16 October 2012

~ Alkisahnya - Cara Saya Sihatkan Kulit Wajah Saya! ~

soalan 1 : Bagaimana akak menjaga kulit wajah akak ya?? serius x nampak pon mcm umur 30 thn...saya plak yg nampak lebih tua dari akak,padahal saya baru je 25 thn...boleh x akak share kan tips2 akak menjaga kulit?? 

soalan 2 : cmna rutin akak jaga kulit agar kelihatan sihat tanpa sbrg cela, jeragat ya?? wajah akak in real sgt halus...sungguh jeles ...boleh la share kan dgn saya eyh kak?? 

soalan 3: saya berusia 23 thn tp wajah saya seakan2 30 an plak...jeragat saya dh bnyk plak tumbuh, sbb apa ya berlaku sebegitu?? wajah akak saya lihat lgsung x de jeragat, cmna ek akak jaga?? 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

ok dah baca soalan2 di atas?? itu adalah soalan2 pilihan yg saya ambil di email saya secara rawak....so mesti yg bertanyakan soalan ni kenal akan soalan2 mereka...hehe...

Ok dgn rasa rendah dirinya,saya akan jwb smua apa yang disoalkan oleh mereka ,maybe boleh share2 dgn smua pembaca2 blog ...walaupun belum terbuka pintu hati lagi utk menjaga kulit wajah,mana tahu setelah membaca coretan saya ni,mereka akan sedar,..siapa tahu kan?? sbb hati kita ni smua Allah yg pegang & gerakkan...stuju??

Bismillahirrahmanirrahim....

Cara /rutin saya menjaga kulit wajah 
terus terang saya katakan , nak menjaga kulit wajah ni haruslah bermula dari awal lg, sbb bila skin dah terlalu problem,mmg akan mengambil masa utk sembuh smula...syukur alhamdulillah saya diberi kesedaran awal utk menjaga kulit wajah saya...kalau x silap saya, seawal form 3,saya dh insaf utk lebih menjaga kulit wajah saya yg berjerawat, kusam+ gelap+ berminyak mcm hape je kulit saya...pakej kan?? tp mujurlah saya sedar awal...so mcm2 la produk saya guna utk sembuhkan kulit wajah...

dipendekkan cerita, sampailah saya bertemu dgn suplement skin yg saya amalkan sehingga hari ini...so totally mmg saya sgt2 berpuas hati sbb skin saya pulih 200%...extra skin makin lama makin sihat walaupun umur saya skrg 30 thn...org kata kulit wanita matang ni agak cerewet nak jaga...tp bg saya , ianya x sukar mana pon nak jaga kalau kita dari awal2 lg jaga kulit & juga cara pemakanan kita...makanan berminyak2,bergoreng2 mmg saya akan elakkan sbb akan menyebabkan kolestrol tggi dlm bdn dan sgt x bagus utk kulit wajah kita...saya juga akan banyakkan minum air 5 liter sehari...haaaa x kesah laaa ulang alik ke toilet yg jauh skalipon,saya tetap gegeh minum 5 liter sehari,lebih banyak kita minum air,maka makin banyak laa toksin2 dlm bdn akan keluar,so skin kita akan makin sihat,makin moist, bdn cpt kurus...haaa bnyk benefit nya kan??

Saya mmg x amalkan ais dlm menu seharian saya, jika teringin skalipon,saya akan ambil air dlm fridge shj,ais ketul2 tuh mmg x sntuh lgsung...x bagus utk kecantikan kulit.

Setiap hari, saya akan guna set lengkap utk penjagaan wajah dari mencuci, melembab dan menyegarkan wajah...sbb 3 langkah ni mmg penting utk menjaga kulit wajah...dan suka saya nak ingatkan,kalau nak kulit benar2 sihat,jangan gunakan produk2 yg mengandungi bahan hdrokinon yg boleh mengelupas2 kan kulit,sbb bila anda stop dr menggunakan2 kan produk tersebut, kulit akan menjadi lebih bermasalah...majoriti produk2 yg hdrokinon ni akan menyebabkan kulit wajah putih seakan2 tepung gomak..putih mcm x natural, muka putih tp kulit tgn gelap...so kalau nak cerah sekata, ambil suplement skin...nak tahu suplement apa?? email saya cpt sbb bulan ni ader promotion set yg sgt2 menarik...

Rutin saya menjaga kulit wajah utk elak JERAGAT 
Memang x dinafikan bila umur semakin meningkat, akan mengalami banyak sgt masalah especially di bhgn kulit wajah kita, wanita2 terutamanya sgt takut akan kewujudan Jeragat di bhgn muka...ader org kata jeragat ni disebabkan keturunan,tp pada saya ianya x betul sbb jeragat berpunca dari sikap kita yg tidak menjaga kulit wajah...salah satu sbb lain mgkin pemakaian produk2 pengelupasan kulit yg semakin banyak terdapat di pasaran2...jeragat juga disebabkan oleh kulit yg agak kering dan kulit kering berpunca dari sikap kita sndiri yg sememangnya kurang minum air setiap hari....jadi, utk mengelakkan masalah jeragat,saya akan pastikan setiap hari,saya akan minum 5 liter air...so kulit akan terasa lebih lembab, moist,so jeragat susah nak timbul bila kita banyak minum air....ingat! jeragat suka timbul pada kulit2 yg kering...so if x mo jeragat wujud di usia muda, banyakkan minum air dari skrg...x rugi pon minum banyak2 air sbb benefitnya anda akan dpt jugak...tp janganlah minum 5 liter air sekaligus, mmg la rasa nak termuntah...so 5 liter tuh pastikan minum sepanjang hari...5 liter tuh bukan air manis2 ya..air coke pepsi ke...tp 5 liter air tuh adalah AIR PUTIH...so bawaklah ke mana2 tumbler comel anda tuh utk memastikan air yg anda minum ckup 5 liter..mcm yg saya buat, ke hulu hilir bawak tumbler tuh...

Satu lagi tips yg saya amalkan utk elak jeragat, setiap malam saya akan sapukan night cream ataupun cream kunyit ( buatan sndiri )  pada keseluruhan wajah sebelum tidur, dan yg paling penting,setiap kali selepas makeup,saya akan cuci sebersih2 nya muka saya dari sbrg makeup , kalau nak best, gunalah makeup remover pink marykay tuh yaa..seyesss mmg best! sbb bila kita x bersihkan, maka bahan2 chemical yg terdapat dlm bahan2 makeup kita td akan masuk/meresap ke dalam liang2 pori kulit wajah kita dan lama kelamaan, wajah kita akan menjadi semakin rosak...

Amalan Wajib saya Setiap Hari Adalah SUPLEMENT SKINCARE 



Setiap hari saya akan pastikan saya mengamalkan suplement2 utk kekal bertenaga sepanjang hari, suplement2 utk kulit mmg saya x pernah miss walaupun sehari...dan setelah usia menginjak alam 30an ni, saya mmg mengamalkan collagen utk kulit wajah saya...sbb apa yg kita amalkan tuh akan memberi effect yg sgt baik terhadap kulit wajah kita...tp mcm yg selalu saya pesan, janganlah amalkan 2-3 bulan shj pastuh terus stop, nak wajah sihat, cantek, flawless, kene la amalkan sampai bila2...lgpon ni hanyalah suplement dan bukannya ubat..so saya lebih yakin dgn suplement...saya mengaku, saya mmg agak cerewet dlm pemilihan  suplement2 especially yg utk kulit...dan bila saya dah yakin dgn sesuatu suplement,saya akan terus istiqamah kan sampai bila2...

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Mungkin itu serba sedikit yg saya dpt kongsikan cara bagaimana rutin saya menjaga kulit wajah...setiap org x sama caranya...mungkin cara anda lain..btul x??

tetapi kalau inginkan wajah yg lebih sihat tanpa sbrg cela & bermasalah, amalkan suplement skincare yg saya akan suggestkan..tp terlebih dahulu, sila nyatakan problem skin yg sdg alami ok...jika anda seorg ibu hamil,sila nyatakan juga yaaa...saya akan suggestkan mengikut kesesuaian ok...

Kpd anda yg ingin dptkan set ni dgn harga menarik, masih sempat lagi utk anda consume dan cantek2 sempena Raya Aidiladha ..2 minggu shj lagi,so cpt2 email pd saya dan request best price yaaa...

email ur order : honey_nurhaliza@yahoo.com
id : 852407 


4 CPM's comments:

  1. salam sis...sy suke betul bace blog sis..bnyk betul info yg blh sy ikut..

    ReplyDelete
  2. yes suplemen sangat membantu untuk kulit kekal muda dan cantik selain produk skin care ;)

    ReplyDelete
  3. supplement dan skincare ap yg sis guna? hehe

    ReplyDelete
  4. supplement dan skincare ap yg sis guna? hehe

    ReplyDelete