24 July 2011

~Tutorial Eyeliner ~


ni makeup remover pink yg wajib ada dlm makeup bag saya...sgt2 lembut pd skin...

Ok arini mcm free sket nk update entry tutorial...act dah lama  siapkan entry ni cuma bhgn ending je x siap2 lagi...so saya pilih tutorial yg paling ramai readers2 blog request yaa...so kira adil laa saya ikut turn by turn ok...

Ok bercerita tentang eyeliner,perempuan mana yg x suka,rite?? Saya sendiri akui,saya mmg x boleh hidup tanpa eyeliner sbb tanpa secalit eyeliner kat mata,muka kita mmg benar2 nampak lain kan?? contohnya mcm saya berada di hospital arituh,mmg saya readykan stok2 eyeliner kat dlm makeup bag saya...sbb x mo la walaupun sakit,nampak sgt pucatnya...yer,itu berkaitan dgn diri saya...mmg x boleh hidup tanpa 'eyeliner"

ok straight to the main entry, "eyeliner" ...sebelum tuh,anda tahu x dalam dunia ni ada berapa jenis eyeliner?? off cource mst anda smua sedia maklum kan...ok la eyeliner ni ader bnyk jenis...ader jnis pencil,liquid,gel liner...tp dlm banyak2 jenis tuh kalau utk yg beginner,saya suggestkan pakai yg jenis eyeliner pencil punya...

ok saya explain kan satu2 ya bagi anda smua faham...

1) eyeliner pencil
eyeliner jenis ni mmg saya suggestkan utk yg baru mula berjinak2 nak pakai eyeliner...dan ianya pon ader 2 jnis jugak...jnis waterproof dan yg biasa punya...kalau utk yg beragama islam,kalau anda guna yg waterproof,make sure dlm makeup bag anda  ader makeup remover yaa supaya sng utk anda hilangkan ketika berwudhuk nnt...dan jenis pencil pon ada 2 jugak lg,satu yg bebetul nmpk mcm pencil dan lagi satu jnis twist punya...so bg saya dua2 pon best...cuma yg pencil tuh anda kene readykan sharpener la a.k.a pengeruk pencil..haha...

2) liquid eyeliner
eyeliner jenis liquid ni kalau yg dah bebetul expert,baru boleh pakai..tp utk yg beginner pon boleh jugak menggunakan nya,lama2 nnt expert laa...x de lagi tgn parkinson bila nak memakainya...sbb hasil liquid eyeliner mmg nmpk smooth shj...dan make sure kalau nak beli jenis liquid eyeliner,beli yg waterproof yaa..x de la sememeh je nnt bila terkena hujan...:P

3) gel eyeliner
yg gel eyeliner pula mmg dah banyak di pasaran2 skang ni...dkt drugstore pon dah mcm2 jnis gel eyeliner ada dijual...dan biasanya dorg mmg jual skali dgn brush liner tuh...tp tp tp kalau anda beli gel eyeliner yg branded punya mcm MAC,Bobby Brown,Shu Uemora,mmg brush tuh dijual berasingan...so beli ikut kemampuan anda yaa..

4) makeup remover
bende ni sgt2 penting dan wajib berada di dlm makeup bag anda sbb jika anda memakai eyeliner especially yg waterproof punya,sila tanggalkan bersih2 menggunakan makeup remover yaa..dan makeup remover hendaklah beli yg baik punya sbb ianya akan meninggalkan kesan pd skin anda...


ini contoh pemakaian eyeliner jenis pencil dan jika nak ianya kelihatan pekat dan cantek,sila gunakan smudge brush ok...baru solekan mata anda tidak comot...clear x??


ni koleksi eyeliner pencil brand MAC...ada 2 jnis...twist n pencil...kalau dah expert & berani,boleh la mencuba eyeliner2 yg bewarna...lg nmpk dramatik..:)


eyeliner brand MAC menjadi pilihan utama saya..


contoh pemakaian eyeliner dan maskara di bulu mata bawah...

tips cantek: 1) sekiranya anda sudah memakai eyeliner,pastikan anda smudge kan nya supaya nampak sekata dan tidak comot...cube carik eyeliner yg ada siap skali dgn smudge brush...sng utk dibawa ke mana2 @ kalau nak beli MAC smudge brush,beli kod 214 punya ok...:)

2) dan selepas menyapu eyeliner,utk lebih cantek dan mata anda kelihatan menyerlah,sila sapukan maskara di bulu mata bawah anda...solekan mata akan menjadi lebih menyerlah...

3) sebelum tidur,pastikan anda cuci bersih2 solekan di bhgn mata anda menggunakan makeup remover dan cleanser yg bersesuaian..jangan tidur dengan solekan di wajah...kerna itulah penyebab muka anda cpt nmpk tua dan bermasalah...

4) sapukan krim mata dan juga night cream di wajah anda before sleep...fungsi night cream akan memperbaiki tisu2 kulit anda anda akan bangun dgn hasil kulit yg cantek dan segar...( ini penting)


ini satu lg contoh saya memakai eyeliner "blue"

ok saya stop di sini dulu yaa sbb irfan & mya sudah mengajak mama nya sleep...so bedttime story utk dorg...sekiranya ada apa2 persoalan mengenai eyeliner @ makeup,boleh komen di entry ni ya...saya akan jwb satu persatu problem anda tuh...

30 CPM's comments:

  1. blog akak dh baru..ska yg baru nih sbb cantik dan ringan.blog kak sebelum nih cam berat skit hihi.. cantik..!

    ReplyDelete
  2. @zOeY zAu YaH huhu salah rumah ni komen2...sbb ni entry eyeliner...hehe


    xpe2...btw thanks k...aahh dlu blog mcm berat je kan...now dh ringan...:))

    ReplyDelete
  3. @LaLaLovy ok pasni leh je tempah lagi lawa dr akak nya blog..

    maybe blog baru ni lebih bnyk tutorial2 makeup

    ReplyDelete
  4. warhhhh cantik cpm pakaii....saya tk reti nak guna....ader banyak tapi 1pun tak terguna sebb bila cuba jerk pakai nampak buruk sangat2.....lepas nie maybe cpm ley letak tutorial video lak mcm mana nak guna eyeliner dengan betul ^_^

    ReplyDelete
  5. @Nur Hidayah mat lazim eee sygnya ada banyak tp x guna...

    nak tahu x?? eyeliner tuh bnde wajib n pnting tau dlm hidup...sbb bila pakai eyeliner,buat kita rasa lebih comfident ngn diri sndiri...:)

    cube banyakkan kali buat ok..mst jadi n cntek punya...practice make perfect!

    ReplyDelete
  6. @♥Leily|Ummi Alya Husna♥ it's ok dear

    nnt boleh la try apply eyeliner agar solekan mata lebih menyerlah...:))

    ReplyDelete
  7. @CPM honey_nurhaliza
    cantik...:)
    sha tak pandai makeup langsung...
    huhu
    nanti nak belajar la dengan blog akk ni...:)

    ReplyDelete
  8. @Whitey Mommy nnt sha leh blaja basic2 makeup kat blog akak ni yaa..

    kita makeup bukan utk org lain tp utk hsband kita jgk rite?? kene cntek2 slalu sbb itupun pahala utk kita..:)

    ReplyDelete
  9. betol ape yg akak cakap 2.. eyeliner benda wajib dalam idup ^_^ klau sy x pakai eyeliner rasa macam x smangat je... ^_^

    ReplyDelete
  10. nanti cpm wat tutorial ttg basic makeup ek??? heheh ley try lak pas nie...suka tgk cantik2 tapi bila pakai dekat diri sendiri nampak tak cantik hehe...mungkin teknik tak betol kot ^_^

    ReplyDelete
  11. @NuR IzZaTi yeahhh give me 5 yangg...

    x leh hidup tnpa eyeliner...mmg best..:)

    ReplyDelete
  12. @Nur Hidayah mat lazim okies dear...segala request2 readers,cpm akan noted kan..:)

    nak request "basic makeup ya??

    ReplyDelete
  13. same le...4 mme eyeliner tuh pling penting..wajib ade spare lam bag, kt uma, kt opis..bnyak cara le pakai..so le nampak berbeza2..like2

    ReplyDelete
  14. salam cpm.
    besenye kan klu pki pencil type, nmpk mcm x cantik like gune liquid one.
    cmne nak bg dy nmpk cntik like using liquid puunye...?

    pstuh kn, bleh x tutor on da use of eyeliner.
    sbb sy slu pakai, ujung2 nak wat lentik tuh mst ke lautttt.
    haha~~~



    -ika-

    ReplyDelete
  15. @♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ huish ada la yang..cube ngk yg murah2 punya mcm maybelline n loreal...

    crk kat watsons n guardian ada jual

    ReplyDelete
  16. @aFdSmKaD betul tuh..wajib spare dlm bag makeup ...

    kalau x pakai eyeliner,muka nmpk pucat

    ReplyDelete
  17. @repubLik.haTiku kalau pakai pencel eyeliner cntek jugak la yangg,kalau nak nmpk pekat mcm liquid nya,after pakai tuh smudege kan die guna brush...lg nmpk mcm tebal...

    kalau nak wat wing ujng mata,guna liquid eyeliner yg tajam..so bile wat wing lg nmpk cntek

    ReplyDelete
  18. suka tengok akk make up tp pg2x rush tak sempat nak make up..just pakai compact powder je, tu pun tak smpai tghari dah nmpk kusam kulit muka..^_^ lpas ni nak try make up juga..^_*

    ReplyDelete
  19. okay cpm! buat byk2 tau make up tutorial. dyla suka sgt sis make up. bila org tnya, selalu jwb blog sis as inspiration. lg semangat bila pernah menang contest sis. i wish dpt sis tau. tuh impian tinggi melangit!!.

    ReplyDelete
  20. k.hani... boleh tak pakai baby oil je na remove mekap? selama ni pun pakai baby oil je..

    ReplyDelete
  21. @♥ LuRveLyAmiera ♥ pi office x yah makeup tebal2 yanggg...

    ckup dgn hanya bedak,eyeliner n maskara...dok umah bile ader depan suami baru lah leh makeup tebal2...cntek utk suami..:)(kalau dh kawen laa )

    kulit muka kusam sbb ianya kurg moisturize

    ReplyDelete
  22. @LaLaLovy dyla,smlm cpm ngk video tutorial smokey dyla tuh...nnt cpom betulkan apa2 yg patut ya...ada yg x lgkap tuh..ok sygku??

    arini cpm ader wat contest...jgn lupa join

    ReplyDelete
  23. @ieqa zulaica seelok2 nya jgn guna baby oil utk remove makeup sbb x brapa bagus utk skin muka...beli makeup remover khas yaa...

    keluarkan sedikit wang anda utk wajah yg cntek...:))

    ReplyDelete
  24. ok cpm. ni email dyla.

    lala.lovy@yahoo.com

    teruja sgt!

    ReplyDelete
  25. salam dear.. nice tgk u make up. cantyik sesangat!!>.. me pun ada 2-3jenis waterproof eye liner. but kan bila pakai after 10 minit terus hilang which is bhg kelopak mata hitam2 dek eyeliner tersebut.. itu sbb eyeliner ke?? hhuhuhuh saya pakai brand avon je. coz sebelum nie guna mcm2 brand.. tp same je... memanjang ada dirty black kat kelopak mata sampai segan dah nak pakai.. huhu bley x dear watkan tutorial cam mana nak pkai bg nampak kemas n simple..

    ReplyDelete
  26. kelopak atas mata saya byk bergaris-garis..nak apply eyeliner pon susah..ada cara lain tak?

    ReplyDelete
  27. kelopak atas mata saya byk bergaris-garis..nak apply eyeliner pon susah..ada cara lain tak?

    ReplyDelete