21 January 2013

~ " Makan Sihat BUKAN Makan Sedap " ~


pic ihsan google...


Sejak kebelakangan ni, ramai customer2 di kalangan pembaca2 saya yg telah sedar akan kepentingan menjaga kesihatan badan & kecantikan kulit...syukur alhamdulillah dakwah yg saya sampaikan telah diterima baik oleh smua client2 saya...saya panjatkan kesyukuran sbb yg bukakan pintu hati mereka utk berubah adalah dari Allah jua...saya hanya menjalankan tanggungjwb saya utk membantu lebih ramai lagi yg inginkan perubahan dlm kehidupan mereka...itu shj...selebihnya diri sndiri yg perlu kerja lebih kuat lagi utk menjaganya especially pengurusan berat badan...

Saya pasti ramai yang mempunyai & bercita2 utk menurunkan berat bdn di tahun baru ni tp adakah cara yg mereka lakukan itu betul ataupun sebaliknya sbb tindakan kita tuh laa yg akan menentukan samada kita berjaya kurus ataupun sebaliknya...betul??

Sama juga mcm saya dolu2...2 thn lepas ( kejap je kan? ) ketika selepas melahirkan danish ieman ( anak ke 3 ) berat saya jadi 88kg dan seingat saya time tuh saya pakai baju size xxl...ttg mood n perasaan saya time tuh x yah ckp laa...down giler ..tp saya x jadikan itu sbg alasan, saya kuatkan smgt utk cabar diri saya utk turunkan berat bdn yg sememangnya berat...syukur alhamdulillah suami saya banyak bg support laa ketika berat saya 88kg dlu..hehe...kalau dpt suami yg heboh nak komplen sana sini, teruk jugak , dan syukur dpt suami yg baik yg boleh terima saya seadanya tp walau apa keadaan skalipon, saya tetap nekad + usaha utk turunkan berat bdn ...dgn cara itulah, saya dpt balas kebaikan2 suami saya...kira adil kan??

dulu2 ketika bdn berat, bukan gemok ya, saya istilahkan " Badan Berat" haha...segala2 nya terbatas...yerla kan badan dah berat so bila buat keje sket mulalah penat even naik tangga tngkat 2 pon dh terasa mengahnya especially di bhgn kaki...pastuh kalau jln jauh2 sket mmg terasa penatnya, x mcm dlu2 ketika badan ringan...tuh sbb jln2 shopping di mall2 yg besar merupakan salah satu aktiviti wajib saya di hujung mggu utk membakar lemak2 yg ader kat bdn ni...selain itu juga saya juga mmg exercise, workout, jogging utk bg lebih cpt berat bdn turun....

Tipulah kalau saya kata, saya x ambil apa2 suplement utk turunkan berat bdn...tp secara jujurnya, saya mmg x ambil langsung / takut nak amik pil2 pelangsing yg ntah apa2 brand yg jual kat luar2 tuh...takottt wooo sbb saya ramai kwn2 yg ambil ubat2 pelangsing2 ni then bila dorg stop bdn jadi lagi naik sbb nya cara yg mereka lakukan tuh totally SALAH ..tuh sbb mereka x berjaya turunkan berat bdn...maka , saya ambil itu sbg iktibat then saya teruskan smgt saya utk turunkan berat saya dgn cara yg slmt dan sihat....

Tapi suplement set apa yg saya ambil?? haaaa nak tahu?? nak saya guide kan mcm yg saya ambil x?? jom cpt email kpd saya di honey_nurhaliza@yahoo.com...tp korg smua kene la bebetul smgt nak turunkan berat bdn, jgnlah main2 kalau bab2 nk kurus ni...sbb yg nak bdn cntek, nak bdn sihat bukan diri saya tp diri korg kan?? sampai bila nak berat bdn naik dan naik dan naik lagi...betul x??

saya sndiri pon masih lagi truskan perjuangan ni sbb target saya mmg nak S size walaupun hakikatnya M size dh ckup memadai utk saya skrg ni...dari XXL size dan now M size...x nak ke bdn kita lebih sihat?lebih cntek?? boleh sarung apa2 baju trend skrg ni...tp make sure baju yg masih menutupi aurat yaa...itu pesan saya...

satu lg tips yg mgkin saya dpt kongsikan utk korg smua yg nak kuruskan bdn...cube beli 1 size baju idaman korg, i mean baju yg menjadi kegilaan korg utk pakai...so make sure beli size yg lebih kecil dan sila gantungkan di bilik korg, bila hari2 korg ngk baju size S tuh, mesti lagi bersemangat utk korg turunkan berat bdn dgn harapan 1 hari nnt akan dpt sarung size kecik tuh...itu yg saya pratikkan selama ni....hehe.

kpd yg berminat utk mencuba suplement utk tuurnkan berat bdn seperti saya, sila email ke honey_nurhaliza@yahoo.com . id 852407

kpd regular customer saya yg berminat utk join my team utk create more income, boleh terus email kpd saya juga yaa...

next entry : tentang skin pula ya

0 CPM's comments:

Post a Comment