16 December 2010

~ Sesekali Diuji ~

sewaktu mereka kecil..mcm ni la rupanya...:D
mereka semakin membesar & bijak...alhamdulillah


mama with abg irfan...dh besha daa anak mama kan..

irfan & mya permata hati saya...

ini impian saya skg...hari2 saya doa utk dpt twin baby...doakan ya..

Hari -hari yg saya lalui kini sgt2 membahagiakan...dengan hadirnya baby dalam kandungan saya ni,benar2 buat hari2 saya begitu indah...walaupun diiringi morning sickness yg amat teruk tp saya bersyukur sbb tuh smua pahala dari Allah utk saya...insyallah amin...('-")

Skang ni segala aktiviti2 yg berkaitan dengan dunia business saya stop kan buat sementara waktu...sbb beri peluang utk diri saya sndiri menikmati alam kehamilan dengan begitu baik...sbb kalau kita mahukan anak kita menjadi org2 yg berjaya dunia & akhirat,hendaklah kita didik mereka sejak dari alam rahim lagi...ini mmg saya akui sbb segala apa yg kita lakukan ketika kita mengandung,sedikit sebanyak akan mempengaruhi baby kita di dalam perut...contohnya jikalau si ibu ketika mengandung nya suka kehidupan yg sosial,maka bila si anak itu membesar,akan mempengaruhi sikap anak tersebut...begitu jugak sebaliknya,jikalau time mengandung,si ibu rajin membaca Quran,maka bila si anak lahir nnt,die juga akan dekat dengan Quran nnt...so sedikit pesanan dari saya utk smua mama2 yg sdg "pregnant" di luar sana,ambil berat la stiap perlakuanmu ketika mengandung...saya pesan jugak utk diri saya sndiri...semoga anak yg bakal lahir ni nnt,akan menjadi seorg anak yg soleh & solehah,berjaya di dunia & akhirat...amin..('-")

Dan mungkin jugak sahabat2 saya di alam fb perasan yg saya tidak begitu aktif utk mengupdate status dan sbg nya...sepanjang saya mengandung ni,saya alah bila ngk fb tuh...bile ngk je rasa nk muntah mual2...ini yg saya alami...dan bila saya renung2 kan kembali,mungkin banyak hikmahnya kan bila saya tidak bukak fb tuh lgsung...serius saya rasa tenang tanpa membaca status yg bukan2...sbb itu yg saya mahu elak kan,dan alhamdulillah kini saya rasa begitu tenang...dan mungkin after saya bersalin nnt,saya akan delete terus acc fb tuh...dan saya akan aktif di dunia blog & twitter shj...saya rasa itu yg terbaik utk life saya...alhamdulillah...('-')

Haa sebelum saya terlupa,ramai jugak sahabat2 & reader2 blog yg email kpd saya...i mean tentang kehamilan ni laa...kebanyakkan nya yg email tuh belum mempunyai cahaya mata...maksud saya,mereka masih lagi belum berpeluang utk merasai dunia kehamilan...dan saya banyak beri mereka kata2 semangat agar jgn terus berputus asa sebaliknya yakin dengan segala apa yg Allah telah rancangkan dalam kehidupan kita...smuanya ada pd Allah,maka minta lah dengan penuh pengharapan & bersunguh2...insyallah Allah x kan sia2 kan apa yg hamba2 NYA pinta...cube hayati kata2 ni..

" Jika Allah cepat makbulkan doamu,maka Dia menyayangimu, jika Allah lambat makbulkan doamu,Dia sedang mengujimu dan jika Allah tidak memakbulkan doamu bermakna Dia sedang merancang yg lebih baik untukmu..."

so yakinlah dengan janji2 Allah utk hamba2 nya...dan bersangka baiklah dengan segala ketentuan2 Allah pada kita smua...sentiasa rasa bersyukur atas apa yg Dia telah anugerahkan pd setiap manusia...bersihkan hati kita dari sifat2 yg Allah tidak sukai...jgn bermusuh antara satu sama lain...hindarkan diri kita dari bersikap riak dengan apa yg kita ada...ingat,itu smua nikmat yg Allah telah pinjamkan utk kita smua...saya pesan utk diri sndiri juga...('-")

Sebagai seorang muslimah,kdg2 saya rasa terkilan dengan apa yg berlaku di dunia kita skang ni...banyak betul tanda2 kiamat yg telah Allah tunjukkan pada kita smua namun masih lagi tiada lagi kesedaran pada mereka...mereka seolah2 berbangga dengan dosa2 yg mereka lakukan,bangga dengan segala dosa2 maksiat yg mereka lakukan secara terang2 an,bukan berniat utk masuk campur hal mereka tapi sebagai seorg yg prihatin,saya benar2 terkilan dan apa yg mampu saya buat hanyalah doa dari jauh...dan saya harap,perkara2 sebegini tidak berlaku pada anak2 saya ,ahli keluarga saya dan juga sahabat2 saya...amin amin amin...

Maafkan saya sbb dah terlalu panjang saya coretkan pd entry kali ni...saya x tahu la entry ni buat reader2 saya suka membaca nya ataupun "jelek" ...sbb ,secara ikhlas nya,ini yg ingin saya sampaikan...mungkin dengan penulisan2 saya ni,mereka akan baca dan seterusnya berubah ke jalan Allah....siapa tahu kan?? itu smua terletak pd kuasa Allah taala..."jika Dia mengkehendaki sesuatu,maka akan terjadilah,kun fayakun..."

Izinkan saya undur diri dulu ya...insyallah jikalau ada kelapangan,saya akan update lagi yaa...dan terima kasih pd sahabat2 yg email dan yg suka hasil penulisan2 saya di blog...terima kasih kerana menyokong saya...tanpa readers,tiada siapa yg akan kenal siapa CPM honey nurhaliza...semoga hidup kalian smua sentiasa dirahmati oleh Allah...amin...muahh2

next entry : "keperluan2 yg saya gunakan ketika pregnant"...tungguuuuuuu ( entry makeup x dpt update ya sbb saya x leh bau langsung brg2 makeup,nak muntah...:(

saya mahu share kan video kewujudan bayi dalam alam rahim...

08 December 2010

~ My Experience as a Preggy Mommy ~

~ kasih syg seorg abg terhadap adiknya...~

~semoga anak2 saya dpt menjadi anak yg soleh & solehah dunia akhirat,amin ~

Assalamualaikum buat smua pembaca2 blog qasehkuhoney...saya mohon maaf sebab sejak mengandung ni,saya jarang update blog,jarang reply komen2 anda di entry saya ni...bukan saya sombong or tidak mahu melayan...jgn salah anggap yaa...ini kerana keadaan saya yg benar2 x larat utk mencoret apa2 kat blog & facebook...tp di twitter saya tetap tegar...so jumpe saya di twitter yaa...

Tapi saya dapat rasakan mengandung kali ni benar2 lain dr yg lain...x sama mcm saya mengandungkan Raja Irfan & Raja Damia dolu2...

Masa 1st time mengandung dulu iaitu mengandungkan Raja Irfan,saya dapat rasakan perasaan saya cpt benar tersentuh...mudah benar mengalirkan air mata,padahal husband nk kuar pegi keje je...apa2 permintaan kalau x ditunaikan time tuh,saya akan terasa hati...tp time saya mengandungkan irfan dulu,saya seorg ustazah b.arab...so masa saya banyak abes di sekolah...masa saya banyak abes dgn tasmi' anak2 murid...itu sebab ianya benar2 mempengaruhi otak baby...banyak input2 positif saya serapkan utk santapan rohani baby dlm pewut saya...saya banyak beli buku2 amalan ibu mengandung utk saya baca & pelajari...1st time kan,so segala2 nya memerlukan ilmu utk saya terus membesarkan anak dlm kandungan saya tuh....dari segi pemakanan pula,seawal 2 bulan pregnant kan irfan,saya dh mula mengambil salindah plus dgn ubat2 dari doctor...saya banyak minum air soya dgn harapan anak saya akan cerah dan gebu...hehe...tp saya x tahu sejauh mana kebenaran nya...di samping tuh juga,saya banyakkan membaca surah2 pilihan ketika mengandung tp yg paling banyak kali saya baca adalah surah Luqman sbb dgn membaca surah ni,akan mempengaruhi otak baby dan seterusnya dpt menjadikan seorg yg cerdik & bijak...ini mmg saya akui sgt2...sbb irfan mmg seorg yg cpt belajar,bijak & cerdik budaknya...syukur alhamdulillah....('-")

Berbeza pula ketika saya mengandungkan anak kedua saya,Raja Damia...x silap saya,ketika irfan berumur 8 bulan,saya telah disahkan hamil 2 bulan...dalam hati saya,seronoknya mengandung lagi...tp saya risau sbb irfan time tuh masih kecik lg...dah rezeki Allah nak beri...saya terima dengan penuh kegembiraan...org tua2 kata,prgnantkan bayi perempuan alahan nya teruk berbanding pregnantkan bayi lelaki...wallahu'alam...tp masa awal2 mengandung kali ke 2 tuh,saya x tahu lagi jantina nya...mmg harapan saya kali ni nak bayi perempuan tp apa2 pon saya akan terima seadanya...dan setiap hari dalam doa saya,saya bermohon agar Allah kabulkan impian kami utk dpt bayi perempuan plak kali ni dan alhamdulillah ketika kandungan saya berusia 6 bulan,doctor telah mengesahkan bayi saya adalah perempuan...dan sekali lagi Allah dah kabulkan doa saya...syukur sgt2...dan time tuh,saya telah membuat persiapan utk menyambut seorg bayi perempuan...tahu2 la kan,kalau nk dpt baby gurl ni segala2 nya warna pink...serba serbi saya siapkan dgn colour pink...excited sgt2...patutlah masa mengandungkan kali ke 2 tuh,saya sgt2 rajin...rupa2 nya saya bakal dapat bayi perempuan...alhamdulillah...Allah telah permudahkan segala urusan2 saya ketika mengandung...dan masa nk lahirkan damia pon,sekali lagi Allah permudahkan...alhamdulillah damia pon telah selamat dilahirkan ke dunia Allah taala ni...dan terus terang saya nyatakan,kedua2 anak saya smuanya mudah utk saya uruskan dari kecil sampailah skang ni....saya bersyukur sbb Allah permudahkan segala urusan2 kami...mmg kuasa doa kan...kalau kita menghajatkan sesuatu perkara,jgn lupa doa sungguh2 pada Allah...insyallah kalau kita x lupakan Allah,maka time kita ditimpa kesusahan pon,Allah x kan lupakan kita...ini yg saya pegang dalam hidup saya...dan dgn kata2 inilah,saya mampu menjadi seorg isteri,seorg mama,seorg anak dan seorg sahabat yg baik utk semua org di dunia ni...tp setiap hari yg saya lalui,saya masih lagi belajar utk memperbaiki diri saya utk jadi yg lebih terbaik lagi...insyallah

Dan skang ni,saya kembali pregnant smula utk kali yg ke 3...segala pengalaman2 prgnant yg dulu saya jadikan panduan utk saya buat yg terbaik utk bayi dalam kandungan saya ni...dan ketika pregnantkan ke 3 ni,perasaan saya x de la se sensitif mcm dulu2...malah perasaan ketika ni,saya lebih tenang & happy...suami banyak membantu & memahami keadaan saya ketika ni ...anak2 saya juga,irfan & mya faham yg mama nya tgh ada baby dlm pewut skang ni...dan kdg2 ader scene dorg berborak2 sesama mereka,sgt2 lucu bila saya mendengarnya...alhamdulilah anak2 saya sgt2 bijak & memamahami keadaan saya ketika ni....

Saya ada nak share kan satu petua & amalan2 yg bagus diamalkan ketika kita sedang hamil ni...act, banyak lagi yg mahu saya kongsikan tp saya tulis apa yg saya termampu aje yaa...nnt next enrty saya akan kongsikan lagi...

antara surah2 yg bagus diamalkan ialah:-

1) surah Yusuf -utk anak yg cantik rupa & akhlak
2) surah Luqman - utk anak yg cerdik & bijak
3) surah Yassin -utk anak yg teguh hati & tidak terpengaruh dengan maksiat
4) surah Maryam -utk memudahkan bersalin
5) surah Al-Hujurat - utk banyakkan susu ibu

ok la saya stop di sini dulu yaa...izinkan saya berehat yaa...dan sebelum saya terlupa,ingin saya beritahu bahawa segala class2 makeup,makup2 andaman dan yg berkaitan dengan "makeup" akan saya stop buat sementara waktu...ini kerana ingin berikan saya berehat ketika mengandung dan memerlukan fokus utk my baby...harap maklum...('-')

Akhir sekali,ingin saya titipkan kata2 indah ni buat anak2 saya...walaupun mereka x tahu apa2,tp satu hari nanti,mereka pasti akan faham apa yg terkandung dalam lubuk hati kecil mama nya...

utk irfan : " irfan syg,ketika mama mencoretkan kata2 ni,irfan baru je berumur 4 thn...walaupun irfan x tahu apa2 lagi,tp mama ngk & perhatikan,irfan mampu jadi seorg abg yg baik utk adik2 mu nnt...mama harap & mama doa setiap masa agar irfan akan berjaya dlm pelajaran dan dpt capai cita2 irfan tuh...dan mama & papa akan berikan didikan agama yg baik utk anak2 mama...cuma satu je permintaan mama, irfan dpt kota kan kata2 irfan yg setiap hari tuh..."abg nak jadi doctor sbb nanti bila mama & papa sakit,irfan boleh inject n bg mama ubat" tuh sbb mama tanya irfan hari2...sbb tuh smua adalah doa syg..."

utk adik mya: "mya plak time ni dh berusia 3 thn...mcm2 karenah bila mya semakin membesar ketika ni...smuanya nak colour pink...tp hari2 mama dah pesan kan,kalau mya nk smua brg2 mya colour pink,mya kene belajar2 rajin,sbb bile mya blaja gajin2,mya akan berjaya & dpt keje yg bagus2 nnt...so kalau nak sesuatu bende tuh,kita mesti kene usaha...x kan ader kejayaan yg dtg bergolek syg...segala2 nya memerlukan usaha & rajin...so ingat pesan mama ya syg,nnt x lama lagi mya dh nk jd "kakak" so mya kene rajin2 tolong mama ya syg...."

"Ya Allah, peliharalah anakku selama dalam kandunganku dan sembuhkan dia, sesungguhnya Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawar-Mu, sembuh yang tiada meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkanlah dia dari kandunganku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera (selamat). Ya Allah, jadikanlah dia sihat sempurna, cerdik, berakal, berilmu, serta beramal soleh. Ya Allah, elokkan akhlaknya (perangainya), fasihkanlah lidahnya dan perelokkan suaranya untuk membaca Hadis dan Al-Qur'an dengan berkat Nabi Muhammad s.a.w."

Mama sayang anak2 mama....i love my family forever ~~~!!!