19 August 2014

~ Pengalaman 4th Bersalin -


Syukur Alhamdulillah , hari ni dah masuk hari ke 20 saya menjalani tempoh berpantang..smuanya berjalan dgn lancar sbb now saya dh pon balik ke rumah sndiri dan dijaga dgn baik oleh suami tersayang...walapun ianya x se perfect sebagaimana mama saya jaga tp saya tetap bersyukur, segala2 nya dijaga dgn baik oleh si dia..

Ok now saya baru shj abes bertungku, susu pon dh siap2 pump utk ready stock sampai ptg nya stok...saya akan readykan smua stok susu bila si manja saya tidur lena...saya pula?? of cource tidur saya mmg x lena mcm org lain, ketika org lain tidur, saya bersengkang mata utk readykan stok2 susu utk si manja Rizqi saya..inilah pengorbanan seorg ibu sperti saya...

ok cerita berpantang saya akan share kan di entry lain ya sbb arini saya nak share kan pengalaman saya bersalin arituh..mungkin pengalaman kali ni saya x kan lupakan sampai bila2 dlm lipatan sejarah hidup saya ..

Bismillahirrahmanirrahim saya mulakan...

sessi flashback 20 hari yg lepas :-

29hb Julai 2014 - Selasa ( Raya ke 2 )

Ok arini dah pon masuk syawal yg ke 2 & now jam menunjukkan ke angka 1 pagi, perut mula rasa x selesa , gerakkan baby rasa aktifnya lain mcm...saya mulai risau...

3am : tetibe saya terjaga dari tidur sbb rasa sakit di bhgn mata...saya lantas bangun ke bilik air & mendapati mata sebelah kiri sakit yg teramat sgt dan tidak boleh buka langsung..dlm hati kecil bersuara , mungkin saya sakit mata...saya tetap bersangka baik time tuh, x mo fikir yg bukan2..
saya cuba tidur smula namun gerakkan baby dlm perut terasa betul lain mcm nya..terasa baby mcm ketuk2 je perut ni...

6:30 am: saya terjaga dan terus solat subuh dan kali ni mmg mata saya sakit sgt2 sampai x boleh bukak lagi...pedihnya hanya Allah yg tahu...saya bgtau hubby, dan die terus ajak ke klinik tp hampa nya smua klinik tutup...yer la kan, mana ada klinik bukak lagi raya ke 2 ni...hubby decide terus ke hospital terus...sng pape hal refer hospital je.

hujan mulai lebat pagi ni mengiringi perjalanan saya ke hospital...

sepanjang dlm perjalanan, mmg saya menangis2 sbb kan mata yg sakit, pedih, + x leh bukak...perjalanan dr umah ke hspital mengambil masa 25 mnit shj sbb hubby mmg drive laju giler time ni.

sesampai je di bhgn unit kecemasan, dorg terus tolak saya menuju ke labour room sbb time tuh gerakkan baby saya rasa kurg bergerak..

8:30 am: saya dh pon masuk area labour room & sementara menunggu giliran saya, x henti2 mulut ni berzikir agar Allah mudahkan urusan bersalin saya ni dan doa baby dlm perut ni still lg ok..Allah je yg tahu bagaimana perasaan cemas + takut saya ketika ni, dgn sakit mata x leh bukak ni lagi ditambah pula baby saya kurang bergerak...

"Allah, selamatkanlah  bayi di dlm perutku ini !!! " x henti2 saya doakan utk baby ni...saya sakit cmna skalipon xpe la, janji baby saya selamat !

ok now sampai giliran saya...

doctor : hye hanny, how are u today?? dah rasa sakit2 mahu bersalin?? ada keluar tanda2 bersalin x mcm darah atau air ke??

saya : belum lagi doctor, tanda2 x de lagi cuma saya dtg pagi ni sbb gerakkan baby saya kurang laa sbb mlm td mmg aktif sgt2, tp pagi ni belum terasa lagi gerakkannya + mata kiri saya sakit yg amat sgt dan langsung x leh bukak...

doctor : ohhh cube buka sket mata kiri u ni...i nak check dlu...jika serius, saya akan refer pada pakar mata dlu yaa...setlekan mata u dlu then baru kita fokus for ur baby yaa..

saya :ok kalau boleh setlekan cpt ya mata saya ni, saya dh x tahan sgt sakitnya ni, nak bukak pon terasa sakit + pedih.

sambil2 tuh saya tunggu nurse utk bawak saya ke pakar mata...dlm hati doa mcm2 agar smuanya ni dipermudahkan oleh Allah...

dipendekkan cerita...

doctor pakar mata kata, bhgn kornea mata saya luka sbb kan pemakaian lens yg terlalu lama dan jika mata saya x sembuh & tak boleh bukak dlm masa 24 jam, mgkin doc akan ambil tindakan susulan...setiap 4 jam , doc akan masukkan antibiotik dan ubat mata dlm mata...

5 jam selepas tuh, dgn izin Allah , mata kiri saya dah boleh bukak sepenuhnya tp ianya sgt2 kabur...xpe janji mata ni dh boleh bukak dan doctor beritahu ianya akan pulih tp kene konsisten guna ubat mata tuh...

ok part mata dh pon setle,  n now turn utk baby ni plak...sejak saya sampai hspital pagi td dan sehingga waktu zohor tghari ni, gerakkan baby hanya 2 gerakkan shj...mmg dlm hati ni sgt2 risau dan saya & hubby decide for induce shj...

after dh dgr kaunseling dari doctor, akhirnya kami pon mendatangani surat perjanjian utk induce..kalau boleh doctor mmg x advice utk saya lakukan induce sbb sakit contractionnya mmg 2x ganda dari sakit bersalin natural tuh...tp sbb kan  pergerakkan baby yg saya rasa kurang bergerak ni,  saya mmg kuat nak lakukan induce.

6pm : hubby antar makanan , saya sempatlah jamah 2-3 sudu b4 saya dimasukkan ke dlm labour room utk diinduce.

7pm : saya dh pon berada di labour room..terasa betul debaran nya sblm saya diinduce, saya sempat abeskan baca surah Yassin time ni.

tepat jam 9pm :  doctor pakar pon dtg beramai2 mengerumuni saya di bilik labour room tuh...b4 induce, doctor tnya saya samada betul ke saya decide nak induce...yeahhh saya nekad utk induce sbb risau baby ni kurang pergerakkannya.

ok dh selamat diinduce utk kali pertama, doc kata jika tiada bukaan after 6 jam, doc akan masukkan lagi ubat yg ke 2..

dlm tempoh 6 jam yg pertama ni, contraction dh mula saya rasakan setiap 10 minit...mmg benar kata doctor, induce ni mmg 2x ganda sakit contraction nya dari sakit natural...

saya terima dgn redha, mungkin ini bhgn saya...ada org mudah sgt bersalin, x yah dok berjam2 pn dlm labour room, ada org sng je bersalin, turun tanda, terus pi hspital then x smpi 1-2 jam dh pon slmt bersalin...ada org susah @ lambat bersalin...itu bhgn masing2 yg Allah dh tetapkan...saya terima dgn redha , mungkin ini bhgn aku, mgkin Allah susahkan aku di bhgn ni dan mudahkan di bhgn lain...

selama sakit contraction tuh la, saya bermuhasabah dgn diri sndiri...time ni, saya sempat lg berwhatapps dgn suami , mintak die buat solat hajat, bacakan yassin mudahkan bukaan utk saya lahirkan baby ni...setiap kali msg2 dgn hubby, air mata saya x henti2 mengalir...

Allahuakbar...sakit contraction makin lama makin sakit dan kerap...x henti2 mulut ni baca لا إلهَ إلا أنتَ 
 سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظّالِمِيْنَ

sakitnya Ya Allah...ampunkan dosa2 ku, mudahkanlah utk aku lahirkan zuriat ni...air mata mmg x henti2 mengalir sepanjang 6 jam sakit contraction ni...:(((

after 6 jam induce pertama : doctor pakar dtg utk cek bukaan serviks, tp dgn hampa nya still lagi 4cm dari td...

doctor masukkan lagi induce yg ke 2 yakni masuk ubat kali ke 2 dan doc akan dtg lagi after 6 jam utk cek bukaan serviks...

"Allah, mudahkan la, jgn Kau persulitkan keadaan aku yg nak lahirkan baby ni...:("

30hb julai 2014 - syawal ke 3 :-

9am : after 6 jam yg ke 2 , doctor pakar pon dtg lagi utk cek bukaan serviks saya yg seterusnya...ada la sket bukaan tp cuma 5cm shj dan doctor masukkan induce ke 3 tp bukan ubat, die mcm tiub bebola dan dimasukkan dlm bhgn serviks kita, masa tuh nak buang air kecil smuanya guna tiub, sakitnya ya Allah...

1 jam slps tuh, tiub yg dimasukkan tuh dah pon terbukak, dan ini menandakan serviks dah ada bukaan tp bila doctor cek , masih belum ckup 10cm utk kita meneran/push baby.

doctor pon terus pecahkan air ketuban pagi tuh...time tuh la sakitnya lagi teruk...setiap 5 minit2 dtg sakit contraction tuh...

11:30am : Time ni la doctor pakar mcm cemas2 je panggil hubby saya masuk terus ke labour room, time ni saya rasa mcm mamai2 je, yerla dgn x mkn nya, x ckup tidur menahan sakit contraction nya tp apa yg saya dgr, doctor suruh hubby sign surat utk czer...

hubby : WHATTT???? CZERRR???

doctor: yerrr sbb ur wife dah 18 jam sakit contraction dan berdasarkan ujian jantung yg kami jalankan, kami dapati keadaan baby mcm stress, maybe sbb dh kurangnya air ketuban, so kami decide for czer

dlm hati saya time tuh, saya dh pasrah & redha seredha2 nya, janji baby ni selamat keluar smua...xpe la kalau czer pon walaupun hakikatnya saya mmg x mo czer sbb 3 org anak saya yg lain smuanya bersalin normal...

tanpa berlengah lagi, mereka tolak saya terus ke bilik operation utk menjalani czer...sepanjang perjalanan tuh, saya sempat doa cmni " Ya Allah, KAU MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENGASIHANI, BERILAH AKU KESEMPATAN UTK KALI YG TERKAHIR NI UTK BERSALIN NORMAL DI SAAT2 AKHIR, TUNAIKANLAH YA ALLAH PERMINTAAN DAN DOA KU INI, AMIN "

saya tahu saya akan di czer sekejap lagi tp saya tetap berdoa supaya saya dpt bersalin normal di saat2 akhir, sbb saya tahu smuanya tuh dgn izin Allah dan bukannya manusia...doctor hanya merancang shj utk saya bersalin czer.

nurse2 smua dh siap2 tukarkan  pakaian saya utk masuk ke bilik bedah...x tahu kenapa time tuh saya tenang shj...tenang setenang2 nya seolah2 tiada apa2 pon yg berlaku...mulut ni x henti2 berdoa surah al-fatah tuh...A001

sesampai shj di bilik bedah, lampu dh siap pasang, peralatan bedah dh pon ready smuanya...saya lihat pembantu2 doctor seolah2 mcm cemas dan smuanya agak pantas..

doctor : ok hanny, bangunnn kjp, doctor nak masukkan bius terlebih dahulu yaa..

time ni la saya nak bangun mmg x boleh sbb tgh contraction yg sgt2 kuat dan sakit...

saya : saya x boleh bangunnnn...tgh contractionnnnnn...

doctor: ok ada rasa nak buang air besar x?? baring dlu ya, doctor cek kan dlu bukaan serviks ni..allahuakbar, kepala dah berada di hujung ni, ok hanny, ada rasa nak teran x??

time ni la saya rasa betapa ajaibnya kuasa Allah..Dia kabulkan doa saya di saat2 akhir..

time ni la smua nurse2 & doctor2 pakar smua support saya utk push ( teran) utk keluarkan baby..dorg smua x henti tlg saya pegangkan kaki dan bg kata2 smgt utk meneran...

12:04 tghari : akhirnya push kali ke 3, alhamdulillah saya dh dgr suara tangisan baby saya...

MasyaAllah, Allahuakbar !!! saya menangis saat2 ni, menangis yg teramat sgt sbb terlalu bersyukur Allah tunaikan doa dan permintaan saya utk bersalin normal di saat2 akhir..

ada lg 1 keajaban yg berlaku, mata kiri saya yg sakit dh pulih sepenuhnya sbb saya dpt lihat btul2 clear wajah baby saya...saya menangis lagi tanda syukur...ALLAHUAKBAR YA ALLAH

saya rasa skjp sgt tempoh masa bersalin ni, ada la dlm 30 minit kot...alhamdulillah syukur ya Allah..

time ni saya famous kjp sbb smua nurse2 & doctor2 tahu kes saya bersalin normal di bilik bedah...hihi

 alhamdulillah sakit 18 jam, inilah hadiah dari Allah...baby boy dgn seberat 3.44kg..

Masa baby Rizqi dah 6 hari, kami bercadang utk jalani photoshoot newborn baby sbb yg sebaik2 nya 1-7 hari kelahiran sbb baby pon masih lembut lg, sng nak shoot2...



Raja Aiman Rizqi


alhamdulilah dh 4 org daaa anak saya...kjp betul masa berlalu, 10 thn usia perkahwinan saya dikurniakan 4 org cahayamata penyejuk jiwa...TQ ALLAH

NEXT ENTRY : PENGALAMAN BERPANTANG SAYA...;)




3 CPM's comments:

  1. tahniah kak hanny .. comel betul rizqi :)
    boleh share pemakanan semasa preggy kak? :)

    ReplyDelete
  2. hai kak Hanny..jumpa akak dalam blog akak. Alhamdulillah... yang dinanti akhirnya da ada didepan mata...
    tak sabar untuk next entry <3

    ReplyDelete
  3. Salam Hanny... tahniah atas kelahiran cahayamata yg keempat... sebak baca pengalaman bersalin Hanny...sesungguhnya Allah itu Maha pengasih & penyayang... Maha mendengar setiap doa dr hambaNya... syukur alhamdulillah...

    ReplyDelete