09 August 2011

~ Cara Saya Berpantang ~

Views


Raja Irfan...Raja Danish ikut muka irfan ke??


ni Raja Damia...atau Raja Danish ikut muka damia?


Raja Danish Ieman berusia 8 hari...berat danish dah 3.5kg...kejapnya naik..susu mama terbaekkk...

Kejap betul masa berlalu kan?? so arini Danish Ieman dah pon masuk hari ke 8 dan saya pon telah menjalani proses berpantang selama 8 hari...so far alhamdulillah,saya dpt menjalani nya dgn baik...mujur ada suami yg ringan tulang membantu saya...

Jap2 sebelum saya meneruskan entry ni...nak betulkan nama Danish Ieman tuh bukan Leman ya tp Ieman...mgkin ada yg tersilap pandang kot huruf  " i " tuh bertukar huruf " L "...tergelak2 bila dorg ckp nama Leman...

Segala email2 yg saya terima psl "rahsia kulit baby cantek" tuh akan saya reply satu persatu yaa...sbb ramai yg email bertanyakan hal tersebut..so amik masa sket yaa utk saya reply kesemua email2 tersebut...yerla dgn keadaan saya yg masih lg berpantang ni...tp ada juga yg saya dah sempat reply...kpd yg belum saya reply,sabar yaa syg2 ku...

Memang menjadi lumrah setiap mama2 yg bersalin akan dan wajib menjalani proses berpantang kan?? tp ada jugak yg x berpantang dgn betul...main langgar je segala pantang larang...2-3 hari baru pas bersalin dah mula pakai seluar...fuhhh saya pulak yg ngilu melihatnya....pada saya mmg la waktu skang ni x kan sakit2 tp bila usia dah meningkat esok,mula la badan sakit sana sini sbb kita x berpantang dgn betul....

Bagi saya ,berpantang ni mmg wajib utk kembalikan kesihatan,kesegaran dan kecantikan tubuh badan...mmg la time prgnant dlu saya mengalami kenaikan berat badan tp x seteruk masa saya mengandungkan irfan laa...dan kini saya perlu berpantang utk dptkan smula berat bdn yg asal...

Nak tahu cara saya berpantang?? jom baca....ini je yg saya ddpt kongsikan bersama...stiap org mungkin berbeza cara berpantang nya...tp ini cara saya...

1) Pagi2 dah bangun saya bersihkan bdn terlebey dahulu...sebelum mandi,saya akan pastikan bdn dilulur utk membuang smua daki2 dan kulit mati...ini penting utk memberikan kulit yg halus dan lembut...


2) Saya akan bersarapan segelas susu / air horlicks,roti meal dan biskut oat...dan mula mengambil segala jenis vitamin utk kulit dan badan...ini penting utk mengembalikan tenaga yg hilang ketika bersalin dlu...bwk 3 botol mineral naik atas...( minum stiap setengah jam skali utk bnykkan susu )


3) selepas beberapa jam,then saya akan menjalani proses berurut dan bertungku selama 2 jam lebey...proses ni penting utk melancarkan peredaran darah dan mengecutkan rahim...ianya juga bagus utk memberi kesegaran pd tubuh bdn kita


4) selepas itu,bdn saya akan dilumurkan dengan jamu dan pilis di dahi...ini penting utk membuang segala angin yg ada di dlm bdn kita...bdn mmg akan rasa segar dan ringan.


5) selepas bdn dilumur dengan jamu,saya akan dipakaikan bengkung utk membentuk tubuh bdn...dlm keadaan otot perut yg lembut mmg bagus bila kita memakai bengkung...saya akan biarkan bengkung sampai malam...


6) saya akan pastikan selama berpantang ni x de makanan yg bergoreng dan pedas sebaliknya bnykkan sup2 sayur dan buah2 an...


7) stiap setengah jam skali saya akan minum air suam agar proses pembuangan toksin berjalan dengan lancar...no more fastfood yaa & tiada istilah ais dlm proses berpantang...


8) saya akan pastikan ,saya kerap bagi susu pada danish...seperti yg smua sedia maklum,susu ibu mmg bagus utk mengecutkan rahim selepas bersalin,dan yg bestnya dpt mengembalikan bentuk badan kpd bentuk asal...saya akan pastikan saya ambil vitamin secukupnya utk pghasilan susu yg banyak...


9) walaupun tidak boleh bersolat,tp dlm keadaan cmni,saya banyakkan zikir2...sentiasa psgkan ayat2 quran dan nasyid utk danish dengar...membesar dengan ayat2 al-Quran...


10) saya akan pastikan saya akan dpt rehat yg secukupnya ketika danish tidur...utk elakkan eyebag & dark circle bwh mata,saya menggunakan eye revitalizer marykay utk kesegaran mata...kecantikan kulit wajah tidak diabaikan...moisturiser saya akan kerap pakai kerna kelembapan kulit saya telah hilang...


11) penggunaan jamu saya akan mula pada hari ke 10 nnt...


12) pemakaian bengkung , proses bertungku mmg saya akan teruskan sehingga hari ke 44 berpantang...

rasanya ckup setakat ini dahulu saya dpt kongsikan dengan anda smua especially ibu2 atau mama2 yg sdg berpantang seperti saya...insyallah nnt bila free saya akan update blog lg yaa...

dan akhir skali...

"jikalau inginkan bdn yg sihat dan cantek,berpantang la dengan cara yg betul..."


Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

32 comments:

  1. tahniah cpm!

    bertambah 1 lagi pintu rezeki. alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. @marinahunny syukur alhamdulillah segala rezki dari Allah..:)

    ReplyDelete
  3. comelnye ieman!!gram e tgok.hehe
    cngrate sis..btw,muke ieman mcm damia :)

    ReplyDelete
  4. @yaya | mohd x de rupa irfan ke?? ramai kata rupa damia time kecik2...:)

    ReplyDelete
  5. akk...sha tak tahu kenapa...bila baca entry akk berpantang ni...menitis air mata mengenangkan sha masa berpantang...
    setiap perkara ada hikmahkan...

    bahagianya hidup akk...:)
    alhamdulillah...

    masa design blog akk pun
    hati sha sendiri merasa bahagian untuk sekian kalinya...
    serius sha cakap...
    ada perasaan yang sangat halus kat situ...
    tempias daripada segala amalan akk kot...

    suka tengok akk sefamily..:)

    ha ah akk...sha pun terkejut juga...
    awal2 tertanya2 kenapa letak nama "Leman"
    tapi...bila habis je entry...sha ulang balik...sebab nak faham betul2...
    maklumla...entry akk kan panjang2...
    hehehe kalu baca sekali lalu masgnya tak sampai..:P

    lepas tu baru cakap...
    "ooo...IEMAN...bukan LEMAN...
    muka danish nak macam muka damya...:)

    ReplyDelete
  6. congrats CPM...super duper comel la Danish ni....geramnyer tgk dia.

    ReplyDelete
  7. @Whitey Mommy akak plak yg sedey baca komen sha ni...mmg sbg seorg mama bila difikir2 kan sedalam2 nya,banyak pengorbanan kita kan?? mcm mana mak kita bekorban besarkan kita,cmtuhlah skang kita rasa kan??

    walaupun nmpk mcm susah,tp demi anak2,kekuatan tuh Allah akan pinjamkan utk kita handle smua perkara...

    semoga kita dpt jd seorg mama yg terbaik dunia n akhirat..:)amin

    ReplyDelete
  8. @Chenta M.I.A hehe tq...budak kuat nyusu ni...semoga menjadi anak yg soleh dunia akhirat..:)

    ReplyDelete
  9. @darkrose~ nnt kalau dah berkaahwin dan after bersalin,berpantang dgn cara yg betul ya..:)

    ReplyDelete
  10. kak congrate yer!!
    bby bru cm damia lh..chumil..

    ReplyDelete
  11. congrate sis...sangat comel danish...mm ikut rupa damia msa kecik

    ReplyDelete
  12. @yuriterima kasih yaa...ramainya kata ikut muka damia...:)

    ReplyDelete
  13. Tahniah kak..
    semoga sentiasa bahagia di samping keluarga:)

    ReplyDelete
  14. akak, baby danish tu macam gabungan muka irfan dgn damia.. huhu.. comel lah :) congrats ye!

    ReplyDelete
  15. congratz kak..
    comelnya baby... ;)

    ReplyDelete
  16. skali pandang mcm irfan and skali pandang lagi mcm damia. haishh, campuran kot. hehe.
    yg penting baby danish comellll mcm abg dan kakaknya ;)
    selamat berpantang sis :)

    ReplyDelete
  17. hehe.. kak..baca entry akak ni buat sy tergelak pasal Leman dan Ieman.Dalam hati berkata 'aku' la tu.sory ye kak.. betul2 tak perasan.. rasa menyesal tak sudah.tp bab amalan akak berpantang, memang yang terbaik.boleh jadi panduan untuk saya nanti.

    ReplyDelete
  18. Selamat berpantang honey!! Rindu pulak zaman2 berpantang dlu.. Tp apakan daya.. Keadaan kesihatan ina x mengizinkannya.. Slmt brpantang dear.. Ieman sgt2 comel.. ;)

    ReplyDelete
  19. hurm walaupun nur still lagi bujang tapi sekurang nyer nur ada knowladge dah sikit2 thanks yaa sis :)

    ReplyDelete
  20. salam kak, comeyyyyyy sangat baby akak ! ikut muke damia la ..

    ps : akak, sy nk tanye pasal botanical set dari maykay ? boleh ke ni .. leh email sy tak ?
    misz_ellena@hotmail.com

    thanks ye kak .. and selamat berpantang, cian akak x dpt berpuasa penuh tahun ni :)

    ReplyDelete
  21. congrats cpm...
    sangat comel buah hatimu semua...

    ReplyDelete
  22. danish ikot muke damia la. sebijik ! comel sgt2. :D

    ReplyDelete
  23. salam hany...ieman tu ikut muka damia mase kck..selamat berpantang hany...fiza mase pantang tepek bedak sejuk nk kasi tegang lg kulit muka tu...heheh..mule2 fiza baca name ank hany pn igt LEMAN tau..pastu bile diperhatikan btl2 huruf tu baru la tau IEMAN...tp kalu spelling AIEMAN pn ok jgk...(sorry just bg pndpt je)..mgkn nnt sekolah org2 akan konfius skt bile baca name RAJA DANISH IEMAN yg sgt cute itu...

    ReplyDelete
  24. assalamualaikumm...
    hye sis comel2 lar ank sis...suka lar blog sis...dpt timba ilmu kecantikan and agama...

    ReplyDelete
  25. salam kak hany..
    baby danish muka cam damia la..tp mata sepet cam irfan :)
    suka sangat baca blog sis ni..byak dapat tips kesihatan/kecantikan..terima kasih krana share..smoga Allah memberi keberkatan kpd sis n family ddnia n akhirat :-)

    ReplyDelete