01 May 2013

~ Shaklee...Perkongsian Utk Semua ~

Alhamdulillah arini dh pon masuk 1 Mei & mgkin ramai pekeje2 sedang rest2 dan bersantai2 dgn family & anak2 kan?? saya try manage time sebaik yg mgkin agar 1 mei ni saya dpt update 1 entry yg mgkin saya dpt share kan pada smua org especially pembaca2 blog saya...

jom kita baca review sorg lagi anak didik shaklee saya yg dh join shaklee ni selama 4 bulan...dan kpd pembaca2 terutama nya regular2 customer saya yg berminat utk sertai my group shaklee, sila email ke honey_nurhaliza@yahoo.com yaa...nnt saya akan guide for registration yaa...then kita gerak sama2 dlm group yaaa...

dan email for order sama seperti di atas tuh yaa...dan semolek2 nya jika ingin saya guide kan, sila nyatakan ur prob ya agar sng utk saya guide/advice ya dear...x kiralah nak set utk cntekkan skin ke, berpantang ke, breastfeeding set ke, Slimming set ke, set kesuburan dan mcm2 lg set yg ada di sini...



PERLUKAN GUIDE YG BAGUS DARI SAYA?? JANGAN LUPA EMAIL KE honey_nurhaliza@yahoo.com ya

jom kita baca dlu review ni...from Nur Maidah..


shaklee...perkongsian untuk semua...:)
Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah...masih dapat tengok alam berubah warna..dari siang bertukar malam...malam yang berganti siang...masih mendengar kicauan riang burung di pagi hari...dan masih mampu ukir senyuman berseri nampak gigi kan...? hehe...sila sengih lebar-lebar...:)

Alhamdulillah, rezeki dari Allah...tidaklah bisnes saya sekarang ni kencang sangat sampai dapat untung riban-riban...:) cumanya, saya nak berkongsi...kebetulan ada kakak yang sama group dengan saya dalam bisnes ni tanya apa yang saya amalkan untuk bisnes saya ni...harap maklum yer, tiada unsur ilmu hitam disini...hehe...

ini bukan tips yer...ini lebih kepada perkongsian saya...biasa-biasa sahaja...tiada yang hebat..cuma ini yang saya buat...

1) ibu kami (ibu cpm hani) selalu pesan...banyakkan sharing pasal product
~ so, untuk yang ni...selalunya saya share kebaikan produk pada fb page dan personal facebook...tapi, ada caranya...sharing biarlah sharing yang bila orang baca...rasa tertarik...biar ayat kita, ayat memujuk...macam mana...? ok, cuba letak diri kita sebagai customer...bila kita baca ayat yang kita tulis tu, rasa macam mana...? tertarik nak beli...atau beria syok sendiri...?

~ dalam marketing...customer berada dalam keadaan neutral...berminat tidak...tidak suka dengan produk kita pun, tak jugak...so, we have to be persuasive..pujuk mereka supaya membeli produk kita..

contoh,
~ haa, siapa yang ada masalah jerawat, parut lubang-lubang seperti kawah bulan tu...jom cuba produk ni...confirm parut-parut kawah bulan anda akan hilang dan anda akan cantik berseri... ~

~ kandungan Vitamin E Shaklee adalah organik kerana ia mengandungi d-alpha tocopherol yang membantu mempercepatkan baik pulih luka, membaiki sel-sel kulit dari dalam...memudarkan parut dan anti penuaan...produk yang terbaik untuk awak-awak yang gojes di luar sana...~

* ini hanya contoh...saya harap, maksud saya sampai..antara 2 ayat diatas ni, ayat mana ye yang membuatkan kita semua lebih tertarik nak tahu...? dan ayat mana yang lebih luas skop untuk dapatkan customer...? ok, jom letakkan diri kita sebagai customer...

* ayat yang pertama, untuk y ada masalah jerawat je..aku kulit ok, tak de jerawat-jerawat ni...tak perlu cuba lah...selamba je cakap parut kawah bulan*
* ayat yang kedua...oh, bagus juga vitamin E ni...baiki sel..organik...anti penuaan...hmm, bleh cuba ni...*

nampak kan kesan ayat-ayat tersebut pada customer...? :) ok, mulai hari ini...jom ubah ayat sharing kita, biar ayat kita ayat yang memujuk...ikhlas dari hati nak share kebaikan produk tu dengan customer, bukan nak suruh beli produk semata-mata...:)

2) rezeki dalam pelbagai bentuk...
orang bertanya tentang produk dengan kita...itupun dah rezeki...be positive...insyaAllah, hari ni dia tanya, esok-esok...dia beli produk dengan kita...ibu pun pesan camni juga...dan saya gembira sangat bila orang tanya pasal produk dengan saya...saya anggap semua tu PELUANG...Alhamdulillah...:)

3) bahasa hati...:) 
yang ni yang saya selalu buat...setiap kali deal dengan customer...letakkan diri kita pada tempat mereka....macam mana kita nak tuan kedai layan kita setiap kali kita nak membeli, macam tu jugalah customer nak kita layan mereka...cuba berlembut sebaik mungkin...layan pertanyaan mereka...yang tahu, kita explain...yang tak tahu, tanya ahli keluarga bisnes kita...kalau saya, tanya ibu hani...:) dan explain balik pada customer kita...

~ customer ni, bila mereka bertanya...mereka nak membeli sebenarnya...terpulang pada kita macam mana nak yakinkan mereka yang produk kita adalah yang terbaik....

4) NIAT...
kenapa kita nak join bisnes ni..kenapa kita nak bonus banyak-banyak...saya pernah terbaca satu kata-kata...

" aku nak bonus banyak-banyak sebab aku nak sedekah banyak-banyak..nak keluar zakat banyak-banyak macam orang lain juga..."

 yang pasti, betulkanlah niat kita...:) 

5) jujurlah dengan customer...
macam saya, masih lagi seorang pelajar sepenuh masa...dan buat bisnes ni hanya sebagai part time...kadang-kadang, barang yang janji nak pos harini tak dapat saya pos...ada komitmen lain yang lebih penting...so, saya terus text customer...bagitahu tak dapat pos, dan mohon maaf...biar jujur kita, mereka rasa...:)

6) goodwill...relationship kita dengan customer...
yang ini sangat penting...macam ibu hani cakap...nak tarik hati customer, sediakan free gift juga...tak perlu yang mahal-mahal, yang pasti ada...supaya bila mereka tengok produk sampai pada mereka, tengok free gift tu...mereka rasa gembira...dan, insyaAllah mereka akan membeli dengan kit alagi...:)

7) yang paling penting...saya beritahu mak dan abah saya...
selalunya bercerita dengan mak lah...dan mak yang akan cerita pada abah...saya buat bisnes ni, saya make sure family saya tahu...setiap kali saya nak keluar ke branch, nak pergi beli order2 customer...saya bagitahu mak saya...dan saya akan cakap, mak sale minggu ni berapa banyak...dan setiap kali itulah, mak saya akan ucap syukur...dan doakan saya...yes, DOA...doa ibu ni berkat sangat...cepat sampai...setiap kali saya bercakap dengan mak, setiap kali itulah ada DOA...Alhamdulillah....

8) yang UTAMA....hubungan kita dengan Allah, jaga...
~ jaga in terms of solat..dhuha...sedekah kita hari-hari...dan sangkaan baik kita kepada Allah s.w.t...itu yang penting...bukankah Allah itu menurut sangkaan hamba-hambaNya...? saya bukan xpernah merungut...selalu sahaja merungut kalau jadi ape2.......dan setiap kali itulah, mak pesan...ucap innalillah...Allah nak ganti dengan yang lebih baik tu...:)


9) dan amalan lain2nya...sekadar berkongsi...:
~ saya baca surah al-waqiah sebelum/selepas subuh...
~ setelah dinasihati bonda...saya tak tidur after subuh...betul, rezeki tu untuk orang yang hidup di pagi hari...:)

Muhasabah diri:

Pada Subuh ada kehidupan. Siapa yang menjaganya, dia akan benar-benar merasai kehidupan hati.

Pada Qiamullail pula ada kekuatan. Siapa yang menjaganya, dia akan mendapat kekuatan meneruskan perjuangan dalam kehidupan.

Inilah yang telah Allah gambarkan dalam Al-Quran.
Sebab itu, hati yang hidup ditambah lagi dengan kekuatan, maka halangan apa lagikah yang dapat menghentikannya?

Sebab itu, kalau kamu tidak dapat qiamullail pun, sekurang-kurangnya jagalah Subuhmu.

Janganlah bila kekuatan kita tidak perolehi, kehidupan hati juga kita biarkan. Akhirnya melemahlah hati kita.

  
~ Dhuha...pesan ibu kita...Dhuha ni sedekah...

Istiqamahkanlah DHUHA.

“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua raka'at solat Dhuha .”
(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

~ dan yang ini...
saya seronok buat bisnes shaklee...bukan sebab bonus dari segi cash semata...tapi, bonus untuk saham akhirat juga...dari yang xbiasa dengan dhuha...dah jadi biasa...malas-malas nak buat tahajjud...teringat pesan ibu CPM hani..nak murah rezeki...hubungan dengan Allah jaga...dan saya,sangat sayang ibu CPM hani Nurhaliza...sebabnya...? guide dia bukan untuk bisnes semata2...saham akhirat pun dapat juga...dan kerana sayangkan ibu lah..saya usaha untuk buat bisnes ni dengan cara yang betul supaya rezeki yang dapat tu berkat...dan saya juga rasa bonding antara ahli group shaklee yang lain tu kuat..saya sayang grup shaklee saya..:) Alhamdulillah... 
p/s:: kalau kita sayang orang...kena bagitahu taw...sebab tu saya bagitahu kat sini...hee...*malu*



saya...setelah 4 bulan dengan shaklee...masih banyak yang perlu dibaiki....:)

dan untuk semua....semoga Allah murahkan rezeki kita...beri kita rezeki yang lebih berkat...insyaAllah...

lots of love, 
eid mazni...:) 

3 CPM's comments:

  1. salam kak hani..im ur silent reader..blog akk mmg bnyak mmbntu...sya suka sgt tips2 akk yg berguna antaranya.. amalkan 5 liter per day..tp sya x mampu nak wat 5 liter.. so far sya dh amal 3.75 liter sehari dan sudah 2 mgu berturut2... hasilnya gojes sgt..makin kurus..n perut makin flat.. dlu my family mmg setia ngan product shaklee tp dsbbkn penang agak jauh ngan rmh sya..so we all stop ambik... skrg sya consume vco.. n i really adore ur skin n ur so gojes n beauty.. thanx again

    salam jauh dri jordan..

    ReplyDelete
  2. As salam... entah kenapa terharu dan touching bila baca review Nur Maidah... Mungkin kerana ketulusan hatinya dalam menulis review ini.. sedikit sebanyak menyedarkan dan menyentuh hati kecil saya yang banyak alpa ni.. dan untuk kak honey, sy cuma mengikuti kak honey melalui pembacaan blog ini (silent reader).. dan dapat banyak manfaat baca blog akak..

    ReplyDelete