22 September 2014

~SHARING KISAH BREASTFEEDING SAYA ~

8 thn lepas, saya x pernah ambil tahu langsung tentang pump2 susu ni, apa yg saya tahu hanya direct feed shj bg kat Irfan, mmg time tuh saya pon x tahu brapa bnyk ml die minum sehari sbb hanya direct feed shj, tidak pump..

Bila turn Mya lahir, pon sama jugak mcm Irfan, hanya bg direct shj, alhamdulilah laa walaupun cmtuh , mmg genap penyusuan mereka selama 2 thn..

Since saya mengandungkan anak yg ke 3 ( Danish) , saya dh mula cari ilmu tentang pump2 susu ni..cmna nak bg susu jd lg bnyk, buat stok susu etc..bnyk bnde saya blaja dan ada jugak hadiri kursus ilmu penyusuan dlu..tp time danish dlu saya x start beli medela fs lg..time tuh saya beli pump yg biasa2 je, janji boleh pump..tp smgt nya kejap je, saya dah x pump & kumpul stok, tp alhamdulillah ketiga2 anak saya dlu dpt khasiat susu ibu...

 medela freestyle pilihan no 1 saya...sgt2 bgus utk ibu2 yg nak buat stok mcm saya...saya juga ada beli pump spare lg satu brand snow bear, saya beli sbb ianya kaler pink, dh smpi nnt saya share kan yaa...

Ok masuk je anak ke 4 saya ni, saya bebetul nekad nak buat kumpul stok, mmg saya WAHM hanya di rumah, tp sbb kan susu terlalu banyak dan rajin, saya buat kumpul stok, saya jd teruja bila melihat ibu2 yg lain gegeh kumpul stok susu banyak2 dlm freeze, ada yg sampai siap beli freeze khas lagi utk simpan stok2 EBM tuh...tp saya x la kumpul sampai cmtuh, dorg wat cmtuh sbb mereka smua kerja & nak tggalkan baby2 mereka kat babysitter/nursery..tp saya nya buat stok setiap hari...x sempat nak kumpul banyak2 , Baby Rizqi dh abeskan stok2 yg saya kumpul tuh...baby boy cmtuh la, kuat menyusu..

Skrg ni Baby Rizqi nya rate minum 150ml skali minum so dlm 5oz- 6oz cmtuh, tp apa yg saya perhatikan bila time siang die lebih kerap & banyak minum compare dgn waktu malam, bila siang kalau terlalu lapar sgt, die boleh minum 300ml dlm masa 2 jam.. kusss semangatttt nakkk oiii...

 biasanya bila Rizqi dh minum 150ml cmni, dia akan tidur lena selena2 nya, so time ni la saya akan mula pump & kumpul stok balik...

Act, Baby Rizqi bila direct feed,dia rasa mcm x puas bila menyusu, pastuh akan mula merengek2 seolah2 mcm x ckup, die lebih suka menyusu dgn susu yg saya pump , tuh sbb bila pump, saya lebih alert brapa ml die minum dlm sehari..

Jadual waktu pump saya, saya akan konsisten kan buat 3 jam skali, dan setiap kali pump tuh, saya lebih suka berdua2 an dgn baby di bilik aircond, saya psgkan sayup2 alunan zikir2 , saya psgkan aroma therapy lilin flavour rose @ lavender sbb dua haruman ni akan beri effect ketenangan sewaktu sessi mengepam saya...saya suka create kan suasana tuh agar lebih menarik lg "mood saya" utk mengepam...setiap 3 jam skali mmg saya set kan alarm utk saya x lupa jadual waktu mengepam saya.

 yesss, saya akan buat reminder cmni setiap 3 jam skali...so sng nak alert waktu pump saya, pernah skali bila alarm ni bunyik, saya x pump sbb time tuh saya ada hal, then bila next alarm berbunyi, saya rasa bersalah sgt sbb bg saya, saya x tunaikan hak Rizqi...Allah dh kabulkan doa saya utk bg susu yg lebih utk Rizqi, tp mcm seolah2 saya abaikan n x bersyukur...but now smuanya dh konsisten kembali..alhamdulillah

Lagi satu, saya suka shopping brg2 keperluan utk breastfeeding, dan selalunya saya akan beli something yg comel2, of cource brg tuh colournya menarik contohnya pink...hihi...bukan apa, ianya sbg satu 'reward" utk saya lebih kuat lagi utk bf my baby...ini cara saya, cara ibu2 lain saya x pasti..:)

 ini brg2 keperluan breastfeeding yg saya beli utk saya simpan stok2 susu saya...saya pilih ni sbb colournya yg menarik kombinasi pink + blue ..smgt weyhhh tgk stok2 susu dlm bekas ni..

Ramai tnya saya, apa yg saya amalkan pemakanan utk banyakkan susu ibu ni...act, smua bende saya makan, tolak batu & kayu je...kikkiki..walaupun saya "obses" sgt nak turunkan berat bdn, tp saya ketepikan dlu hasrat hati saya tuh dlu demi kepentingan baby saya, saya mmg x boleh start lg berdiet sbb masih full bf baby Rizqi...geram je ngk stok2 Cinch Shake cafe latte kat rumah ni...tp bila fikirkan baby, saya pendamkan dlu niat murni saya tuh, kang dgn baby saya turut kurus, dh la baby Rizqi tgh kusss semangatttt bdn nya...alhamdulillah berkat susu ibu.

Untuk kekalkan susu bdn banyak, lebih pekat, pemakanan ibu mmg sgt2 penting, x boleh la main hentam je mkn tuh..kena tahu apa makanan yg boleh dan x boleh bila kita bf baby ni...lagi satu saya mmg x ambil ais tp kalau teringin sgt, saya sejukkan dlu air tuh dlm fridge..

ini cara saya utk banyakkan susu ibu :-

1) Setiap pagi bangun je tidur, saya akan teguk 1 gelas air suam bg melancarkan pembuangan toksin dlm bdn.

2) after breakfast , saya akan mengambil suplement2 utk breastfeeding, ini penting agar saya kekal bertenaga sepanjang penyusuan saya setiap hari...

3) lunch biasanya, saya akan mengambil 1 senduk nasik , dan saya akan lebihkan sayur2 & lauk2, sesedap mana pon lauk tuh, saya x kan tambah, kalau lapar sgt pon, saya akan ratah lauk2 je..saya takut sgt gemokkk..cukuplah dah gemok masa pregnant arituh ( 87kg)

4) dari segi pengambilan jumlah air, sehari saya akan pastikan minum 3-5 liter air sehari, biasalah bila dh bf baby ni, mmg cpt sgt rasa dahaga nya..x sedar kdg2 dh 5 liter air saya minum...bonus nya skin makin moist, x dry pon mcm preggy dlu...
 
 ini suplement bf set shaklee yg saya consume setiap hari, saya x kan skip sbb saya mmg mmg dh readykan siap2 jadual dari pagi sampailah malam b4 sleep.

pening dgn jadual suplement yg banyak? x tahu mana satu yg perlu diambil?? x tahu jadual smua suplement2?? jom email ur order, saya akan guide ibu2 smua yaa...

5) selain pengambilan suplement, saya juga amalkan pemakanan sunnah agar production susu saya kekal banyak..setiap hari mmg saya akan minum 1 packet susu kambing nutrigoat, saya ada sharekan ttg susu ni di entry kehamilan saya yg lepas...saya suka susu kambng ni sbb rasanya yg manis2, x hanyir langsung mcm susu kambing yg lain, tuh sbb saya suka Nutrigoat...kalau nak leh order mcm biasa ya kat email...

 ESP & NUTRIGOAT PILIHAN SAYA

MEH NK CLOSE UP SKET...NUTRIGOAT SGT2 SEDAP SBB X HAMIS LANGSUNG MCM SUSU KAMBING YG LAIN...RASA MANIS2 SKET SBB DLM NYA ADA CAMPURAN MADU...RECOMMENDED!!..IF NAK, BOLEH EMAIL YA RM46 INCLUDE POSTAGE SHJ

6) dari segi minuman, selain ESP, NUTRIGOAT, saya akan ambil kurma juga dlm menu seharian saya, biasanya kurma ni x de limit pon, saya akan ambil ikut suka hati saya.

7) SHAKLEE BF SET mmg milk booster terbaik yg saya amalkan, tp ada 1 lg tambahan milk booster yg saya ambil setiap hari iaitu RTC, saya amik ni since dari anak 1st lg...hanya 1-2 biji sehari shj dh ckup utk milk booster saya...pastuh mula laaa breast ni membengkak sbb susu dh bnyk...

8) AKSESORI BREASTFEEDING biasanya saya akan pilih & beli di kedai2 yg menjual keperluan baby..so apa shj brg yg ada kaitan dgn dunia penyusuan , saya akan beli & guna sebaiknya2 sbg cara utk saya lebih bersemangat lg utk pump + kumpul stok susu.

 sng ada drying rack bottle ni, so bottle2 yg dh dibasuh, saya akan keringkan terlebih dahulu b4 saya buat simpan stok...so kebersihan mmg sgt2 diutamakan ya bila kita pump & simpan stok susu ni...jgn sesekali abaikan kebersihan ya sbb nnt takut baby kembung.

ok laa, tuh serba sedikit sharing ttg cara utk saya " naikkan mood semasa breastfeeding" saya juga bnyk  belajar dgn info2 yg ada di internet, sbb bg saya, bila kita dh minat, kita akan mendalami ilmu terhadap sesuatu perkara tersebut.

ok bg yg bertanyakan tentang set confinement a.k.a berpantang shaklee, di sini saya ada share kan set2 yg patut kalian ambil ya...tp apa2 pon kalian boleh email saya di honey_nurhaliza@yahoo.com utk info lebih lanjut lg yaa...

cmna cara nak consume set berpantang ni ya??

jwpn : of cource bila anda membeli dgn saya, maka tanggungjwb saya utk guide & sediakan jadual yg lengkap utk anda consume yaa..jgn risau yaa ibu2.


"KEPUASAN ANDA  ADALAH KEUTAMAAN KAMI"
EMAIL ORDER : honey_nurhaliza@yahoo.com


bg yg ingin COD PRODUK2 SHAKLEE, ANDA BOLEH LA EMAIL SAYA TERLEBIH DAHULU YA UTK KITA SET TIME + LOCATION UTK ANDA COD YA...

1 CPM's comments: