28 August 2011

~ Makeup Simple for Hari Raya ~

Entry ni saya kene siapkan laju2 agar smua pembaca2 dan penggemar makeup dpt belajar something for hari raya ni...i mean makeup simple laa..act,ni tutorial yg baru nak berjinak2 dlm dunia makeup...bg yg dah expert bab2 makeup,nnt saya bg tutorial2 yg lebih susah ya...

Oh ya sebelum tuh...saya dah ader pemenang utk contest skin care by CPM tuh...so kalau nak tahu siapa yg menang,sila khatamkan baca entry ni...dan tahniah utk pemenang yg bertuah dari kami pihak juri...so rezeki berpihak pd anda...syukur alhamdulillah...teruskan pakai mary kay yaa..:)

So cmna persiapan korang utk raya ni?? dah complete blum?? x kesah la cmna skalipon korang nya preparation raya ni janji ianya x membazir ...so utk raya ni mst korang ader budget sket kan utk beli makeup raya..tul x?? of cource la kan nak kelihatan cantek dan anggun di pagi raya rite?? but make sure makeup jgnlah terlampau tebal mcm opera cina ya...just simple2 je..."simple itu lebih hot"

so x mo lengah2 lagi...just follow my step makeup simple for hari raya yaa...let's chek it out..;-

 ~ cara makeup simple by CPM honey nurhaliza ~


1) 1st skali ,saya akan cuci muka dgn sebersih2 nya then apply kan moisturiser bobby brown...then saya akan applykan hydrating eye cream bg mengelakkan mata letih dan dark circle...sapu secara nipis yaa..

 2) utk menghilangkan kesan celak di bwh mata,saya akan gunakan bobby brown makeup remover...ianya lembut bila di applykan ke atas skin...

 3) setelah menyapukan moisturiser ,saya akan sapukan lipbalm bobby brown yg ada spf 15...ini step yg bagus ya supaya kulit bibir sentiasa lembab dan sihat...

 4) then saya akan sapukan creme to powder foundation bobby brown secara nipis ke atas kulit..makeup yg simple so saya akan sapukan secara natural yaa...


 5) then barulah saya sapukan powder foundation...make sure gunakan powder brush ya agar sapuan td nmpk kemas...


 6) set lengkap eyeshadow,blusher & powder...3 in 1..set makeup utk everyday...


7) utk cover bwh mata yg ada dark circle or eyebag,saya akan applykan corrector then barulah concealer kat tmpt2 yg ingin kita tutup cela tersebut seperti di tepi hidung n bwh dagu...


8) utk memulakan makeup for eyeshadow,terlebih dahulu,saya akan sapukan metalic cream eyeshadow ni...so effect metallic eyeshadow ni nmpk mcm kilat2 sket kat keelopak mata...saya pilih kaler natural iaitu gold..


9) selepas itu,barulah saya akan sapukan gel eyeliner kaler black...make sure guna brush eyeliner yg disediakan yaa..so bila guna gel eyeliner,nmpk lebih kemas dan long lasting...


10) selepas bab2 makeup mata dah setle,saya akan psgkan fake eyelashes yg ala2 natural juga yaa...saya akan guna gam duo frrom MAC agar lebih long lasting gam nya...


11) bila daah psgkan fake eylashes,then utk lebih nmpk lebih dramatik dan natural,saya akan gunakan maskara utk selarikan bulu mata palsu & real 



12) last skali saya akan sapukan lipstick yg pink natural supaya x nmpk makeup kita tuh over...:P


 tips & extra makeup : utk makeup lebih tahan lama,saya akan gunakan makeup primer from MAC...


 yg ni highlight from shu uemura...saya akan sapukan atas tulang pipi,dagu dan di bhgn atas daahi sket...so makeup akan nmpk lebih shining2 giteww..;)


 saya suka 3 colour blusher ni from MAC...nmpk makeup lebih bermaya dengan sentuhan blusher ni...seyes x tipu...apa lagi jom pi serbu MAC boutique...:)


 ni saya akan bwk dlm traavel makeup bag saya...sng ada yg small size punya...


 if saya x gunakan creme to pwder foundation,saya akan gunakan foundation jenis liquid seperti di atas...yg jenis ni sesuai utk makeup yg heavy sket...


 makeup pallete from MAC kaler ni sesuai utk makeup smokey...


yg ni pula makeup pallete utk makeup yg natural...


ok ini kaler lipstick baru yg saya gemari...nak ngk hasilnya,tggu hari raya nnt..:P


yg ni pula cream eyeshadow colour pink...biasanya saya akan sapu utk makeup yg sgt2 natural...then saya akan sapukan eyeliner...


ok yg ni menjadi produk makeup favourite saya skg ni blusher natural from sendayu tinggi...not bad jgk laa brg2 makeup nya..saya akan sapukan ke seluruhan muka after makeup supaya makeup nmpk lebih shining n natural looking..:)

ok that's all about my step makeup simple for hari raya...bg sape2 yg ingin bertanyakan hal2 yg berkaitan dgn makeup.bolehlah drop komen di blog saya yaa ataupun jikalau anda rasa malu,boleh email direct pd saya yaa..

ok tutup citer psl makeup,saya nak umumkan pemenang utk contest skincare arituh...so setelah pihak juri berbincang dan dengan ini kami sebulat suara mengumumkan pemenang bg contest tersebut adalah jatuh kpd...


saya hrp pemenang contest saya ini dpt menghubungi saya agar sng utk kami pos kan hadiah nya...tahniah sekali lagi dan kpd yg tidak berjaya,jangan risau,insyallah saya akan ada kan lg mcm2 contest utk anda sertai lagi yaa...mgkin esok rezeki anda pula yg akan menang...


makeup simple...saja close up kan bhgn makeup mata...

saya stop dlu yaaa...nak ngk danish tgh watpe jap...semoga anda semua berpuas hati

daaa ~

29 CPM's comments:

  1. simple make up..cantik.. teringin nak belajar make up tp kebanyakan tengok kebanyakan kawan2 yg belajar, make up menakutkan

    ReplyDelete
  2. saya sangat teruja dgn product bobby brown tu...
    pandai u mekap.. saya suke! cadang2 utk raya ni cik semut pun nak mekap jugak la...

    ReplyDelete
  3. @RJ Beena utk yg nak blaja makeup personal coaching with me,boleh email ya...tq..:)

    ReplyDelete
  4. @nurayunni terima kasih...:)

    nnt boleh la blaja makeup

    ReplyDelete
  5. @Semut Senyum biasa2 je dear...lgpon mmg freelance makeup artist..:)

    ReplyDelete
  6. akak dah tersedia cantik..pakai makeup atau without makeup pun cantikkk..
    apa pun tq bg step utk make-up nih..

    ReplyDelete
  7. bestnya cpm,,ada set bobbi brown.. ;) lina baru jek kumpul beberapa item ;)

    ReplyDelete
  8. @mamashikin haha mana ader...ok nnt jgn lupa try makeup simple cmni raya ni ya..:)

    ReplyDelete
  9. @Lyna Shaari ok jom kumpul bnyk2 bobby brown nya makeup....

    ReplyDelete
  10. @ibu addin dan nasa makeup mmg la nmpk ok...haha...ni muka pucat lg..:)

    ReplyDelete
  11. kak honey, saya dah tinggalkan alamat and no. tel kat email akak..

    ReplyDelete
  12. cntiknyaaaa...mcm mana nak bljar mke up gitu..eheh..
    ni akk irine kn..adik brdik cntik..untungla irine ada akk cmni..eheh..tntg mary kay..nak try..tp,takut..sbb kawan pernah try n naik jerawat..dah 3 bulan try..last2 xpki..uhu

    ReplyDelete
  13. salam..akak saya nak tanya yang lipstick tu brand MAC kan? code die berapa ye?? saya berminat dengan kaler pink natural tu..:)

    ReplyDelete
  14. aww! cantik nye makeup u! loving your blog!!! <3 followed!

    http://bysabrinart.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. tq kak sebab suka blog fyna..nak nagis jap..hehe sebab fyna almost everyday bukak blog akk..nk tingalkan komen segan pulak heheh <3

    ReplyDelete
  16. blog CPM memang BEST,myiesha suka..all about mencantikkan kulit.. hopefully nanti CPM leh wat entry tentang tutorial make up and supplement yang ok for skin n body..maintain like artist gitu......:) luv this info..

    ReplyDelete
  17. simple n cantikk.. sis, inner grey yg sis pakai ni beli d mana?

    ReplyDelete
  18. Salam sis, pink natural MAC tu code no ape ea? Cuns!

    ReplyDelete
  19. Love it... lipstick purple i tak pernah try... apa nama lipstick tuh?

    ReplyDelete
  20. salam ,akak mne nkcr blusher sendayu tinggi yg akak pakai tu .lawa la kaler tuu :)

    ReplyDelete
  21. akak mne nk cr blusher sendayu tinggi tu ?lawa la kaler tu :)

    ReplyDelete
  22. product tu semua dikatagori kan dlm nilai yg boleh tahan. boleh tak suggest kan set makeup yg mampu milik :)

    ReplyDelete
  23. I teruja tgk blog ni. Yea...finally jumpa orang yang sama hobi dgn saya.

    sis, boleh tanya sikit?
    1) apa nama lipstic mac yg colour pink tu?
    2) ada picture of you pakai lipstick light purple tu? That's light purple kan...u pakai bila and dengan tudubg? Pergi mana? Sorry too many questions :)
    Thanks!

    ReplyDelete