24 July 2011

~Tutorial Eyeliner ~


ni makeup remover pink yg wajib ada dlm makeup bag saya...sgt2 lembut pd skin...

Ok arini mcm free sket nk update entry tutorial...act dah lama  siapkan entry ni cuma bhgn ending je x siap2 lagi...so saya pilih tutorial yg paling ramai readers2 blog request yaa...so kira adil laa saya ikut turn by turn ok...

Ok bercerita tentang eyeliner,perempuan mana yg x suka,rite?? Saya sendiri akui,saya mmg x boleh hidup tanpa eyeliner sbb tanpa secalit eyeliner kat mata,muka kita mmg benar2 nampak lain kan?? contohnya mcm saya berada di hospital arituh,mmg saya readykan stok2 eyeliner kat dlm makeup bag saya...sbb x mo la walaupun sakit,nampak sgt pucatnya...yer,itu berkaitan dgn diri saya...mmg x boleh hidup tanpa 'eyeliner"

ok straight to the main entry, "eyeliner" ...sebelum tuh,anda tahu x dalam dunia ni ada berapa jenis eyeliner?? off cource mst anda smua sedia maklum kan...ok la eyeliner ni ader bnyk jenis...ader jnis pencil,liquid,gel liner...tp dlm banyak2 jenis tuh kalau utk yg beginner,saya suggestkan pakai yg jenis eyeliner pencil punya...

ok saya explain kan satu2 ya bagi anda smua faham...

1) eyeliner pencil
eyeliner jenis ni mmg saya suggestkan utk yg baru mula berjinak2 nak pakai eyeliner...dan ianya pon ader 2 jnis jugak...jnis waterproof dan yg biasa punya...kalau utk yg beragama islam,kalau anda guna yg waterproof,make sure dlm makeup bag anda  ader makeup remover yaa supaya sng utk anda hilangkan ketika berwudhuk nnt...dan jenis pencil pon ada 2 jugak lg,satu yg bebetul nmpk mcm pencil dan lagi satu jnis twist punya...so bg saya dua2 pon best...cuma yg pencil tuh anda kene readykan sharpener la a.k.a pengeruk pencil..haha...

2) liquid eyeliner
eyeliner jenis liquid ni kalau yg dah bebetul expert,baru boleh pakai..tp utk yg beginner pon boleh jugak menggunakan nya,lama2 nnt expert laa...x de lagi tgn parkinson bila nak memakainya...sbb hasil liquid eyeliner mmg nmpk smooth shj...dan make sure kalau nak beli jenis liquid eyeliner,beli yg waterproof yaa..x de la sememeh je nnt bila terkena hujan...:P

3) gel eyeliner
yg gel eyeliner pula mmg dah banyak di pasaran2 skang ni...dkt drugstore pon dah mcm2 jnis gel eyeliner ada dijual...dan biasanya dorg mmg jual skali dgn brush liner tuh...tp tp tp kalau anda beli gel eyeliner yg branded punya mcm MAC,Bobby Brown,Shu Uemora,mmg brush tuh dijual berasingan...so beli ikut kemampuan anda yaa..

4) makeup remover
bende ni sgt2 penting dan wajib berada di dlm makeup bag anda sbb jika anda memakai eyeliner especially yg waterproof punya,sila tanggalkan bersih2 menggunakan makeup remover yaa..dan makeup remover hendaklah beli yg baik punya sbb ianya akan meninggalkan kesan pd skin anda...


ini contoh pemakaian eyeliner jenis pencil dan jika nak ianya kelihatan pekat dan cantek,sila gunakan smudge brush ok...baru solekan mata anda tidak comot...clear x??


ni koleksi eyeliner pencil brand MAC...ada 2 jnis...twist n pencil...kalau dah expert & berani,boleh la mencuba eyeliner2 yg bewarna...lg nmpk dramatik..:)


eyeliner brand MAC menjadi pilihan utama saya..


contoh pemakaian eyeliner dan maskara di bulu mata bawah...

tips cantek: 1) sekiranya anda sudah memakai eyeliner,pastikan anda smudge kan nya supaya nampak sekata dan tidak comot...cube carik eyeliner yg ada siap skali dgn smudge brush...sng utk dibawa ke mana2 @ kalau nak beli MAC smudge brush,beli kod 214 punya ok...:)

2) dan selepas menyapu eyeliner,utk lebih cantek dan mata anda kelihatan menyerlah,sila sapukan maskara di bulu mata bawah anda...solekan mata akan menjadi lebih menyerlah...

3) sebelum tidur,pastikan anda cuci bersih2 solekan di bhgn mata anda menggunakan makeup remover dan cleanser yg bersesuaian..jangan tidur dengan solekan di wajah...kerna itulah penyebab muka anda cpt nmpk tua dan bermasalah...

4) sapukan krim mata dan juga night cream di wajah anda before sleep...fungsi night cream akan memperbaiki tisu2 kulit anda anda akan bangun dgn hasil kulit yg cantek dan segar...( ini penting)


ini satu lg contoh saya memakai eyeliner "blue"

ok saya stop di sini dulu yaa sbb irfan & mya sudah mengajak mama nya sleep...so bedttime story utk dorg...sekiranya ada apa2 persoalan mengenai eyeliner @ makeup,boleh komen di entry ni ya...saya akan jwb satu persatu problem anda tuh...

~ My Designer Blog ~


ini design yg mula2...tp saya mintak sha tukarkan kaler kpd deep pink agar lebih menyerlah


ini colour yg saya mahukan..deep pink...happy family doll 5 beranak..:)

Amacam dengan new template blog saya skang ni?? cantek bukan?? saya baru bercadang nak rasmikan blog ni bila baby kuar mggu ni tp tuh laa...baby x mo kuar2 lg ...xpe,maybe baby syok sgt dok dalam pewut mama die agaknya...

Rasanya smua org dah sedia maklum kot saya tempah design blog ni dgn siapa...so far saya mmg rasa berpuas hati sgt2 dgn hasil kerja dari Whiteymommy ni...dan walaupun ketika die design blog saya ni,saya berada di hospital.mujur ada line 3g kat sana,so dapatlah saya cek email yg dihantar oleh nya...dan sepanjang bekerjasama dgn sha , die sgt2 sporting melayan kehendak design yg saya mahukan...

Banyak juga sha bantu saya,dari segi penukaran domain blog,design header,watermark,badge mata kelip2,signature..mcm2 lagi la yg saya minta sha tolong buatkan dan sgt2 berpuas hati dengan amount yg saya laburkan..:)

Ok bercerita tentang tema blog pula,mula2 skali of cource ianya adalah tema pink...itu mmg x leh nak dielakkan...dan saya mahukan ianya berkonsepkan "family bahagia" 5 beranak yg sdg duduk di landskap taman qasehkuhoney & berlatar belakang kan rumah saya...sbb itu yg saya dok bayangkan tema design blog dari dlu lagi...sbb tuh saya percayakan sha utk create kan mcm yg saya inginkan tuh...dan alhamdulillah sha dpt buat yg terbaik utk blog saya...

Kalau x silap saya,blog ni siap ketika saya berada di hspital tempoh hari...dan ketika tuh saya hanya dpt view melalui iphone shj...x sbr nak pulang ketika tuh & nk lihat besar2 kat my notebook...dan bila saya lihat sndiri design nya kat notebook,mmg beebetul rasa puas hati dengan hasil kerja sha...sgt2 kemas dan menepati ciri2 yg saya inginkan...

Dan kpd sesiapa yg inginkan sha designkan blog anda,boleh la refer pd blog nya ok...saya percaya,die mampu buat lagi baik sepertimana yg die telah buat pd blog saya...dan secara jujurnya,apa yg saya dapat perhatikan,sha punya design mmg lain dr yg lain...

to sha a.k.a whiteymommy,thanks tau sbb x jemu2 melayan karenah permintaan akak sepanjang kita bekerjasama...dan terima kasih kerna banyak membantu ketika akak berada di hospital arituh...akak doakan semakin ramai yg order design blog dgn sha ok...nice to knowing u my dear...:) next year boleh order lagi...:))
23 July 2011

~ Photoshoot ~




Seperti yg dijanjikan,saya upload pic photoshoot irfan & mya pagi2 smlm...ni smua gara2 babah nya laaa...saya pon x tahu bila waktunya babah curik dorg utk shoot pic2 wedding ni...

Cuma yg saya perasan smlm.irfan ader ckp cmni pd saya " mama,abg ngn mya nak pegi shooting tau" saya pon hanya mengangguk kepala shj sbb smlm saya tgh bz kemas2 kan baju dorg...rupa2 nya ini project yg dorg buat ngn babah nya...

Hari ni saya bercadang nk crk "tools" utk photoshoot 3rd baby nnt....boleh lagi kan sarat2 cmni nak keluar jln2?? tp bagus jugak sbb doc kata kalau banyakkkan berjalan & bergerak,boleh memudahkan proses utk bersalin...tp tuh laaa,saya masih lagi x tahu tema apa shooting 3rd baby ni...dah ader idea cuma nak kene dscuss dgn papa & babah nya terlebih dahulu...apa2 saya akan update di sini yaa...

Saya stop dahulu kat entry ni dan saya akan continue smula selepas breakfast pagi ni yaa...sbb saya cdg nk tunaikan beberapa request readers2 blog saya ni psl tutorial makeup...insyallah saya cube yg terbaik ok...

last skali,saya akhiri entry saya ni dgn pic2 shooting irfan & mya versi x mandi punya ok...



masing2 cube cover muka x mandi tuh especially mya...:))


mya mst bwk "bear bushuk" die ke mana shj die pergi....itu adalah nyawanya...


ni pic kawen ain azahar...cntek kan??


irfan mst tgh bushuk skang ni kan??


mya malu2 ek??


ok last picture,saya rindukan pic 6th anniversary ni...thn ni 7th anniversary,shooting time pregnant,maybe next year 8th anniversary akan shoot skali seramai 5 beranak...ramai x??

x lama lagi kami akan berlima...insyallah baby nk kuar time malam Ramadhan nnt kot...

~ Kisah Hati Mama Moden ~


pic irfan & damia ketika dtg melawat mama nya di hospital...

MELAKA, 20 Julai 2011 -  Pada jam 5 pagi,tibe2 saya terjaga dari tidur sbb perut betul2 rasa sakit & x selesa...dan saya lantas bangun dari tidur dan terus ke bilik air utk cek samada dah keluar ke belum tanda2 utk bersalin...tp malangnya tiada sebarang tanda yg kelihatan.

Saya pon siap2 mandi dan terus menunggu waktu solat utk suboh pagi tuh...dan selepas selesai shj solat suboh,perut saya masih lagi sakit...dan pada fikiran saya,mst ni tanda2 utk bersalin...dan saya pon apa lagi,terus siap2 kan brg utk ke hospital...

Kebiasaan nya,perjalanan dari rumah ke hospital mengambil masa lebih kurang 45 minit tp pagi tuh hanya 25-30 minit shj sbb mr ruffy bwk kete serius mcm ambulance...saya pon jadi panik sbb perut makin kerap sakit...tp sepanjang perjalanan ke hospital tuh,saya sempat juga msg kwn2 terdekat memberitahu akan keadaan saya ni...

Dipendekkan cerita,sampai shj di wad labour room,doc memberitahu saya perlu masuk wad dahulu utk mereka pantau keadaan saya...dan alhamdulillah walaupun wad penuh time tuh,tp saya dpt menginap di wad 1st class...mmg segala2 nya Allah permudahkan...smua doctor2 dan nurse2 yg menjaga saya,layan saya begitu baik skali...tp x de la saya mengharapkan layanan bagaikan tuan puteri...ckup hanya mereka berbudi bahasa dan layan makan minum saya ddgn baik...itu mmg doa2 saya ketika mengandung lagi..agar diberikan layanan yg baik ketika ingin bersalin nnt....alhamdulillah

3 hari 2 mlm saya berada di hospital...tp Raja ....?... masih lagi x mo keluar2 dari pewut saya...maybe baby ni suke sgt duduk dlm pewut mama die agaknya....tp hari2 saya berinteraksi ngn baby saya ni agar keluar cpt sbb ramai yg menanti kehadirannya...

Dan semalam pada tarikh 22 Julai 2011.doc suruh saya pulang ke rumah dlu dan dtg pada 28 Julai utk pemeriksaan selanjutnya...

Sepanjang saya berada di hospital,mcm2 ragam manusia saya jumpa dan banyak jugak la perkara2 yg saya dapat pelajari dari apa yg saya lihat dan alami...

Antara perkara yg penting yg saya lihat mama2 yg beragama Islam ni abaikan ialah dari segi penjagaan "aurat rambut" saya bukannya nak ckp yg saya ni baik atau perfect,tp inilah perkara yg mereka terlepas pandang...tp masih ada juga laa mama2 yg menutup aurat mereka ketika beraada di hospital...walaupun sakit,tetapi hukum tetap hukum...x boleh diambil ringan perkara2 cmni...begitu juga dgn solat,selagi x bersalin lagi,dan walaupun sakit,kene bersolat juga...x boleh dijadikan sbg alasan utk tidak bersolat...sbb Islam ni Allah dah mudahkan...jikalau x mampu utk bersolat berdiri,maka duduk la..jangan sampai tidak bersolat ( maksud saya keetika belum bersalin ya)

Baiklah saya rasa ,saya berhenti di sini dlu ya sbb saya nak setlekan baju2 irfan & damia...nak basuh dan lipat dan seterusnya susun kat tmpt2 yg sng dicari oleh suami saya nnt ketika saya bersalin nnt...

Saya nak ucapkan bebanyak jutaan terima kasih kpd sahabat2 yg mendoakan saya,ibu bapa yg banyak membantu,adik2 saya benjoy & benloy yg bersusah payah jagakan irfan & damia...x jemu2 buat susu,mandikan dorg,suapkan mereka makanan mcm2 lagi...walaupun bnde2 tuh smua nnpk mcm remeh,tp saya anggap itu adalaah pengorbanan yg besar sbb telah meringankan tugas2 saya...jugak x lupa kpd buah hati saya dunia akhirat,mr ruffy yg banyak membantu melayan segala permintaan2 saya sepanjang saya mengandung ni...

Saya masih lagi menanti kehadiran "ahli baru" dalam family saya....


ini pic ctg baby saya sepanjang saya berada di hospital...smua result ctg baby baik,alhamdulillah...


cupcake "selamat bersalin" hadiah dari suami saya....



saya suka pic doll family saya ni....hasil nukilan dari seorg teman yg sgt2 baik...saya akan ceritakan di entry khas nnt yaa... 

12 July 2011

~ Perlukah makan suplements sewaktu mengandung?? ~


kulit saya sihat sepanjang saya hamil..:)

pic photoshoot arituh..credit to aizul marcello...

Alhamdulillah,syukur saya ke hadrat NYA,ramai ibu2 mengandung di luar sana email kpd saya utk bertanyakan ttg suplement apa yg bagus ketika mengandung...sbb mereka smua lihat sendiri bagaimana cergas nya saya di waktu pregnant kali ni even dah sarat2 cmni pon,saya masih lg kekal bertenaga...

eh eh jap...saya dah selamat bersalin ke?? saya akan inform pd anda smua nnt yaa...sememang nya saya tidak pernah lokek dengan apa2 khabar berita gembira dari saya...segala2 nya saya akan kongsikan dgn anda smua especially sahabat2 yg banyak menyokong dan x putus2 mendoakan kesejahteraaan dan kebahagiaan saya....

ok berbalik pd entry ni,di sini juga saya akan kongsikan dgn smua bakal2 ibu yg sdg pregnant di waktu ini...& sememangnya mereka smua inginkan yg terbaik utk kandungan mereka kan??

Ok la,selain dr amalan2 rohani kita,kita juga hendaklah mengamalkan suplement2 yg bagus utk bayi dlm kandungan kita...Sebab apa? Tidak dinafikan, kita pasti risau akan kesihatan & perkembangan bayi di dalam perut. Di peringkat awal terutama trimester 1, vitamin yang tak boleh tinggal dan sangat-sangat penting ialah asid folik. Bila masuk trimester 2, fokus pada kalsium pulak. Bila masuk trimester 3, sibuk tambah Omega (Fish Oil) supaya otak bayi dapat terbentuk dengan baik (dengan kata lain, nak anak jadi bijak!), sesambil kawal kolesterol dalam badan sendiri.

Pengalaman sendiri saya ketika hamil ketiga2 anak saya,suplement yg saya amalkan ialah, folic acid,salindah,obimin,dan vit2 dari shaklee...apa yg bagus yg ingin saya kongsikan bersama pembaca2 di luar sana,selain dari mendapat khasiat yg baik utk bayi dlm kandungan kita,ianya juga bagus utk kulit si ibu yg mengandung...biasa la,time pregnant,mesti ader certain2 ibu yg mengandung mengalami perubahan hormon dari segi kulit bdn & wajah mereka...ia tepat skali...masalah yg saya maksud kan ialah "KULIT KUSAM"

So bila saya amalkan rangkaian2 vit dari shaklee ( vit utk ibu mengandung) ni,alhamdulillah dgn izin NYA,saya tidak lagi mengalami masalah kulit badan dan wajah yg kusam...sebaliknya ianya memberikan keserian pd wajah ibu yg mengandung...

Dan apa yg penting,kesemua vit2 mestilah yg terbaik utk bayi yg kita kandungkan..selain dari pemakanan2 yg seimbang dan sihat,suplement mmg sgt2 penting utk melahirkan generasi2 yg bijak pandai...insyallah...sbb apa yg kita makan itulah,bayi dlm perut kita akan mendapat khasiatnya...so bende2 cmni janganlah sesekali dianggap remeh...bak kata sesetengah pendapat " elehhhh,makan ubat yg doctor bagi pon dh ckup memadai" yer mmg betul,tp kita mesti nak kan yg lebih terbaik lg kan utk anak2 yg kita lahirkan nnt?? betul x?

Tp yg paling saya suka skali,bila amalkan vit2 ni ketika pregnant,sepanjang rekod kehamilan saya dgn doc farah & doc fatimah,saya x de langsung masalah2 ketika hamil seperti contoh,tekanan darah tinggi,kencing manis dan sbg nya...tekanan darah saya sepanjang awal mengandung dan sehinggalah ke hari ini,masih lagi bagus resultnya...dan stiap kali check up tuh,doc mesti ckp " ur bp very good"


Jadi, perlukah makan supplements sewaktu mengandung?


Sejujurnya, pada saya, perlu sangat. Terutama kalau diet harian tidak lengkap. Apatah lagi kalau asyik muntah-muntah tak lalu nak makan, minum susu tak boleh sebab tekak loya sangat, dan kalau berselera makan pun, akan makan lauk yang sedap di tekak sahaja, walaupun makanan tersebut tidak seimbang/ mencukupi khasiatnya. Di sinilah peranan pemakanan tambahan (supplements).


Supplements yang penting sepanjang mengandungkan bayi ialah:
  • Vita-Lea Iron Formula (Shaklee Multi Vitamin)
  • B-Complex (Lengkap dengan 8 kumpulan B, termasuk Asid Folik)
  • Vitamin-C (kandungan vit C bagi setiap biji ialah 500mg)
  • OsteMatrix (Shaklee Calcium-Magnesium)

Apabila kandungan anda, sudah masuk trimester kedua, terutama selepas masuk 5-6 bulan, boleh tambah dengan,
  • OmegaGuard
Supplements lain yang mungkin anda boleh amalkan terutama jika selalu lemah dan tidak bertenaga ialah,
  • Energizing Soy Protein
ok saya akhiri entry saya di sini dlu yaa...kpd pelanggan2 yg amat2 berpuas hati dengan melacep whitening marykay + vit e tuh,saya ucapkan tahniah pd anda kerna telah temui produk yg sgt2 bagus...dan kpd anda yg masih lg belum mencubanya,mungkin anda yg seterusnya akan mendapat testimoni yg terbaik...insyallah

kpd yg ingin order / ada sbrg persoalan,boleh la email kpd saya seperti biasa yaa...honey_nurhaliza@yahoo.com

p/s: hati2 dgn acc fake fb ni...ini bukan diri saya...saya mmg x de acc fb...

05 July 2011

~ Contest Nama Baby~

                                                         x lama lagi bertiga la kan??

Assalamualaikum buat semua pembaca2 blog yg saya kasihi....

Mesti smua org tertanya2 kan samada saya dh slmt bersalin ke belum skang ni?? hanya sahabat2 yg mengikuti saya di alam twitter shj yg tahu samada saya dh bersalin atau belum...

Ok ni entry pendek je sbb saya nak adakan contest utk my new baby...sbb kan saya masih lg samar2 utk meletak nama kat baby saya,jadi contest ni saya adakan utk sahabat2 atau pembaca2 blog boleh memberikan nama2 yg bagus utk anak saya...mana tahu nama yg anda cadangkan tuh terpilih utk saya berikan pd nama anak saya....

Apa hadiahnya kalau menang contest ni?? ini yg bermain di benak fikiran anda smua kan?? betul x betul x?? ok pemenang yg bertuah saya akan berikan trial set marykay produk botanical skin care f2 normal skin...sgt2 lumayan sbb hadiah ni limited utk seorg pemenang shj yaa...

Apa syarat2 contest nama anak CPM ni??

1) kpd yg berminat utk join,anda hendaklah berikan nama tersebut di ruangan komen entry ni...tidak perlu membuat entry ya, contoh : saya ira from skudai ingin menamakan anak cpm " raja......" ( ini sbg contoh ya)

2) nama hendaklah mempunyai maksud/makna yg baik2...(sertakan skali makna disebalik nama yg diberikan ya)

3) nama yg diberikan hendaklah disertakan " Raja Mohamad...." ini mmg syarat wajib sbb saya perlulah kekalkan tradisi keturunan husband saya...

4) hendaklah memberikan 1 nama shj...bermakna seseorg itu perlulah memberikan 1 nama shj ,tidak boleh lebih...

5) mana2 peserta yg memberikan nama yg sama,penyertaan itu tidak dikira yaa

6) contest ini akan saya tamatkan sehingga 31 julai 2011...

ok jumpa di next entry,dan saya akan berikan anda dgn kejutan2 yg menarik...terima kasih kpd sahabat2 yg banyak menyokong saya selama ini...segala budi baik anda,saya serahkan pd Allah utk membalasnya...

wassalam...