22 May 2013

~ Get Ready With Me?? Sharing My Skincare Routine ~

" Makeup yg cantek terhasil dari kulit yg sihat " yesss ini pendapat peribadi saya, maka sbb itulah, saya sgt2 menitik beratkan penjagaan kulit especially dalaman with suplement...dan keduanya baru set skincare luaran tp saya akan pastikan yg saya x kan menggunakan produk2 yg mengelupaskan kulit, sbb ianya mmg membahayakan kulit wajah kita...

Yerla cube bygkan, skin dah elok2 sihat, pastuh guna skincare yg mengelupas2 tuh, ibarat skin yg sihat tuh dimasukkan bahan2 racun dlm lapisan kulit kita...ngeri x?? boleh bygkan x apa yg bakal berlaku?? tuh sbb terjadinya jerawat2, skin dry, oily sgt2 walaupun amalkan suplement...sape yg pernah alami situasi sebegini mereka akan faham...dan sbb itu perlukan guide yg betul utk menjaga kulit wajah ni...

Ramai yg tnya pada saya, set skincare luaran apa yg terbaik...kalau tanya pada saya, of cource saya akan jwb Mary Kay Melacep sbb saya sndiri mengamalkannya dh lama...ataupun korg boleh belek2 kat watsons2 @ guardian2 yg berhampiran...sana mmg banyak skincare2 yg tidak mengelupaskan kulit...but make sure, b4 beli, tnya promoter ataupun korg boleh review kat internet...smuanya hanya di hujung jari anda utk search maklumat2 berguna tuh...mudah kan?

Ok la jom saya share kan cara @ rutin penjagaan kulit wajah saya...saya pon x de la guna produk2 yg mahal2 utk dptkan kulit yg sihat...cukup dgn bantuan collagen , suplement skin + melacep whitening for my skin routione....

saya share kan rutin dari awal pagi ya ....mana yg elok tuh korang boleh la follow utk kulit korang kan...

bangun pagi : saya akan terus minum 2 gelas air suam, then saya akan terus mandi n solat subuh..masa mandi, saya akan gunakan cleanser melacp whitening, b4 cuci muka, saya akan scrub dlu my skin, kasi bersih sket then baru cuci dgn cleanser.

after subuh : saya akan buat cinch teamix utk berikan tenaga sepanjang hari, saya buat dlm 1 tumbler besar tuh dan akan minum sepanjang hari...mmg bgus...cara ni saya perolehi dari my friend chinese yg mengamalkan cara ni , also good for ur health n skin..

after breakfast : saya akan ambil b com, omega + 1 bancuhan esp...biasanya esp tuh saya akan shake2 dgn oat ataupun freshmilk stobery tuh...mmg sedap, selain ianya bgus utk skin, juga sgt bgus utk kesihatan...dan esp ni saya akan buatkan utk seisi keluarga saya...smua suka especially damia...nak skin cntek katanyaaa...:)

b4 keluar kerja : saya mmg x makeup sgt tp saya menitik beratkan agar kulit saya memakai freshner ( toner ) , day cream dan juga sunblock...saya mmg gunakan rangkaian melacep whitening...then saya akan sapukan mineral powder foundation Mary Kay...so hasilnya sgt2 natural n very smooth...x la tebal sgt kan...concealer??? ohhh saya dh lama x gunakan concealer since my skin dh sihat ...just makeup natural shj...cukup, siap !


biasanya 3 brg ni saya mmg terus letak kat bilik air, sng pas mandi je terus guna freshner...


cleanser, mask, toner...

balik kerja : saya akan bersihkan dlu sisa2 makeup dgn cleansing oil @ makeup remover marykay...rasa puas sbb smua makeup2 sng dibersihkan, so sng utk saya cuci dgn cleanser melacep...

b4 sleep : selepas freshner, saya akan sapu night cream, serum, essence whitening, bg saya ianya sgt2 pnting utk repair smula skin kita ketika sleep...dan bila bangun keesokan harinya, skin sgt2 la smooth...

dan saya akan pastikan saya ambil beberapa suplement skin sebelum tidur....paling x boleh tinggal adalah my vit e shaklee...terbaekkkk...

saya juga akan sapukan vit e oil from coconut butter pada parut2 lama...skjp je parut akan hilang sbb ESP & VIT E membantu utk memudarkan parut2, jadikan skin lbih sihat dan nampak lebih bermaya....


ini night cream yg saya gunakan b4 sleep...bagus utk mencerahkan skin dari dalam...


selain dari ambil suplement vit e, saya juga akan sapukan vit e oil ni....



rangkain produk MELACEP WHITENING MARY KAY yg saya gunakan setiap hari... + suplement skin...


setiap org mungkin ada cara tersendiri utk menjaga kesihatan dan kecantikan kulit kan?? so pesan saya, jika skin anda terlalu prob, oily, jeragat, jangan makeup terlalu tebal , sihatkan terlebih dahulu dgn bantuan suplement skin....ingin mengetahui suplement apa yg terbaik utk anda amalkan + guide dari saya?? email ur prob skin ke honey_nurhaliza@yahoo.com yaa...kpd yg ingin order marykay, boleh guna email yg sama juga yaa...
08 May 2013

~ Bagaimana Nak Istiqamah Jaga Kecantikan Kulit??

Hari2 saya dihujani pelbagai bentuk soalan dan mcm2 prob yg saya consult...saya dh ibarat mcm doctor dh kan?? tp saya x la sehebat tuh, saya consult berdasarkan ilmu & pengalaman yg x seberapa ni, jadi saya kongsikan dgn smua pembaca2 blog saya...maka x hairanlah, saya kini mempunyai ramai kenalan yg asalnya jd customer saya terus jd kenalan rapat, sbb hari2 & selalu consult mereka di email/ msg/ wechat/ whatapps...

Jika ditanya apa perasaan saya jika customer2 email testimoni yg bagus2 utk saya setelah diguide/consult oleh saya?? apa perasaan saya, jika ramai customer dptkan tgkatkan milk booster mereka?? apa perasaan saya jika customer saya ramai yg berjaya hamil dgn set kesuburan dgn izin Allah?? of cource saya rasa tersangat2 happy sbb saya dpt tunaikan tanggungjwb dan niat saya utk membantu mereka....saya rasa puas bila mereka smua ucapkan terima kasih yg x terhingga pada saya...saya rasa bersyukur dgn para isteri yg dulunya x de keyakinan nak cntek2 dpn suami, kini lebih yakin dgn penampilan kulit yg lebih sihat dan cntek dpn suami....

Yesss mmg saya guide/consult mereka 24 hours dgn niat mereka akan dpt teruskan consume sampai bila2 sepertimana diri saya sndiri....so tipu la kalau saya kata ader segelintir mereka yg susah utk istiqamah kan suplement ni?? sng je jwpn saya, jika nak dptkan kulit yg benar2 sihat tanpa sbrg cela, mesti kene rajin dan sabar, x boleh malas2...x boleh laa arini bukan main smgt, esok lusa dh x de smgt...so cmna nak dptkan hasil yg bagus kan??

ataupun satu lg cara, carik sorg role model yg kita kagumi...i mean ikut cara yg baik bagaimana mereka2 smua ni jaga skin mereka...of cource mereka consume suplement rite?? contohnya, seperti yg smua maklum, saya mmg sgt2 kagumi akan kecantikan kak siti nurhaliza saya tuh, maka nya, saya akan follow setiap apa yg die amalkan terutama skali bab2 amalan suplement utk penjagaan kulit ...

lagi satu saya sgt2 mengagumi datin norjuma saya, saya suke n salute cara die menjaga kulitnya...

mari saya kongsikan....




[Tip Kecantikan] Rahsia Kecantikan Datin Norjuma - B Complex untuk Kulit Cantik

Rahsia Kecantikan Datin Norjuma

Saya pernah terbaca (kat mana tak ingat) yang Datin Norjuma Habib yang cun melecun tu amalkan supplemen sejak dia kecil lagi. Punyalah excited nak tau dia makan supplemen apa, terus la saya tanya Encey Google. Rupanya, dia ada share cara-cara dia menjaga kecantikan di dalam rancangan Nona, dan memang dia ada cakap dia mengambil supplemen sejak kecil lagi. Nak tau tak supplemen apa dia amalkan, jeng jeng jeng.... B-Complex uoolls:) Patutla kulit dia cantik sangat, gebu dan licin jer..

"Less is more, tak perlu mekap lebih-lebih. Saya dididik sedari kecil sentiasa mengambil supplemen seperti vitamin B-Complex selepas bersarapan pagi. Juma turut mengakui bahawa pengambilan air suam sekurang-kurangnya 2 liter sehari adalah amalan wajibnya bagi menjamin kesihatan badan dan agar kulit tidak menjadi kering"

Selalu kita dengar, orang amalkan Vitamin C, Vitamin E dan Collagen untuk kecantikan, tapi jangan tak tau, B-Complex juga penting untuk memastikan kulit wajah kita cantik berseri. Disebabkan itulah, B-Complex digabungkan dengan Vitamin E dan Vitamin C di dalam Set Kecantikan Kulit Shaklee.

Khasiat B-Complex untuk Kulit Cantik

1) Anti stress
Apabila kite stress urat-urat muka kite bekerja lebih kuat berbanding urat-urat ketika kita senyum, dan bila stress kite cenderung mengerutkan muka. Kerutan-kerutan stress itu boleh menyebabkan kedut-kedut pada wajah. Stress juga boleh menyebabkan jerawat. Tiada stress, tiadalah jerawat.

2) Membantu melindungi kulit dari pancaran matahari
Salah satu punca kulit kusam adalah terlalu banyak terdedah pada matahari. Kulit ini kalau kusam memang mengambil masa ntk dipulihkan, pengambilan B-Complex sememangnye langkah bijak. Lebih B-Complex diperlukan oleh orang yang terdedah kepada matahari kerana B-Complex bertanggungjawab sebagai pewarna kulit (melanin) yang rosak bila kulit 'tan'..

3) Melancarkan perjalan darah
Anda sume tentu tahu kan perjalanan darah yg baik menmpkkan wajah lebih muda. Sebab tu la kalau kita pergi buat facial, die end up treatment dengan facial massage. Kenapa?? Kerana dia nak stimulate blood circulation kita. Perjalanan darah yg baik membantu kite kelihatan lebih muda, dan menghilangkan tekanan pada badan dan wajah.

Datin Norjuma dah amalkan sejak kecil lagi. Anda bila lagi
 


Pengambilan vitamin semulajadi adalah kaedah yang paling selamat untuk kita mendapatkan kulit yang cantik, di samping meningkatkan tahap kesihatan kita. Sebelum mengambil apa-apa supplemen, pastikan anda kenalpasti dulu kandungannya yer, jangan ingat nak cantik sahaja. Kalau cantik sekarang, tapi pelbagai penyakit menyerang di kemudian hari, apalah gunanya kan. Semua orang nak cantik, tapi cantik dan sihat biarlah 

seiring.

--------------------------------------------------------------


gaya artis amalkan suplement...bnyk kan? 


testimoni preggy set


testimoni preggy set + confinement set + set for skin



testimoni skincare set suplement



set skincare + ostematrix


testimoni set skincare + gla


testimoni alfalfa


set skincare



testiomoni vit e, collagen + set skincare


ANDA BERMINAT UTK DPTKAN MY GUIDE?? SILA EMAIL KE honey_nurhaliza@yahoo.com

UPDATE : KPD MY CUSTOMER YG ADER DLM WAITING LIST VIT C 500MG, DIMAKLUMKAN BAHAWA VIT C MASIH BELUM SAMPAI LAGI YA KAT HQ SHAKLEE...SAYA AKAN MAKLUMKAN ASAP ONCE STOK SUDAH ADA YAA

TP VIT C 100MG SUDAH ADA YAA...SO IF BERMINAT SILA EMAIL UR ORDER KT EMAIL TADI YA...

NEXT ENTRY : PRE ORDER NYX LIPSTICK...STAY TUNE YA! 

01 May 2013

~ Shaklee...Perkongsian Utk Semua ~

Alhamdulillah arini dh pon masuk 1 Mei & mgkin ramai pekeje2 sedang rest2 dan bersantai2 dgn family & anak2 kan?? saya try manage time sebaik yg mgkin agar 1 mei ni saya dpt update 1 entry yg mgkin saya dpt share kan pada smua org especially pembaca2 blog saya...

jom kita baca review sorg lagi anak didik shaklee saya yg dh join shaklee ni selama 4 bulan...dan kpd pembaca2 terutama nya regular2 customer saya yg berminat utk sertai my group shaklee, sila email ke honey_nurhaliza@yahoo.com yaa...nnt saya akan guide for registration yaa...then kita gerak sama2 dlm group yaaa...

dan email for order sama seperti di atas tuh yaa...dan semolek2 nya jika ingin saya guide kan, sila nyatakan ur prob ya agar sng utk saya guide/advice ya dear...x kiralah nak set utk cntekkan skin ke, berpantang ke, breastfeeding set ke, Slimming set ke, set kesuburan dan mcm2 lg set yg ada di sini...



PERLUKAN GUIDE YG BAGUS DARI SAYA?? JANGAN LUPA EMAIL KE honey_nurhaliza@yahoo.com ya

jom kita baca dlu review ni...from Nur Maidah..


shaklee...perkongsian untuk semua...:)
Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah...masih dapat tengok alam berubah warna..dari siang bertukar malam...malam yang berganti siang...masih mendengar kicauan riang burung di pagi hari...dan masih mampu ukir senyuman berseri nampak gigi kan...? hehe...sila sengih lebar-lebar...:)

Alhamdulillah, rezeki dari Allah...tidaklah bisnes saya sekarang ni kencang sangat sampai dapat untung riban-riban...:) cumanya, saya nak berkongsi...kebetulan ada kakak yang sama group dengan saya dalam bisnes ni tanya apa yang saya amalkan untuk bisnes saya ni...harap maklum yer, tiada unsur ilmu hitam disini...hehe...

ini bukan tips yer...ini lebih kepada perkongsian saya...biasa-biasa sahaja...tiada yang hebat..cuma ini yang saya buat...

1) ibu kami (ibu cpm hani) selalu pesan...banyakkan sharing pasal product
~ so, untuk yang ni...selalunya saya share kebaikan produk pada fb page dan personal facebook...tapi, ada caranya...sharing biarlah sharing yang bila orang baca...rasa tertarik...biar ayat kita, ayat memujuk...macam mana...? ok, cuba letak diri kita sebagai customer...bila kita baca ayat yang kita tulis tu, rasa macam mana...? tertarik nak beli...atau beria syok sendiri...?

~ dalam marketing...customer berada dalam keadaan neutral...berminat tidak...tidak suka dengan produk kita pun, tak jugak...so, we have to be persuasive..pujuk mereka supaya membeli produk kita..

contoh,
~ haa, siapa yang ada masalah jerawat, parut lubang-lubang seperti kawah bulan tu...jom cuba produk ni...confirm parut-parut kawah bulan anda akan hilang dan anda akan cantik berseri... ~

~ kandungan Vitamin E Shaklee adalah organik kerana ia mengandungi d-alpha tocopherol yang membantu mempercepatkan baik pulih luka, membaiki sel-sel kulit dari dalam...memudarkan parut dan anti penuaan...produk yang terbaik untuk awak-awak yang gojes di luar sana...~

* ini hanya contoh...saya harap, maksud saya sampai..antara 2 ayat diatas ni, ayat mana ye yang membuatkan kita semua lebih tertarik nak tahu...? dan ayat mana yang lebih luas skop untuk dapatkan customer...? ok, jom letakkan diri kita sebagai customer...

* ayat yang pertama, untuk y ada masalah jerawat je..aku kulit ok, tak de jerawat-jerawat ni...tak perlu cuba lah...selamba je cakap parut kawah bulan*
* ayat yang kedua...oh, bagus juga vitamin E ni...baiki sel..organik...anti penuaan...hmm, bleh cuba ni...*

nampak kan kesan ayat-ayat tersebut pada customer...? :) ok, mulai hari ini...jom ubah ayat sharing kita, biar ayat kita ayat yang memujuk...ikhlas dari hati nak share kebaikan produk tu dengan customer, bukan nak suruh beli produk semata-mata...:)

2) rezeki dalam pelbagai bentuk...
orang bertanya tentang produk dengan kita...itupun dah rezeki...be positive...insyaAllah, hari ni dia tanya, esok-esok...dia beli produk dengan kita...ibu pun pesan camni juga...dan saya gembira sangat bila orang tanya pasal produk dengan saya...saya anggap semua tu PELUANG...Alhamdulillah...:)

3) bahasa hati...:) 
yang ni yang saya selalu buat...setiap kali deal dengan customer...letakkan diri kita pada tempat mereka....macam mana kita nak tuan kedai layan kita setiap kali kita nak membeli, macam tu jugalah customer nak kita layan mereka...cuba berlembut sebaik mungkin...layan pertanyaan mereka...yang tahu, kita explain...yang tak tahu, tanya ahli keluarga bisnes kita...kalau saya, tanya ibu hani...:) dan explain balik pada customer kita...

~ customer ni, bila mereka bertanya...mereka nak membeli sebenarnya...terpulang pada kita macam mana nak yakinkan mereka yang produk kita adalah yang terbaik....

4) NIAT...
kenapa kita nak join bisnes ni..kenapa kita nak bonus banyak-banyak...saya pernah terbaca satu kata-kata...

" aku nak bonus banyak-banyak sebab aku nak sedekah banyak-banyak..nak keluar zakat banyak-banyak macam orang lain juga..."

 yang pasti, betulkanlah niat kita...:) 

5) jujurlah dengan customer...
macam saya, masih lagi seorang pelajar sepenuh masa...dan buat bisnes ni hanya sebagai part time...kadang-kadang, barang yang janji nak pos harini tak dapat saya pos...ada komitmen lain yang lebih penting...so, saya terus text customer...bagitahu tak dapat pos, dan mohon maaf...biar jujur kita, mereka rasa...:)

6) goodwill...relationship kita dengan customer...
yang ini sangat penting...macam ibu hani cakap...nak tarik hati customer, sediakan free gift juga...tak perlu yang mahal-mahal, yang pasti ada...supaya bila mereka tengok produk sampai pada mereka, tengok free gift tu...mereka rasa gembira...dan, insyaAllah mereka akan membeli dengan kit alagi...:)

7) yang paling penting...saya beritahu mak dan abah saya...
selalunya bercerita dengan mak lah...dan mak yang akan cerita pada abah...saya buat bisnes ni, saya make sure family saya tahu...setiap kali saya nak keluar ke branch, nak pergi beli order2 customer...saya bagitahu mak saya...dan saya akan cakap, mak sale minggu ni berapa banyak...dan setiap kali itulah, mak saya akan ucap syukur...dan doakan saya...yes, DOA...doa ibu ni berkat sangat...cepat sampai...setiap kali saya bercakap dengan mak, setiap kali itulah ada DOA...Alhamdulillah....

8) yang UTAMA....hubungan kita dengan Allah, jaga...
~ jaga in terms of solat..dhuha...sedekah kita hari-hari...dan sangkaan baik kita kepada Allah s.w.t...itu yang penting...bukankah Allah itu menurut sangkaan hamba-hambaNya...? saya bukan xpernah merungut...selalu sahaja merungut kalau jadi ape2.......dan setiap kali itulah, mak pesan...ucap innalillah...Allah nak ganti dengan yang lebih baik tu...:)


9) dan amalan lain2nya...sekadar berkongsi...:
~ saya baca surah al-waqiah sebelum/selepas subuh...
~ setelah dinasihati bonda...saya tak tidur after subuh...betul, rezeki tu untuk orang yang hidup di pagi hari...:)

Muhasabah diri:

Pada Subuh ada kehidupan. Siapa yang menjaganya, dia akan benar-benar merasai kehidupan hati.

Pada Qiamullail pula ada kekuatan. Siapa yang menjaganya, dia akan mendapat kekuatan meneruskan perjuangan dalam kehidupan.

Inilah yang telah Allah gambarkan dalam Al-Quran.
Sebab itu, hati yang hidup ditambah lagi dengan kekuatan, maka halangan apa lagikah yang dapat menghentikannya?

Sebab itu, kalau kamu tidak dapat qiamullail pun, sekurang-kurangnya jagalah Subuhmu.

Janganlah bila kekuatan kita tidak perolehi, kehidupan hati juga kita biarkan. Akhirnya melemahlah hati kita.

  
~ Dhuha...pesan ibu kita...Dhuha ni sedekah...

Istiqamahkanlah DHUHA.

“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua raka'at solat Dhuha .”
(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

~ dan yang ini...
saya seronok buat bisnes shaklee...bukan sebab bonus dari segi cash semata...tapi, bonus untuk saham akhirat juga...dari yang xbiasa dengan dhuha...dah jadi biasa...malas-malas nak buat tahajjud...teringat pesan ibu CPM hani..nak murah rezeki...hubungan dengan Allah jaga...dan saya,sangat sayang ibu CPM hani Nurhaliza...sebabnya...? guide dia bukan untuk bisnes semata2...saham akhirat pun dapat juga...dan kerana sayangkan ibu lah..saya usaha untuk buat bisnes ni dengan cara yang betul supaya rezeki yang dapat tu berkat...dan saya juga rasa bonding antara ahli group shaklee yang lain tu kuat..saya sayang grup shaklee saya..:) Alhamdulillah... 
p/s:: kalau kita sayang orang...kena bagitahu taw...sebab tu saya bagitahu kat sini...hee...*malu*



saya...setelah 4 bulan dengan shaklee...masih banyak yang perlu dibaiki....:)

dan untuk semua....semoga Allah murahkan rezeki kita...beri kita rezeki yang lebih berkat...insyaAllah...

lots of love, 
eid mazni...:)