04 April 2013

~ My Makeup Routine ~

Alhamdulillah cuaca pagi ni sgt cntek & tenang sekali...dan di kesempatan yg ader ni b4 saya keluar mencari sesuap nasi, saya nak update blog seberapa pantas yg boleh...masa saya skrg sgt2 pack so saya dh siapkan jadual siap2 mlm td utk tugasan yg perlu saya bereskan setiap hari...maklumlah saya kini tiada maid, dan 3 org anak2 yg masih bersekolah smuanya perlukan perhatian & penjagaan dari saya...mujur bsness saya, sayalah kuli dan saya juga boss..so time management saya perlu betul setiap hari utk pastikan smuanya berjalan lancar...

ok x mo bebel panjang2 lagi, so saya teruskan sharing saya pada pagi ni yaaa...

For sure setiap org mesti ada makeup routine korg kan...ader yg makeup tebal2 sbb nak tutup segala cela bagai...ok itu saya 8 thn lepas...mcm concealer saya beli sbb nak tutup tanda2 cela dan kusam di wajah...ok saya list kan item2 yg saya gunakan dulu dan skrg yaaa...bukan apa, sbb saya lebih prefer natural makeup, i mean x perlu makeup tebal2, just light2 je dah memadai...tp make sure korg nya skin benar2 sihat dlu yaaa...

ader client tnya saya di email..." kalau skin saya teruk., boleh x saya makeup tebal2 guna foundation smua tuh"

jpwn saya : ok jika skin bermasalah, saya x galakkan korg guna foundation/ makeup tebal2 sbb ianya akan memburukkan lagi ur skin...so langkah yg perlu korg ambil :

1) rawat dlu dgn suplement dalaman...dan plz jgn guna produk2 luaran yg mengelupaskan skin korg yaa...so gunakan skincare yg berasaskan tumbuh2 an yg baik utk skin yg prob ok...

2) bebaskan skin dari segala bentuk makeup

3) pastikan anda menggunakan krim tabir suria b4 keluar rumah yaa...dan gunakan mineral powder foundation sbb bila skin bermasalah contohnya jerawat, so bgus gunakan mineral pwder...mineral powder paling bagus adalah dari Mary Kay..recommended!

4) minum air secukupnya 2-3 liter sehari...dpt 5 liter sehari mcm saya lagi bagus!



5) amalkan 3 suplement for skin utk rawat smua jenis problem skin...nak tahu suplement apa, sila email kpd saya yaa

-------------------------------------------------------------------------------

ok masa skin saya kusam / bermasalah dlu2, saya mmg gunakan item2 kat bawah ni utk tutup smua cela2 di muka saya :-

1) concealer adalah sgt wajib
2) foundation yg full coverage
3) 2 way cake powder
4) eyeliner
5) maskara

so saya rasa ianya ckup tebal tp nak buat cmna kan, sbb skin sgt2 kusam time tuh...tp 8 thn after tuh saya dh x perlukan item2 yg banyak cmtuh ...so saya lebih free kan muka saya tnpa sebarang foundation sbb saya takut foundation ni td tutup liang2 roma muka saya...then bila liang2 roma dah tersumbat sbb x dibersihkan dgn cara yg betul, itulah sbb nya jerawat2 mulai timbul...skin jadi terlalu oily dan sebagainya....

bila skin dah sihat sbb bantuan suplement, so alat makeup saya skrg hanyalah :-


1) moisturiser ( day cream )
2) spf cream marykay
3) bb cream ( guna nipis2 shj )
4) mineral powder foundation Mary Kay
5) eyeliner utk nampakkan muka lebih fresh...

so nampak x perbezaan alat2 makeup utk rutin seharian saya...so concealer + foundatiion saya dah x perlukan lagi dlm rutin makeup saya...

pesanan ikhlas saya : jika nak skin benar2 sihat amalkanlah suplement dari zaman muda2 ni sbb hasilnya korg akan dpt lihat di usia 30an ke atas nnt...awet muda pon ye jugak tau...so saya lebih suka dgn istilah mencegah lebih baik dari mengubati...

Bila skin dah sihat, nak makeup pon jd sng dan cpt, xperlu ambil masa yg begitu lama utk bersiap2 ke mana2...lagi2 org yg ader anak ramai mcm saya ni...('-')

berminat utk mengetahui cara terbaik utk rawat problem skin anda?? email ke honey_nurhaliza@yahoo.com

selain itu juga, anda juga boleh purchase set2 seperti di bawah mengikut masalah anda ya:-

1) SET SKINCARE 
2) SET JERAGAT
3) HONEYMOON SET
4) SET KESUBURAN
5) PREGGY SET 1ST ,2ND,3RD TRIMESTER
6) CONFINEMENT SET
7) BREASTFEEDING SET
8) SET ANAK PINTAR

P/S : BAYAR TODAY B4 JAM 12TGHARI, IITEM ANDA AKAN TERUS KAMI POS KAN PADA HARI YG SAMA JUGA YAA...

"KECANTIKAN ANDA,KEBANGGAAN KAMI"

bagi yg ingin sertai group shaklee kami, sila email ke honey_nurhaliza@yahoo.com ya




2 CPM's comments: