21 May 2011

~ Masanya kian hampir ~

Iyer,mmg benar..masanya kian hampir tidak lama lagi...saya hanya menghitung hari shj di waktu ini...segala2 nya di waktu ini smuanya serba x kena...tidur saya dh x mcm dulu2 lg...mmg x lena sbb baby dah pandai memberi respon terhadap persekitaran nya...walaupun ianya hanya di dlm perut,tp baby dapat memberi respon dan tindak balas terhadap apa yg didengari & dirasainya...sungguh ajaib kan kuasa Allah?? Subhanallah...

Cuma apa yg saya cukup terkilan,semasa mengandung baby ni,saya banyak diuji dengan karenah2 manusia yg sememangnya tidak faham emosi ibu yg mengandung seperti saya...tp alhamdulillah segala2 nya,saya mengadu pd Allah dan berinteraksi dengan baby saya ni...dan Allah dengar segala rintihan2 hamba2NYA...dan maka itulah Dia telah "menghadiahkan" saya "kesabaran & kekuatan" yg sgt2 luar biasa...syukur saya masih mampu lagi tersenyum dengan ujian2 tersebut sbb saya belajar erti tawakal dari smua ujian2 Allah...('-") nampak jelas kan saya kini sdg tersenyum...

Ok now segala persiapan utk menyambut "ahli baru" dalam keluarga kami,sudah pon 90% siap...cuma ada beberapa perkara dan benda lagi yg perlu saya setlekan...

Serius saya ckp,saya x gentar langsung nk bersalin kali ni tp apa yg saya takutkan adalah waktu sessi2 doctor nak jahit smula...perghhhhhhhhhh saya x dpt nk bayangkan perasaan saya tuh cmna...hrp2 Allah mudahkan segala2 nya...

Semasa mengandung ni,saya banyak membaca2 kisah srikandi2 islam zaman dahulu utk dijadikan panduan utk saya,membaca buku La Tahzan yg tebal tuh sbb di dalamnya bnyk kata2 semangat yg boleh saya jadikan panduan dlm hidup saya...dan saya banyak google kata2 motivasi dalam kehidupan kita seharian...bila saya suka dengan kata2 motivasi tuh,saya akan catit dan simpan dalam diary pink saya...itu cara saya menghargai diri sendiri...

act entry ni saya nak buat reminder utk diri sndiri ttg keperluan2 baby dan juga diri saya sendiri...saya takut ada yg terlepas pandang nanti...terima kasih buat sahabat2 yg bnyk membantu saya utk menyediakan list brg2 baby ni....

Segala2 nya sudah saya sediakan dari awal lg sbb takut terbersalin awal plak dari tarikh due date saya...barang2 baby dah masuk dlm "bag purple" manakala keperluan2 saya dalam 1 bag pink...so bile dh mula sakit2 nk bersalin,sng husband terus hangkut je nnt...

BARANG-BARANG IBU


BIL KEPERLUAN DI KAUNTER PENDAFTARAN

1 REKOD & MAKLUMAT KESIHATAN
2 BUKU LAWATAN KESIHATAN/MENGANDUNG (PINK)
3 KAD PENGENALAN
4 SURAT RUJUKAN/JAMINAN MAJIKAN
5 KAD INSURANS
6 MAKLUMAT SUAMI/WARIS

BIL KEPERLUAN PERIBADI IBU

1 BAJU LONGGAR/YG MEMPUNYAI BUKAAN DEPAN

-SENANG UTK MENYUSU (3PSG ATAU LEBIH)

2 KAIN BATIK/SELUAR LONGGAR (3 PSG ATAU LEBIH)


BARANG-BARANG BAYI BIL KEPERLUAN ASAS DAN PENJAGAAN BAYI
1 BEG BARANGAN BAYI
2 BAJU (2-3 PASANG)
3 BARUT (1-2 PASANG)
4 SELUAR (2-3 PASANG)
5 STOKIN TANGAN& KAKI, TOPI(1-2 PASANG)
6 BARANG MANDIAN
7 PAMPERS (SAIZ KECIL)
8 BEDUNG/NAPKIN (1-2 PASANG)
9 TUALA(2 PASANG)
10 KRIM RUAM
11 TISU LEMBAP
12 MINYAK UNTK ELAK KEMBONG PERUT


3 SET MANDIAN JIKA BERSALIN DI HOSPITAL KERAJAAN

(BERUS GIGI, SHOWER FOAM,UBAT GIGI, PENCUCI MUKA,TUALA, BEDAK,SHAMPOO)

4 STOKIN KAKI (2 PSG ATAU LEBIH)
5 UBAT BERSALIN
6 NURSING BRA (3 PASANG ATAU LEBIH)
7 SELUAR DALAM/ DISPOSABLE PANTIES (5 PASANG)
8 PAD SELEPAS BERSALIN ( 1 KOTAK)
9 SELIPAR TANDAS
10 TUDUNG SARUNG (2-3 PASANG)
11 PAM SUSU (JIKA PERLU)
12 AIR MASAK/MINERAL & BISKUT/ROTI/BUAH-BUAHAN
13 MAJALAH/HANDPHONE/KAMERA

last skali,saya harap smua kwn2 dan readers2 blog saya ni dpt mendoakan yg terbaik utk saya bersalin baby ni nnt ya...thanks kpd smua sahabat2 yg banyak support saya dari blkg slama ni...dan akhir skali ,terima la kata2 ni utk tatapan anda smua....

dan sebelum terlupa,alhamdulillah,saya dh dpt akar siti fatimah dari mekah yg dikirimkan oleh seorg sahabat yg baik hati di fb ni...terima kasih ya,hanya Allah yg akan balas jasa2 mu..:) semoga Allah permudahkan saya bila saya bersalin nnt..amin

dan sebelum saya mengakhiri coretan entry ni,kpd sesiapa yg masih lg belum menonton movie "nur kasih" silalah pergi ngk sbb banyak input yg positif yg boleh diambil dari cerita tersebut...sbb apa yg dpt saya pelajari dari cerita tersebut, berkaitan dengan "kuasa doa" mampu mengatasi segala2 nya...

Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.


Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah S.W.T.
"Semakin derita menghimpit kita, semakin dekat rahmat menghampiri kita"
Aku belajar DIAM dari banyaknya BICARA,
aku belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN,
aku belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG,
aku belajar MENGALAH dari satu KEEGOISAN,
aku Belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN,
aku belajar TAQWA dari KEKUFURAN,
aku belajar TAWAKKAL dari UJIAN,
aku belajar REDHA dari satu KETENTUAN

jom lihat pic2 kenangan family kami...dan insyallah raya tahun ni,kami akan "berlima"..syukur alhamdulillah..:))




pic kami berempat time shooting arituh..:)



irfan & damia dh semakin membesar...x lama lagi nk dpt adik baru daa...
pic2 kenangan irfan & damia sewaktu mereka kecil...



pic ni irfan baru je dpt adik...Raja Damia..


irfan & damia...time ni damia berusia setahun lebih..


pic kenangan mereka...irfan suke membuli damia..



damia baru blaja meniarap time ni...



damia berusia 3 bulan lebih...



irfan berusia 7 bulan kalau x silap...saya pon lupe daaa



mya berusia 9 bulan



mya baru blaja merangkak...



paling suke pic mya yg ni..:)

14 CPM's comments:

  1. amin... smoga dpermudahkan segalanya.. :)
    tomey nye irfan n mia :)

    ReplyDelete
  2. comelnya anak2 honey!! moga selamat dan sihat semuanya ... dan dipermudahkan segala urusan ... Amin

    ReplyDelete
  3. lyn: amin amin tq yangg

    zieti: tq dear...tuh amanah dari Allah yg perlu akak jaga dengan sebaik2 nya..

    ReplyDelete
  4. salbiah: tq yangg..hehe

    cik kamoo: amin...tq sbb doakan hanny..:)

    ReplyDelete
  5. akak...
    semoga allah permudahkan semuanya....
    tak sabar nak tgk baby...

    ReplyDelete
  6. hai kak...moga d permudahkan segala urusan...kiutlah irfan & mya :)

    ReplyDelete
  7. wishing u all the best and selamat berbahagia yeah sist!

    irfan and miaa sgt2 comeyyyy :))

    ReplyDelete
  8. all the best kak... semoga dipermudah segalanya...
    rasa sesuatu bila baca entry ni... =)

    ReplyDelete
  9. alahaiiiiii . . .sejuk ja ati nengok anak2 kak honey nih . kiut miut sgtttt . Hopefully beby baru nih pon mcm abg n akak dia nih . Semoga akak dpt melahirkan beby ngan selamat ek. Doa byk2 okeh akak honey. :)

    ReplyDelete
  10. first time komen kat blog akak. slama ni jd silent reader je.. semoga akak slamat melahirkan baby baru tu. insyaallah

    ReplyDelete
  11. selamat bersalin ya! semoga dipermudahkanNya... amin..

    ReplyDelete
  12. cpm, good luck utk berperang utk anak2 tersayang. semoga Allah memudahkan segalanya. I'll pray for u. tak sbr tengok baby.=)

    ReplyDelete