21 August 2010

~ Tips Smokey Eyes ~


Hai smua...semoga puasa kita akan lebih diberkati di bulan yg mulia ni...eyh jap2 sebelum terlupa...masih x terlambat lg kan utk saya nk ucapkan Selamat Menjalani ibadah berpuasa bg seluruh umat Islam di seluruh dunia...('-")

Cube bayangkan...sedikit info yg berguna utk kita smua...

Bayangkan, para generasi awal Islam sangat merindukan bertemu dengan bulan suci ini. Mereka berdo’a selama enam bulan sebelum kedatangannya agar mereka dipanjangkan umurnya sehingga bertemu dengan Ramadhan. Bila Ramadhan tiba, mereka sungguh-sungguh meraih kebaikan dan keutamaan Ramadhan. Dan ketika mereka berpisah dengan Ramadhan, mereka berdo’a selama enam bulan seterusnya, agar kesungguhannya diterima Allah swt. Kerinduan itu ada pada diri mereka, karena mereka sedar dan faham betul keutamaan dan keistimewaan Ramadhan...sgt indah bukan jikalau kita benar2 menghayati apa itu Ramadhan yg sebenarnya....('-")

Dan sebelum saya terlupa,di sini juga saya ingin nyatakan hukum pemakaian celak di bulan puasa...ramai sebenarnya keliru hukum tersebut...act,perkara seumpama ni x kan wujud jikalau kita benar2 faham akan syarat2 sah puasa...so check balik apa syarat2 nya...sbb ingt x bende2 ni kita kene hafal masa sek dolu2?? so mungkin bila dh besar,kita mcm terlepas pandang hal2 cmni...so soalan yg sering bermain di fikiran kita :-

1. Apa hukumnya menggunakan celak mata dan alat-alat kosmetik bagi wanita di siang hari ramadhan? Apakah ini membatalkan puasanya atau tidak?

Jawab: Celak sama sekali tidaklah membatalkan puasa baik bagi perempuan maupun laki-laki -menurut pendapat yang paling kuat dari dua pendapat di kalangan ulama-, hanya saja lebih afdhal bagi orang yang berpuasa kalau dia menggunakannya di malam hari. Demikian pula menggunakan apa yang bisa memperindah wajahnya berupa sabun, minyak dan selainnya yang mengenai kulit bagian luar, misalnya pacar (kuku) dan semacamnya. Semua itu tidak mengapa dipakai oleh orang yang berpuasa. Wallahu waliyyu at-taufiq...

so harap smua pembaca2 blog saya berpuas hati dgn jwpn tersebut...dan semoga anda smua dpt meneruskan puasa anda dgn sebaik yg mungkin..insyallah...('-')

ok jom kita truskan dgn tutorial smokey eyes ni...act,teknik smokey yg saya akan ajarkan ni adalah yg paling senang skali nk buat...sbb biar kita blaja yg mudah dahulu then bila dh expert,baru buat teknik2 yg susah2 tuh erk..:P

1st skali,perkara utama yg anda smua wajib ada utk teknik smokey ni adalah eyeliner...bukan eyeliner yg sememeh2 tuh yaa...kalau boley guna yg waterproof punya sbb baru ianya nmpk cntek & x comot...eyeliner gel pon boley juga digunakan...('-")

sila ikuti langkah2 di bawah yaa...:-

1) bersihkan terlebih dahulu muka anda menggunakan cleanser yg sesuai dgn jnis kulit anda...kemudian keringkan muka menggunakan towel yg bersih...

2) then gunakan moisturiser utk lembabkan wajah anda...act,teknik ni sgt2 bgus ya sebelum anda memulakan makeup anda...sbb nya,makeup anda akan lebih long lasting dan juga kulit anda terhindar dari bahan2 chemical makeup tersebut.

3) seterusnya,sapukan concealer di tmpt2 yg bermasalah...parut2 jerawat...lubang2 di muka,di tepi2 hidung,di bahagian dagu ,bawah mata ( lingkaran hitam ) ...dan make sure sapuan concealer tuh haruslah menggunakan berus yg bersesuaian yaa...kalau pergi kat butik2 kecantikan,tnya je..ada x jual brush for concealer...nnt promoter tuh akan suggest kan yg mana brush yg sesuai...ok?? jelas x setakat ni?? panjang lg ni...:p

4) After concealer disapukan,seterusnya ambil mineral powder foundation then applykan kat keseluruhan muka...so anda akan dapati hasil yg sgt2 flawless kat muka anda...dan entry yg lepas saya ader suggest kan mary kay punya kan?? so alhamdulillah ramai jugak sambutan terhadap mineral powder tuh & feedback yg saya terima,sgt2 bagus & smuanya berpuas hati...rasa happy bila tips2 tuh saya dpt share kan dgn smua wanita2 kat luar sana..('-")

5) ok selepas dh sapu mineral powder foundation tuh...sapukan eyebase kat kelopak mata...tujuannya adalah untuk jadikan eyeshadow anda lebih long lasting..

6) dah sapu eyebase...ambil eyeshadow colour black then applykan sket kat kelopak mata...ni tujuan nya utk effect smokey eyes yaa...guna brush yg sesuai yaa..jgn guna jari plak...

7) selepas dh sapu black eyeshadow,sapukan eyeshadow colour soft brown then applykan kat atas mata yg colour black td...seterusnya ambil brush then blend kan dua colour eyeshadow td...maka anda akan dpt hasil smokey...

8) dh setle colour smokey then ambil highlight then sapu kat bwh kening anda...

9) ok seterusnya,ambil eyeliner then applykan kat atas & bwh mata ok...utk effect smokey,ambil brush kecik then sapukan black eyeshadow di bhgn bwh mata anda...so anda akan dpt lihat mata anda lebih galak dengan teknik smokey eyes ni...

10) seterusnya curl ur eyelashes then applykan maskara..

11) kalau kat rumah nk tackle ur husband,boley la guna fake eyelashes...so mata anda akan lebih galak n besar...mata ni kan boleh memukau sesiapa shj, rite??

12) dh setle bhgn mata,now sapukan blusher yg sesuai dgn warna kulit anda...blusher pon penting jugak yaa...sbb sapuan yg betul,boleh membuatkan muka nampak lebih kurus walaupun sebenarnya muka anda itu bulatttt moolaatttt...:P

13) ok now dh setle makeup smokey anda...eyh jgn lupe sapukan lipstick or lipgloss yg bersesuaian yaa..kalau nk lebih cntek,guna lipstick yg nude colour...tp saya x berapa suke sbb nmpk muka saya pucat...saya lebih suka colour soft pink...('-")

so anda boleh la mencuba di rumah nnt yaa..dh pandai nnt,boleh la makeup utk hari raya ...mst smua mata tertumpu ke arah anda...:P blaja yg basic & mudah ni dlu yaa...sebenarnya teknik smokey eyes ni bukan colour black shj,kalau anda kreatif,anda boleh blend kan dgn colour2 yg lain...itu kalau dh expert laa...xpe,blaja pelan2...nnt lama2 pandai laa..:P

utk teknik smokey basic ni...just guna eyeshadow black & brown shj yaa...

ok nmpk x pic concealer tuh...sgt2 bgus...('-")

alat2 makeup penting yaaa...so simpan alat2 makeup anda dlm bag @ case makeup...

utk penghasilan makeup yg cantek,anda haruslah menggunakan brush2 yg bersesuaian

ok ni teknik smokey pink...suka ngk gaya makeup cmni...sgt2 cntekkkk...

ok ni teknik smokey eyes basic ...sgt2 sng nk blaja...:P

bile anda dapat belajar teknik yg betul,anda akan lebih minat terhadap makeup2

p/s: mohon maaf sbb x dpt nk update entry ni smlm...so hari ni saya dh tunaikan permintaan kwn2 yg request tutorial ni...so harap anda smua berpuas hati & sekiranya ada kekurangan,kira halal je la erk...:P

ok now,saya mahu pergi shopping kelengkapan raya utk anak2 saya...adventure jugak ni sbb kali ni saya shopping bwk dorg berdua...ntah apa jadi la agaknya...:P

ok jumpe di next entry yaa...selamat berpuasa & selamat berbuka yaa...pose ni x mo noty2 yaa...x mo dengki2 ngn org...x elok...ok?? :P

10 August 2010

~ Tips Makeup for Glasses ~

Anda minat mekap? Tapi tak pandai?

Saya pun jenis tak pandai bersolek, pada mulanya. Yer lah kan… mana ada orang yang lahir jer terus pandai berlari.. kann? Oleh itu, semua orang pasti memerlukan langkah pertama dalam melaksanakan sesuatu perkara...practice make perfect~

Untuk makluman, nak mekap ni:

  1. Kena ada jiwa dan minat
  2. Kena kenal produk dan barangan

Bagi yang zero knowledge, mmg liat nak paham fungsi-fungsi berus, pemilihan warna dan juga bagaimana nak guna,harus blaja pelan2 yaa...xpe,maybe take time..;P

Oleh itu, di antara peralatan asas solekan/make-up yang anda perlu ada tak boleh tidak untuk dikatakan bermekap seperti berikut:

  1. Bedak asas/foundation
  2. Pewarna mata/eyeshadow
  3. Mascara/pencil liner/liquid liner
  4. Blusher
  5. Lipstick

Untuk mendapatkan hasil solekan yang cantik, wajah anda perlulah cantik. Bukan bermaksud cantik macam artis ke bidadari ke apa ke… maksud cantik di sini ialah bersih dan tiada cacat cela samada jerawat, jeragat, luka dll....so kulit wajah harus dijaga sebaik2 nya supaya mendapat hasil kulit yg sihat & gebu mcm baby...hehe boleh ke?? boleh kalau anda mahu...:P

Ok back to my topic...kali ni saya nk tunaikan request kwn2 yg x jemu2 email utk mengetahui teknik2 makeup utk org2 yg specky...sbb walaupun specky,anda juga boleh bergaya seperti org lain juga...tp jgn lebih2 yaa...biar ianya nampak smooth & natural yaa...kalau depan ur husband x pe makeup2 lelebih ni..mmg wajib pon...ingat ni..:P

ok saya tunjukkan brg2 yg diperlukan utk gaya makeup for glasses ni...ala x bnyk pon...sket je brg2 yg diperlukan...:-

ni antara brg2 yg diperlukan utk makeup for glasses ni....antara brg2 nya ialah:-

1) concealer creamer MAC

2) concealer liquid MAC

3) eyeliner gel MAC ( ni sgt2 pnting & wajib ada )

4) 2 way cake powder foundation MAC

5) base benefit

6) brow set MAC

7) maskara DIOR

8) brush eyeliner gel

9) lipstick soft pink

ok ni eyeliner gel MAC...sgt2 superb hasilnya kalau dh di apply kan kat bhgn mata...& leh jugak buat ala2 mata minah arab...cat eyes pon sgt cantek bila guna eyeliner gel MAC ni...ok kalau ianya mahal bg anda & x mampu memilikinya,anda masih ada alternatif lain ...kalau x silap saya,maybelline & Loreal pon ada jgk eyeliner gel ni...tp serius saya x tahu hasilnya mcm mana sbb x pernah guna...tp berdasarkan feedback dr kwn2,dorg kata ok laa eyeliner tuh...kpd sesiapa yg dh mencubanya,sila beri testimoni anda di entry ni ya...so kita boley share bersama2...x rugi kalau kita share2 ilmu...:P

so tujuan eyeliner gel ni digunakan adalah utk membuat teknik double wing kat bhgn atas & bwh mata...so hasilnya seperti pic di bwh...

ok ni eyeliner gel MAC yg saya maksud kan...Bobby Brown pon best gak..:P

ok jom saya start tutorial ni yaa...ok atas ni adalah pic before makeup...nmpk pucat lesi kan...mcm x bermaya je...dgn spect nya dh mcm org tua dh nia...so saya akan ajarkan cara bermakeup supaya wajah anda yg specky tuh nampak lebih bermaya & cantek....:P ndak ndak ndak?? ( ni nada ayah saya )

ok now,1st what u have to do is...concealer

yeahh concealer tujuannya utk menutup cela2 yg ada kat bhgn muka...yg ada parut2 jerawat tuh..yg ada lubang pores besar2 tuh...so dgn teknik sapuan concealer yg betul,anda akan dapat hasil makeup yg sempurna & cantek...trust me!!

So concealer tuh sapukan di bhgn dark circle bawah mata anda...yg sebaik2 nya sapuan itu hendaklah menggunakan brush concealer ataupun span...kalau guna jari takut x rata nnt & nmpk comot2...so teknik harus betul yaa...:P

Eyh jap2...tutorial kali ni saya skip x guna foundation yaa...saya just guna concealer & mineral powder foundation shj...sila baca tutorial ni sampai abes kalau anda mahu tahu teknik yg betul...kang kalau salah n makeup anda x menjadi,saya x tahu yaa..ehhee..:P

ok after dh sapu kan concealer,next sapukan mineral powder foundation...sapu seluruh muka utk hasil makeup yg flawless...nanti hujung entry ni saya akan share kan mineral powder foundation apa yg bagus utk kulit anda ok??

Next, setelah selesai sapukan base eyeshadow kaler pink di kelopak mata anda supaya eyeshadow anda itu kekal & tahan lama & tapi tapi tapi...bila anda ingin bersolat,sila hilangkan kesan2 makeup anda tuh yaa...jgn bersolat dgn makeup tebal2 tuh...

after kesemuanya dh selesai,barulah gunakan eyeliner gel MAC td...kpd sesiapa yg baru 1st time nk guna eyeliner gel ni pon boley...no problem...sbb ianya ada brush kecik tuh...so sng sgt nk apply kan bhgn atas n bawah mata...anda akan mendapati hasil makeup yg sgt2 natural...kalau anda yg specky,nk lbih dramatic,sapuan eyeliner td buat double wing yaa...( cat eyes )...buat atas bawah...so hasilnya seperti di bawah...

ok ni teknik double wing utk org2 specky...nmpk lebih menyerlah kot...:P

ataupun kalau anda x berani nak buat double wing tuh...boley buat bhgn atas shj yaa...seperti pic di atas ni..:P

ok inilah hasil makeup utk org2 yg specky...so eyeliner double wing td akan menyerlah kan lg mata anda...selamat mencuba...:P

blusher jgn lupa pakai yaa..:P

ok ini hasil before & after...bnyk x perbezaan nya...ke x de beza?? :P


ok seperti yg saya janjikan,saya nk berkongsi mineral powder foundation apa yg terbaik skali...yg boley buat muka anda jadi lebih flawless....nk tahu x??

inilah produknya...mineral powder foundation Mary Kay...rm135 with brush...sgt2 bagus...

MINERAL POWDER FOUNDATION
MARY KAY

Kenapa anda harus lupakan bedak compact anda dan bertukar kepada Mary Kay Mineral Powder Foundation :


1) Bahan utamanya tentulah bahan yang berasaskan mineral. Mineral memang
terkenal dengan sifatnya yang menyerap minyak.sesuai untuk semua jenis
kulit. Jika kulit anda kering, ia tidak mengeringkan kulit. Jika kulit
anda jenis berminyak, ia menyerap minyak tersebut dan membuatkan anda
'CANTIK' tanpa kilatan yg memalukan.
2)Selain itu bedak asas ini
juga dapat menyembunyikan usia sebenar dengan menutup segala garis-garis
halus dan kedutan di wajah. Wajah sempurna tanpa kedutan.

3) Teksturnya tidak kasar, mudah dipakai, sapuannya rata serta melekat pada kulit muka.. muka tidak berkilat..
Jika dipakai setiap hari, boleh tahan melebihi 4bulan..memang BERBALOI !!!

pilihan warna :
- kulit putih/kemerahan - Ivory 1
- kulit cerah/sederhana tona - Ivory 2

OPEN FOR PRE ORDER HARI RAYA,RM135 WITH CUTE BRUSH...SILA MSG SAYA DI EMAIL OR FB YA...('-")

Ok ni contoh pic saya hanya menggunakan concealer + mineral powder foundation mary kay

02 August 2010

~ Pemenang Contest Mata Menawan ~

Seperti yg smua sedia maklum,due date contest "mata menawan by CPM honey nurhaliza" telah pon tamat pada 31 julai 2010...jgn ada yg tersilap yaa...saya dh update smula tarikh baru tuh....dan sebelum tuh,TAHNIAH kpd sesiapa yg join contest saya ni...anda sgt2 hebat...('-")

Fuhhhhhh....sgt2 teruja bila mengadili contest ini...smua peserta sgt2 hebat...serius saya x tipu...
Contest ni telah diadili oleh beberapa org juri termasuk lah saya sbg penganjur contest...dan alhamdulillah contest ni berjalan dgn lancar & begitu baik skali...tahniah skali lg dari saya...('-")

act,peserta contest ni adalah seramai 101 org tp yg oleh disebabkan hal2 yg x dpt dielakkan,maka peserta yg saya kira sah & layak adalah seramai 38 org...peserta2 yg tidak sah penyertaan nya adalah:-

1) send melalui email

2) send melalui facebook

3) tarik diri saat2 akhir...( kes ni paling ramai kot)

4) tidak berikan link yg tepat

Baiklah....siapakah yg layak dinobatkan sebagai pemenang "mata menawan"?? act,pada mulanya contest ni saya adakan adalah bertujuan utk suka2...utk melihat mata2 yg cntek...tp jauh di sudut hati saya,mempunyai 1001 kebaikan utk kita bersama...maksudnya,di samping kita menyertai contest2 sebegini,secara x langsung,anda smua dpt menjaga mata dgn baik...jaga supaya ianya kekal cantek...& yg penting anda smua menghargai pemberian Allah tuh...cube renung2 kan...betul x apa yg saya nyatakan di sini??

Sesungguhnya saya amat jeles dgn mata2 peserta2 contest saya ni sbb nya majoriti smua mata x de mempunyai masalah...x seperti saya,mata saya rabun dgn power kedua2 belah mata 2.50...ni gara2 ketika di sek ren,saya gatal sgt nk pakai spect mcm org lain...konon2 mcm educated sgt laa...ahahah...dari situlah mmg benar2 berlaku mata saya rabun...bila dh besar,baru saya rasa menyesal...tp walaupun cmtuh,saya still lg menjaga mata saya ni...Tuhan hanya berikan rabun shj...& nasib baik Dia x tarik nikmat mata ni pd saya...bila saya berfikir sebegitu,saya rasa bersemangat utk menjaga nya dgn baik...ok itu serba sedikit cerita saya...('-")

Ok saya x mo biarkan anda smua tertunggu2 lagi...now result sudah pon berada di tangan saya...maka dengan ini,saya sbg penganjur contest "mata menwan" ingin mengumumkan pemenang nya...

Dan pemenang nya ialah:-
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
schroll lagi nak?? bg surprise lg...hehe
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

pemenang yg kita carik adalah...saya bg pic pemenang2 je yaa..kpd sesiapa yg gambarnya terdapat di sini,sila hubungi saya dengan segera yaa...hadiah utama merupakan set makeup mata from Mary Kay...manakala dua pemenang lagi berjaya mendapat hadiah misteri...


ni pemenang yg bertuah yg mendapat hadiah utama...sila ke sini

illani sulaiman dpt hadiah msiteri...sila ke sini

ibu hamil ni pon bertuah jugak...sila ke sini

Ok kepada para pemenang,especially yg mendapat hadiah utama,sila berikan full details anda yaa...dan kpd ketiga2 org pemenang,sebaik shj anda menerima hadiah2 tersebut,sila buat satu entry khas testimoni psl contest ni dan sila bergaya dgn hadiah2 tersebut yaaa...especially yg dpt set makeup mata marykay & lense tuh...( serius saya teruja nk melihat anda memakai lense bigger eyes tuh)

Ok sekian shj contest mata menawan ni & kpd yg tidak berjaya,sila cube di contest saya yg akan dtg yaa...insyallah rezki anda pula...

Dan nantikan pengumuman contest yg baru pula yaa....

p/s: keputusan pemenang adalah muktamad...('-")