22 May 2014

~ Bagaimana Nak Dptkan Zuriat Yg Genius ?? ~


Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah s.w.t dgn segala nikmat yg telah dipinjamkan...pantas betul masa berlalu, rasa mcm awal je pregnant arituh..loya x hingat dunia yg pernah saya alami...tp xpe, tuh smua pengalaman terindah dlm life saya as a "mama" ..bak kata hubby saya, " Allah nak bg pahala lebih kat syg tuh, sabar ya"

Tp mujurlah morning sickness tuh x lama...3 bulan pertama shj sbb sepanjang 3 bulan mmg saya doa sungguh2 supaya Allah kurgkan loya ni ataupun stopkan terus...x tertanggung rasanya..mmg benar Allah mengikut doa & sangkaan hambaNYA yg meminta...Allah x pernah mungkir akan janjiNYA, so saya train diri saya, "always bersangka baik pada ketentuan Allah "

Dan skrg usia kandungan saya dah pon masuk 30 minggu...mmg selama ni saya check up 2 tempat, ngn doc Siti & Doc Ummul ( Umra)..alhamdulillah saya dpt doctor yg sgt2 baik melayani saya sepanjang tempoh kehamilan kali ke 4 ni...sbb ni pon mmg doa saya di awal2 kehamilan arituh, agar dikurniakan doctor yg baik2...

So far rekod kesihatan saya sepanjang kehamilan sgt2 bersih, i mean x de penyakit kencing manis, darah tggi, hb rendah ke hape...perfect! alhamdulillah syukur...

Lagi satu setiap kali check up doc siti dan doc ummul mesti tegur akan perut saya yg bersih tanpa sebarang calit / kesan strechmark...dorg seboleh2 nk tahu apa yg saya amalkan sehingga perut saya cerah jernih...

haaa buat pembaca2 blog juga, meh sini saya nak share kan apa yg saya amalkan utk elakkan strechmark, ni sket2 je la ya...lain2 kalau nak tahu, boleh dptkan guide saya di email/whatapps

ok utk elak kan strechmark, setiap pagi start dr awal 1st trimester saya dh start jaga, saya akan sapukan vit e shaklee, saya pecahkan then saya akan sapukan setiap pagi & mlm...so 1 biji tuh ckup utk pg n mlm...pernah guna lotion2 strechmark kat pasaran2 tuh but mcm x de kesan je...tuh bg saya la...bg org lain saya x tahu...mgkin saya x serasi mungkin...dan saya jadikan amalan esp setiap hari tnpa skip..sbb itu mmg boleh jadikan perut mommy2 lebih bersih tanpa sbrg kesan strechmark...ni part of usaha saya, apa yg saya amalkan...

ramai tnya, saya x de kene gatal2 ke masa prgnant?? tipu la kalau saya kata x de gatal2...gatal tp saya hanya garu2 manja je...x de la keruk2 mcm hape je kan...tuh yg  tgglkan kesan n parut buruk nnt....tuh sbb saya sapukan vit e shaklee dan amalan minum esp tnpa skip..wajibun!

ok saya stop kan ttg sharing tuh...jom ke main sharing saya " cmna nak dptkan anak2 yg genius..." susah ke nk train anak2 utk menjadi genius??" 

frankly speaking, nak dptkan anak yg genius a.k.a berkualiti mst bermula dari sikap/perangai kita sndiri terlebih dahulu , i mean sikap/ tingkah laku kita sepanjang kita hamil...apa yg kita lakukan?? so kalau korang ada sifat2 mazmumah tuh cpt2 la ubahkan diri sbb setiap perangai tuh mmg akan membentuk "janin / bayi" yg kita kandungkan tuh....

tuh sbb masa pregnant, perlu nya jaga adab..perlunya banyakkan amalan baca / dgr Quran dari lagu2 yg lagha tuh...so diri kita train dlu utk membentuk janin yg hebat a.k.a genius...ngerti?? 

Since b4 saya mengandungkan Raja Irfan, mmg saya banyak blaja bagaimana nak dptkan anak2 yg berkualiti n genius ni...time tuh saya masih lagi student KUIS, so saya banyak refer ustazah/ustaz2 yg banyak pengalaman...so dari situ saya blaja...selain tuh saya banyak search2 baca kat internet...dan abes je blaja dan saya ditawarkan menjadi ustzah b.arab, time tuh la rezeki saya sampai, saya mengandungkan anak 1st saya, Raja Irfan...

Memang betul, selain dari amalan2 rohani yg kita lakukan dpt membentuk peribadi & otak si bayi, pemakanan juga memainkan faktor yg sgt2 penting..selain dr amalan sunnah kurma, kismis, badam, sumber protein, saya juga mmg x skip pengambilan suplement ketika preggy...saya mmg amalkan salindah + shaklee set setiap kali pregnant...so ketiga2 anak saya dlu, mmg inilah yg saya amalkan...x pnh skip sbb saya nak smua anak2 yg saya lahirkan berkualiti & genius...jd anak soleh n solehah....

so yg ke 4 ni pon, mmg still amalkan..omega paling penting utk membentuk otak si bayi, tp jgn berlebihan ya, ada guide yg betul..so jika kalian nak beli, pastikan dpt guide yg betul, bukan sembarangan makan tnpa jadual n guide...

 
Selain mengamalkan ESP Shaklee, lagi satu amalan yg saya akan lakukan setiap kali pregnnat, masuk je 6 bulan ke atas, saya akan start amalan minum susu kambing yg mana ianya sgt baik utk elakkan baby joundis, alhamdulillah smua anak2 saya tidak pernah kene joundis, syukur alhamdulilah sbb saya mmg mengambil berat bab2 cmni... so kali ni saya ambil susu kambing nutri Goat, insyallah mmg x hamis langsung sbb saya mmg alah sket kalau bau hamis2 ni...so saya akan susun jadual ESP dan juga pengambilan nutri Goat ni...

kesimpulannya nk dptkan anak genius ,anda mesti amalkan :-

1) doa yg berterusan sepanjang hamil
2) banyak lakukan solat2 sunat
3) amalan baca Quran
4) banyakkan mkn makanan sunnah kurma, kismis, badam, sumber protein
5) pengambilan set salindah + set shaklee ( omega jgn skip )
6) jgn malas2 ketika hamil sbb nnt anak akan jd pasif 



bawah ni Raja Irfan & Raja Damia...kalau dulu mesti korang selalu ngk pic dorg kecik2 di blog adik2 saya iaitu irine nadia & aizul marcello kan? so ini pic latest dorg dah besar...Irfan darjah 2, mya pula darjah 1

  

 Raja Irfan 5 thn, Raja Damia 4 thn..time ni tgh pregnant kan si kecil Raja Danish...


x lama lagi saya akan ada 3 hero...

 yg ni Raja Danish yg nak masuk 3 thn pada 2 ogos ni...due date sama dgn baby yg dlm pewut ni...

 Anda Berminat utk dptkan produk2 terbaik Shaklee?? nak dptkan guide yg baik utk anda amalkan dlm kehidupan seharian anda?? Anda berminat utk join Ahli Shaklee di bawah organisasi Dazzling Diamond Group?? smua ni anda boleh terus email ke honey_nurhaliza@yahoo.com

p/s: smua email admin dh pon reply ya, sila cek di bhgn inbox/ spam box email kalian yaaa...tiada yg terkecuali, smua admin dh pon reply pesanan order kalian smua...dijamin servis pghantaran yg terbaik buat masa ni...alhamdulillah...:)

bg yg ingin COD produk2 SHAKLEE, anda juga boleh emailkan saya terlebih dahulu utk mengetahui lokasi COD ya...sekitar Setia Alam, Shah Alam, Subang Jaya ( area empire subang )

------------------------------------
selingan : bg anda yg telah membuat order serum breast ni, pihak kami akan mengeposkan order anda smua pada hari ini 22 hb Mei 2014 ya...next postage utk serum adalah pada isnin 26 hb Mei ya...x menang tangan dibuatnya order shaklee dan juga serum breast ni...

 


0 CPM's comments:

Post a Comment