28 July 2010

~ Cinta Tiada Penghujung ~



HAPPY 6TH ANNIVERSARY

HONEY RUFFY


Photobucket

Photobucket

Salam buat smua pembaca2 blog qasehkuhoney...maafkan patik kerna lambat meng update entry yg seolah2 mcm nk basi nia...hek hek hek...ok itu gelak 3 harkat shj yaa sbb mr ruffy x izinkan saya utk gelak berdekah2 hahahahah tuh...hilang kesopanan katanyerrr...:p

ok rasanya ramai lg kot yg x tahu cerita anniversary ni...bg sesiapa yg x tahu,boley baca di sini yaa...so entry kali ni x ulas bnyk2...nk update pic album anniversary yg 4 bulan terperap nia...giler punya lama kan album tuh siap...:p ok saya janji utk next year,saya akan ambil khidmat THE LAKI-LAKI DOT TK ...T.kasih...:p
ok jom teruskan melihat pic2 koleksi anniversary arituh....

Biarkan gambar yg menerangkan segala2 nya...('_")


Photobucket

sekian,t.kasih...('-")
27 July 2010

~ Tudung Express ~

Photobucket

Tudung Express?? ni gara2 saya terpengaruh dgn cerita lisa surihani tuh la...then semenjak tuh la saya memanggilnya tudung express...sampaikan irfan pon dh tahu apa itu tudung express...;p
Ok saya mahu berkongsi serba sedikit ttg cerita di sebalik tudung express a.k.a tudung instant ni...zaman yg serba canggih ni bnyk betul yg dh berubah kan?? segala2 nya berubah especially dunia fesyen wanita...mcm2 jnis tudung yg terdapat di pasaran sskang ni...serius mcm2...kdg2 mcm pening jgk nk ikut trend yg mana satu...tp jauh di sudut hati saya,saya sgt2 berbangga kerna rata2 smua pengusaha tudung terdiri dari golongan wanita2 bumiputera ..bg saya mereka sgt2 hebat...yeahhh...;p

Jap2 sebelum tuh,jom kita imbaskan smula zaman kita dolu2...yeahh saya mula memakai tudung sepenuhnya sejak darjah 1 lg...hahahah hebat x?? tuh citer dlu...zaman kelakar & zaman hingusan saya...tp walaupun cmtuh,ada gak abg2 senior yg nk tackle...cayalahhh muka klakar cmni pon masih ada yg sudi...;p ok saya dh mula merapu yg bukan2...

ok continue balik yaa....('-")

Ermmm bg saya tudung branded yg hebat di pasaran skang ni adalah de zahra,pearl haya,ariani,hajaba & boleh dikatakan kesemua tudung2 yg dihasilkan sgt2 berkualiti...yeahh saya berani jamin...x percaya?? sila cuba...cuma yg x bnyk koleksi dlm simpanan saya ialah tudung brand ariani & hajaba...mungkin keadaan muka saya lebih sesuai dgn tudung2 brand pearl haya & de zahra...nk tahu sbb apa?? sbb awning nya panjang sket & membuatkan muka saya yg bulat ni dpt di sorokkan...;p
Ok saya ingin kupaskan satu persatu jenis2 tudung yg pernah saya gunakan...

1) Tudung bawal
ok tudung ni mmg x ditelan dek zaman langsung & now masih ramai lagi yg menggunakannya...tp semenjak kewujudan tudung2 express,tudung ni seolah2 saya telah tinggalkan...sbb saya malas nk iron,lain la zaman anak dara dlu,anak pon x de lg..so saya boley ambil masa yg lama utk iron2 tudung tp bila skang nk iron tudung or baju,mst irfan akan sound" mama,cpt laaa,nnt lambat nnt" so cmna saya nk pakai tudung2 sebegitu lg...sbb itulah saya beralih arah kpd tudung express...('-")

saya menggayakan tudung bawal plain...

ini plak tudung bawal printed...

2) shawl a.k.a selendang
ok satu waktu dlu,saya mmg giler akan shawl2...maybe tuh trend utk anak2 remaja tp bg pndpt saya,di usia saya skang ni,saya x brapa sesuai kot utk menggayakan shawl...bukan saya takut utk berfesyen,haha x nk komen lelebih psl shawl..sbb mmg muka saya x sesuai...tp dlu,saya sempat mengumpulkan koleksi2 shawl but now jadi hiasan di wardrobe saya & kpd sesiapa yg berminat dgn koleksi pre loved CPM,sila email saya yaa...;p

saya menggayakan shawl...

shawl printed pink...

3) Tudung Syria
ok tudung ni pon skang sgt2 famous jgk tp saya perhatikan tudung ni majoritinya anak2 remaja mmg sesuai menggayakannya...buat mak dara seperti saya kurang sesuai kot sbb ianya pendek & tidak menutup bhgn dada saya..ok itu pandangan peribadi saya...but now tudung syria skang dh mcm2 fesyen & design..kalau dlu anak tdg nya satu colour tp kini dh mcm2 colour dorg created kan...3-4 warna colour awning nya...mula2 kemunculan tudung ni,saya sempat la jugak membeli beberapa koleksi syria...tp nasib tudung syria sama seperti shawl,elok tersusun di wardrobe pink saya tuh...('-")

ok ni tudung syria yg mula2 keluar dlu...

design terbaru tudung syria,jenis printed & labuh menutup bhgn dada...

4) Tudung Express a.k.a Tudung instant
ok semakin hari dunia fesyen tudung wanita semakin meningkat dan sbb itulah wujudnya tudung express cmni,tp ada juga yg mengatakan tudung express ni pereka2 nya mendapat ilham dari tudung2 indon...sbb di negara sana,tudung jenis ni sgt2 famous...dan smua pengusaha tudung seolah2 berlumba2 utk menghasilkan tudung yg terbaik hasil rekaan mereka...saya sgt suka akan persaingan yg sihat ni...dan sbb kan persaingan sihat cmnilah,wujudnya tudung2 yg sgt2 berkualiti tinggi dr segi design mahupun material...dan tudung2 yg berkualiti semakin mendapat tempat di hati penggemar2 tudung seperti saya...

ikhlas saya nyatakan di sini,tudung yg amat saya gemari adalah dari butik de zahra & pearl haya...seperti jugak brg makeup,saya sanggup berhabisan demi mendapatkan tudung2 yg cntek & berkualiti...

Kesemua koleksi2 tudung yg saya beli,akan saya jaga dengan rapi & baik skali...2 mggu skali,saya akan menghantar tudung2 yg telah dipakai utk cucian dry cleaning,ini penting bg menjaga kualiti kain & jugak awning nya...tudung yg berkualiti tggi ,maka penjagaan nya pon memerlukan kos yg tggi...

ok ni tudung yg tiz zaqiyah pakai dlm cerita nur kasih...saya beli sbb nmpk die pakai cntek...

collection terbaik thai silk form de zahra boutique...

tudung favourite saya...

Secara kesimpulan nya,x kiralah hijab anda itu murah ataupun mahal,terpulang pada anda utk menentukan hijab anda asalkan ianya manutup aurat kita sbg seorg wanita muslimah,yg penting tudung2 yg kita pakai tuh,labuh & menutup bhgn dada kita...('-")

Akhir sekali saya suka nk berkongsi kata2 ni...:-

" walaupun dunia fesyen wanita semakin meningkat,tp sebagai wanita muslimah,biar kita bijak menentukan hijab kita seiring dengan arus kemodenan dunia"
22 July 2010

~My Favorite Makeup Products of all Time! ~

Hye smua...waahhh semakin rajin saya meng update citer2 ttg makeup & tutorial kan?? x tahu la nape sejak dua menjak ni,minat terhadap brg2 makeup menjadi2...baby gurl ke ni ek?? ;p

Alrite...eyh jap2 nk tnya,tutorial yg lepas dh ader ke sape2 yg mencubanya?? ermm ada goodnews ni...kpd sesiapa yg buat entry khas tutorial saya tuh,dia bakal menerima misteri gift from CPM honey nurhaliza yaa...hahah comfirm pasni ramai yg nk buat entry tuh kan...bukan apa,slain membaca tutorial2 saya ni,lebih afdhal kalau anda smua mencubanya...at least dpt tmbah ilmu pengetahuan kan??

Oh ya,nk cerita kejadian smlm,ketika saya pergi ke beberapa kedai watsons smua mengatakan vaseline out of stock...x penah2 slama ni vaseline tuh abes...dlm hati terfikir " dorg buat tutorial homemade lip colour tuh ke?? " kalau btul,bgus laa...;p

Ok entry kali ni plak,jugak mengenai brg2 makeup...tp kali ni saya nk list kan 15 item makeup yg saya sgt2 suka...so bnde ni saya akan share kan utk smua pembaca2 blog qasehkuhoney...bende yg bgus & baik seharusnya dikongsikan bersama...maka anda juga akan dpt manfaatnya...stuju x ni??

Tapi sebelum tuh,saya nk buat servey utk pembaca2 blog saya ni...kalau anda sudi jwb soalan servey saya ni,boleh tulis di bhgn komen entry ni yaa...mana tahu kita boleh share kan bersama...ok soalan servey saya :-

Dalam sebulan,berapakah jumlah @ kos yg anda laburkan utk brg2 makeup anda ??

Ok anda boleh menjawab soalan servey saya tuh di bhgn komen ni yaa...kpd jwpn yg dpt mncuri perhatian saya,hadiah misteri menanti anda...uwaaa adiah lg...;p

ok next...jom saya share kan bersama2 anda 15 item brg makeup yg saya paling suka...let's check it out...;p


ok pic di atas brg2 makeup yg saya select utk masuk dlm list 15 brg yg paling saya suka...ni pon saya dh amik tapis2...teruskan pembacaan anda...bnyk ilmu yg saya akan kongsikan..('-")

no 15 ) ok kedudukan no 15 ni adalah concealer from bobby brown...sgt2 best sbb ianya stick & mudah dibawa ke mana & yg bestnya mcm cntek je bila ianya berada dlm bag makeup saya...dpt menutup cela2 di muka...lebih2 lg kalau org yg ada lubang2 kat muka tuh...so dpt menjadikan makeup anda sgt2 flawless...;p

no 14 ) ok ni lash treatment yg saya sgt2 suka jugak...sbb bulu mata saya x sepanjang damia...so saya harus menggunakan nya,sbb kat luar saya tidak memakai fake eyelashes maka nya brg ini yg saya amat perlukan...just sapu2 kat bulu mata then sapukan maskara pd bulu mata...hasilnya...wow amazing!!


no 13 ) ok item ni mmg saya dh hebahkan pd smua teman2 blogger,fb,sanak saudara,family,mak mertua,boley dikatakan item ni smua dh sedia maklum,mmg saya gunakan utk pnghasilan makeup mata yg sgt2 cntek...kaler nya sgt2 pekat & mudah di apply kan kat mata & yg bgusnya hasilnya x comot & sememeh mcm eyeliner2 lain...serius...sila cuba kalau nk makeup mata yg cntek...;p
no 12 ) ok ni fake eyelashes yg saya sgt sgt sgt sgt sgt sgt sukaaaaaaaaaaa...sbb ianya so natural bila pakai...bila brg bgus,maka nya saya beli bnyk2 utk simpan stok saya...tp act,eyelashes ni leh pakai 3-4 kali kalau betul cara penjagaan nya...so x rugi...;p

no 11 ) ok item yg jatuh kedudukan no 11 ni plak,makeup base whitening from marykay...saya akan applykan bnde ni before makeup2 sbb selain hasil yg sgt bgus utk kulit,ianya menjadikan makeup anda kekal sepanjang hari...produk ni pon bertindak sebagai skin protector terhadap kulit anda...so dun worry,kulit anda x kan gelap punyaa la bila terdedah pd cahaya matahari...;p

no 10) ok next item ialah lipbalm marykay...ni mmg sntiasa berada di dlm bag makeup saya kerana stiap kali bibir terasa kering,saya akan menyapukan nya...dan bibir anda x kan pecah2 or terkopek2 + darah...jgn basahkan bibir anda dgn air liur yaa...basahkan & lembab kan nya dgn lipbalm ni ok...bnyk2 lipbalm yg saya gunakan,ini yg terbaik yg pnh saya gunakan..;p

no 9) ok no 9 jatuh kpd lipgloss Dior ni...sgt best sbb kaler nya yg natural...n bibir sntiasa cntek memukau mr ruffy...;p

no 8) sama seperti di atas,item ni lipgloss from marykay...tp kalau nk bli,ini yg saya suggest kan sgt2...pink diamond tuh kaler nya sgt2 vogue yaa..yg starry tuh plak kaler natural..so dua2 best

no 7) ok semakin lama,semakin best brg2 makeup ni...& no 7 ni plak,skinfinish natural from MAC...yg bgusnya produk ni,utk wajah yg bulat seperti saya,boley nmpk kan shape n kurus dgn menggunakan teknik makeup ni...selain tuh jugak,boleh memancungkan hidung anda & pastikan menggunakan berus yg betul yaa...kalau x nnt,x kan jadi mancung tuh..;p

no 6 ) alrite seterusnya, item yg paling saya suka ialah tinted moisturiser from Bobby Brown...saya akan pastikan,saya akan menggunakan nya after mandi...sbb selain dpt melembabkan kulit wajah,ia juga bertindak sbg foundation...so hasilnya kalau nk tahu,sila lah cuba..;p

no 5 ) next item adalah mineral powder foundation...yg ni mmg saya sgt2 suggestkan pd anda smua...x perlu guna foundation lagi & just apply kat muka menggunakan brush die ok...yg ni saya akan gunakan after dh makeup smua so saya akan applykan...mcm loose powder jgk..tp yg ni lg better..;p

no 4) ok no 4 jatuh kpd blush pink dua kat atas ni...bnyk2 blusher yg saya beli,dua kaler ni yg saya paling suka skali sbb nmpk natural...n kebanyakkan pic2 saya,saya menggunakan blusher ni...saya akan blend kan dua warna ni...hasilnya?? anda yg tentukan...;p

no 3) alrite yg ni paling2 saya suka sbb saya lebih suka teknik smokey eyes...so set ni sgt2 membantu utk pnghasilan makeup smokey yg cntek...sng & mudah di bawa ke mana2..;p

no 2) ok no 2 nya item yg paling saya suka adalah studio perfect powder foundation ni...so bedak ni kekal lama & x perlu touch up bnyk2 kali...mengandungi foundation...kalau nk makeup yg cntek n flawless,sila guna bedak ni...;p


no 1 ) jeng jeng jeng....ini rupanya produk yg no 1 kegemaran CPM ya?? yeahh i got it...act,mmg ini yg saya sgt2 suka sbb nya...pakai utk makeup yg berpanjangan...& kalau rasa keletihan kat wajah,just semburkan pd muka ...so kesegaran akan terpancar pd wajah anda...harga?? sila refer pada butik MAC yaa...;p

ok laa,dh jelas kan 15 produk yg paling saya suka...& kesemua item2 tuh saya dh berikan penerangan yg sgt2 jelas...& sekiranya anda ingin bertanya,boley lah tnya di ruangan komen entry ni yaa...kalau boleh saya jwb,saya akan jwb & selesaikan pertanyaan2 yg bermain di fikiran anda tuh yaaa...

Dan sebelum saya terlupa,bnyk jugak saya terima email yg sound2 nya sebegini " ala cpm,cmna nk makeup cntek2,brg2 makeup saya smuanya murah2 n cikai2 je...x mampu nk beli yg mahal2" ok saya jwb soalan cmtuh sebegini...." x kesah jikalau makeup anda tuh murah or cikai,yg pnting anda tahu teknik2 yg betul utk penghasilan makeup yg cantek & selain itu juga,kebersihan muka perlu diutamakan..."

Semoga kita bertemu di lain entry yaa...selamat mencuba...('-")
19 July 2010

~ Tutorial Homemade Lip Colour ~

salam sayang buat smua pembaca2 blog qasehkuhoney...semoga hari ini kehidupan anda lebih bermakna dgn kehadiran insan2 tersayang di sekeliling anda...kpd kwn2 yg baru mendapat ahli baru dlm family ,saya ucapkan tahniah...smoga kita smua dpt jadi ibu bapa yg terbaik utk dunia & akhirat,insyallah amin...('-")

Ok back to my topic entry...

Menggunakan lipstick merupakan cara & trend terkini kaum perempuan untuk terlihat cantik. Namun, pemilihan lipstick yang tidak tepat akan membuat kecantikan menjauhi Anda...jaga2 cik salmah...;p

Banyak wanita menginginkan warna lipstik yang menempel di bibir model iklan sebuah label kosmetik, padahal belum tentu warna yang sama akan tampak serupa di bibir Anda.

Ok straight to the point,entry yg saya janjikan dlm mukabuku saya tempohari...iaitu tutorial cmna nk wat lip colour a.k.a lipstick...yg special nya homemade lipcolour ni ada vit e,so ianya x kan rosakkan bibir anda,malah menjadikan bibir anda sntiasa lembab dan berseri...x percaya?? sila lihat tutorial di bawah ini yaa...('-')

tips: Agar bibir tampak lebih penuh dan sensual, terutama jika memiliki bibir tipis, gunakan warna-warna yang lembut atau warna dari palet natural. Warna-warna pucat akan membuat bibir tampak pouty, bubuhkan sedikit shini lips gloss ke bagian tengah bibir atas dan bawah


ok ni lipcolour yg saya maksudkan...;p

1) ok kat atas tuh adalah brg2 yg kita perlukan utk membuat homemade lipcolur yaa puan2...sila perhatikan bebetul brg2 yg diperlukan...

2) ni brg paling penting yg wajib ada utk penghasilan lipcolour yg bgus & cntek...vaseline...kalau boley beli yg 100% petroleum jelly yaa...

ok ambil sedikit vaseline dan letakkan ke dlm piring kecil.

3) ok vaseline cherry ni saya pilih sbb nk kasi bau lipcolour kita ala2 bau cherry gitu...barulah best nk pakai..

kemudian campurkan sedikit vaseline cherry ni skali supaya lipcolour kita td berbau wangi yaa..

4) kemudian,ambil sedikit eyeshadow kaler pink yg anda suka...kalau boley eyeshadow yg rasa2 dh x nk guna lg ataupun yg dh nk abes ok...then cmpurkan dgn vaseline td...

mama pinjam eyeshadow damia sket erk...;p


5) ok nmpk x kaler lipcolour tuh? dh nmpk ala2 pink kan?? ok then,kalau anda ada lipstick2 yg dh nk abes tuh,kan ada saki baki die kan...so korek2 sket then blend kan dgn vaseline td...

6) taraaaaa...dh siap pon lipcolour ni...nmpk cntek bukan??

7) ok ambil bekas lens yg tidak digunakan lagi...basuh2 bersih then letakkan & simpankan lip colour yg dh buat td ke dalam nya...lipcolour yg saya buat ni,boley bertahan selama sebulan...;p

8) ok ini hasilnya..homemade lipcolour by CPM honey nurhaliza...;p

moral of the story: ok secara jujurnya,jgn membazir2...kalau ada eyeshadow,blusher2 & lipstick2 yg dh nk abes...boley gunakan utk membuat lipcolour yg cantek2...so don't throw away your old blush,eyeshadow, etc yaa...

~selamat mencuba .....!! ~