22 June 2012

~ Kenapa Ramai yg suka dgn B Complex ?? ~


ini pic mama saya...cube teka brapa umur mama saya skrg?? mama saya seorg yg sgt2 menjaga kesihatan & kecantikan nya walaupun umurnya skrg dh 57 thn...tp ramai teka umur mama saya muda mcm awal 40 an...mungkin sbb itulah saya terikut2 caranya menjaga kesihatan & kecantikan diri..

kalau dulu kecik2 n zaman saya anak dara dulu slalu ngk mama mkn mcm2 jenis suplement...dan bila saya tanya,knapa mkn bnyk sgt suplement?? mama jwb,inilah rahsia kalau nak kekal sihat,bertenaga n kulit cantik...maka secara x lgsung,mind saya dh terdidik sebegitu, " utk kekal sihat,kulit cntik,mesti ambil suplement"

Masa pantas betul berlalu,dan usia saya skrg sudah mencecah alam 30an...org kata alam 3 series ni agak mencabar...tp tuh mungkin pendapat org2 yg kurang menjaga kesihatan & kecantikan kulit...yerla,alam 3 series ni,of cource kulitnya semakin hari semakin matang,tumbuh jeragat sana sini,garis2 halus sudah mula jelas kelihatan di bhgn tepi mata & pipi,bdn pula dah mula rasa lenguh sana sini...tuh sbb laa kita mmg sgt2 perlukan suplement dlm menu harian kita supaya bdn kekal sihat,tubuh kekal langsing,kulit pula kekal seperti remaja2...

ok entry kali ni saya nak share kan ttg kebaikan B Complex,ramai juga yg salah anggap ttg fungsi b complex tuh...

ok before saya sharing kebaikan2 b complex,saya nak share kan sesuatu nape mama saya sgt2 suka akan khasiat b complex 

dialog mama dlm telefon :-

mama : linnn ( nama panggilan saya di rumah ), mak  nya b complex dh nak abess laa...nnt belikan utk mak yaa...vit e & vit c pon sama jugak dh nak abesss...

saya : ooo dh nak abes ya,ok nnt esok smua stok2 tuh smpi kat office mak ok...(sambil tersenyum)

mama : ok,terima kasih banyak2,moga dimurahkan lagi rezki...esok dh smpi mak gtau ok.

b complex - 120 tablets ( utk 3 month consume ) 


Fungsi B-COMPLEX ni banyak antaranya...
  • Peranan Utama – membantu dalam pengeluaran Tenaga.
  • Membantu memetabolismekan ~ karbohidrat ||  Lemak || Protein
  • Anti stress
  • Mengurangkan risiko kecacatan kelahiran seperti kecacatan otak dan kecacatan saraf tunjang.
  • Asid Folik, B6 dan B12 membantu merendahkan paras homosisteina dalam darah
  • Perlu bagi urat saraf (essential to initiate nerve transmission).
  • Membantu meninggikan sistem pertahanan badan
Yang peliknya bagi orang yang kurang membaca mereka pasti akan mengeluarkan kata-kata sumbang:
1. B complex buat saya berselera la
2. B complex buat badan saya gemuk la
3. B complex buat saya cepat lapar
fakta b complex :-

Antaranya :-
1. Ia membantu bagi isteri, ibu atau wanita berkerjaya yang kurang rehat agar sentiasa bertenaga. Apabila seorang ibu itu kerap bangun malam untuk menguruskan anak serta menyusukan anaknya, secara tidak langsung ini telah mengganggu sistem badan si ibu untuk mendapatkan good sleep or quality sleep. Apabila ini berlaku, sel2 tidak dapat berkembang dengan sihat. Inilah anatara punca mengapa ramai ibu2 yang baru beranak 1 atau 2 sudah kelihatan lebih berusia dari umurnya.

2. Vitamin B membantu sebagai penenang.Ada ibu2 yang adakala berada dalam keadaan stress yang boleh disebabkan banyak faktor, antaranya disebabkan urusan kerja, rumahtangga dan sebagainya. Maka di sini vitamin B Complex memainkan peranan yang sangat penting.Apabila seseorang ibu itu tenang, maka flow susunya juga akan lebih lancar malah lebih banyak lagi dari keadaan gelisah, atau gundah gulana.

3. Vitamin B adalah "spark plug " dalam badan kita. Vitamin B Complex sangat penting dalam menukarkan makanan kepada tenaga. Tidak dinafikan ada sesetengah orang akan merasa cepat lapar akibat makan b complex namun ianya tidak akan membuatkan seseorang itu gemuk, seperti yang selalu dikatakan oleh orang tentang B complex.

Sebenarnya banyak lagi mengapa wanita sangat memerlukan B Complex dan antara tanda kekurangan B complex pada seorang itu ialah cepat marah, murung, cepat letih, moody, kulit nampak kusam, tension...

Kepentingan B complex:
Ada beberapa perkara yang menyebabkan tubuh kita memerlukan lebih vitamin B atau lebih khusus ialah B Complex.

1. Vitamin B larut air dan tidak disimpan dalam badan pada bila-bila masa pun. Ia mesti sentiasa diganti – malah setiap hari.

2. Banyak vitamin B dimusnahkan atau menjadi deaktif kerana cahaya. Tidak banyak usaha yang dilakukan untuk melindungi vitamin bernilai ini dari cahaya.

3. Gula menghapuskan B Complex. Lima kali ganda B Complex mengikut RDA diperlukan untuk mematabolismekan gula dalam cuma satu minuman Cola. Dan bayangkan mengikut kajian… secara purata setiap kita menerima hampir 128 paun gula setahun.

4. Stress mental dan fizikal meluputkan lebih B Complex. Tekanan atau stress adalah asam ragam dalam hidup semua orang. Biarpun kita sering memikirkan stress mental, stress fizikal juga boleh merosakkan kita. Kebanyakan vitamin B dilibatkan dalam pengeluaran neurotransmitter dan pengubahsuai dalam otak yang membolehkan badan mengatasi stress dengan baik.

5. Haba menghapuskan kebanyakan unsur B Complex. Dalam proses penyediaan makanan, vitamin B sensitif kepada haba yang yang sering memusnahkan. Sesungguhnya vitamin dimusnahkan ketika penyediaan makanan segera, makanan dalam tin, makanan yang dibekukan dan makanan siap masak.

6. Antibiotik, pil tidur, pil perancang, racun serangga menghapuskan banyak vitamin B Complex. Ubat-ubatan ini menghapuskan bekalan B Complexdengan mudah.

7. Sesetengah sumber B Complex yang terkaya diketepikan oleh sesetengah individu. Daging seperti hati, limpa dan jantung tidak dimakan atau dilarang untuk sesetengah individu disebabkan tuntutan keagamaan mahupun akibat kolesterol yang tinggi. Vegetarian pula menghadapi masalah vitamin B12 sebab vitamin ini hampir tidak wujud dalam keluarga sayur-sayuran.

Dan inilah rahsia sebenar yang membuatkan ibu2 menyusu di luar sana berseri2 apabila mula mengamalkan Breastfeeding Set..kenapa?..kerana ada B complex dalam set tu tau ...

tp jikalau anda nak hasil yg sgt2 best,ambil b complex bersama2 dgn vit c & juga vit e yg ader dalam basic set suplement skincare yg saya suggestkan tuh...

jikalau berminat utk dapatkan best price dari saya,sila emailkan ur order  ke honey_nurhaliza@yahoo.com

payment before jam 12tghari,saya akan kurierkan pada hari yg sama...kurier dari hari ahad-jumaat...

p/s: kpd yg mem" booking" set suplement skincare,set breastfeeding,confinement set,basic set slimming,set lover's pack,set rambut menawan,anda boleh la terus membuat balance payment pada hari gaji anda yaa...

tidak lupa juga kpd yg ingin / belum booking set2 yg anda inginkan,sila email kpd saya honey_nurhaliza@yahoo.com utk membuat order..sila request "best price" skali yaa...terima kasih...


Semoga ALLAH menyampaikan apa yg kalian hajati.

3 CPM's comments:

  1. akak tnya sikit bleh...klu untk anak dara bleh juga mkn B-compleks juga kan...sbb saya dah amalkan Vit-E, Vit-C, Zink, B-compleks, GLA..

    ReplyDelete
  2. akak ada fb tak..nak tanya lebih lanjut skin care punya produk la..

    ReplyDelete
  3. akak, boleh cdgkn x suplement ap yang sesuai utk remaja? alhamdullilah kulit sy x bermslh, tp nya bdn slalu letih.

    ReplyDelete