgt2 natural...tp jikalau anda suke lipstick merah menyala tuh ,apa salahnya...


22) ok nmpk x colour coklat & brush shading tuh?? ok itu colour yg saya gunakan utk teknik shading di bhgn hidung & harus yaa gunakan brush yg bersesuaian...barulah jadi teknik memancungkan hidung anda tuh...so anda x perlu abeskan duit beribu2 utk buat treatment mancungkan hidung...haha
23) ok caranya ialah,sapukan di bhgn kedua2 belah tulang hidung anda menggukan colour coklat td then sapukan highlight di bhgn tgh2 tulang hidung anda...so anda akan dapati hidung anda mancung tanpa pembedahan plastik...haha


24) ini hasilnya setelah men "shading" kan hidung...senang bukan??

25) lagi satu tips utk nmpk solekan anda lebih natural & lebih flawless,gunakan semburan MAC seperti gambar di atas...kene guna brush jugak yaaa...bukan sembur je kat muka ok...


26) dan caranya ialah,semburkan sedikit pada brush td then tekap2 kan kat bhgn muka anda...so hasilnya makeup anda lebih nmpk natural...x kan nmpk tebal sgt...n yg pnting nmpk lebih flawless...x caya?? cube try cara CPM ni..:)

27) inilah hasil makeup gaya CPM honey nurhaliza....teknik2 di atas adalah cara saya bermakeup secara natural...kalau anda rasa berminat,anda boley try & error di rumah yaaa...

28) ini brg2 makeup2 yg saya gunakan dalam sessi tutorial entry kali ini....so jikalau anda ada sebarang pertanyaan,boley la tnya di bhgn komen entry ini yaaa...:)


Photobucket

inilah hasilnya...gaya makeup natural CPM honey nurhaliza...selamat mencuba..('-")
10 April 2010

~ Review Product Simply Siti~

Hye smua...bertemu lg kita di entry yg baru...so kali ini CPM nk berkongsi ngn smua pembaca2 di luar sana ttg satu produk ni...ermmm rasanya smua org dh sedia maklum yg dato' siti nurhaliza telah menghasilkan satu produk kecantikan beliau iaitu "Simply Siti" ...so peminat2 beliau mesti x miss mencuba produk ini termasuklah saya sendiri...('-')

Ermmm rasanya sudah hampir 2 mggu saya menggunakan produk simply siti ni tp saya mencuba rangkaian brg2 makeup nya shj sbb skincare seperti yg saya pernah nyatakan dulu,saya x kan berpaling tadah dari marykay whitening...haha...x de la,kulit saya lebih memerlukan melacep whitening sbb maybe faktor usia saya..('-")

Act,saya susah utk terpengaruh dgn sesetengah produk sehinggalah saya merasainya terlebih dahulu...bila ianya ternyata bagus utk kulit saya...maka saya akan membelinya tanpa rasa was-was...dan sbg peminat siti,saya bukannya terpengaruh dgn produk2 beliau tp saya seharusnya menyokong usaha2 beliau dlm penghasilan produk...dan yg pnting saya bangga kerana saya menggunakan produk usahawanita muslimah...('-')

Ok tanpa berlengah kan masa lagi,jom saya kongsikan dgn anda smua produk2 "Simply Siti" yg saya gunakan...seperti mana yg saya nyatakan di atas td,saya telah memilih barangan makeup dato' siti dan setelah mencubanya sendiri,saya dapati barangan makeup2 tersebut boleh setanding dgn rangkaian produk2 yg terkenal yg ada di pasaran...dan yg pnting ianya bagus utk kulit wanita di asia...('-")

Secara peribadinya,produk yg saya sgt2 suka adalah "C bright simply 5 cream"...saya x tahu apa kehebatan produk tersebut sehinggakan saya merasai kulit saya bertambah2 halus & lembut...dan yg bagusnya smua produk2 dato' siti smuanya berbau harum,termasuklah compact powder 2 way cake...boleh dikatakan saya sudah memiliki kesemua rangkaian brg2 makeup tersebut...cuma skincare shj yg masih belum saya mencubanya...

C bright simply 5 cream tuh boleh dipakai sekerap yg mungkin seperti yg saya lakukan then anda akan rasainya sendiri ke atas kulit anda...dan dato' siti pon sgt2 mengsyorkan produk tersebut dalam "nona" baru2 ini...dan serius saya sgt2 suka akan iklan ttg cream tersebut...('-")

Ok la,x nak berceloteh panjang,jom review produk2 makeup simply siti yg saya telah gunakan....moga anda smua dpt mencubanya dan harganya sgt2 berpatutan...('-")

" Simply Siti...Rahsiaku kini Milikmu"


Photobucket

Photobucket


produk inilah yg saya maksudkan...kulit menjadi lebih lembut & halus...

Photobucket


ini loose powder yg sgt2 superb sbb kulit nmpk lebih natural & berkilau...

Photobucket


Rahsiaku kini milikmu...yeahhh

Photobucket

lipcolour yg setanding dgn produk2 mahal di pasaran...kulit bibir saya kini tidak mengelupas setelah menggunakannya...

Photobucket


antara barang2 makeup "SIMPLY SITI"

Photobucket

antara Lipcolour simply siti pilihan saya adalah nian dihati,nirmala,jerat percintaan,hati berbisik...