04 June 2013

~ Sharing : Kenapa Saya Perlu Kurus ?? ~

Fuhhhh, berpeluh2 bdn baru lepas workout + jogging, suasana kat sini sgt2 mendamaikan, jauh dari kesibukan kota, bunyik nyaring burung2 sgt2 menenangkan fikiran...dalam hati, saya panjatkan kesyukuran atas segala nikmat yg diberi...masih lagi boleh bernafas dgn baik, masih boleh makan dan minum , haaa mcm2 lagi laaa....

Ok saya stop workout kjp sbb idea dtg mencurah2 masa saya workout td...then saya stop kjp utk share kan pengalaman saya yg x seberapa ni....mungkin dgn pengalaman ni, saya dpt bantu bg smgt utk golongan2 mama seperti saya berjaya menurunkan berat bdn ..ohh lupa plak golongan anak2 dara yg ader prob berat bdn ni...

Ok, terus terang saya katakan, nak turunkan berat bdn a.k.a KURUS ni sgt2 memerlukan kekuatan jiwa dan smgt yg sgt2 kuat, sbb apa saya ckp cmtuh, kalau x sungguh2, mmg smua impian tuh x kan menjadi...saya pernah tewas dolu2 masa nak turunkan berat bdn, saya amik jln singkat pergi ke pusat pelangsingan yg akhirnya merugikan diri saya sndiri, last2 selama program tuh, berat hanya turun 6kg shj sdgkan duit dah berhabis belas K...ini pengalaman saya n mmg saya akui saya begitu bodoh,ermmm ntah laaa...tuh pengalaman lepas saya then bila saya stop dari program tersebut, saya buat bersungguh2, saya google sana sini cara yg terbaik utk saya turunkan berat dgn cara yg paling selamat dan berkesan...

Tipu la kalau iklan2 pelangsingan tuh boleh turun sebanyak  8-20 kg sebulan hanya dgn makan produk itu ini dan paling saya x percaya, hanya sapu shj dah leh kurus serta merta...kalau camtuh la tahap keberkesanan nya, cube bg org yg badan nya gemuk bebetul pakai...haaa ngk kurus x?? saya x la ckp smua produk2 tuh tipu tp terus terang saya katakan, jangan kelirukan pengguna2 dgn omong2 kosong yg belum tentu berkesan....dan saya adalah salah sorg dari pengguna2 tersebut...haha..

Ok berbalik citer kurus ni, sbelum nak mula tuh, tanya bebetul kat diri sndiri, apa tujuan kita nak turunkan berat bdn ni?? saya pernah tau buat research kat kwn2 yg terdekat laaa, tnya golongan2 yg berbadan besar ni, kenapa dorg perlu kurus...ermm masa tuh pon berat saya kalau x silap, 86kg, baru turun 2 kg...haaa masa tuh paling saya x boleh lupa, ada sorg kwn saya ni, belum kawen then bila saya tnya kenapa die perlu kurus, jwpn die, " act aku nak kurus, sbb aku nak lelaki2 smua pandang kat aku, sng citer, aku nak crk jodoh sbb bila bdn besar ni, mmg smua lelaki x pandang aku langsng "

n now jgn terkejut berat die yg 90kg dlu ( kurang 2 kg je dari saya time tuh ) beratnya skrg dah capai 56kg...die mmg kene kurus sbb tinggi nya pon lebih kurang saya je dlm 156cm...mmg jauh sgt perbezaannya, kulitnya yg kusam dlu pon dah nampak sgt keserian nya, tuh sbb die menten amalkan collagen + vit e + esp tnpa skip dgn bantuan guide saya...

ttg berat pula, die hanya consume 3 item yg mcm saya guna cinch, lechitin, alfalfa, selebihnya die rajin workout, jaga mkn, aerobic...die buat smua tuh dgn konsisten tnpa skip sbb die nak bebetul nak kurus n cntek...of cource sbb die belum kawen kan..so die perlukan lakukan sesuatu...syabas, saya puji semangat beliau....

ok cerita saya pula, mcm saya sndiri mmg amalkan suplement + protein utk replace my meal breakfast dan dinner....cuma masa lunch shj saya mengambil nasik...itupun 1/4 pinggan...saya mmg workout, skipping, jogging je kadang2 kalau ada masa...tp saya mmg buat stepper hari2 kat rumah...lagi satu, agak2 kalau saya terlebih mkn hari tuh, mlm tuh saya akan detox dgn herb lax @ alfalfa....

segala2 nya saya buat tanpa skip dan KONSISTEN...kalau x, 32kg ni x kan dpt dihilangkan...mmg perlukan masa, bukan arini consume, esok dah turun 32kg...magik betul  la kan kalau cmtuh...mmg perlukan kesabaran yg sgt2 tinggi...jgn mudah give up, teruskan sampai berjaya...dlm dunia ni x de yg mustahil jika kita usaha sungguh2 dan jgn lupa doa " Ya Allah Ya Tuhanku, berikanlah aku semangat yg kuat utk aku turunkan berat bdn yg terlebih2 ni Ya Allah " ...haa doa la apa2 pon, Allah akan kabulkan "kun fayakun "

Ada lagi satu perkara saya nak share, dlu masa pas bersalin , masa berat 88kg, saya beli 1 baju idaman saya, mmg cantekkkk...tp cantek kalau saya pakai bila bdn saya kurus laa...kalau gemokkk, mmg nampak buruk kot bg pandangan mata saya...of cource bila gemuk, ianya terbonjol2 lemak sana sini...masa tuh seingat saya baju saya pakai bersaiz XXL...dah kira plus size nya golongan...mmg hati meronta2 nangis tp saya jadikan itu pembakar smgt saya...saya x mo gemok sbb saya x mo sakit2, lenguh sana sini, mengah nak naik tangga, mengah bila jln jauh2, demam, kurang bertenaga, pasif...itu yg saya alami ketika berat bdn berlebihan dlu dan saya tukar ianya kpd cabaran utk saya turunkan berat bdn...saya perlu kekal sihat bertenaga utk menjaga ketiga2 org anak saya dan hubby...dan mungkin salah satu sbb saya bz, saya x hirau sgt bab2 mkn, kalau x dlu, 24 jam nak mengunyah, nak makan...haha bad habit betul time tuh...

Setelah 32 kg berat saya dihapuskan, saya rasa bdn lebih ringan, lebih bertenaga dan smgt, x mudah letih, tp mmg mudah haus, tuh sbb sehari saya akan minum 5 liter air...tp bkn minum skaligus ya 5 liter, mmg la korang akan rasa nak termuntah...minum sket2 janji kerap dan ckup 5 liter...bonusnya korang akan dpt bdn lebih ringan sbb toksin banyak dikeluarkan dan skin lebih moist...x caya?? sila buat cara saya tuh....

ok now dah 11:30 am, saya perlu bersiap2 utk agenda holiday anak2 saya...ada masa lebih nnt, saya akan share kan new entry yaaa...ni pon banyak testimoni2 kat email yg belum saya update...

oh ya, bg customer2 yg ingin purchase, boleh membuat order / pesanan anda seperti biasa ya, walaupun saya sdg berholiday, insyallah staff saya akan uruskan pesanan order kalian dgn baik dan pantas...jangan lupa ader promo tau sempena cuti sekolah ni...

Nama : CPM honey nurhaliza
Berat sblm : 88.5 kg
Berat terkini : 56 kg
Jumlah pengurangan : 32 kg
Cara menurunkan berat : set basic slimming, workout, skipping, stepper, jaga makan, minum air 5 liter sehari.






bg customer2 yg ingin reg ahli, boleh terus email kpd saya ya honey_nurhaliza@yahoo.com

"tiada jalan pintas untuk mengurangkan berat badan kerana pertambahannya berlaku dalam satu jangka masa lama. Jadi proses pengurangan berat badan perlu dilakukan secara berperingkat-peringkat dan selamat."

hubungi saya di : honey_nurhaliza@yahoo.com utk cara yg terbaik menurunkan berat bdn...:)

bagi mereka2 yg berhampiran dgn hq / branch2 shaklee, boleh lah mendapatkan produk2 shaklee menggunakan id saya then after pembelian, attachkan resit pembelian dan saya akan mula guide anda dgn jadual consume yg betul yaaa..



4 CPM's comments:

  1. sgt setuju, nak naik mmg senang.. bila nak turunkan, adui la :(

    apa2 pun, congratulations to you.. yg penting SEMANGAT

    ReplyDelete
  2. salam, sis. boleh sy tau berapa lama sis amek masa utk dptkan berat badan ideal? sebab berat sy pun lebih kurang sis masa sis comel dulu.

    ReplyDelete
  3. Well done sis... i.m on my way to loss weight too, but tanpa suppliment, cuma mengamalkan pemakanan yg seimbang n workout.

    ReplyDelete
  4. Saya pun nak kurus....kena kuatkan semangat ni nampaknya...thanks Honey ;)

    ReplyDelete