16 February 2013

~ Ibu Hamil Muda ~

Syukur Alhamdulillah saya panjatkan sbb dgn smua entry2 saya semakin ramai yg sedar akan kepentingan suplement dlm kehidupan seharian kita...tahniah saya ucapkan buat anda smua...nasihat ikhlas saya, teruskanlah jika anda inginkan kecantikan & kesihatan dlm kehidupan seharian anda...Anda sihat kebanggaan kami...syukur..

Hari ini, saya nak kongsikan 1 kisah yg mgkin boleh kita ambil iktibar utk kita , act dh lama nak share kan tp masa sgt2 mencemburui utk saya berbuat demikian...dan hari ni, saya curik2 masa yg ader sket ni utk saya type laju2 entry sharing ni....



Yesss entry ni saya nak tujukan khas buat golongan ibu2 muda yg preggy zaman skrg ni yg mana mereka sgt2 tidak mementingkan suplement ketika mereka hamil...sdgkan janin yg baik itu, kita mmg perlukan amalan suplement supaya dpt grow dlm perut dgn baik skali...

Saya nak share kan 1 kisah ketika saya bersalinkan si kecil danish arituh...jom baca, mgkin ianya boleh berikan panduan /iktibar utk kita smua...

pada suatu pagi yg indah bertarikh 2 ogos 2011, saya telah selamat melahirkan seorg bayi yg sgt comel, dan time tuh kalau x silap saya, nurse telah pon mghantar saya ke bilik utk saya berehat, yerla kan, baru shj bersalin + jahit...

Dalam bilik tuh hanya ader 2 patient termasuk saya dan rakan sebelah katil saya tuh juga seorg ibu muda tp lbih muda dari saya kot...kalau x silap umurnya 21 thn...baru shj bersalinkan anak pertama...

ibu muda : akak baru lps bersalin ya?? sape nama??
saya : aaahh saya baru je pas bersalin, nama saya hanny...umur brapa ya??
ibu muda : baru shj 21...awak?? anak 1st juga ya??
saya : eyhh x la, ni anak ke 3 saya...umur dah 30 thn
ibu muda: uwaaa yeke..nampak akak sgt muda la, mcm anak 1st je saya ngk...
saya : (hanya mampu tersenyum )...baru pas bersalin ya??
ibu muda : aaahh mlm td...baby tgh syokkk tdo tuh, susu saya x de la kak...
saya : laaa nape biarkan baby terus tdo?? x susukan baby??
ibu muda: nak susukan tp susu saya x de la kak...
saya : huishhh mana boleh x de susu, sbb ibu2 yg baru pas bersalin pasti ader susu...so kene rangsangkan baby dgn hisapan pertama...( nasihat sbb dh berpengalaman kan?? hehe )
ibu muda: tp saya x reti la kak...
saya : meh akak ajarkan..( sambil berikan teknik2 yg betul cara menyusukan baby )
ibu muda: baby akak kulit bersihh laaa, cntekk sgt...comelll...nape anak saya x mcm tu ya??
saya : masa mengandung dlu, ader ambil suplement apa2 x??
ibu muda: x mkn sgt pon kak, yg amik pon folic acid klinik tuh je..lain2 x mkn..
saya : laaa x boleh la cmtuh, sbb bila kita pregnant, kalau nak bayi yg sihat, kulit cntek, mmg perlukan suplement, barulah anak yg keluar tuh nnt berkualiti...
ibu muda: saya x tahu apa2 la kak...yerla kan anak 1st ni...
saya : akak dlu pon anak 1st, mmg amalkan suplement utk baby tuh sihat, bijak n kulit cntekkk...sbb akak nak baby2 akak tuh berkualiti..so mesti kene consume.
ibu muda: layekeee...( smbil muka sedeyyy & kesal ) mahal x kak suplement tuh??
saya : x mahal la yanggg, berbaloi beli sbb thn 4 bulan...so sepanjang kehamilan tuh mmg perlukan suplement...
ibu muda: akak ader no phone/bsness card x??
saya : ader dear ( sambil menyerahkan bsness card saya )
ibu muda: nnt kalau pasni apa2 saya cntact akak yaa...mmg nak amalkan suplement laa..ngk kulit akak sgt cntekk, x mcm umo 30 thn pon...malu saya..
saya : insyallah kalau kita amalkan dr skrg, mmg kita akan sihat, kulit pon cntekkk...so nnt if pregnant kali ke 2, jgn lupa ya amalkn suplement.
ibu muda: ok kak...tq tau, nnt saya msg akak ya balik nnt


-----------------------------------------------------------------------------------------


nampak x perbezaan antara ibu yg mengamalkan suplement ketika hamil & ibu hamil yg tidak mengamalkan suplement ketika hamil?? so mana satu pilihan anda??

banyak skrg ibu2 muda khususnya langsung x hiraukan ttg pemakanan ketika mereka hamil...dorg anggap mcm x penting je sbb apa yg kita mkn tuh akan membentuk anak kita...tp ader jugak ibu2 yg dh berpengalaman pon masih tidak mengamalkan amalan suplement ketika mereka hamil..alasan mereka, " saya takottt laa nak mkn suplement ketika hamil, x de effect kat baby ke??" dan alhamdulillah saya dpt nasihat mereka dgn baik bab2 ni dlm email..

so selain amalan2 kerohanian ketika hamil, suplement juga sgt2 penting...sbb akan melahirkan baby2 yg sihat, bijak2, kulit cantekkk...tuh sbb bila saya hamil, mmg saya jaga sgt2 bab2 ni...sbb saya nak anak2 saya smuanya berkualiti...





ANDA IBU MUDA YG HAMIL ?? MAHUKAN PENJAGAAN YG BAIK UTK BABY ANDA DLM KANDUNGAN?? JOM DPTKAN FREE KONSULTASI TTG SUPLEMENT APA YG TERBAIK DIAMALKAN KETIKA ANDA HAMIL...

EMAIL : honey_nurhaliza@yahoo.com


2 CPM's comments:

  1. Assalamualaikum,
    maaf, i nak share info bermanfaat untuk kita semua para muslimah.

    Tolong klik & baca di sini->http://anjungrakyat.blogspot.com/2013/12/baju-pelam-puteri-umno.html

    ReplyDelete
  2. Betul..penjagaan masa hamil memang penting..saya dulu menidakkan pentingnya suplement yg top up ni..dr bg obimin I telan jer...that it.
    Bila anak ke3 br la jatuh cinta dgn Shaklee. Mmg different.
    Kata org pregnant bila 30an lg penat..sy plak terbalik. Alhamdulillah mmg beza.
    Sampai bila berurut pon bidan kata..eh kulitnya tak kotor ya..selalu ibu hamil..kulit kotor...I senyum jer la

    ReplyDelete