25 July 2012

~ Puasa - Jom Workout utk Kuruskan bdn utk kekal Cantek Di Hari Raya Nnt ~

Assalamualaikum buat semua pembaca2 blog saya...ceria x hari ni??

Alhamdulillah arini 25 Julai 2012 dah 5 hari kita berpuasa kan?? Hope kita smua dpt menjalani ibadah puasa dgn begitu baik skali dan jangan lupa ambil kesempatan sempena Ramadhan ni,kita upgrade smula amalan2 kita yaa...sama2 perbaiki kelemahan2 yg ada...mana2 yg terdedah tuh,apa kata sempena Ramadhan ni,kita tutup aurat kita sebaik mungkin,mana tahu Ramadhan tahun ni sbg 1 langkah pertama utk kita berubah ke arah yg lebih baik...InsyaAllah...

Ok straight to the point,arini saya nak cerita tentang program kuruskan bdn di bulan puasa,saya percaya mst kaum2 wanita seperti saya,gigih utk turunkan berat bdn sempena Bulan Ramadhan ni...secara jujurnya,saya sndiri masih gegeh berdiet utk capai berat ideal saya iaitu 45kg...sbb saya ni rendah je orgnya..lebih kurang 154cm je...tuh sbb saya x boleh gemuk2,sbb nnt nmpk mcm "penguin merayap"...

Sape kata bulan puasa ni anda x boleh bersenam?? x boleh berworkout...x boleh sit up dan mcm2 lagi aktiviti senaman...act boleh,tp jangan la workout yg heavy2 tuh sbb takut pengsan plak nnt...so far alhamdulillah my trainer sgt2 mengambil berat atas usaha yg saya lakukan utk kuruskan bdn...

Nnt saya akan kongsikan cara2 workout yg simple2 utk bulan Ramadhan ni ya...dan juga menu2 yg saya amalkan ketika berdiet...jangan risau,saya x kan kedekut ilmu punya...saya akan kongsikan dgn pembaca2 di luar sana...yg pnting,anda kuat smgt,rajin usaha utk dptkan berat badan yg ideal...sbb yg nak cantek pon bukannya saya sorg,smua  org nak cantekkan bdn juga rite?? tp awal2 saya ckp,saya TIDAK mengamalkan ubat2 jamu,pil2 kurus utk turunkan berat bdn saya yaa...sbb saya takut ianya beri kesan jangka masa panjang,apa yg saya lakukan adalah suplement + workout+ diet jaga mkn...ITU SAHAJA!...saya akan KONGSIKAN nnt...nak tahu?? sila2 la buka blog saya ni utk mendapat serba sedikit ilmu yg x sebarapa yg nak bakal saya kongsikan dgn anda...

ok arini saya nak cerita ttg sit up...pernah lakukan sit up x?? ke x pernah seumur hidup?? sakit x bila sit up??



Sit Up Yang Sakit!

Sebenarnya bukan sit up yang sakit, yang sakit sebenarnya adalah orang yang baru kali pertama lakukan sit up.. Sakit ada masalah ke? Bila sakit tak ada masalah, ia memang sepatutnya akan sakit di bahagian perut sebab otot otot di perut mula koyak.. Pergghhh.. "koyak" macam ngeri je kan..
Bagi mereka yang melakukannya buat kali pertama, tak payah risau.. kerana rasa sakit akan hilang selepas seminggu.. Saya faham sangat bagaimana rasa sakitnya tu:1. rasa macam tegang di perut bila kita nak tegakkan badan
2. rasa sangat-sangat tak selesa sebab perut .. adoi camne nak explain ni, (buat dululah baru tau rasanya tu)

Tips nak lakukan sit up
1. Cuba lakukan sit up dengan kepelbagaian posisi dan teknik. Ada banyak caranya di youtube
2. Lakukan sit up 10 kali dengan ulangan 3 set bagi yang baru nak bermula.. Kalau dah mula rasa sakit tu, bagus, otot dah koyak
3. Semasa melakukan sit up, Waktu naik ke atas merupakan waktu anda menghembus nafas.
4. Jangan buat laju-laju, yang penting ialah anda rasakan tekanan di bahagian perut.
5. kalau bdn anda berat nak buat sit up,boleh beli bantuan sit up kat kedai fitness concept tuh...dlu masa bdn saya berat ( 88kg ) , mmg saya perlukan bantuan utk sit up tuh,but now bdn dah ringan sket,saya dah x perlukan bantuan tersebt,smuanya buat sndiri...so lama2 anda akan biasa dan akan berasa lebih seronok...trust me!
"tapi sit up sakit kak camne?"... tanya salah seorang dari anda.

Sakit di bahagian perut dalam tempoh seminggu adalah lebih baik daripada sakit hati kerana diperli seumur hidup.. Kata nak kurus? 



[Tips Kuruskan Badan] Tentang air..


Nak kuruskan badan kan.. Ikuti tips ini OK:
1. Minum air sekurang-kurangnya 3.5 liter sehari.. tp kalau anda nak ikut cara saya,saya wajib 5 liter air ! Air dapat membantu tubuh anda memFLUSH toksin yang berkumpul dalam badan.
2. Bila anda bangun pagi, perkara pertama yang anda lakukan ialah capai botol air anda dan minum air tersebut. Pastikan botol air menjadi kawan baik anda di malam hari.
3. Minum air sebelum anda mula makan pagi, tengahari dan malam.
4. Air yang saya maksudkan ialah air kosong ya, bukan air sirap dan air bergas.. (terfikir nak tulis point ini takut ada yang jadikan Coke sebagai peneman waktu tidur nanti)
5. Malas nak minum air? Ohh.. Malas ya.. sebab air kosong tak ada rasa kan.. kann.. Jadi, sila makan buah-buahan.. dalam buah pun ada air juga.. (ada fibre lagi)
6. "Kak,saya nak minum teh atau kopi boleh?" -- boleh je, try teh cina tanpa gula atau kopi tanpa.. er.. err takkan kopi tanpa gula pula.. Kopi kurang gula.






ingin tahu suplement basic utk turunkan berat bdn secara selamat?? email me honey_nurhaliza@yahoo.com...JANGAN LUPA REQUEST BEST PRICE YA!






2 CPM's comments:

  1. akak kata diet jaga makan kan?? mcm mana nk buat tu..blh terangkan??

    ReplyDelete
  2. kak..akak ade mention diet jaga makan kan..boleh tolong terangkan in detail x?? thanks!!

    ReplyDelete