28 August 2011

~ Makeup Simple for Hari Raya ~

Entry ni saya kene siapkan laju2 agar smua pembaca2 dan penggemar makeup dpt belajar something for hari raya ni...i mean makeup simple laa..act,ni tutorial yg baru nak berjinak2 dlm dunia makeup...bg yg dah expert bab2 makeup,nnt saya bg tutorial2 yg lebih susah ya...

Oh ya sebelum tuh...saya dah ader pemenang utk contest skin care by CPM tuh...so kalau nak tahu siapa yg menang,sila khatamkan baca entry ni...dan tahniah utk pemenang yg bertuah dari kami pihak juri...so rezeki berpihak pd anda...syukur alhamdulillah...teruskan pakai mary kay yaa..:)

So cmna persiapan korang utk raya ni?? dah complete blum?? x kesah la cmna skalipon korang nya preparation raya ni janji ianya x membazir ...so utk raya ni mst korang ader budget sket kan utk beli makeup raya..tul x?? of cource la kan nak kelihatan cantek dan anggun di pagi raya rite?? but make sure makeup jgnlah terlampau tebal mcm opera cina ya...just simple2 je..."simple itu lebih hot"

so x mo lengah2 lagi...just follow my step makeup simple for hari raya yaa...let's chek it out..;-

 ~ cara makeup simple by CPM honey nurhaliza ~


1) 1st skali ,saya akan cuci muka dgn sebersih2 nya then apply kan moisturiser bobby brown...then saya akan applykan hydrating eye cream bg mengelakkan mata letih dan dark circle...sapu secara nipis yaa..

 2) utk menghilangkan kesan celak di bwh mata,saya akan gunakan bobby brown makeup remover...ianya lembut bila di applykan ke atas skin...

 3) setelah menyapukan moisturiser ,saya akan sapukan lipbalm bobby brown yg ada spf 15...ini step yg bagus ya supaya kulit bibir sentiasa lembab dan sihat...

 4) then saya akan sapukan creme to powder foundation bobby brown secara nipis ke atas kulit..makeup yg simple so saya akan sapukan secara natural yaa...


 5) then barulah saya sapukan powder foundation...make sure gunakan powder brush ya agar sapuan td nmpk kemas...


 6) set lengkap eyeshadow,blusher & powder...3 in 1..set makeup utk everyday...


7) utk cover bwh mata yg ada dark circle or eyebag,saya akan applykan corrector then barulah concealer kat tmpt2 yg ingin kita tutup cela tersebut seperti di tepi hidung n bwh dagu...


8) utk memulakan makeup for eyeshadow,terlebih dahulu,saya akan sapukan metalic cream eyeshadow ni...so effect metallic eyeshadow ni nmpk mcm kilat2 sket kat keelopak mata...saya pilih kaler natural iaitu gold..


9) selepas itu,barulah saya akan sapukan gel eyeliner kaler black...make sure guna brush eyeliner yg disediakan yaa..so bila guna gel eyeliner,nmpk lebih kemas dan long lasting...


10) selepas bab2 makeup mata dah setle,saya akan psgkan fake eyelashes yg ala2 natural juga yaa...saya akan guna gam duo frrom MAC agar lebih long lasting gam nya...


11) bila daah psgkan fake eylashes,then utk lebih nmpk lebih dramatik dan natural,saya akan gunakan maskara utk selarikan bulu mata palsu & real 



12) last skali saya akan sapukan lipstick yg pink natural supaya x nmpk makeup kita tuh over...:P


 tips & extra makeup : utk makeup lebih tahan lama,saya akan gunakan makeup primer from MAC...


 yg ni highlight from shu uemura...saya akan sapukan atas tulang pipi,dagu dan di bhgn atas daahi sket...so makeup akan nmpk lebih shining2 giteww..;)


 saya suka 3 colour blusher ni from MAC...nmpk makeup lebih bermaya dengan sentuhan blusher ni...seyes x tipu...apa lagi jom pi serbu MAC boutique...:)


 ni saya akan bwk dlm traavel makeup bag saya...sng ada yg small size punya...


 if saya x gunakan creme to pwder foundation,saya akan gunakan foundation jenis liquid seperti di atas...yg jenis ni sesuai utk makeup yg heavy sket...


 makeup pallete from MAC kaler ni sesuai utk makeup smokey...


yg ni pula makeup pallete utk makeup yg natural...


ok ini kaler lipstick baru yg saya gemari...nak ngk hasilnya,tggu hari raya nnt..:P


yg ni pula cream eyeshadow colour pink...biasanya saya akan sapu utk makeup yg sgt2 natural...then saya akan sapukan eyeliner...


ok yg ni menjadi produk makeup favourite saya skg ni blusher natural from sendayu tinggi...not bad jgk laa brg2 makeup nya..saya akan sapukan ke seluruhan muka after makeup supaya makeup nmpk lebih shining n natural looking..:)

ok that's all about my step makeup simple for hari raya...bg sape2 yg ingin bertanyakan hal2 yg berkaitan dgn makeup.bolehlah drop komen di blog saya yaa ataupun jikalau anda rasa malu,boleh email direct pd saya yaa..

ok tutup citer psl makeup,saya nak umumkan pemenang utk contest skincare arituh...so setelah pihak juri berbincang dan dengan ini kami sebulat suara mengumumkan pemenang bg contest tersebut adalah jatuh kpd...


saya hrp pemenang contest saya ini dpt menghubungi saya agar sng utk kami pos kan hadiah nya...tahniah sekali lagi dan kpd yg tidak berjaya,jangan risau,insyallah saya akan ada kan lg mcm2 contest utk anda sertai lagi yaa...mgkin esok rezeki anda pula yg akan menang...


makeup simple...saja close up kan bhgn makeup mata...

saya stop dlu yaaa...nak ngk danish tgh watpe jap...semoga anda semua berpuas hati

daaa ~
26 August 2011

~ Contest Skin Care by CPM Honey Nurhaliza~

Semakin hari saya semakin rajin meng update blog ni...perasan x?? almaklumlah blog dah makin chummel so smgt utk menaip entry2 dan berkongsi tips2 kecantikan semakin membuak2...sbb saya suka melihat org lain menjaga kecantikan kulit bila membaca blog saya ni....banyak jugak email2 yg saya terima dan rata2 smuanya berterima kasih sbb dgn hanya membaca blog saya ini,mereka semakin rajin menjaga kecantikan kulit...tp saya hanya berkongsi shj dan selebihnya terletak di tangan anda...

Ok disebabkan ramai yg email saya tentang penjagaan kulit,so saya ingin ambil kesempatan ni utk mengadakan 1 lagi contest berkaitan dengan skincare iaitu " Contest skin care by CPM honey nurhaliza"...oh ya sebelum terlupa,saya dah jumpa bakal pemenang yg memenangi contest nama anak cpm tuh...so saya akan umumkan sebaik shj baby saya ni lahir yaa..:)

ok jom kita lihat apa syarat2 contest kali ini...

syarat2 contest
1) mudah shj, peserta2 yg ingin join contest ini hendaklah membuat 1 entry khas berkaitan " Contest Skincare by CPM honey nurhaliza"...dlm entry tersebut,anda hendaklah menyatakan bagaimana cara anda menjaga kecantikan & kesihatan kulit anda...i mean dari segi luaran & juga dalaman...nyatakan produk2 skincare dan suplement yg anda gunakan utk menjaga kecantikan kulit...juga sertakan pic penuh wajah anda...sbb itu sbg bukti anda menjaga kesihatan dan kecantikan kulit.

2) sertakan skali gambar2 produk skincare & suplement yg anda gunakan...contoh mcm skincare gambar marykay dan suplement gambar honey's jamu...( sbg contoh  ya)

3) di entry tersebut,hendaklah letakkan skali logo contest dan link my blog .

4) entry hendaklah asal dari tuan punya blog dan peserta2 yg layak join contest ni hanya yg ada blog shj yaa...sbb anda dikehendaki membuat 1 entry khas ( seperti yg saya nytakan di atas)

5) akhir skali,di hujung entry anda hendaklah nyatakan slogan dan nyatakan siapakah sumber inspirasi anda utk menjaga bab2 kecantikan kulit ini...contoh slogan yg saya mahukan ialah : "saya ingin menjaga kecantikan & kesihatan kulit kerana....dan org yg menjadi sumber inspirasi utk saya menjaga kecantikan adalah dato' siti nurhaliza..." ( contoh yaaa)

6) pemenang akan diadili berdasarkan entry & slogan yg menarik.

7) tarikh mula contest adalah pada hari ini 26 Julai 2011 ---> 26 Ogos 2011..so ada masa lebih kurang sebulan contest ini

Hadiah utk pemenang contest
1) 1 org Pemenang shj yg akan memenangi contest ini...
2) Pemenang akan diumumkan pada tarikh 27 Ogos 2011...
3) 1 trial botanical skincare f2 beserta 1 makeup bag ...so hadiah ini akan diposkan pada 28 Ogos 2011

sticky post...new entry plz scroll down yaa..
25 August 2011

~ Timewise vs Safi Rania Gold ~



Saya kembali lagi utk update entry kali ni...maaf kerna lama x update sbb terlampau fokus pada proses berpantang saya...fokus la sgt kan?? act,saya bz siapkan persiapan raya utk ketiga2 anak saya...persiapan utk saya ala kadar shj sbb yer la kan,still lg berpantang...so smgt nak raya tuh kureng sket sbb x dpt nak jalan2 raya lg...xpe2,nnt abes je berpantang jln la sgt kan...

Act,saya buat entry ni sbb atas request kwn baik saya,yg mana die telah "pengaruh" saya utk mencuba 1 lg produk tempatan yg mana nya hasilnya setanding produk2 yg mahal di pasaran...

Serius saya nyatakan,saya tahu akan kewujudan produk Safi Rania Gold ni tp saya x pandang langsung sbb ntah la saya sndiri pon x de jwpn utk itu...haha...maybe sbb saya pengguna setia Mary Kay product (Melacep Whitening & Timewise) dan sbb itulah saya tidak mahu bertukar ke produk skincare lain..

Sehinggalah satu hari,kwn baik saya tuh telah mengesyorkan agar saya mencuba 1 set produk SRG ni...tp before saya pakai,saya telah buat reseacrh dlu ttg kebagusan produk ni...dan ternyata banyak testimoni2 yg bagus ttg produk ni...so saya beri peluang utk diri saya mencubanya...

So now dah masuk 2 month saya mencuba nya dan ini testimoni dari saya ...:-

Masa mula2 guna produk ni saya dah rasa wowww so amazing sgt2 bila after cuci muka tuh kulit x dry lagi...mmg after dah beranak pinak ni,kulit jd melampau2 plak dry nya...dan org ckp,kalau kulit jenis yg dry cpt nmpk tua dari kulit yg oily...saya rasa ader kebenaran nya sbb kulit yang oily walaupun ianya berminyak,ia  mampu memberikan lagi kelembapan pd kulit kan?? berbanding dgn kulit yg dry,nak2 kalau senyum ,nmpk betul garis2 halus di tepi mata dan bibir...tp saya belum lg la hadapi situasi yg ngeri cmtuh...tuh sbb bab2 penjagaan kulit saya sgt2 cerewet dan alert utk jaga smua2 tuh...

Saya beri peluang pd diri sndiri utk mencuba produk ni selama 2 bulan dan hari ini genap sudah 2 bulan saya menggunakan SRG skincare ni...dan ianya bebetul ternayata bagus...patutlah kat google bnyk betul testimoni SRG skincare ni...

ok saya bg testimoni setiap produk SRG ni ya :-

Cleanser ( gel &creamy)
Ada 2 jenis cleanser SRG ni,gel pembersih dan pembersih jenis creamy...creamy tuh saya guna pd waktu siang utk mencuci muka manakala yg gel pula saya gunakan utk mencuci muka pd sebelah mlm..

Toner
toner ni pakai after kita mencuci muka ..baunya harum seperti air mawar dan ianya mampu mengecilkan pori2 yg terbuka dan menyegarkan kulit..

Day Cream
krim siang SRG saya guna after toner..mampu melindungi kulit kita dari tabir suria yg merbahaya terhadap kulit...juga boleh dijadikan sbg moisturiser b4 makeup siang...mmg best sbb ianya tidak berminyak

Night Cream
Banyak2 produk kan,saya terlalu obses dgn night cream,apa shj jenis night cream yg bagus2 saya akan beli dan mencubanya sehingga saya dpt result yg baik...sbb night cream ni bagus diamalkan b4 tido sbb ianya boleh memperbaiki tisu2 kulit kita semasa kita sdg tido...tuh sbb saya x pernah sesekali mengabaikan pemakaian night cream...yg night cream SRG ni mmg superb! saya suka pakai tebal2 dan keesokan harinya,saya dpt hasil kulit yg selembut bayi...x caya?? sila cuba...

Scrub 
scrub pula saya akan pakai 2 hari skali utk buang sel2 kulit mati yg ada pd wajah...tuh sbb scrub saya ni cpt abes..juga mampu mencerahkan wajah kalau pakai secara kerap...

Krim Kontur Mata 
mula2 saya x berminat ngn krim kontur mata SRG ni sbb nampak mcm x berkesan je...pastuh saya try jugak utk lihat hasilnya dan masa dlm berpantang ni bawah mata saya mcm nak wujud dark circle sbb yerla berjaga mlm utk susu kan danish kan..so tidur saya mmg x ckup ...tp bila saya kerap dan rajin pakai krim kontur mata ni,serius ianya hilang...dlu krim mata ni yg saya x pandang langsung tp kini ianya menjadi krim yg wajib ada dlm bag makeup saya..:)

Serum
ok serum SRG ni mmg serius best sbb ianya tidak berminyak langsung...saya amalkan pemakaian serum dari dlu lagi...sbb serum mmg bagus utk menganjalkan kulit dan memberikan kulit yg sihat dan lebih bermaya...lebih2 lagi kulit di ambang 30an seperti saya ni...bnyk perkara yg perlu saya alert dan jaga...

Krim kecantikan
krim kecantikan ni saya readykan bila ader jerawat rasa2 nak tumbuh,so saya akan sapukan pd sebelah mlm dan esoknya jerawat tuh trus x jadi nak tumbuh...ada sesetengah org,dorg wat sbg base makeup..tp saya x brapa suggest utk dijadikan sbg base makeup sbb ianya terlalu oily utk dipakai di siang hari

so itu shj serba sedikit testimoni dari saya ttg SRG skincare ni...kpd kaum2 wanita yg seusia dgn saya ataupun yg ingin menggunakan SRG skincare ni,saya mmg amat2 syorkan...sbb harganya yg sgt berpatutan dan mampu memberikan hasil yg baik...tp kpd yg ada budget lebih utk mencuba mary Kay product,boleh email saya seperti biasa yaa...

nantikan next entry " tutorial makeup  simple for hari raya "
11 August 2011

~ Doa yg mustajab ~


Malam ni saya baru je khatam ngk smua video2 tentang perubahan yg berlaku terhadap Sham Kamikaze...paling best saya suka rancangan "inilah kisahku di tv9 baru2 ni...mmg benar2 beri keinsafan pd insan2 yg menonton nya...

Dan apa yg ingin saya kongsikan mlm ni tentang artikel psl "DOA" artikel ni saya dapat dari blog Dr Asri dari minda tajdid...dan saya rasa artikel ni sgt2 bagus utk saya kongsikan juga dengan pembaca2 di luar sana...semoga kita smua dptt manfaat dari apa yg ditulis...insyalllah amin


1. Doa adalah permohonan kepada Allah. Allah ialah Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mencipta. Apabila seseorang berdoa kepadaNya, hendaklah ia dilakukan dengan penuh perasaan merendah diri, kekusyukan jiwa, harapan dan pergantungan yang mutlak diserahkan kepadaNya.
Ramai orang berdoa, tetapi tidak ramai pula yang jiwanya ketika berdoa itu jiwa merendah, penuh tunduk dan khusyuk kepada Allah. Kebanyakan doa diungkapkan dengan jiwa yang hambar sedangkan Allah memerintahkan: (maksudnya)
“Berdoalah kepada Tuhan kamu dengan merendah diri dan (dengan suara) yang perlahan. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang melampaui batas”. (Surah al-‘Araf, 55).
Jika kita dapat menjadikan jiwa kita ini begitu beradab, merendah, khusyuk dan penuh pengharapan kepada Allah, kita menghampiri pintu kemakbulan.
2. Bersangka buruk kepada Allah seperti menganggap Allah tidak akan terima doa adalah perasaan yang salah dan perlu dibaiki. Bagaimana mungkin Allah menolak doa, sedangkan Dia yang memerintahkan kita berdoa kepadaNya. Firman Allah:
(maksudnya): “Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir. Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanKu (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka mendapat petunjuk (Surah al-Baqarah, 186).
FirmanNya juga: (maksudnya)
“Dan Tuhan kamu berfirman: Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu”. (Surah Ghafir, 60).
Doa yang dilakukan dengan penuh penghayatan pasti diterima Allah. Itulah jaminan Allah sendiri.
3. Maka seseorang hamba yang berdoa hendaklah dia penuh dengan keyakinan bahawa Allah akan memakbulkan doanya. Hanya jiwa yang tidak khusyuk ketika berdoa sahaja yang ragu-ragu terhadap penerimaan Allah. Sabda Nabi s.a.w:
“Berdoalah kamu kepada Allah dalam keadaan kamu yakin dengan kemustajabannya. Ketahuilah sesungguhnya Allah tidak menerima doa dari jantung hati yang lalai dan alpa” (Riwayat al-Tirmizi, dinilai sahih oleh al-Albani).
4. Namun, waktu dan ketika yang dipilih oleh Allah untuk sesuatu doa itu diperkenankan, hanya dalam ilmu Allah. Kadang-kala dilewatkan atas hikmah yang Dia Maha Mengetahui, dan insan yang berdoa juga biasanya akan tersingkap hikmah tersebut apabila tiba masanya. Sehingga apabila tiba waktu doa itu ditunaikan Allah, baru kita akan merasa betapa beruntungnya kemustajaban itu hadir pada waktu tersebut. Maka jangan putus asa dalam berdoa. Sabda Nabi s.a.w :
« Sentiasa doa dimustajabkan untuk seorang hamba Allah selagi mana dia tidak berdoa untuk membuat sesuatu dosa, atau memutuskan silaturrahim, selagi dia tidak tergopah-gapah ». Ditanya baginda : « Apa itu tergopoh-gapah ? ». Sabda baginda : «Apabila dia berkata : aku telah pun berdoa ! aku telah pun berdoa !, tetapi aku tidak nampak pun dimustajabkan untukku, lalu dia berhenti ketika itu dan meninggalkan doa » (Riwayat Muslim).
5. Cara bagaimana Allah memustajabkan sesuatu pengharapan atau doa hamba itu juga berbeza-beza. Mungkin tidak seperti jalan yang disangka hamba yang berdoa itu, tetapi Allah sesuatu yang lain yang lebih baik untuknya. Umpamanya, mungkin seorang hamba meminta kekayaan yang besar atas andaian dengan kekayaan itu maka dia akan bahagia.
Namun Allah mengetahui tentang hal hamba tersebut yang mana kekayaan besar boleh memudaratkan iman atau persekitarannya yang lain. Allah mungkin menggantikan kekayaan yang besar itu dengan rezeki yang mencukupi, kesihatan yang baik, anak-anak yang soleh dan keluarga yang bahagia. Kesemua itu membawanya mencapai ketenangan hidup di dunia dan kebahagiaan di akhirat.
Maka insan hendaklah jangan cepat menyatakan doanya tidak diterima, sebaliknya hendaklah dia sentiasa menyemak dan menilai segala kurnia Allah yang ada di sekelilingnya. Kemustajaban doa itu berlaku dalam berbagai bentuk. Sehingga ada yang Allah tangguhkan apa yang diminta itu ke hari akhirat, kerana Allah mengetahui bahawa di saat itu insan tersebut lebih memerlukan apa yang diminta tersebut. Sabda Nabi s.a.w :
« “Tiada seorang muslim yang berdoa dengan suatu doa yang tiada dalamnya dosa, atau memutuskan silaturahim melainkan Allah akan memberikan kepadanya salah satu dari tiga perkara: samada disegerakan kemakbulan, atau disimpan untuk diberikan pada hari akhirat, ataupun dijauhkan keburukan yang sepadan dengannya”. (Riwayat Ahmad, Al-Bazzar dan Abu Ya’la dengan sanad yang sahih).
6. Doa tidak sia-sia. Doa adalah lambang pengabdian diri seorang hamba Allah kepada Allah Yang Maha Agung. Sebab itulah berdoa kepada selain Allah, sekalipun memohon kemustajaban dari nabi atau wali adalah dianggap sebagai syrik. Sementara berdoa kepada Allah adalah ibadah. Ertinya, jika seorang hamba itu berdoa selama sejam, dia sebenarnya sedang beribadah selama sejam. Jika dia berdoa sepanjang malam, bererti dia beribadah sepanjang malam. Sabda Nabi s.a.w :
“Doa itu adalah ibadah” (Riwayat Abu Daud dan al-Tirmizi, dinilai sahih oleh al-Albani).
Adapun berdoa selain Allah pula adalah syirik dan memusuhi penyerunya pada hari Kiamat kelak. Firman Allah: (maksudnya):
“Dan tiada yang lebih sesat dari orang yang menyeru selain Allah, yang tidak dapat menyahut seruannya sehinggalah ke hari kiamat, sedang mereka (makhluk-makhluk yang mereka sembah itu) tidak dapat menyedari permohonan tersebut. Dan apabila manusia dihimpunkan (pada hari akhirat), segala yang disembah itu menjadi musuh (kepada orang-orang yang menyembahnya) dan membantah mereka” (Surah al-Ahqaf, 5-6).
7. Kehidupan ini mempunyai rahsianya yang tersendiri. Banyak perkara yang kita rasa pahit dan membencinya pada masa tertentu padahal ia manis pada masa yang lain. Banyak perkara yang kita rasa baik, ia buruk apabila berubah masa dan keadaan. Allah Maha Mengetahui apa yang bakal terjadi, apa yang sedang dan telah terjadi. Kita selalu tergopah-gapah menilai sesuatu keadaan. Sehingga kadang-kala kita berdoa hendak sesuatu, sedang Allah mengetahui ia tidak baik untuk kita. Allah menggantikan dengan perkara lain, kita mungkin tidak perasan atau sedar.
Seseorang mungkin merasakan doa yang dikehendaki belum Allah mustajabkan, tetapi dia terlupa apa yang sedang dinikmatinya itu sudah mencapai harapannya. Maka, janganlah cepat kita berputus asa dengan rahmat Allah dan terus menghukum bahawa doa kita belum dimustajabkan.
8. Dukacita dan keperitan hidup menghapuskan dosa dan menaikkan darjat seseorang di sisi Allah. Ia juga membawa insan membanyakkan doa. Dalam detik menunggu kemustajaban doa, ramai yang kembali menjadi soleh, tunduk, tawaduk dan membanyakkan ibadah. Penangguhan doa mempunyai berbagai hikmah dalam kehidupan muslim. Dunia ini amat kerdil dan tidak dibandingkan dengan akhirat. Doa merupakan amalan yang membawa kebahagian insan di akhirat. Menanti kemustajaban doa dengan iman dan penuh tawakal merupakan tempoh yang menyebabkan banyak insan kembali menemui jalan Allah yang hakiki.
9. Marilah kita teruskan doa, baiki diri dan nilailah apa yang telah berikan kepada kita dalam kehidupan hari ini. Keperitan hari ini, mungkin kemanisan hari esok. Kemanisan hari ini, belum tentu kenikmatan hari esok. Maka, sentiasa bertawakal kepada Allah dan jangan putus asa berdoa kepadaNya.
credit to minda tajdid...syukur alhamdulillah saya dpt kongsikan artikel ini...

~ Review Simply 5 cream Simplysiti part 2 ~


3 jenis simply 5 cream...terbaekkk

Anugerah terindah dari Allah...

Fuhhh arini saya terkejar2 siapkan smua amalan berpantang sbb arini terbangun lewat sbb mlm berjaga sehingga jam 4 pagi...apa lagi layan si kenit danish tuh laa...walaupun mengantuk dan letih tp jangan sesekali merungut sbb itu smua pahala yg Allah nak berikan pd smua mama2 kat dunia ni...always think positif to Allah..insyallah smuanya akan dipermudahkan...

Ok berbalik pd entry,kali ini diberi tugas utk review product yg saya sgt2 suka skali pakai...act,ramai yg suruh saya update review cream simply 5 dari simplysiti ni...kalau anda pernah baca entry saya sebelum ni pernah update psl product simplysiti...yg masih belum baca entry terdahulu,sila baca di sini..

Memang x dinafikan saya mmg peminat dato' siti sejak dari sek men lagi...sbb itu saya mmg mengikuti segala perkembangan beliau...dan sbb kan saya minat dengan siti,saya support segala product2 yg beliau keluarkan...tp utk simplysiti.saya hanya menggunakan rangkaian makeup nya shj...skincare saya masih lagi tidak berpaling arah dari produk Mary Kay ( kpd yg ingin order dan cntek di hari raya,sila email saya ya) 

Krim yg bertindak dalam 5 cara ini melindungi,melicin,mencerah,memejal dan menutup cela pada kulit wajah kita..ucapkan selamat tinggal pada ketidaksempurnaan kulit wajah. Diformulasi dari teknologi kecantikan negara Korea,krim ini dapat membantu bg mereka yg mengalami warna kulit yg tidak sekata..kalau ada sape2 yg kulitnya sunburn,elok amalkan simply 5 cream ni.

Seriusly bila sapu krim ni mula2 dalam kuantiti sedikit sbb bimbang muka bercapuk2 tp utk hasil yg cantek n terbaik,saya suggestkan pakai selapis lagi utk menutup smua cela2 yg ada pada kulit wajah...ianya juga bagus merawat masalah jerawat ( pakai simply 5 hijau )

Dan tips saya utk hasil yg cantek,selepas menggunakan simply 5 cream ni,barulah pakai mineral powder foundation Mary Kay  utk hasil makeup yg kekal lama...tp apa2 pon before sapukan makeup,make sure anda smua pakai moisturiser pd kulit wajah yaa...nak tahu moisturiser apa yg terbaik yg saya gunakan,nantikan review saya akan dtg...dan kpd anda yg dah menggunakan simply 5 cream ni,sila beri komen anda utk berkongsi dengan pembaca2 yg lain..sharing is caring..:)

dan akhir sekali...

bukan sekadar kecantikan luaran
                         tp kecantikan bermula dari dalaman....


ok pic smlm sewaktu ke klinik...sorry saya belum kurus lagi...masih lagi berpantang utk dptkan berat bdn asal...
10 August 2011

~ Satin hands Pampering Set Mary Kay ~


satin hands pampering set dengan new packaging..mudah dibawa ke mana2..

Pernah x anda rasa rendah diri ketika nak bersalaman dengan sahabat2 anda?? x tahu cmna nk explain perasaan tuh sbb satu waktu dahulu saya pernah ditegur oleh seseorg yg juga rapat dengan saya...teguran nya mmg la baik dan berhikmah cuma ketika tuh saya renung dan fikir sedalam2 nya apa yg die tegur tuh...mmg betul ader kebenaran nya...

Sbg seorg mama dan juga seorg bisnesswoman,saya x lari dari berjumpa dengan ramai kenalan2...dan bila kita bertemu of cource sbg seorg muslimah,kita kene la bersalaman2 kan?? mmg ianya nampak mcm perkara remeh tp kdg2 perkara2 remeh ni laa kdg2 kita  terlepas pandang...saya akui dlu saya x menitik beratkan bab2 penjagaan kulit tangan ni...lotion pon saya x pakai sgt sbb bg saya ketika itu mmg ianya x penting utk saya jaga...tp setelah ditegur oleh seorg sahabat,saya kini lebih menitik beratkan penjagaan kulit tangan...

Dulu sebelum saya kenal satin hands marykay ni,bab2 lotion dah mcm2 jenis saya beli n pakai tp smuanya mengecewakan saya ..x de satu lotion pon yg berjaya memikat hati saya sehinggalah saya kenal dengan satin hands marykay ni...bukan nk promote lelebih tp inilah kenyataan yg saya ingin kongsikan dengan anda smua...

Apa yg buat saya tertarik dgn satin hands marykay ni?? of cource die nya scrub yg boleh membuang sel2 kulit mati dan seterusnya melembutkan tangan kita...dan juga bau nya yg wangi seharum buah peach...packaging nya pon sgt2 nice dan mudah dibawa ke mana2...saya akan amalkan pakai scrub tgn  ni 2 hari sekali dan lotion nya saya akan pakai setiap hari utk kecantikan dan kelembutan tangan...

Mesti ada yg berkata " elehhh nmpk mcm remeh laa nk jaga bab2 lotion tangan ni" mmg betul tp anda nak ke muka shj yg kelihatan cantek dan licin sedangkan kulit tangan nmpk gelap dan kasar?? 

Secara jujurnya satin hands mmg produk penjagaan tangan yg terbaik yg pernah saya gunakan...dan saya x kan berpaling kpd produk yg lain sbb prroduk ni dah memberikan hasil yg terbaik utk penjagaan tangan saya...dan mulai hari ini,saya x perlu risau tentang penjagaan tangan kerna ianya boleh dilakukan di mana2 shj...

kpd yg ingin order satin hands pampering set harganya rm155 ( 3 item) boleh email kpd saya seperti biasa ya honey_nurhaliza@yahoo.com...now promotion beli satin hands pampering set free makeup bag...;)

sebelum terlupa,kpd yg bertanyakan ttg naturactor,now dah ader ready stock yaa...jom sama2 cantek di hari raya nanti..:)

dan akhir skali : Jika kita tidak mampu membeli rumah banglo mewah maka jangan kita pandang serong pada yang memiliki banglo mewah. Malah jika kita menaiki kereta ke tempat kerja, jangan dihina mereka yang menaiki bas. Setiap orang punya kemampuan tersendiri. Sama juga dalam hidup ini....hati perlu bersih, baru rezeki akan datang. Tidak perlu cemburu pada hasil orang lain tetapi jadikan inspirasi untuk kita lebih maju. Iri hati dan dengki adalah penyakit hati yang lambat laun akan menutup banyak pintu rezeki dan rahmat ALLAH.
09 August 2011

~ Cara Saya Berpantang ~



Raja Irfan...Raja Danish ikut muka irfan ke??


ni Raja Damia...atau Raja Danish ikut muka damia?


Raja Danish Ieman berusia 8 hari...berat danish dah 3.5kg...kejapnya naik..susu mama terbaekkk...

Kejap betul masa berlalu kan?? so arini Danish Ieman dah pon masuk hari ke 8 dan saya pon telah menjalani proses berpantang selama 8 hari...so far alhamdulillah,saya dpt menjalani nya dgn baik...mujur ada suami yg ringan tulang membantu saya...

Jap2 sebelum saya meneruskan entry ni...nak betulkan nama Danish Ieman tuh bukan Leman ya tp Ieman...mgkin ada yg tersilap pandang kot huruf  " i " tuh bertukar huruf " L "...tergelak2 bila dorg ckp nama Leman...

Segala email2 yg saya terima psl "rahsia kulit baby cantek" tuh akan saya reply satu persatu yaa...sbb ramai yg email bertanyakan hal tersebut..so amik masa sket yaa utk saya reply kesemua email2 tersebut...yerla dgn keadaan saya yg masih lg berpantang ni...tp ada juga yg saya dah sempat reply...kpd yg belum saya reply,sabar yaa syg2 ku...

Memang menjadi lumrah setiap mama2 yg bersalin akan dan wajib menjalani proses berpantang kan?? tp ada jugak yg x berpantang dgn betul...main langgar je segala pantang larang...2-3 hari baru pas bersalin dah mula pakai seluar...fuhhh saya pulak yg ngilu melihatnya....pada saya mmg la waktu skang ni x kan sakit2 tp bila usia dah meningkat esok,mula la badan sakit sana sini sbb kita x berpantang dgn betul....

Bagi saya ,berpantang ni mmg wajib utk kembalikan kesihatan,kesegaran dan kecantikan tubuh badan...mmg la time prgnant dlu saya mengalami kenaikan berat badan tp x seteruk masa saya mengandungkan irfan laa...dan kini saya perlu berpantang utk dptkan smula berat bdn yg asal...

Nak tahu cara saya berpantang?? jom baca....ini je yg saya ddpt kongsikan bersama...stiap org mungkin berbeza cara berpantang nya...tp ini cara saya...

1) Pagi2 dah bangun saya bersihkan bdn terlebey dahulu...sebelum mandi,saya akan pastikan bdn dilulur utk membuang smua daki2 dan kulit mati...ini penting utk memberikan kulit yg halus dan lembut...


2) Saya akan bersarapan segelas susu / air horlicks,roti meal dan biskut oat...dan mula mengambil segala jenis vitamin utk kulit dan badan...ini penting utk mengembalikan tenaga yg hilang ketika bersalin dlu...bwk 3 botol mineral naik atas...( minum stiap setengah jam skali utk bnykkan susu )


3) selepas beberapa jam,then saya akan menjalani proses berurut dan bertungku selama 2 jam lebey...proses ni penting utk melancarkan peredaran darah dan mengecutkan rahim...ianya juga bagus utk memberi kesegaran pd tubuh bdn kita


4) selepas itu,bdn saya akan dilumurkan dengan jamu dan pilis di dahi...ini penting utk membuang segala angin yg ada di dlm bdn kita...bdn mmg akan rasa segar dan ringan.


5) selepas bdn dilumur dengan jamu,saya akan dipakaikan bengkung utk membentuk tubuh bdn...dlm keadaan otot perut yg lembut mmg bagus bila kita memakai bengkung...saya akan biarkan bengkung sampai malam...


6) saya akan pastikan selama berpantang ni x de makanan yg bergoreng dan pedas sebaliknya bnykkan sup2 sayur dan buah2 an...


7) stiap setengah jam skali saya akan minum air suam agar proses pembuangan toksin berjalan dengan lancar...no more fastfood yaa & tiada istilah ais dlm proses berpantang...


8) saya akan pastikan ,saya kerap bagi susu pada danish...seperti yg smua sedia maklum,susu ibu mmg bagus utk mengecutkan rahim selepas bersalin,dan yg bestnya dpt mengembalikan bentuk badan kpd bentuk asal...saya akan pastikan saya ambil vitamin secukupnya utk pghasilan susu yg banyak...


9) walaupun tidak boleh bersolat,tp dlm keadaan cmni,saya banyakkan zikir2...sentiasa psgkan ayat2 quran dan nasyid utk danish dengar...membesar dengan ayat2 al-Quran...


10) saya akan pastikan saya akan dpt rehat yg secukupnya ketika danish tidur...utk elakkan eyebag & dark circle bwh mata,saya menggunakan eye revitalizer marykay utk kesegaran mata...kecantikan kulit wajah tidak diabaikan...moisturiser saya akan kerap pakai kerna kelembapan kulit saya telah hilang...


11) penggunaan jamu saya akan mula pada hari ke 10 nnt...


12) pemakaian bengkung , proses bertungku mmg saya akan teruskan sehingga hari ke 44 berpantang...

rasanya ckup setakat ini dahulu saya dpt kongsikan dengan anda smua especially ibu2 atau mama2 yg sdg berpantang seperti saya...insyallah nnt bila free saya akan update blog lg yaa...

dan akhir skali...

"jikalau inginkan bdn yg sihat dan cantek,berpantang la dengan cara yg betul..."

04 August 2011

~ Surprise !! ~


amacam?? surprise x tunggu entry ni?? sorry laa...bukan nya sengaja nk biarkan anda smua tertunggu2 entry ni...sbb now masa saya 24 hours abes utk berpantang dan juga my 3rd baby ni....so far alhamdulillah baby x de la meragam sgt pon...sama juga seperti saya menjaga raja irfan dan juga raja damia dlu time berpantang...syukur Allah permudahkan segala urusan2 saya..:)

ramai yg x sbr2 nak tahu nama baby saya kali ni kan?? ok laa...saya umumkan yaaa...

" setelah diperkenankan oleh duli2 yg Maha Mulia Raja2...maka dengan ini nama my 3rd baby adalah " Raja Danish Ieman " dan untuk pengetahuan smua ,saya telah selamat melahirkan Raja Danish pada 2 Ogos 2011 bersamaan 2 Ramadhan...pada jam 11.11 pagi iaitu seberat 3.15kg...(normal) 
Raja Danish Ieman terlebey overdue 7 hari dlm pewut mama nya...so far Raja Danish & mama nya dlm kondisi yg baik2 saja...alhamdullillah....

Banyak jugak pengalaman2 sepanjang saya mengandung & melahirkan Raja Danish Ieman ni...tp biarlah pengalaman tuh saya simpan kemas2 dalam memori kehidupan saya...

ramai bertanyakan saya ttg kulit danish..." cantek & bersihnya kulit danish...mama nya mkn apa ek masa mengandungkan danish?? " kpd yg ingin tahu,boleh email ataupun msg saya ya...saya akan kongsikan bersama..:)

Masuk hari ni genap 6 hari saya menjalani proses berpantang...dan alhamdulillah saya banyak dibantu oleh mama dan juga suami saya...dan x lupa juga 2 org adik lelaki saya juga banyak membantu saya jaga kan irfan & mya...

Saya rasa benar2 ralat dan terkilan kerna tidak dpt sempurnakan puasa pada tahun ini tp saya tetap berharap agar ada ganjaran utk saya sbb melahirkan Raja Danish Ieman...

Nampaknya masa bebetul x mengizinkan saya nak cerita lebih panjang lagi sbb Raja Danish Ieman dah bangun ni sbb nk susu...insyallah ada kelapangan nnt,saya akan slalu update blog yaa...terima kasih kpd sahabat2 yg mendoakan utk saya selama ni...terima kasih kpd yg memberi hadiah utk danish...terima kasih yg sudi dtg ziarah ngk danish...terima kasih segala2 nya...hanya Allah yg akan membalas smua jasa2 kalian...:)

jemput2 la ngk pic RAJA DANISH IEMAN YAA..:))


HARI PERTAMA RAJA DANISH IEMAN DILAHIRKAN KE DUNIA...2 OGOS 2011 BERSAMAAN 2 RAMADHAN...


SEBAIK SAJA TIBA DI RUMAH,IRFAN & MYA X SABAR2 NAK MEMANGKU ADIKNYA...


NI PIC LATEST RAJA DANISH IEMAN BERUSIA 6 HARI...DAH MAKIN TEMBAM PIPINYA SBB KUAT MENYUSU...:)


P/S: SAYA AKAN UPDATE NAMA PEMENANG UTK CONTEST NAMA ANAK CPM TUH YAA...RASANYA PEMENANG TUH DAH TAHU KOT...