22 April 2013

~ Petua Kecantikan Wanita 30 an ~



Pernah dgr x ungkapan sebegini ? " alaaa kalau kulit dh tua, x boleh nk buat apa daaa " haaa nampak x keluhan negatif kat situ?? biasanya golongan2 yg cmni, tidak brapa menjaga sgt akan kesihatan kulit mereka...smuanya nak redha dan pasrah je...

Percaya x kalau saya katakan, tua tuh kita boleh lambatkan?? sng citer ayat yg mudah faham, nampak awet muda...walaupun umur kita dah mencecah angka 30 an, tp ramai yg seakan2 tidak percaya akan umur kita yg sebenarnya...haaa suka x?? of coource la kan....

tapi, kalau umur anda muda dan ramai yg meneka umur anda jauh lebih tua , haaa kena jaga2 tuh...so apa langkah yg terbaik utk kita nampak lebih muda??

Dalam dunia artis, saya lebih salute idola saya kak siti nurhaliza dlm penjagaan kulit wajahnya...walaupun usianya 30 an, tp bila lihat sndiri depan2 mata, skin nya mmg mcm perempuan yg umurnya awal 20an...serius! tuh sbb saya amat2 mengagumi beliau maka tidak hairanlah, segala apa yg kak ct lakukan , saya akan follow...especially kak siti skrg dah memakai hijab, lagi terserlah kecantikan nya...syukur alhamdulillah...

ok dh lari topik plak...ok now saya nak share kat entry kali ni ttg petua kesihatan utk wanita yg berumur 30 an seperti saya...

jom baca, mgkin info ni berguna utk kita smua amalkan...especially yg ader prob skin...jgn biarkan problem skin anda tuh menghantui anda seumur hidup, sbb setiap masalah ader penyelesaiannya...maka berusahalah utk ke arah yg lebih baik...


Petua Kecantikan dan Kesihatan Untuk Wanita 30-an

1. Proses penuaan dapat dilambatkan jika kita mengamalkan pemakanan yang seimbang. Banyakkan makanan berserat tinggi, sayur dan buah-buahan. Kurangkan makanan berlemak, minuman yang mengandungi banyak kafein, minuman ringan dan makanan ringan.

2. Apabila umur anda menjangkau 30-an, keanjalan dan kelembapan kulit semakin kurang. Oleh itu penggunaan krim pelembab sangat diperlukan. Cari pelembab yang sesuai dengan kulit muka masing-masing. Krim muka jenama popular dan mahal tidak semestinya sesuai dengan jenis kulit anda.

3. Jangan biarkan muka anda banyak terdedah kepada cahaya matahari di dalam jangkamasa yang panjang. Pendedahan yang lama bukan saja dapat menggelapkan kulit, ianya juga dapat mengurangkan kelempapan kulit yang membawa kepada kekeringan.

4. Bersenam mampu meningkat keupayaan dan kesihatan. Pastikan anda melakukan senaman ringan setiap hari selepas bangun tidur. Lakukan senaman sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

5. Kekeringan dan gejala penuaan boleh diperlambatkan dengan meminum banyak air. Ini kerana, air adalah aset penting untuk kesihatan tubuh badan terutamannya kulit muka. Kekurangan jumlah air dalam badan boleh menyebabkan anda mudah diserang pelbagai penyakit.. Selain itu, air penting untuk proses penghadaman dan penyingkiran toksin dalam tubuh badan...ikut seperti saya minum 5 liter air setiap hari tnpa skip.

6. Pengambilan vitamin adalah amat digalakkan untuk wanita 30-an. Kesibukkan dengan tugasan di pejabat dan di rumah menyebabkan kebanyakkan wanita jarang mengamalkan pemakanan seimbang...maka suplement skin sgt2  perlu dlm kehidupan seharian kita...ingin ketahui suplement apa yg terbaik utk skin?? email me ya...

7. Wanita 30-an seelok-eloknya menggunakan mekap yang nipis dan bersederhana. Cuba elakkan dari menggunakan “foundation” yang tebal serta lipstik yang merah menyala. Ianya akan membuatkan anda nampak lebih tua dan garang..makeuplah secara sederhana sbb natural looking lbih nice...bila amalkan suplement skin, maka skin akan lebih halus dan mudahkan proses utk kita bermakeup natural...

8. Positif, ceria dan selalu bersama yang tersayang. Wanita 30-an mestilah mengamalkan sikap positif, sentiasa ceria dan selalu bersama orang yang tersayang. Kehadiran orang-orang tersayang di sekeliling dapat membantu anda membina keyakinan diri dan menghilangkan stress...yess jgn stress sbb bila  stress kita akan nampak lebih tua dari usia...so happy2 je yaa, insyallah kita akan sentiasa positif...




berminat utk dptkan suplement dan guide yg terbaik dari saya?? email ur problem skin ke honey_nurhaliza@yahoo.com, insyallah saya akan cube membantu menyelesaikan masalah kulit anda tuh seperti testimoni2 yg dh berjaya dlm blog ni yaaa..insyallah...

jika ader di antara cust2 yg belum dpt reply dari saya, sila forwardkan smula ya, insyallah saya akan reply smula sbb kdg2 email yg saya reply masuk spam box...so spam box mesti check juga yaa...
15 April 2013

~ Back To Basic ~

Dulu saya mmg jenis yg x hirau langsung bab2 kesihatan kulit tp bila skin dah mulai tnjukkan tanda2 penuaan, mulalah gelabah cari solution nya...mulalah google sana sini utk produk2 luaran yg terbaik yg bagus utk skin...

Jujur saya nyatakan, dahulu, saya mmg guna produk yg mencecah ribuan ringgit hanya utk skincare luaran shj sbb masa tuh mind saya dah set " produk mahal lebih berkesan dari produk2 local ni " mgkin masa tuh saya x sedar lagi dan sampailah 4 bulan saya guna produk tersebut, hasilnya sama shj, x de perubahan yg benar2 mengujakan saya...x perlu utk saya nyatakan produk apa tp ckuplah saya dah "sedar" dan tidak akan guna produk2 mahal tuh lg...

Dan akhirnya saya back to basic, bahawa apa2 pon, suplement dalaman for skin sgt2 pnting skrg ni utk saya rawat kembali kulit yg kusam masam tuh, paling penting saya x kan skip vit utk kulit iaitu vit e yg mana ianya sgt2 bgus utk whole problem skin, saya akan amik setiap hari tanpa skip dan ESP juga saya x skip sbb ianya sgt bgus utk menggantikan sel2 kulit yg baru ke atas kulit saya...



Selain itu juga , collagen yg sgt2 best yg pernah saya consume adalah collagen yg kat atas tuh from shaklee, mmg ianya agak mahal tp sgt2 berbaloi dgn hasil yg saya perolehi ke atas kulit wajah dan bdn saya...rambut pon dah x de gugur mcm org sakit leukimia cam dolu2...kuku pula makin bersinar dan kukuh ( x mudah patah )

Paling mengujakan saya, pori2 di bhgn muka semakin lama semakin mengecil dan dgn itulah ianya memudahkan saya bermakup sepantas 5 minit...mudah kan??

Paling best, bila ramai yg meneka umur saya 25-27 thn, 5-6 thn jauh lebih muda dari usia sebenar saya...dan dgn itu, selain rasa syukur, saya juga rasa puas atas pengorbanan saya selama ni menjaga kulit dgn cara yg betul dan duit pon jimat x perlu lagi nak beli brg2 skincare luaran yg mahal2...cukup dgn mary kay product sbb marykay pon fullset melacep yg saya guna thn 5-6 bulan saya guna...x ke jimat nama nya tuh??

Ramai yg email dan bertanyakan pada saya, kalau skin terlalu problem nak terus guna marykay produk ok ataupun sebaliknya...dan saya akan advice sebaik2 nya kita rawat yg dalaman terlebih dahulu, dan bila skin dah nampak perubahan baik, baru best guna marykay produk...so suplement mmg mainkan peranan yg sgt2 pnting dlm life seseorg...

saya stop kat sini dlu ya dan kpd pembaca2 yg mempunyai problem skin x kiralah prob jerawat ke, jeragat ke, oily/dry skin ke...kulit kusam ke...meh cpt2 email kpd saya utk dptkan konsultasi yg terbaik agar skin anda kembali sihat dan cantek...smua penyakit ader penawarnya dgn izin Allah, maka kita digalakkan utk terus berusaha berubah ke arah yg lebih baik, sihat dan sempurna, insyallah

email to order : honey_nurhaliza@yahoo.com
id shaklee : 852407

ataupun jika anda dekat dgn hq/ branch2 shaklee di seluruh malaysia, anda boleh membeli brg2 yg akan saya suggestkan di outlet2 shaklee menggunakan id no saya di atas then after purchase, anda attachkan resit pembelian utk saya terus guide anda dgn baik...

@

jika anda berminat utk COD suplement shaklee, boleh terus hubungi pengedar2 saya mengikut lokasi anda ya

1)  nur maidah mazni (maidah) 013 7768297 ,
lokasi: UIA Gombak

2)Shida 0127414229
Beaofort, keningau, kk

3) Asiah, 0196697500. Location: seri kembangan, cyberjaya dan putrajaya

4) Wawa 0126878687
Bangi, kajang, putrajaya

5) Nuyul 0193360583
Brickfields, Bangsar, MidValley, Bandar Kinrara Puchong

6) Nurul Ain, 0132332426 , UPM, Serdang, Seri Kembangan, Balakong

7) Husna, 013-9108012, utm skudai

8) Aien Dahari,
0127952632
Johor Bahru,Johor

9) Zeila 0135190035 lokasi Penaga, Seberang Perai Utara, Pulau Pinang

10) Maisarah(mai) 0179035963 lokasi : dungun,k.terengganu,kemaman,subang

11) nur insyirah (eida),013 - 3007983, endau,mersing,johor

12) zulie azra alias 0129726066 sri damansara kl

13) tgazita@kak yong, 012-6774393, gombak, batu caves

14)  Norshahida Yusoff, 019-5900766, Sungai Ara, Bayan Lepas, Penang

15) Yun Aizun Zulkhaini -019-6089595, Alor Gajah, Melaka & UiTM Kampus Alor Gajah (Lendu)

16) mieza,0102205962-putrajaya,alamanda,setapak

17) Nadia, 0196111461, Putrajaya, Bangi

18) pn zura: ulu klang,dato keramat,keramat au,ampang,setiawangsa,jelatek,jln ipoh,putrajaya 013-3431006

19) Nama : Siti Zaleha Zakaria No. HP : 019-4296954 Lokasi : Putrajaya, Dengkil, Cyberjaya dan Bangi

20) farahanaa anwar
hp: 0127860986
lokasi: kulaijaya,kluang,kota tggi dn batu pahat

21) Asma Senawi
Lokasi: Ipoh, lumut, setiawan, seri iskandar & teluk intan

22)  Hidayah, 0132308392
Shah Alam, UiTM Shah Alam (Induk & Sek.17)

23)  Norhamamah Abdul Salam, 0168231036, kota kinabalu, sabah

24) Noor Izzati Nazura Zainal, 019 6342647, rawang,,kota damansara, the mines, upm, iukl

25) naja 0199399544,kota bharu,telipot,pengkalan chepa
04 April 2013

~ My Makeup Routine ~

Alhamdulillah cuaca pagi ni sgt cntek & tenang sekali...dan di kesempatan yg ader ni b4 saya keluar mencari sesuap nasi, saya nak update blog seberapa pantas yg boleh...masa saya skrg sgt2 pack so saya dh siapkan jadual siap2 mlm td utk tugasan yg perlu saya bereskan setiap hari...maklumlah saya kini tiada maid, dan 3 org anak2 yg masih bersekolah smuanya perlukan perhatian & penjagaan dari saya...mujur bsness saya, sayalah kuli dan saya juga boss..so time management saya perlu betul setiap hari utk pastikan smuanya berjalan lancar...

ok x mo bebel panjang2 lagi, so saya teruskan sharing saya pada pagi ni yaaa...

For sure setiap org mesti ada makeup routine korg kan...ader yg makeup tebal2 sbb nak tutup segala cela bagai...ok itu saya 8 thn lepas...mcm concealer saya beli sbb nak tutup tanda2 cela dan kusam di wajah...ok saya list kan item2 yg saya gunakan dulu dan skrg yaaa...bukan apa, sbb saya lebih prefer natural makeup, i mean x perlu makeup tebal2, just light2 je dah memadai...tp make sure korg nya skin benar2 sihat dlu yaaa...

ader client tnya saya di email..." kalau skin saya teruk., boleh x saya makeup tebal2 guna foundation smua tuh"

jpwn saya : ok jika skin bermasalah, saya x galakkan korg guna foundation/ makeup tebal2 sbb ianya akan memburukkan lagi ur skin...so langkah yg perlu korg ambil :

1) rawat dlu dgn suplement dalaman...dan plz jgn guna produk2 luaran yg mengelupaskan skin korg yaa...so gunakan skincare yg berasaskan tumbuh2 an yg baik utk skin yg prob ok...

2) bebaskan skin dari segala bentuk makeup

3) pastikan anda menggunakan krim tabir suria b4 keluar rumah yaa...dan gunakan mineral powder foundation sbb bila skin bermasalah contohnya jerawat, so bgus gunakan mineral pwder...mineral powder paling bagus adalah dari Mary Kay..recommended!

4) minum air secukupnya 2-3 liter sehari...dpt 5 liter sehari mcm saya lagi bagus!



5) amalkan 3 suplement for skin utk rawat smua jenis problem skin...nak tahu suplement apa, sila email kpd saya yaa

-------------------------------------------------------------------------------

ok masa skin saya kusam / bermasalah dlu2, saya mmg gunakan item2 kat bawah ni utk tutup smua cela2 di muka saya :-

1) concealer adalah sgt wajib
2) foundation yg full coverage
3) 2 way cake powder
4) eyeliner
5) maskara

so saya rasa ianya ckup tebal tp nak buat cmna kan, sbb skin sgt2 kusam time tuh...tp 8 thn after tuh saya dh x perlukan item2 yg banyak cmtuh ...so saya lebih free kan muka saya tnpa sebarang foundation sbb saya takut foundation ni td tutup liang2 roma muka saya...then bila liang2 roma dah tersumbat sbb x dibersihkan dgn cara yg betul, itulah sbb nya jerawat2 mulai timbul...skin jadi terlalu oily dan sebagainya....

bila skin dah sihat sbb bantuan suplement, so alat makeup saya skrg hanyalah :-


1) moisturiser ( day cream )
2) spf cream marykay
3) bb cream ( guna nipis2 shj )
4) mineral powder foundation Mary Kay
5) eyeliner utk nampakkan muka lebih fresh...

so nampak x perbezaan alat2 makeup utk rutin seharian saya...so concealer + foundatiion saya dah x perlukan lagi dlm rutin makeup saya...

pesanan ikhlas saya : jika nak skin benar2 sihat amalkanlah suplement dari zaman muda2 ni sbb hasilnya korg akan dpt lihat di usia 30an ke atas nnt...awet muda pon ye jugak tau...so saya lebih suka dgn istilah mencegah lebih baik dari mengubati...

Bila skin dah sihat, nak makeup pon jd sng dan cpt, xperlu ambil masa yg begitu lama utk bersiap2 ke mana2...lagi2 org yg ader anak ramai mcm saya ni...('-')

berminat utk mengetahui cara terbaik utk rawat problem skin anda?? email ke honey_nurhaliza@yahoo.com

selain itu juga, anda juga boleh purchase set2 seperti di bawah mengikut masalah anda ya:-

1) SET SKINCARE 
2) SET JERAGAT
3) HONEYMOON SET
4) SET KESUBURAN
5) PREGGY SET 1ST ,2ND,3RD TRIMESTER
6) CONFINEMENT SET
7) BREASTFEEDING SET
8) SET ANAK PINTAR

P/S : BAYAR TODAY B4 JAM 12TGHARI, IITEM ANDA AKAN TERUS KAMI POS KAN PADA HARI YG SAMA JUGA YAA...

"KECANTIKAN ANDA,KEBANGGAAN KAMI"

bagi yg ingin sertai group shaklee kami, sila email ke honey_nurhaliza@yahoo.com ya