12 July 2011

~ Perlukah makan suplements sewaktu mengandung?? ~


kulit saya sihat sepanjang saya hamil..:)

pic photoshoot arituh..credit to aizul marcello...

Alhamdulillah,syukur saya ke hadrat NYA,ramai ibu2 mengandung di luar sana email kpd saya utk bertanyakan ttg suplement apa yg bagus ketika mengandung...sbb mereka smua lihat sendiri bagaimana cergas nya saya di waktu pregnant kali ni even dah sarat2 cmni pon,saya masih lg kekal bertenaga...

eh eh jap...saya dah selamat bersalin ke?? saya akan inform pd anda smua nnt yaa...sememang nya saya tidak pernah lokek dengan apa2 khabar berita gembira dari saya...segala2 nya saya akan kongsikan dgn anda smua especially sahabat2 yg banyak menyokong dan x putus2 mendoakan kesejahteraaan dan kebahagiaan saya....

ok berbalik pd entry ni,di sini juga saya akan kongsikan dgn smua bakal2 ibu yg sdg pregnant di waktu ini...& sememangnya mereka smua inginkan yg terbaik utk kandungan mereka kan??

Ok la,selain dr amalan2 rohani kita,kita juga hendaklah mengamalkan suplement2 yg bagus utk bayi dlm kandungan kita...Sebab apa? Tidak dinafikan, kita pasti risau akan kesihatan & perkembangan bayi di dalam perut. Di peringkat awal terutama trimester 1, vitamin yang tak boleh tinggal dan sangat-sangat penting ialah asid folik. Bila masuk trimester 2, fokus pada kalsium pulak. Bila masuk trimester 3, sibuk tambah Omega (Fish Oil) supaya otak bayi dapat terbentuk dengan baik (dengan kata lain, nak anak jadi bijak!), sesambil kawal kolesterol dalam badan sendiri.

Pengalaman sendiri saya ketika hamil ketiga2 anak saya,suplement yg saya amalkan ialah, folic acid,salindah,obimin,dan vit2 dari shaklee...apa yg bagus yg ingin saya kongsikan bersama pembaca2 di luar sana,selain dari mendapat khasiat yg baik utk bayi dlm kandungan kita,ianya juga bagus utk kulit si ibu yg mengandung...biasa la,time pregnant,mesti ader certain2 ibu yg mengandung mengalami perubahan hormon dari segi kulit bdn & wajah mereka...ia tepat skali...masalah yg saya maksud kan ialah "KULIT KUSAM"

So bila saya amalkan rangkaian2 vit dari shaklee ( vit utk ibu mengandung) ni,alhamdulillah dgn izin NYA,saya tidak lagi mengalami masalah kulit badan dan wajah yg kusam...sebaliknya ianya memberikan keserian pd wajah ibu yg mengandung...

Dan apa yg penting,kesemua vit2 mestilah yg terbaik utk bayi yg kita kandungkan..selain dari pemakanan2 yg seimbang dan sihat,suplement mmg sgt2 penting utk melahirkan generasi2 yg bijak pandai...insyallah...sbb apa yg kita makan itulah,bayi dlm perut kita akan mendapat khasiatnya...so bende2 cmni janganlah sesekali dianggap remeh...bak kata sesetengah pendapat " elehhhh,makan ubat yg doctor bagi pon dh ckup memadai" yer mmg betul,tp kita mesti nak kan yg lebih terbaik lg kan utk anak2 yg kita lahirkan nnt?? betul x?

Tp yg paling saya suka skali,bila amalkan vit2 ni ketika pregnant,sepanjang rekod kehamilan saya dgn doc farah & doc fatimah,saya x de langsung masalah2 ketika hamil seperti contoh,tekanan darah tinggi,kencing manis dan sbg nya...tekanan darah saya sepanjang awal mengandung dan sehinggalah ke hari ini,masih lagi bagus resultnya...dan stiap kali check up tuh,doc mesti ckp " ur bp very good"


Jadi, perlukah makan supplements sewaktu mengandung?


Sejujurnya, pada saya, perlu sangat. Terutama kalau diet harian tidak lengkap. Apatah lagi kalau asyik muntah-muntah tak lalu nak makan, minum susu tak boleh sebab tekak loya sangat, dan kalau berselera makan pun, akan makan lauk yang sedap di tekak sahaja, walaupun makanan tersebut tidak seimbang/ mencukupi khasiatnya. Di sinilah peranan pemakanan tambahan (supplements).


Supplements yang penting sepanjang mengandungkan bayi ialah:
  • Vita-Lea Iron Formula (Shaklee Multi Vitamin)
  • B-Complex (Lengkap dengan 8 kumpulan B, termasuk Asid Folik)
  • Vitamin-C (kandungan vit C bagi setiap biji ialah 500mg)
  • OsteMatrix (Shaklee Calcium-Magnesium)

Apabila kandungan anda, sudah masuk trimester kedua, terutama selepas masuk 5-6 bulan, boleh tambah dengan,
  • OmegaGuard
Supplements lain yang mungkin anda boleh amalkan terutama jika selalu lemah dan tidak bertenaga ialah,
  • Energizing Soy Protein
ok saya akhiri entry saya di sini dlu yaa...kpd pelanggan2 yg amat2 berpuas hati dengan melacep whitening marykay + vit e tuh,saya ucapkan tahniah pd anda kerna telah temui produk yg sgt2 bagus...dan kpd anda yg masih lg belum mencubanya,mungkin anda yg seterusnya akan mendapat testimoni yg terbaik...insyallah

kpd yg ingin order / ada sbrg persoalan,boleh la email kpd saya seperti biasa yaa...honey_nurhaliza@yahoo.com

p/s: hati2 dgn acc fake fb ni...ini bukan diri saya...saya mmg x de acc fb...

8 CPM's comments:

  1. assalamualaikum akak ...fb akak dah deactivate ker???

    ReplyDelete
  2. http://ctnursyuhada.blogspot.com/2011/07/tampil-kekal-muda-dan-sihat-bersama-vco.html

    sy ada tag n adik kakak.huhu..
    saja nk support akak..

    p/s: akak dah takde fb erk..padanla cari aritu..xde dah

    ReplyDelete
  3. comelnyeee blog baru akak. hihi

    ReplyDelete
  4. cubaan kali kedua adalah yang komen paling panjang...:)
    maaf...jangan marah ya...
    hehehe

    ReplyDelete
  5. salam akak, nk tnya akak makan salindah kan?
    xde apa2 kesan sampingan ke?
    dr akak xde ckp apa2?dan akak check up kat mana ya? harap akak dpt kongsi.

    shaklee tu akak ada jual x?
    email sy yer kak? odirocketman@yahoo.com

    ReplyDelete