12 October 2010

~ Apa Dosaku?? ~

ni pic time study 1st sem kat kolej dolu2...mghadiri majlis kahwin teman rapat saya
pic ni time umur saya 16 thn...form 4 x silap

ni pic time form 3...dh puteh sket cuma jerawat still ada kat dahi...

Serius saya x tahu mcm mana nak mulakan entry ni...& saya x tahu apa yg saya harus lakukan...dan saya penat melayan isu remeh temeh ni...tp isu yg remeh temeh ni la yg menganggu fikiran saya...bukan saya x luahkan pd sape2...saya dh cube lakukan utk kurangkan "bebanan" ni...tp ntah laa...saya bukannya nk bukak aib sendiri tp saya dah x tahan utk tanggung bnde ni sorg2...

Saya pon manusia biasa jugak...saya juga x sempurna...masih banyak lagi kekurangan2 saya..saya akui smua tuh tp jgn hukum saya sebegini rupa...apa dosa2 saya??

Saya x mo berselindung lg dengan bnde remeh ni....saya dah penat...serius otak saya dah penat nk layan bende2 ni smua...

Ok saya kongsikan dengan anda smua...

Pada zaman dahulu kala,ada seorg gadis yg bernama "hanny"...die ni baik budaknya...haha...kang dh ting tong...ok serius balik....saya tahu,saya x sepatutnya down dgn isu remeh temeh ni...tp saya harus kuat utk tempuh smua2 ni...kalau perkara2 yg berat saya boleh kuat,x kan la isu remeh temeh cmni,saya nak mengalah kan?? btul x?? stuju??

ok continue balik....

Saya akui,dulu zaman sek rendah saya sgt2 burok...eyh burok plak..tuh x bersyukur plak..i mean,saya ni hanyalah gadis biasa2 saja...cukup smua sifat cumanya saya ni bukanlah di kalangan gadis2 comel...saya akui smua tuh...

Masuk sek menengah pon sama jugak...saya hanyalah gadis kampung yg biasa2 saja...saya bersyukur apa yg Allah anugerahkan...cumanya time peralihan,form 1,kulit saya agak gelap...bukan hitam tau...cuma x cerah je...yer saya akui saya biasa2 je time tuh...

tetapi....

Masuk je f2,saya dah mula sedar akan penjagaan diri...dah mula pandai carik mcm2 produk utk kecantikan wajah...mcm2 yg saya pakai utk kelihatan cerah..akhirnya berkat penjagaan diri yg betul,saya berjaya "mencerahkan kulit muka saya" ..hahah..punya la suke time tuh...tp jerawat kat dahi wajib ada...yg tuh x boleh nk ilang...dan serius saya ckp,saya amat cemburu dengan kulit kwn2 saya yg lain...smuanya gebu2..x de sket pon jerawat di muka...saya merasa benar2 merendah diri...

Dan apabila umur saya menginjak ke alam dewasa...( after spm kot),kulit saya dh pulih dr jerawat2 tuh smua...n maybe struktur kulit pon turut berubah dan menjadikan wajah saya sgt2 lain...

Apa yg saya nak nyatakan di sini...saya sgt2 terkilan bila terjumpa kwn2 sek rendah & kwn2 sek menengah di dunia facebook...rata2 smuanya tidak mengenali siapa saya...benar2 terkilan...tp saya tetap yakinkan mereka yg itu adalah saya...saya sedar saya ni biasa2 saja tp jgn lemparkan kata2 yg kurang menyenangkan hati saya...saya benar2 terkilan dgn sesetengah kwn yg mengata saya yg bukan2...antara kata2 mereka yg saya terima seperti..." eyh yeke ko ni?? lainnya muka?? buat plastik surgeri ke?? muka ko lain giler,mcm pakai susuk je" nape muka ko berubah sgt2 ek?? dulu kan ko hitam..nape skang kulit ko gebu??

itu antara lemparan kata2 yg saya terima dari mereka...dan utk tidak keruhkan keadaan,saya mengambil langkah utk mendelete mereka...x guna saya simpan kwn2 seperti tuh...yer saya sedar siapa saya...tp jgn hukum saya sebegitu rupa...ader juga umpatan2 yg saya dengar dari mereka ttg diri saya tp alhamdulillah saya kuat utk tempuhi smuanya tuh...saya x tahu apa motif mereka buat cmtuh...xpe,saya dah pon maafkan kalian2 yg berkenaan...

Buat smua teman2 yg mengenali saya dulu dan kini...

Tiada satu makhluk pon yg sempurna di dunia ni...hanya Allah yg sempurna ..maka dengan itu,hentikanlah cacian2 kamu tuh smua...takutlah dengan azab Allah...mungkin hari ni,Allah x balas di dunia..tp jgn ingt akhirat kamu akan terlepas...

Smua org pernah melakukan kesilapan...& saya sndiri bnyk belajar dari kesilapan saya sndiri...kerna dengan kesilapan2 itulah kita akan temui kejayaan...

Saya bersyukur kerna dikurniakan seorg suami yg memahami,anak2 yg baik...family yg menyokong saya...kwn2 yg baik...sgt2 berterima kasih pd Allah...

Saya x suka bermusuh dengan sesiapa...maka dengan itu,saya dah pon memaafkan mereka2 yg pernah mengeji,mengumpat dan sbg nya...saya x layak utk mengadili kamu smua...saya serahkan pd Allah...bukan saya nk tunjuk yg saya ni baik..perfect...jgn salah sangka...saya bnyk lg kekurangan yg harus saya perbaiki...tp jgn hukum saya dengan cacian2 sebegitu rupa...jikalau rupa yg "dahulu" membuatkan saya disenangi oleh smua org kat dunia ni...saya lebih pilih wajah yg dulu...sbb saya x mahu rupa yg "skang" menyebabkan ramai yg mengumpat2 & memusuhi saya...saya buntu...dan saya selalu bermonolog dgn diri saya sndiri...apakah wajah saya yg skang ni menyebabkan org ramai memusuhi saya...

Saya pon mcm wanita2 lain jugak...ingin punyai kecantikan wajah...bukan utk dipertontonkan utk org ramai...tp cukuplah utk suami saya shj...itu dah cukup bg saya...tp janganlah hukum saya...

Ok saya dah penat...penat menaip sebenarnya ni...penat nk berfikir pon ye jugak...beri saya ruang utk kehidupan "privacy" saya...smua org nk life cmtuh kan??

Saya x tahu lah coretan saya ni mereka baca ataupun tidak tp saya tetap yakin yg mereka smua akan baca dan mereka faham apa yg saya cube sampaikan di sini...hanya sahabat saya yg memahami & mengenali saya seadanya...x kan selama2 nya wajah saya sama mcm tuh je...mesti ader perubahan walaupun sedikit sbb faktor umur...tp apa2 pon bersyukur...

terima kasih Mary Kay kerna berjaya merubahkan kulit wajahku...:P

akhir sekali...cube hayati kata2 ni sedalam2 nya...

"Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi kita sering kali ingat apa yang
orang lain ada"

"Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki"

inilah wajah saya the latest...hanyalah wanita biasa saja...syukur dgn apa yg ada...saya bahagia dgn nyawa2 saya

" x makan dek pujian & x telan dek cacian" -CPM honey nurhali za

saya masih seperti dahulu...yg membezakan hanyalah kulitnya shj..isi tetap sama...:D

05 October 2010

~ Review Produk yg mampu dimiliki ~

meh close up sket meh...:D

Ini idea smlm,bila saya buat status kat fb yg saya nak share kan "produk murah" yg begitu berkesan pd kulit saya...act,brg ni saya dah try dlu hampir sebulan & then now,saya dapat lihat hasilnya...serius setanding produk mahal Melacep Whitening Mary Kay tuh...

Ceritanya bermula begini...

Saya telah berjumpa dgn seorg teman sebulan yg lepas & saya dapati kulitnya begitu flawless & lebih moisturise berbanding dahulu...jikalau dulu kulitnya sgt2 dry tetapi bila saya jumpa die sebulan yg lepas,keadaan muka nya sgt2 berbeza...selain die menggunakan produk Mary Kay,die juga telah meng suggest kan saya 3 produk ni...sila teruskan pembacaan anda,banyak bende saya mahu kongsikan dengan anda...('-")

Saya nak kongsikan dengan anda suatu perkara...

Ok saya nak buat satu pengakuan ekslusif ttg diri saya selama ni...dan saya harap bende ni saya dapat kongsikan dengan anda smua...mungkin ianya dpt jd pengajaran buat kita smua...dan saya harap jgn ada pihak yg mengatakan saya ni riak or sebagainya...niat saya,saya mahu kongsikan dengan anda smua...ok la x mo ckp lelebih,kang tersalah ckp plak...

Selama ni,serius saya katakan,saya kurang memandang pd produk2 yg agak murah...i mean skincare la..bukan brg lain yaa...sbb saya anggap skincare yg mahal2 ni mempunyai kualiti yg sgt2 bagus tapi rupa2 nya saya tersilap...

Sebelum saya menggunakan Melacep Whitening Mary Kay,saya pernah mencuba satu set produk yg agak mahal jugak laa...n produk ni mmg terkenal kat malaysia...& org pon sedia maklum akan harganya sbb serum shj boleh mencecah ribuan ringgit...

Saya berfikir 2-3 kali,alangkah bagusnya jikalau duit yg nak beli serum tuh,saya simpan utk pelajaran anak2 saya...mungkin masa tuh saya terlalu ghairah utk mendapatkan kulit yg puteh gebu...tuh sbb saya dah x boleh berfikir secara waras...:P

Dipendekkan cerita,now saya masih lagi setia menggunakan Melacep Whitening Mary Kay tuh..sbb maybe set2 tuh serasi dengan kulit saya yg sedang menginjak ke alam 30 an ni...cuma ada 3 produk ni yg saya baru shj gunakan & saya mendapat hasil yg baik juga seperti Melacep Whitening tuh..('-')

Dan di sini,saya akan berkongsi dengan smua pembaca2 blog saya ni...3 produk yg saya maksudkan ni ialah...:-

1) Loreal White Perfect Radiance Boosting Double Essence
2) Olay Total Effects ( ada foundation nya)
3) Krim kecantikan Safi Rania Gold...

Ok meh saya kupaskan satu persatu 3 produk yg baru saya gunakan tuh...

1) Loreal White Perfect Radiance Boosting Double Essence

Selain dari Melacep yg saya gunakan,saya juga telah tambahkan penggunaan Loreal Essence ni...dan ianya benar2 setanding dengan essence yg mencecah ribuan ringgit tuh...saya yg gunakan dan saya yg alaminya sndiri ke atas kulit saya...apa yg bagusnya ttg produk ini,muka nampak mcm pinky2 sket bila terkena kat cahaya matahari...ala2 kulit baby gitew...dan lama kelamaan saya mendapati kulit saya lebih lembab berbanding dahulu ,saya akan gunakan produk ni pada waktu mlm before sleep kerna baunya sgt2 wangi...kerna keesokan paginya,saya akan lihat kulit saya lebih bermaya...sgt2 bgus...dan saya amat syorkan pada anda smua...ermm dari segi harga pula x mahal,dlm rm50++ kot...so smua org mampu memiliki nya...('-")

2) Olay Total Effect ( foundation)

Act,ni bukannya foundation tau...teksturnya still lg sama mcm olay total effects yg biasa tuh cuma die dh tambahkan foundation..so saya gunakan ianya sbg base utk before makeup...sbb sebelum makeup "wajib" letak base kan,sbb ianya akan melindungi kulit anda dari bahan2 chemical makeup tersebut...apa yg bagusnya ttg produk ni bg saya?? saya akan menggunakan produk ni after mandi & before makeup n then saya dapati garis2 halus kat tepi mata sudah hilang...mungkin itu tanda2 penuaan..dan yg bagusnya lagi,masalah whitehead hilang terus dan serius saya nyatakan di sini,olay juga setanding dengan produk2 mahal di pasaran & harganya pula mampu dimiliki oleh smua org...dalam rm46++ ,so olay menjadikan kulit saya lebih muda remaja...('-")

3) Krim Kecantikan Safi Rania Gold

rasanya ramai yg telah gunakan produk ni kot...tp saya x guna 1 set produk ni,saya tetap dengan melacep whitening cumanya saya hanya menggunakan krim kecantikan nya shj...krim ni saya pakai bila agak2 jerawat mahu timbul,sebelum jerawat tuh membesar,saya akan spot kan kat tmpt jerawat tuh...n then keeseokan harinya,jerawat sudah kecut dan tiada lagi jerawat di wajah saya...saya x pakai utk whole muka sbb takut ianya mcm oily...so pakai bile jerawat nk kuar je...harganya pula sgt2 murah n berbaloi dlm rm5++ kot...tapi kalau muka x berminyak,n then nak jadikan ianya sbg asas solekan pon boley...tp kene betul la penggunaan nya agar ianya x capuk...saya kenal produk safi ni ( dlu sek men pakai yg ijau tuh) dari teman baik saya masa kat men...dh nama nya kwn,mstilah terpengaruh kan...so hasilnya sgt2 bgus...murah & berbaloi...

ok itu sahaja testimoni terbaikkkk dari saya...dan kesimpulan nya,x semestinya produk2 murah di pasaran tuh tidak berkualiti & tidak bagus,x kenal maka x cinta so pasni,mungkin anda juga boleh menggunakan produk ni selepas membaca testimoni ni kan...apa yg baik tuh kita share sama2 yaa...sbb perkara yg baik jikalau ianya dikongsi bersama,maka kebaikan tuh pon kita akan dpt sama2 jugak...

mungkin lepas ni,jikalau ada produk yg bagus2..saya akan kongsikan dengan anda lagi...

Melacep Whitening yg sgt2 bagus ke atas kulit saya...janji x kan curang dgn yg lain..:P

3 produk yg saya tambah dlm penjagaan kulit...:D

Dan akhir kata dari saya...sedikit mutiara kata dari saya:-

"Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Bila-bila masa ia akan pecah"

Salam kerinduan dari saya,CPM honey nurhaliza...
04 October 2010

~ Contest lagi...yeayyy ~

Hye smua...bertemu lagi kita di entry yg baru...ni apa mimpi nk berblog smula ni?? jwpn tuh ada pd anda smua yg sntiasa support saya...tanpa anda,siapalah saya skrg ni...('-")

Ok now, saya kembali smula dgn janji2 yg telah saya taburkan pd anda smua...arituh saya janji nk adakan contest kan?? ok dengan sukacitanya,skali lagi CPM honey nurhaliza ingin adakan contest buat anda smua...sape2 pon boleh je join...baik di dunia blog mahupun di dunia facebook...dunia frenster or myspace tidak dikira yaa..:P

Tema contest ni still lg dalam ruang lingkup psl "makeup2" sbb smua perempuan kat dunia ni suka sgt kalau cerita bab2 makeup rite?? cuma kali ni berbeza sket dr contest saya yang lepas2...

Ok now saya akan war2 kan tajuk contest saya pada kali ni..."Gaya makeup vogue" vogue di sini yg saya mahukan adalah makeup yg tidak keterlaluan yaa..walaupun tajuknya vogue,tp saya x mo yg melampau2...apa yg saya nk tekankan di sini...hendaklah letak pic before & after...dan pemenang2 akan di adili berdasarkan pic before & after yg benar2 nmpk perubahan...

Ok jom saya terangkan syarat2 contest "Gaya Makeup Vogue" ni..:-

1) Contest kali ni terbuka utk teman2 di dunia blog mahupun di dunia facebook...uwahh gitewww...maka lebih ramai yg boleh join this contest...

2) peserta2 yg dari dunia blog,hendaklah membuat satu entry tentang "Gaya Makeup Vogue" di blog anda manakala peserta2 yg datangnya dari dunia facebook,hendaklah membuat entry anda di ruangan "notes" (sama mcm entry blog jugak)

3) peserta2 yg ingin join contest ini hendaklah membuat step2 @ langkah2 makeup "Gaya Makeup Vogue" anda tuh supaya org lain boleh belaja serba sedikit cara anda bermakeup...

4) Peserta2 juga hendaklah menyertakan pic before & after...dan apa yg saya mahu tekankan di sini ialah makeup anda tuh hendaklah hasil dari tgn anda sndiri ya dan bukannya dari hasil kwn2 or mak andam2...(penting ni) dan juga pic before & after tuh hendaklah dalam masa yg sama anda bermakeup yaa...dan bukannya pic before diambil dari pic2 anda yg sememang nya kebetulan tidak mengenakan makeup manakala pic after nya pula anda ambil dari pic yg kahwin yg telah mak andam makeup kan...dan penyertaan ini,tidak dikira yaa...sila ambil perhatian..

5) sila nyatakan step2 gaya makeup anda tuh...

6) boleh menggayakan dgn pemakaian lens...biru & hijau n pink x mo...;P

7) hendaklah menjadi follower my blog chummil ni...dan bonus jikalau anda sign up kat my guestbook tuh...;)

8) paste kan banner contest ni di sidebar blog anda dan sertakan link nya skali agar org lain boleh klik utk join contest ni...

9) pemenang2 akan diadili berdasarkan gaya makeup vogue yg sgt2 ketara antara pic before & after...saya ingin mencari sorg pemenang sahaja..sebarang pertukaran,saya akan inform nnt

10) contest ni akan berlangsung slama sebulan setengah...lama x?? ini kerana,saya ingin seberapa banyak penyertaan dari anda smua...contest ni bermula esok 5 oktober 2010 dan akan berakhir pada 15 november 2010...

11) Hadiah peserta2 buat masa skang ni adalah "sepasang doll eyelashes"...dan mungkin akan ada penambahan hadiah dari pihak2 penaja...nantikan mmg sgt2 lumayan hadiah2 nya...

12) mcm biasa, slogan contest ni..." Saya suka membaca blog CPM honey nurhaliza kerana...(hendaklah melebihi 25 patah perkataan...melebihi yaa..jgn salah baca plak..:P

ok la,saya stop setakat ni dlu,dan sebarang pertanyaan boleh la ditnya kan kat ruangan komen entry ni or inbox facebook saya...

Dan juga,saya amat2 berharap agar anda smua dpt mengaplikasi gaya2 makeup yg anda pelajari ni utk suami anda di rumah , dan kpd gadis2 di luar sana yg belum berkahwin,boleh simpan apa yg anda pelajari ni utk ur future husband nnt..:P

Sehingga kita bertemu lagi di entry yg baru pula...insyallah...

sedikit kata2 semangat dan renungan buat kita smua...:-

WANITA/PEREMPUAN DICIPTAKAN BUKAN DARIPADA TULANG RUSUK ATAS
UNTUK MEMERINTAH, BUKAN DARIPADA RUSUK BAWAH UNTUK DIPIJAK,
TETAPI TERLETAKNYA RUSUK ITU DI BAHAGIAN DADA DAN BERDEKATAN
DENGAN TANGAN BERMAKNA TANGAN YANG MEMBELAI DAN HATI YANG
MEMPUNYAI PERASAAN DAN KASIH SAYANG.


aku terlalu kerdil di sisi MU...