23 July 2011

~ Kisah Hati Mama Moden ~


pic irfan & damia ketika dtg melawat mama nya di hospital...

MELAKA, 20 Julai 2011 -  Pada jam 5 pagi,tibe2 saya terjaga dari tidur sbb perut betul2 rasa sakit & x selesa...dan saya lantas bangun dari tidur dan terus ke bilik air utk cek samada dah keluar ke belum tanda2 utk bersalin...tp malangnya tiada sebarang tanda yg kelihatan.

Saya pon siap2 mandi dan terus menunggu waktu solat utk suboh pagi tuh...dan selepas selesai shj solat suboh,perut saya masih lagi sakit...dan pada fikiran saya,mst ni tanda2 utk bersalin...dan saya pon apa lagi,terus siap2 kan brg utk ke hospital...

Kebiasaan nya,perjalanan dari rumah ke hospital mengambil masa lebih kurang 45 minit tp pagi tuh hanya 25-30 minit shj sbb mr ruffy bwk kete serius mcm ambulance...saya pon jadi panik sbb perut makin kerap sakit...tp sepanjang perjalanan ke hospital tuh,saya sempat juga msg kwn2 terdekat memberitahu akan keadaan saya ni...

Dipendekkan cerita,sampai shj di wad labour room,doc memberitahu saya perlu masuk wad dahulu utk mereka pantau keadaan saya...dan alhamdulillah walaupun wad penuh time tuh,tp saya dpt menginap di wad 1st class...mmg segala2 nya Allah permudahkan...smua doctor2 dan nurse2 yg menjaga saya,layan saya begitu baik skali...tp x de la saya mengharapkan layanan bagaikan tuan puteri...ckup hanya mereka berbudi bahasa dan layan makan minum saya ddgn baik...itu mmg doa2 saya ketika mengandung lagi..agar diberikan layanan yg baik ketika ingin bersalin nnt....alhamdulillah

3 hari 2 mlm saya berada di hospital...tp Raja ....?... masih lagi x mo keluar2 dari pewut saya...maybe baby ni suke sgt duduk dlm pewut mama die agaknya....tp hari2 saya berinteraksi ngn baby saya ni agar keluar cpt sbb ramai yg menanti kehadirannya...

Dan semalam pada tarikh 22 Julai 2011.doc suruh saya pulang ke rumah dlu dan dtg pada 28 Julai utk pemeriksaan selanjutnya...

Sepanjang saya berada di hospital,mcm2 ragam manusia saya jumpa dan banyak jugak la perkara2 yg saya dapat pelajari dari apa yg saya lihat dan alami...

Antara perkara yg penting yg saya lihat mama2 yg beragama Islam ni abaikan ialah dari segi penjagaan "aurat rambut" saya bukannya nak ckp yg saya ni baik atau perfect,tp inilah perkara yg mereka terlepas pandang...tp masih ada juga laa mama2 yg menutup aurat mereka ketika beraada di hospital...walaupun sakit,tetapi hukum tetap hukum...x boleh diambil ringan perkara2 cmni...begitu juga dgn solat,selagi x bersalin lagi,dan walaupun sakit,kene bersolat juga...x boleh dijadikan sbg alasan utk tidak bersolat...sbb Islam ni Allah dah mudahkan...jikalau x mampu utk bersolat berdiri,maka duduk la..jangan sampai tidak bersolat ( maksud saya keetika belum bersalin ya)

Baiklah saya rasa ,saya berhenti di sini dlu ya sbb saya nak setlekan baju2 irfan & damia...nak basuh dan lipat dan seterusnya susun kat tmpt2 yg sng dicari oleh suami saya nnt ketika saya bersalin nnt...

Saya nak ucapkan bebanyak jutaan terima kasih kpd sahabat2 yg mendoakan saya,ibu bapa yg banyak membantu,adik2 saya benjoy & benloy yg bersusah payah jagakan irfan & damia...x jemu2 buat susu,mandikan dorg,suapkan mereka makanan mcm2 lagi...walaupun bnde2 tuh smua nnpk mcm remeh,tp saya anggap itu adalaah pengorbanan yg besar sbb telah meringankan tugas2 saya...jugak x lupa kpd buah hati saya dunia akhirat,mr ruffy yg banyak membantu melayan segala permintaan2 saya sepanjang saya mengandung ni...

Saya masih lagi menanti kehadiran "ahli baru" dalam family saya....


ini pic ctg baby saya sepanjang saya berada di hospital...smua result ctg baby baik,alhamdulillah...


cupcake "selamat bersalin" hadiah dari suami saya....



saya suka pic doll family saya ni....hasil nukilan dari seorg teman yg sgt2 baik...saya akan ceritakan di entry khas nnt yaa... 

14 CPM's comments:

  1. cantik template baru blog akak :)

    ReplyDelete
  2. semoga semuanya selamat kak :) Insyaallah..

    ReplyDelete
  3. terima kasih yanggg...nnt kan eentry khas psl new template ni

    ReplyDelete
  4. miss fyqa: insyallah segala2 nya akan dipermudahkan oleh Allah...terima kasih keernaa mendoakan akak n baby yaa..:))

    ReplyDelete
  5. cantik sgt2 template baru nihhh :) btw, semoga DIA mmpermudahkan semuanyaaaa :)

    ReplyDelete
  6. @Saybee tq dear...template baru ni sempena nak menyambut kehadiran "ahli baru" dlm family kami...:))

    ReplyDelete
  7. As'salam CPM {boleh kan ibuAqil pggl CPM je ;) kita sebaya kn}.. Salam kenal dear.. Semoga CPM selamat bersalin baby yg ditunggu2 & dipermudahkan segalanya buat CPM.. Kuatkan smangat tabahkan hati.. Dlu nak bersalin Aqil pun sama.. 2 kali keluar msk wad.. 3 hari duk labour room dia x nak keluar jgk.. Saja buat org tertggu2.. Anak2 zaman modern dr dlm perut dah buat kejutan.. ;) Neway template ni memang sweet sesuai dgn tuan punya.. Doll yg sgt comel.. Ibu pun suka dgn sentuhan sahabat kita yg sorang ni.. Ibu sendiri dah tempah dkt dia berkali2.. Comelkan sentuhan dia? hehehe salam kenal skali lg CPM.. Selamat bersalin.. ;)

    ReplyDelete
  8. @Salina@IbuAqil wslm ibu aqil...sdp nama anak u ni...ooyeke kita sebaya ek?? hehe..salam ukhwah juga utk ibu aqil...terima kasih kerna mendoakan utk saya...just call me hanny pon ok...oo ada tempah juga ya template kat sahabat saya tuh?? nnt dh siap bg link ya...mst cntek kan??

    ReplyDelete
  9. akak cantiknya template bawu nh,nak jugak...=)

    akak miss u, x sabar nak tgk bb boy nanti...hehe

    selamat bersalin ya akak

    ReplyDelete
  10. @a.i.l.i.n thanks alin...tggu nnt akak siapkan entry khas psl new template ni yaa...miss u too...terima kasih kerna doakan akak...nnt dtg ya ngk akak n baby kat mlk...:))

    ReplyDelete
  11. Salam akak . nebes plak bla bca entry nih td , igtkan kan kak honey dh bersalin . heheh . Sb semalam tetiba sy sampai termimpikan kak honey tau . seyes nih ! . Sy mimpi akak dh bersalin n yg pasti mmg beby boy . Chumel sgtt . Ciap akak gtau nama lg , kalo x clap lam mimpi tuh nama beby akak Rayyqal . klaka je bla igt blek . heheh . Semoga nanti , Allah mempermudahkan waktu akak bersalin ya .

    Pape pon , template blog akak tersgttt laaa kiut miut n chanteqqq sgtttt . :)

    ReplyDelete
  12. @c u m u h a m a wslm yangg...ooo siap termimpi2 lg tuh..tuh makna nya akak lom bersalin lg laa...maybe baby ni nk kuar time mlm ramadhan kot mcm kakak nya,mya...best jugak nama Rayyqal kan?? nnt kita ngk apa nama baby ni ok...

    btw,tq sbb puji new template ni...hasil nukilan dr seorg sahabat...nantikan entry nya ya

    ReplyDelete
  13. cantik template baru akak.zaza ni silent reader akak..igt akak dh bersalin.tp apapun semoga semua berjalan dgn lancar..amin..

    ReplyDelete
  14. @Zaza Zafran template baru ni sempena nak sambut "ahli baru" dlm family akak..hehe...tq tau sudi baca blog akak yg x seberapa ni...dan tq jgk sbb mendoakan yg terbaik utk akak n baby

    ReplyDelete